Medical PG Biochemistry

Medical PG Biochemistry

1. Structural proteins are

(A) Fibrous

(B) Globular

(C) Branched

(D) Compound

Answer: (A)

2. The Tertiary structure of protein is most commonly detected by

(A) X-ray crystallography 

(B) Spectrophotometry

(C) Electrophoresis

(D) Chromatography

Answer: (A)

3. Flexibility of protein depends on 

(A) Glycine

(B) Tryptophan

(C) Phenylalanine

(D) Histidine

Answer: (A)

4. Catabolism of H2O2 is carried out by

(A) Peroxisomes

(B) Mitochondria

(C) Endoplasmic reticulum

(D) Lysosomes

Answer: (A)

5. Hydroxyethyl starch is a

(A) Vasodilator

(B) Inotrope

(C) Plasma expander 

(D) Diuretic

Answer: (C)

6. Function of Metabolism includes all except

(A) Extraction of nutrients from food 

(B) Breakdown of substrate

(C) Equilibrium of biochemical with intracellular components 

(D) Using building blocks for synthesis 

Answer: (A)

7. Which biochemical reaction does not  occur in the mitochondria

(A) Kreb’s cycle 

(B) Urea cycle 

(C) Gluconeogenesis 

(D) Fatty acid synthesis 

Answer: (D)

 8. Energy source used by brain in later days of Starvation is 

(A) Glucose

(B) Ketone bodies 

(C) Glycogen

(D) Fatty acids 

Answer: (B)

9. In collagen synthesis, hydroxylation of Proline to Hydroxyproline requires allexcept

(A) Pyridoxal phosphate

(B) Vitamin C 

(C) Oxygen

(D) Di-oxygenase 

Answer: (A)

10. Which of the following is luminous

(A) Porphyrin

(B) Zymogen

(C) Chromatin

(D) Albumin

Answer: (A)

11. Which is not found in DNA

(A) Adenine

(B) Thymine

(C) Guanine

(D) Uracil

Answer: (D)

12. On complete hydrolysis of DNA, we will get all of the following except

(A)  Adenosine

(B) Purine base

(C) Phosphoric acid

(D) Dexose pentose sugar

Answer: (A)

13. The vitamin used for post-translational modification of glutamic acid to γ Carboxyglutamate is 

(A) Vitamin D 

(B) Vitamin E 

(C) Vitamin A 

(D) Vitamin K 

Answer: (D)

14. Bile acids are derived from 

(A) Fatty acids 

(B) Cholesterol

(C) Bilirubin

(D) Proteins

Answer: (B)

15. Aneuploidy is due to

(A) Non-disjunction at meiosis 

(B) Mosaicism

(C) Deletion

(D) Translocation

Answer: (A)

16. Alkaline phosphatase is produced by

(A) Liver

(B) Bone

(C)  Placenta

(D) All of the above 

Answer: (D)

17. A marker of Golgi apparatus is 

(A) Galactosyl transferase 

(B) Acetyl CoA synthetase 

(C) Pyruvate kinase 

(D) Malonyl CoA 

Answer: (A)

18. In haemoglobin, iron is bound to

(A) Histidine

(B) Leucine

(C) Isoleucine

(D) Valine

Answer: (A)

19. Fluoride inhibits which enzyme 

(A) Pyruvate kinase 

(B) Succinyl dehydrogenase 

(C) Enolase 

(D) Aldolase 

Answer: (C)

20. Metabolites in HMP shunt are all except

(A) Glycerol-3 phosphate

(B) Sedoheptulose-7 phosphate

(C) Glyceraldehyde-3 phosphate 

(D) Xyluose-5 phosphate 

Answer: (A)

21. NADPH is used in 

(A) Fatty acid synthesis 

(B) Ketone synthesis 

(C) Gluconeogenesis

(D) Glycolysis

Answer: (A)

22. The most essential fatty acid is

(A) Linoleic acid 

(B) Linolenic acid 

(C) Arachidonic acid 

(D) Palmitic acid 

Answer: (B)

23. Rate limiting enzyme in the synthesis of cholesterol is 

(A) HmG CoA reductase 

(B) HmG CoA synthetase 

(C) Acetyl CoA synthetase 

(D) Acetyl CoA carboxylase 

Answer: (A)

24. If starvation exceeds 7 days, the major nutritional supply of the brain comes from

(A) Fatty acids 

(B) Ketone bodies 

(C) Protein breakdown 

(D) Carbohydrate breakdown 

Answer: (B)

25. Thiamine is essential for

(A) Isocitrate dehydrogenase 

(B) Succinate dehydrogenase 

(C) Pyruvate dehydrogenase 

(D) Acetyl CoA synthetase 

Answer: (C)

26. Which vitamin is necessary for coenzyme A synthesis

(A) Pantothenic acid 

(B) Ascorbic acid 

(C) Biotin

(D)  Pyridoxine

Answer: (A)

27. Cobalt forms a component of which vitamin 

(A) Biotin

(B) Vitamin B12 

(C) Vitamin A 

(D) Tocopherol

Answer: (B)

28. Cell shape and motility are provided by

(A) Microfilaments

(B) Microtubules

(C) Golgi apparatus

(D) Mitochondria

Answer: (B)

29. A protein estimation test is confused with 

(A) Phosphates

(B) Nitrates

(C) Sulphates

(D) Bile salts 

Answer: (A)

30. Furasol DA is:

(A) Free radical 

(B) Artificial blood 

(C) CO antagonist 

(D) Used to increase O₂ delivery to tissue 

Answer: (D)

31. Dietary fibre contains: 

(A) Collagen

(B) Pectin

(C) Proteoglycans

(D) Starch

Answer: (B)

32. Biotins act on:

(A) Carboxylation

(B) Oxidative phosphorylation 

(C) Oxidative deamination 

(D) Transmethylation

Answer: (A)

33. Vitamin B12 is absorbed in the

(A) Stomach

(B) Duodenum

(C) Ileum

(D) Colon

Answer: (C)

34. Cofactor associated with the enzyme Glutathione peroxidase is

(A) Zinc

(B) Cadmium

(C) Molybdenum

(D) Selenium

Answer: (D)

35. Strongest bond amongst the following is 

(A) Hydrophobic

(B) Electrostatic

(C) Hydrogen bond

(D) Wan der wall’s 

Answer: (B)

36. Gluconeogenesis occurs in all except

(A) Glycerol

(B) Amino acid 

(C) Lactic acid

(D) Palmitate

Answer: (D)

37. Apoprotein A is found in

(A) Chylomicrons

(B) VLDL

(C) HDL

(D) LDL

Answer: (C)

38. Amino acid which lacks chirality is:

(A) Lysine

(B) Leucine

(C) Histidine

(D) Glycine

Answer: (D)

39. An amino acid which does not participate  by α helix formation is

(A) Leucine

(B) Glycine

(C) Proline

(D) Lysine

Answer: (C)

40. Trans-amination of pyruvate and glutamic acid leads to the formation of 

(A) Oxaloacetate

(B) α-ketoglutarate 

(C) Aspartate

(D) Malate

Answer: (B)

41. Which form of DNA is predominantly seen

(A) A

(B) C

(C) B

(D) Z

Answer: (C)

42. Thermo-stability in DNA is contributed mostly by

(A) A = T 

(B) G ≡ C 

(C) Molecular base

(D) Parallel arrangement 

Answer: (B)

43. Okazaki fragment helps in

(A) DNA replication 

(B) Translation

(C) Protein synthesis

(D) Transcription

Answer: (A)

44. Bromodeoxyuridine is related to DNA in

(A) Uracil

(B) Adenosine 

(C) Cytosine

(D) Thymidine

Answer: (D)

45. The first step in fatty acid synthesis involves 

(A) Acetyl CoA carboxylase 

(B) β Hydroxyl CoA dehydrogenase 

(C) Acetyl dehydrogenase 

(D) Pyruvate kinase 

Answer: (A)

46. Which of the following is denaturing substance?

(A) Gaanosine

(B) Guanidine

(C) Glutamate

(D) Glycine

Answer: (B)

47. Cyclic GMP act on

(A) Insulin

(B) Thyroxin

(C) Atrial natriuretic peptide

(D) Growth harmone 

Answer: (C)

48. True statement regarding covalent bonds is :

(A) Electrons have same spin 

(B) Electrons have opposite spin 

(C) They are weak bonds 

(D) None of the above 

Answer: (B)

49. Vitamin required for post translational modification of coagulatants is :

(A) Vitamin A 

(B) Vitamin C 

(C) Vitamin B₆ 

(D) Vitamin K 

Answer: (D)

50. Enzyme to both common in gluconegenesis and glycolysis pathway is :

(A) Phosphofructokinase

(B) Fructose 2, 6-biphosphatase 

(C) Hexokinase

(D) Glucose 6 phosphatase 

Answer: (A)

51. The major fate of glucose-6 Phosphate in tissue in a well fed state is :

(A) Hydrolysis to glucose 

(B) Conversion to glycogen 

(C) Isomerization to fructose 6 phosphate 

(D) Conversion to ribulose 5 phosphate 

Answer: (B)

52. Gluconeogensis affect A/E :

(A) Lactate

(B) Glycerol

(C) Alanine

(D) Growth hormone 

Answer: (D)

53. Property of photochromosity is seen amongst the following amino acids :

(A) Unsaturated amino acid 

(B) Aromatic amino acid 

(C) Monocarboxylic acid 

(D) Dicarboxylic acid 

Answer: (B)

54. All of the following are required for hydroxylation of proline in collagen synthesis except :

(A) O₂ 

(B) Vitamin C  

(C) Dioxygenases

(D) Pyridoxal phosphate 

Answer: (D)

55. The cellular component for protein synthesis is :

(A) Smooth endoplasmic reticulum 

(B) Rough endoplasmic reticulum 

(C)  Ribosomes

(D) Mitochondria

Answer: (C)

56. Binding of proteins to DNA is regulated by :

(A) Copper

(B) Zinc

(C) Selenium

(D) Nickle

Answer: (B)

57. hn RNA seen in :

(A) Spinal muscular dystrophy

(B) Sickle cell disease 

(C) Hutchinson chorea 

(D) α Thallasemia 

Answer: (A)

58. Restriction endonuclease is :

(A) Break single stranded DNA 

(B) Break double stranded DNA 

(C) Break peptide chain 

(D) Break RNA 

Answer: (B)

59. The most important carrier of cholesterol in plasma is :

(A) Chylomicrons

(B) HDL

(C) VLDL

(D) LDL 

Answer: (D)

60. Leucine is aminoacid with a :

(A) Nonpolar side chain

(B) Polar side chain 

(C) Negatively charged side chain 

(D) Positively charged side chain 

Answer: (A)

61. Most basic amino acid out of the following is :

(A) Alanine

(B) Arginine

(C) Histidine

(D) Lysine

Answer: (B)

62. Transmination of pyruvate with glutamate produces :

(A) oxaloacetate & aspartate 

(B) Alanine & asparate 

(C) Oxaloacetate & α-ketoglutarate 

(D) Alanine & α-ketoglutarate 

Answer: (D)

63. Selenium is co-factor for :

(A) Glutathione peroxidase 

(B) Glutathione reductase 

(C) Glutathione synthetase 

(D) Glutathione dehydrogenase 

Answer: (A)

64. Mallate shuttle is seen to occur in :

(A) Glycolysis

(B) Glycogenolysis 

(C) HMP shunt 

(D) Gluconeogenesis

Answer: (A)

65. Glucose may be synthesized from :

(A) Glycerol

(B) Adenine

(C) Guanine

(D) Palmitic acid 

Answer: (A)

66. NADPH is required for :

(A) Gluconeogenesis

(B) Glycolysis

(C) Fatty acids synthesis 

(D) Glycogenolysis

Answer: (C)

67. If chymotrypsin molecule undergoes a ser-195-ala mutation then :

(A) Chymotrypsin will not bind the substrate 

(B) Chymotrypsin will bind the substrate as well as cause cleavage 

(C) Chymotrypsin will bind the substrate but will not cause cleavage 

(D) No affect will be observed 

Answer: (C)

68. Apoprotein A is found in :

(A) Chylomicrons

(B) VLDL

(C) HDL

(D) LDL

Answer: (C)

69. Endogenous triglycerides in plasma are maximally carried in :

(A) VLDL

(B) Chylomicrons

(C) LDL

(D) HDL

Answer: (A)

70. All of the following statements are correct about metabolism in brain except :

(A) Fatty acids are utilized in starvation 

(B) 60% of total energy is utilized during resting stage 

(C) Ketone bodes are used in starvation 

(D) Has no stored energy 

Answer: (A)

71. Which enzyme involved in translation is often referred to as ‘Fidelity enzyme’ :

(A) DNA polymerase 

(B) RNA polymerase 

(C) Amino acyl-t RNA synthetase

(D) Amino acyl-reductase 

Answer: (C)

72. Okazaki segments are required for :

(A) DNA synthesis 

(B) RNA synthesis 

(C) Protein synthesis 

(D) None of the above 

Answer: (A)

73. DNA restriction is done by the following method :

(A) Paper chromatography 

(B) Electrophoresis agargel method

(C) Spectrophotometer

(D) Spectrometry

Answer: (B)

74. Strongest bond out of the following is :

(A) Electrostatitc

(B) Hydrogen

(C) Hydrophobic

(D) Vanderwall’s

Answer: (A)

75. Which of the following molecular phenomenon in Ig genes is responsible for affinity maturation of antibody response :

(A) Chain shuffling 

(B) Junctional diverity 

(C) somatic hypermutation 

(D) Altered RAA splicing 

Answer: (C)

76. Optically inactive Amino Acid is

(A) Proline

(B) Glycine

(C) Lysine

(D) Leucine

Answer: (B)

77. True statement regarding Nitric oxide is :

(A) NO is synthesized from arginine 

(B) NO is spontaneous produced from NO₂ 

(C) NO causes vasoconstriction 

(D) NO is released from mitochondria 

Answer: (A)

78. Thiamine acts as a cofactor in :

(A) Conversion of pyruvate to acetyl-CoA

(B) Transamination reactions 

(C) Oxidation in respiratory chain 

(D) Conversion of pyridoxal to pyridoxal phosphate 

Answer: (A)

79. Following constitute dietry fibres except :

(A) Pectin

(B) Cellulose

(C) Hemicellulose

(D) Riboflavin

Answer: (D)

80. Which of the following aminoacid is excreated in urine in maple syrup urine disease :

(A) Tryptophan

(B) Phenylalanine

(C) Leucine

(D) Arginine

Answer: (C)

81. Ammonia is detoxified in brain to :

(A) Urea

(B) Glutamine

(C) GABA

(D) Uric acid 

Answer: (B)

82. Gaucher’s disease is due to deficiency of enzyme :

(A) Sphingomyelinase

(B) β Glucosidase 

(C) Hexosaminidase-A 

(D) β Galactosidase 

Answer: (B)

83. Glucose can be synthesized from all of the following except :

(A) Acetoacetate

(B) Lactic Acid 

(C) Glycerol

(D) Amino acid 

Answer: (A)

84. True about polymerase chain reaction is :

(A) Enzymatic DNA amplification 

(B) Recombinent DNA amplification 

(C) Seperation of protein fragments is serum 

(D) None

Answer: (A)

85. Translation occurs in :

(A) Ribosomes

(B) Mitochondria

(C) Nucleus

(D) Cytoplasm

Answer: (A)

86. Gout is disorder of :

(A) Purine metabolism

(B) Pyrimidine metabolism 

(C) Oxalate metabolism 

(D) Protein metabolism 

Answer: (A)

87. Best enzyme marker for chronic alcoholism is :

(A) Gamma glutamyl-transferase 

(B) SGOT

(C) SGPT

(D)  Aldolase

Answer: (A)

88. In cytochrom P-450, P stands for :

(A) Structural protein 

(B) Polymer

(C) Substrate protein

(D) Pigment

Answer: (D)

89. Dietery cholesterol is delivered transported to extra hepatic tissue by :

(A) VLDL

(B) LDL

(C) Chylomicrons

(D) IDL

Answer: (B)

90. Molecular separation of two proteins with same charge can be done by:

(A) Ion exchange chromatography 

(B) Dialysis

(C) Gel diffusion chromatography 

(D) Electrophoresis

Answer: (C)

91. In Metabolic alkalosis, which is true about excretion in urine :

(A) More of NH₃ 

(B) Less of aceto acetic acid 

(C) Betahydroxy butyric acid 

(D) Less ammonia 

Answer: (D)

92. In starvation, nitrogen is carried from muscle to liver and kidney by:

(A) Alanine

(B) Aspartic acid and Serine 

(C) Glycine

(D) Asparagine

Answer: (A)

93. Ketone body formation without glycosuria seen in

(A) DM

(B) DI

(C) Prolonged starvation 

(D) Obesity

Answer: (C)

94. Bile Salts undergo xenobiotics

(A) After conjugation with taurine and glycine 

(B) After conjugation with lysine 

(C) After conjugation with betaglucuronic acid 

(D) After conjugation with derived proteins 

Answer: (A)

95. After conjugation with derived proteins

(A) Conjugated proteins

(B) Simple globular proteins 

(C) Unconjugated proteins 

(D) Derived proteins 

Answer: (B)

96. About oxidative phophorylation true is

(A) Generation of ATP’s 

(B) Generation of ADP’s 

(C) Utilization of ATP’s 

(D) Utilization of NADP 

Answer: (A)

97. Pigment providing colour to stool is:

(A) Stercobilinogen

(B) Urobilinogen

(C) Mevobilirubin

(D) Bilirubin

Answer: (A)

98. Muscle cannot make use of glycogen for energy because of deficiency of 

(A) Glucokinase

(B) Phosphoglucomutase

(C) G-6-phosphatase 

(D) Muscle phosphorylase 

Answer: (C)

99. Acetyl CoA is necessary for:

(A) Aminoacid synthesis

(B) Fatty acid synthesis

(C) Glucose storage 

(D) All

Answer: (C)

100. Vitamin required for hydroxyproline to proline conversion :

(A) Vitamin C 

(B) Vitamin E 

(C) Pyridoxal PO₄ 

(D) Biotin

Answer: (A)

101. Ferric chloride test in PKU gives

(A) Red

(B) Green

(C) Blue

(D) Yellow

Answer: (B)

102. Mousy odour urine is seen in:

(A) Maple syrup urine 

(B) Phenylketonuria

(C) Isovalericaciduria

(D) Cystinuria

Answer: (B)

103. Enzyme activity measured in beri beri is

(A) Transketolase

(B) Transaminase

(C) Decarboxylase

(D) Deaminases

Answer: (A)

104. Pompe’s disease is due to deficiency of which enzyme

(A) Branching enzyme 

(B) Glucose 6 phosphatase 

(C) Acid maltase deficiency 

(D) Muscle phosphorylase 

Answer: (C)

105. Muscles are not involved in which glycogen storage disease :

(A) I

(B) II

(C) III

(D) IV

Answer: (A)

106. Lipoprotein with scavenging action is

(A) HDL

(B) LDL

(C) VLDL

(D) None

Answer: (B)

107. Fructokinase is necessary for:

(A) Fructose -1-PO₄ 

(B) Ructose 1,6 diphosphate 

(C) Fructose 6 phosphate 

(D) Glyceraldehyde

Answer: (A)

108. Cholesterol structurally belongs to molecules:

(A) Steroid

(B) Carbohydrate

(C) Urea

(D) Peptide

Answer: (A)

109. Lesch Nyhan syndrome is due to deficiency of :

(A) Hypoxanthine phosphoribosyl transferase 

(B) Xanthine oxidase 

(C) Purine phosphorylase 

(D) Adenosine deaminase 

Answer: (A)

110. In cell membrance, following are true except:

(A) Lipids are regularly arranged 

(B) Lipids are symmetrical 

(C) Protein displaced laterally 

(D) None

Answer: (B)

111. Intact peptide bond is necessary for which test :

(A) UV diffraction 

(B) Ninhydrin

(C) Diazo reaction 

(D) All

Answer: (B)

112. Addition of water in C-C bond is by the enzyme:

(A) Hydroxylase

(B) Dehydrogenase

(C) Hydrolase

(D) Hydratase

Answer: (C)

113. In TCA cycle, CO2 is released from :

(A) Thiokinase

(B) Isocitrate dehydrogenase 

(C) Citrate dehydrogenase 

(D) Alpha ketoglutrate 

Answer: (B)

114. One of the following is having least density:

(A) Chylomicron

(B) HDL

(C) LDL

(D) VLDL

Answer: (A)

115. Succinyl Co-A is formed by :

(A) Histidine

(B) Leucine

(C) Valine

(D) Lysine

Answer: (C)

116. Haemoglobin unlike myoglobin shows :

(A) Parabolic curve of oxygen association 

(B) Co-operative effect of combine O₂ 

(C) Cooperative index of 81 

(D) Hill’s coefficient of 1 

Answer: (B)

117. Km increased but Vmax same enzyme is:

(A) Competitive

(B) Non competitive 

(C) Irreversible

(D) Uncompetitive

Answer: (A)

118. Familial hypercholesterolemia is :

(A) Deficient LDL receptors 

(B) Deficient HDL receptors 

(C) HMG CoA reductase deficiency 

(D) Deficient VLDL receptors A

Answer: (A)

119. About glycolysis true is :

(A) Occurs in mitochondria 

(B) Complete breakdown of glucose 

(C) Conversion of glucose to 3C units

(D) 3 ATP’s are used in anaerobic pathway 

Answer: (C)

120. Km value is defined as:

(A) Substrate concentration at Vmax/2 

(B) Substrate concentration at twice Vmax 

(C) Substrate concentration of thrice Vmax 

(D) Substrate concentration of one third Vmax 

Answer: (A)

121. Glutamine in blood acts as :

(A) NH₃ transporter 

(B) Toxic element 

(C) Stored energy 

(D) Abnormal metabolite 

Answer: ()

122. In non competitive antagonism the true statement is :

(A) Km value decrease; V max normal 

(B) Km value decreased; V max decreased 

(C) Km value normal; V max decreased

(D) Km value decreased; V max increased 

Answer: (C)

123. The enzyme deficient in erythropoietic porphyria is:

(A) PBG deaminase 

(B) Uroporphyrin II cosynthetase 

(C) Coprophyrin

(D) Ferrochelatase

Answer: (D)

124. Which among the following controls is an allosteric inhibitor of TCA cycle:

(A) Pyruvate dehydrogenase 

(B) Keto glutarate dehydrogenase

(C) Isocitrate dehydrogenase 

(D) Malate dehydrogenase 

Answer: (C)

125. The best method to differentiate proteins is by :

(A) Gel chromatography 

(B) Affinity chromatography 

(C) Ion exchange electrophoresis 

(D) None of the above 

Answer: (A)

126. Among the following, the maximum redox potential is for :

(A) NADH/NAD 

(B) Succinyl Co A fumarate 

(C) Ubiquinone

(D) Fe 2⁺ 

Answer: (D)

127. HDN is seen due to deficiency of vitamin :

(A) A

(B) C

(C) K

(D) E

Answer: (C)

128. The enzyme deficient in Lesch-Nyhan syndrome is :

(A) GTRT

(B) Glutaminase

(C) Transcarboxylase

(D) HGPRT

Answer: (D)

129. The immediate precursor in the formation of acetoacetate from acetyl Co A in the liver is :

(A) Mevalonate

(B) HMG CoA 

(C) Acetoacetyl CoA 

(D) 3-hydroxy-butyryl 

Answer: (B)

130. Of the following groups of amino acids produce common component of the TCA cycle is :

(A) Alaine, isoleucine, leucine, lysine 

(B) Serine, asparagine, glycine, glutamate 

(C) Isoleucine, valine, methionine

(D) Prolone, leucine, tryptophan 

Answer: (C)

131. PCR in done for :

(A) DNA amplification 

(B) RNA amplification 

(C) Gene splicing 

(D) Genecloning 

Answer: (A)

132. Minimum fasting BGL for diagnosis of diabetes mellitus is :

(A) 114 mg/dl 

(B) 120 mg/dl 

(C) 126 mg/dl 

(D) 132 mg/dl 

Answer: (B)

133. G-6-P deficiency is seen in :

(A) Von gierke’s disease 

(B) Taysach’s ds 

(C) Pompe’s ds 

(D) Andersons’s ds 

Answer: (A)

134. Glycophorin is present in :

(A) Enterocyte

(B) Hepatocyte

(C) RBC

(D) Lymphocyte

Answer: (C)

135. NADPH is required in :

(A) Gluconeogenesis

(B) Glycolysis

(C) Glycogenolysis

(D) Fatty acid synthesis 

Answer: (D)

136. Cystinuria is associated with excretion of which A.A in urine :

(A) Cystine, lysine, Tyrosine and alanine 

(B) Cytstine, lysine, ornithine and alanine 

(C) Cystine, ornithine, lysine and arginine 

(D) Cystine, ornithine, leucine and arginine 

Answer: (C)

137. In starvation, brain utilizes glucose preferentially but not in liver because :

(A) Low km value of hexokinase 

(B) Low km glucokinase 

(C) High km glucokinase 

(D) High blood flow 

Answer: (A)

138. Insulin acts on glucose  metabolism by :

(A) ↑permeability of glucose across cell membrane 

(B) ↑permeability across cells membrane against glucose gradient 

(C) ↑permeability of renal cells 

(D) ↑glucose transport to brain 

Answer: (B)

139. All will predispose to atherosclerosis except :

(A) Homocystinemia

(B) Fibrinogen

(C) Calcium

(D) Lipoprotein A 

Answer: (C)

140. Which is common metabolic process in human as well as bacteria :

(A) Purine synthesis 

(B) Nitrogen fixation 

(C) Mucolipid formation 

(D) Nonoxidative photophosphorylation 

Answer: (A)

141. Which of the following acts as cofactor after it’s modification :

(A) Vit-C 

(B) Pantothenic acid 

(C) Biotin

(D) Zinc

Answer: (B)

142. Which important component of cell wall has carbohydrate moiety :

(A) Phosphoglyceride

(B) Triacylglycerol

(C) Sphingomyelin

(D) GM₂ Gangliosides 

Answer: (D)

143. Which of the following has highest electrophoretic mobility and least lipid content :

(A) Chylomicrons

(B) HDL

(C) LDL

(D) VLDL

Answer: (B)

144. Correct sequence of enzymes required for DNA formation is :

(A) DNA polymerase → Protein unwinding enzyme → DNA ligase → DNA Isomerase → Polymerase-1

(B) Protein unwinding enzyme → Polymerase-1 → DNA ligase → DNA Isomerase → DNA polymerase 

(C) RNA polymerase → DNA polymerase III → DNA polymerase I → DNA ligase 

(D) RNA polymerase → DNA Polymerase III → DNA ligase → Exonuclease → DNA polymerase I 

Answer: (C)

145. True about enzyme specificity :

(A) Amount of enzyme required per second, per mole of product formation. 

(B) Number of sites per substrate 

(C) Amount of enzyme binding with various substrates 

(D) Amount of enzyme causing transformation of 1 μmol of substrate per minute under standard conditions 

Answer: (D)

146. Which is the smallest fundamental unit coding for DNA synthesis :

(A) Cistron

(B) Operon

(C) Replican

(D) Anticodon

Answer: (A)

147. Polypeptide chain termination is enhanced by :

(A) Stop codon 

(B) promoter

(C) Ribosomal unit 

(D) Peptidyl transferase 

Answer: (A)

148. True about lipid bilayer of cell wall :

(A) Asymmetrical arrangement of cell wall component 

(B) Lateral diffusion of ions 

(C) Symmetrical arrangement of cell wall components 

(D) Not made up of amphipathic lipids 

Answer: (A)

149. An infant has hepatorenomegaly, hypoglycemia hyperlipidemia, aciodsis & normal structured glycogen deposition in liver. What is the diagnosis :

(A) Her’s disease 

(B) Von Gerke’s ds 

(C) Cori’s ds 

(D) Anderson’s ds 

Answer: (B)

150. Which of the following enzymes is/are involved in neoglucogenesis all except

(A) Phosphoglycerate kinase 

(B) Fructose 1, 6-biphosphatase 

(C) Phosphoglucomutase 

(D) Pyruvate carboxylase 

Answer: (C)

151. Energy required for maintainenace of bodily functions of a person weighing 40 kgs is :

(A) 1000 kilocalories 

(B) 1500 kilocalories 

(C) 2000 kilocalories 

(D) 2500 kilocalories 

Answer: (A)

152. Reducing sugar in urine is seen in :

(A) Fanconi anemia 

(B) Lactose intolerance 

(C) Galactosemia

(D) Phenylketonuria

Answer: (C)

153. Highest amount of cholesterol is present in :

(A) HDL

(B) LDL

(C) VLDL

(D) IDL

Answer: (B)

154. Hypolipidemic agents act on :

(A) HMG CoA synthetase 

(B) HMG CoA oxygenase 

(C) HMG CoA reductase 

(D) HMG CoA hydratase 

Answer: (C)

155. Cholesterol is transported to extrahepatic tissues by :

(A) IDL

(B) VLDL

(C) HDL

(D) LDL

Answer: (D)

156. The hydrolytic step leading to release of polypeptide chain from ribosomes is catalysed by :

(A) Stop codons 

(B) Peptidyl transferase 

(C) Release factors 

(D) AUG codon 

Answer: (C)

157. Substrate-level phosphorylation seen in reaction catalysed by :

(A) Succinate dehydrogenase 

(B) Alfa-ketoglutarate dehydrogenase 

(C) Succinyl CoA thiokinase 

(D) Malate dehydrogenase 

Answer: (C)

158. Conversion of glycine to serine requires :

(A) Folic acid 

(B) Thiamine

(C) Vit. C 

(D) Fe²⁺ 

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...