Madhya Pradesh Professional Examination Board Paryavekshak (Mahila)/Aanganwadi Karyakarta Recuritment Examination Held on March 25, 2017 Question Paper With Answer Key

Madhya Pradesh Professional Examination Board

Paryavekshak (Mahila)/Aanganwadi Karyakarta Recuritment Examination Held On March 25, 2017

Part I Nutrition and Health

1. To promote acquisition of bone mass and density fracture risks due to osteoporosis at later ages can be reduce with adequate

(a)  iron and vitamin-C

(b)  iron and folic acid

(c)  calcium and exercise

(d)  sodium an chloride

Answer: (c)

2. More than the minerals it is the vitamin especially those of water soluble B group which show a greater loss during

(a)  cooking

(b)  eating

(c)  touching

(d)  None of these

Answer: (a)

3. Public distribution system in an Indian

(a)  food management system

(b)  food production system

(c)  food security system

(d)  food expenditure system

Answer: (c)

4. Deficiency of fats in the diet could lead to

(a)  deficiency of Linoleic acid

(b)  deficiency of arachiodonic acid

(c)  Both of the above

(d)  None of the above

Answer: (c)

5. What is the defined as the intake of nutrient derived from diet which keeps nearly all people in good health?

(a)  Caloric dens diet

(b)  Protein rich diet

(c)  Recommended dietary allowances

(d)  None of the above

Answer: (c)

6. Which of the following requires intrinsic factor for absorption?

(a)  Vitamin-C

(b)  Vitamin-E

(c)  Vitamin-B12

(d)  Folic acid

Answer: (c)

7. Patients suffering from ulcer should avoid

(a)  smoking

(b)  alcohol

(c)  coffee

(d)  All of the above

Answer: (d)

8. In addition to megaloblastic anemia, inadequate folate intake is associated with?

(a)  Poor pregnancy outcomes

(b)  Good pregnancy outcomes

(c)  Healthy outcomes

(d)  None of the above

Answer: (a)

9. Adolescents gain 30% of their adult weight and more than 20% of their adult height between

(a)  10 to 19 years

(b)  10 to 12 years

(c)  9 to 12 years

(d)  10 to 15 years

Answer: (a)

10. A BMI of < 18.5 (k/m2) for women indicates

(a)  over nutrition

(b)  under nutrition

(c)  balance nutrition

(d)  All of these

Answer: (b)

11. The major nutritional deficiency leading to goiter and cretinism is

(a)  iron deficiency

(b)  fluoride deficiency

(c)  iodine deficiency

(d)  sodium deficiency

Answer: (c)

12. Chronic infection of Hepatitis C leads to

(a)  chronic liver infection

(b)  leukemia

(c)  inflammation on pancreas

(d)  heart disease

Answer: (a)

13. Hepatitis B vaccine was include in universal Immunisation programme from year

(a)  2002-03

(b)  2000-01

(c)  2011-13

(d)  2014-15

Answer: (*)

14. Some carotenoids like lycopene is a scavenger of singlet-oxygen, offering powerful

(a)  antioxidant activity

(b)  harmful activity

(c)  oxidant activity

(d)  All of these

Answer: (a)

15. Main cause of blindness as per National Programme for Control of Blindness, is

(a)  cataract

(b)  beri beri

(c)  vitamin-B12 deficiency

(d)  None of the above

Answer: (a)

16. The main objective of National tuberculosis programme is

(a)  to establish surveillance system

(b)  to ensure proper TB diagnosis and case managegment

(c)  to reduce acceleration of reduction of TB transmission

(d)  All of the above

Answer: (d)

17. Which of the following will cure the megaloblastic anemia of vitamin-B12 deficiency

(a)  folic acid

(b)  vitamin B6

(c)  iron

(d)  thiamin

Answer: (a)

18. Oils are rich source of

(a)  PUFA

(b)  saturated fat

(c)  non-essential fatty acids

(d)  None of the above

Answer: (a)

19. Which of these following diseases spread through respiratory route?

(a)  Influenza

(b)  Measles

(c)  Mumps

(d)  All of the above

Answer: (d)

20. All of the following can increase the dietary vitamin-D requirement except

(a)  lipid rich diet

(b)  religious practices of wearing burkha

(c)  use of sunscreen

(d)  occupation

Answer: (a)

21. Pregnant women must avoid

(a)  alcohol

(b)  caffeine

(c)  artificial colours

(d)  All of these

Answer: (a)

22. Which of the following is not a contagious disease?

(a)  Hysteria

(b)  Measles

(c)  Influenza

(d)  Typhoid

Answer: (a)

23. Calcium, phosphate and magnesium are important minerals found within

(a)  skin

(b)  bones

(c)  nails

(d)  hair

Answer: (b)

24. During pregnancy as a result of accelerated tissue synthesis, increased active tissue mass, and increased cardiovascular and respiratory work there is an increase in

(a)  basal metabolism

(b)  height

(c)  specific dynamic action

(d)  None of the above     

Answer: (a)

25. SAM stands for

(a)  Severe Atopic Malnutrition

(b)  Severe Acute Malnutrition

(c)  Severe Albumin Manifestation

(d)  None of the above

Answer: (b)

26. Malaria is a disease which affect

(a)  heart

(b)  kidneys

(c)  spleen

(d)  lungs

Answer: (c)

27. What are the symptoms of whooping cough?

(a)  Increased appetite

(b)  Constipation

(c)  Coughing, sneezing and runny nose

(d)  Weight gain

Answer: (c)

28. Population most at risk for iron deficiency are

(a)  infants and children

(b)  women of childbearing age

(c)  pregnant women

(d)  All of the above

Answer: (d)

29. Energy requirements during pregnancy increase as additional energy is

(a)  growth of foetus and placenta

(b)  growth of maternal tissues

(c)  Both the above

(d)  None of the above

Answer: (c)

30. Goitre is associated with

(a)  thyroid gland

(b)  thymus

(c)  pituitary

(d)  parathyroid

Answer: (a)

31. Poor diet and unhygienic environmental sanitation are major cause of

(a)  diabetes

(b)  dyslipedemia   

(c)  malaria

(d)  obesity

Answer: (c)

32. Which vaccine is recommended as per National Immunisation Schedule to pregnant mother?

(a)  BCG

(b)  Rotavirus vaccine

(c)  Tetanus toxoid

(d)  Measles vaccine

Answer: (c)

33. A wholesome nutritious diet complete in all the Macro and Micro nutrients and the food groups is known as

(a)  Balanced diet

(b)  Unbalanced diet

(c)  Incomplete diet

(d)  All of these

Answer: (a)

34. Which of the following is not a mosquito borne disease?

(a)  Filariasis

(b)  Dengue fever

(c)  Sleeping sickness

(d)  Malaria

Answer: (c)

35. Which of the following is caused by bacterial infection?

(a)  Tetanus

(b)  Rabies

(c)  Malaria

(d)  Cancer

Answer: (a)

36. Dietary factors which decreases iron absorption

(a)  Increased intestinal mobility

(b)  Presence of phytate and oxalates

(c)  Hypochlorhydria

(d)  All of the above

Answer: (d)

37. The five food group system can be used by health professionals for

(a)  too for nutritional assessment and screening

(b)  tool for nutritional counseling

(c)  explaining therapeutic diets to a patient

(d)  All of the above

Answer: (d)

38. The minimum suggested does of iodine supplementation is ……. per day to prevent the occurrence of iodine deficiency disorder

(a)  100-150 micrograms

(b)  190-210 micrograms

(c)  350-375 micrograms

(d)  400-435 micrograms

Answer: (a)

39. Bi-annual de-worming scheme, which is component of weekly iron and folic acid supplementation scheme provide following dose of Albendazole?

(a)  400 mg

(b)  800 mg

(c)  100 mg

(d)  750 mg

Answer: (a)

40. Which of the following nutrients provide more energy?

(a)  Proteins

(b)  Carbohydrates

(c)  Fats

(d)  Minerals

Answer: (c)

41. Minimum age required to give Immunisation of MMR is

(a)  12 months-18 months

(b)  immediately after birth

(c)  3 months-5 months

(d)  6 weeks to 8 weeks

Answer: (a)

42. Excess simple carbohydrates in the diet could lead

(a)  obesity

(b)  anemia

(c)  water imbalance

(d)  electrolyte imbalance

Answer: (a)

43. Megaloblastic anaemia is due to deficiency of

(a)  folic acid

(b)  nicotinic acid

(c)  pantothenic acid

(d)  All of these

Answer: (a)

44. RDA for calcium as per ICMR 2010 for a pregnant women is

(a)  1200 mg per day

(b)  1600 mg per day

(c)  1400 mg per day

(d)  1800 mg per day

Answer: (a)

45. Treatment protocol for protein malnutrition begin with

(a)  Immunisation to enhance ability to fight infection

(b)  Weight bearing exercise

(c)  Replenishment of fluids followed by gradual increase in high quality protein and calories

(d)  None of the above

Answer: (c)

46. World health organization TB statistics for India for 2015 is

(a)  2.2 million cases of TB

(b)  2.8 million cases of TB

(c)  3.1 million cases of TB

(d)  1.1 million cases of TB

Answer: (a)

47. Take home ration scheme for pregnant and lactating mother under ICDS food supplement scheme provides

(a)  600 kcal

(b)  350 kcal

(c)  900 kcal

(d)  750 kcal

Answer: (a)

48. Accumulation of water in the interstitial space is known as

(a)  Oedema

(b)  Dermatitis

(c)  Inflammation

(d)  Ulcers

Answer: (d)

49. Meningitis is caused by

(a)  salmonella

(b)  fungi

(c)  virus menin

(d)  meningococus

Answer: (d)

50. It is also known as the ‘Sunshine Vitamin’

(a)  vitamin-A

(b)  vitamin-D

(c)  vitamin-K

(d)  vitamin-E

Answer: (b)

51. Complication of obesity include all the following except

(a)  Coronary artery disease

(b)  Arthritis 

(c)  Obstructive sleep apnea

(d)  Type 1 Diabetes

Answer: (d)

52. Which of the following biochemical measures of nutritional status is most likely to detect a state of over nutrition?

(a)  Serum albumin

(b)  Nitrogen balance

(c)  Serum LDL

(d)  None of these

Answer: (c)

53. Low birth weight is associated not only with higher infant mortality but also

(a)  long-term health consequences

(b)  reduced immunity

(c)  nutrient deficiency

(d)  All of the above

Answer: (d)

54. Moon face is a symptom of

(a)  VAD

(b)  Kwashiorkor

(c)  Marasmus

(d)  PEM

Answer: (b)

55. A healthy child doubles his birth weight by the age of

(a)  6 months

(b)  12 months

(c)  18 months

(d)  24 months

Answer: (a)

Part II General Knowledge and Logical Ability

56. Under which of the following schemes was the pilot-project ‘Poorna Shakti Kendra’ launched?

(a)  Rashtriya Bal Swasthya Karyakaram

(b)  Integrated Child Development Services

(c)  Integrated Child Protection Scheme

(d)  National Mission of Empowerment of Women

Answer: (d)

57. What is the full form of TRIFED?

(a)  Tribal Cumulative Marketing Development Federation of India Limited

(b)  Tribal Corporation for Marketing and Development Federation

(c)  Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited

(d)  Tribal Collective Marketing Development Federation of India Limited

Answer: (c)

58. Consider the following types of compounds present in the living systems :

1. Hormones

2. Enzymes

3. Lipids

Out of the above three, the classes of compounds that perform key functional roles in living systems are

(a)  1 and 3

(b)  1, 2 and 3

(c)  1 and 2

(d)  2 and 3

Answer: (b)

59. Selling price of 9 objects is equal to the cost price of 12 objects. Find the profit or loss percentage.

(a)   

(b)   

(c)  32% profit

(d)  29% loss

Answer: (a)

60. GMS system is

(a)  Global Synchronisation Module

(b)  General System Mobile

(c)  Global System for Mobile Communication

(d)  None of the above

Answer: (c)

61. To move cursor from one page to another page

(a)  Ctrl + PgUP

(b)  Ctrl + PgDn

(c)  Both of these

(d)  None of these

Answer: (c)

62. When was the Declaration on Survival, Protection and Development of Children adopted by the United Nations?

(a)  1989

(b)  1990

(c)  1991

(d)  1992

Answer: (b)

63. If the numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased b y 350%, the resultant fraction is 5/12. What was the original fraction?

(a)  5/9

(b)  5/8

(c)  7/12

(d)  11/12

Answer: (b)

64. Which answer figure will complete the pattern of the question figure?

Answer: (b)

65. In which year was the National Commission for Women Act passed?

(a)  1990

(b)  1991

(c)  1992

(d)  1993

Answer: (a)

66. The database language that allows you to access or maintain data in a database

(a)  DCL

(b)  DDL

(c)  DML

(d)  None of these

Answer: (c)

67. Pepsin is an example of

(a)  enzyme

(b)  vitamin

(c)  hormone

(d)  lipid

Answer: (a)

68. The difference between compound and simple interest on a certain sum of 2 years at 4% per annum is Rs. 56. Find the sum.

(a)  Rs. 26000

(b)  Rs. 35000

(c)  Rs. 12000

(d)  Rs. 19000

Answer: (b)

69. Along with which of the following schemes was the Swachhta Guidelines for Public Health Facilities also launched?

(a)  Kayakalp

(b)  Swachh Swasth Sarvatra

(c)  Swachh Bacche Swasth Bharat

(d)  Swachh Bharat Abhiyaan

Answer: (a)

70. If . ‘ne’ is called ‘.com’, ‘.com’ is called ‘.org’ and ‘.org’ is called ‘.n’, then what is the name of the website of ‘ flipkart’?

(a)  flipkart.com

(b)  flipkart.net

(c)  flipkart.in

(d)  flipkart.org

Answer: (d)

71. How much amount does the beneficiaries of the Rashtriya Swasthya Beema Yojana need to pay as registration fee for a year?

(a)  Rs. 20

(b)  Rs. 30

(c)  Rs. 40

(d)  Rs. 50

Answer: (b)

72. To copy cell contents using drag and drop, press the

(a)  End key

(b)  Shift key

(c)  Esc key

(d)  None of th ese

Answer: (d)

73. The cause of Exophthalmic goitre is

(a)  Hyperthyroidism

(b)  Hypothyroidism

(c)  Hyperparathyoidism

(d)  Hypoparathyroidism

Answer: (a)

74. According to the Commission of Sati (Prevention)Act, 1987, which of the following women can be called ‘Sati’?

(a)  A woman being burnt alive along with the body of her relative voluntarily

(b)  A widow being burnt alive along with the body of her deceased husband forcibly

(c)  Both of the above

(d)  None of th e above

Answer: (c)

75. Which of the answer figures is exactly the mirror image of the question figure if a mirror is placed on the line MN?

Answer: (d)

76. In which financial year was the Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana renamed as the National Rural Livelihoods Mission?

(a)  2008-09

(b)  2009-10

(c)  2010-11

(d)  2011-12

Answer: (c)

77. Paneth cells are found in

(a)  Peyer’s patches

(b)  crypts of Lieberkuhn

(c)  islets of langerhans

(d)  Burnner’s glands

Answer: (b)

78. After a girl attains the age of 18 years, what percentage of balance can be withdrawn from her Sukanya Samriddhi Account?

(a)  25

(b)  30

(c)  40

(d)  50

Answer: (d)

79. Raghav starts from a point A and walks 6 km towards North, then turns left and walks 8 km. Then he turns left and walks 12 km up to the point D. Now, how far is he fro his starting point?

(a)  8 km

(b)  10 km

(c)  6 km

(d)  2 km

Answer: (b)

80. Cholesterol is a type of

1. Chlorophyll

2. derivative of chloroform

3. Is a fatty alcohol found in animal fats

4. Causes high blood pressure

The correct answers are

(a)  1 and 2

(b)  1, 3 and 4

(c)  3 and 4

(d)  1 and 4

Answer: (c)

81. Choose the missing terms out of the given alternatives.

_aa_ba_bb_ab_aab

(a)  aaabb

(b)  babab

(c)  bbaab

(d)  bbbaa

Answer: (c)

82. Which of the following options is correct about the Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act, 2013?

(a)  The total number of members of the Internal Complaints Committee is at least 5.

(b)  The total number of members of the Local Complaints Committee is 6.

(c)  ‘Workplace’ would not include sports-complex.

(d)  All of the above

Answer: (a)

83. If I walk at 3 km/h, I miss a train by 2 minutes. If however, I walk at 4 km/h, then I reach the station 2 minutes before the arrival of the train. How far do I walk to reach the station?

(a)  3/4 km

(b)  4/5 km

(c)  5/4 km

(d)  1 km

Answer: (b)

84. Which of the following acts is not included in the definition of domestic violence under the Prevention of Women from Domestic Violence Act, 2005?

(a)  Insulting her for not having a child

(b)  Harming her relatives to coerce her to pay for dowry

(c)  Repeated threats to physical pain

(d)  None of the above

Answer: (b)

85. Which of the following is not true regarding the Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act, 2013?

(a)  it is not applicable in Jammu and Kashmir.

(b)  It lay the rules for constituting the Internal Complaints Committee.

(c)  Both of the above

(d)  None of the above

Answer: (a)

86. How can you create a uniform appearance by adding a b ackground image to all slides?

(a)  Create a template

(b)  Use the autocorrect wizard

(c)  Edit the slide master

(d)  All of the above

Answer: (c)

87. Which of the following option is true about the Prevention of Women from Domestic Violence Act, 2005?

(a)  Both mental and physical harm is included in this Act.

(b)  It extends to whole of India except Jammu and Kashmir.

(c)  Both of the above

(d)  None of the above

Answer: (c)

88. You want to ping the loopback address of your local host (with IPv-6). What will you type?

(a)  ping 127.0.0.1

(b)  pig ::1

(c)  ping 0.0.0.0

(d)  trace 0. ::1

Answer: (b)

89. Which of the following diagram represents the relation among Friend, Guide and Philosopher?

Answer: (c)

90. Which one of the following options is not true?

(a)  The Hindu succession At, 1956 provides daughters the right to ask for sustenance from a joint Hindu family.

(b)  The Hindu Succession Amendment Act, 2005 gave daughters the right to inheritance with her male siblings.

(c)  The Supreme Court in 2015 ruled that daughters whose fathers died before. September 9, 2005 won’t however be applicable for the Amendment.

(d)  None of the above

Answer: (d)

91. The ratio between the boys and girls in a class is 6 : 5 respectively. If 8 more boys join the class and two girls leave the class then the respective ratio becomes 11 : 7. What is the number of boys in the class now?

(a)  28

(b)  38

(c)  44

(d)  36

Answer: (c)

92. 20 men work 6 hours a day for 7 days to complete a work. How many hours, should 10 men work to complete the same work in 12 days?

(a)  4

(b)  5

(c)  6

(d)  7

Answer: (d)

93. Find out missing number from the figures given below.

(a)  6

(b)  8

(c)  7

(d)  9

Answer: (d)

94. What should be the population of a Rurban cluster in desert, hilly or tribal areas?

(a)  5000 – 10000

(b)  5000 – 15000

(c)  10000 – 20000

(d)  10000 – 25000

Answer: (b)

95. Pointing to a lady in a marriage function, Anita said. ‘She is the sister of the father of my mother’s son. How is that lady related to Anita?

(a)  Sister

(b)  Aunt

(c)  Niece

(d)  Mother

Answer: (b)

96. The sugar units present in DNA and RNA are

1. Glucose   2. Ribose

3. Fructose 4. Deoxyribose

(a)  1, 2 and 4

(b)  1, 2, 3 and 4

(c)  2, 3 and 4

(d)  2 and 4

Answer: (d)

97. What is the size of MAC address?

(a)  16 bits

(b)  32 bits

(c)  48 bits

(d)  64 bits

Answer: (c)

98. What approximate value will come in place of the question mark in the following question?

175 × + 28 + 275 × 27.98 = ?

(a)  11800

(b)  12595

(c)  12800

(d)  11600

Answer: (b)

99. When was the Self-employment Scheme for Rehabilitation of Manual Scavengers (SRMS) introduced?

(a)  2007

(b)  2008

(c)  2009

(d)  2010

Answer: (a)

100. How many Tribal Research Institutes have been set-up in India?

(a)  12

(b)  14

(c)  16

(d)  18

Answer: (d)

101. Which of the following is prohibited under the Right to Education Act?

(a)  Physical punishment?

(b)  Screening procedures for children

(c)  Both of the above

(d)  None of the above

Answer: (c)

102. Human placenta is

(a)  haemochorial

(b)  syndesmochroial

(c)  yolk sac

(d)  haemoendothelial

Answer: (a)

103. What approximate value will come in place of the question mark in the following question?

? = (2.5)2 × 15.003 + 25.78

(a)  100

(b)  120

(c)  130

(d)  145

Answer: (b)

104. In a village, the average age of n people is 42 years. But after verification it was found that the age of a person had been considered 20 years less than the actual age, so the new average age after the correction increased by 1. The value of n is

(a)  21

(b)  20

(c)  22

(d)  None of these

Answer: (b)

105. Which of the following statements is/are true about the Indecent

Representation of Women (Prohibition) Act, 1986?

(a)  It extends to whole of India.

(b)  Representation on any ancient monument cannot come under this law.

(c)  Both of the above

(d)  None of the above

Answer: (b)

106. Since which year did the Rajiv Gandhi Panchayat Sashaktikaran Abhiyan start its implementation in full swing?

(a)  2011

(b)  2012

(c)  2013

(d)  2014

Answer: (c)

107. How many straight lines are there in the figure given below?

(a)  12

(b)  13

(c)  14

(d)  15

Answer: (b)

108. Study the following pie chart carefully to answer the question given below.

The ratio between the number students study9ing in institute E and that of studying in institute D is

(a)  2 : 7

(b)  2 : 5

(c)  2 : 3

(d)  7 : 9

Answer: (c)

109. Which of the following is a sex linked disease?

(a)  Myopia

(b)  Malaria

(c)  Colour blindness

(d)  Night blindness

Answer: (c)

110. In the question given below, there are few statement followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem tobe at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically flow(s) from the given statements.

Statements

    All birds are peacocks.

    Al peacocks are farmers.

Conclusions

I. Some farmers are birds.

II. Some peacocks are birds.

(a)  Only conclusion I follows

(b)  Only conclusion II follows

(c)  Either conclusion I or II follows

(d)  Both conclusions I and II follow

Answer: (d)

Part III Managerial Trait

111. A leader must be an expert in

(a)  human relations

(b)  technical skills

(c)  Both of these

(d)  None of these

Answer: (c)

112. Which type of planning is a b lue print of development over a longer period of time?

(a)  Centralised planning

(b)  Decentralised planning

(c) Annual planning

(d)  Perspective planning

Answer: (d)

113. In selecting local leaders, the choice on the

(a)  leaders

(b)  group

(c)  government

(d)  extension workers

Answer: (b)

114. Flip book is an example of

(a)  flash cards

(b)  slogans

(c)  chart

(d)  posters

Answer: (a)

115. India’s 14 major banks were nationalized during

(a)  Second Five Year Plan

(b)  Fourth Five Year Plan

(c)  Sixth Five Year Plan

(d)  Eighth Five Year Plan

Answer: (b)

116. What can be the opposite of aggressive group?

(a)  Passive group

(b)  Large group

(c)  Voluntary group

(d)  Involuntary group

Answer: (a)

117. What is observed in a professional leader to see his interest for a group?

(a)  Field work

(b)  Training

(c)  Both of these

(d)  None of these

Answer: (c)

118. Which five Year Plan is also called Mahalanobis Plan?

(a)  First Five Year Plan

(b)  Second Five Year Plan

(c)  Third Five Year Plan

(d)  Fourth Five Year Plan

Answer: (b)

119. Achievement theory is concerned with

(a)  affiliation

(b)  power

(c)  achievement

(d)  All of these

Answer: (d)

120. Which Five Year Plan was based on Harrod Domer Model?

(a)  First Five Year Plan

(b)  Third Five Year Plan

(c)  Fifth Five Year Plan

(d)  Seventh Five Year Plan

Answer: (a)

121. When the information flows in a form of branches it is known as

(a)  Bar chart

(b)  Tree chart

(c)  Graph chart

(d)  Pie chart

Answer: (b)

122. Non projected teaching aid include

(a)  Chalk board

(b)  Pictures

(c)  Flash card

(d)  All of these

Answer: (d)

123. In leadership there is a face-to-face contact between?

(a)  Leaders and followers

(b)  Government and leaders

(c)  Village people and scientists

(d)  Extension workers and scientists

Answer: (a)

124. Rural people tend to resist

(a)  leaders

(b)  government

(c)  change

(d)  attitude

Answer: (c)

125. The period of Plan Holiday in India was

(a)  1966-69

(b)  1996-99

(c)  1960-90

(d)  None of these

Answer: (a)

126. When people in a cluster range from 3-50 it is a

(a)  crowd

(b)  group

(c)  mass

(d)  None of these

Answer: (b)

127. In which social group, the contact is personal?

(a)  Secondary

(b)  Tertiary

(c)  Primary

(d)  All of these

Answer: (c)

128. Which of the following period is known as plan history?

(a)  1969-74

(b)  1966-69

(c)  1965-68

(d)  1961-66

Answer: (b)

129. Life cycle theory of leadership was developed by

(a)  House and Mitchel

(b)  P. Herzby and K. Blenhad

(c)  Abraham Maslow

(d)  None of the above

Answer: (b)

130. Neighbourhood comes in which type of social group?

(a)  Primary

(b)  Secondary

(c)  Tertiary

(d)  All of these

Answer: (d)

131. Main classification of Group is/are

(a)  primary

(b)  secondary

(c)  tertiary

(d)  All of these

Answer: (d)

132. Movie projector is an example of

(a)  Oral aid

(b)  Written aid

(c)  Projected aid

(d)  Non project aid

Answer: (c)

133. Abstract pictures should not be used in poster because it

(a)  is boring

(b)  is confusing

(c)  takes time to make

(d)  None of these

Answer: (b)

134. ‘Series’ is a component of what?

(a)  Flow chart

(b)  Pie chart

(c)  Strip tease chart

(d)  None of these

Answer: (a)

135. Which social group is according to choice?

(a)  Primary

(b)  Out group

(c)  Voluntary group

(d)  None of these

Answer: (c)

136. Which Five Year Plan focused on rapid industrialization?

(a)  Second Five Year Plan

(b)  Fourth Five Year Plan

(c)  Sixth Five Year Plan

(d)  Eighth Five Year Plan

Answer: (a)

137. Formal social group are based on

(a)  laws

(b)  rules

(c)  regulations

(d)  All of these

Answer: (d)

138. Name the only women Chief Election Commissioner of India.

(a)  Rama Devi

(b)  Leela Seth

(c)  Faatema Bivi

(d)  Anna Chandy

Answer: (a)

139. Local leaders play the role of

(a)  teachers

(b)  guide

(c)  trainers

(d)  All of these

Answer: (d)

140. Caption and Action is required in a

(a)  poster

(b)  radio

(c)  film

(d)  television

Answer: (a)

141. The Governor of the State is appointed by the President on the advice of

(a)  Prime Minister

(b)  Vice President

(c)  Chief Minister

(d)  Chief Justice

Answer: (a)

142. Sense belonging is a factor of which social group?

(a)  Primary

(b)  Secondary

(c)  Law group

(d)  None of these

Answer: (a)

143. India’s first five IITs were started during

(a)  Fist Five Year Plan

(b)  Third Five Year Plan

(c)  Fifth Five Year Plan

(d)  Seventh Five Year Plan

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 144-149) Read the passage and answer the questions that follow.

Communication plays an  important role in the development of a nation. It is an integral part of development. Societies cannot change and develop without communication, as it is a process of social interaction through which people are influenced by ideas, attitudes, knowledge and behaviour of each other.

Communication has attained a great importance in the developmental programs. It is through the process of communication that people are made aware of the nature and objectives of the programs. The useful developmental messages are conveyed to the target groups through various communication approaches. This helps masses in acquiring new knowledge required for coping with fast changing society. It helps people in adoption of innovations for the improvement of their practices, methods and quality of life. Development as an objective is planned transformation of society from one stage of life and living to well-defined and known goal. It is a process in which man is the objective as well as the tool of development. All objectives of transformation are to make man live as a human being, with better clothing, food, shelter, health and education. This cannot be achieved without man’s involvement.

144. Society cannot change and develop without

(a)  communication

(b)  development

(c)  research

(d)  None of the above

Answer: (a)

145. Communication is a process of social interaction through which people are

(a)  influenced by ideas

(b)  attitudes

(c)  knowledge

(d)  All of the above

Answer: (d)

146. The useful developmental messages are conveyed to the target groups through various

(a)  communication skill

(b)  communication approach

(c)  communication media

(d)  None of the above

Answer: (b)

147. Communication helps people in adoption of

(a)  skills

(b)  methods

(c)  innovation

(d)  None of these

Answer: (c)

148. Who is the objective in the process of communication?

(a)  Man

(b)  Animals

(c)  Aliens

(d)  None of these

Answer: (a)

149. Communication cannot be achieves through people’s

(a)  participation

(b)  help

(c)  money

(d)  idea

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 150-155) Read the passage and answer the questions that follow.

Communication is an essential part of human life. People perceive things in a different way because of ethnic background differences, attitudes and beliefs, etc. These differences may affect our ability to communicate with our counterpart. Therefore, it is necessary to keep our mind open so that we can reduce the risk of communication breakdown.

Men and women are different as everyone knows that. However, their differences are not just physiological and anatomical. Recent researches have concluded that there are remarkable differences between the two genders in the way their brains process information, language, emotion, cognition etc.

Scientists have discovered the differences in the way men and women carry out mental functions like judging speed, estimating time, spatial visualization and positioning, mental calculation. Men and women are strikingly different not only in these tasks but also in the way their brains process language.

This could account for the reason why there are overwhelmingly more male mathematicians, pilots, mechanical engineers, race car drivers and space scientists than females. On the other hand, there are areas in which women outperform men. Women are naturally endowed with better communication and verbal abilities. They are also effective than men in some of the tasks like emotional empathy, establishing human relations, carrying out preplanned tasks and creative expressions.

150. People perceive things in a different way because of

(a)  Ethnic background differences

(b)  Attitudes

(c)  Beliefs

(d)  All of the above

Answer: (d)

151. What should be done to reduce the risk of communication breakdown?

(a)  Keep our mind open

(b)  Keep our books open

(c)  Keep our house open

(d)  Keep our bags open

Answer: (a)

152. There are remarkable differences between the two genders in the way of their

(a)  language

(b)  emotion

(c)  cognition

(d)  All of these

Answer: (d)

153. Who have discovered that there is a difference between male and female?

(a)  People

(b)  Teachers

(c)  Scientists

(d)  Government

Answer: (c)

154. Women are naturally endowed with better communication and

(a)  verbal ability

(b)  cooking ability

(c)  dancing ability

(d)  None of these

Answer: (a)

155. Women are effective than men in the task of

(a)  establishing human relations

(b)  carrying out pre-planned tasks

(c)  creative expressions

(d)  All of the above

Answer: (d)

Part IV Infant’s Early Care & Education

156. Genetic Disease is related to

(a)  hemophilia

(b)  hypertension

(c)  fibrosis

(d)  None of these

Answer: (a)

157. AIDS is related to

(a)  bacteria

(b)  disease   

(c)  genetic disease

(d)  None of these

Answer: (b)

158. Gifted children have IQ

(a)  120 IQ

(b)  125 IQ

(c)  130 IQ

(d)  140 IQ

Answer: (a)

159. Full form of WHO is

(a)  World Health Organization

(b)  Wide Health Organization

(c)  Whole Health Organization

(d)  All of the above

Answer: (a)

160. What is the Kinder Garden Teaching material?

(a)  Gift

(b)  Mother Day

(c)  Song

(d)  All of these

Answer: (d)

161. What is the characteristic of creativity?

(a)  Process

(b)  Goal directed

(c)  Create

(d)  All of these

Answer: (d)

162. Hyperactivity and Disorder of attention of characteristics of which special children?

(a)  Learning Disabled

(b)  Backward Child

(c)  Gifted Child

(d)  Delinquents

Answer: (a)

163. Who gave Insight Theory?

(a)  Kohler

(b)  Lewin

(c)  Hurlock

(d)  Skinner

Answer: (a)

164. Important factor for blood clotting in new born baby is

(a)  vitamin-A

(b)  protein

(c)  vitamin-K

(d)  energy

Answer: (c)

165. What is the means of language development?

(a)  Imitation

(b)  Play

(c)  Listening stories

(d)  All of these

Answer: (d)

166. Child having abnormal qualities are called

(a)  Exceptional children

(b)  Abnormal children

(c)  Normal children

(d)  None of the above

Answer: (b)

167. ………….. is the modification of behaviour through experience and training.

(a)  Learning

(b)  Cognition

(c)  Creativity

(d)  Mental

Answer: (a)

168. What is the effecting of socialization?

(a)  Behaviour of parents

(b)  Insecure

(c)  Discipline

(d)  All of these

Answer: (d)

169. Development is effected by

(a)  Parents

(b)  Society

(c)  Heredity

(d)  Heredity and Environment

Answer: (d)

170. Germinal period I s related to

(a)  Period of ovum

(b)  Period of embryo

(c)  Period of foetus

(d)  All of these

Answer: (a)

171. What is the effect of Heredity?

(a)  Physical qualities

(b)  Social status

(c)  Character

(d)  All of these

Answer: (a)

172. Control of under weight children is aim of which scheme?

(a)  Janani Suraksha Yojana

(b)  Gramin Health Yojana

(c)  Bal Shakti Yojana

(d)  All of the above

Answer: (c)

173. Psycho Drama used for Treatment of

(a)  Delinquency

(b)  Abnormal children

(c)  Problem children

(d)  Mentally retarded children

Answer: (a)

174. What is the basic concept of child development?

(a)  Characteristics of development

(b)  Difference between growth and development

(c)  Principles of development

(d)  All of the above

Answer: (d)

175. Colostrum is related to

(a)  Mother milk

(b)  Tin milk

(c)  Artificial milk

(d)  None of these

Answer: (a)

176. By whom study of cognitive development started?

(a)  Jean Piaget

(b)  Freud

(c)  Kohlbery

(d)  All of these

Answer: (a)

177. When did Pulse Polio Programme started?

(a)  October 2, 1999

(b)  November, 10, 1980

(c)  January 3, 1998

(d)  April 10, 1997

Answer: (*)

178. Among these which are leg skills?

(a)  Running

(b)  Climbing

(c)  Jumping

(d)  All of these

Answer: (d)

179. Which is the factor affecting process of learning?

(a)  Motivation

(b)  Reward

(c)  Praise

(d)  All of these

Answer: (d)

180. When Janani Suraksha Yojna started?

(a)  2011

(b)  2012

(c)  2014

(d)  2016

Answer: (*)

181. Which is the special technique for blind children education?

(a)  Sign language

(b)  Braile Lipi

(c)  Touch method

(d)  None of these

Answer: (b)

182. Problem child is

(a)  who steals

(b)  who is lier

(c)  who disobey parents

(d)  All of the above

Answer: (d)

183. Who is the founder of pre-school education?

(a)  Mother Teresa

(b)  MC Millian Sister

(c)  Gandhiji

(d)  Bandura

Answer: (b)

184. What is the meaning of Neonate?

(a)  New

(b)  Child

(c)  Beautiful

(d)  Face

Answer: (a)

185. Age of neonate is

(a)  10 days

(b)  20 days

(c)  35 days

(d)  45 days

Answer: (b)

186. Age of neonate is

(a)  10 days

(b)  20 days

(c)  35 days

(d)  45 days

Answer: (b)

187. Personality related to

(a)  physical

(b)  motor

(c)  persona

(d)  emotion

Answer: (c)

188. Where is Chetna Centre School for special education is situated?

(a)  Delhi

(b)  Bhopal

(c)  Lucknow

(d)  Mumbai

Answer: (c)

189. During pregnancy Placenta development take place in which week?

(a)  6th Week

(b)  8th Week

(c)  10 Week

(d)  12 Week

Answer: (a)

190. Craft education be given to

(a)  common child

(b)  backward child

(c)  retard child

(d)  gifted child self-feeding

Answer: (b)

191. Self-feeding, self-dressing are skills of

(a)  leg skills

(b)  hand skills

(c)  other skills       

(d)  All of these

Answer: (b)

192. Early childhood child learn through

(a)  imitation

(b)  insight

(c)  conditioning

(d)  motives

Answer: (a)

193. What is the scope of child development?

(a)  Study of theories of child development

(b)  Study of various aspects of child development

(c)  Study of factor influencing child development

(d)  All of the above

Answer: (d)

194. Retarded child learn

(a)  slow

(b)  quickly

(c)  logical

(d)  All of these

Answer: (b)

195. What I s the period of infancy?

(a)  Birth – 2 weeks

(b)  Birth – 6 weeks

(c)  Birth – 5 weeks

(d)  Birth – 8 weeks

Answer: (a)

196. What is the characteristic of development?

(a)  Directional

(b)  Progressive series of change

(c)  Orderly

(d)  All of the above

Answer: (d)

197. Is DWCRA programme at national level for special children and women care?

(a)  Right

(b)  Wrong

(c)  Partially right

(d)  Partially wrong

Answer: (a)

198. Approximate bones of neonate

(a)  206

(b)  270

(c)  350

(d)  205

Answer: (b)

199. Gross movement and fine motor skills related to

(a)  motor development

(b)  physical development

(c)  social development

(d)  emotional development

Answer: (a)

200. Necessary factor for cognitive development

(a)  sentiment

(b)  meditation

(c)  imagination

(d)  All of these

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...