Medical PG Paediatrics

Medical PG Paediatrics

1. In Kwashiorkor, which immunoglobulin  is most affected

(A)  IgD

(B)   IgA

(c)   IgE

(D) IgM

Answer: (B)

2. Which of the followings STDs cause fetal abnormality 

(A)  Herpes

(B)   Hepatitis

(c)   Gonococci

(D) Gonococci 

Answer: (D)

3. In the ICU, the commonest cause of pneumonia is

(A)  Streptococcus

(B)   Staphylococcus

(c)   Pseudomonas

(D) E. coli 

Answer: (B)

4. All the following are features of Down’s syndrome except

(A)  Brushfield’s spots in iris 

(B)   Simian crease 

(c)   Mental retardation 

(D) Hypertonicity

Answer: (D)

5. Infective endocarditis is not  seen in

(A)  ASD

(B)   ToF

(c)   VSD

(D) MR

Answer: (A)

6. Which of the following is true regarding Typhoid in children

(A)  Leukocytosis is characteristic 

(B)   Encephalitis is common 

(c)   Mild splenomegaly is usual 

(D) Urine culture is positive in 4 to 6 days  

Answer: (C)

7. Hypokalemia in an infant may be due to all of the following except

(A)  Adrenal tumor 

(B)   Acute renal failure 

(c)   Thiazide therapy 

(D) Diarrhea 

Answer: (B)

8. A 2-year-old child presents with seborrheic dermatitis, bilateral infiltration on chest X-ray and hepatosplenomegaly. The probable diagnosis is

(A)  Mucopolysaccharidosis 

(B)   Cretinism

(c)   Histiocytosis X 

(D) Hodgkin’s lymphoma 

Answer: (C)

9. Which is commonest abdominal mass in neonates

(A)  Wilm’s tumor 

(B)   Polycystic kidney 

(c)   Neuroblastoma

(D) Rhabdomyosarcoma 

Answer: (C)

10. A 1-year-old child presented with a swelling in the left flank with episodes of flushing, diarrhea, sweating and bone pain. The diagnosis is

(A)  Neuroblastoma

(B)   Wilm’s tumor

(c)   Medulloblastoma

(D) Pheochromocytoma

Answer: (A)

11. Wilm’s tumor is associated with all the following except

(A)  Aniridia

(B)   Beckwith syndrome

(c)   Polycystic kidney

(D) Hemi-hypertrophy 

Answer: (C)

12. All of the following are features of juvenile CML except

(A)  Thrombocytopenia

(B)   Fetal Hb is increased 

(c)   Philadelphia chromosome is positive 

(D) Lymphadenopathy 

Answer: (C)

13. L-asparaginase is particularly used in which type of leukemia

(A)  AML

(B)   CML

(c)   ALL

(D) CLL

Answer: (C)

14. Which intracranial tumor has good prognosis in children

(A)  Glioma multiforme 

(B)   Cerebellar astrocytoma

(c)   Medulloblastoma

(D) Ependymoma

Answer: (B)

15. The CSF findings in TB meningitis include

(A)  High sugar + low protein 

(B)   Low sugar + high protein and Lymphocytosis 

(c)   High sugar + high chloride 

(D) Low sugar + high protein and Lymphopenia 

Answer: (B)

16. All the following drugs are used for Absence seizures expects

(A)  Clonazepam

(B)   Phenytoin

(c)   Valproate

(D) Ethosuximide

Answer: (B)

17. Pseudohermaphroditism in a female child is most commonly due to

(A)  21-hydroxylase deficiency

(B)   17-hydroxylase deficiency 

(c)   11-hydroxylase deficiency 

(D) 3-hydroxylase deficiency 

Answer: (A)

18. Jaundice at birth or within 24 hours of birth is commonly due to

(A)  Erythroblastosis

(B)   Congential hyperbilirubinemia 

(c)   Biliary atresia 

(D) Biliary atresia 

Answer: (A)

19. Which of the following is a preventable cause of mental retardation

(A)  Hypothyroidism

(B)   Down syndrome

(c)   Cerebral palsy

(D) All of the above 

Answer: (A)

20. The most common cause of diarrhea in children is a 

(A)  Vibrio cholerae 

(B)   E. coli 

(c)   Rota virus 

(D) Pneumococcus 

Answer: (C)

21. The commonest cause of Bacterial Pneumonia in children is 

(A)  Streptococcus pyogenes 

(B)    Hemophilus influenza 

(c)   Streptococcus pneumoniae 

(D) Staphyococcus aureus 

Answer: (C)

22. The drug of choice of Mycoplasma pneumonia in children is

(A)  Tetracycline

(B)   Streptomycin

(c)   Cotrimoxazole

(D) Erythromycin

Answer: (D)

23. L-asparaginase is used in which type of Leukemia

(A) AML 

(B)  CML

(c)   ALL

(D)  CLL

Answer: (C)

24. Which of the following methods can be used to detect rubella infection in children

(A)  T₄ cell count 

(B)   Fetal hemoglobin 

(c)   IgM Antibody in fetal blood 

(D) IgA Antibody in fetal blood 

Answer: (C)

25. Complication of Tubercular Meningitis in children include all except

(A)  Ophthalmoplegia

(B)   Parkinsonism

(c)   Quadriplegia

(D) Decerebrate rigidity

Answer: (B)

26. The drug of choice in petit mal seizures is

(A)  Clonazepam

(B)   Ethosuximide

(c)   Diazepam

(D) Sodium Valproate 

Answer: (B)

27. All the following are true about measles vaccine except

(A)  Given subcutaneously 

(B)   High efficacy 

(c)   Given below 1 year of age 

(D)  Diluent not required 

Answer: (D)

28. Which of the following statements is false about Sacral Meningomyelocele

(A)  Spasticity of the lower limbs is seen 

(B)   Hydrocephalus is seen 

(c)   Bladder incontinence may be seen 

(D)  Lax anal sphincter is present 

Answer: (A)

29. Sustained severe hypertension in children is most commonly suggestive of

(A)  Coarctation of aorta 

(B)   Pheochromocytoma 

(c)   Renal paranchymatous disease

(D) Drug induced 

Answer: (C)

30. The heart lesion not found in Congential Rubella infection is

(A)  ASD

(B)   VSD

(c)   PDA

(D) PS

Answer: (A)

31. Coarctation of the aorta is common in which syndrome

(A)  Down’s

(B)  Turner’s 

(c)   Klinefelter’s 

(D) Noonan’s 

Answer: (B)

32. Which of the following presents as mediastinal enlargement

(A)  Promyelocytic Leukemia 

(B)   CML

(c)   ALL

(D) Diffuse histiocytic lymphoma 

Answer: (C)

33. Least observed laboratory finding in Neonatal Sepsis is

(A)  ↑ C-reactive protein 

(B)   Neutrophilia

(c)   Increased ESR 

(D) Increased Immature Neutrophils 

Answer: (B)

34. Defective hepatic conjugation is seen in all the following except

(A)  Neonatal jaundice 

(B)   Gilbert syndrome 

(c)   Crigler-Najjar syndrome 

(D) Novobiocin therapy 

Answer: (D)

35. Peak growth velocity in adolescent girls is seen just after

(A) Appearance of pubic & axillary hair  

(B)   Breast enlargement 

(c)   Onset of menstruation 

(D) Enlargement of external genitalia 

Answer: (A)

36. Phocomelia is :

(A)  Reduplication of bones 

(B)   Defect in long bones 

(c)   Cranial malformations 

(D) Cranial malformations 

Answer: (B)

37. Commonest cause of non-communicating Hydrocephalus in children is

(A)  Congenital anomaly 

(B)   Perinatal injury 

(c)   Post-inflammatory obstruction 

(D) Brain tumors 

Answer: (A)

38. Drug of choice in mycoplasma pneumonia is 

(A)  Erythromycin 

(B)  Ampicillin  

(c)   Gentamicin

(D) Ciprofloxacin

Answer: (A)

39. The most common causative agent meningitis in the age group of 6 months-3 years in India amongst the following is

(A)  Streptococcus 

(B)   H. influenzae 

(c)   Staphylococcus

(D) N. gonorrhoeae 

Answer: (B)

40. ‘Bull neck’ in Diphtheria is due to

(A)  Retropharyngeal abscess 

(B)   Laryngeal edema 

(c)   Cellulitis

(D) Lymphadenopathy 

Answer: (D)

41. Treatment of choice in bronchiolitis in 

(A)  Ribavirin

(B)   Amantadine

(c)   Vidarabine

(D)  Zidovudine

Answer: (A)

42. Which heart disease is most commonly associated with rubella infection

(A)  PDA

(B)   VSD

(c)   ASD

(D) Eisenmenger’s syndrome 

Answer: (A)

43. NADA’s criteria are used for

(A)  Assessment of the child of degree of dehydration 

(B)   Assessment of the child for degree of malnutrition 

(c)   Assessment of the child for presence of heart disease 

(D) Assessment of the child for degree of mental retardation 

Answer: (C)

44. The most common Intracranial tumor in children is

(A)  Glioma

(B)   Ependymoma

(c)   Meningioma

(D)  Lymphangioma

Answer: (A)

45. Most common abdominal tumor in neonates is

(A)  Wilm’s tumor 

(B)   Hydronephrosis

(c)   Neuroblastoma

(D)  Bladder tumor 

Answer: (C)

46. Brachycephaly is due to fusion of 

(A)  Parietal suture 

(B)   Sagittal suture 

(c)   Lambdoid suture 

(D)  Coronal suture 

Answer: (D)

47. Vomiting on the first day of baby’s life may caused by all of the following except :

(A)  Pyloric stenosis 

(B)   Oesophageal atersia 

(c)   Aerophagy 

(D)  Amniotic gastritis 

Answer: (A)

48. Meconium aspiration is done for 3 times but no breathing occurs. Next step in resuscitation would be :

(A)  Chest compression 

(B)   O₂ inhalation 

(c)   Bag & mask intubation 

(D) Trikling of sole 

Answer: (D)

49. Most common cause of cholestatic jaundice in new born is :

(A)  Hypoplasia of biliary tract 

(B)   Neonatal heptitis 

(c)   Choledochal cyst 

(D)  Physiological

Answer: (B)

50. Height of children in 2-10 years of age is increased by :

(A)  2 cm/year 

(B)   4 cm/year 

(c)   6 cm/year 

(D) 10 cm/year 

Answer: (C)

51. Chandu, a one year old child should be admitted in hospital for following complains except :

(A)  Refusal of feed 

(B)   Respiratory rate of 50 perminute with chest retraction 

(c)   Fever 39℃ 

(D) Difficulty in waking 

Answer: (C)

52. A child present with antimongoloid slant, pulmonary stenosis, short stature and undescended testis. Most likely diagnosis is

(A)  Klinefelter’s syndrome 

(B)   Noonan’s syndrome 

(c)   Turner’s syndrome 

(D)  Down syndrome 

Answer: (B)

53. Hemophilic A have following diagnostic features except :

(A)  ↓ VIII factor 

(B)   ↑ PTT 

(c)   ↑ PT 

(D) Normal BT 

Answer: (C)

54. Most common cause of stustained hypertension in children is :

(A)  Co-actation of aorta 

(B)   Parencymal disease of kidney 

(c)   Phaeochromocytoma

(D)  Drug-induced 

Answer: (C)

55. All of the following statements regarding total anomalous pulmonary connection are true except :

(A)  The total pulmonary venous blood reaches the right atrium 

(B)   Always associated with a VSD 

(c)   The oxygen saturation of the blood in the pulmonary artery is higher than that in the aorta 

(D)  Infracardiac type is always obstructive 

Answer: (B)

56. Obstruction in pulmonary stenosis may occur at the following sites :

(A)  Supravalvular

(B)   Valvular

(c)   Subvalvular

(D)  All of the above 

Answer: (D)

57. A case of nephritis, presents with haematuria, & hemoptysis. Antinuclear membrane antibody are present. Likely diagnosis is :

(A)  Good Pasteur syndrome 

(B)   Nephritic syndrome 

(c)   Nephrotic syndrome 

(D) Gullina barre syndrome 

Answer: (A)

58. Suprasellar calcification is seen in :

(A)  Craniophyarygioma

(B)   Medulloblastoma

(c)   Papilloma of the choroid plexus 

(D) Oligodendroglioma

Answer: (A)

59. All of the following are known complications of tuberculous meningitis except :

(A)  Cranial nerve palsy 

(B)   Cerebral infarction 

(c)   Ptosis

(D)  Parkinsonism

Answer: (D)

60. Which of the following type of leukemia is administered prophylactic methotrexate for CNS prophylaxis :

(A)  ALL

(B)   AML

(c)   CLL

(D)  CML

Answer: (A)

61. Drug of choice in simple partial seizure is

(A)  Phenytoin

(B)   Valproic acid 

(c)   Carbemazepine

(D)  Phenobarbitone

Answer: (C)

62. Most common posterior fossa tumour in children is :

(A)  Medulloblastoma

(B)   Glioblastoma multiformae

(c)   Astrocytoma

(D) Meningioma

Answer: (C)

63. Tumor associated with best prognosis in children is :

(A)  Medulloblastoma

(B)   Ependymoma

(c)   Cerebellar astrocytoma 

(D) Glioblastoma-multiformi

Answer: (C)

64. Unconjugated hyperbilirubinemia in neonate is seen in all of the following except :

(A)  Physiological jaundice

(B)   Dubin Johnson syndrome 

(c)   Hypthyroidism

(D)  Hemolytic anemia 

Answer: (B)

65. A 7 day old infant develops symptoms of neonatal septicemia. Most likely cause is :

(A)  Local nursery environment 

(B)   Infection through umbilical cord 

(c)   Exclusively breast fed baby 

(D) Infection by GIT bacteria 

Answer: (A)

66. All are features of neonatal necrotizing enterocolitis except 

(A)  Abdominal distension

(B)   Increased bowel sound 

(c)   Metabolic acidosis

(D) Pneumoperitoneum

Answer: (B)

67. Exclusive breast feeding is at least till :

(A) 4 month  

(B)  6 month 

(c)   8 month 

(D) 9 month

Answer: (B)

68. Exclusive breast feeding may be associated with all of the following except :

(A)  Hemolysis due to Vit-K-deficiency 

(B)   Evening colic

(c)   Golden colour stool 

(D)  Prolongation of physiological jaundice 

Answer: (B)

69. Peak growth velocity in adolescent girl is indicated  by :

(A)  Breast enlargement 

(B)   Axillary hair 

(c)   Public hair 

(D)  Just before commencement of menarche 

Answer: (D)

70. True in Klinefeter syndrome is :

(A)  Short strature 

(B)   Pituitary adenoma 

(c)   Subnormal inteligence 

(D)  Breast adenoma 

Answer: (C)

71. Pneumatocele is caused by :

(A)  Staphylococcus

(B)   Streptococcus

(c)   E.coli 

(D)  P. carnii 

Answer: (A)

72. Most common cause of portal hypertension in children is :

(A)  Extrahepatic compression

(B)   Bud chiary syndrome 

(c)   Veno-occlusive disease 

(D)  Post necrotic 

Answer: (A)

73. True about ASD :

(A)  Foramen ovale is patent 

(B)   Left parasternal heeve is due to increased pulmonary artery flow 

(c)   S₂ is wide and variable 

(D)  Systolic murmur is due to rapid flow of blood across the shunt. 

Answer: (B)

74. Ribnotching of 4-9th ribs with double bulging is seen in :

(A) Aortic aneurysm  

(B)  Aortic dessection  

(c)   Co-arctation of aorta 

(D)  Diaphragmatic hernia 

Answer: (C)

75. Marker for the renal vasculitis in children is :

(A)  Increased IgA level 

(B)   Low complement level 

(c)   ↑Antineutrophilic cytoplasmic antibody titre 

(D) Increase antinuclear antibody 

Answer: (A)

76. True about systemic juvenile arthritis are all of the following except :

(A)  Fever

(B)   Hepatosplenomegaly

(c)   Leucocytosis

(D)  Positive rheumatoid factor 

Answer: (D)

77. A child with alopecia, hyperpigmentation psoriatic dermatitis in genitals & mouth and hypogonadism is likely to be suffering from :

(A)  Cu deficiency 

(B)  Iron deficiency 

(c)  Zn deficiency 

(D) Mg deficiency 

Answer: (C)

78. Phocomelia is :

(A) Absence of long bones  

(B)  Absence of brain

(c)   Reduplication of bones 

(D)  Absence of heart 

Answer: (A)

79. Most common presentation of neuroblastoma is :

(A)  Lytic lesion in skull with suture diasthesis 

(B)   Lung metastasis 

(c)   Renal invasion 

(D) Secondaries in brain 

Answer: (A)

80. Most common cause of pyogenic meningitis in 6 month to 2 years of age is :

(A)  Staphylococcus aureus 

(B)   Pneumococcus

(c)   Streptococcus pneumonia

(D) H. infleuenzae 

Answer: (B)

81. Most common cause of hydrocephalus in children is :

(A)  Post inflammatory obstruction 

(B)   Buddchiary syndrome 

(c)   Brain tumour 

(D) Perinatal injury

Answer: (A)

82. Increased nuchal fold thickness is a feature of :

(A)  Paul-Bunnel syndrome 

(B)   De-pan syndrome 

(c)   Down’s syndrome 

(D)  Cri-duchat syndrome 

Answer: (C)

83. Neural tube defects are prevented by :

(A)  Pyridoxin

(B)   Folic acid 

(c)   Thiamine

(D)  Iron

Answer: (B)

84. Fragile X-syndrome is characterized by all of the following features except :

(A)  Long face 

(B)   Large ear 

(c)   Large-nose 

(D)  Large-testis 

Answer: (C)

85. Increase acetylcholinestrase in amniotic fluid indicates :

(A)  Open neural tube defects  

(B)   Oesophageal atresia 

(c)   Down syndrome 

(D)  Edward syndrome 

Answer: (A)

86. Triple test for diagnosis of down’s syndrome includes all of the following except :

(A)  β-HCG 

(B)   α-Fetoprotein 

(c)   Serum HPL level 

(D)  Serum oestriol level 

Answer: (C)

87. Kwashiorkar is characterized by all of the following features except :

(A)  Edema

(B)   Patchy depigmentation of hair 

(c)   Fatty liver

(D) Fatty infiltration of pancreas 

Answer: (D)

88. Caloric supplementation required for a severely malnourished child (per kg-body weight) is :

(A)  100 cal/kg 

(B)   125 cal/kg 

(c)   150 cal/kg 

(D)  175 cal/kg 

Answer: (D)

89. True statement about IUGR is :

(A)  Hepatomegaly is due to fatty infiltration 

(B)   Head circumference is 3 cm more than chest circumference 

(c)   Hyaline membrane disease is a common cause of death 

(D) Hypothermia does not occur due to good shivering mechanisms. 

Answer: (B)

90. Following features may be seen in cold injury of neonates except :

(A)  Bradycardia

(B)   Fatty liver

(c)   Scleroma

(D) Metabolic acidosis 

Answer: (A)

91. A neonate born to infected hepatitis-B mother, should be treated with :

(A)  Isolation

(B)   Immunoglobulins

(c)   Hepatitis-B-Vaccine 

(D) Immunoglobulins & hepatitis-B-vaccine 

Answer: (D)

92. In children presence of increased fecal fat excretion and increased fecal nitrogen levels is a feature of :

(A)  Pancreatic-insufficency 

(B)   Bacterior overgrowth syndrome 

(c)   Coeliac sprue 

(D)  Ulcerative-colitis 

Answer: (A)

93. A child presented with headache, dizziness, intermittent claudication with occasional dyspnoea. The most probable diagnosis in :

(A)  ASD

(B)  PDA 

(c)   TOF

(D) Coarctatation of aorta 

Answer: (D)

94. True about co-arctation of aorta :

(A)  Most common site is distal to the origin of the left subclavian artery 

(B)   Most common age of presentation is at 15-20 years 

(c)   Upper rib notching is due to erosion by dilated collateral vessels 

(D) Right ventricular hypertrophy 

Answer: (A)

95. Most common malignancy in children is :

(A)  Retinoblastoma 

(B)   Lymphoma & leukemia 

(c)   Wilm’s tumour 

(D) Neuroblastoma

Answer: (B)

96. Acute lead poisoning in children commonly presents with all of the following features except :

(A)  Encephalopathy

(B)   Cerebellar Ataxia 

(c)   Status epilepticus 

(D)  Peripheral neuropathy 

Answer: (D)

97. Common posterior-cranial fossa tumours include all of the following except :

(A)  Medulloblastoma

(B)   Oligodendroglioma

(c)   Ependydoma

(D) Cystic astrocytoma

Answer: (B)

98. Porencephaly refers to :

(A)  Foetal alcohol syndrome 

(B)   Dandy-walker-syndrome 

(c)   Vascular lesion due to degenerative vessel disease and head injury 

(D) Neural tube defects 

Answer: (C)

99. True about serology of rickets is

(A)  ↓ Alk. PO₄ ↑ Serum PO₄ 

(B)   ↑Alk. PO₄ ↑ Serum PO₄ 

(c)   ↑Alk. PO₄ ↓ Serum PO₄ 

(D) ↑Alk. PO₄ ↓ Serum PO₄ 

Answer: (D)

100. In a 3 year old child, most common cause of hepatitis B is

(A)  Pin prick 

(B)   Saliva exchange 

(c)   Perinatal 

(D)  Blood transfusion 

Answer: (D)

101. Renal vein thrombosis is most commonly found in:

(A)  Focal glomerulosclerosis 

(B)   Membranous

(c)   Minimal change GN

(D)  Minimal change GN

Answer: (B)

102. Tetralogy of fallot is characterized by following except:

(A)  AS 

(B)   VSD

(c)   Over-riding of aorta 

(D)  Infundibular constriction 

Answer: (A)

103. Rickety rosary seen in all except:

(A)  Rickets

(B)   Scurvy

(c)   Chondrodystrophy

(D)  Syphilis 

Answer: (D)

104. Craniotabes is seen in following except:

(A)  Rickets

(B)   Syphilis

(c)   Osteogenesis imperfecta 

(D)  Thalassemia

Answer: (C)

105. Granulomatous appearance of lung with air brochogram in neonates represents

(A)  Aspiration pneumonia 

(B)   Hyaline membrane disease 

(c)   Hyaline membrane disease 

(D)  ARDS

Answer: (B)

106. Atypical moro’s reflex is seen in A/E

(A)  # clavicle 

(B)   Sternomastoid tumor 

(c)   Shoulder dislocation 

(D) Brachial plexus injury 

Answer: (B)

107. Small for gestational age infant is having

(A)  Undescended testis 

(B)   Wrinkled sole 

(c)   Lanugo hair 

(D) Breast nodule 

Answer: (B)

108. Pincer grasp is attained at months : 

(A)  4

(B)   10

(c)   12

(D)  18

Answer: (B)

109. Not found in cerebral palsy :

(A)  Hypotonicity

(B)   Microcephaly

(c)   Ataxia

(D)  Flaccid paralysis 

Answer: (B)

110. Infantile polycythemia is seen in : 

(A)  Cerebellar haemangoioma 

(B)   Retinnoblastoma

(c)   Hepatoblastoma

(D)  All

Answer: (A)

111. Reflex which never reappears is :

(A)  Moro’s 

(B)   Grasp

(c)   Snout

(D)  Glabellar

Answer: (A)

112. In a patient, muscle cramps on exercise, +ve myoglobulinemia, the disorder is : 

(A)  Pompe’s disease 

(B)   Myotonia congenita 

(c)   Myotonic dystrophy 

(D)  Mc ardle’s disease 

Answer: (D)

113. Seen in rickets A/E :

(A)  Cupping of metaphysis 

(B)   Defective Mineralization 

(c)   Epiphyseal dysgenesis 

(D)  Defective osteoid formation 

Answer: (C)

114. Infant of HIV +ve mother, which should be done:

(A)  BCG vaccine should not be given 

(B)   AZT therapy 

(c)   Separation from mother 

(D) Other than BCG, all other vaccines are given 

Answer: (B)

115. Child of 9 months, which reflex is most abnormal:

(A)  Asymmetric neck reflex 

(B)   Parachute reflex 

(c)   Righting reflex

(D)  None

Answer: (A)

116. Salmonellosis is most common in :

(A)  Sickle cell anemia 

(B)   Thalassemia

(c)   Hemophilia

(D)  Cystic fibrosis 

Answer: (A)

117. Breast milk storage in a refrigerator is upto:

(A)  4 hrs 

(B)   8 hrs 

(c)   12 hrs 

(D)  24 hrs 

Answer: (D)

118. Best site to demonstrate capillary filling in infants:

(A)  Nail bed 

(B)   Sternum

(c)   Ear lobule 

(D)  Great toe

Answer: (A)

119. Hypoxic Ischemic encephalopathy true is :

(A)  Lower limbs affected more than upper limbs 

(B)   Prox. Musclesdistal muscles 

(c)   Seizure

(D)  Trunk involved 

Answer: (C)

120. Bronze baby syndrome is due to :

(A)  Phototherapy

(B)   Wilson disease 

(c)   Chloramphenicol toxicity 

(D)  Hemochromatosis

Answer: (A)

121. A patient of VSD in CCF develops clubbing with no cyanosis diagnosis is :

(A)  Right to left shunt 

(B)   Left of Right shunt 

(c)   Subacute bacterial Endocarditis 

(D) Pulm. edema 

Answer: (C)

122. Grade III malnutrition according to IAP is :

(A)  50% 

(B)   51-60% 

(c)   61-80% 

(D)  81-100% 

Answer: (B)

123. Coomb’s positive hemolytic anemia occurs in :

(A)  SLE

(B)   ITP

(c)   CML

(D)  Rifampicin

Answer: (A)

124. Which is seen in nephritic syndrome :

(A)  Low serum calcium 

(B)   Raised AT-III 

(c)   Low lipid 

(D)  Platelet activation 

Answer: (A)

125. A common finding in osteomalacia is :

(A)  Low serum phosphate 

(B)   Normal level of 1, 25 di-hydroxy vit D₃ 

(c)   Low serum calcium 

(D)  Increased hydroxyl proline in urine 

Answer: (A)

126. Loud S1 in Mitral stenosis is seen in :

(A)  Prolonged flow through mitral valve 

(B)   1st degree heart block 

(c)   Calcification of the valve 

(D)  Immobilization of the valve 

Answer: (A)

127. Child’s respiratory physiology differs from adult because of :

(A)  Smaller airways 

(B)   Increased O₂ demand 

(c)   Decreased tidal volume 

(D)  Decreased residual volume 

Answer: (A)

128. Commonest tumor of face in children is:

(A)  Rhabdomyosarcoma 

(B)   Sq. cell carcinoma 

(c)   Basal cell carcinoma 

(D)  Mixed parotid tumor 

Answer: (A)

129. ACTH secretion is highest during:

(A)  Noon

(B)   Evening

(c)   Morning

(D)  Night

Answer: (C)

130. Deficiency of surfactant is seen in :

(A)  BPD

(B)   Neonatal asphyxia 

(c)   HMD

(D)  Anencephaly

Answer: (C)

131. Following are radiological features of scurvy except:

(A)  Bony thickening 

(B)   Metaphyseal weidening 

(c)   Metaphyseal calcification 

(D)  Epiphyseal separation 

Answer: (B)

132. Most common cause of neonatal meningitis :

(A)  Staphylococcus 

(B)   E. coli 

(c)   H. influenza 

(D)Pneumococcus 

Answer: (B)

133. First sign of puberty in girls:

(A)  Puberchy

(B)   Thelarchy

(c)   Growth spurt 

(D)  Menarche

Answer: (B)

134. Retrolental fibroplasias is due to:

(A)  Hypocapnia

(B)   CO2 

(c)   Hypoxia 

(D) Hyperoxygenemia 

Answer: (D)

135. Congential cyanotic heart disease with pulmonary oligemia is seen with :

(A)  ASD

(B)   VSD 

(c)   Tricuspid atresia 

(D) Hypoplastic left ventricle 

Answer: (C)

136. Differential cyanosis is seen in :

(A)  TGV

(B)   TAPVC

(c)   PDA

(D)  VSD

Answer: (C)

137. A 2 year old known case of RHD presents with 3 wks history of fever, hematuria and palpitation diagnosis is :

(A)  Streptococcal endocarditis 

(B)   Collagen vascular disease 

(c)   Reactivation 

(D) Staphylococcal endocarditis 

Answer: (A)

138. Indicator of moderate to severe malunutrition is :

(A)  Serum transferrin 160 

(B)   Body mass index 19 

(c)   Albumin 2.1 mg/dl 

(D) Transthyretin 

Answer: (C)

139. True about transient trachypnoea of new born is :

(A)  Air bronchogram seen 

(B)   Common in preterm infants 

(c)   Interlobar fissure effusion 

(D)  Respiratory distress resolves in 6-10 days 

Answer: (C)

140. 4 year old male child had febrile seizures, best prophylaxis :

(A)  Paracetamol 6 hourly 

(B)   Paracetamol & diazepam 

(c)   Diazepam

(D)  Phenobarbitone

Answer: (C)

141. Characteristic of acute G.N. :

(A)  RBC cast 

(B)   Hemoglobinuria

(c)   Proteinuria

(D)  Broad cast 

Answer: (A)

142. MC Complication of chicken pox in children :

(A)  Encephalitis

(B)   Sec. bacterial infection 

(c)   Pneumonia 

(D) Otitis media 

Answer: (B)

143. In celiac disease A/E :

(A)  Glidin is cause 

(B)   Associated with HLA-B₈ 

(c)   Decreased villi to crypt ratio 

(D)  Increased brush border 

Answer: (B)

144. Intractable diarrohea in children is caused by all except :

(A)  Cystic fibrosis 

(B)   Giardiasis

(c)   Secreting tumors 

(D)  Milk allergy

Answer: (B)

145. Child with B.P.190/110, pedal edema ++; facial edema ascites – absent. Gross hematuria diagnosis is :

(A)  Acute G.N.   

(B)  Nephrotic syndrome 

(c)   Renal thrombosis 

(D)  Renal amyloidosis 

Answer: (A)

146. About scurvy true A/E :

(A)  Subperiosteal haematoma with tenderness 

(B)   Separation of epiphysis 

(c)   ↑S. alkaline phosphatase 

(D)  Gingival bleeding 

Answer: (C)

147. In neonatal herpes, true is :

(A)  Caused by HSV-II 

(B)   Hepatosplenomegaly is diagnostic 

(c)   Spontaneous recovery occurs 

(D) If not treated, disseminates 

Answer: (A)

148. Most common chronic arthritis seen in children :

(A)  JRA

(B)   Rheumatic Arthritis

(c)   Rheumatic fever

(D)  Sepsis

Answer: (A)

149. Cricoid is narrowest part True about upper airways of neonate :

(A)  Cricoid is narrowest part 

(B)   Laryngx extend from C₄ to C₆ 

(c)   Epiglottis is big & omega shaped 

(D)  Pneumothorax

Answer: (C)

150. True about nephrogenic diabetes insipidus in children :

(A)  Decreased ADH secretion 

(B)   Receptor insensitivity in kidney tubules 

(c)   Decreased ADH 

(D)  Commonly associated with WILLM’s syndrome 

Answer: (B)

151. A neonate is able to :

(A)  Fix his gaze at a object 8 to 12 inches apart 

(B)   Focus on bright object 

(c)   Left his head & chest on elbow 

(D)  Roll from side to side 

Answer: (B)

152. Newborn with APGAR score of 2 at 1 min. & 6 at 5 min. has respiratory distress & mediastinal shift diagnosis is :

(A)  Congential adenomatoid lung disease 

(B)   Pneumothorax

(c)  Diaphragmatic hernia  

(D)  Transient tahypnea of newborn 

Answer: (C)

153. Most common cause of acute retention of urine in child of 2 year age :

(A)  Posterior urethral valve 

(B)   Duplication of renal pelvis 

(c)   Meatal ulceratin with scabbing 

(D)  Urethral stones 

Answer: (C)

154. Best artery to palpate for pulse in infants is :

(A)  Femoral

(B)   Radial

(c)   Carotid

(D)  Brachial

Answer: (D)

155. ASD is seen in a/e :

(A)  Turner’s synd. 

(B)   Ellisvan crevald synd. 

(c)   Down’s synd. 

(D)  Halt-oram synd. 

Answer: (A)

156. Infant with blood in stools mass in abdomen, diagnosis is :

(A)  Intussuception

(B)   Volvulus

(c)   Idiopathic abdominal epilepsy 

(D)  Hirschsprung’s disease

Answer: (A)

157. Most common cause of mass in posterior mediastinum in children :

(A)  Rhabdosarcoma

(B)   Duplication cyst of oesphagus

(c)   Lymphoma

(D)  Neuroblastoma

Answer: (D)

158. SSPE (subacute sclerosing panencephalitis) is associated with :

(A)  Mumps

(B)   Chickenpox

(c)   Herpes

(D)  Measles

Answer: (D)

159. An 8 week infant can do all the following except :

(A)  Head control 

(B)   Lifts its head upto horizontal line in ventral suspension 

(c)   Follows red object upto 180 degrees 

(D)  Social smile 

Answer: (A)

160. Which of these are true of Gilbert’s syndrome :

(A)  Increased liver transaminases 

(B)   Unconjugated hyperbilirubinemia 

(c)   Bleeding tendency 

(D)  Presence of auto-antibodies 

Answer: (B)

161. A three days old infant develops jaundice upto thigh. Mother’s blood group O ‘−ve’ and baby is A ‘+ve’ probable causes :

(A)  Physiological jaundice 

(B)   Rh incompatibility 

(c)   Septicemia

(D)  Extrahepatic biliary atresia 

Answer: (A)

162. Kernicterus is treated by :

(A)  Kernicterus is treated by : 

(B)   Barbiturate

(c)   Carbamazepine

(D)  Phenylbutazone

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...