Medical PG Pathology

Medical PG Pathology

1. Programmed cell death is also called as :

(A) Apoptosis

(B) Necrosis

(C) Degeneration

(D) Calcification

Answer: (A)

2. Haemorrhagic infarct may be seen in :

(A) Brain

(B) Lung

(C) Spleen

(D) Heart

Answer: (B)

3. All of the following constitute familial cancer syndrome except :

(A) Xeroderma-pigmentosum

(B) Retinoblastoma

(C) Neurofibromatosis

(D) MEN-I

Answer: (A)

4. Howel-Jolly bodies may be seen after :

(A) Hepatectomy

(B) Splenectomy

(C) Pancreatectomy

(D) Cholecystectomy

Answer: (B)

5. ‘Intermediate form’ of Non hodgkin’s lymphoma is :

(A) Small noncleaved cell

(B) Diffuse, small cleaved cell

(C) Lymphoblastic

(D) Large cell immunoblastic

Answer: (B)

6. ‘Hairy cell leukemia’ is a neoplastic proliferation of :

(A) T.cells

(B) B. cells

(C) Myeloid cells

(D) Macrophages

Answer: (B)

7. Characteristic feature of Rheumatic carditis is :

(A) Pericarditis

(B) Endocarditis

(C) Myocarditis

(D) Pancrditis

Answer: (C)

8. Most common tumour of heart is :

(A) Myxoma

(B) Rhabdomyosarcoma

(C) Fibroma

(D) Leiomyosarcoma

Answer: (A)

9. Almost always associated with one of the following conditions :

(A) Diabetes-mellitus

(B) Analgesic-nephropathy

(C) Chronic pyelonephirits

(D) Post streptococcal GN

Answer: (A)

10. Which of the following types of glomerulonephiritis is most likely to cause CRF all except

(A) Post streptococcal glomerulonephritis

(B) Membranous GN

(C) Membrano proliferative GN

(D) Focal segmental glomerulosclerosis

Answer: (A)

11. In Leprosy most common renal lesion seen is :

(A) MGN

(B) MPGN

(C) Focal glomeruloselerosis

(D) Diffuse glomerulosclerosis

Answer: (A)

12. Centrilobular necrosis of liver may be seen with :

(A) Phosphorus

(B) Arsenic

(C) CCl₄

(D) Ethanol

Answer: (C)

13. Kaposi sarcoma associated with gut may be seen in

(A) Nonhodgkin’s lymphoma

(B) HIV-infection

(C) Fungal infection

(D) Keratoacanthosis

Answer: (B)

14. Most common histological types of lung carcinoma in India is:

(A) Squamous cell CA

(B)Adeno carcinoma

(C) Small cell CA

(D) Large cell CA

Answer: (A)

15. Which of the following histological type lung carcinoma has worst prognosis :

(A) Squamous cell CA

(B) Adenocarcinoma

(C) Alveolar-carcinoma

(D) Small cell carcinoma

Answer: (D)

16. Characteristic pathological feature of Parkinson’s disease is presence of :

(A) Lewy bodies

(B) Babes nodule

(C) Neuro fibrillary tangle

(D) Negri-bodies

Answer: (A)

17. Pathological manifestation of chronic alcoholism include all of the following except :

(A) Piecemeal necrosis

(B) Balloning degeneration

(C) Microvesicular fatty changes

(D) Central hyaline sclerosis

Answer: (A)

18. Pale infract is not seen in

(A) Heart

(B) Lung

(C) Kidney

(D) Spleen

Answer: (B)

19. In an inflammatory response, Macrophages are usually derived from

(A) Monocytes

(B) Reticuloendothelial cells

(C) Neutrophils

(D) Lymphocytes

Answer: (A)

20. Heart failure cells contain

(A) Hemosiderin

(B) Lipofuschin

(C) Myoglobin

(D) Albumin

Answer: (A)

21. The most common site of Myocardial infarction is

(A) Anterolateral

(B) Interventricular septum

(C) Posterior wall

(D) Inferior wall

Answer: (A)

22. Most common cause of Abdominal aorta aneurysm is

(A) Atherosclerosis

(B) Trauma

(C) Marfan’s syndrome

(D) Congenital

Answer: (A)

23. Commonest cause of SVC obstruction is

(A) Fibrosis of SVC

(B) Bronchogenic carcinoma

(C) Pericardial fibrosis

(D) hepatocellular carcinoma

Answer: (B)

24. The cells seen after 72 hours in the Infracted area in MI are

(A) Neutrophils

(B) Lymphocytes

(C) Macrophages

(D) Monocytes

Answer: (C)

25. The least common site of Berry aneurysm is

(A) Anterior communicating artery

(B) Vertebral artery

(C) Basilar artery

(D) Middle cerebral artery

Answer: (B)

26. The commonest tumor of the myocardium is

(A) Myxoma

(B) Rhabdomyoma

(C) Sarcoma

(D) Fibroma

Answer: (A)

27. All of the following decrease in Nephrotic syndrome except

(A) Fibrinogen

(B) Thyroxin

(C) Transferrin

(D) Albumin

Answer: (A)

28. All are features of RPGN except

(A) Rapid recovery

(B) Crescent formation

(C) Hypertension

(D) Non-selective proteinuria

Answer: (A)

29. Which characteristic feature is seen in the kidney in Malignant hypertension

(A) Hyaline necrosis

(B) Fibrinoid necrosis

(C) Medial wall hyperplasia

(D) Micro-aneurysm

Answer: (B)

30. Most common factor in development of Diabetic nephropathy is

(A) Previous kidney disease

(B) Associated hypertension

(C) Duration of diabetes

(D) Control with treatment

Answer: (C)

31. The HLA important in IDDM is

(A) HLA-A₃

(B) HLA-B₂₇

(C) HLA-DR₃/DR₄

(D) HLA-W₁

Answer: (C)

32. The commonest Soft tissue tumor in adults is

(A) Lipoma

(B) Histiocytoma

(C) Fibroma

(D) Leiomyoma

Answer: (A)

33. Malignancy of the Breast is likely to be associated with

(A) Sclerosing adenosis

(B) Atypical epithelial hyperplasia

(C) Cystic change

(D) Apocrine metaplasia

Answer: (B)

34. All of the following Paraneoplastic syndromes are seen in Carcinoma lung except

(A) Hypertrophic osteodystrophy

(B) Myasthenia gravis

(C) Cushing’s syndrome

(D) Hypoglycemia

Answer: (D)

35. The commonest site of Pleomorphic adenoma is

(A) Parotid salivary gland

(B) Submandibular salivary gland

(C) Sublingual gland

(D) Submaxillary gland

Answer: (A)

36. MEN type I includes tumors of all except

(A) Parathyroid

(B) Pituitary

(C) Pancreas

(D) Medullary carcinoma of thyroid

Answer: (D)

37. Primary pleural tumor is

(A) Mesothelioma

(B) Myxoma

(C) Lipoma

(D) Fibroma

Answer: (A)

38. Mucin is not secreted by

(A) Goblet cell

(B) Paneth cell

(C) Brunner’s gland

(D) Crypts of Lieberkuhn

Answer: (B)

39. Pseudopolyps are features of 

(A) Crohn’s disease

(B) Ulcerative colitis

(C) Celiac sprue

(D) Whipple’s disease

Answer: (B)

40. Transport of lipids from the intestine to other tissues is by

(A) Chylomicrons

(B) LDL

(C) HDL

(D) VLDL

Answer: (A)

41. Dystrophic calcification is seen in

(A) Milk-alkali syndrome

(B) Atheromatous plaque

(C) Hyperparathyroidism

(D) Vitamin A intoxication

Answer: (B)

42. Cytokeratin is seen in

(A) Neurofibroma

(B) Lymphoma

(C) Carcinoma

(D) Fibrosarcoma

Answer: (C)

43. Pale infarct is not seen in

(A) Lung

(B) Liver

(C) Spleen

(D) Heart

Answer: (A)

44. Major fibril protein in Primary Amyloidosis is 

(A) AL

(B) AA

(C) Transthyretin

(D) Procalcitonin

Answer: (A)

45. Laminin is found in the

(A) Outer nuclear membrane

(B) Inner nuclear membrane

(C) Basement membrane

(D) Endothelium

Answer: (C)

46. The most common cause of SVC syndrome is

(A) Thrombosis

(B) Extrinsic compression

(C) Mediastinal lymphoma

(D) Teratoma

Answer: (B)

47. In Marfan’s syndrome, Aortic aneurysm occurs most commonly in:

(A) Ascending aorta

(B) Descending aorta

(C) Abdominal aorta

(D) Arch of aorta

Answer: (A)

48. McCallum’s patch is diagnostic of

(A) Infective endocarditis

(B) Rheumatic endocarditis

(C) Myocardial infarction

(D) Tetralogy of Fallot(ToF)

Answer: (B)

49. Calcification of the aortic valve is seen in

(A) Aortic stenosis

(B) Aortic regurgitation

(C) Marfan’s syndrome

(D) Hurler’s syndrome

Answer: (A)

50. Which is a component of ToF

(A) Aorta arises from RV

(B) LVH

(C) VSD

(D) ASD

Answer: (C)

51. The following carcinomas are associated with DIC except

(A) Stomach

(B) Pancreas

(C) Pancreas

(D) Breast

Answer: (D)

52. The pathological change in malignant hypertension is

(A) Hyperplastic arteriosclerosis

(B) Cystic medial necrosis

(C) Benign nephrosclerosis

(D) Hyaline arteriosclerosis

Answer: (A)

53. All of the following may be involved in PAN except

(A) Kidney

(B) Heart

(C) Liver

(D) Lung

Answer: (D)

54. Pathological changes of diabetic nephropathy are all except

(A) Fibrin caps and capsular drops

(B) Intercapillary glomerulosclerosis

(C) Focal sclerosis

(D) Capillary basement membrane thickening

Answer: (C)

55. True about Light microscopic changes in Minimal Change Glomerulonephritis is

(A) No abnormality

(B) Fusion of foot process

(C) Absence of Immunoglobulins

(D) Absence of complement

Answer: (A)

56. The following are seen in chronic obstructive pulmonary disease(COPD) except

(A) Hemoptysis

(B) Cor Pulmonale

(C) Pneumothorax

(D) Aplastic anemia

Answer: (D)

57. Deficiency of the ‘intrinsic factor of Castle’ causes

(A) Megaloblastic anemia

(B) Pernicious anemia

(C) Cooley’s anemia

(D) Aplastic anemia

Answer: (B)

58. The most pre-cancerous condition for carcinoma colon is

(A) Familial polyposis

(B) Hamartomatous polyps

(C) Juvenile polyps

(D) Hyperplastic polyps

Answer: (A)

59. In Peutz-Jeghers syndrome, polyps are seen in

(A) Colon

(B) Rectum

(C) Small bowel

(D) Stomach

Answer: (C)

60. Which is NOT a component of Werner’s syndrome

(A) Pituitary

(B) Adrenal

(C) Parathyroid

(D) Pancreas

Answer: (B)

61. Malignancy in pheochromocytoma is indicated by

(A) Vascular invasion

(B) Mitotic figures

(C) Capsular invasion

(D) Metastasis

Answer: (D)

62. An Autosomal Dominant condition is

(A) Albinism

(B) Huntington’s chorea

(C) Hurler’s syndrome

(D) Hunter’s syndrome

Answer: (B)

63. Which is not a type III hypersensitivity reaction

(A) TB

(B) Rheumatoid arthritis

(C) SLE

(D) Arthus reaction

Answer: (A)

64. Russell’s body is found in 

(A) WBC

(B) RBC

(C) Mast cell

(D) Plasma cell

Answer: (D)

65. The function of oligodendrocyte is

(A) Myelinates the CNS

(B) Nutrition of nervous tissue

(C) Lining the cavities of the CVS

(D) Behave like macrophages

Answer: (A)

66. Triple helix structure is found in

(A) Keratin

(B) Collagen

(C) Proline

(D) Cellulose

Answer: (B)

67. Function of Langerhans cells are

(A) Antigen presentation

(B) Phagocytosis

(C) Autoimmune

(D) None of the above

Answer: (A)

68. Russell bodies are found in

(A) Multiple Myeloma

(B) Gonadal tumor

(C) Parkinsonism

(D) Intracranial neoplasms

Answer: (A)

69. The correct statement regarding fat distribution in cold-water channel swimmers is

(A) Preferentially deposited in subcutaneous tissue

(B) Accumulated around the abdominal viscera

(C) Concentrated retroperitoneally

(D) Deposited preferentially in the liver

Answer: (A)

70. Macro-vesicular fatty liver is seen in

(A) Protein-Energy malnutrition

(B) Viral hepatitis

(C) Acute fatty liver of Pregnancy

(D) Reye’s syndrome

Answer: (A)

71. Vitamin K-dependent factor is

(A) II

(B) III

(C) IV

(D) VI

Answer: (A)

72. The most common pre-malignant condition of oral carcinoma is

(A) Leukoplakia

(B) Erythroplakia

(C) Lichen planus

(D) Fibrosis

Answer: (A)

73. The following are predisposing factors for Esophageal carcinoma except

(A) Plummer-Vinson syndrome

(B) Tylosis palmaris

(C) Chronic Achalasia

(D) Benzene therapy

Answer: (D)

74. Amongst the following, the most common site for Leiomyoma is

(A) Stomach

(B) Small Intestine

(C) Duodenum

(D) Colon

Answer: (A)

75. Skip granulomatous lesions are seen in

(A) Ulcerative colitis

(B) Crohn’s disease

(C) Whipple’s disease

(D) Reiter’s disease

Answer: (B)

76. Toxic megacolon is most commonly associated with

(A) Ulcerative colitis

(B)  Crohn’s disease

(C) Whipple’s disease

(D) Reiter’s disease

Answer: (A)

77. Clinical features of minimal change glomerulonephritis are all except

(A) Hypertension

(B) Edema

(C) Selective proteinuria

(D) Fever

Answer: (A)

78. All are steroid resistant except

(A) Post-streptococcal glomerulonephritis

(B) Minimal change glomerulonephritis

(C) RPGN

(D) Recurrent hematuria

Answer: (B)

79. Post-infective glomerulonephritis present as 

(A) ARF

(B) Nephrotic syndrome

(C) Nephritic syndrome

(D) Asymptomatic hematuria

Answer: (C)

80. An important factor for chronic pyelonephritis is

(A) Obstruction

(B) Vesico-ureteral reflux

(C) Pelvi-ureteric junction obstruction

(D) Catheter induced

Answer: (B)

81. Flea-bitten kidney is seen in all except

(A) SABE

(B) Malignant hypertension

(C) Hemolytic Uremic Syndrome

(D) Diabetic nephropathy

Answer: (D)

82. A testicular tumor marker is

(A) α-Fetoprotein

(B) Ectopic hormones

(C) CEA

(D) Testosterone

Answer: (A)

83. Which Hodgkin’s disease is associated with best prognosis

(A) Lymphocytic depletion

(B) Lymphocyte depletion

(C) Mixed cellularity

(D) Nodular sclerosis

Answer: (A)

84. Ectoptic ACTH production is seen in

(A) Small cell carcinoma is lung

(B) Anaplastic carcinoma of lung

(C) Squamous cell carcinoma of lung

(D) Adenocarcinoma of lung

Answer: (A)

85. The nucleus involved in Alzheimer’s disease is 

(A) Basal nucleus of Mayernet

(B) Raphe nucleus

(C) Superior salivary nucleus

(D) Basal lobe of cerebellum

Answer: (A)

86. The most common site for myocardial infarction is 

(A) Left atrium

(B) Left ventricle

(C) Right atrium

(D) Right ventricle

Answer: (B)

87. Coagulative necrosis may be seen in all of the following except :

(A) Myocardial infarction

(B) Thermal injury

(C) Tuberculosis

(D) Zenker’s degeneration necrosis

Answer: (D)

88. Dystrophic calcification is seen in :

(A) Atheromatous plaques

(B) Gastric mucosa

(C) Normal tissue

(D) Lung

Answer: (A)

89. Langerhans cells are :

(A) Antigen presenting cells

(B) Phagocytosing cells

(C) Autoimmune cells

(D) Cell in acute infection

Answer: (A)

90. Increased capillary permeability is caused by all of the following except :

(A) Anaphylatoxin

(B) 5 hydroxytryptamine

(C) Renin

(D) Histamines

Answer: (C)

91. Tumour positive for cytokeration are likely to be:

(A) Adenoma

(B) Melanoma

(C) Carcinoma

(D) Lipoma

Answer: (C)

92. Pale infarcts are seen at all of the following sites except :

(A) Heart

(B) Spleen

(C) Kidney

(D) Lung

Answer: (D)

93. All of the following statements are true for cell againg except :

(A) Enlargement of telomere

(B) ↓number of mitochondria

(C) Glycolysation of DNA

(D) Glycolysation of RNA

Answer: (A)

94. All of the following gases contribute to green house effect except :

(A) Ozone

(B) Methane

(C) N₂O

(D) Chloroflorocarbons

Answer: (C)

95. Most commonly employed stain for amyloidosis is :

(A) Congored with polarized light

(B) Congored with non polarized light

(C) Sudan black

(D) Giemsa staining

Answer: (A)

96. All of the following statements regarding amyloidosis are true except :

(A) Multiple myeloma – shows AL type deposits

(B) Secondary amyloidosis-shows AA type deposits

(C) Renal amyloidosis commonly presents with hypertension

(D) Renal amyloidosis commonly presents with mida proteinuria

Answer: (C)

97. All of the following are decreased in Nephrotic syndrome except :

(A) Transferrin

(B) Ceruloplasmin

(C) Albumin

(D) Fibrinogen

Answer: (D)

98. All of the following are causes of granular contracted kidney except :

(A) Benign nephrosclerosis

(B) Chronic pylonephritis

(C) Diabetes mellitus

(D) Chronic glomerulonephritis

Answer: (C)

99. Salt losing nephritis s a feature of :

(A) Interstitial nephritis

(B) Amyloidosis of kidney

(C) Post streptococcal GN

(D) PEM

Answer: (A)

100. Common pathological changes seen in kidney in benign hypertension are :

(A) Fibronoid necrosis

(B) Microaneurysm

(C) Hyaline arteriosclerosis

(D) Thining of walls

Answer: (C)

101. All of the following conditions may show Mallory Hyaline changes except :

(A) Wilson disease

(B) Indian childhood cirrhosis

(C) Primary biliary cirrhosis

(D) Hepatitis E

Answer: (D)

102. Liver biopsy is carried out at 8th intercostals space in order to :

(A) Prevent pleural damage

(B) Prevent lung injury

(C) Pass through hepatorenal pouch

(D) Pass through bare area of liver

Answer: (B)

103. Thick mucous coat is :

(A) Protective in ulcer patients

(B) Not protective in ulcer patients

(C) Easily destroyed by antacids

(D) Commonly associated with carcinomatous change

Answer: (A)

104. Protective epithelium :

(A) Has regenerative power

(B) Does not have regenerative power

(C) Does not shed off easily

(D) Bleeding is common

Answer: (A)

105. Most common carcinoma of breast is 

(A) Intra-ductal carcinoma

(B) Colloid carcinoma

(C) Lobular carcinoma

(D) Sarcoma phylloides

Answer: (A)

106. Commonest type of lung carcinoma in nonsmokers is 

(A) Squamous cell CA

(B) Small cell CA

(C) Adeno CA

(D) Alveolar cell CA

Answer: (C)

107. Diagnostic feature in rheumatic heart disease is

(A) Aschoff’s nodule

(B) Mc Callumn patch

(C) Bread & butter pericarditis

(D) Shaggy vegetation

Answer: (A)

108. Least common site for berry aneurysm is :

(A) Vertebral artery

(B) Basilar artery

(C) Junction of anterior cerebral artery and internal carotidartery

(D) Posterior cerebral artery

Answer: (A)

109. In Alzheimer’s diseases the likely site of lesion is the :

(A) Basal nucleus of Mayernet

(B) Pons

(C) Basal ganglia

(D) Partial lobes of cerebrum

Answer: (A)

110. ‘Biological membranes’ are characterized by all of the following :

(A) They are symmetric bileaflet structures

(B) Their constituent lipid and protein moities are held together by covalent interactions.

(C) They are rigid assemblies of protein, lipid and carbohydrates

(D) Their lipid moieties are amphipathic in nature

Answer: (D)

111. Hypertriglyceridemia is seen in :

(A) LDL receptor defect

(B) Dysbetalipoprotenemia

(C) Abetalipoproteinemia

(D) all of the above

Answer: (B)

112. Apoptotic bodies are :

(A) Clumped chromatin bodies

(B) Pyknotic nucleus without organelles

(C) Cell membrane bound with organelles

(D) No nucleus with organelles

Answer: (C)

113. Langerhan’s cells are :

(A) Phagocytic cells

(B) Antigen presenting cells

(C) Seen in auto immune conditions

(D) Seen in chronic infection

Answer: (B)

114. Gittre cells are synonymous with :

(A) Ependymal cells

(B) Oligodendrocytes

(C) Astrocytes

(D) Modified CNS macrophages

Answer: (D)

115. Phagocytosis is the function of :

(A) Astrocytes

(B) Oligodendrocytes

(C) Microglia

(D) Schawan cells

Answer: (C)

116. Epitheloid granuloma may be seen in all of the following conditions except :

(A) Sarcoidosis

(B) Tuberculosis

(C) Pneumocystic carini

(D) Hodgkin’s lymphoma

Answer: (D)

117. Triple helix is found in :

(A) Cystine

(B) Collagen

(C) Pectin

(D) DNA

Answer: (B)

118. “Tertiary hyperparathyroidism’ refers to :

(A) Primary hyperparathyroidism with decrease Ca⁺⁺level

(B) Secondary hyperparathyroidism following chief cell adenoma

(C) Secondary hyperparathyroidism following intestinal malabsorption

(D) Metastasis with normal phosphate level metastasis

Answer: (B)

119. Lack of leucocyte adhesion molecules (LAM) is associated with :

(A) Delayed closure of umblical cord

(B) Normal chemotaxis

(C) Compliment opsinization

(D) Neutropenia

Answer: (A)

120. Maximum malignant potential is in :

(A) Superficial naevus

(B) Epidermal naevus

(C) Junctional naevus

(D) Intradermis naevus

Answer: (C)

121. Most common cause of aortic aneurysm is :

(A) Syphilis

(B) Marfan’s syndrome

(C) Atherosclerosis

(D) Congenital

Answer: (C)

122. Most common site of myocardial infaction is :

(A) Anterior wall of left ventricle

(B) Posterior wall of left ventricle

(C) Posterior wall of right ventricle

(D) Inferior wall of left ventricle

Answer: (A)

123. Most common type of hodgkin’s lymphoma in India is :

(A) Nodular sclerosing

(B) Lymphocyte predominance

(C) Mixed cellularity

(D) Lymphocyte depletion

Answer: (C)

124. Most malignant form of NHL is :

(A) Diffuse large cell

(B) Small cell lymphocytic lymphoma

(C) Follicular cleavage

(D) Large cell follicular

Answer: (A)

125. Fibrous histiocytoma is classified as :

(A) Haemangio pericytoma

(B) Sclerosing haemangioma

(C) Angiomyolipoma’s

(D) Angiomyosarcoma

Answer: (B)

126. Commonest site of lytic lesion in multiple myeloma is :

(A) Vertebral column

(B) Femur

(C) Clavicle

(D) Pelvis

Answer: (A)

127. Most common site of Leomyoma is :

(A) Stomach

(B) Ileum

(C) Colon

(D) Rectum

Answer: (A)

128. Common site of regional enteritis is :

(A) Colon

(B) Rectum

(C) Distal ileum and colon

(D) Caecum

Answer: (C)

129. Toxic megacolon is seen in :

(A) Chronic nonspecific ulcerative colititis

(B) Crohn’s disease

(C) Colonic diverticulosis

(D) Hamartomatous polyp

Answer: (A)

130. The pathological appearance in pseudomembranous colitis consists of :

(A) Necrosis and gangrene

(B) Small ulceration with slough

(C) Serositis with covered by membrane

(D) Excessive ulceration in serosa

Answer: (B)

131. Maximum endocapillary proliferation is a feature of :

(A) Membranous GN

(B) Measangio proliferation GN

(C) Focal sclerosis

(D) Post streptococcai GN

Answer: (D)

132. ‘Flea bitten’ appearance of kidney may be seen in all except :

(A) Malignant hypertension

(B) SABE

(C) Diabetes mellitus

(D) PAN

Answer: (C)

133. Most common pathological features in diabetes melitus is :

(A) Papillary necrosis

(B) Diffuse glomerulosclerosing

(C) Renal atherosclerosis

(D) Chronic pyelonephritis

Answer: (B)

134. Differentiating point between invasive carcinoma and carcinoma is situ is:

(A) Mitosis

(B) Penetration of basement membrane

(C) Cellular atypia

(D) Nuclear pleomorphism

Answer: (B)

135. Amyloidosis is found in the following except:

(A) Multiple myeloma

(B) Hypernephroma

(C) Thymoma

(D) Lymphoma

Answer: (C)

136. In DIC, following are seen except:

(A) Fibrinogen decreased

(B) Thrombocytopenia

(C) Normal APTT

(D) PT elevation

Answer: (C)

137. Pathological change in brain in cerebral malaria is:

(A) Cerebral edema

(B) Microvascular occlusion

(C) ICT

(D) Space occupying lesion

Answer: (B)

138. Pulmonary infarction and pulmonary edema is differentiated by

(A) Heart failure cells

(B) Necrotising alveolar sac

(C) Capillary congestion

(D) Pulmonary wedge pressure

Answer: (A)

139. Macrophage, granuloma erythrophagocytosis are found in:

(A) Ulcerative colitis

(B) Necrotising enterocolitis

(C) Regional ileitis

(D) Typhoid

Answer: (C)

140. Massive transfusion causes the following except:

(A) DIC

(B) Hypothermia

(C) Hypokalemia

(D) Hyperkalemia

Answer: (C)

141. Reed sternberg cells are found in:

(A) Hodgkin’s disease

(B) Sickle cell anaemia

(C) Thalassemia

(D) CML

Answer: (A)

142. Broad cast is characteristic of:

(A) CRF

(B) Ac GN

(C) ARF

(D) Renal TB

Answer: (A)

143. In rabies pathological lesions in CNS are

(A) Brainstem encephalitis

(B) Cranial nerve arteritis

(C) Neuronal loss

(D) Neurofibrillary tangles

Answer: (A)

144. Hemophilia manifest clinically as rise in

(A) APTT

(B) PT

(C) CT

(D) FDP

Answer: (A)

145. In malignant HTN, seen is:

(A) Hyalinised arterioles

(B) Replacement by necrotizing arteriolitis

(C) Calcification

(D) Atherosclerosis

Answer: (B)

146. True about integrin is

(A) Used in binding

(B) Oncogene

(C) Anti oncogene

(D) Component of basement membrane

Answer: (A)

147. Sezary syndrome included in category of 

(A) T cell leukaemia

(B) Lymphoma

(C) B cell leukaemia

(D) Pigmented disorder of skin

Answer: (A)

148. Non specific esterase in present in :

(A) Megakaryocytic leukaemia

(B) Lymphocytic leukaemia

(C) Erythroleukaemia

(D) AML

Answer: (D)

149. Starting point of apoptosis for programme cell death is:

(A) Activation of endonuclease

(B) Release of enzyme

(C) Accumulation of calcium

(D) Destruction by macrophages

Answer: (A)

150. Lead causes following except :

(A) Uroporphyrinuria

(B) Sideroblastic anemia

(C) Basophilic stippling

(D) Macrocytic anemia

Answer: (D)

151. Coomb’s positive hemolysis is seen in:

(A) TTP

(B) SLE

(C) ITP

(D) PNH

Answer: (B)

152. In IgA nephropathy (Berger’s disease, there are:

(A) Subepithelial deposits

(B) Subendothelial deposits

(C) Mesangial deposits

(D) Basement membrane deposits

Answer: (C)

153. The cause of scleritis is:

(A) Collagen vascular disease

(B) TB

(C) Trauma

(D) Glaucoma

Answer: (A)

154. Delayed type of hypersensitivity is seen in following except:

(A) Arthus phenomenon

(B) Contact dermatitis

(C) Tuberculin test

(D) Graft vs host reaction

Answer: (A)

155. In shock, characteristic feature is:

(A) Cardiac failure

(B) Poor perfusion of tissues

(C) Cyanosis

(D) Oedema

Answer: (B)

156. Histiocytosis X is seen in except :

(A) Hand schuller Christian disease

(B) Eosinophilic granuloma

(C) Letter-siwe syndrome

(D) Torres syndrome

Answer: (D)

157. Defect leading to thalassemia lies in

(A) Haemoglobin

(B) Osmotic fragility

(C) RBC membrane

(D) Platelets

Answer: (A)

158. Hereditary spherocytosis is due to:

(A) Spectrin deficiency

(B) Integrin defect

(C) Collagen defect

(D) Defect with glycoprotein

Answer: (A)

159. Palpable purpura is seen in following except:

(A) ITP

(B) Henoch schonlein purpura

(C) Wegener’s granulomatosis

(D) Mixed cryoglobulinemia

Answer: (A)

160. Subepithelial deposits are seen in:

(A) Membranoproliferative nephropathy

(B) Membranous GN

(C) Minimal change GN

(D) Diabetic sclerosis

Answer: (B)

161. Antinuclear antibody specific for SLE is

(A) Anti ds DNA

(B) Anti nuclear antibodies

(C) Anti centromere antibody

(D) Anti histone Ab

Answer: (A)

162. Dystrophic calcification means:

(A) Calcification in destroyed tissue with normal calcium level in blood

(B) ↑ level of Ca⁺⁺ deposits

(C) Calcification in normal tissues seen in hyperparathyroidism

(D) Calcification is destroyed tissues with hyper calcemia

Answer: (A)

163. Psammoma bodies are seen in :

(A) Thyroid carcinoma

(B) Carcinoma breast

(C) Carcinoma stomach

(D) Carcinoma testis

Answer: (A)

164. In an adult Unilateral smooth contracted kidney with hypertension is seen in:

(A) Stenosis of renal artery

(B) Chr. GN

(C) Renal cell CA

(D) Pyelonephritis

Answer: (A)

165. Non immune hemolytic anemia occurs in:

(A) SLE

(B) P. vivax infection

(C) CLL

(D) CML

Answer: (B)

166. Following are the findings in sickle cell Amemia, except :

(A) Fish vertebra

(B) Enlarged heart

(C) Splenomegaly usually seen

(D) Leukocytosis

Answer: (C)

167. True about Thrombocytopenic pupura is :

(A) Haemolysis is extravasular

(B) Normal renal function test

(C) Thrombosis in cerebral blood vessels

(D) Immediate cure following plasmapheresis

Answer: (D)

168. In sickle cell trait, number of bands found in Hb:

(A) 2

(B) 1

(C) 4

(D) 5

Answer: (A)

169. Following injury to a blood vessel, immediate haemostasis is achieved by :

(A) Fibrin deposition

(B) Vasoconstriction

(C) Platelet adhesion

(D) Thrombosis

Answer: (B)

170. Lipoprotein X is elevated in:

(A) Primary biliary cirrhosis

(B) Indian childhood cirrhosis

(C) Hyper cholesterolemia

(D) Alcoholic cirrhosis

Answer: (A)

171. Isolation of cell molecules is done by:

(A) Centrifugation

(B) Selective separation

(C) Plasmin

(D) Fibrinogen precipitate

Answer: (A)

172. Morphologically diagnostic feature of cancer cells:

(A) ↑ Size

(B) ↑ Mitotic activity

(C) ↑ Cytoplasm

(D) ↑ Lysosomes

Answer: (B)

173. How do you differentiate CA in situ from invasive CA :

(A) Penetration of Basement membrane

(B) Number of mitotic cells

(C) Metastasis

(D) Nuclear plemorphism

Answer: (A)

174. Mismatched transfusion perioperatively is indicated by:

(A) Excess bleeding

(B) Hypothermia

(C) Hyperthermia

(D) Tachycardia

Answer: (A)

175. AML is characterized by:

(A) Philadelphia chromosome

(B) Auer rods

(C) Hemolytic anemia

(D) Dohle bodies

Answer: (B)

176. Barr body is absent in:

(A) Klinefelter’s syndrome

(B) Turner’s syndrome

(C) Super female

(D) None

Answer: (B)

177. True about multiple myeloma except :

(A) ↑ Uric acid

(B) ↑ Urea

(C) ↑ Ca⁺⁺

(D) ↑ Alk. phosphatase

Answer: (D)

178. Primary role of T-Lymphocytes is:

(A) Antibody formation

(B) Delayed hypersensitivity

(C) Complement production

(D) All of the above

Answer: (B)

179. Fibroblast is derived from:

(A) Local mesenchyme

(B) Macrophage

(C) Endothelium

(D) Vessels

Answer: (A)

180. Blood storage in CPD-A result in A/E:

(A) ↑NH₃ in blood

(B) ↑2, 3 DPG

(C) Hyperkalemia

(D) Citrate toxicity

Answer: (B)

181. Cast is produced due to damage to:

(A) Nephron

(B) Tubule

(C) PCT

(D) DCT

Answer: (B)

182. Enzyme level in tissue injury is due to:

(A) Lysis of cells

(B) Enzyme secretion

(C) No inhibitor in serum

(D) All of the above

Answer: (A)

183. Massive transfusion in previous healthy adult male can cause hemorrhage due to :

(A) Increased tPA

(B) Dilutional thrombocytopenia

(C) Vitamin K deficiency

(D) Decreased fibrinogen

Answer: (B)

184. Curshmann’s crystals are seen in:

(A) Bronchial asthma

(B) Bronchiectasis

(C) Chronic bronchitis

(D) Wegners granulomatosis

Answer: (A)

185. Pleural effusion in cirrhosis all are true except :

(A) ↓ Pleural LDH serum LDH

(B) Protein 10g/L

(C) Gluc 80 mg

(D) S.G. below 1.012

Answer: (B)

186. Atherosclerosis initiation by fibroblast plaque is mediated by injury to:

(A) Smooth

(B) Media

(C) Adventitia

(D) Endothelium

Answer: (D)

187. Crescents are derived from:

(A) Epithelial cells + fibrin + macrophage

(B) Mesangium + fibrin + macrophage

(C) tubule + mesangiaum + fibrin

(D) Mesangiaum + fibrin

Answer: (A)

188. Concentric hypertrophy of left ventricle is seen in:

(A) Cong. bicuspid aortic valve

(B) MS

(C) AR

(D) HOCM

Answer: (A)

189. Spherocytosis of RBC’s is a common feature in :

(A) G-6P-D deficiency

(B) Sickle cell anemia

(C) CML

(D) All

Answer: (A)

190. CD4 lymphocyte is

(A) T. helper cell in peripheral circulation

(B) T. cytotoxic

(C) Precursor cell in bone marrow

(D) Any of the above

Answer: (A)

191. Which is not a finding in viral encephalitis :

(A) Astroglial proliferation

(B) Perivascular mononuclear infiltrate

(C) Inclusion bodies intranuclear and intracytoplasmic

(D) None of the above

Answer: (A)

192. Amyloid is found in

(A) Medullary carcinoma thyroid

(B) ALL

(C) Cirrhosis

(D) Budd chiari syndrome

Answer: (A)

193. Lacunar cells are seen in which type of Hodgkin’s lymphoma :

(A) Lymphocyte predominance

(B) Lyphocyte depletion

(C) Nodular sclerosing

(D) Mixed cellularity

Answer: (C)

194. Not true regarding waldenstorms macroglobulinemia is :

(A) Lymphadenopathy is usually present

(B) Blood viscosity increased

(C) IgM immunoglobulin increased

(D) Hypercalcemia

Answer: (D)

195. Chloroma is due to :

(A) AML

(B) CLL

(C) ALL

(D) Non Hodgkin’s lymphoma

Answer: (A)

196. In atherosclerosis, increased LDL in monocyte macrophage due to :

(A) LDL receptors on marophage

(B) LDL receptors on endothelium

(C) Lipids in LDL get auto oxidized

(D) All of the above

Answer: (A)

197. Hb A 2 concentration in thalassemia trait is :

(A) 1

(B) 1-2.5

(C) 2.5-3.5

(D) 3.5

Answer: (D)

198. Homer wright’s rossette are seen in :

(A) Neuroblastoma

(B) Astrocytoma

(C) Meningioma

(D) Pinealoma

Answer: (A)

199. Donath Landsteiner antibody is seen in :

(A) PNH

(B) Waldenstrom’s macroglobulinemia

(C) Paroxysmal cold hemoglobinuria

(D) Malaria

Answer: (C)

200. Which not true regarding coeliac disease :

(A) Total and sub-total villous atrophy

(B) Increased chance of lymphoma

(C) Anti-gliadin antibody persists even after gluten free diet

(D) ↑ disacharidases

Answer: (D)

201. Large kidney is seen in A/E :

(A) Benign nephrosclerosis

(B) Lymphoma

(C) Amyloidosis

(D) DM

Answer: (A)

202. Antitrypsin deficiency is associated with :

(A) Restrictrictive lung pathology

(B) Cystric fibrosis

(C) Emphysema

(D) Carcinoma

Answer: (C)

203. Increased liver attenuation with intracellular infiltration is seen in :

(A) Fatty liver

(B) Amyloidosis

(C) Hemochromatosis

(D) All

Answer: (A)

204. Characteristic of alcoholic liver is :

(A) Perivenular fibrosis

(B) Maolory hyaline

(C) Spotty necrosis

(D) Zonal necrosis

Answer: (A)

205. Allo graft is between :

(A) Individuals of same genetic constitution

(B) Individuals of same species with different genetic indentity

(C) Twins

(D) Members of different species

Answer: (B)

206. Negri bodies are seen in :

(A) Oligodendroglia

(B) Neuron

(C) Microglia

(D) Astrocytes

Answer: (B)

207. Lymphoepithelial change in stomach is seen in :

(A) Maltoma

(B) Coeliac ds

(C) Ipsidoma

(D) IBS

Answer: (A)

208. Nesidioblastoma is due to hyperplasia of :

(A) Alpha cell

(B) Beta cell

(C) Acinus

(D) D cells

Answer: (B)

209. Commonest sarcoma in children is :

(A) Rhabdomyosarcoma

(B) Lipoma

(C) Angiosarcoma

(D) Fibrosarcoma

Answer: (A)

210. All are true about minimal change GN except :

(A) Selective proteinuria

(B) IgG deposition in mesangium

(C) Common in age group 2-9 years

(D) Responds to steroids

Answer: (B)

211. Epimembranous deposition is seen in :

(A) Good Pasteur syndrome

(B) Membranous GN

(C) MPGN

(D) MCD

Answer: (B)

212. All of the following are helpful for diagnosis of medullary Ca thyroid except :

(A) Spindle cell stroma with few follicles

(B) Amyloid deposition

(C) Calcitonin in stroma

(D) Histological mitochondria is essential for diagnosis

Answer: (D)

213. Life-span of Neutrophil :

(A) 15 days

(B) 6 hours

(C) 6 days

(D) 10 days

Answer: (B)

214. Microangiopathic hemolytic anemia :

(A) TTP

(B) ITP

(C) Senile pupura

(D) CML

Answer: (A)

215. In sickle cell anaemia true is :

(A) Autosplenectomy due to thrombosis & infarction

(B) Microcytosis

(C) Microcardia

(D) Splenomegaly

Answer: (A)

216. Hereditary spherocytosis is due to ….deficiency :

(A) Spectrin

(B) Invertin

(C) Cytokeratin

(D) All of the above

Answer: (A)

217. Psammoma bodies are seen in following except :

(A) Serous cystadenoma of ovary

(B) Mucinous cystadenoma of ovary

(C) Meningioma

(D) Papillary carcinoma of thyroid

Answer: (B)

218. In reflux nephropathy, glomerular lesion is :

(A) Focal G.N.

(B) Membranous G. N.

(C) Membrano proliferative G.N.

(D) Minimal change disease

Answer: (A)

219. True about membranous GN are following except :

(A) Thickening of B.M

(B) Deposition between endothelium and B.M.

(C) Most common cause of nephritic syndrome in adults

(D) Seen in SLE, tumors, drugs

Answer: (B)

220. In multiple myeloma-amyloid is

(A) AL

(B) AA

(C) ATTR

(D) Aβ₂m

Answer: (A)

221. Following will cause CNS-vasculitis except :

(A) SLE

(B) Whipples disease

(C) Granulomatous vasculitis

(D) PAN

Answer: (B)

  1. Lung is characteristically involved in :

(A) Churg-Strauss syndrome

(B) HSP

(C) PAN

(D) ITP

Answer: (A)

223. DIC occurs in :

(A) Myelomonocytic leukemia

(B) Promyelocytic leukemia

(C) Monocytic

(D) Aleukemic leukemia

Answer: (B)

224. ‘Popcorn-cells’ are seen in which variety of hodgkin’s disease :

(A) Nodular sclerosis

(B) Mixed cellularity

(C) Lymphocyte predominance

(D) lymphocyte depletion

Answer: (C)

225. Glomerulonephritis associated with AIDS is :

(A) Focal segmental GN

(B) PSGM

(C) MPGN

(D) Membranous GN

Answer: (A)

226. Anti ds-DNA antibodies are commonly seen in :

(A) SLE

(B) Scleroderma

(C) PAN

(D) Dermatomyositis

Answer: (A)

227. Secondaries are common in a/e :

(A) Skull

(B) Hand & feet bones

(C) Proximal limb bones

(D) Pelvic

Answer: (B)

228. Epithelial granuloma is caused by :

(A) Neutrophil

(B) Cylotoxic T-cells

(C) Helper T-cells

(D) NK cells

Answer: (C)

229. Common type of Ca in middle 1/3rd of oesophagus :

(A) Adeno Ca

(B) Squamns Ca

(C) Adeno squamns Ca

(D) Leiomyosarcoma

Answer: (B)

230. In anoxia of liver, necrosis is seen in :

(A) Centrilobular

(B) Around the periphery

(C) Around the central vein

(D) Around the bile duct

Answer: (C)

231. Giant hypertrophy of gastric mucosa similar to brain surface is seen in :

(A) Peptic ulceration

(B) Carcinoma stomach

(C) Menetrier’s disease

(D) Leomyosarecoma

Answer: (C)

232. Platelet are stored in :

(A) 22 ± ℃

(B) −4 ℃

(C) −2 ℃

(D) −20 ℃

Answer: (A)

233. Macrocytyic anemia may be seen in all of these except :

(A) Liver disease

(B) Copper deficiency

(C) Thiamine deficiency

(D) Vitamin B₁₂ deficiency

Answer: (B)

234. Bilateral breast ca is

(A) Scirrhous ca

(B) Medullary ca

(C) Lobular ca

(D) Ductal ca

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...