Madhya Pradesh Police Sub-Inspector (Stenographer) Examination Held on October 7, 2017 Question Paper With Answer Key

Madhya Pradesh Police Sub-Inspector (Stenographer) Examination Held on October 7, 2017

Part A General Knowledge

 

1. In which year was the Iqbal Award established in Madhya Pradesh?

(a)  1986-87

(b)  1992-93

(c)  1984-85

(d)  1980-81

Answer: (a)

2. In which year was the Panna National Park declared a Tiger-Reserve?

(a)  1996

(b)  1994

(c)  1993

(d)  1995

Answer: (b)

3. In which year did the Flag Satyagraha of Jabalpur occur?

(a)  1923

(b)  1925

(c)  1926

(d)  1924

Answer: (a)

4. With which of the following sport is Varsha Varman associated?

(a)  Javelin throw

(b)  Wrestling

(c)  Shooting

(d)  Swimming

Answer: (c)

5. Who is the architect of the Bharat Bhawan building?

(a)  Charles Correa

(b)  Horace Jones

(c)  Claude Batley

(d)  Maxwell Fry

Answer: (a)

6. Which of the following tourist places is/are situated in Indore?

(a)  None of these

(b)  Chhatri Bagh

(c)  Devtal

(d)  Both of these

Answer: (b)

7. Where is the Kaliadeh Palace situated?

(a)  Dhar

(b)  Panchmarhi

(c)  Bhopal

(d)  Ujjain

Answer: (d)

8. Which flora is the Bori Wildlife Sanctuary rich in?

(a)  None of these

(b)  Rhododendron

(c)  Cactus

(d)  Bamboo

Answer: (d)

9. When was Anil Kakodkar awarded the Padma Vibhushan Award?

(a)  2010

(b)  2007

(c)  2008

(d)  2009

Answer: (d)

10. Ramesh Chandra Lahoti was the ……… Chief Justice of India

(a)  33rd

(b)  35th

(c)  32nd

(d)  34th

Answer: (b)

11. Bollywood playback singer Mamta Sharma was born in

(a)  Jabalpur

(b)  Indore

(c)  Bhopal

(d)  Gwalior

Answer: (d)

12. The Narwar Fort is situated over the

(a)  Vindhya Range

(b)  None of these

(c)  Aravalli Range

(d)  Satpura Range

Answer: (a)

13. The maximum number of districts are in the division of

(a)  Narmadapuram

(b)  Indore

(c)  Gwalior

(d)  Sagar

Answer: (b)

14. To which side of the Narmada river is the Satpura Tiger Reserve located?

(a)  North

(b)  West

(c)  East

(d)  South

Answer: (d)

15. Mandu’s Jahaz Mathal is a fine example of ……… architecture

(a)  Persian

(b)  Afghan

(c)  Mughal

(d)  Dravidian

Answer: (b)

16. The Pench Tiger Reserve is situated in the districts of

(a)  Hoshangabad and Betul

(b)  Betul and Chhindwara

(c)  Seoni and Chhindwara

(d)  Seoni and Mandla

Answer: (c)

17. CK Nayudu was the ………. captain of the Indian Cricket Team in test matches.

(a)  First

(b)  Second

(c)  Third

(d)  Fourth

Answer: (a)

18. How many Jyotirlinga/s is/are situated in Madhya Pradesh?

(a)  4

(b)  2

(c)  3

(d)  1

Answer: (b)

19. The image of goddess from Bhojshala temple of Dhar is now displayed in a museum at ………..

(a)  London

(b)  New York

(c)  Berlin

(d)  Manchester

Answer: (a)

20. Which historical book says that ‘a small river, Betwa, was at a distance of about 3 kurohs (6 miles) for Chanderi’?

(a)  Akbaranama

(b)  Humayunnama

(c)  Muntakhab-ul-Tawarikh

(d)  Baburnama

Answer: (d)

21. At the time of reorganization of Madhya Pradesh in 1956 how many major irrigation schemes were there in the State?

(a)  4

(b)  2

(c)  3

(d)  1

Answer: (c)

22. The Omakreshwar Project is situated

(a)  40 km downstream of the Indira Sagar Project

(b)  40 km upstream of the Indira Sagar Project

(c)  80 km downstream of the Indira Sagar Project

(d)  80 km upstream of the Indira Sagar Project

Answer: (a)

23. In which year was the Narmada Hydroelectric Development Corporation Limited set-up?

(a)  2002

(b)  2001

(c)  2004

(d)  2000

Answer: (d)

24. Which of the following is a tributary of the Chambal river?

(a)  None of these

(b)  Parbati

(c)  Shakkar

(d)  Tawa

Answer: (b)

25. The Mandla Fossil National Park is situated in between the

(a)  Kanha and Panna National Park

(b)  Pench and Bandhavgarh National Park

(c)  Pench and Panna National Park

(d)  Bandhavgarh and Kanha National Park

Answer: (d)

Part B General Hindi

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Part C General Maths

51. In what time the simple interest on a sum of money be 3/8 of the principal with rate of interest 12.5% per annum?

(a)  9 yr

(b)  3 yr

(c)  6 yr

(d)  5 yr

Answer: (b)

52. Which of the following is the greatest fraction?

(a)  7/8

(b)  4/3

(c)  2/9

(d)  5/12

Answer: (b)

53. 24 men can complete a piece of work in 15 days. In how many days will 18 men complete that work?

(a)  16 days

(b)  25 days

(c)  20 days

(d)  22 days

Answer: (c)

54. The cost price of an article is Rs 420 and it is sold at a profit of 5%, how much would be its selling price?

(a)  Rs 430

(b)  Rs 450

(c)  Rs 437

(d)  Rs 441

Answer: (d)

55. 20% of the total cost of a plot of area 395 sq ft is Rs 78210. What is the rate per sq ft of the plot?

(a)  Rs 990

(b)  Rs 1000

(c)  Rs 999

(d)  Rs 1020

Answer: (a)

56. The average of 38, 50, 49, 72, 87, y and 74 is 61. The value of y is

(a)  58

(b)  64

(c)  60

(d)  62

Answer: (b)

57. What will come in place of the question mark (?) in the following question?

(a)  53

(b)  None of these

(c)  68

(d)  24

Answer: (b)

58. What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1, ?, 27, 64, 125

(a)  8

(b)  4

(c)  6

(d)  9

Answer: (a)

59. Divide Rs 7500 among A, B and C such that A’s share to B’s share is in ratio of 5 : 2 respectively and B’s share to C’s share is in the ratio of 7 : 13 respectively. How much will B receive?

(a)  Rs 7000

(b)  Rs 2600

(c)  Rs 1400

(d)  Rs 3500

Answer: (c)

60. The length of the longest rod that can be placed in a room of dimensions 20 m × 20 m × 10 m is

(a)  25 m

(b)  40 m

(c)  35 m

(d)  30 m

Answer: (d)

61. Tell shortcut to bring paragraphs to the centre

(a)  Ctrl + L

(b)  Ctrl + C

(c)  Ctrl + E

(d)  Ctrl + J

Answer: (c)

62. What is full form of USB?

(a)  Universal Serial Bus

(b)  Universal Smart Bus

(c)  Unicoded Smart Bus

(d)  Unicoded Serial Bus

Answer: (a)

63. An excel workbook is a collection of

(a)  charts

(b)  work sheets

(c)  web pages

(d)  Both work sheets and charts

Answer: (d)

64. Paging is related to the concept of

(a)  Virtual memory

(b)  Memory allocation

(c)  Deadlock prevention

(d)  Memory-management scheme

Answer: (d)

65. Which of the following IP addresses doesn’t change every day?

(a)  None of these

(b)  Static IP address

(c)  Dynamic IP address

(d)  URL

Answer: (b)

66. Which of the following represents the interval between the time of submission and completion of the job?

(a)  Throughput time

(b)  Turnaround time

(c)  Waiting time

(d)  Response time

Answer: (b)

67. Which of the following View doesn’t show the background color of a document?

(a)  Print Preview

(b)  Web Layout View

(c)  Print Layout View

(d)  Reading View

Answer: (a)

68. Which of t he following is a command based operating system ?

(a)  MS-DOS

(b)  Windows-XP

(c)  Windows 98

(d)  Windows 95

Answer: (a)

69. Which of the following is an example of non-numeric data?

(a)  Social Security number

(b)  Address

(c)  Examination Marks

(d)  All of the above

Answer: (b)

70. Which of the following is the broadband transmission medium?

(a)  Co-axial cable

(b)  Satellite communication

(c)  Optical fiber cable

(d)  All of the above

Answer: (d)

71. Which of the following is an internetwork?

(a)  MAN

(b)  WAN

(c)  LAN

(d)  All of these

Answer: (d)

72. Which of the following is not an element of database?

(a)  User data

(b)  Reports

(c)  Metadata

(d)  Schema

Answer: (b)

73. Which of the following is not a translator of a programming language?

(a)  Assembler

(b)  Compiler

(c)  Interpreter

(d)  Loader

Answer: (d)

74. Which of the following is used to retrieve some data from a data base table?

(a)  Record

(b)  Tag

(c)  Query

(d)  Field

Answer: (c)

75. Which of the following is not a function of e-commerce?

(a)  Virtual Marketing

(b)  Advertising

(c)  Marketing

(d)  Warehousing

Answer: (d)

76. Which key is used to go to the beginning of a document at a time?

(a)  F5

(b)  Home

(c)  Page up

(d)  F4

Answer: (b)

77. Pick the odd one out.

(a)  .org

(b)  .com

(c)  .nic.in

(d)  .mil

Answer: (c)

78. Operating system errors may cause

(a)  illegal access to the system

(b)  system instability

(c)  system crash

(d)  All of the above

Answer: (d)

79. Special effects used to display slides in a presentation are called

(a)  Transitions

(b)  Annotations

(c)  Animations

(d)  Patterns

Answer: (a)

80. Inserting text from the clipboard or copy buffer is referred to as

(a)  select

(b)  paste

(c)  copy

(d)  cut

Answer: (b)

81. In Ms Office 2007, clipboard option is present under …. menu:

(a)  mailings

(b)  home

(c)  insert

(d)  references

Answer: (b)

82. The program/language used to create web pages in 3D view is:

(a)  FORTRAN

(b)  VRML

(c)  HTML

(d)  SGML

Answer: (b)

83. The default Print mode for MS Office is

(a)  portrait

(b)  web layout

(c)  full screen

(d)  landscape

Answer: (a)

84. The file system typically used by Windows 95 is

(a)  FAT 16

(b)  NTFS

(c)  FAT 32

(d)  LMFS

Answer: (c)

85. The first page of the website is called

(a)  Browser page

(b)  Web page

(c)  Home page

(d)  All of these

Answer: (c)

86. The number system with based 12 is called

(a)  Hexa Decimal

(b)  Decimal

(c)  Octal

(d)  Duo Decimal

Answer: (d)

87. The ruler in MS-Word helps to

(a)  set indents

(b)  change the page margin

(c)  set tabs

(d)  All of the above

Answer: (d)

88. To execute stored program it must brought from ……….. to ……….

(a)  Secondary memory; main memory

(b)  Memory compiler

(c)  Memory CPU

(d)  Key board; memory

Answer: (c)

89. To access the system’s RAM, the CPU uses:

(a)  expansion bus

(b)  control bus

(c)  system bus

(d)  address bus

Answer: (d)

90. DDR stands for

(a)  Data DRM Rate

(b)  Double Data Rate

(c)  Double Data RAM

(d)  Double DRAM

Answer: (b)

91. Microsoft office is

(a)  an application suite

(b)  a browser

(c)  an antivirus

(d)  an operating system

Answer: (a)

92. ………..topology uses one common cable known as backbone to connect all devices in the network in liner shape.

(a)  Star

(b)  Bus

(c)  Mesh

(d)  Ring

Answer: (b)

93. ………allow customers to conduct financial transaction on a secure website operated by their retail :

(a)  Online banking

(b)  Internet banking

(c)  All of these

(d)  E-banking

Answer: (c)

94. ………..is the total time taken by the computer to process a data request from the processor and then retrieve the required data from a storage device :

(a)  Disk Access time

(b)  Access time

(c)  Latency time

(d)  Seek time

Answer: (a)

95. VLSI and microprocessors came into existence in the ………. generation of computers.

(a)  4th

(b)  2nd

(c)  3rd

(d)  1st

Answer: (a)

96. Virtual memory allocates the secondary memory as a supplement/substitute for

(a)  ROM

(b)  RAM

(c)  EPROM

(d)  EEPROM

Answer: (b)

97. CUI stands for

(a)  Character User Interface

(b)  Control User Interface

(c)  Command User Interface

(d)  Command User Interaction

Answer: (a)

98. Digital Subscriber Line (DSL) is ……….. type of internet connect connection.

(a)  PSTN

(b)  Broadband

(c)  Dial up

(d)  T1

Answer: (b)

99. A web search engine

(a)  is designed to search on FTP servers

(b)  is designed to search information on WWW

(c)  Result in web pages

(d)  All of the above

Answer: (d)

100. A webpage is a collection of

(a)  Inter related Information

(b)  Protocols

(c)  Web sites

(d)  URLs

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...