LIC Apprentice Development Officers Examination Held on 19-7-2015 Numerical Ability Question Paper With Answer Key

LIC Apprentice Development Officers Examination Held on 19-7-2015

Numerical Ability

 

Directions-(Q. 1-5) Study the following table and answer the given questions.

1. The number of watches sold by store T increased by what per cent from March to June?

(A)  48

(B)  45.5

(C)  42

(D)  43.5

(E)  49

Answer: (A)

2. What is the different between total number of watches sold by store R in June and March together and total number of watches sold by store Q in the same months together?

(A)  17

(B)  14

(C)  24

(D)  18

(E)  12

Answer: (D)

3. What is the respective ratio between total number of watches sold by stores P and S together in April and total number of watches sold by the same stores together in May?

(A)  69 : 34

(B)  65 : 34

(C)  63 : 44

(D)  63 : 38

(E)  65 : 38

Answer: (D)

4. What is the average number of watches sold in July by stores Q, R and S?

(A)  234

(B)  225

(C)  227

(D)  229

(E)  237

Answer: (C)

5. Number of watches sold by store T in April and July together is what per cent more than the number of watches sold by store P in July?

(A) 

(B) 

(C)  

(D)  

(E)    

Answer: (B)

6. The total cost of fencing a square plot at Rs 9 per metre is Rs 432. What will be the total cost of tiling the same plot, if the cost of tiling is Rs 20 per m2?

(A)  Rs 2,220

(B)  Rs 2,150

(C)  Rs 1,180

(D)  Rs 2,880

(E)  Rs 1,162

Answer: (D)

7. How many rotations will the hour hand of a clock complete in 72 hours ?

(A)  3

(B)  6

(C)  9

(D)  12

(E)  15

Answer: (B)

Directions – (Q. 8-12) What will come in place of question-mark (?) in the given questions?

8. 

(A)  21

(B)  29

(C)  19

(D)  11

(E)  27

Answer: (A)

9. 

(A) 

(B) 

(C)   

(D)  

(E)  

Answer: (C)

10. (11.25 + 0.75) – (12. 4 ×25) + 6.1 = √?

(A)  144

(B)  64

(C)  784

(D)  484

(E)  225

Answer: (E)

11. 

(A)  32

(B)  24

(C)  20

(D)  16

(E)  28

Answer: (B)

12. 45% of 2100 – 30% of 350 = 1170 – ?

(A)  230

(B)  130

(C)  330

(D)  270

(E)  170

Answer: (C)

13. A scooter covers a distance of 30 km travelling at an average speed of 36 kmph. What distance can the scooter travel in the same time if it increases its speed to 42 kmph?

(A)  45 km

(B)  32 km

(C)  38 km

(D)  40 km

(E)  35 km

Answer: (E)

14. 7/8th of the girls and 6/11th of the boys of a primary school participated in the annual sports. If the number of participating students is 259 out of which 125 are boys. What is the difference between number of boys and number of girls in the primary school ?

(A)  63

(B)  71

(C)  79

(D)  Other than those given as options

(E)  81

Answer: (D)

15. Two pies A and B can separately fill a cistern in 60 minutes and 75 minutes respectively. There is a third pipe in the bottom of the cistern to empty it. If all the three pipes are simultaneously opened, then the cistern is full in 50 minutes. In how much time the third pipe alone can empty the cistern?

(A)  110 minutes

(B)  100 minutes

(C)  120 minutes

(D)  90 minutes

(E)  130 minutes

Answer: (B)

16. The ratio between three angles of a quadrilateral is 14 : 8 : 11 respectively. The value of the fourth angle of quadrilateral is 63°. What are the sum of the largest and the third largest angles of the quadrilateral?

(A)  198°

(B)  154°

(C)  182°

(D)  242°

(E)  196°

Answer: (A)

17. 24 men can finish a piece of work in 18 days. 30 women can finish the same piece of work in 12 days. In how many days 16 men and 24 women together can finish the same piece of work ?

(A)   

(B) 

(C)   

(D)  

(E)    

Answer: (C)

18. Vikram invested Rs 2 lacs at simple interest rate of 12% p.a. for one year. He then added Rs 500 to total amount accumulated at the end of one year and earned simple interest at the rate of 13% p.a. How much amount he would have earned as a simple interest at the end of the second year ?

(A)  Rs 26,065

(B)  Rs 26,940

(C)  Rs 26,445

(D)  Rs 29,185

(E)  Rs 29,595

Answer: (D)

19. If 1/4th of the area rectangular plot is 2700 sq. m and the width of that plot is 90 metres, what is the ratio  between the width and length of the plot ?

(A)  3 : 4

(B)  4 : 3

(C)  3 : 1

(D)  1 : 3

(E)  4 : 1

Answer: (A)

20. 15 14  26  75  ?  1475

(A)  316

(B)  204

(C)  296

(D)  396

(E)  256

Answer: (C)

21. 16 23   33  46  62  ?

(A)  79

(B)  73

(C)  81

(D)  77

(E)  85

Answer: (C)

22. 24 13   14   22   45   ?

(A)  91

(B)  97

(C)  113.5

(D)  104.5

(E)  108.5

Answer: (C)

23. 116 115   123   96   160  ?

(A)  45

(B)  40

(C)  35

(D)  25

(E)  30

Answer: (C)

24. 11 28   62   113   ?   266

(A)  177

(B)  173

(C)  197

(D)  189

(E)  181

Answer: (E)

25. A, B and C started a business by investing Rs 8,400, Rs 15,600 and Rs 13,200 respectively. All of them invested for equal period of time. If A’s share of annual profit was Rs 1,960, what was the difference B’s share of annual profit and C’s share of annual profit ?

(A)  Rs 560

(B)  Rs 520

(C)  Rs 540

(D)  Rs 480

(E)  Rs 600

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...