LIC AAO Recruitment Online Examination Held On March 5, 2016 Question Paper With Answer Key

LIC AAO Recruitment Online Examination Held On March 5, 2016

Part I Reasoning

Directions (Q. Nos. 1-4) Study the given information carefully to answer the given questions.

Eight people- B, C, D, E, F, G, H and I live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the floor above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight.

D lives on the floor numbered 5. Only two people live between D and I. B lives immediately below I. Only four people live between B and C. C lives immediately above H but not on the topmost floor. F lives on an even numbered floor. Two people live between F and E.

1. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of them does not belong to the group?

(a)  GF

(b)  ED

(c)  ID

(d)  BD

(e)  HE

Answer: (c)

2. How many people live between I and C?

(a)  One

(b)  Three

(c)  More than three

(d)  Two

(e)  None

Answer: (c)

3. If all the people are made to live in alphabetical order from bottom to top, the positions of how many people will remain unchanged?

(a)  More than three

(b)  None

(c)  One

(d)  Two

(e)  Three

Answer: (d)

4. Who amongst the following lives immediately below E?

(a)  D

(b)  C

(c)  G

(d)  I

(e)  No one

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 5-9) Study the following information carefully and answer the given questions.

Seven people, namely, A, B, C, D, E, F and G like seven different colours namely, Blue, Green, Orange, Pink, Silver, Red and Yellow, not  necessarily in the same order. They will also attend a meeting, in the same order, from Monday to Sunday (of the same week.)

E will attend a meeting on Wednesday. Only one person will attend meeting between E and the one who like pink.

Only two people will attend a meeting between the one who likes pink and the one who likes Yellow. Only three people will attend a meeting between the one who likes Pink and C. B will attend a meeting immediately after the one who likes Pink. Only one person will attend a meeting between B and A. D will attend a meeting immediately before F. Only one person will attend a  meeting between F and the one who likes Green. F likes neither Blue nor Orange. The one who likes Silver will attend a meeting immediately before the one who likes Blue.

5. On which of the following day will G attend a meeting?

(a)  Monday

(b)  Tuesday

(c)  Saturday

(d)  Thursday

(e)  Friday

Answer: (a)

6. Which of the following colours does D like?

(a)  Silver

(b)  Blue

(c)  Pink

(d)  Orange

(e)  Red

Answer: (d)

7. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(a)  A-Pink

(b)  D-Blue

(c)  C-Yellow

(d)  C-Silver

(e)  E-Orange

Answer: (c)

8. As per the given arrangement, A is related to Saturday and C is related to Sunday in a certain way. To which o f the following is B related to in the same way?

(a)  Wednesday

(b)  Tuesday

(c)  Friday

(d)  Monday

(e)  Thursday

Answer: (e)

9. Which of the following pairs represent those who will attend a meeting immediately before and immediately after E?

(a)  E, A

(b)  B, C

(c)  A, D

(d)  C, G

(e)  G, A

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 10-11) Study the following information carefully and answer the given questions.

A is the mother of both U and T. T is the sister of J. J is the son of M. P is married to U. U is the daughter-in-law of K.

10. How is P related to M?

(a)  Son-in-law

(b)  Nephew

(c)  Son

(d)  Cannot be determined

(e)  Cousin

Answer: (a)

11. If R is the husband of K, then how is K related to P?

(a)  Cannot be determined

(b)  Mother-in-law

(c)  Grandmother

(d)  Sister-in-law

(e)  Mother

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 12-16) Study the given information carefully and answer the questions.

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some people face the centre while some face outside (i.e. in a direction opposite to the centre.)

• C sits second to the left of G. G faces the centre. Both the immediate neighbours of C face outside.

• D sits third to the right of C.

• B sits third to the right of H. H is neither an immediate neighbour of C nor D.

• Both the immediate neighbours of A face outside.

• E faces same direction as H (i.e. if H faces the centre then E also faces the centre and vice-versa.)

• Immediate neighbours of E face opposite directions (i.e. if one neighbour faces the centre then the other faces outside and vice-versa.)

12. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(a)  B

(b)  D

(c)  E

(d)  A

(e)  C

Answer: (c)

13. Who amongst the following are immediate neighbours of E?

(a)  D, H

(b)  D, F

(c)  C, G

(d)  A, G

(e)  A, C

Answer: (a)

14. Which of the following is true regarding F as per the given seating arrangement?

(a)  A is one of the immediate neighbours of F.

(b)  F faces the centre.

(c)  None of the given options is true.

(d)  Only three people sit between F and D.

(e)  F sits third to the left of H.

Answer: (d)

15. What is H’s position with respect to C?

(a)  Fifth to the left

(b)  Fourth to the right

(c)  Third to the right

(d)  Second to the right

(e)  Third to the left

Answer: (e)

16. Who is sitting to immediate right of G?

(a)  H

(b)  A

(c)  D

(d)  F

(e)  E

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 17-18) Study the given information carefully to answer the given questions.

Meenal starts from point A, walks 15 m to the East and reaches points B. She then takes a left turn and walks 4 m. She finally takes a right turn and walks 5 m and steps at point D.

Reena who is standing at point Z which is 7 m to the South of point B walks 9 m towards West, takes right turn and walks for 11 m and steps at point Y.

17. How far and in which direction is point Y with respect to point D?

(a)  14 m towards, West

(b)  9 m towards,, East

(c)  13 m towards, East

(d)  9 m towards, West

(e)  14 m towards, East

Answer: (a)

18. If Meenal walks 11 m towards South from point D, in which direction will she have to walk in order to reach point Z?

(a)  North

(b)  South-East

(c)  West

(d)  North-West

(e)  East

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 19-23) Study the given information carefully and answer the given questions.

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row-1 S, T, U, V, W and X are seated and all of them are facing South. In row-2 M, N, O, P, Q and R are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. (None of the information given is necessarily in the same order.) T sits third to the left of X. X does not sit at an extreme ends of the line. P sits second to the left of the one who faces T. Only two people sit between P and M. V sits second to the right of S. S is not an immediate neighbour of T. O sits second to the left of R. Q is neither an immediate neighbour of M nor R. U is not an immediate neighbour of S.

19. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group?

(a)  N

(b)  O

(c)  X

(d)  U

(e)  T

Answer: (d)

20. What is the position of P with respect to Q?

(a)  Second to the right

(b)  Third to the left

(c)  Fourth to the right

(d)  Second to the left

(e)  Third to the right

Answer: (a)

21. Who amongst the following is facing N?

(a)  S

(b)  T

(c)  W

(d)  V

(e)  X

Answer: (b)

22. Which of the following statements is true regarding W?

(a)  T is one of the immediate neighbours of W.

(b)  Only one person sits between W and V.

(c)  U sits to second to the right of W.

(d)  W faces one of the immediate neighbours of M.

(e)  None of the given statements is true.

Answer: (a)

23. Who amongst the following is facing U?

(a)  R

(b)  P

(c)  O

(d)  Q

(e)  M

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 24-25) Study the given information carefully to answer the given questions.

Five people A, B, C, D and E buy different number of cookies. C buys more cookies than both B and E. D buys more cookies than B but less than A and E. A does not buy the maximum number of cookies. E does not buy the third  highest number of cookies. The one who buys the maximum number of cookies buys 20 cookies.

24. Who amongst the following buys the second lowest number of cookies?

(a)  B

(b)  D

(c)  E

(d)  C

(e)  A

Answer: (b)

25. If the difference between the cookies bought by C and A is 8, then which of the following may possibly represent the number of cookies bought by E?

(a)  12

(b)  8

(c)  15

(d)  5

(e)  10

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 26-30) In each of the questions/set of questions below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the two given conclusions logically follows from the information given in the statement.

Give answer

(a) if only conclusion I follows

(b) if only conclusion II follows

(c) if either conclusion I or II follows

(d) if neither conclusion I nor II follows

(e) if both conclusions follows

26. Statements Some stands are racks.

No rack is a box.

All boxes are cartons.

Conclusions I. All stands can never be boxes.

II. All racks being cartons is a possibility.

Answer: (e)

27. Statements All kittens are turtles.

Some turtles are puppies.

Conclusions I. At least some puppies are kittens.

II. No puppy is a kitten.

Answer: (c)

28. Statements All papers are mills.

All mills are factories.

Conclusions I. All mills are papers.

II. All papers are factories.

Answer: (b)

29. Statements No perfume is a fragrance.

Some perfumes are deodorants.

All deodorants are cologne.

Conclusions I. At least some perfumes are colognes.

II. No fragrance is a deodorant.

Answer: (a)

30. Statements No perfume is a fragrance.

Some perfumes are deodorants.

All deodorants are cologne.

Conclusions I. At least some deodorants are not fragrances.

II. All fragrance being colognes is a possibility.

Answer: (e)

Part II Quantitative Aptitude

31. Ratio between the present ages of A and B is 2 : 3 respectively. B’s age sixteen years hence will be twice of A’s age four years hence. What is the difference between the present ages of A and B?

(a)  6 yr

(b)  12 yr

(c)  8 yr

(d)  4 yr

(e)  15 yr

Answer: (c)

32. A certain sum is invested for 2 years in scheme A at 10% per annum compound interest (compounded annually). Same sum is also invested for 3 years in scheme B at X% per annum simple interest, interest earned from scheme A is half of that earned from scheme B. What is the value of X?

(a)  20%

(b)  9%

(c)  12%

(d)  18%

(e)  14%

Answer: (e)

33. Out of the total population 40% were females. Out of the total number of males, 75% were literates and the remaining 225 were illiterates. If 70% of the total number of females are literates, how many females were illiterate?

(a)  200

(b)  210

(c)  240

(d)  150

(e)  180

Answer: (e)

34. There are 5 consecutive odd numbers. If the difference between square of the average of first two odd numbers and the square of the average of last two odd numbers is 588, what is the smallest odd number?

(a)  45

(b)  47

(c)  41

(d)  49

(e)  43

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 35-39) What will come in  place of question marks in the given numbers series?

35. 1 2        5        16      65      ?

(a)  312

(b)  294

(c)  326

(d)  482

(e)  257

Answer: (c)

36. 160    151    133    106    ?        25

(a)  70

(b)  32

(c)  55

(d)  40

(e)  25

Answer: (a)

37. 16   ?        8        16      64      512

(a)  12

(b)  10

(c)  32

(d)  8

(e)  9

Answer: (d)

38. 400   375    424    343    464    ?

(a)  251

(b)  385

(c)  295

(d)  371

(e)  562

Answer: (c)

39. 68   36      20      12      ?        6

(a)  5

(b)  8

(c)  10

(d)  9

(e)  4

Answer: (b)

40. Cost p rice of article A is Rs 200 more than the cost price of article B. Article A was sold at 10% loss and article B was sold at 25% profit. If the overall profit earned after selling both the articles is 4%, what is the cost price of article B?

(a)  Rs 450

(b)  Rs 550

(c)  Rs 400

(d)  Rs 500

(e)  Rs 300

Answer: (c)

41. A boat can travel 12.6 km downstream in 35minutes. If the speed of the water current is one-fourth the speed of the boat in still water, what distance the boat can travel upstream in 28 minutes?

(a)  7 km

(b)  7.5 km

(c)  8.5 km

(d)  8 km

(e)  6 km

Answer: (d)

42. There are 6 red balls and 4 yellow balls in a bag. Two balls are simultaneously drawn at random. What is the probability that both the balls are of same colour?

(a)  7/15

(b)  5/12

(c)  7/11

(d)  7/8

(e)  1/8

Answer: (a)

43. A batsman played three matches in a tournament. The respective ratio between the scores of 1st and 2nd match was 5 : 4 and that between the scores of 2nd and 3rd match was 2 : 1. The difference between the 1st and 3rd match was 48 runs. What was the batsman’s average score in all the three matches?

(a)  44

(b) 

(c)  70

(d) 

(e) 

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 44-48) In these questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and choose the appropriate option.

Give answer

(a) if x > y     (b) if x ≥ y

(c) if x < y     (d) if x ≤ y

(e) if x = y or the relationship cannot be established

44. I. 3x2 + 7x + 2 = 0 II. y2 + 5y + 6 = 0

Answer: (b)

45. I. 2x2 – 13x + 21 = 0 II. 2y2 – 9y + 10 = 0

Answer: (a)

46. I. 3x2 – 14x + 15 = 0 II. 2y2 – 9y + 9 = 0

Answer: (b)

47. I. .3x2 – 10x + 8 = 0 II. 2y2 – 11y + 15 = 0

Answer: (c)

48. I. x2 = 25 II. y2 – 6y + 9 = 0

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 49-53) Refer to the graph and answer the given questions.

49. Number of students who appeared the exam from school D was what percent more than that who appeared from school B?

(a)  50%

(b)  30%

(c)  20%

(d)  10%

(e)  25%

Answer: (c)

50. Out of all the given schools, for which school was the number of students failing the exam maximum?

(a)  C

(b)  E

(c)  D

(d)  B

(e)  A

Answer: (c)

51. In 2006, the number of students who appeared the exam from school A was 12% more than that who appeared the exam from same school in previous year, how many students appeared the exam from school A in 2006?

(a)  272

(b)  280

(c)  254

(d)  260

(e)  285

Answer: (b)

52. What is the respective ratio between the total number of students who appeared the exam from schools C and E together and that who passed the exam from the same schools together?

(a)  11 : 7

(b)  13 : 9

(c)  11 : 8

(d)  11 : 9

(e)  4 : 3

Answer: (d)

53. What is the average number of students who passed the exam from schools A, B and C?

(a)  190

(b)  160

(c)  180

(d)  150

(e)  140

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 54-58) Based on the following table, answer the given questions. The data given in the table is for the month of March in 2015.

54. The number of male employees in company D is what percent less than the number of female employees in company C?

(a)  12%

(b)  15%

(c)  20%

(d)  22%

(e)  18%

Answer: (c)

55. What is the average number of female employees in companies A, C and F?

(a)  1750

(b)  1720

(c)  1710

(d)  1730

(e)  1760

Answer: (a)

56. What is the difference between the number of male employees in company A and that in company F?

(a)  840

(b)  810

(c)  820

(d)  740

(e)  790

Answer: (c)

57. If in April, 2015, the number of female employees in company E increased by 10% and the number of total employees in the company remained the same, what was the number of male employees?

(a)  1430

(b)  1420

(c)  1410

(d)  1360

(e)  1380

Answer: (e)

58. The total number of female employees in companies B and F together is what percent of the total number of employees in company D?

(a)  124%

(b)  122%

(c)  125%

(d)  134%

(e)  135%

Answer: (a)

59. The radius of a circular field is equal to the side of a square field. If the difference between the perimeter of the circular field and that of the square field is 32 m, what is the perimeter of the square field?

(a)  84 m

(b)  95 m

(c)  56 m

(d)  28 m

(e)  112 m

Answer: (c)

60. 12 men can finish a piece of work in 20 days. 8 men started working and after 10 days were replaced by 18 women. These 18 women finished the remaining work in 16 days. In how many days 18 women can finish the whole work?

(a)  32

(b)  18

(c)  28

(d)  24

(e)  21

Answer: (d)

Part III Computer Knowledge

61. Single word reference to viruses, worms etc. is

(a)  harmware

(b)  virus

(c)  malware

(d)  phish

(e)  killerware

Answer: (c)

62. Choosing a program instruction or data item from memory is called

(a)  Decoding

(b)  Storing

(c)  Fetching

(d)  Detaching

(e)  Encoding

Answer: (c)

63. Mouse, trackball and joystick are the examples of

(a)  pointing devices

(b)  scanning devices

(c)  storing device

(d)  multimedia device

(e)  biometric device

Answer: (a)

64. VLSI is a process in creating Integrated Circuits. VLSI stands for

(a)  Very large Scale Integration

(b)  Visual Large Scale Integration

(c)  Virtual Large Scale Integration

(d)  Very Large Scale Internet

(e)  Visual Large Scale Internet

Answer: (a)

65. What is a computer program?

(a)  Computer software

(b)  An instruction

(c)  A computer activity to use

(d)  A set of codes

(e)  A set of instructions that sells the computer what to do

Answer: (e)

66. What is the logic at address of a webpage ?

(a)  Extension

(b)  Protocol

(c)  Directory

(d)  Domain

(e)  URL

Answer: (e)

67. Which is not a storage device?

(a)  Hard disk

(b)  DVD

(c)  Scanner

(d)  CD

(e)  Floppy disk

Answer: (c)

68. A computer file, that is saved, is permanently saved on the

(a)  RAM

(b)  Hard disk

(c)  Monitor

(d)  ROM

(e)  Scanner

Answer: (b)

69. …………. refers to the unauthorized copying and distribution of software.

(a)  Software piracy

(b)  Hacking

(c)  Cracking

(d)  Plagansim

(e)  Software literacy

Answer: (a)

70. USB in computer parlance stands for

(a)  Universal Serial Bus

(b)  Universal System Bus

(c)  Uncounted System Bus

(d)  Universal Serial Backup

(e)  Universal System Backup

Answer: (a)

71. To find information on the Web, it is best to use a ……….. engine.

(a)  web

(b)  program

(c)  search

(d)  spreadsheet

(e)  home page

Answer: (c)

72. Microsoft Windows is a (an)

(a)  operating system

(b)  presentation program

(c)  database program

(d)  graphics program

(e)  word processing program

Answer: (a)

73. Converting the computer language of 1’s and 2’s to characters that a person can understand is called

(a)  Decoding

(b)  Selecting

(c)  Generating

(d)  Emailing-clip art

(e)  Highlighting

Answer: (a)

74. Which of the following is not a search engine?

(a)  Bing

(b)  Google

(c)  Orkut

(d)  Yahoo

(e)  None of these

Answer: (c)

75. The Recycle Bin in a computer stores

(a)  Hidden files and folders

(b)  Hidden and Deleted folders

(c)  Deleted files and folders

(d)  Files and folders in floppy device

(e)  Hidden and Deleted files

Answer: (c)

76. Which of the following is smallest unit of data storage?

(a)  TB

(b)  KB

(c)  MB

(d)  GB

(e)  Petabyte

Answer: (b)

77. UNIX is a(n)……….. operating system.

(a)  Windows

(b)  Mac

(c)  Expensive

(d)  Microsoft

(e)  Open-source

Answer: (e)

78. A browser is

(a)  software tool for looking at web pages

(b)  software for creating web pages

(c)  tool for defining web pages

(d)  software tool for describing web p ages

(e)  software tool for looking at pages

Answer: (a)

79. Which one of the following should not considered as a form of secondary storage?

(a)  Floppy disk

(b)  Optical disk

(c)  Hard disk

(d)  Pen drive

(e)  RAM

Answer: (e)

80. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

(a)  Input, Output, Process, Storage

(b)  Process, Output, Input, Storage

(c)  Process, Storage, Input, Output

(d)  Storage, Output, Process, Input

(e)  Input, Process, Output, Storage

Answer: (e)

81. A ………….. and monitor are the two main output devices for a computer system.

(a)  plotter

(b)  storage device

(c)  printer

(d)  keyboard

(e)  mouse

Answer: (c)

82. When you type a document on a computer, every letter you type is saved to the computer’s ……………. or temporary storage area.

(a)  CPU

(b)  CD-ROM

(c)  ROM

(d)  RAM

(e)  Hard disk

Answer: (c)

83. The term ‘megahertz or MHz’ means

(a)  hundreds of cycles per minute

(b)  thousands of cycles per second

(c)  billions of cycles per second

(d)  millions of cycles per minute

(e)  millions of cycles per second

Answer: (e)

84. HTTP stands for

(a)  Hyper Text Transfer Protocol

(b)  Hyper Text Transfer Practical

(c)  Hyper Text Transmission Protocol

(d)  Hyper Text Transfer Practice

(e)  None of these

Answer: (a)

85. Which of the following is an input device?

(a)  Plotter

(b)  Scanner

(c)  Loudspeaker

(d)  Printer

(e)  ALU

Answer: (b)

86. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet?

(a)  Word

(b)  Access

(c)  Excel

(d)  Smart Cell

(e)  Lotus 1-2-3

Answer: (e)

87. What do you use to enter data into the computer from the following?

(a)  Screen

(b)  Keyboard

(c)  Plotter

(d)  Printer

(e)  Speaker

Answer: (b)

88. ………….. is an example of browser software.

(a)  Microsoft PowerPoint

(b)  Microsoft Publisher

(c)  Windows Explorer

(d)  Microsoft Explorer

(e)  Internet Explorer

Answer: (e)

89. Which of the following is a programming language?

(a)  MS-Outlook

(b)  MS-Word

(c)  Netscape

(d)  Lotus

(e)  Pascal

Answer: (e)

90. TXT, DOC, SMP in computing are

(a)  complex commands

(b)  file names

(c)  file extensions

(d)  file titles

(e)  keywords

Answer: (c)

Part IV General Knowledge & Current Affairs

91. The Housing and Urban Poverty Alleviation Ministry has recently (February, 2016) launched construction of 81757 houses for economically weaker sections 163 cities of the

(a)  Thirteen States

(b)  Seven States

(c)  Nine States

(d)  Eleven States

(e)  Fifteen States

Answer: (b)

92. The tagline ‘Aapaka Bhala-Sabki Bhalai’ is

(a)  IDBI Bank

(b)  IDFC Bank

(c)  Federal Bank

(d)  ICICI Bank

(e)  Bandhan Bank

Answer: (e)

93. Sheikh Mohammed Bin Zayed AI Nahyan, who recently (February, 2016) visited India, is the crown prince of

(a)  Dubai

(b)  Abu Dhabi

(c)  Istanbul

(d)  Tajikistan

(e)  Jordan

Answer: (b)

94. Recently it is announced that for the first time the ‘Elephanta Island’ will get 24 hours electricity from August 15, 2016. The island is situated in the Indian State of

(a)  Karnataka

(b)  Kerala

(c)  Maharashtra

(d)  Odisha

(e)  Tamil Nadu

Answer: (c)

95. Which of the following Indian lyricists has entered the Guiness Book of World Records for penning the most number of songs (3524 in 650 films) in Bollywood?

(a)  Anand Bakshi

(b)  Zaved Akhtar

(c)  Gulzar

(d)  Prasoon Joshi

(e)  Sameer Anjaan

Answer: (e)

96. The five day inaugural ‘Kerala Literature Festival’ which saw tremendous participation was recently organized in the city of

(a)  Kochi

(b)  Kozhikode

(c)  Kottayam

(d)  Kumarakom

(e)  Kovalam

Answer: (b)

97. In an all cash deal the external IT business of Sweden’s Volvo group was recently been acquired for $ 138 million (around Rs 895 crore) by

(a)  Tech Mahindra

(b)  WIPRO Limited

(c)  Tata Consultancy Services

(d)  Oracle Financial Services

(e)  HCL Technologies

Answer: (e)

98. In the recent (February, 2016) survey after the launch of Swachh Bharat Mission in 2014, the Indian city which is ranked as the cleanliest city amongst 73 cities covered under the survey is

(a)  Surat

(b)  Chandigarh

(c)  Mysore

(d)  Tiruchirapalli

(e)  Pimpri Chinchwad

Answer: (c)

99. During the ‘Make in India Week’, the ‘Adani Group’ has signed a MoU with the Chief Minister for an investment of Rs 15000 crore to set-up a 1600 MW Thermal Power Plant in the Indian State of

(a)  Karnataka

(b)  Rajasthan

(c)  Jharkhand

(d)  Chhattisgarh

(e)  Maharashtra

Answer: (c)

100. The recent (February, 2016) week long ‘Make in India’ summit at Mumbai closed with investment pledges of around

(a)  $ 323 billion

(b)  $ 353 billion

(c)  $ 372 billion

(d)  $ 222 billion

(e)  $ 255 billion

Answer: (d)

101. Developed in collaboration with NASA, the ASTRO-H space observation satellite to probe mysterious black holes has recently (February, 2016) been launched by

(a)  Russia

(b)  Germany

(c)  China

(d)  Japan

(e)  India

Answer: (d)

102. The currency of the ‘Republic of Finland’ is

(a)  Euro

(b)  Korana

(c)  Zloty

(d)  Flint

(e)  Krona

Answer: (a)

103. ‘KP Sharma Oli’ is the present Prime Minister of

(a)  Nepal

(b)  Thailand

(c)  Fiji Island

(d)  Bhutan

(e)  Mauritius

Answer: (a)

104. Taxi-hailing app ‘Uber’ has recently (February, 2016) signed an agreement with the ‘Skill Development and Entrepreneurship Development’ (SDED) of the Maharashtra government to provide 75000 new job opportunities across the State over the next

(a)  five years

(b)  three years

(c)  seven years

(d)  ten years

(e)  two years

Answer: (a)

105. ‘Havana’ is the capital of

(a)  Cuba

(b)  Colombia

(c)  Cyprus

(d)  Croatia

(e)  Chile

Answer: (a)

106. The first ever ‘Orange Festival of music and adventure’ was recently (December, 2015) held in the Indian State of

(a)  Uttar Pradesh

(b)  Himachal Pradesh

(c)  Andhra Pradesh

(d)  Madhya Pradesh

(e)  Arunachal Pradesh

Answer: (e)

107. The South Korean State of ‘Chungcheongbuk’ recently (February, 2016) agreed to enter into a sister-statehood relationship for technology and development with the Indian State of

(a)  Maharashtra

(b)  Haryana

(c)  Telangana

(d)  Gujarat

(e)  Himachal Pradesh

Answer: (b)

108. ‘Paani Foundation’, a not-for-profit company whose main objective will be to impart knowledge about water conservation and watershed management has recently been started by

(a)  Shahrukh Khan and Gauri Khan

(b)  Dilip Kumar and Saira Banu

(c)  Dharmendra and Hema Malini

(d)  Amitabh Bachchan and Jaya Bachchan

(e)  Aamir Khan and Kiran Rao

Answer: (e)

109. Which of the following countries has recently (February, 2016) decided to sell eight nuclear-capable F-16 fighter jets worth nearly $ 700 million to

(a)  The USA

(b)  France

(c)  China

(d)  Russia

(e)  Germany

Answer: (a)

110. ‘She-Taxi’ , which is claimed to be the country’s first 24 × 7 taxi network by women for women, is an all women taxi cab service in the Indian State of

(a)  West Bengal

(b)  Kerala

(c)  Tamil Nadu

(d)  Karnataka

(e)  Maharashtra

Answer: (b)

111. Milos Raonic won the men’s singles category title at the ‘Brisbane International Tennis Tournament’ defeating

(a)  Roger Federer

(b)  Andy Murray

(c)  Gilles Simon

(d)  John Peers

(e)  Marin Cilic

Answer: (a)

112. April 2 every year is observed all over the world as

(a)  World intellectual  Property Day

(b)  International Children’s Book Day

(c)  World Book and Copyright Day

(d)  International Mother Earth Day

(e)  World Autism Awareness Day

Answer: (e)

113. Indian Women’s football team retained its gold at the recent (February, 2016) South Asian games by defeating

(a)  Bangladesh

(b)  Nepal

(c)  Bhutan

(d)  Sri Lanka

(e)  Pakistan

Answer: (b)

114. The ‘G-20 Summit’ in 2016 is proposed to be held in

(a)  Hangzhou, China

(b)  Sydney, Australia

(c)  Moscow, Russia

(d)  New Delhi, India

(e)  Istanbul, Turkey

Answer: (a)

115. Which State government has launched India’s first state wide broadband project?

(a)  Andhra Pradesh

(b)  Arunachal Pradesh

(c)  Maharashtra

(d)  Manipur

(e)  Mizoram

Answer: (a)

116. Petersburg Women’s Doubles Trophy 2016 was won by the pair of

(a)  Sania Mirza and Martina Hingis

(b)  Angelique Kerber and Serena Williams

(c)  Martina Hingis and Lucie Hradecka

(d)  Angelique Kerber and Martina Hingis

(e)  Elena Vesnina and Sania Mirza

Answer: (a)

117. Which of the first bank to commence the sale of Indian Gold Coin (IGC) in the domestic market?

(a)  State Bank of India

(b)  Punjab National Bank

(c)  Punjab and Sindh Bank

(d)  Bank of India

(e)  Indian Overseas Bank

Answer: (e)

118. The Rajaji National Park, which has been notified as ‘Rajaji Tiger Reserve’ in the year 2015, is situated in the Indian State of

(a)  Tamil Nadu

(b)  Uttar Pradesh

(c)  Himachal Pradesh

(d)  Telangana

(e)  Uttarakhand

Answer: (e)

119. As per recent (February, 2016) newspaper reports, South Eastern Coalfield Limited (SECL), a subsidiary of the Coal India Limited, would be setting up country’s largest coal washery with a capacity of 25 million tones per annum in the Indian State of

(a)  Chhattisgarh

(b)  Jharkhand

(c)  West Bengal

(d)  Bihar

(e)  Madhya Pradesh

Answer: (a)

120. The 13th edition of the South Asian Games 2016 will be hosted by

(a)  Sri Lanka

(b)  Bangladesh

(c)  Bhutan

(d)  India

(e)  Nepal

Answer: (e)

Part V English Language

Directions (Q. Nos. 121-125) Each of the sentence has two blanks, indicating that something has been omitted. Choose the option which best fits th m earning of the sentence as a whole.

121. Technology ………. channels, be it internet or mobile, ………… us get more information on new medicines.

(a)  prepare; support

(b)  handicapped; blocks

(c)  enabled; help

(d)  approved; lit

(e)  empowered; guides

Answer: (c)

122. In developing countries, farmers lack …………. to irrigation and crop insurance which aids in ………… weather-related risks.

(a)  access; mitigating

(b)  approach; assessing

(c)  entry; tackling

(d)  opportunities; removing

(e)  way; easing

Answer: (a)

123. The new scheme ………….. to catalyze the overall regional growth, which would be ………… for both rural and urban area of the country.

(a)  aims; beneficial

(b)  sought; harm

(c)  prompts; helps

(d)  design;  prove

(e)  intends; useful

Answer: (c)

124. …………. or not the budget will lead to an increasing in farm sector spending can only be answered when a detai9led analysis of it is …….. .

(a)  If; their

(b)  Even; accessible

(c)  Whether; available

(d)  Either; calculated

(e)  Since; conducted

Answer: (c)

125. A number of factors are………….. to likely to financially assist the middle class ………… the next two decades.

(a)  inclined; for

(b)  hopefully; by

(c)  probably; within

(d)  responsible; on

(e)  likely; ever

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 126-130) Rearrange the given five sentences A, B, C, D and E in a proper sequence as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.

(A) But, they should be.

(B) It is true-these companies can cost you thousands of dollars a year and you may not receive any return on that investment, unless you file a claim.

(C) In fact, besides this  impact, without the insurance industry, the economy would practically come to a standstill.

(D) Think of an insurance company and unless you have had a significant claim paid, your thoughts may not be too positive.

(E) Yet, it is difficult to think of another industry that has a more positive impact on the economy.

126. Which of the following should be the FIFT (LAST) sentence after arrangement?

(a)  D

(b)  B

(c)  A

(d)  C

(e)  E

Answer: (c)

127. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a)  C

(b)  A

(c)  B

(d)  E

(e)  D

Answer: (e)

128. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  E

(e)  D

Answer: (c)

129. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a)  C

(b)  B

(c)  A

(d)  D

(e)  E

Answer: (e)

130. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(a)  B

(b)  A

(c)  E

(d)  D

(e)  C

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 131-135) Which of the phrases given against the sentence should replace the word/phrase given in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark ‘No correction’ required’ as the answer.

131. The spectacular rise of China has become arguably the most important geopolitical development of the past decade.

(a)  have been arguably

(b)  is arguable

(c)  has been arguably

(d)  has  being arguably

(e)  No correction required

Answer: (e)

132. As entrepreneurs, we must faithful be to the organization we have set out to build.

(a)  faithfully be

(b)  must faithful

(c)  must be faithful

(d)  be must faithful

(e)  No correction required

Answer: (c)

133. The economic turmoil in the world today has once gain thrown the spotlight on the economics profession.

(a)  have thrown again

(b)  has thrown once again

(c)  again has once

(d)  had threw

(e)  No correction required

Answer: (b)

134. The government is set double annual spending on irrigation and crop insurance.

(a)  to set is

(b)  to setting is

(c)  are setting

(d)  is set to

(e)  No correction required

Answer: (d)

135. The upcoming budget certainly has the potentially to catabult the economy into a high-growth orbit.

(a)  has the potential

(b)  potential

(c)  has  potent

(d)  the potential

(e)  No correction required

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 136-140) Read these sentences to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)

136. Although I prepared myself/ for appear strong/ to my mother, my heart/ ached and cried.

(a)  Although I prepared myself

(b)  for appear strong

(c)  to my mother, my heart

(d)  ached and cried.

(e)  No error

Answer: (b)

137. The department will/ initiate a campaign/ to promote organic farming/ across the State.

(a)  The department will

(b)  initiate a campaign

(c)  to promote organic farming

(d)  across the State

(e)  No error

Answer: (e)

138. Fancy words in place of/ the numerical registration number/ on your vehicle will/ landed you in trouble.

(a)  Fancy words in place of

(b)  the numerical registration number

(c)  on your vehicle will

(d)  landed you in trouble

(e)  No error

Answer: (d)

139. The film industry took note for/ his talent and the actor/ has finally bagged/ three plum roles in Telugu movies.

(a)  The film industry took note for

(b)  his talent and the actor

(c)  has finally bagged

(d)  three plum roles in Telugu movies

(e)  No error

Answer: (a)

140. The boy was/ allegedly shot at/ by robbers and/ was hospitalized.

(a)  The boy was

(b)  allegedly shot at

(c)  by robbers and

(d)  was hospitalized

(e)  No error

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 141-150) Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Investors have poured billions of dollars into ‘fintech’ start-ups, creating hundreds of new firms determined to shake up l ending, payments, broking and data, among other financial niches. Insurance, however, has not yet been subject to this. That may be changing. ‘Insurance is tricky to break into’. The most important is regulation. Health insurance-or its American version, at least – may be the most heavily regulated industry in the world. Before a company can even offer a policy, it must have multiple approvals from state and often city agencies and then negotiated agreements with local hospitals. Running the gauntlet of regulations is costly and furthermore company that set-up shop today could not issue any policies before 2018 at the very earliest. The second reason is capital.

Fintech firms typically receive backing from venture capitalists to pay for salaries, systems, infrastructure, but not to support a big balance-sheet. Many tend to structure their operations to avoid holding risky assets for any  length of time, acting  more as intermediaries between creditors and borrowers, investors and investments, or the sender of some money and the recipient. This sort of arrangement does not work as well for insurance. Unless a firm serves purely as a broker, it will end up carrying some risk, and the weighty capital requirements that come with it. What is more, customers will not take out policies unless they are confident that the issuer will be around to honour them when a claim is made. But a startup, by definition, does not have the record or reputation that would help bolster that confidence.

Lemonade, an American startup, plans to offer insurance via a peer-to-peer platform- in effect, acting as a middleman. Others, such as Guevara in Britain and Friendsurance in Germany, try to get groups of friends to pool risks, on the assumption that they know better than the actuaries how accident-prone their nearest and dearest are.

This also helps get around the problem of confidence. Metromile, a startup car insurer based in San Francisco, takes a different tack. Its policies are underwritten by another insurer, National General. For now, that allows it to hone its technology and increase its customer base. But in time retained earnings, reinsurance and debt could enable it to retain more risk, as more mature insurance firms do. Like many insurers, Metromile seeks to cherry-pick the least risky customers. For car insurance, that involves working out which are least likely to have an accident. Several big insurance companies, most notably Progressive in America and Aviva in Britain, have begun to use tracking devices or voluntary apps on cars to monitor how safely their customers drive. How fast they go and how hard they brake are just a couple of the factors that can be used to sort the cautious from the reckless. Metromile, in contrast, tracks mileage.

Customers pay a fee of $ 45-50 a month and then $ 0.05 to $0.06 cents a mile. There is a clear correlation, Metromile contends, between miles driven and the likelihood of an accident. It reckons there are 75 m vehicles in America that are driven only rarely, but insured at a cost of $ 73 billion a year. Offering a metered option may not only save their owners some money, but also go some way to disproving the view that insurance and fintech do not mix.

141. Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word ‘Hone’ given in bold as used in the passage.

(a)  Enhance

(b)  Drill

(c)  Talent

(d)  Repeat

(e)  Laxity

Answer: (a)

142. Which of the following factors play(s) a role in the success of an insurance startup?

(A) A well-established track record of selling claims.

(B) Availability of capital to comply with regulations and expand operations.

(C) Lack of confidence in government insurers.

(a)  Only C

(b)  B and C

(c)  A and B

(d)  Only B

(e)  Only A

Answer: (c)

143. What is the author’s view of companies like Metromile?

(a)  These have taken in too much risk to succeed.

(b)  These have been duping customers by overcharging on premiums.

(c)  These are quick at setting claims.

(d)  These add to insurance premium costs as these are middle man.

(e)  These prove that technology can be effectively used by insurance companies.

Answer: (e)

144. Which of the following is the central idea of the passage?

(a)  Startups in insurance have been uncommon but are catching on.

(b)  Insurance markets in western countries are safer than in Asia.

(c)  Fintech firms should be discouraged from the insurance sector.

(d)  Regulation of the insurance market is toe tax.

(e)  Government owned insurance should stop underwriting risk for peer-to-peer insurers.

Answer: (a)

145. Which of the following is true in the context of the passage?

(a)  Investments in fintech start-ups is surely lacking.

(b)  Car insurers have been innovative.

(c)  Insurance companies are not exploiting social media data.

(d)  Western insurance companies have not explored the use of technology.

(e)  None of the given statements is true in the context of the passage.

Answer: (b)

146. What does the author want to convey through the phrase ‘insurance is tricky to break into’ ?

(a)  The regulations for the insurance sector are nuclear and unfair.

(b)  Consumers find that insurance companies are difficult to comprehend.

(c)  Most hospitals refuse to treat patients without an insurance.

(d)  Americans are unwilling to pay for car insurance.

(e)  Other than those given as options

Answer: (e)

147. Which of the following can be said about the insurance sector?

(a)  It is undergoing a transformation.

(b)  It is in the midst of a crisis owing to a recession.

(c)  Venture capitalists have lost interest in this sector.

(d)  It has gained a negative reputation.

(e)  Its new ways of analyzing risk are unsafe.

Answer: (a)

148. Choose the word which is opposite in meaning to the word ‘Purely’ given in bold as used in the passage.

(a)  Accurately

(b)  Morally

(c)  Indecently

(d)  Foolishly

(e)  Partially

Answer: (e)

149. Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word ‘Honour’ given in bold as used in the passage.

(a)  Glorify

(b)  Curse

(c)  Pride

(d)  Dignify

(e)  Settle

Answer: (e)

150. Choose the word which is opposite in meaning to the word ‘Weighty’ given in bold as used in the passage.

(a)  Increasing

(b)  Brittle

(c)  Successful

(d)  Soft

(e)  Slight

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 151-160) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the  appropriate word in each case.

(151) that two people are carving a six-foot slab of wood at the same time. One is using a hand-chisel, the (152) a chainsaw. If you are (153) in the future of that slab, whom would you watch? This chainsaw or chisel logic has led some to a (154) that technological education is more important to humanity’s near future than biological evolution, now-a-days, it is not the biological chisel but the technological chainsaw that is mot quickly (155) what it means to be human. The devices we use change the way we live much (156) than any contest among genes. We’re the block of wood, even if, sometimes we don’t even fully notice that we’re (157). Assuming that we really are evolving as we (158) or inhabit more technological prosthetics-like ever-smarter phones, helpful glasses and brainy cars-here’s the big question. (159) that type of evolution take us in (160) directions, as we usually assume biological evolution does?

151.

(a)  See

(b)  Thinking

(c)  Imagine

(d)  Loo

(e)  Nightmare

Answer: (c)

152.

(a)  other

(b)  another

(c)  next

(d)  opposite

(e)  third

Answer: (a)

153.

(a)  given

(b)  worried

(c)  interested

(d)  keen

(e)  aware

Answer: (c)

154.

(a)  suggest

(b)  live

(c)  pass

(d)  ways

(e)  belief

Answer: (e)

155.

(a)  meaning

(b)  allowing

(c)  redefining

(d)  sending

(e)  populating

Answer: (c)

156.

(a)  most

(b)  highly

(c)  quick

(d)  too

(e)  faster

Answer: (e)

157.

(a)  together

(b)  changing

(c)  alive

(d)  crying

(e)  limited

Answer: (a)

158.

(a)  leave

(b)  set

(c)  adapt

(d)  wear

(e)  gear

Answer: (c)

159.

(a)  How

(b)  Will

(c)  Which

(d)  Do

(e)  What

Answer: (b)

160.

(a)  one

(b)  ahead

(c)  desirable

(d)  lets

(e)  future

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...