Madhya Pradesh Police Sub-Inspector/Platoon Commander/Subedar Recruitment Examination Held on October 26, 2017 Question Paper With Answer Key

Madhya Pradesh Police Sub-Inspector/Platoon Commander/Subedar Recruitment Examination Held on October 26, 2017

Part 1 General Hindi

 

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (a)

Part 2 English Language

Directions (Q. Nos. 71-74) Choose the appropriate preposition for the given sentence :

71. He was not accustomed to getting up early to go ………. a morning walk.

(a)  to

(b)  at

(c)  for

(d)  of

Answer: (c)

72. Our prices are subject ……….. a heavy discount.

(a)  at

(b)  with

(c)  to

(d)  for

Answer: (c)

73. We are pleased to offer it to you ……… a discounted price.

(a)  at

(b)  over

(c)  in

(d)  on

Answer: (a)

74. India faces stiff competition ……. China …….. the BPO business.

(a)  from, in

(b)  with, on

(c)  by, from

(d)  in, in

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 75-77) Choose the appropriate articles for the given sentences.

75. They were having ………. essential debate on the topic of child labour in ………. auditorium.

(a)  the, a

(b)  a, the

(c)  a, a

(d)  an, the

Answer: (d)

76. All ……. passengers and crew of ……….. plane that hit the mountain, perished.

(a)  the, a

(b)  a, a

(c)  the, the

(d)  an, the

Answer: (c)

77. ……….. New York based architectural organization won ……. international design competition.

(a)  A, an

(b)  An, an

(c)  A, the

(d)  The, a

Answer: (c)

78. Choose the appropriate usage to fill in the blank :

After a long and exhausting journey, the arrived home ………. .

(a)  lastly

(b)  finally

(c)  at least

(d)  fastly

Answer: (b)

79. Choose the option that best transforms the given sentence as directed :

Being occupied with important matters, he had no time to meet us.

(a)  He was so occupied with important matters that he had no time to meet us.

(b)  He was much occupied with important matter so only he had no time to meet us.

(c)  Being occupied with important matters, we had no time to meet him.

(d)  Important matters occupied him so that he could not see us.

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 80-81) Choose the correct form of verb for the given sentences.

80.  When I was leaning to drive, my Dad let me ……. his car.

(a)  to use

(b)  use

(c)  used

(d)  using

Answer: (b)

81. He was …….. Rs 1000 for drunken driving.

(a)  charged

(b)  penalised

(c)  fined

(d)  booked

Answer: (c)

82. Choose the correct form of modal auxiliary verb for the given sentence :

  I am really quite lost in this maze of lanes. ………… you mind showing me how to get out of here?

(a)  Must

(b)  Would

(c)  Shall

(d)  Could

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 83-84) Choose the correct form of adverb for the given sentences

83. He is ……… exhausted by the journey.

(a)  entirely

(b)  completely

(c)  wholly

(d)  impartially

Answer: (b)

84. The room was decorated …….. for the wedding.

(a)  greatly

(b)  enigmatically

(c)  beautifully

(d)  scarcely

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 85-86) Choose the correct form of adjective for the given sentences

85. A man who is ……… is sure to succeed.

(a)  indigenous

(b)  industrial

(c)  industrialised

(d)  industrious

Answer: (d)

86. She uses a logical method of thinking in order to understand things; she is very …….. .

(a)  idealistic

(b)  original

(c)  practical

(d)  analytical

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 87-88) Choose the correct form of expression to complete the sentence :

87. Running at full speed, he got out of ………. .

(a)  wind

(b)  oxygen

(c)  breath

(d)  air

Answer: (c)

88. The flames spread in all ……… .

(a)  manners

(b)  ways

(c)  places

(d)  directions

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 89-92) Choose the correct form of tense for the given sentences.

89. Akshay ……… up at 6 O’clock every morning.

(a)  has got

(b)  will get

(c)  is getting

(d)  gets

Answer: (d)

90. We ……….. our dinner when you called.

(a)  had

(b)  have

(c)  was having

(d)  were having

Answer: (d)

91. Who is the girl who ………… you at the cinema last night?

(a)  has been recognising

(b)  have recognised

(c)  recognise

(d)  recognised

Answer: (d)

92. I come from Kerala. Where ….. from?

(a)  will you come

(b)  did you come

(c)  are you coming

(d)  do you come

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 93-94) Choose the most suitable determiner for the given sentence :

93. Do you want ………. glass of milk?

(a)  many

(b)  another

(c)  more

(d)  each

Answer: (b)

94. ………… directors resigned in protest against the CEO’s autocratic ways.

(a)  Another

(b)  Every

(c)  Each

(d)  Several

Answer: (d)

95. Choose the appropriate articles for the given sentence :

     It was ……. impossible task for her to climb the steep flight of stairs with …… arthritic knee.

(a)  an, an

(b)  an, a

(c)  the, an

(d)  a, an

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 96-100) Read the passage carefully and answer the question given below.

    With Christmas fast approaching, ornate trees and strings of decorative lights are popping up in neighborhoods all across the world. However, very few people go the extent that David Richards has, with his massive display that comprises over half a million lights.

    But then again, not everyone is trying to do what the Canberra resident is –claim the Guinness World Record for a second time. The Richards family won their first title when they created a similar display in 2011 using 331, 038 lights. But their fame lasted only for a short period of time  thanks to some New Yorkers who outdid them in 2012, with about 15000 additional display lights.

    Determined to reclaim the title, David emerged from ‘retirement’ in October and began the laborious prosess of building this astounding 502, 165 light display, complete with a glowing reindeer and loud music. Though he achieved his goal, some of his neighbors who were still recovering from the 2011 display, were not so thrilled. Fortunately or unfortunately, since the lights are strung across David’s property, there is not much they can do.

    Besides the cost of the lights that took month to put up, the family expects to incur an electricity cost of $ 2300 for the Month. Fortunately, their local power company has agreed to forgo the entire amount. And while David’s primary reason for creating this rather overwhelming display has a selfish motive, there is a ‘bright’ side to it too-It doubles up as a fundraiser.

     In 2011, the thousands of people that visited helped raise $ 72000 for various children’s charities. David is hoping that things will  be similar, if not better, this year. As for future displays? He is certainly not ruling them out, especially if his title is challenged again! by ………….. .

96. The underlined word ‘ornate’ in the paragraph I means

(a)  Decorated

(b)  Ornamental

(c)  Flowery

(d)  Ancient

Answer: (a)

97. Which one of the following statement is FALSE according to the passage?

(a)  The Richards family displayed 331, 038 lights in 2011.

(b)  In 2013, the cost of electrifying the place exceeded $2300.

(c)  In 2011, David Richard was able to raise $ 72000.

(d)  In 2012, some New Yorkers displayed around 15000 additional lights.

Answer: (b)

98. Why did David Richards fame last briefly?

(a)  His neighbours were not so thrilled at the display.

(b)  All of the above

(c)  Some New Yorkers outdid his title.

(d)  The local power company did not forgo the entire amount.

Answer: (c)

99. What quality of Richard Davis is reflected in the passage?

(a)  His determination to be active even after retirement

(b)  His selfish motive behind winning the title

(c)  His convincing ability

(d)  His challenging spirit

Answer: (d)

100. What was the main motive behind David’s determination to clinch the Guinness World Record?

(a)  He wanted to return his lost title

(b)  He wanted to donate for children’s charities

(c)  he wanted his neighbors to follow his example

(d)  He had no desire to win it the second time

Answer: (b)

Part 3 General Knowledge

101. If A = 2/3 of B and B = 4/5 of C then, A : B : C is

(a)  15 :10 : 8

(b)  6 : 4 : 5

(c)  10 : 15 : 12

(d)  8 : 12 : 15

Answer: (d)

102. Simi is older than Renu. Geeta is younger than Renu. Priya is older than Simi. Who is the eldest of them?

(a)  Simi

(b)  Priya

(c)  Geeta

(d)  Renu

Answer: (b)

103. Find the missing term in the given matrices.

(a)  13

(b)  11

(c)  10

(d)  17

Answer: (d)

104. In the following question, select the related letter/word/number from the given alternatives.

CE : 135 :: DFG : ?

(a)  467

(b)  642

(c)  681

(d)  246

Answer: (a)

105. In the following question, select the related letter/word/number from the given alternatives.

(a)  Flower : Smell

(b)  Sun : Light

(c)  Mountain : Hill

(d)  Man : Work

Answer: (b)

106. Question are based on the following figure. Various letters represent various types of persons.

Square – Clerk

Triangle – Bachelor

Rectangle – Player

Circle – Male

The bachelor clerk who is a male player is represented by the letter

(a)  G only

(b)  G and F

(c)  H only

(d)  I only

Answer: (a)

107. Solve the alphanumeric series given below

E4A, J8E, ?, T160, Y20U

(a)  P101

(b)  P121

(c)  O121

(d)  010I

Answer: (c)

108. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.

16 ⋆ 6 ⋆ 4 ⋆ 24

(a)  = ÷ ÷

(b)  × ÷ =

(c)  × = ÷

(d)  ÷ = ×

Answer: (c)

109. Which of the following is not a leap year?

(a)  1300

(b)  1984

(c)  2000

(d)  800

Answer: (a)

110. Which of the following is the smallest fraction?

(a)  1/2

(b)  3/5

(c)  7/9

(d)  11/13

Answer: (a)

111. Which figure represents the exact relationship with the variables given in questions?

Father, Female, Human

(a)  D

(b)  B

(c)  C

(d)  A

Answer: (d)

112. There are 17 girls in a row. The position of the girl at the middle is 9th from the beginning. What will be the position of the girl at the middle from the end?

(a)  9th

(b)  10th

(c)  7th

(d)  8th

Answer: (a)

113. 7kg of tea costing Rs 280 per kg is mixed with 9kg of tea costing Rs 240 per kg. The average price per kg of the mixed tea is

(a)  Rs 257.50

(b)  Rs 255.80

(c)  Rs 267.20

(d)  Rs 267.50

Answer: (a)

114. Which religion are the Bagh Caves related to?

(a)  Hinduism

(b)  Jainism

(c)  Buddhism

(d)  Both (a) & (b)

Answer: (c)

115. Find the value of 9P2.

(a)  72

(b)  64

(c)  75

(d)  60

Answer: (a)

116. If NASCENT is written as 2734526, how is SENTENCE is written in that code?

(a)  35265245

(b)  35256245

(c)  35265235

(d)  35256275

Answer: (a)

117. A starts a business with Rs 21000 and later B joins him with Rs 36000. After how many months did B join, if the profit is distributed in equal ratio at the end of year?

(a)  8

(b)  6

(c)  9

(d)  5

Answer: (d)

118. A car travels at a speed of 60 km/h and covers a particular distance in one hour. How long will it take for another car to cover the same distance at 40 km/h?

(a)  5/2 hr

(b)  3/2 hr

(c)  1 hr

(d)  2 hr

Answer: (b)

119. The length of a room is 3 m more than its breadth. If the area of a floor of the room is 70 m2, then the perimeter of the floor will be

(a)  17 m

(b)  34 m

(c)  14 m

(d)  28 m

Answer: (b)

120. Two years ago, the average age of a family of 8 members was 18 years. After the born of a baby, the average age of family is same today. What is the age of the baby?

(a)  1 yr

(b)  4 yr

(c)  3 yr

(d)  2 yr

Answer: (d)

121. A 100 m long train is running at the speed of 30 km/h. The time (in second) in which it passes a man standing near the railway line is

(a)  15

(b)  12

(c)  11

(d)  10

Answer: (b)

122. The Leather Toys of ……….. have GI tags.

(a)  Indore

(b)  Tikamgarh

(c)  Dhar

(d)  Datia

Answer: (a)

123. A and B together can do a piece of work in 10 days. A alone can do it in 30 days. The time in which B alone can do it is :

(a)  20 days

(b)  15 days

(c)  12 days

(d)  10 days

Answer: (b)

124. Who was the Chairman of the first Finance Commission of India?

(a)  KC. Niyogi

(b)  Mahavir Tyagi

(c)  K. Santhanam

(d)  YB. Chavan

Answer: (a)

125. Who was the founder of the East India Association?

(a)  Dadabhai Naoroji

(b)  CY Mudaliar

(c)  Anand Mohan Bose

(d)  Surendra Nath Banerjea

Answer: (a)

126. What is the currency of Iran?

(a)  Renminbi

(b)  Rial

(c)  Rouble

(d)  Dinar

Answer: (b)

127. If RACKET is written as 813524 in a certain code, how would TRACK be written in that code?

(a)  81253

(b)  41835

(c)  48135

(d)  28153

Answer: (c)

128. The Kanch Mandir is a famous tourist-place at

(a)  Indore

(b)  Gwalior

(c)  Mandu

(d)  Amarkantak

Answer: (a)

129. Rani Durgawati was a ………. Princess.

(a)  Gujjar

(b)  None of these

(c)  Chandela

(d)  Paramara

Answer: (c)

130. Four bells ring at the intervals of 5, 6, 8 and 9 seconds respectively. All the bells ring simultaneously at some time. They will again ring simultaneously after :

(a)  12 minutes

(b)  6 minutes

(c)  24 minutes

(d)  18 minutes

Answer: (b)

131. How many days does the Fair of Barman go on for?

(a)  15

(b)  12

(c)  14

(d)  13

Answer: (d)

132. How many regional offices of the Mandi Board are there in Madhya Pradesh?

(a)  8

(b)  7

(c)  9

(d)  10

Answer: (b)

133. How many ‘divisions’ are there in Madhya Pradesh as per Census 2011?

(a)  9

(b)  12

(c)  11

(d)  10

Answer: (d)

134. A student was asked to multiply a number by 3/2 but he divided that number by 3/2. His result was 10 less than the correct answer. The number was :

(a)  20

(b)  15

(c)  12

(d)  10

Answer: (c)

135. Who is the current Speaker of the Madhya Pradesh Vidhan Sabha?

(a)  Rajendra Singh

(b)  Ajay Singh

(c)  Dr. Sitasaran Sharma

(d)  V R Dave

Answer: (c)

136. Who is known as the first Maratha Subedar of Malwa?

(a)  Malhar Rao Holkar

(b)  Khanderao Holkar

(c)  Bhojirajrao Holkar

(d)  Malerao Holkar

Answer: (a)

137. Which of the following divisions was created by splitting the Bhopal division in the year 2008?

(a)  Sagar

(b)  Narmadapuram

(c)  Shahdol

(d)  Rewa

Answer: (b)

138. Which of the following part of Buddha’s life is symbolized by a Horse?

(a)  Wheel

(b)  Enlightenment

(c)  Birth

(d)  Renunciation

Answer: (d)

139. Which day is celebrated as the Panchayat Divas in India?

(a)  24th April

(b)  21st April

(c)  22nd April

(d)  23rd April

Answer: (a)

140. Shankar Dayal Sharma was the Chief Minister of Bhopal from

(a)  1951-1955

(b)  1953-1957

(c)  1952-1956

(d)  1950-1954

Answer: (c)

141. Where was Madhya Pradesh’s first biomethanation plant recently inaugurated?

(a)  Guna

(b)  Indore

(c)  Hoshangabad

(d)  Bhopal

Answer: (d)

142. Study the following information carefully and answer the “questions given below :

P, A, D, Q T, M, R and B are sitting around a circle facing at the centre. D is third to the left of T who is fifth to the right of P. A is third to the right of B who is second to the right of D. Q is second to the left of M.

Who is second to the right of D?

(a)  Q

(b)  T

(c)  R

(d)  B

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 143-145) In the question below are given few statements followed by few conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

143. Statements

All Indians are Americans.

All Americans are Pakistanis.

No Britisher is Americans.

Conclusions

(I) All Indians are Pakistani.

(II) Some Pakistani are Britisher.

(III) No Indian is Britisher.

(a)  Only I and III follow

(b)  All follow

(c)  Only III follows

(d)  Only II follows

Answer: (a)

144. Statements

No stick is door.

All doors are pens.

Some pens are houses.

Conclusions

(I) No stick is house.

(II) Some pens are doors.

(a)  Either Conclusion I or II follows

(b)  Neither Conclusion I nor II follows

(c)  Only Conclusion I follows

(d)  Only Conclusion II follows

Answer: (c)

145. Statements

Some bricks are gates.

Some gates are roofs.

All tyres are bricks.

Conclusions

(I) Some tyres are gates.

(II) No gate is tyre.

(a)  If neither Conclusion I nor II follows

(b)  If only Conclusion II follows

(c)  If only Conclusion I follows

(d)  If either Conclusion I or II follows

Answer: (d)

146. In which year was the Madhya Pradesh Urja Vikas Nigam eastablished?

(a)  1982

(b)  1984

(c)  1983

(d)  1985

Answer: (a)

147. In which year was the district headquarters of Betul shifted from Betul Bazar to Badnur?

(a)  1820

(b)  1821

(c)  1819

(d)  1822

Answer: (d)

148. In which year was the Kumar Gandharva Award founded?

(a)  1992-93

(b)  1993-94

(c)  1994-95

(d)  1991-92

Answer: (a)

149. In which year did Madhya Pradesh declare Malkhamb as its State Sport?

(a)  2011

(b)  2014

(c)  2012

(d)  2013

Answer: (d)

150. The book about Indian Sciences Kitab-fi-Tahqiq was written by

(a)  Alberuni

(b)  Minhaj-us-Siraj

(c)  Ziauddin Barani

(d)  Firoz Shah

Answer: (a)

151. After the formation of Chhattisgarh State from the Madhya Pradesh, the major portion of …………. basin now lies in Chhattisgarh.

(a)  Narmada

(b)  Chambal

(c)  Mahanadi

(d)  Ganga

Answer: (c)

152. Which style of singing comprises of songs that have been composed by saints like Singaji, Kabir, Meera etc?

(a)  Nirguni

(b)  Sanjha

(c)  Kalgiturra

(d)  Raslila

Answer: (a)

153. Which states have benefited from the Damodar Valley Project?

(a)  Bihar and Jharkhand

(b)  Bihar and Odisha

(c)  West Bengal and Bihar

(d)  Jharkhand and West Bengal

Answer: (d)

154. In a village 30% of the population is literate, if the total population of the village is 6600, then the number of literate people is

(a)  4620

(b)  1980

(c)  2200

(d)  3280

Answer: (b)

155. A radius of a circular wheel is 21 cm. How many revolutions will it make in travelling 924 m? :

(a)  200

(b)  11

(c)  740

(d)  700

Answer: (d)

156. 46 × (23)2 ÷ (82 × (3)2 × 42) = ?

(a)  158/3

(b)  256/9

(c)  28

(d)  24

Answer: (b)

157. (93 × 53) ÷ (152 × 32)3 = ?

(a)  3

(b)  2

(c)  1

(d)  5

Answer: (c)

158. 

(a)  3/8

(b)  3/7

(c)  7/3

(d)  4/5

Answer: (b)

159. A man wanted to sell an article with 20% profit, but he actually sold at 20% loss for Rs 480, At what price he wanted to sell it to earn the profit?

(a)  Rs 720

(b)  Rs 600

(c)  Rs 840

(d)  Rs 750

Answer: (a)

160. If the ratio of cost price to selling price is 10 : 11, then profit percent is :

(a)  1.1%

(b)  1%

(c)  10%

(d)  0.1%

Answer: (c)

161. A sum of Rs 400 amounts to Rs 480 in 4 years. What will amount to if the rate of interest is increased by 2%?

(a)  512

(b)  520

(c)  484

(d)  560

Answer: (a)

162. If MAMMAL is written as 13-1-13-13-1-12, using the same code REPTILE is written as

(a)  18-5-16-20-9-12-5

(b)  16-5-16-20-9-12-5

(c)  18-5-16-20-9-5-12

(d)  18-5-20-16-9-12-5

Answer: (b)

163. Working 5 hours a day, A can complete a piece of work in 8 days and working 6 hours a day, B can complete the same work in 10 days. Working 8 hours a day, they both can complete the work in :

(a)  4 days

(b)  5.4 days

(c)  4.5 days

(d)  3 days

Answer: (d)

164. The compound interest on Rs 5000 for 3 years at 10% p.a. will be

(a)  Rs 1565

(b)  Rs 1655

(c)  Rs 1654

(d)  Rs 1600

Answer: (b)

165. If M is the south of B and B is in the west of N, then in which direction is N from M?

(a)  South-East

(b)  North

(c)  North-East

(d)  East

Answer: (c)

166. Choose the odd one out.

(a)  SUNDAY : NSVYDB

(b)  MOSTLY : SMPYTM

(c)  MOTHER : TMPRHD

(d)  PARENT : RPBTEO

Answer: (c)

167. P’s mother is Q’s daughter. P’s maternal aunt is R and Q’s sister is S. How is S related to R?

(a)  None of these

(b)  Sister

(c)  Sister-in-law

(d)  Niece

Answer: (a)

168. Average of 11 numbers is 36, whereas average of 9 of them is 34. If the remaining two numbers are in the ratio 2 : 3, then find the value of the smaller number (between remaining two numbers).

(a)  54

(b)  50

(c)  36

(d)  48

Answer: (c)

169. Hemophilia, a human disease, is caused by

(a)  bacterial infection

(b)  viral infection

(c)  fungal infection

(d)  muntant gene

Answer: (d)

170. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

COMPREHENSION

(a)  PENSION

(b)  COMPRISE

(c)  PREACH

(d)  ONION

Answer: (c)

171. Cholesterol is a

(a)  type of chlorophyll

(b)  fatty alcohol found in animals fats

(c)  derivative of chloroform

(d)  chromium salt

Answer: (b)

172. A GM counter is used for detecting

(a)  radioactivity

(b)  underground water

(c)  underground oil

(d)  coal

Answer: (a)

173. In a barometer mercury is preferred over water because

(a)  Mercury is available in pure form

(b)  Mercury has high density and low vapor pressure

(c)  Mercury is shining and therefore its level can be read easily

(d)  Mercury is a good conductor of heat

Answer: (b)

174. A device used for measuring the depth of the sea is called

(a)  Fathometer

(b)  Hydrometer

(c)  Manometer

(d)  Altimeter

Answer: (a)

175. Three position of a cube are given. Based on them find out which number is found opposite of number 2 in a given cube?

(a)  2

(b)  5

(c)  1

(d)  6

Answer: (d)

176. Which liquid is used as a refrigerant in refrigerators?

(a)  Carbon dioxide

(b)  Fluorocarbons

(c)  Ammonia

(d)  Oxygen

Answer: (c)

177. Among the following, colonial insects are

(a)  locusts

(b)  cow

(c)  ants

(d)  mosquitoes

Answer: (c)

178. Morphine is a drug under the classification

(a)  Antibiotics

(b)  Antimalarials

(c)  Antispetics

(d)  Narcotics

Answer: (d)

179. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

(1) Wall         (2) Clay

(3) House      (4) Room

(5) Bricks

(a)  12345

(b)  25143

(c)  52143

(d)  25413

Answer: (b)

180. What is primary colour ?

(a)  Colour of the rainbow

(b)  Colour found in Nature

(c)  Colour in the spectrum of white light

(d)  Colours which cannot be produced by mixing other colours

Answer: (d)

181. Immediately after leaving his house, Ankur turned right and walked for 40 m. Then, he turned left and walked for 20 m. Then, he again took a left turn and walked for 30 m. There are met a friend and turned right to go to the coffee shop 20 m away. After having coffee, he walked back straight for 40 m in the direction he had come from. How far is he from his house?

(a)  20 m

(b)  10 m

(c)  40 m

(d)  35 m

Answer: (b)

182. A foot ball bounces when it falls on the ground because

(a)  it is hollow

(b)  it is made up of rubber

(c)  it is very light and is able to overcome the resistance of air

(d)  of its property of elasticity

Answer: (d)

183. Children, especially in western countries, who receive very little sunshine, suffer from

(a)  Dermatitis

(b)  Rickets

(c)  Scurvy

(d)  Sterility

Answer: (b)

184. The largest part of most diets of vegetarians is made up of

(a)  Carbohydrates

(b)  Proteins

(c)  Nucleic acid

(d)  Lipids

Answer: (a)

185. A true fruit develops, from the

(a)  carpel

(b)  ovule

(c)  anther

(d)  ovary

Answer: (d)

186. The loudness of a sound wave is determined by its

(a)  speed

(b)  amplitude

(c)  wavelength

(d)  frequency

Answer: (b)

187. Radiocarbon dating is used to find the age of

(a)  rocks

(b)  fossils

(c)  buildings

(d)  babies

Answer: (b)

188. During summer, we feel comfortable under a fan because it

(a)  throws cool air on us

(b)  produces air which carries heat away from the body

(c)  produces convection currents

(d)  sets the air in motion, thereby increasing the evaporation of sweat

Answer: (d)

189. In the triangle ABC, side BC is produced to D, ∠ACD = 100°. If BC = AC then find ∠ABC

(a)  40°

(b)  100°

(c)  80°

(d)  50°

Answer: (d)

190. The purity of gold is

(a)  24 carat

(b)  22 carat

(c)  24 quartz

(d)  32 carat

Answer: (a)

191. The substance coated on plastic tape is

(a)  zinc oxide

(b)  magnesium oxide

(c)  iron sulphate

(d)  iron oxide

Answer: (d)

192. The substance that contains the element oxygen is

(a)  common salt

(b)  ethane

(c)  ammonia

(d)  water

Answer: (d)

193. The movement of eggs from the ovaries to the uterus proceeds through the

(a)  fallopian tube

(b)  placenta

(c)  cervix

(d)  vagina

Answer: (a)

194. In the nucleus of uranium-235 there are

(a)  235 neutrons

(b)  235 protons

(c)  A total of 235 protons and neutrons

(d)  235 electrons

Answer: (c)

195. Riboflavin is a/an

(a)  antibiotic

(b)  plant

(c)  colouring substance

(d)  vitamin

Answer: (d)

196. The maximum number of squares in the given figure

(a)  13

(b)  9

(c)  10

(d)  14

Answer: (d)

197. A fish that is devoid of any scales is

(a)  Cat fish

(b)  Dog fish

(c)  Carp

(d)  Mullet

Answer: (a)

198. A powerful eye irritant present in smong is

(a)  sulphur dioxide

(b)  ozone

(c)  peroxyacetyl nitrate

(d)  nitric acid

Answer: (c)

199. The medicine for typhoid is

(a)  vitamin A

(b)  chloroquin

(c)  sulpha-drugs

(d)  chloromycetin

Answer: (d)

200. If two-third of A is four-fifth B, then A : B =

(a)  7 : 10

(b)  6 : 5

(c)  5 : 7

(d)  10 : 9

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...