Madhya Pradesh Professional Examination Board Police Constable Recruitment Examination Held on August 9, 2016 Question Paper With Answer Key

Madhya Pradesh Professional Examination Board Police Constable Recruitment Examination Held on August 9, 2016

General and Logical Knowledge

1. Who was elected to the office of President as an independent candidate?

(a)  Dr. Rajendra Prasad

(b)  W Giri

(c)  Sanjeeva Reddy

(d)  Dr. Zakir Hussain

Answer: (b)

2. The voting age in general elections was reduced from 21 years to 18 by the

(a)  72nd Amendment

(b)  62nd Amendment

(c)  61st Amendment

(d)  71st Amendment

Answer: (c)

3. A, B, C, D, E and F are members of a club. There are two married couples in the group. A is the brother of D’s husband. C is the President of All India Working Women’s Association. F, a sitarist, is a bachelor. B’s wife is not a member of the club. Four of them belong to the same family. B and F are colleagues in the same organizations.

Which of the following groups consist of the members of the same family?

(a)  ABED

(b)  BCDE

(c)  ADEF

(d)  ACDE

Answer: (d)

4. Which one of these is a famous port on the western coast of India?

(a)  Nhavasheva

(b)  Paradeep

(c)  Tuticorin

(d)  Port Blair

Answer: (a)

5. Which of the following cities do not have a functional metro rail system in India?

(a)  New Delhi

(b)  Kolkata

(c)  Hyderabad

(d)  Bengaluru

Answer: (a)

6. Who wrote the book ‘The Argumentative Indian’?

(a)  PN Bhagwati

(b)  Amartya Sen

(c)  Arvind Panagariya

(d)  Raghuram Rajan

Answer: (b)

7. In the following diagram, the circle represents college professor, the triangle stands for surgical specialist and medical specialists are represented by the rectangle.

C represents

(a)  medical specialists

(b)  college professors

(c)  surgical specialists

(d)  medical and surgical specialists

Answer: (c)

8. Select the option that is true about the statements and conclusions given :

Statements Some ants are mosquitoes.

Conclusions

I. Some mosquitoes are not spiders.

II. Some mosquitoes are spiders.

(a)  Only conclusion I follows

(b)  Only conclusion II follows

(c)  Both conclusions I and II follow

(d)  None of the conclusion I or II follows

Answer: (d)

9. In the following question, there is certain relationship between the first two terms. Choose the fourth term from the following options, which has a similar kind of relation with the third term.

UTS : EDC : WVU : ?

(a)  XWV

(b)  WXY

(c)  SJM

(d)  RPO

Answer: (a)

10. Which is India’s first city to have its own City Animal?

(a)  Gaya

(b)  Ranchi

(c)  Patna

(d)  Guwahati

Answer: (d)

11. How many times ‘E’ precedes the consonants in the word ‘UNPRECEDENTED’?

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (d)

12. Who holds the power of Judicial Review in India?

(a)  The Parliament

(b)  The Supreme Court

(c)  The Prime Minister

(d)  The President

Answer: (b)

13. Select the option, which is the logical equivalent of the statement given below:

If like candies, then I don’t like ice creams, I like ice creams.

(a)  I like candies

(b)  I don’t like chocolates

(c)  I don’t like candies.

(d)  None of the above

Answer: (c)

14. Select the option that is true about the statements and conclusions given :

Statements All games are sports. All sports are races.

Conclusions

  1. All races are games. II. All games are races.

(a)  Only conclusion I follows

(b)  Only conclusion II follows

(c)  Both conclusions I and II follow

(d)  None of the conclusion I or II follows

Answer: (b)

15. Which of the following districts of Madhya Pradesh shares it borders with Uttar Pradesh and Chhattisgarh?

(a)  Rewa

(b)  Anuppur

(c)  Singrauli

(d)  Shahdol

Answer: (c)

16. Which of the following belongs to the same family as Mumbai, Kolkata and Cochin?

(a)  Delhi

(b)  Kanpur

(c)  Chennai

(d)  Sholapur

Answer: (c)

17. 5 persons are sitting in row. One of the two persons at the extreme ends is intelligent and other one is fair. A fat person is sitting to the right of a weak person. A tall person is to the left of the fat person. And the weak person is sitting between the intelligent and fat person

Fat person is sitting on whose left hand side?

(a)  Intelligent

(b)  Fair

(c)  Weak

(d)  Tall

Answer: (d)

18. Panini wrote a book on grammar. Which book was it?

(a)  Ashtadhyayi

(b)  Meghadhootha

(c)  Satapatha

(d)  Dhanurveda

Answer: (a)

19. Chandigarh is the capital of……….. and……….. .

(a)  Punjab and Jammu & Kashmir

(b)  Punjab and Uttarakhand

(c)  Punjab and Himachal Pradesh

(d)  Punjab and Haryana

Answer: (d)

20. The nodal agency of the government of India of disseminate information to the print and electronic media on government policies is

(a)  Press Information of Bureau

(b)  Press Trust of India

(c)  United News of India

(d)  Press Council of India

Answer: (a)

21. Which among the following districts does not belong to the Bhopal police range?

(a)  Sehore

(b)  Rajgarh

(c)  Vidisha

(d)  Chhindwara

Answer: (d)

22. Which was the oldest university of the Indian subcontinent?

(a)  Nalanda University

(b)  Taxila University

(c)  Benaras Hindu University

(d)  Magadh University

Answer: (b)

23. P + Q means P is the son of Q; P – Q means P is the wife of Q, P × Q means P is brother of Q, P ÷ Q means P is mother of Q and P = Q means P is sister of Q.

What does U × W – V  mean?

(a)  U is the brother of W.

(b)  U is the uncle of V.

(c)  U is the nephew of V.

(d)  U is father of V.

Answer: (b)

24. At an electronic data processing unit, five out of the eight program sets P, Q, R, S, T, U, V and W are to be operated daily. On any one day, except for the first day of a month, only three of the program sets must be the ones that were operated on the previous day. The program operating must also satisfy the following conditions:

1. If program P is to be operated on a day, V can’t be operated on that day.

2. If Q is to be operated on a day, T must be one of the programs to be operated after Q.

3. If R is to be operated on a day, V must be one of the programs to be operated after R.

4. The last program to be operated on any day must be either S or U.

Which of the following could be set of programs to be operated on the first day of a month?

(a)  V, Q, R, T, S

(b)  U, Q, S, T, W

(c)  T, U, R, V, S

(d)  Q, S, R, V, U

Answer: (c)

25. Find out the pair, which is different from the other in the following question.

(a)  Oil and lamp

(b)  Water and ice

(c)  Grandfather and grandson

(d)  Father in law and son in law

Answer: (a)

26. Which dam is being built on the Narmada river approx. 10 km from Punasa village in Khandwa district in Western Madhya Pradesh?

(a)  Halali dam

(b)  Jobat dam

(c)  Indira Sagar dam

(d)  Tawa dam

Answer: (c)

27. What is the minimum age for a person to become the Prime Minister of India?

(a)  21 yr

(b)  25 yr

(c)  35 yr

(d)  30 yr

Answer: (b)

28. Select the option, which is the logical equivalent of the statement given below :

If it is liquid, then it is not solid.

(a)  If it is not liquid, then it is not solid.

(b)  If it is solid, then it is not liquid.

(c)  If it is not solid, then it is not liquid.

(d)  If it is solid, t hen it is liquid.

Answer: (b)

29. Bina and Dhasan are tributaries of which river?

(a)  Narmada

(b)  Tapti

(c)  Chambal

(d)  Betwa

Answer: (d)

30. …………..was the captain of Indian Women’s cricket team, who was born in Madhya Pradesh.

(a)  Sandhya Agarwal

(b)  Anjum Chopra

(c)  Mithali Raj

(d)  Shubangi Kulkarni

Answer: (a)

31. Select the option, which is the logical equivalent of the statement given below:

If my umbrella is up, then it is raining.

(a)  If it is raining, then my umbrella is up.

(b)  If my umbrella is not up, then it is not raining.

(c)  If it is not raining, then my umbrella is not up.

(d)  None of the above

Answer: (c)

32. In 2008, who received the first copy of the e-passport in India?

(a)  Priyanka Chopra

(b)  Pratibha Patil

(c)  Sonia Gandhi

(d)  Sachin Tendulkar

Answer: (b)

33. Select the option that is true about the statements and conclusions given :

Statements All huts are buildings. No building is a flat.

Conclusions

I. No hut is a flat

II. No flat is a building.

(a)  Only conclusion I follows

(b)  Only conclusion II follows

(c)  Both conclusions I and II follow

(d)  None of the conclusion I or II follows

Answer: (c)

34. A pediatrician is monitoring the growth of 7 children – A, B, C, D, E, F and G, who were all born on the same day at approximately the same time. He has made the following observations :

I. No two children have the same height.

II. E is taller than G while G is taller than C.

III. C is taller than B while F is taller than G.

IV. D is taller than F.

Which of the following must be false?

(a)  G is taller than F.

(b)  F is taller than B.

(c)  D is taller than C.

(d)  A is taller than C.

Answer: (a)

35. A call centre company had to arrange transportation for its employees. They asked for quotes from different provider agencies and the following are the options they got :

A. This option allows having uniform rate for day and night trips. This would cost you Rs 1000 per trip.

B.This option has differential fare for day and night trips. Day trips would cost Rs 700 per trip and night trips would be charged Rs 1200 per trip.

C. This option charges depending on the total distance covered in a trip. It charges Rs 800 per trip, if trip distance is more than 50 km and Rs 1100, if trip distance is less than 50 km.

If the company has 3 days and 3 nights trips all exceeding 50 km per day, which option would be the best?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  Either A or B or C

Answer: (c)

36. A person is asked to put in a basket one apple when ordered one, one guava when ordered two, one orange when ordered three and is asked to take out from the basket one apple and one guava both when ordered four. The order sequence executed by the person is as follows :

12332142314223314113234

How many apples will be there in the basket at the end of the above order sequence?

(a)  4

(b)  3

(c)  2

(d)  1

Answer: (c)

37. Farakka Barrage Project is designed for preservation and maintenance of

(a)  Kochi port

(b)  Tuticorin port

(c)  Kolkata port

(d)  Mangalore port

Answer: (c)

38. If cream cracker means computer programming, and its cream cracker, the it’s

(a)  True

(b)  False

(c)  May be

(d)  Irrelevant

Answer: (a)

39. Where is the Nauradhi Sanctuary located?

(a)  Morena

(b)  Rewa

(c)  Banjar

(d)  Sagar

Answer: (d)

40. If the figure on left is foled to form a cube, then which of the following options is the face opposite to the face shown at the right?

Answer: (b)

Mental Ability and Mental Aptitude

41. Complete the series choosing the missing number :

2.6, 12, 20, 30, 42, ………..

(a)  50

(b)  53

(c)  56

(d)  58

Answer: (c)

42. In the following question, one term in the number series in wrong. Find out the wrong term.

1236, 3456, 4566, 5686

(a)  1236

(b)  3456

(c)  4566

(d)  5686

Answer: (d)

43. A man brought apples at 10 for Rs 25 and sold them at Rs 25 per dozen. Find h is gain or loss percent.

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

44. If ‘MONKEY’ is encrypted as ‘XDJMNL’, how ‘TIGER’ will be encrypted as?

(a)  QDFHS

(b)  SHFDQ

(c)  SDFHS

(d)  QDHJS

Answer: (a)

45. If ‘SISTER’ is encrypted as ‘535301’, ‘UNCLE’ is encrypted as ‘84670’ and ‘BOY’ as ‘129’, how will ‘SON’ be encrypted?

(a)  524

(b)  923

(c)  342

(d)  872

Answer: (a)

46. If ‘ROAD’ is encrypted as ‘URDG’ how ‘SWAN’ will be encrypted as?

(a)  VXDQ

(b)  VZCQ

(c)  UXDQ

(d)  VZDQ

Answer: (d)

47. From a sack of potatoes weighing 120 kg, a merchant sells lots weighing 6 kg,  How many kg did he sell?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

48. The LCM of 10a2b, 15b2c and 20c2d is

(a)  15 b2cd

(b)  0

(c)  a2b2c2d

(d)  60 a2b2 c2d

Answer: (d)

49. Two men are walking to a certain distance. One at 4 km/h and another 5 km/h. The latter arrives half an hour before the former. This distance is

(a)  6 km

(b)  7.5 km

(c)  10 km

(d)  12 km

Answer: (c)

50. Complete the series choosing the missing letters :

abc_ _ ca bc _ _ cab_

(a)  abcab

(b)  ababc

(c)  abacc

(d)  abacb

Answer: (b)

51. The series given below contains a sequence of alphabets, numbers and symbols. Identify the incorrect combination :

(i) ta$y8d802nir3   (ii) ta$y8d802nir3

(iii) ta$y8d8o2nir3 (iv) ta$y8d802nir3

(a)  (i)

(b)  (ii)

(c)  (iii)

(d)  (iv)

Answer: (c)

52. Fresh fruit contain 62% of water and dry fruit contain 24% of water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruit?

(a)  48 kg

(b)  45 kg

(c)  40 kg

(d)  50 kg

Answer: (d)

53. If ‘RAM IS A GOOD BOY’ is coded as ‘JUQ SV U RZZL KZN’, then ‘GRASS’ is coded as

(a)  RJUVV

(b)  UJQSS

(c)  VVUJR

(d)  RLKZZ

Answer: (a)

54. Three dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting 6 on all the three?

(a)  1/36

(b)  1/2

(c)  1/216

(d)  1/6

Answer: (c)

55. A number is decreased by 10% and then increased by 20%. By what percent should the increased number be reduced, so as to get back the original number?

(a)  8%

(b)  10%

(c)  7%

(d)  6%

Answer: (c)

56. A thief is noticed by a police man from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and policeman run at the rate of 10 km/h and 11 km/h respectively. What is the distance between them after 12 minutes?

(a)  0 m

(b)  5 m

(c)  2 m

(d)  10 m

Answer: (a)

57. In how many different arrangements can 5 men and 5 women sit around a table?

(a)  9!

(b)  10!

(c)  2(5!)

(d)  (5!)

Answer: (a)

58. A man travels to a place at an average speed of 50 k m/h and returns at 30 km/h. What is his average speed for the whole journey in km/h?

(a)  37

(b)  37.5

(c)  36

(d)  36.5

Answer: (b)

59. A can do a work in 12 days and B in 16 days. They undertook to do it for Rs 6000. With the help of ‘C’ they completed the work in 6 days. What is the the share of B?

(a)  Rs 2160

(b)  Rs 1440

(c)  Rs 1240

(d)  Rs 750

Answer: (d)

60. Which one of the following four addresses is NOT EXACTLY the same as the one given below?

TG Canoe Livery

Duane TeGrotenhuis

San Marcos, Texas

(512) 353-3946

(i) TG Canoe Livery

Duane Tegrotenhuis

San Marcos, Texas

(ii) TG Canon Livery

Duane TeGrotenhuis

San Marcos, Texas

(512) 353-3946

(iii) TG Canoe Livery

Duane TeGrotenhuis

San Marcos, Texas

(512) 353-3946

(iv) TG Canoe Livery

Duane TeGrotenhuis

San Marcos, Texas

(512), 353-3946

(a)  (i)

(b)  (ii)

(c)  (iii)

(d)  (iv)

Answer: (b)

61. What is the minimum number of straight lines required to make the following true?

(a)  13

(b)  12

(c)  16

(d)  10

Answer: (b)

62. Three dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting the same number on all the dice?

(a)  1/36

(b)  1/216

(c)  1/2

(d)  1/6

Answer: (a)

63. Salim had to sell vegetables worth Rs 5750 for Rs 4500 due to heavy rainfall. What is loss percentage that he has incurred?

(a)  21.74%

(b)  22.74%

(c)  23.74%

(d)  None of these

Answer: (a)

64. Complete the series choosing the missing number :

1000, 729, 512, ……..,216

(a)  343

(b)  347

(c)  345

(d)  340

Answer: (a)

65. (720/6) + (39/3) – (16 × 5) – 45/15 × 7 = ?

(a)  35

(b)  32

(c)  41

(d)  38

Answer: (b)

66. Two numbers are in the ratio 3 : 2 and their sum is 30. Find the smaller of the two numbers?

(a)  10

(b)  8

(c)  12

(d)  16

Answer: (c)

67. Complete the series choosing the missing letters :

ab_cc_bc_c_bcc_

(a)  aaccc

(b)  caacc

(c)  cacac

(d)  accac

Answer: (c)

68. Complete the following sequence of figures.

Answer: (a)

69. If SINGER is coded as RIGNES, then DANCER is coded as

(a)  REGNIS

(b)  DANREC

(c)  RECNAD

(d)  RACNED

Answer: (d)

70. When digits of a two digits numbers are reversed, its value gets 9 more than the original number. If the sum of the number is 7, find the number.

(a)  83

(b)  64

(c)  73

(d)  34

Answer: (d)

Science and Simple Arithmetic

71. A shopkeeper professes to sell all things at a discount of 10%, but increases the selling price of each article by 20%. His gain on each article is

(a)  8%

(b)  10%

(c)  12%

(d)  9%

Answer: (a)

72. Jaadugar Choo-Mantar is in the business of buying and selling magic wands for kids. He purchases magic wands at Rs 15 per unit and sell them at Rs 20 per unit. At the beginning of every month, he counts the stock available (opening stock), and then purchases new stock (purchases) to meet his sales for the whole year. The stock remaining at the end of every year (closing stock) is carried over the next year for sales and so on. Following table shows his opening stock, purchases, sales and closing stock (all in numbers of units) for a period of four years. Some cells have been left blank intentionally.

What was the total amount of sales made (in Rs) during the years 2001 to 2005?

(a)  Rs 382000

(b)  Rs 394000

(c)  Rs 401000

(d)  Rs 405000

Answer: (a)

73. If perimeter of a square is 256 m, find the length of each side of this square.

(a)  16 m

(b)  12 m

(c)  64 m

(d)  32 m

Answer: (c)

74. The bulb of the thermometer contains

(a)  alcohol

(b)  water

(c)  mercury

(d)  acid

Answer: (c)

75. Which of the following is a chemical preservative?

(a)  Sodium metabisulphite

(b)  Sodium glutamate

(c)  Mono Sodium glutamate

(d)  Calcium benzoate

Answer: (a)

76. The balance of oxygen and carbon dioxide in nature is controlled by

(a)  human beings

(b)  green plants

(c)  microbes

(d)  modem technology

Answer: (b)

77. Jaadugar Choo-Mantar is in the business of buying and selling magic wands for kids. He purchases magic wands at Rs 15 per unit and sell them at Rs 20 per unit. At the beginning of every month, he counts the stock available (opening stock), and then purchases new stock (purchases) to meet his sales for the whole year. The stock remaining at the end of every year (closing stock) is carried over the next year for sales and so on. Following table shows his opening stock, purchases, sales and closing stock (all in numbers of units) for a period of four years. Some cells have been left blank intentionally.

What was the total amount spent on purchases during the years 2001 to 2005?

(a)  Rs 285000

(b)  Rs 291000

(c)  Rs 304000

(d)  Rs 312000

Answer: (b)

78. Jaadugar Choo-Mantar is in the business of buying and selling magic wands for kids. He purchases magic wands at Rs 15 per unit and sell them at Rs 20 per unit. At the beginning of every month, he counts the stock available (opening stock), and then purchases new stock (purchases) to meet his sales for the whole year. The stock remaining at the end of every year (closing stock) is carried over the next year for sales and so on. Following table shows his opening stock, purchases, sales and closing stock (all in numbers of units) for a period of four years. Some cells have been left blank intentionally.

What were the average sales from the year 2002 to 2005?

(a)  4600 units/year

(b)  4650 units/year

(c)  4700 units/year

(d)  4750 units/year

Answer: (d)

79. The small openings at the back of the leaves through which plants breathe, are known as

(a)  lamina

(b)  midrib

(c)  stomata

(d)  veins

Answer: (c)

80. A book shelf has magazines, which have either 48 or 52 pages. If, so which one of the following numbers cannot be the total number of pages of all the magazines on the bookshelf?

(a)  500

(b)  524

(c)  568

(d)  588

Answer: (b)

81. If one root of the quadratic equation x2 + x – 2 = 0 is 1, then find the other root.

(a)  −1

(b)  2

(c)  1

(d)  −2

Answer: (d)

82. The fragments of the crust of Earth, which due to their constant motion collide with one another causing earthquakes to occur, are called

(a)  flat zones

(b)  fault zones

(c)  plateaus

(d)  tectonic plates

Answer: (b)

83. Jaadugar Choo-Mantar is in the business of buying and selling magic wands for kids. He purchases magic wands at Rs 15 per unit and sell them at Rs 20 per unit. At the beginning of every month, he counts the stock available (opening stock), and then purchases new stock (purchases) to meet his sales for the whole year. The stock remaining at the end of every year (closing stock) is carried over the next year for sales and so on. Following table shows his opening stock, purchases, sales and closing stock (all in numbers of units) for a period of four years. Some cells have been left blank intentionally.

What was the closing stock at the end of year 2004?

(a)  900 units

(b)  1300 units

(c)  1500 units

(d)  1900 units

Answer: (b)

84. Those, which feed upon the dead plant and animals tissues and convert them into a dark coloured substance, called humus

(a)  Earthworms

(b)  Detrivores

(c)  Virus

(d)  Microbes and fungi

Answer: (d)

85. Find a solution for the pair of linear equations x + y = 3 and 2x – y = 0.

(a)  x = 2; y = 1

(b)  x = 1; y = 2

(c)  x = 3; y = 0

(d)  x = 2; y = 4

Answer: (b)

86. Human ear can hear sounds of frequencies

(a)  below 20 Hz

(b)  between 20 Hz to 20000 Hz

(c)  between 60 Hz to 13000 Hz

(d)  Above 20000 Hz

Answer: (b)

87. In the given figure, ∆ABC is circumscribed. The circle touches the sides AB, BC and CA at P, Q, and R respectively. If AP = 5 cm, BP = 7 cm and AC = 14 cm, find BC.

(a)  14 cm

(b)  12 cm

(c)  15 cm

(d)  16 cm

Answer: (d)

88. The organelles, which are absent in animal cell but present in plant cells, are

(a)  chromosomes and chloroplast

(b)  plastids and plasma membrane

(c)  nucleus and cell membrane

(d)  plastids and cell wall

Answer: (d)

89. Jaadugar Choo-Mantar is in the business of buying and selling magic wands for kids. He purchases magic wands at Rs 15 per unit and sell them at Rs 20 per unit. At the beginning of every month, he counts the stock available (opening stock), and then purchases new stock (purchases) to meet his sales for the whole year. The stock remaining at the end of every year (closing stock) is carried over the next year for sales and so on. Following table shows his opening stock, purchases, sales and closing stock (all in numbers of units) for a period of four years. Some cells have been left blank intentionally.

What were the sales in the year 2005?

(a)  4100 units

(b)  4300 units

(c)  4500 units

(d)  4700 units

Answer: (c)

90. Dentists use concave mirror to see

(a)  clear image of the teeth

(b)  correct image of the teeth

(c)  enlarged image of the teeth

(d)  erect image of the teeth

Answer: (c)

91. Which one of the following food chain can exist in nature?

(a)  Grass → Insects → Frog

(b)  Insects → Frog → Snake

(c)  Frog → Snake → Eagle

(d)  Worms → Sparrow → Cat

Answer: (a)

92. When electrodes are dipped in ordinary water contained in a vessel and electric current is passed, oxygen bubbles are formed on

(a)  the electrode connected to the  positive terminal of the battery

(b)  the electrode connected to the negative terminal of the battery

(c)  the walls of the vessel

(d)  the bottom of the vessel

Answer: (a)

93. Identify the pollutant responsible for damaging the ozone layer in the atmosphere.

(a)  Methane

(b)  CFC

(c)  CNG

(d)  Nitrogen dioxide

Answer: (b)

94. Find the area of a quadrant of a circle, whose radius is 14 cm.

(a)  77 cm2

(b)  154 cm2

(c)  49 cm2

(d)  539 cm2

Answer: (b)

95. Suppose x varies inversely as square of y and when y = 3, then x = 4. Find x, when y = 6

(a)  36

(b)  4

(c)  3

(d)  1

Answer: (d)

96. In ∆ABC, if ∠A = 40° and ∠B = 60°, which side of the triangle is the smallest?

(a)  AB

(b)  AC

(c)  BC

(d)  CA

Answer: (c)

97. The letters of English alphabet that do not get laterally inverted are

(a)  A, H, P, M

(b)  I, B, C, O

(c)  U, V, W, X

(d)  N, L, T, R

Answer: (c)

98. The breathing process involves

(a)  inhalation

(b)  exhalation

(c)  release of energy

(d)  Both inhalation and exhalation

Answer: (d)

99. cot 45° = …………

(a)  sin2 45° + cos2 45°

(b)  tan 90°

(c)  cosec2 45° + 1

(d)  2 tan 45°/ cos2 45°

Answer: (a)

100. Which of the following set of substances contain base?

(a)  Grapes, Vinegar

(b)  Soap, Milk of Magnesia

(c)  Vinegar, Soap

(d)  Curd, Milk of Magnesia

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...