Madhya Pradesh Police Sub-Inspector-Platoon Commander-Subedar Recruitment Exam Held on September 15, 2016 Question Paper With Answer Key

Madhya Pradesh Police Sub-Inspector/Platoon Commander/Subedar Recruitment Exam Held on September 15, 2016

PART I

English Language

Directions (Q. Nos. 1-7) Fill in the blanks with the correct option.

1. Netaji, the hero of Modern India, …… remembered.

(a)  ought to be

(b)  ought not to be

(c)  might be

(d)  shall have

Answer: (a)

2. Children ……….. taught to honour other people’s opinions.

(a)  need to be

(b)  needs be

(c)  needs to be

(d)  needs to have

Answer: (a)

3. You ……… laugh at the mistakes of others

(a)  cannot

(b)  might not

(c)  should not

(d)  could not

Answer: (c)

4. There was no soap, so I just quickly rinsed my hands …………. the tap.

(a)  under

(b)  over

(c)  above

(d)  by

Answer: (a)

5. Archaeologists discovered a gold cup just ………….. the surface at the site of a Roman villa.

(a)  beneath

(b)  across

(c)  beyond

(d)  off

Answer: (a)

6. Inflation has fallen …………. 5% for the first time in six years.

(a)  above

(b)  below

(c)  over

(d)  across

Answer: (b)

7. The vegetables were cut ……….. the maid …………… a sharp knife.

(a)  by; with

(b)  from; with

(c)  off; with

(d)  by; from

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 8-15) In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out, which part of a sentence has an error. If there is no error, mark your answer as ‘No error’.

8.

(a)  When we arrived at the station,

(b)  the train

(c)  have already left.

(d)  No error

Answer: (c)

9.

(a)  William felt ill last night,

(b)  because he has eaten,

(c)  a large number of cakes and pastries.

(d)  No error

Answer: (a)

10.

(a)  If she had studied hard,

(b)  she would have passed

(c)  the English Language Test for the eligibility of Management Exams.

(d)  No error

Answer: (d)

11.

(a)  I will call the instructor

(b)  as soon as

(c)  I will reach home.

(d)  No error

Answer: (c)

12.

(a)  You have been

(b)  watching TV

(c)  since the last five hours.

(d)  No error

Answer: (c)

13.

(a)  Rebecca is one of

(b)  the most beautiful girls

(c)  of her class.

(d)  No error

Answer: (d)

14.

(a)  As soon as she

(b)  got out of the  bed

(c)  the telephone stopped ringing.

(d)  No error

Answer: (d)

15.

(a)  You won’t lose any weight

(b)  unless you start

(c)  eating an healthier food.

(d)  No error

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 16-18) Out of the given options, choose the one, which is the correct active voice of the sentences give below.

16. My book has been stolen.

(a)  Someone steals my book.

(b)  Someone stole my book.

(c)  Someone had stolen my book.

(d)  Someone has stolen my book.

Answer: (d)

17. English is spoken in England.

(a)  People in England generally always speak English.

(b)  People in England are speaking English.

(c)  People in England speaks English.

(d)  People in England speaks English.

Answer: (c)

18. The firewood is being cut by the woodcutters.

(a)  The woodcutters cut the firewood.

(b)  The woodcutters are cutting the firewood.

(c)  The woodcutters have cut the firewood.

(d)  The woodcutters have been cutting the firewood.

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 19-21) Out of the given options, choose the one, which is the correct indirect speech of the sentences given below.

19. Susan said to me, “you have been a very helpful person”.

(a)  Susan told me that I have been a very helpful person.

(b)  Susan told me that I was a very helpful person.

(c)  Susan told me that I had been a very helpful person.

(d)  Susan told me that I was being a very helpful person.

Answer: (c)

20. He said to me, “I do not trust you”.

(a)  He told me that he does not trust me.

(b)  He told me that he did not trust me.

(c)  He told me that he will not trust me.

(d)  He told me that he had not trusted me.

Answer: (b)

21. Patrick said, “I am going to finish this work, now before I start a new work tomorrow”?

(a)  Patrick said that he is going to finish this work now before he started a new work tomorrow.

(b)  Patrick said that he was going to finish that work now before he started a new work the next day.

(c)  Patrick said that he was going to finish that work then before he started a new work the next day.

(d)  Patrick said that he was going to finish that work then before he started a new work tomorrow.

Answer: (b)

22. Choose the grammatically correct sentence.

(a)  I saw an one-eyed  man trying to cross the road yesterday.

(b)  I saw a one-eyed man trying to cross the road yesterday.

(c)  I saw the one-eyed man trying to cross the road yesterday.

(d)  I saw one-eyed man trying to cross the road yesterday.

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 23-25) Fill in the blanks with the correct option.

23. My neighbours was one of ………….. truly evil men I had ever encountered.

(a)  few

(b)  a few

(c)  the few

(d)  the little

Answer: (c)

24. Tourists and locals alike last night flocked to the pub to see, if they could capture ………. of the magic.

(a)  a little

(b)  few

(c)  the few

(d)  a few

Answer: (a)

25. There was a flood, but ………. water actually got into the house.

(a)  little

(b)  a little

(c)  few

(d)  the little

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 26-30) Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Long-long ago in a big forest, there were many trees. Among the cluster of trees, there was very tall pine tree. He was so tall that he could talk to the starts in the sky. he could easily gaze over the heads of the other trees. One day, late in the evening, the pine tree saw a little girl approaching him.

He could see her only because of his height. She was in tears. The pine tree  bent as low as he could and asked the weeping girl. “What is the matter? Why are you crying?” The little girl, still sobbing replied, “I was gathering flowers for the goddess Durga, who I believe, would help my parents to overcome their poverty and I have lost my way”.

The pine tree said to the little girl, “It is late in evening. It will not be possible for you to return to your house, which is at the other end at the forest. Sleep for the night at this place.” The  pine tree pointed out to an open cave-like place under him. The little girl was frightened of wild animals.

The girl quickly crept into the cave-like place. The pine tree was happy and pleased with himself. He stood like a soldier guarding the place. The girl woke up in the morning and was amazed to see the pine tree standing like a guard outside the cave. Then, her gaze travelled to the heap of flowers that she had gathered the previous night. The flowers lay withering on the ground.

The pine tree understood what was going on the in the girl’s mind. He wrapped his branches around the nearby flower trees and shook them gently. The little girl’s eyes brightened. But a great surprise awaited her. The pine tree brought out a bag of gold coins, which had been lying for  years in the hole in its trunk and gave it to the girl. With teary eyes, she thanked her benefactor and went away.

26. Why was the little girl crying?

(a)  Because while gathering flowers of worship, she lost her way in the dense forest.

(b)  Because the flowers she had collected had decayed.

(c)  Because she was afraid of tall trees.

(d)  All of the above

Answer: (a)

27. Which word in the passage means ‘the state of being extremely poor’?

(a)  Approach

(b)  Poverty

(c)  Overcome

(d)  Benefactor

Answer: (b)

28. What is the meaning of the word ‘wither’?

(a)  Blush

(b)  Bloom

(c)  Dry

(d)  Move

Answer: (a)

29. Why did the girl agree to take shelter in the night in an open cave-like place under the tall pine tree?

(a)  Because she found the beautiful pine tree highly fascinating.

(b)  Because she was afraid of wild and ferocious animals.

(c)  Because she was spell bound by the magical powers of the pine tree.

(d)  None of the above

Answer: (a)

30. What is the meaning of the word ‘sobbing’?

(a)  To get extremely frightened.

(b)  To stare at something.

(c)  To cry noisily, taking in deep breaths.

(d)  None of the above

Answer: (c)

PART II

General Hindi

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (b)

PART III

General Knowledge

101. Which of the following is not included in the Union List?

(a)  Railway Service

(b)  Naval

(c)  Atomic Energy

(d)  Travel

Answer: (a)

102. Match the following and select the correct answer from the codes given below :

(a)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(b)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(c)  A  – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(d)  A – 4; B – 3; C – 3; D – 1

Answer: (c)

103. The size of the perimeter of the square ABCD is equal to 100 cm. The length of the segment MN is equal to 5 cm and the triangle MNC is isosceles. The area of the pentagon ABNMD can be calculated using

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (d)

104. A small arrow or blinking symbol on computer screen desktop is called a

(a)  mouse

(b)  tab

(c)  cursor

(d)  icon

Answer: (c)

105. If the compound interest of a sum at the rate of 10% per annum for the third year is Rs 800, then the compound interest for the same amount for the fourth year is

(a)  Rs 800

(b)  Rs 1680

(c)  Rs 80

(d)  Rs 880

Answer: (d)

106. The following set of coordinates represent relations between X and Y. The one set, which does not belong to this group is

(a)  {(2, 4), (3, 9) (4, 16), (5, 25)}

(b)  {(2, 2), (3, 2), (4, 2), (5, 2)}

(c)  {(2, 2), (2, 4), (3, 6), (3, 9)}

(d)  {(2, 7), (3, 10), (4, 13), (5, 16)}

Answer: (c)

107. The field in a database is

(a)  table of Information

(b)  data

(c)  category of information

(d)  record

Answer: (c)

108. The difference in the ………. of the ……. determines an expression’s status as an ………… or an ……… .

(a)  Power; variable; identity; equation

(b)  Value; variable; binomial; equation

(c)  Value; power; identity; equation

(d)  Value; variable; identity; equation

Answer: (d)

109. Where is Siddhivinayak Temple located?

(a)  Karnataka

(b)  Maharashtra

(c)  Odisha

(d)  Andhra Pradesh

Answer: (b)

110. The product of (2x3 – 5x2 – x + 7) and (3 – 2x + 4x2) is

(a)  8x5 – 20x4 – 4x3 + 28x2

(b)  6x3 – 15x2 – 3x + 21

(c)  −4x4 + 10x3 + 2x2 – 14x + 28x3

(d)  8x5 – 24x4 + 12x3 + 15x2 – 17x + 21

Answer: (d)

111. Common salt is a mineral composed primarily of

(a)  Sodium bicarbonate

(b)  Sodium chloride

(c)  Sodium hydroxide

(d)  Sodium oxide

Answer: (b)

112. Which of the following states celebrated the Red Panda Winter Festival in 2016?

(a)  Nagaland

(b)  Meghalaya

(c)  Assam

(d)  Sikkim

Answer: (d)

113. Vikram Sarabhai Space Centre is located at

(a)  Thiruvananthapuram

(b)  Mumbai

(c)  Sriharikota

(d)  Bengaluru

Answer: (a)

114. The table shows the scores of 20 students on a history test. Which histogram is the exact representation of the data?

(a) 

(b) 

(c)  

(d) 

Answer: (d)

115. Where is the Indian Wild Ass Sanctuary located in India?

(a)  Gujarat

(b)  Rajasthan

(c)  Jharkhand

(d)  Chhattisgarh

Answer: (a)

116. Fill up the blank choosing the correct answer.

7360(519 + 820) = …..

(a)  7360 × 519 + 7360 × 820

(b)  7360 × 519 + 820

(c)  7360 + 820 + 519

(d)  7360 × 519 × 820

Answer: (a)

117. In which among the following State is the world famous ‘Mysore Dussehra’ celebrated?

(a)  Kerala

(b)  Maharashtra

(c)  Andhra Pradesh

(d)  Karnataka

Answer: (d)

118. Where is ‘The Great Himalayan National Park’ located?

(a)  Madhya Pradesh

(b)  Jammu and Kashmir

(c)  Maharashtra

(d)  Himachal Pradesh

Answer: (d)

119. In which American city is the White House located?

(a)  Boston

(b)  Chicago

(c)  New York

(d)  Washington DC

Answer: (d)

120. DNA, the full form of which is ……… is a molecule that carries most of the genetic instructions used in growth of all living organisms.

(a)  Duonucleic acid

(b)  Deoxyribo nucleic acid

(c)  Detoxified Nucleic acid

(d)  Dinucleic acid

Answer: (b)

121. Which Indian has scored the most Test centuries in a calendar year?

(a)  Sachin Tendulkar

(b)  MS Dhoni

(c)  VVS Lakshman

(d)  Virat Kohli

Answer: (a)

122. Which player is allowed to touch the ball with his feet during a Hockey match?

(a)  Captain

(b)  Goalkeeper

(c)  Centre-forward

(d)  Defender

Answer: (b)

123. Which of the following matches the top/base view of the prism given above?

Answer: (a)

124. Against which country did Germany win the 2014 FIFA World Cup?

(a)  Spain

(b)  Argentina

(c)  Netherlands

(d)  Italy

Answer: (b)

125. What is TKO in boxing?

(a)  Technical Knockout

(b)  Time Kick Out

(c)  Technical Knowlede

(d)  Teeth Knockout

Answer: (a)

126. The ICC World Cup 2019 will be hosted by

(a)  India

(b)  England and Wales

(c)  South Africa

(d)  Australia

Answer: (b)

127. If diagonal of a rhombus are in ratio 1 : 3, and its area is 6 cm2, the smaller diagonal of the rhombus is

(a)  4 cm

(b)  6 cm

(c)  2 cm

(d)  3 cm

Answer: (c)

128. In which of the following is there seasonal unemployment?

(a)  Government sector

(b)  Private sector

(c)  Banks

(d)  Agriculture

Answer: (d)

129. A rabbit walks from one corner of a square shape plot to its opposite corner. If it walks along the sides of the square, it takes 13 minutes to reach the opposite corner. Had it walked along the diagonal, it would have taken …….. minutes for the rabbit to reach the opposite corner.

(a)  13/√2

(b)  13√2

(c)  6.5

(d)  6√2

Answer: (a)

130. Repo rate is determined by

(a)  SBI

(b)  SEBI

(c)  RBI

(d)  Central government

Answer: (c)

131. Which of the following controls the functioning of share market in India?

(a)  FERA

(b)  MRTP

(c)  FEMA

(d)  SEBI

Answer: (d)

132. The instrument used in measuring the distance covered by vehicles

(a)  Speedometer

(b)  Odometer

(c)  Hygrometer

(d)  Hydrometer

Answer: (b)

133. Internal trade means

(a)  import

(b)  export

(c)  trade within the country

(d)  None of the above

Answer: (c)

134. When soap dissolves in water, ‘micelles’ are formed. They are chemically

(a)  sodium or potassium stearate

(b)  calcium or magnesium stearate

(c)  collection of stearate ions

(d)  stearic acid

Answer: (a)

135. Find the odd one out

(a)  Meira Kumar

(b)  Rabri Devi

(c)  Anandiben Patel

(d)  Jayalalithaa

Answer: (a)

136. Which of the following is an echo-ranging instrument?

(a)  Laser

(b)  Sonar

(c)  Maser

(d)  GPS

Answer: (b)

137. Which of the following characteristics of animals is for adaptation to tropical rainforests?

(a)  Wide and large paws

(b)  Layer of fat under skin

(c)  White fur

(d)  Long and large beak

Answer: (d)

138. Which one of the following people is not an architect?

(a)  Charles Correa

(b)  BV Doshi

(c)  Raj Reval

(d)  IK Gujral

Answer: (d)

139. The metal, which gives ruby stone its red colour

(a)  Nickel

(b)  Chromium

(c)  Aluminium

(d)  Germanium

Answer: (b)

140. Removal of clear layer of water without disturbing the settled impurities, is known as

(a)  Sedimentation

(b)  Decantation

(c)  Filtration

(d)  Sublimation

Answer: (b)

141. Coal miners use battery powered lamps rather than kerosene lamps and candles because

(a)  kerosene lamps and candles are renewable and inexhaustible.

(b)  kerosene lamps and candles are renewable but exhaustible.

(c)  kerosene lamps and candles have open flames and can ignite coal dust or gases.

(d)  kerosene lamps and candles are renewable but causes pollution.

Answer: (c)

142. Which famous cartoonist is acclaimed for his work known as ‘The Common Man’?

(a)  RK Narayan

(b)  RK Laxman

(c)  Ajit Ninan

(d)  Swaminathan Ankelasaria

Answer: (b)

143. Who was the first Indian President of the International Court of Justice?

(a)  Benegal Rau

(b)  Nagendra Singh

(c)  Raghunandan Swarup Pathak

(d)  Dalveer Bhandari

Answer: (b)

144. Presence of sweat glands in the skin is a unique characteristic of

(a)  Mammals

(b)  Reptiles

(c)  Amphibians

(d)  Aves

Answer: (a)

145. Which city among the following is not a capital of Indian States ?

(a)  Chennai

(b)  Imphal

(c)  Pune

(d)  Panaji

Answer: (c)

146. From which tissue is the diaphragm made of?

(a)  Muscular

(b)  Bone

(c)  Cartilage

(d)  Connective

Answer: (a)

147. The first restriction enzyme to be isolated was

(a)  Eco RI

(b)  Hind II

(c)  Alu I

(d)  Bam HI

Answer: (b)

148. Which city is called Garden city of India?

(a)  Bengaluru

(b)  Mumbai

(c)  Chennai

(d)  Kochi

Answer: (a)

149. A contractor finished a work in 4 days working 6 hours daily. How many hours will he need to work to complete the same work in three days?

(a)  10

(b)  9

(c)  8

(d)  None of these

Answer: (c)

150. The average score of a group of students is 75, the brightest 28% of them secured an average score of 85 and the dullest 27% of them secured 38. The average score of remaining is

(a)  91

(b)  88

(c)  93

(d)  85

Answer: (a)

151. Which among the following State was the first to have a Woman Chief Minister?

(a)  Bihar

(b)  Tamil Nadu

(c)  Delhi

(d)  Uttar Pradesh

Answer: (d)

152. The ratio between the present ages of A and B is 6 : 7. If B is two years o ld than A, what will be the ratio of the ages of A and B after 4 years?

(a)  6 : 7

(b)  7 : 8

(c)  8 : 9

(d)  None of these

Answer: (c)

153. Who is the present Chief Minister of Goa?

(a)  Manohar Parikkar

(b)  Laxmikant Parsekar

(c)  Devendra Fadnavis

(d)  HD Kumarswamy

Answer: (b)

154. The Constitution of India recognizes

(a)  religious and linguistic minorities

(b)  only linguistic minorities

(c)  only religious minorities

(d)  religious, linguistic and ethnic minorities

Answer: (a)

155. Mahesh got married 6 years ago. His present age is 5/4 times of his age at the time of his marriage. Mahesh’s sister was 10 years younger to him at the time of his marriage. The age of Mahesh’s sister is

(a)  20 yr

(b)  28 yr

(c)  30 yr

(d)  40 yr

Answer: (a)

156. In which of the places were two important battles fought by the Mughals?

(a)  Benaras

(b)  Kalinga

(c)  Panipat

(d)  Patna

Answer: (c)

157.

(a)  59

(b)  68

(c)  71

(d)  62

Answer: (d)

158. Two-fifth of 500 how much more than one fourth of 200?

(a)  100

(b)  75

(c)  150

(d)  50

Answer: (c)

159. Who among the following built the statue of Gomateshwara at Sravanabelagola?

(a)  Chamundaraya

(b)  Jayachamarajendra Wadiyar

(c)  Tipu Sultan

(d)  Krishnadeva Raya

Answer: (a)

160. In a lottery priced at Rs 5 only one lucky winner would receive Rs 100000. At least how many such lottery tickets should be sold, if the sponsor wants to earn a profit of 20% on sales from t he lottery?

(a)  12000

(b)  12500

(c)  24000

(d)  25000

Answer: (c)

161. Fill in the missing alphabets ba_ab_baa_b_

(a)  abab

(b)  baba

(c)  aaab

(d)  bbba

Answer: (a)

162. Which of the following was not a part of the empire of Ashoka?

(a)  Kalinga

(b)  Sri Lanka

(c)  Afghanistan

(d)  None of these

Answer: (b)

163. 6% of 300 is

(a)  18

(b)  28

(c)  32

(d)  16

Answer: (a)

164. The ratio of width of the Indian National flag to its length is

(a)  3 : 5

(b)  2 : 4

(c)  3 : 4

(d)  2 : 3

Answer: (d)

165. Which one of the following four addresses is not exactly the same as one given below?

Tussey Mountain Outfitters, Inc.

 226 N. Water Street

Bellefonte, PA 16823

(814) 355-5690

1. Tussey Mountain Outfitters, Inc.

226 N. Water Street

Bellefonte, PA 16828

(814) 355-5690

2. Tussey Mountain outfitters, Inc.

226 N. Water street

Bellefonte, PA 16823

(814) -355-5690

3. Tussey Mountain Outfitters, Inc.

226 N. Water Street

Bellefonte, PA 16823

(814) – 355-5690

4. Tussey Mountain Outfitters, Inc.

226 N. Water Street Bellefonte, PA

16823

(814) 355-5690

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (a)

166. Which is the second highest Civilian Award in India?

(a)  Padma Shree

(b)  Padma Bhushan

(c)  Padma Vibhushan

(d)  Bharat Ratna

Answer: (c)

167. Select the statement, which is the logical equivalent to the given statements.

If I read 10 hours per day, then I can pass the exam.

(a)  If don’t read 10 hours per day, then I cannot pass the exam

(b)  If I failed in the exam, then I haven’t read 10 hours day

(c)  If I passed the exam, then I had read 10 hours a day

(d)  None of the above

Answer: (b)

168. The largest democratic country in the world by population is

(a)  the USA

(b)  China

(c)  India

(d)  Japan

Answer: (c)

169. Select the statements, which is the logical equivalent to the given statement.

“If you don’t work had, then you will not pass”

(a)  If you work hard, you will pass

(b)  If you don’t work hard, you will pass

(c)  Work hard, or you will not pass

(d)  If you pass, then you  have worked hard

Answer: (d)

170. Which one of the following four addresses is not exactly same as the other place?

1.Paul Wolfwitz

No. 999, University Street

Montreul, PQ

CANADA H3C5H7

2. Paul Wolfowitz

No. 999, University Street

Montreal, PQ

CANADA H3C5H7

3. Paul Wolfowitz

No. 999, University Street

Montreal, PQ

CANADA H3C5H7

4. Paul Wolfowitz

No. 999, University Street

Montreal, PQ

CANADA H3C5H7

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (d)

171. Select the option that is true about the statements and conclusions given :

Statements

Some apples are bags.

All apples are bags are cars.

Some cars are doctors.

Conclusions

I. Some apples are doctors.

II. All doctors are bags.

(a)  only conclusion I follows.

(b)  only conclusion II follows.

(c)  both conclusions I and II follows

(d)  none of the conclusion I and II follows

Answer: (d)

172. Mahabhasya, and outstanding work in the field of grammar, is a composition by

(a)  Ashswins

(b)  Ghosha

(c)  Kabsivat

(d)  Patanjali

Answer: (c)

173. A man travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on bicycle at 9 km/h and on foot at the speed of 4 km/h. The distance travelled on foot is

(a)  16 km

(b)  25 km

(c)  30 km

(d)  45 km

Answer: (a)

174. Select the option that is trave about the statements and conclusions

Statements

Some lighter are clocks as well as cars

Conclusions

I. Some cars are clocks.

II. Some cars are lighters

(a)  if only conclusion I follows

(b)  if only conclusion II follows

(c)  if both conclusions follow

(d)  if none of the conclusion I and II follow

Answer: (a)

175. A book seller buys 180 books at Rs 6 each and sells at Rs 8 each and 50 bags at Rs 78 each and sells at Rs 85. Which item will give him more through profit?

(a)  Books

(b)  Bags

(c)  Both

(d)  None of these

Answer: (a)

176. Who among the followings is winner of IIFA Award 2016 for best actor?

(a)  Shahrukh Khan

(b)  Salman Khan

(c)  Ranveer Singh

(d)  Amitabh Bachchan

Answer: (c)

177. Select the options that is true about the statements and conclusions given

Statements All chairs are ducks.

Some chairs are elephants.

All elephants are fruits.

Conclusions

I. Some chairs are fruits.

II. Some elephants are ducks.

(a)  Only conclusion I follows

(b)  Only conclusion II follows

(c)  Neither conclusion I nor II follows

(d)  Both conclusions follow

Answer: (d)

178. Find the next term in the series 12, 6, 11, 6, 10, 6

(a)  8

(b)  9

(c)  10

(d)  11

Answer: (b)

179. Who is the President of the World Bank?

(a)  Jim Yong Kim

(b)  Ban ki-Moon

(c)  Strauss Kahn

(d)  Kaushik Basu

Answer: (a)

180. The country that shares longest border with India is

(a)  China

(b)  Bangladesh

(c)  Nepal

(d)  Pakistan

Answer: (b)

181. Which committee was set-up to explore alternative to pellet guns in Kashmir?

(a)  Srikrishna Committee

(b)  TVSN Prasad Committee

(c)  Anil Goswami Committee

(d)  Nippendra Mishra Committee

Answer: (b)

182. Madhya Pradesh earns a significant amount in foreign exchange from

(a)  rose

(b)  cotton

(c)  soya bean

(d)  groundnut

Answer: (c)

183. Which of the following States is not on the border of Odisha?

(a)  Chhattisgarh

(b)  Jharkhand

(c)  Bihar

(d)  West Bengal

Answer: (c)

184. Mahatma Gandhi tried for many years, but what was finally created by Gangabehn Majumdar?

(a)  The Word ‘Harijan’

(b)  Wooden sandals

(c)  Charkha

(d)  Rimmed Spectacles

Answer: (c)

185. Find the next term in the series.

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (d)

186. MNREGA stands for

(a)  Mahatma Gandhi National Rural Education Guarantee Act

(b)  Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act

(c)  Mahatma Gandhi National Right Empowerment Guarantee Act

(d)  Mahatma Gandhi National Right Employment Guarantee Act

Answer: (a)

187. Which monument has a diameter of 14.32 metres at the base and about 2.75 metres at the top?

(a)  Lotus Temple

(b)  Sanchi Stupa

(c)  Qutub Minar

(d)  Gol Gumbaz

Answer: (c)

188. In a certain language ‘dona hona khona’ means ‘send by post’ and ‘demk dona delf’ means ‘beyond red post’. Then in that language the word ‘dona’ is used for :

(a)  send

(b)  beyond

(c)  post

(d)  red

Answer: (c)

189. ‘Global Tiger Day’ is observed on which day?

(a)  July 27

(b)  July 29

(c)  July 17

(d)  July 19

Answer: (b)

190. Akhil left home for the bus stop 20 minutes earlier than as usual. It takes 15 minutes to reach the stop. He reached the stop at 09.45 am. What time does he usually leave home for the bus stop?

(a)  9.45 am

(b)  9.50 am

(c)  9.55 am

(d)  None of these

Answer: (b)

191. Prime Minister of India, who was born in Madhya Pradesh is

(a)  AB Vajpayee

(b)  IK Jugral

(c)  HD Deva Gowda

(d)  PV Narasimha Rao

Answer: (a)

192. When Sarthak looked at his watch, it showed the time as 4 : 30. If the minutes had points towards East, then towards which direction will the hours hand point?

(a)  North

(b)  North-East

(c)  South-East

(d)  North-West

Answer: (b)

193. Which State government in India has recently launched ‘Smart Village’ programme to improve public facilities in the villages?

(a)  Madhya Pradesh

(b)  Tamil Nadu

(c)  Karnataka

(d)  Gujarat

Answer: (d)

194. In the sequence shown below, which figure comes next?

Answer: (a)

195. In how many ways can 5 balls be selected out of 12 balls?

(a)  924

(b)  495

(c)  792

(d)  None of these

Answer: (c)

196. A is the brother of B, who is the mother of C, who is the husband of D, and who is the daughter-in-law of E. How is E related to A?

(a)  Father

(b)  Mother

(c)  Brother

(d)  Brother-in-law

Answer: (d)

197. In the following question, the first word has certain relationship with the second word. If the third word has to have the similar relationship with the fourth word, the fourth word will be

Train : Station : Aeroplane : ?

(a)  Aeroplane

(b)  Hanger

(c)  Airport

(d)  None of these

Answer: (a)

198. A + B means that A is B’s daughter.

A × B means that A is B’s son.

A – B means that A is B’s wife.

If the relationship between P and S is represented as P × Q – S, then which of the following is always true?

(a)  S is Q’s wife.

(b)  S is P’s father.

(c)  P is Q’s daughter.

(d)  Q is P’s father.

Answer: (b)

199. How is sister’s father’s brother related to me?

(a)  Uncle

(b)  Grandfather

(c)  Granduncle

(d)  None of these

Answer: (c)

200. Which of the following is the mirror image of GLASS?

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...