Madhya Pradesh P.S.C Preliminary Examination-2015 Held on 24-1-2016 General Aptitude Test Paper-II Question Paper With Answer Key

Madhya Pradesh P.S.C Preliminary Examination-2015 Held on 24-1-2016

General Aptitude Test Paper-II

Directions  (Q. 1-5) For each of the following words below, a context is provided. From the given alternatives, pick the word or phrase that is closest in meaning in the given context.

1. Appreciated : The price of gold has appreciated significantly in the last few months.

(A)  Increased

(B)  Approved

(C)  Decreased

(D)  Praised

Answer: (A)

2. Fleeting : We got a fleeting glimpse of mountains in the distance as the train speed along.

(A)  Clear

(B)  Unclear

(C)  Bright

(D)  Momentary

Answer: (D)

3. Empathy : No one helped the old lady who had had and accident, because they feit no empathy towards her.

(A)  Dislike

(B)  Ability to understand and share the feelings of others

(C)  To hate someone because the persons is old

(D)  To like someone

Answer: (B)

4. Squatters : The Municipal Corporation is clearing the ground of all squatters.

(A)  Wild plants

(B)  Illegal immigrants

(C)  Person occupying a space illegally

(D)  Hawkers

Answer: (C)

5. Crack down : The government has decided to crack down on large billboards.

(A)  Allow

(B)  Tax

(C)  Remove

(D)  Take severe measures against

Answer: (D)

Directions – (Q. 6-10) Read the following excerpt and answer the questions asked at the end. The answer to the questions should be based on the excerpt-

      When there is a conflict between cells and the body they reside in, natural selection usually favours the body, which can usually discipline the errant cells, especially because the cells don’t have a life of their own outside the body. A well-known exception to this principle is that of cancer cells, which can be thought of as selfish cells attempting to reproduce faster than is good for the health of the whole body. In the end, of course, the cancer cells perish with the individual, but that does not explain why natural selection  has not eliminated cancer all together. A common objection to the interpretation of cancer cells as selfish is that they are abnormal and perhaps infected with a virus, that cancer is a disease, and so on. All this is true and pertinent to the proximate answer to the question of why cancer cells reproduce faster than is good for the body. But the ultimate, evolutionary answer must be that natural selection in this case is acting in favour of the cell rather than the individual.

6. When there is a conflict between cells and the body they reside in, natural selection usually favours-

(A)  The body

(B)  The cells

(C)  Neither

(D)  (A) and (B) both

Answer: (A)

7. What is the common objection(s) to the interpretation that cancer cells are selfish ?

(A)  Cancer cells are abnormal

(B)  Cancer cells are perhaps infected with a virus

(C)  Cancer is a disease

(D)  All of the above

Answer: (D)

8. The ultimate evolutionary answer must be that in the case of cancer cells, natural selection is acting in favour of-

(A)  The body

(B)  The cells

(C)  Neither

(D)  (A) and (B) Both

Answer: (B)

9. Cancer cells are thought of as selfish because-

(A)  They reproduce faster than is good for the health of the whole body

(B)  Natural selection favours it

(C)  Cancer is a disease

(D)  Cancer is an exception

Answer: (A)

10. The case of cancer cells is an exception to the usual norm, namely, that-

(A)  Where there is a conflict between cells and the  body they reside in, natural selection usually favours the cells

(B)  When there is a conflict between cells and the body they reside in, natural selection usually favours the body

(C)  When there is a conflict between cells and the body they reside in, natural selection usually plays no role

(D)  When there is a conflict between cells and the body they reside in, natural selection usually favours both

Answer: (B)

Directions-(Q. 11-15) Read the following excerpt and answer the questions asked at the end. The answer to the questions should be based on the excerpt-

      Many tribes and cases on the mainland of India live by hunting, fishing or gathering. But they do not depend upon these exclusively for satisfying their needs. The aboriginal inhabitants of the Andaman islands. however, depend upon these entirely for their livelihood. They have no trade relations with others; and are so much isolated from one another that the Onge of Little Andaman do not understand the language of the Jarawa of the Great Andaman or of the inhabitants of the North Sentinel Island, all of which are close-by. Each of these groups satisfies all its needs completely with the help of local resources and exercises considerable ingenuity in maintaining themselves on these islands, although technologically they are very poorly equipped.

11. The Onge of Little Andaman do not understand that language of the inhabitants of the North Sentinel Island though the islands are close-by indicates that they-

(A)  are technologically poorly equipped

(B)  are living in the mainland

(C)  are isolated from one another

(D)  have trade relations with one another

Answer: (C)

12. The tribes and castes that depend exclusively on hunting, fishing and gathering are-

(A)  of the mainland of India

(B)  the inhabitants of Andaman islands

(C)  only the Jarawas of the Greater Andaman

(D)  only the Onge of Little Andaman

Answer: (B)

13. The passage implies that many tribes and castes on mainland of India-

(A)  satisfy some of their needs through trade

(B)  depend exclusively on hunting, fishing and gathering

(C)  have lesser needs than those in Andaman islands

(D)  live an easy life since all their needs are fulfilled without any effort

Answer: (A)

14. The aboriginal inhabitants of the Andaman islands, namely, Jarawas and Onge, satisfy all their needs with the help of local resources because-

(A)  they exercise considerable ingenuity

(B)  they are technologically poorly equipped

(C)  they do not understand the languages of each other

(D)  All of the above

Answer: (D)

15. North Sentinel Island is part of-

(A)  Mainland of India

(B)  Little Andaman

(C)  Great Andaman

(D)  Andamans Islands

Answer: (D)

16. You are travelling by train and one of the passengers is playing music very loudly-disturbing all co-passengers. What do you do?

(A)  Talk to the person who is  playing the music and convince him to reduce the volume

(B)  Put ear plugs in your ears

(C)  Along with two other passengers, beat up the person who is playing the music

(D)  Request him to play a few of your favourite songs

Answer: (A)

17. You are a police officer and in your jurisdiction there is a temple obstructing the construction of a highway. You have been asked to relocate the temple, but there is a risk of disturbance to low and order if this is done. What do you do ?

(A)  Order a platoon of policemen to demolish the temple at night

(B)  Do nothing for fear of offending the local religious leaders

(C)  Try to get a transfer to another police station

(D)  Convince the local religious leaders of the importance of the highway and with their help relocate the temple

Answer: (D)

18. One of your colleagues wears skirts to office. One day she complains to you that another colleague passed some derogatory comments about her. What do you do ?

(A)  Tell her that since she dressed in this way, she deserves the comments she heard

(B)  Tell her that since she dressed in this way, she deserves the comments she heard

(C)  Make fun of her in the tea club

(D)  Advise her to report the matter to appropriate authorities

Answer: (D)

19. You are running a medical store. Someone comes and asks for a medicine without prescription, and says that it is urgent. How do you handle this situation ?

(A)  Give the medicine to the customer

(B)  Refuse to give the medicine without a prescription

(C)  Sell the medicine at a higher cost

(D)  Ask to speak to the doctor on the phone

Answer: (B)

20. For Diwali celebration you have arranged for a dance party in your apartment. At 10 : 30 one of your neighbours requests you to switch-off the speakers. What do you do ?

(A)  Ask the neighbour to adjust because Diwali comes only once in a year

(B)  Along with your friends, threaten to beat up the neighbour if he doesn’t leave immediately

(C)  Switch-off the loudspeakers and apologize to the neighbour for the inconvenience

(D)  Switch it off then, but turn it on again after the neighbour leaves

Answer: (C)

21. Your child comes home and tells you that their substitute teacher hits them. What do you do ?

(A)  Talk to the class teacher about this

(B)  Talk to the substitute teacher yourself and threaten her

(C)  Tell your child to quietly put up with the beating

(D)  Collect the other parents and gherao the Principal

Answer: (A)

22. There is a long queue to see a cardiologist. You are number 10 in queue, but you have an important meeting to attend. The cardiologist is your friend. What do you do ?

(A)  Ask the cardiologists to see you ahead to your turn

(B)  Wait for your turn and not go for the meeting without informing anyone

(C)  Wait for your turn and inform the others to postpone the meeting

(D)  Ask people ahead of you in the queue to let you go first because your time is more valuable than theirs

Answer: (C)

23. One of y our friends wants to take leave of absence from his office. For this he needs a false medical certificate from your brother who is a medical doctor. He requests you to talk to your brother and get him the certificate. What do you do ?

(A)  Recommended to your brother to give your friend a false certificate

(B)  Tell your friend to talk to your brother directly

(C)  Tell your friend that this is wrong

(D)  Send your friend to another doctor who gives false certificates for money

Answer: (C)

24. You have a temporary employees in your office, and he tells you that the labour contractor has not been paying him proper wages. What do you do ?

(A)  Nothing, since the labour contractor is politically well connected

(B)  Tell the employee to request the labour contractor and if he still refuses, offer to help him write a formal complaint to appropriate authorities

(C)  Nothing, since this is not your problem

(D)  Nothing, since you believe that the wages suggested by labour lawas are very high

Answer: (B)

25. Your friend asks you to help him pass an exam by letting him copy from your answer sheet. What do you do ?

(A)  Stop talking to the friend

(B)  Help him if he agrees to give you a party if he passes

(C)  Try to get your examination centre changed

(D)  Explain to your friend that it is wrong to copy and you will not agree to it

Answer: (D)

26. Find the correct alternative which will replace the question mark shown in the following series :

1, 5, 13, 29, 61, 125, ?

(A)  186

(B)  232

(C)  250

(D)  253

Answer: (D)

27. Find out the missing square of the given figure

Answer: (D)

28. A cuboid having six faces is made of different colour for each face. The blue face is adjacent to white. The red face is opposite to black, but adjacent to yellow. The brown face is adjacent to blue. The red face is placed down. Which one of the following faces would be the opposite to yellow ?

(A)  Blue

(B)  White

(C)  Red

(D)  Black

Answer: (A)

29. In a tournament of 14 teams playing, if each team played against every other team only once at league stage, followed by two semi-finals between the top four teams after league stage and finally one match between the winners of the semi-finals, then how many total matches are played ?

(A)  108

(B)  94

(C)  81

(D)  78

Answer: (B)

30. Which alphabet in sequence replaces the question mark ?

MNZA, LPYC, KRXE, JTWG, ?

(A)  IUUI

(B)  IVVI

(C)  HVVH

(D)  HUUH

Answer: (B)

31. Identify the number to replace the question mark-

(A)  4

(B)  11

(C)  15

(D)  18

Answer: (B)

32. Identify the number to replace the question mark-

(A)  4

(B)  6

(C)  7

(D)  9

Answer: (D)

33. Which one of the following can come next ?

Answer: (A)

34. In a certain code language 157 means ‘parents live kids’, 619 means ‘love birds nice’ and 952 means ‘parents like birds’. Then what does the word ‘nice’ stand for in the same language ?

(A)  1

(B)  6

(C)  9

(D)  None

Answer: (B)

35. Find out missing tile-

Answer: (C)

36. How many squares (including interpenetrating ones) are there in the following figure ?

(A)  13

(B)  14

(C)  17

(D)  18

Answer: (A)

37. In the list of four alphabets pair, three belongs to a type and one does not. Which is the odd one ?

(A)  AA

(B)  BB

(C)  BD

(D)  DP

Answer: (A)

38. In the following series, only one number is not correct. Which is the wrong number ?

2  3  8  62  3968

(A)  2

(B)  8

(C)  62

(D)  3968

Answer: (C)

39. Find the odd one out among the following-

Answer: (C)

40. In a class of 52 students, Abhay’s rank is in the bottom quarter of the class. Chandra’s rank is equal to the square root of that of Abhay’s Chandra’s rank is equal to-

(A)  1

(B)  8

(C)  5

(D)  7

Answer: (D)

41. Observer the pair to the left of : :, which has certain relationship. Using the same relationship, what should be the missing on the right side ?

POWER : TGYQR : : TRAIN : ?

(A)  VCTKP

(B)  VTCKP

(C)  PCKTV

(D)  PKCTV

Answer: (D)

Directions – (Q. 42 and 43) Study the following information carefully and answer the questions given below-

     In a particular month of a year, it is observed that there are five Tuesdays and all other days appear less than five times.

42. The first day of the next month is-

(A)  Saturday

(B)  Monday

(C)  Wednesday

(D)  Thursday

Answer: (C)

43. This particular month referred is-

(A)  February

(B)  April

(C)  June

(D)  November

Answer: (A)

Directions- (Q. 44  and 45) Study the following information carefully and answer the questions given below –

     A square (of size 2 metre by 2 metre) seating arrangement is made such that the edges of the square are running in either North-South or East-West directions. A, B, C, D, E, F, G and H are persons seating in this arrangement, such that a person is sitting at either a corner of the square or at a midpoint of the edges of the square. All persons are facing each other.

     A and D are sitting at diagonally opposite corners of the square.

     C is sitting south of A at a distance of 1 m.

     F is sitting north-west of C.

     B is sitting exactly south of F and also is sitting between G and D.

     G and H are sitting at a distance of 2√2 m between them.

44. Who is sitting in the south-east direction of E ?

(A)  F

(B)  B

(C)  A

(D)  G

Answer: (B)

45. Who is sitting at a distance of 2 m from B ?

(A)  F

(B)  A

(C)  H

(D)  E

Answer: (A)

46. Vincent is a newspaper boy, who supplies 20 newspapers everyday morning and he completes the job in 30 minutes. Whenever he is sick, he asks his friend Kumar to deliver the newspapers to all the 20 houses.

(A)  Vincent ha trust in Kumar

(B)  Vincent often takes leave from this duty

(C)  The houses, where the newspapers are given, are located far away from one another

(D)  Vincent does some other job after distributing the newspapers

Answer: (A)

47. Promoting foreign languages in schools is intended mainly to-

(A)  give more importance to foreign languages than Indian languages

(B)  give equal importance to Indian and foreign language

(C)  give more importance to arts compared to other subjects

(D)  make children global citizens

Answer: (D)

48. In our country, a person (he/she) is elected as the Vice President by the members of both the houses of Parliament. This implies that, before the election-

(A)  He/she  is definitely a member of Lok Sabha

(B)  He/she is definitely a member of Rajay Sabha

(C)  He/she is definitely a member of Union Cabinet

(D)  He/she is a citizen of the country

Answer: (D)

49. Today’s workforce has a new set of social values. For example, in the past, a Deputy Collector who was promoted as a Collector to a distance district would have accepted the promotion cum transfer. Today, he/she in that same situation might choose family happiness and may prefer to stay back as Deputy Collector. The statement that bets supports this paragraph is-

(A)  facilities such as healthcare, education across the state are not uniform

(B)  officers today are not loyal to the government

(C)  government does not care about the personal needs of officers

(D)  officers do not care about their promotion

Answer: (A)

50. Yoga was become a very popular exercise today. But before one joins a yoga class, he/she needs to examine the kind of fitness routine that he/she expects. If one is looking for a high energy, fast-paced aerobic workout, a yoga class might not be the best choice. The statement that best supports this paragraph is-

(A)  yoga is more popular than aerobic exercise

(B)  yoga is not a high energy workout

(C)  yoga is better than aerobic exercise

(D)  exercising yoga gives high energy

Answer: (B)

51. All pens are books. Some pens are pencils. Then-

(A)  some books are pencils

(B)  some pencils are books

(C)  all books are pencils

(D)  all pens are pencils

Answer: (B)

52. An honest king decided to give death penalty to his minister for some mistake. But he gave him two options : “If you tell correctly what I am thinking now, you will be hanged. But if your guess is wrong, you will be killed by throwing to crocodiles.” The clever minister made a statement such that the king could not kill him. The statement made by the minister is-

(A)  You are going to kill me

(B)  You are going to throw me to t he crocodiles

(C)  You are going to hang me

(D)  You are not going to kill me

Answer: (D)

53. A is the brother of B, B is the sister of C, C is the sister of D and D is the brother of A. B is junior to A and senior to C, D is junior to C. Then the correct statement is-

(A)  A and D are boys, age of A > age of D

(B)  A and C are boys, age of A > age of C

(C)  B and C are girls, age of C > age of B

(D)  B and D are boys, age of B > age of D

Answer: (A)

54. Sita is a twelve year old girl. For many years, she has been asking her parents for a pet dog. Her parents told her that a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Sita has not yet decided what kind of bird she would like to have ? The statement that best supports this paragraph is-

(A)  Sita’s parents like birds more than dogs

(B)  Sita does not like birds

(C)  Sita stays with her parents in the same apartment

(D)  Sita’s parents do  not like to keep pets in the apartment

Answer: (C)

Directions – (Q. 55-60) In each of the questions below, there is a statement followed by two assumptions numbered I and II. Consider the statement and given assumptions, and decide which of them is implicit in the given statement.

55. Statement : All women’s organizations have welcomed the new sexual harassment law.

Assumption I : Sexual harassment crimes were very few in the past.

Assumption II : There is a new awareness about sexual harassment in the society.

(A)  Assumption I is strong

(B)  Assumption II is strong

(C)  Both the assumptions are strong

(D)  Neither assumption is strong

Answer: (C)

56. Statement : The Speaker stressed the need to change the present examination system to a new system, which would measure the real caliber of the students.

Assumptions :

I. Examinations should be abolished.

II. There is need to revamp the examination system.

(A)  Assumption I is strong

(B)  Assumption II is strong

(C)  Both the assumptions are strong

(D)  Neither assumption is strong

Answer: (B)

57. Statement : Until the country achieves economic equality, democracy and freedom have no meaning.

Assumptions :

I. Democracy and economic equality go hand in hand.

II. Democracy and freedom are independent of economic equality

(A)  Assumption I is strong

(B)  Assumption II is strong

(C)  Both the assumptions are strong

(D)  Neither assumption is strong

Answer: (A)

58. Statement : Applications of candidates who did not fulfill all the eligibility criteria and/or who did not submit applications before the last date were summarily rejected before conducting the best.

Assumptions :

I. Those who were called for the test have fulfilled all the eligibility criteria.

II. Those who were not called for the test have submitted their application after the deadline.

(A)  Assumption I is strong

(B)  Assumption II is strong

(C)  Both the assumptions are strong

(D)  Neither assumption is strong

Answer: (A)

59. Statement : To cultivate interest in reading, the school has made it compulsory this year for each student to read two books per week and submit a weekly report on the books that they read.

Assumptions :

I. Interest in reading can be created by force.

II. School has succeeded in creating reading habits among children.

(A)  Assumption I is strong

(B)  Assumption II is strong

(C)  Both the assumptions are strong

(D)  Neither assumption is strong

Answer: (D)

60. Statement : The old order gave way to new.

Assumptions :

I. Change is the law of nature.

II. Discard the old ideas since they are old.

(A)  Assumption I is strong

(B)  Assumption II is strong

(C)  Both the assumptions are strong

(D)  Neither assumption is strong

Answer: (A)

Directions-(Q. 61-65) In each of the questions below, there is a statement followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which argument is ‘strong’, and which one is ‘weak’. Based on your decision, choose one of the given options.

61. Statement : School going children should be prevented from watching T. V.

Arguments :

I. Yes, this is a wastage of their time.

II. No, this is the only way to improve the general knowledge of children.

(A)  Argument I is strong

(B)  Argument II is strong

(C)  Both the arguments are strong

(D)  Neither argument is strong

Answer: (D)

62. Statement : Fire-crackers should be banned in India.

Arguments :

I. Yes, because it causes severe sound and air pollution.

II. No, because many people will become jobless.

(A)  Argument I is strong

(B)  Argument II is strong

(C)  Both the arguments are strong

(D)  Neither argument is strong

Answer: (C)

63. Statement : Government of India should give equal emphasis on opening of Medical and Engineering Colleges.

Arguments :

I. Yes, we-need better doctor to patient ratio for a better healthcare.

II. Yes, we need better infrastructure for better economy.

(A)  Argument I is strong

(B)  Argument II is strong

(C)  Both the arguments are strong

(D)  Neither argument is strong

Answer: (C)

64. Statement : Using mobile phones while driving should be banned.

Arguments :

I. Yes, it causes road accidents.

II. No, it will hamper business

(A)  Argument I is strong

(B)  Argument II is strong

(C)  Both the arguments are strong

(D)  Neither argument is strong

Answer: (A)

65. Statement : Should India spend more money on Scientific Research ?

Arguments :

I. Yes, Scientific Research helps in advanced technology.

II. No, because India has not got any Nobel Prize in the recent past.

(A)  Argument I is strong

(B)  Argument II is strong

(C)  Both the arguments are strong

(D)  Neither argument is strong

Answer: (A)

66. A man sitting in a train which is travelling at 60 kmph (kilometers per hour) observes that a goods train, travelling in opposite direction, takes 9 seconds to pass him. If the goods train is 250 metres long, then speed of goods train in kmph is-

(A)  20

(B)  30

(C)  40

(D)  50

Answer: (C)

67. If  the value of  is-

(A)  7/19

(B)  4/15

(C)  1/4

(D)  8/17

Answer: (D)

68. Find the value of-

(A)  4/9

(B)  9/8

(C)  31/9

(D)  40/31

Answer: (B)

69. Simplify-

(A)  0

(B)  4a

(C)  4b

(D)  3a – 2b

Answer: (C)

70. One man and four boys can do a piece of work in 10 days while three men and two boys can do the same work in 6 days. How many days two men and three boys can take to do the same work ?

(A)  4.5

(B)  7.5

(C)  12

(D)  15

Answer: (B)

71. In how many ways, a committee of 5 members comprising 3 men and 2 women can be selected from 6 men and 5 women ?

(A)  150

(B)  200

(C)  900

(D)  1800

Answer: (B)

72. A square and a triangle have equal areas. If the ratio of side of square of height of triangle is 2/3, the ratio of height to base of triangle is-

(A)  2/3

(B)  2/5

(C)  9/8

(D)  9/11

Answer: (C)

73. Rohan needs 25% of h is monthly scholarship on books. Out of the balance amount he spends 75% on the hostel and college fees. If the lefts with Rs 120 at the end of a month, what is Rohan’s monthly scholarship ?

(A)  640

(B)  850

(C)  1000

(D)  1260

Answer: (A)

74. The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity consumed. When in a certain month 560 units are consumed, the bill is Rs 2,400. In another month 620 units are consumed and the bill is Rs 2,640. In yet another month 500 units. The bill for that month would be-

(A)  Rs 1,660

(B)  Rs 1,860

(C)  Rs 2,160

(D)  Rs 2,2260

Answer: (C)

75. The number whose square root is twice of its cube root is-

(A)  4

(B)  16

(C)  64

(D)  128

Answer: (C)

Directions-(Q. 76 and 77) Study the following pie-chart and table carefully to answer the questions given below-

       Pie-chart shows percentagewise distribution of the number of cars sold by two distributors (A and B) together during first six months. Total number of cars sold is 1500.

       Table shows the respective ratio between the number of cars sold of company A and company B during six months.

76. If 25% of the cars sold by company A during May were sold at a discount, the number of cars of company A during that month were sold without a discount is-

(A)  21

(B)  63

(C)  84

(D)  105

Answer: (B)

77. What is the respective ratio between the number of cars sold of company B during January and those sold during June of the same company ?

(A)  116 : 135

(B)  119 : 145

(C)  116 : 145

(D)  119 : 135

Answer: (D)

78. Kumar spends 30% of his monthly income on food, 20% on electricity bill and 70% of the remaining income on house rent. After all these expenses, he has Rs 300 left with him. Kumar’s monthly income, in Rupees is-

(A)  Rs 2,000

(B)  Rs 3,000

(C)  Rs 2,500

(D)  Rs 3,500

Answer: (A)

79. A number consists of two digits, ‘PQ’ whose sum is equal to 11. A new number, ‘QP’ can be generated by interchanging the digits of the original number. On subtracting ‘QP’ from ‘PQ’ we get 9. The original number ‘PQ’ is-

(A)  83

(B)  47

(C)  74

(D)  65

Answer: (D)

80. A father is thrice as old as his son today. Ten years later, father will be twice as old as his son. What will be the age of the son when his age of the son when his sage will be 3/4th of this father’s age ?

(A)  30

(B)  45

(C)  60

(D)  75

Answer: (C)

81. Anuj salary increases from Rs 500 by 10% and a month later gets decreased by 10%. After this, his salary in Rs, will be-

(A)  500

(B)  495

(C)  505

(D)  None of the above

Answer: (B)

Directions-(Q. 82-84) Consider the following data on the number of Languages known by people in a sample size of 150. Based on this data, answer these questions-

82. The number of persons who know at least 3 languages is-

(A)  50

(B)  55

(C)  80

(D)  120

Answer: (C)

83. The number of persons who know atmost 4 languages ?

(A)  15

(B)  30

(C)  105

(D)  135

Answer: (D)

84. The fraction of the number of persons knowing at least two languages to the number of persons knowing atmost two languages is-

(A)  27/14

(B)  11/30

(C)  7/8

(D)  3/10

Answer: (C)

85. Vandana has less than Rs 200 and decides to give half of the amount to her friend. She continues to give half of the money she has in her hand at any point of time to her other friends during this process till she has a balance in her hand, which is equal to the first two digit prime number. The amount given by Vandana to her first friend divided by the amount given to her last friend is equal to-

(A)  2

(B)  8

(C)  4

(D)  16

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...