Madhya Pradesh P.S.C. State Forest Service (Mains) Exam-2018 Held on 5-8-2018 General Studies Question Paper With Answer Key

Madhya Pradesh P.S.C. State Forest Service (Mains) Exam Held on 5-8-2018

General Studies

1. Which river crosses Tropic of cancer twice?

(A)  Narmada

(B) Tapti

(C)  Chambal

(D)  Mahi

Answer: (D)

2. Narmada Valley is situated in between-

(A)  Vindhyachal and Aravali

(B) Vindhyachal and Satpura

(C)  Vindyachal and Eastern Ghat

(D)  Vindhyachal and Western Ghat

Answer: (B)

3. Which is the total forest cover area of Madhya Pradesh (year 2013) ?

(A)  77522 sq. km.

(B) 75722 sq. km.

(C)  57722 sq. km.

(D)  57275 sq. km.

Answer: (A)

4. Which is rank of Madhya Pradesh in India in terms of scheduled Tribe Population?

(A)  First

(B) Second

(C)  Third

(D)  Fourth

Answer: (A)

5. Area of maximum rainfall in India is-

(A)  Mawsinram

(B) Cherapunji

(C)  Mahabaleshwar

(D)  Amarkantak

Answer: (A)

6. Main causes of origin of Monsoon-

(A)  Easterly and westertly Jet

(B) ITCZ

(C)  Alnino

(D)  All of the above

Answer: (D)

7. Hirakud Project is situated-

(A)  Kaveri

(B) Godawari

(C)  Mahanadi

(D)  Chambal

Answer: (C)

8. Bases of industrial region classification is-

(A)  Number of Registered units of industries

(B) Number of industrial workers

(C)  Population engaged n tertiary activities

(D)  All of the above

Answer: (D)

9. According to 2011 state of maximum population in India is-

(A)  West Bengal

(B) Bihar

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Maharashtra

Answer: (C)

10. Pattern of settlement in Ganga Yamuna Doab region is-

(A)  Scattered

(B) Random

(C)  Compact Random

(D)  Semi sprinkled

Answer: (C)

11. Which article of the Constitution provides the right to be informed of the grounds of arrest?

(A)  Article 20

(B) Article 21

(C)  Article 22

(D)  Article 23

Answer: (C)

12. In parliament a question to which a member desires an oral answer in the house is called-

(A)  Starred question

(B) Unstarred question

(C)  Short notice question

(D)  None of the above

Answer: (A)

13. By which constitutional amendment the term ‘Internal disturbance’ was replaced by ‘armed rebellion’ under article 352 ?

(A)  42nd Amendment

(B) 44th Amendment

(C)  48th Amendment

(D)  52nd Amendment

Answer: (B)

14. To review the annual statement of accounts and annual progress report of the Panchayat is the main function of-

(A)  Gram Panchayat

(B) Gram Sabha

(C)  Jila Panchayat

(D)  Collector

Answer: (B)

15. Who appoints judges of courts Lower than the High Court?

(A)  Senior Judges

(B) Chief Justice of high court

(C)  Governor

(D)  Chief Minister

Answer: (C)

16. ‘Swachh Bharat Mission’ aims to provide every rural family with toilet by-

(A)  2018

(B) 2019

(C)  2020

(D)  2021

Answer: (B)

17. To consult the chief minister of a state before nominating the governor of that state is a-

(A)  Convention

(B) Constitutional provision

(C)  Rule

(D)  Supreme court verdict

Answer: (A)

18. Who is Lokayukta of Madhya Pradesh at present?

(A)  N. K. Gupta

(B) U. C. Maheshwari

(C)  P. V. Dixit

(D)  Hemant Gupta

Answer: (A)

19. Which of the following statements is right-

(Till 1 January 2018)

(A)  There are 50 Jila Panchayats and 313 Janpad Panchayats in Madhya Pradesh

(B) There are 51 Jila Panchayats and 313 Janpad Panchayats in Madhya Pradesh

(C)  There are 51 Jila Panchayats and 312 Janpad Panchayats in Madhya Pradesh

(D)  There are 52 Jila Panchayats and 313 Janpad Panchayats in Madhya Pradesh

Answer: (B)

20. Under article 323 of the Constitution the State Public Service Commission has a duty to present annually a report of the work done by the commission. To whom this report is presented?

(A)  Chief Minister

(B) Vidhan Sabha

(C)  Cabinet

(D)  Governor

Answer: (D)

21. Medieval Chandel dynasty was founded by-

(A)  Chandela

(B) Nannuka

(C)  Parmeshwar Varman

(D)  Nrisimha

Answer: (B)

22. Ayas described in the Rigveda is-

(A)  Metal

(B) Pot

(C)  Grain

(D)  Cattle

Answer: (A)

23. For deliberations on the Wavels (1945) plan, a conference was called at?

(A)  New Delhi

(B) Calcutta

(C)  Shimla

(D)  Nainital

Answer: (C)

24. Who among the following was not a ruler of the Parmar dynasty ?

(A)  Siyak II

(B) Bhoj

(C)  Parmardideva

(D)  Sindhuraj

Answer: (C)

25. The founder of the Vikram Shila university was?

(A)  Gopal

(B) Dharampala

(C)  Rampala

(D)  Manipala

Answer: (B)

26. The battle of 10 kings is associated with?

(A)  Rigveda

(B) Indica

(C)  Arthashashtra

(D)  All of the above

Answer: (A)

27. Which of the following book was not written by Bhawbhuti?

(A)  Maltimadhav

(B) Kavi Priya

(C)  Mahavir Charit

(D)  Uttarram Charit

Answer: (B)

28. Makhanlal Chaturvedi Festival is organized at-

(A)  Bhopal

(B) Shajapur

(C)  Hoshangabad

(D)  Khandwa

Answer: (D)

29. The quit India movement of 1942 started in Madhya Pradesh from-

(A)  Vidisha

(B) Mandu

(C)  Mhow

(D)  Jabalpur

Answer: (A)

30. Commonly, who among the ashtapradhan of shivaji were not assigned was responsibilities?

(A)  Mantri and Sachiv

(B) Mantri and Sumant

(C)  Panditrao and Nyayadhish

(D)  Sachiv and Sumant

Answer: (C)

31. The five year plan model of India is supposed to be taken from?

(A)  USA

(B) USSR

(C)  UK

(D)  UAE

Answer: (B)

32. Who among the following is the Chairman of the fourteenth finance commission-

(A)  Ajay Narayan Jha

(B) Urjit Patel

(C)  Y.V. Reddy

(D)  Sushma Nath

Answer: (C)

33. White revolution started in India with the establishment of National Dairy Development Board. In which year this Board was established?

(A)  1962 AD

(B) 1970 AD

(C)  1975 AD

(D)  1980 AD

Answer: (B)

34. Sindri fertilizer factory is located in –

(A)  Chattisgarh

(B) Madhya Pradesh

(C)  Jharkhand

(D)  Odisha

Answer: (C)

35. Which five year plan of India adopted the Prof. Mahalnobis model ?

(A)  First plan

(B) Second plan

(C)  Third plan

(D)  Fourth plan

Answer: (B)

36. Indian Rupee trade takes place with-

(A)  USA

(B) Russia

(C)  China

(D)  Japan

Answer: (B)

37. Who is the writer of ‘Condition of Economic Progress’?

(A)  Dr. Gaurav Datt

(B) Colin Clark

(C)  I.G. Patel

(D)  Heckscher Ohlin

Answer: (B)

38. Who said “Heavy Industry is a Synonym of Development?

(A)  Jawahar Lal Nehru

(B) Sardar Vallabh Bhai Patel

(C)  Prof. Mahalnobis

(D)  Pranav K. Barman

Answer: (A)

39. M. P. State small forest produce cooperative society was established in-

(A)  1980 A.D.

(B) 1984 A.D.

(C)  1988 A.D.

(D)  1990 A.D.

Answer: (B)

40. Which district in M.P. has attained highest population growth during 2001-2011?

(A)  Indore

(B) Bhopal

(C)  Gwalior

(D)  Dhar

Answer: (A)

41. In comparison to fossil fuels, nuclear energy is-

(A)  Expensive

(B) Cheap

(C)  Disastrous

(D)  Hastle-free

Answer: (C)

42. The antibiotic pencilin is extracted from-

(A)  Bacteria

(B) Virus

(C)  Plant

(D)  Animal

Answer: (C)

43. The following plant is able to absorb most of the pollutant in water-

(A)  Mango

(B) Coconut

(C)  Hydrilla

(D)  Echhornia

Answer: (D)

44. The Chipko movement was initiated from which place?

(A)  Patna

(B) Trishur

(C)  Garhwal Himalayas

(D)  Jammu

Answer: (C)

45. To safe guard our water resources, the Government of India has passed the water (prevention and control of pollution) Act in-

(A)  1984 A.D.

(B) 1974 A.D.

(C)  1972 A.D.

(D)  1987 A.D.

Answer: (B)

46. Where and when the first Olympic Flag was furled?

(A)  1912 Stockholm (Sweden)

(B) 1908 London (England)

(C)  1920 Antwarp (Belgium)

(D)  1896 Athens (Greece)

Answer: (C)

47. In which city Commonwealth Games will be held in the year 2022?

(A)  Melbourne

(B) Glassgo

(C)  Birmingham

(D)  Victoria

Answer: (C)

48. When Vikram award was introduced in Madhya Pradesh?

(A)  20 June, 1985

(B) 15 July, 1990

(C)  1 January, 1990

(D)  15 May, 1990

Answer: (D)

49. Sourabh Verma is related to which game –

(A)  Badminton

(B) Cricket

(C)  Football

(D)  Hockey

Answer: (A)

50. ‘Dunk Shot’ is related to which game?

(A)  Hockey

(B)  Football         

(C)  Softball

(D)  Basketball

Answer: (D)

51. Which of the following options is the correct plural from of ‘the cat’s eye’?

(A)  The cats eye

(B) The cat’s eyes

(C)  The cats’ eyes

(D)  The cats eyes

Answer: (B)

52. What is the word or group of words called that tells us something about the subject?

(A)  Adjective

(B) Subject

(C)  Predicate

(D)  Clause

Answer: (C)

53. Which of these is an Intransitive verb?

(A)  Sell

(B) Growl

(C)  Read

(D)  Finished

Answer: (B)

54.What do we call a person who knows many languages?

(A)  Polygamy

(B) Polyandry

(C)  Polyglot

(D)  Patriarchy

Answer: (C)

55. Which of the following options has a Spelling mistake?

(A)  Begin-Beginner

(B) Plan-planing

(C)  Parallel-Paralleled

(D)  Model-Modelled

Answer: (B)

56. What is the correct Passive voice of the sentence?

‘Does Sit write this story’?

(A)  Does this story written by Sita

(B) Is this story written by Sita

(C)  Is this story being written by Sita

(D)  Has this story been written by Sita

Answer: (B)

57. What is the correct Active voice of the sentence?

‘Why is a noise made’?

(A)  Why do they make a noise

(B) Why has noise been made

(C)  Why is a noise made by them

(D)  None of the above

Answer: (A)

58. Which is the correct indirect Speech of the sentence?

Ram says to me, ‘you are dull’.

(A)  Ram said to me that you are dull

(B) Ram tells me that I was dull

(C)  Ram tells me that I am dull

(D)  Ram told me that I was dull

Answer: (C)

59. Which is the correct indirect Speech of the sentence?

He said, ‘Two and two make four’.

(A)  He said that two and two made four

(B) He said that two and two make four

(C)  He told that two and two will make four

(D)  He said that two and two makes four

Answer: (B)

60. Which of these sentences is an example of a Complex sentence?

(A)  I am not a man and I will deceive you

(B) I am not a man to deceive you

(C)  I am not a man who will deceive you

(D)  None of the above

Answer: (C)

61. Ten letter was written ……… a pen.

(A)  By

(B) With

(C)  From

(D)  To

Answer: (B)

62. The kilometers………… not a long distance.

(A)  Is

(B) Are

(C)  Has

(D)  Were

Answer: (A)

63. My parents as well as I ……… present there.

(A)  Was

(B) Am

(C)  Were

(D)  Will

Answer: (C)

64. It was …….. unique sight.

(A)  a

(B) an

(C)  the

(D)  No article

Answer: (A)

65. He …….. and ……. the tree.

(A)  Run, climb

(B) Run, climbed

(C)  Ran, climbed

(D)  Ran, climb

Answer: (C)

Directions – (Q. 66 to 70) Read carefully the given passage and answer the questions based on it-

     The house next door had been empty for so long that we had quite forgotten that it was like to have neighbours. One day, however, a great furniture-van drew up near our front gate, and in a short time, tables, chairs, beds, pictures, and countless other things were heaped up on the pavement. A small car arrived out of which emerged seven people : a man, a women, and five children of various ages. The children hurried out and began laughing delightedly as the wholly family trooped into the house. Windows were flung open; furniture was put into place; and little faces peered inquisitively at us over the fence and disappeared. It was our first introduction to the Robinsons.

     Though we became firm friends with our new neighbours, we often had cause to the irritated by them. We lent them so many things, that we never quite knew whether something had been lost or borrowed. Our garden became an unsafe place : little boys dressed as cowboys or Indian would leap up from behind the bushes, point wooden pistols at us and order us to put our hands up. Sometimes our lives were spared; at others, were mown pitilessly, in cold blood, at point-blank range with a sharp ‘Bang ! Bang !’ even more dangerous were the arrows that occasionally came sailing over the garden fence. They had no sooner fallen, then Robin Hood would appear to retrieve them, dragging his unwilling sister, Madi Marian, behind him.

     But we did not always go in fear of our lives. the Robinsons were friendly and helpful and when we left our house for the holidays, we knew we had nothing to fear so long as our neighbours were around. We understood what it was to have company in the long, friendless, winter evening when Mrs. Robinson would drop in for a cup of tea and a chat; or when Mr. Robinson would lean over the fence and talk endlessly with father about gardening problems. The plot next door which had been so unsightly, so overgrown with weeds, blossomed in time into a delightful garden; and the empty house, so long deserted, was flooded with life and laughter.

66. How were the household items brought in?

(A)  In a Van

(B) In a Car

(C)  In a Rikshaw

(D)  One the head

Answer: (A)

67. How many members were there in the newly arrived family?

(A)  Seven

(B) Nine

(C)  Six

(D)  Five

Answer: (A)

68. How were the children of the new neighbour?

(A)  Dull and boring

(B) Quarrelsome and contentious

(C)  Loved playing games

(D)  Studious and thoughtful

Answer: (C)

69. What does the Phrase ‘Point-blank range’ mean, in popular usage?

(A)  Extremely close ‘can’t miss’ range

(B) Name of the popular game

(C)  A kind of garden in England

(D)  Helpful neighbours

Answer: (A)

70. How was the house next door changed after the arrival of Robinsons?

(A)  It was full of gardening problems

(B) It was full of life and laughter

(C)  It was overgrown with weeds

(D)  Robinsons left it for holidays

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (B)

91. If  then the values of x and y are respectively-

(A)  4 and 7

(B) 49 and 12

(C)  12 and 49

(D)  None of the above

Answer: (C)

92. Which of the following proportion is not correct ?

(A)  12 : 20 :: 15 : 25

(B) 8 : 10 :: 36 : 45

(C)  6 : 8 :: 15 : 24

(D)  None of the above

Answer: (C)

93. A shopkeeper sold two mobiles in Rs 2,400 each. In this sell he gets 20% profit on one but 20% profit on one but 20% loss on second mobile. What is his net profit or net loss?

(A)  Profit of Rs 200

(B) Loss of Rs 200

(C)  No profit No loss

(D)  None of the above

Answer: (B)

94. The value of  is-

(A)  7

(B) 5

(C)  2

(D)  None of the above

Answer: (C)

95. If each core of a cube is 3 centimeter, then its surface area is-

(A)  54 Cubic Centimeter

(B) 9 Square Centimeter

(C)  54 Square Centimeter

(D)  None of the above

Answer: (C)

96. Factors of the polynomial 2x3 + x2 – 7x – 6 are –

(A)  x + 1, x – 2 and 2x + 3

(B) x + 1, x + 2 and 2x + 3

(C)  x – 1, x + 2 and x + 3

(D)  None of the above

Answer: (A)

97. From today, after five years the age of father will be three times of the age of the son, while five years ago father’s age was seven times of the age of his son. Then the present ages of father and son, in years are respectively-

(A)  31 and 7

(B) 47 and 11

(C)  40 and 10

(D)  None of the above

Answer: (C)

98. In a triangle PQR, if side PQ = PR, then –

(A)  angle PQR = angle PRQ

(B) angle PQR = angle QPR

(C)  angle QPR = angle PRQ

(D)  None of the above

Answer: (A)

99. If in a triangle ABC, angle ABC = π/2 and sides AB = 12 and BC = 5, then the value of sin C + cos A is

(A)  24/13

(B) 12/13

(C)  5/12

(D)  None of the above

Answer: (A)

100. If sin θ= 1/2 (where θ < 90°), then 4 cos3θ – 3 cos θ is-

(A)  θ

(B) 1

(C)  1/2

(D)  None of the above

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...