Medical PG Physiology

Medical PG Physiology

1. Lowest threshold potential in a motor nerve fibre is at

(A) Dendrite

(B) Body

(C) Axon hillock 

(D) Axon

Answer: (C)

2. Heat loss from the body depends mostly on

(A) Thermoregulatory centre 

(B) Warming of air during inspiration 

(C) On the environmental temperature 

(D) Radiation and evaporation 

Answer: (C)

3. All are true regarding capillaries except

(A) Have large total cross-sectional area 

(B) Contain larger quantity of blood than veins 

(C) Site of gaseous exchange 

(D) Lined by endothelium 

Answer: (B)

4. Mouth-to-mouth respiration provides an oxygen concentration of

(A) 16% 

(B) 20% 

(C) 22% 

(D) 24% 

Answer: (A)

5. Hyaline membrane contains

(A) Albumin

(B) Fibrin

(C) Globulin

(D) WBCs

Answer: (B)

6. Surfactant is secreted by

(A) Type-I pneumocytes 

(B) Type-II pneumocytes 

(C) Bronchial goblet cells

(D) Endothelium of pulmonary vasculature 

Answer: (B)

7. Which is the best parameter for analysis of Hypoxic hypoxia

(A) Arterial PO₂ 

(B) Arterial PCO₂ 

(C) Venous PO₂ 

(D) A-V Difference 

Answer: (A)

8. Which compound shifts the Oxygen dissociation curve to the right

(A) 1, Phosphoglycerate 

(B) 2, 3 DPG 

(C) 1, 3 DPG 

(D) Glyceraldehyde

Answer: (B)

9. All of the following cause Hyperventilation except

(A) Decreased pH in CSF 

(B) Decreases plasma HCO₃ 

(C) CO poisoning 

(D) Increased adrenergic levels 

Answer: (C)

10. Sertoli cells secrete

(A) Testosterone

(B) Estrogen

(C) Androstenedione

(D) Inhibin

Answer: (D)

11. Secretion of Prolactin is affected by 

(A) GnRH analogue 

(B) Dopamine

(C) Serotonin

(D) FSH

Answer: (B)

12. All are feature of Pyramidal tract lesion except

(A) Clasp knife rigidity 

(B) Increased tone 

(C) Babinski sing + ve

(D) Involuntary movement 

Answer: (D)

13. Features of Neuroglia cells include all except

(A) Protoplasmic astrocytes are found in grey matter 

(B) Oligodendrocytes are derived from ectoderm 

(C) Microglia are mesodermal in origin 

(D) Central neuroglial cells are derived from Schwann cells 

Answer: (D)

14. Kinesthetic sensation is

(A) Transmitted by the β-type of sensory nerve 

(B) Located in Merkl’s disc 

(C) Transmitted by Meissner’s corpuscles 

(D) Means abnormal perception of sensation 

Answer: (A)

15. Cerebellar connection  to other parts of the brain is projected through which cell

(A) Golgi cells 

(B) Basket cells 

(C) Purkinje cells 

(D) Oligodendrocytes 

Answer: (C)

16. Output from the cerebellum is solely from

(A) Basket cells 

(B) Granular cells 

(C) Treitz cells 

(D) Purkinje cells 

Answer: (D)

17. Renin secretion is increased by all of the following except

(A) Na⁺ in PCT 

(B) Afferent arteriolar low pressure 

(C) Na⁺ in DCT 

(D) Sympathetic nerve stimulation 

Answer: (A)

18. Sperms acquire motility in 

(A) Epididymis

(B) Seminal vesicle 

(C) Rete testes 

(D) Vas deferens 

Answer: (A)

19. Human insulin differs from beef insulin by how many number of amino acid residues 

(A) 1

(B) 2 

(C) 3

(D) 4

Answer: (A)

20. Normal excretion of protein in urine per day is

(A) 100 mg 

(B) 150 mg 

(C) 400 mg 

(D) 600 mg 

Answer: (B)

21. Normal gastric juice contains all except

(A) Na⁺ 

(B) K⁺

(C) Ca⁺⁺ 

(D) Mg⁺⁺ 

Answer: (C)

22. Which of the following is true about gastric emptying

(A) Decreased by cholecystokinin 

(B) Decreased by gastrin 

(C) Increased by secretin 

(D) Increased by GIP 

Answer: (A)

23. ‘D’ cells of the pancreas secrete

(A) Insulin

(B) Glucagon

(C) Intestinal peptide 

(D) Somatostatin

Answer: (D)

24. Spontaneous release of acetylcholine at the neuromuscular junction produces

(A) Miniature end-plat potential 

(B) Action potential 

(C) Post-tetanic potential 

(D) Resting membrane potential 

Answer: (A)

25. Myasthenia gravis is a disorder of 

(A) Motor neuron 

(B)  Neuromuscular junction 

(C) Peripheral nerve 

(D) Spinal cord 

Answer: (B)

26. Oxygen affinity is increased by all of the following except

(A) Alkalosis

(B) Hypoxia

(C) Increased HbF

(D) Hypothermia

Answer: (B)

27. Which of the following does NOT stimulate peripheral chemoreceptors

(A) Hypoxia

(B) Hypocapnia

(C) Hypocapnia

(D) Low perfusion pressure 

Answer: (B)

28. Ventilation perfusion ratio is maximum at 

(A) Apex of lung 

(B) Base of lung 

(C) Right posterior lobe of lung 

(D) Equal in all areas of lung 

Answer: (A)

29. Highest conduction rate in m/s is observed in 

(A) SA node 

(B) AV node 

(C) Bundles of His 

(D) Purkinje system 

Answer: (D)

30. The order of activation after stimulation of Purkinje fibres is:

(A) Endocardium, Septum, epicardium 

(B) Endocardium, epicardium, Septum 

(C) Septum, endocardium, epicardium 

(D) Septum, epicardium, endocardium 

Answer: (C)

31. Cardiac output in L/min divided by heart rate equals

(A) Cardiac efficiency 

(B) Mean stroke volume 

(C)Cardiac index 

(D) Mean arterial pressure

Answer: (B)

32. Pulmonary micro-circulation differs from systemic circulation in having

(A) Resistance low, pulsatile flow high 

(B) Resistance low, capillary pressure low 

(C)  Resistance high, pulsatile flow low 

(D) Resistance high, capillary pressure high

Answer: (B)

33. Blood supply during exercise is increased in:

(A) Cutaneous circulation 

(B) Hepato-splanchnic circulation 

(C) Renal circulation 

(D) Coronary circulation 

Answer: (D)

34. BMR depends on

(A) Body weight 

(B) Surface area 

(C) Amount of adipose tissue 

(D) Amount of lean body mass 

Answer: (B)

35. Ketone bodies are produced in the 

(A) Liver

(B) Kidney

(C) Muscle

(D) GIT

Answer: (A)

36. Which of the following does NOT form a filtration barrier in nephrons

(A) Podocytes

(B) Mesangium

(C) Endothelial cell 

(D) Basement membrane 

Answer: (B)

37. Which of the following occurs along with glucose transport into a cell

(A) Sodium symport 

(B) Sodium anteport 

(C) Potassium transport 

(D) Amino acid transport 

Answer: (A)

38. Appreaciation of shape and size of an object placed in the hand is lost in the lesion of 

(A) Tractus gracilis 

(B) Tractus Cuneatus 

(C) Lateral spinothalamic tract 

(D) Spino-reticular tract 

Answer: (B)

39. Unidirectional flow of a nerve impulse is at 

(A) Synapse

(B) Axon

(C) Dendrites

(D) All of the above 

Answer: (A)

40. Excitable tissue at rest is least permeable to

(A) Na⁺ 

(B) K⁺ 

(C) Ca⁺⁺ 

(D) Cl 

Answer: (A)

41. Which is True about capillaries

(A) Stores 25% of blood volume 

(B) Stores 15% of blood volume 

(C) Stores 5% of blood volume 

(D) Stores 95% of blood volume 

Answer: (C)

42. QRS complex on ECG tracing indicates

(A) Atrial depolarization 

(B) Ventricular depolarization 

(C) Atrial repolarization 

(D) Ventricular repolarization 

Answer: (B)

43. Mean arterial pressure is

(A) Systolic + (Diastolic BP)/2 

(B) Systolic + 1/3rd Pulse pressure 

(C) Diastolic + (Systolic BP)/2 

(D) Diastolic + 1/3rd Pulse pressure 

Answer: (D)

44. Total alveolar ventilation volume (in L/min) is 

(A) 1.5 

(B) 3.5 

(C) 4.2 

(D) 5.0

Answer: (C)

45. The fraction of inspired air in mouth-to-mouth respiration is

(A) 0.16

(B) 0.19 

(C) 0.21 

(D) 0.26 

Answer: (A)

46. Anemic hypoxia is due to

(A) ↓PO₂ in arterial blood 

(B) ↑PO₂ in arterial blood 

(C) ↑PCO₂ in arterial blood 

(D) ↓O₂ content in arterial blood 

Answer: (D)

47. Erythropoietin secretion occurs when

(A) ↓Tissue pO₂ concentration 

(B) ↑ Tissue pH 

(C) ↑ Tissue pCO₂ concentration

(D) ↑Hemoglobin 

Answer: (A)

48. Anion gap is mostly due to

(A) Proteins

(B) Sulphates

(C) Phosphates

(D) Nitrates

Answer: (A)

49. Glucose symport occurs with 

(A) Na⁺ 

(B) Ca⁺⁺ 

(C) K⁺ 

(D) Cl⁻ 

Answer: (A)

50. Endogenous triglycerides are maximum in 

(A) VLDL

(B) Chylomicron

(C) LDL

(D) HDL

Answer: (A)

51. Gall bladder contraction is stimulated by

(A) Gastrin

(B) Vagus

(C) Secretion

(D) Cholecystokinin

Answer: (D)

52. The enzymes secreted by endocrinal part of pancreas are all except

(A) Somatostatin

(B) Chymotrypsin

(C) Glucagon

(D) Insulin

Answer: (B)

53. Flocculonodular lobe has direct connections with 

(A) Red nucleus 

(B) Inferior olivary nucleus 

(C) Vestibular nucleus 

(D) Dentate nucleus 

Answer: ()

54. True about function of brain are all except

(A) Sensitive to hypoxia 

(B) Dependent on glucose 

(C) Uses fatty acids in starvation 

(D) Does not store energy 

Answer: (C)

55. Melatonin is secreted by 

(A) Hypothalamus

(B) Adrenal cortex 

(C) Pineal gland

(D) Melanocytes

Answer: (C)

56. Spirometry can demonstrate and measure all of the following except:

(A) Tidal volume 

(B) Residual volume 

(C) Vital capacity 

(D) Inspiratory reserve capacity 

Answer: (B)

57. Surfacant is made up of :

(A) Fibrin

(B) Mucoprotein

(C) Mucoprotein

(D) Fibrinogen

Answer: (C)

58. The important feature of 2.3 Diposphoglycerate includes :

(A) Higher concentration in adult blood 

(B) Contribution to Bohr effect 

(C) Increases affinity of O₂ to haemoglobin 

(D) Associated with foetal blood to promote oxygenation. 

Answer: (A)

59. Set of data which correctly defines restrictive lung disease is :

(A) ↑FRC, ↑compliance of lung tissue 

(B) ↑FEV₁­/FVC, ↓compliance of lung tissue 

(C) ↓FEV₁/FVC, ↓compliance of lung tissue 

(D) ↑TLC, RV is ↓ 

Answer: (B)

60. Aerobic capacity is maximally increased by :

(A) Regular 3 minute exercises 

(B) Spurts of exercises 

(C) Prolonged exercises

(D) Sternous exercises 

Answer: (A)

61. Which of the following variants of hypoxia does not stimulate peripheral chemoreceptors :

(A) Hypoxic hypoxia 

(B) Anaemic hypoxia 

(C) Stagnant hypoxia 

(D) Histotoxic hypoxia 

Answer: (B)

62. Blood in splanchnic area during exercise is decreased due to :

(A) Venoconstriction with decreased blood flow 

(B) Venodilation with decreased blood flow 

(C) Venodilation with increased blood flow 

(D)  Venodilation with normal blood flow 

Answer: (A)

63. Most important stimulant for bile secretion is :

(A) Cholecystokinin

(B) Secretin

(C) Bile acid 

(D) Bile salt

Answer: (D)

64. Corpus luteum is maintained by :

(A) Progesterone

(B) LH

(C) FSH

(D) Estrogen

Answer: (B)

65. Weber Fechner law is related with :

(A) Amplitude

(B) Surface area 

(C) Number of sensory fibre involvement 

(D) Stimulus discrimination 

Answer: (D)

66. Modality that is lost on the ipsilateral side in Brown sequard syndrome is

(A) Pain

(B) Temperature

(C) Crude touch 

(D) Proprioception

Answer: (D)

67. Amyotrophic lateral sclerosis involves :

(A) Upper motor neuron and lower motor neuron both

(B) Posterior column only 

(C) Lower motor neuron only 

(D) Raphae nucleus 

Answer: (A)

68. All of the following are known functions of hypothalamus except :

(A) Temperature regulation 

(B) Increased in heart rate with exercise 

(C) Food intake 

(D) Hypophyseal control 

Answer: (B)

69. All of the following statements about adrenals are true except :

(A) Chromoffin granules are seen in pheochromocytoma 

(B) Adrenal medulla normally secretes epinephrine & excess of norepinephrine

(C) Tumours of adrenal medulla secrete nor epinephrine in excess of epinephrine 

(D) Adrenal medulla is not essential for life 

Answer: (B)

70. Increased ratio of insulin to glucagon causes :

(A) Decreased levels of cyclic AMP 

(B) Decreased levels of lipoprotein lipase 

(C) Decreased amino acid synthesis 

(D) Enhanced lipolysis in adipose tissue 

Answer: (A)

71. True statement regarding extracellular fluid to intracellular fluid is :

(A) ECF is rich K+ 

(B) ECF is more than ICF 

(C) ECF is rich in organic anion 

(D) High Na:K+ ratio is seen 

Answer: (D)

72. Most diffusible ion in excitable tissue is :

(A) Na⁺ 

(B) K⁺ 

(C) PO⁻₊ 

(D) Cl⁻ 

Answer: (B)

73. True regarding transport across a cell membrane is :

(A) Cl⁻with glucose symport 

(B) Na⁺ with glucose anteprot 

(C) Na⁺ with glucose symport 

(D) K⁺ with glucose symport 

Answer: (C)

74. First change observed in distal part, of a cut nerve is :

(A) Axonal degeneration 

(B) Sprouting 

(C) Myelin degeneration 

(D) Schawn cells proliferation

Answer: (A)

75. QRS complex indicates :

(A) Atrial repolarization 

(B) Atrial depolarization 

(C) Ventricular repolarization 

(D) Ventricular depolarization 

Answer: (D)

76. Isovolumic relaxation phase of the cardiac cycle ends with :

(A) Peak of ‘C’ waves 

(B) Opening of A.V. valve 

(C) Closure of semilunar valve 

(D) Begning of “T” wave 

Answer: (B)

77. In the physiological state :

(A) Vein contain 25% of blood 

(B) Capillaries contain 25% blood 

(C) Vein contains 5% of blood 

(D) Capillaries contains 5% blood 

Answer: (D)

78. Erythropoitin level are increased by :

(A) ↓PO₂ 

(B) ↓PCO₂ 

(C) ↓Hb 

(D) ↓pH 

Answer: (A)

79. Total lung capacity depends upon :

(A) Size of airway 

(B) Closing volume 

(C) Lung compliance 

(D) Residual volume 

Answer: (C)

80. Pulmonary function changes seen in Emphysema are :

(A) ↑TLC 

(B) ↓RV 

(C) ↑FEV₁ 

(D) ↑VC 

Answer: (A)

81. Ventilation perfusion ratio is maximum at :

(A) Apex of lung 

(B) Base of lung 

(C) Posterior lobe of lung 

(D) Middle of the lung 

Answer: (A)

82. Alveolar-arterial tension gradient increases in all of the following conditions except :

(A) Hypoventilation

(B) Rt-Lt shunt 

(C)  Diffusion defect 

(D) Ventilation perfusion abnormality 

Answer: (A)

83. Gallbladder contraction is stimulated by :

(A) Gastrin

(B) Secretin

(C) Vagus

(D) Cholycystokinin

Answer: (D)

84. Features of pyramidal tract lesion are all except :

(A) Clasp knife rigidity 

(B) Involuntary movements 

(C) Positive Babiniski sign 

(D) Exaggrated reflexes 

Answer: (B)

85. Motor aphasia refers to defect in :

(A) Peripheral speech apparatus 

(B) Verbal expression 

(C) Auditory comprehension 

(D) Verbal comprehension 

Answer: (B)

86. Ability to perceive shape and size is lost due to lesion of:

(A) Tractus gracilis

(B) Tractus cuniatus 

(C) Spinothalamic tract 

(D) Spinoreticular tract 

Answer: (B)

87. Group B muscle fibre are :

(A) Sympathetic pregaglionic 

(B) Sympathetic postganglionic 

(C) Parasympathetic preganglionic 

(D) Parasympathetic post ganglionic 

Answer: (A)

88. In hippocampus EEG waves are :

(A) α wave 

(B) β wave 

(C) Theta wave 

(D) Delta wave

Answer: (C)

89. Flocculo nodular lobe has direct connection with :

(A) Red nucleus 

(B) Inferior olivary nucleus 

(C) Vestibular nucleus 

(D) Dentate nucleus 

Answer: (C)

90. In moderate exercise the respiratory rate is increased due to response of :

(A) Propioception receptor in the joints 

(B) ↑PCO₂in arterial blood 

(C) ↑PO₂in arterial blood 

(D) J-receptor stimulation 

Answer: (A)

91. Endogenous non-shivering thermogens are secreted by all except :

(A) Liver 

(B) Spleen

(C) Heart

(D) Small intestine 

Answer: (B)

92. CO­2 is transported in blood mainly as :

(A) Bicarbonate

(B) Carbimino-compounds 

(C) Free CO₂ 

(D) Plasma-protein combination 

Answer: (A)

93. In  upper air way obstruction all of the following changes are seen except :

(A) Decreased Maximum breathing capacity 

(B) RV decreased 

(C) Decreased FEV 

(D) Decreased vital capacity 

Answer: (B)

94. CCK-PZ causes all of the following except :

(A) Gall bladder contraction 

(B) Pancreatic enzyme secretion 

(C)

(D) Decreased lower esophageal sphinictor 

Answer: (C)

95. Delta cells of pancreas secretes :

(A) Glucagon

(B) Insulin

(C) Somatostatin

(D) Pancreatic polypeptide

Answer: (C)

96. Which of the following is true about Nephron function

(A) Ascending thick limb is permeable to water 

(B) Descending thin limb is impermeable to water 

(C) Osmolality of intra-tubular content in DCT is more than surrounding interstitution 

(D) Osmolality of intratubular content in PCT is isotonic to surrounding interstitium 

Answer: (D)

97. Twitch of a single motor unit is called :

(A) Myoclonic-jerk 

(B) Fasciculation

(C) Tremor

(D) Chorea

Answer: (B)

98. Sympathetic stimulation causes all of the following except :

(A) Increase in heart rate 

(B) Increase in blood pressure 

(C) Increase in total peripheral resistance 

(D) Increase in venous capacitance 

Answer: (D)

99. G-CSF and GMCSF in haematopoisis causes :

(A) Leucocytosis

(B) Erythrocytosis

(C) Leucopenia

(D) Thrombocytosis

Answer: (A)

100. Pain-sensitive intracranial structure is :

(A) Piamater

(B) Pial vassels 

(C) Duramater 

(D) Brain matter 

Answer: (C)

101. Parasympathetic stimulation causes :

(A) Decrease GI secretion 

(B) Bronchodilation 

(C) Sweat-secretion

(D) Pupillary constriction

Answer: (D)

102. EEG waves from hippocampus are :

(A) α- Wave 

(B) β-Wave 

(C) Theta-Wave 

(D) Delta-Wave 

Answer: (C)

103. CSF/plasma glucose ratio is :

(A)  0.2-0.4 

(B) 0.6-.08 

(C) 1.2-1.6 

(D) 1.6-2.2 

Answer: (B)

104. Sperm acquires motility in :

(A) Seminal vesicle 

(B) Testes 

(C) Epidydimis

(D) Ejaculatory duct

Answer: (C)

105. Antibodies against sperms may develop after :

(A) Trauma

(B) Infection

(C) Vasectomy

(D) Orchidectomy

Answer: (C)

106. The gene coding for androgen receptors is located on :

(A) Short term of X- chromosome 

(B) Short arm of Y-chromosome 

(C) Long arm of X-chromosome 

(D) Long arm of Y-chromosome 

Answer: (C)

107. Cartoid sinus pressure causes:

(A) Reflex bradycardia 

(B) Breathing

(C) Heart rate 

(D) BP

Answer: (A)

108. Vitamin B12 is absorbed in:

(A) Duodenum

(B) Jejunum

(C) IIeum

(D) Stomach

Answer: (C)

109. Loop of Henle handles the following ions except:

(A) Na⁺ 

(B) K⁺ 

(C) Cl⁻ 

(D) Urea

Answer: (B)

110. Functional residual capacity of lung is defined as

(A) Volume expired after normal expiration 

(B) Volume remaining after forced expiration 

(C) ERV + RV 

(D) Tidal volume + volume inspired forcefully 

Answer: (B)

111. Ionophores have following actions except:

(A) Abolish proton gradient 

(B) Inhibit ADP to ATP conversion 

(C) Hydrophilic in character 

(D) Abolish pH gradient 

Answer: (C)

112. Apnoea is defined as:

(A) Stoppage of heart beat 

(B) Cessation of respiration 

(C) Irregular respiration 

(D) RR

Answer: (B)

113. Cardiac index ratio is determined by:

(A) CO & surface area 

(B) SV & surface area 

(C) Surface area only 

(D) Peripheral resistance 

Answer: (A)

114. Beri beri is caused by deficiency of

(A) Riboflavin

(B) Pantothenic acid 

(C) Folic acid

(D) Thiamine

Answer: (D)

115. True about cytokines are all except 

(A) It is polypeptide 

(B) Have autocrine and paracrine effects 

(C) Involved in Leukocytic movements 

(D) It takes part in intrinsic enzymatic reaction 

Answer: (D)

116. Parathyroid hormone is responsible for all actions except 

(A) Absorption of phosphorous increase 

(B) Vit D absorption increases 

(C) Mobilizes calcium from bone 

(D) Increase intestinal absorption of calcium 

Answer: (A)

117. Life span of neutrophil is :

(A) 6 hours 

(B) 6 days 

(C) 10 days 

(D) 15 days 

Answer: (A)

118. Helper and cytotoxic cells belong to:

(A) T cells 

(B) B cells 

(C) Monocytes

(D) Macrophages

Answer: (A)

119. Arterial blood O2 in ml of O2 per dL:

(A) 12.1 

(B) 19.8 

(C) 15.6 

(D) 27.8 

Answer: (B)

120. Longest transit time in GIT is seen in:

(A) Stomach

(B) Jejunum

(C) Colon

(D) Ileum

Answer: (C)

121. Protein synthesis occurs in:

(A) Smooth ER 

(B) Golgi bodies 

(C) Rough ER 

(D) Lysosomes 

Answer: (C)

122. Following are true about HCO3-except :

(A) Extracellular concentration 25 m mol 

(B) Intracellular concentration 10 m mol 

(C) 7.5% solution gives 2 nmols 

(D) In kidney, HCO 3-is produced by carbonic anhydrase 

Answer: (C)

123. Cardiac index is defined as:

(A) Stroke volume M²/BSA 

(B) C.O.P per unit body surface area 

(C) Syst press/M² BSA 

(D) End diastolic volume 

Answer: (B)

124. Chyme is propulsed forward in small intestine by:

(A) Segmentation

(B) Haustrations

(C) Migratory motor complexes (MMC)

(D)  Peristalsis

Answer: (D)

125. Pacemaker of the G.I.T is located in:

(A) Cardiac end of stomach 

(B) Long muscle of small intestine 

(C) Pyloric end of stomach 

(D) Fundus of stomach 

Answer: (D)

126. Not a vit. K dependent factor :

(A) II

(B) VII

(C) IX

(D) XII

Answer: (D)

127. Activity of factor VIII procoagulant is deficient in:

(A) Haemophilia

(B) Von Willibrand’s disease 

(C) ITP

(D) Sickle cell anemia 

Answer: (A)

128. Volume determining preload is :

(A) End diastolic volume of ventricles 

(B) End systolic volume 

(C) Volume of blood in aorta 

(D) Ventricular ejection volume 

Answer: (A)

129. True about Hb dissociation curve is :

(A) Acidosis shifts O₂ dissociation curve to right 

(B) ↑CO₂ shifts the curve to left 

(C) Hypoxia shifts curve to left  

(D) 2.3 DPG has no effect no curve 

Answer: (A)

130. Following are true about G protein except:

(A) G channels 

(B) Phosphorylase formation 

(C) Made up of 4 units 

(D) Related to ras oncogene 

Answer: (C)

131. True about facilitated diffusion are A/E:

(A) Occur in direction of concentration gradient 

(B) Does not require energy 

(C) Occur in direction opposite to electrical gradient 

(D) Facilitated by charge of molecule 

Answer: (C)

132. Least conduction velocity is seen in :

(A) AV node 

(B) Purkinje fibres 

(C) Bundle of his 

(D) Ventricular myocardial fibres 

Answer: (A)

133. Elimination waste product from a normal person requires minimal amount of urine of :

(A) 100 ml 

(B) 500 ml 

(C) 1000 ml 

(D)  2000 ml 

Answer: (B)

134. Epinephrine action in liver :

(A) Glycogenoloysis

(B) Gluconeogenesis

(C) Glycolysis

(D) Lipolysis

Answer: (A)

135. Enterogastric reflex is stimulated by all except :

(A) Alk. content of small int. 

(B) Hyperosmolarity of chyme 

(C) Distention of duodenum 

(D) None

Answer: (A)

136. Gaucher’s disease is due to deficiency of :

(A) β-glucosidase

(B) Sphingomyelin

(C) Aldolase

(D) G6PD

Answer: (A)

137. Diet devoid of carbohydrates causes :

(A) Ketosis

(B) DM

(C) No effect 

(D) Obesity

Answer: (A)

138. Blood pressure is defined as the product of :

(A) Systolic pressure × pulse 

(B) Diastolic pressure × pulse rate 

(C) Pulse pressure × pulse rate 

(D) Cardiac output × peripheral resistance 

Answer: (D)

139. In exercising muscle; true about metabolism is : 

(A) Same in aerobic and anaerobic 

(B) Fatty acids used mainly 

(C) Glycogen and creatine kinase used aerobically 

(D) All of the above 

Answer: (C)

140. Nitrogen washout method is used for estimating:

(A) Dead space volume 

(B) Functional residual capacity 

(C) Tidal volume 

(D) Diffusion capacity 

Answer: (B)

141. Repolarization in isolated muscle piece fibre proceeds from:

(A) Epicardium to endocardium 

(B) Epicardium to endocardium 

(C) Left to right 

(D) Right to left 

Answer: (B)

142. In sickle cell anemia replacement is :

(A) Valbglu in b6 

(B) Glu by val in b6 

(C) Hist val b8 

(D) 6A 

Answer: (B)

143. ADT text is for :

(A) Bence jounces protein 

(B) Fetal Hb 

(C) Albumin

(D) Myoglobin

Answer: (B)

144. Vasopressin acts by :

(A) Water transport across collecting duct 

(B) Water absorption at meduallary ducts 

(C) Water secretion at loop of Henle 

(D) Water transport at PCT 

Answer: (A)

145. If one of your nerves is compressed and this leads to paresthesia for some time, the type of nerve fiber affected is probably:

(A) A α 

(B) A α δ 

(C) C

(D) B

Answer: (A)

146. In normal adult Vd/Vt ratio is :

(A) 20

(B) 0.35 

(C) 40

(D) 50

Answer: (B)

147. The cardiac output can be determined by all except:

(A) Fick’s principle 

(B) V/Q ratio 

(C) Echocardiography 

(D) Thermodilution 

Answer: (B)

148. True about a blood flow in various organs:

(A) Liver > Kidney > brain > heart 

(B) Liver > brain > kidney > heart 

(C) Kidney > brain > heart > liver 

(D) Liver > heart > brain > kidney 

Answer: (A)

149. The ODC is shifted to the left by :

(A) Acidosis

(B) Raised pH 

(C) Raised CO2 

(D)Raised temperature 

Answer: (B)

150. Administration of pure of O2 to hypoxic patients is dangerous because :

(A) Apnea occurs due to hypostimulation of peripheral chemoreceptors 

(B) Pulmonary edema 

(C) DPG

(D) Convulsions

Answer: (A)

151. The feature of JVP in cardiac tamponade is

(A) Prominent x descent with prominent ‘y’ descent 

(B) Prominent x descent with absent ‘y’ descent 

(C) Absent x descent with prominent ‘y’ descent 

(D) Absent x descent with absent ‘y’ descent 

Answer: (B)

152. Sweating a result of exertion is mediated through 

(A) Adrenal hormones 

(B)  Sympathetic cholinergic

(C) Sympathetic adrenergic 

(D) Parasympathetic cholinergic 

Answer: (B)

153. Hyperbaric oxygen is dangerous because it :

(A) Decreases displacement of O₂ from Hb 

(B)  Decreases respiratory drive 

(C) Enzyme damage 

(D) Is toxic to tissures 

Answer: (D)

154. Pressure on carotid sinus cause :

(A) Hyperapnea

(B)  Reflex bradycardia 

(C) Tachycardia

(D) Dyspnea

Answer: (B)

155. Hpocalcemia due to calcitonin is by :

(A) Increased excretion in kidney 

(B) Decreased bone resorption

(C) Decreased intestinal absorption 

(D) Decreased renal reabsorption 

Answer: (B)

156. Most susceptible to hypoxia is :

(A) Thalamus

(B) Caudate

(C) Cerebellum

(D)  Hippocampus

Answer: (D)

157. Calcium absorption is from :

(A) Proximal small intestine 

(B) Distal lleum 

(C) Middle small intestine 

(D) Ascending colon 

Answer: (A)

158. Unlikely to be involved in lesion of anterior spinal artery is :

(A) Pain and temp

(B) Vibration and proprioception 

(C) Pyramidal tract 

(D) Sphincters

Answer: (B)

159. Best test for GFR is with :

(A) Inulin

(B) Hippuric acid 

(C) Cratinine

(D) PAH

Answer: (A)

160. Basal cardiac output in an adult in nearly :

(A) 7.5 litre 

(B) 5 litre 

(C) 12 litre 

(D) 10 litre 

Answer: (B)

161. ACTH level is highest during :

(A) Early morning 

(B) Evening

(C) Afternoon

(D) Night

Answer: (A)

162. Acromegaly is due to excess of :

(A) Somatomedin

(B) Growth hormone 

(C) Somatostatin

(D) Insulin

Answer: (B)

163. All are vitamin K dependent clotting factors of hepatic origin except :

(A) II

(B) VII

(C) VIII

(D) X

Answer: (C)

164. Reperfusion injury is caused by :

(A) Vitamin E 

(B) Superoxide ion 

(C) Calcium ion 

(D) Magnesium ion 

[bg_colMagnesium ion lapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer: (B)

[/bg_collapse]

165. All are controlled by autonomic nervous system except :

(A) Aldosterone

(B) Insulin

(C) GH

(D) Somatostatin

Answer: (A)

166. cAMP action mediates all except :

(A) Glucagon

(B) FSH

(C) LH

(D) Estrogen

Answer: (D)

167. Maximum contraction of gall bladder is seen with :

(A) CCK

(B) Secretin

(C) Gastrin

(D) Enterogastrone

Answer: (A)

168. Physiological gastrectomy is :

(A) Ligate all major arteries 

(B) Antrectomy

(C) Upper 1/3 of stoma resected 

(D) Ligation of 4-out of five arteries 

Answer: (A)

169. Exocytosis :

(A) Extrusion of cell bound vesicles 

(B) Intrusion of liquid particles 

(C) Instrusion of solid particles 

(D) All of the above 

Answer: (A)

170. O2 consumption is minimal when temp. gradient between skin and ext. env. is :

(A) < 0.5⁰ 

(B) > 2.5⁰ 

(C) < 1.5⁰ 

(D) > 3.5⁰ 

Answer: (A)

171. Max. blood supply to liver is by :

(A) Portal v. 

(B) Hepatic A. 

(C) Splenic A. 

(D) Mesenteric A. 

Answer: (A)

172. What is true of iron :

(A) It is stored in ferritin 

(B) It is absorbed by Transferrin in the intestine 

(C) Spleen is major storage organ 

(D) Fe++ is excreted in urine 

Answer: (A)

173. Erythropoietin is secreted by A/E :

(A) Hemangioblastoma

(B) Hepatoma

(C) Renal cell carcinoma

(D) Adrenocortical tumours 

Answer: (D)

174. Which is true about rennin :

(A) It helps to convert angiotensinogen to Angiotensin – I 

(B) Secreted by PCT 

(C) ↑GFR causes ↑ secretion of renin 

(D) ↓plasma Na⁺ & H₂O 

Answer: (A)

175. Nitric Oxide is produced in :

(A) Endothelium

(B) Plasma

(C) Platelets

(D) Serum 

Answer: (A)

176. Maximum water absorption takes place in :

(A) Proximal convoluted tubule 

(B) Distal convoluted tubule 

(C) Collecting duct 

(D) Loop of Henle 

Answer: (A)

177. True about Insulin action is :

(A) Causes neoglucogenesis 

(B) Not useful for growth & development 

(C) Required for transport of glucose, aminoacid, K⁺ & Na⁺ 

(D) Catabolic hormone 

Answer: (C)

178. Aggrecan is 

(A) Receptor over platelets 

(B) A molecule present in osteoid tissue 

(C) Granules in leukocytes 

(D) Important component of cartilage 

Answer: (D)

179. Which of the following is most prone to hypoxic injury :

(A) Thalamus

(B) Hippocampus

(C) Caudate nucleus 

(D) Cerebellum

Answer: (B)

180. Function of hepatic stellate cells is/are :

(A) Formation of sinusoides 

(B) Vit-A storage 

(C) Increases blood perfusion 

(D) Increases blood perfusion 

Answer: (B)

181. Function of peritoneum are A/E :

(A) Lubrication

(B) Hormone release 

(C) Pain sensitive 

(D) Enzymatic digestion

Answer: (B)

182. Central cyanosis is seen if :

(A) Methemoglobin 0.5 gm/dl 

(B) O₂ saturation < 85% 

(C) O₂ saturation < 94% 

(D) Hb – 4 gm% 

Answer: (B)

183. Which of the following act through tyrosine kinase receptor :

(A) Insulin

(B) Glucagon

(C) GH

(D) FSH

Answer: (A)

184. True about Glutathione reductase :

(A) Sulphur containing enzyme 

(B) Important in methemoglobinemia 

(C) Free radical scavenger 

(D) All

Answer: (C)

185. Thymidylated RNA is present in :

(A) mRNA

(B) rRNA

(C) tRNA

(D) 16-s-RNA 

Answer: (C)

186. Which of the following organ is not involved in Calcium metabolism :

(A) Lung

(B) Liver

(C) Spleen

(D) Skin

Answer: (C)

187. Volume of air taken in and given out during normal respiration is reffered to as :

(A) IRV

(B) TV

(C) ERV

(D) VC

Answer: (B)

188. In a patient with a transplanted heart which of these are the reasons for increased cardiac output during exercise :

(A) Reinnervation of transplanted heart by vagus 

(B) Intrinsic mechanism 

(C) Epinephrine from medulla 

(D) Bainbridge reflex 

Answer: (C)

189. Hormones secreted by adrenal medulla are :

(A) Glucagon

(B) Cortisol

(C) Norepinephrine

(D) Insulin

Answer: (C)

190. UMN includes :

(A) Pyramidal cells

(B) Peripheral nerves 

(C) Anterior horn cells 

(D) Glial Cells 

Answer: (A)

191. Functions of basal ganglia include :

(A) Gross motor 

(B) Skilled movements 

(C) Emotions

(D) Maintenance of equilibrium 

Answer: (B)

192. All of these cause hyperglycemia except :

(A) GH

(B) Cortisol

(C) Catecholamines

(D) Insulin

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...