Ministry of Defence, Ordnance Factories Board Trade Apprentice (Non-ITI and ITI) Recruitment Examination 2017 Question With Answer Key

Ministry of Defence, Ordnance Factories Board Trade Apprentice (Non-ITI & ITI) Recruitment Examination 2017

PART I

Directions (Q. Nos. 1-3) Choose the word which is nearest is meaning to the bold typed words.

1. The officer was divested of all power.

(a)  Bared

(b)  Denuded

(c)  Dispossessed

(d)  Disrobed

Answer: (c)

2. He is liked by all for his candid

(a)  Social

(b)  Simple

(c)  Frank

(d)  Sociable

Answer: (c)

3. In his old age the man turned a

(a)  Disbeliever in God

(b)  Believer in God

(c)  Believer in fate

(d)  Non-believer in destiny

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 4-6) Choose the best word or expression to complete the sentences.

4. He lives in the world of ……. .

(a)  allusions

(b)  illusions

(c)  conclusions

(d)  delusions

Answer: (d)

5. The husband was taken aback when his wife ……… to him that she ………… him for his money.

(a)  revealed; had married

(b)  declared; married

(c)  revealed; married

(d)  confirmed; has married

Answer: (a)

6. He informed ………… me to the police.

(a)  about

(b)  against

(c)  for

(d)  with

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 7-9) Choose the opposite meaning of the given words.

7. Transparent

(a)  Obvious

(b)  Distinct

(c)  Opaque

(d)  Consistent

Answer: (c)

8. Immense

(a)  Insignificant

(b)  Significant

(c)  Huge

(d)  Gigantic

Answer: (a)

9. Modest

(a)  Lenient

(b)  Reserved

(c)  Humble

(d)  Arrogant

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 10-12) In each of the following questions various words are given, one of which is wrongly spelt. Find out the wrongly spelt words.

10. 

(a)  Broch

(b)  Bleak

(c)  Bouquet

(d)  Baneful

Answer: (a)

11.

(a)  Delusion

(b)  Dovetail

(c)  Divercity

(d)  Diffident

Answer: (c)

12.

(a)  Doubtful

(b)  Awkward

(c)  Ponderous

(d)  Distinct

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 13-15) Below several disarranged words are given in each question. Arrange them in proper order so that it makes a sense and  indicate the index (a or b or c or d) of the word you have chosen to put last.

13. in  of   I       money         am     need

__    a. __      b.         c.     d.

Answer: (b)

14. acts  care    she   with

      a.   b.   c.     d.

Answer: (b)

15. me your   pleased   has   news

          a.   b.   c.     __    d.

Answer: (a)

16. The 2017 Island Tourism Festival has started in which State/Union territory?

(a)  Andaman and Nicobar

(b)  Gujarat

(c)  Rajasthan

(d)  Lakshadweep

Answer: (a)

17. The gas usually filled in the electric bulb is

(a)  nitrogen

(b)  hydrogen

(c)  carbon dioxide

(d)  oxygen

Answer: (a)

18. The Chardham highway project will come up in which State of India?

(a)  Jharkhand

(b)  Sikkim

(c)  Bihar

(d)  Uttarakhand

Answer: (d)

19. The largest river of all the West flowing rivers of the peninsular India is

(a)  Tapti

(b)  Kaveri

(c)  Krishna

(d)  Narmada

Answer: (d)

20. Which bollywood personality has been conferred honorary doctorate by the Maulana Azad National Urdu University?

(a)  Aamir Khan

(b)  Nawazuddin Siddiqui

(c)  Shahrukh Khan

(d)  Salman Khan

Answer: (c)

21. Rajiv Gandhi Environment Award is given for outstanding contribution

(a)  to health

(b)  to tourism

(c)  to agriculture

(d)  in the development of neat technology

Answer: (d)

22. Which of the following islands in India was once named ‘New Denmark’?

(a)  Salsatte Island

(b)  Elephanta Island

(c)  Lakshadweep

(d)  Andaman and Nicobar Islands

Answer: (d)

23. Veteran actor Om Puri, who passed away recently, was belonged to which State?

(a)  Punjab

(b)  Haryana

(c)  Uttar Pradesh

(d)  Madhya Pradesh

Answer: (b)

24. Which become the first cricket venue in India to have a roof top solar power plant?

(a)  Jawaharlal Nehru Stadium

(b)  Chinnaswamy Stadium

(c)  Salt Lake Stadium

(d)  Eden Gardens

Answer: (b)

25. Which country, on the map of world, appears as ‘Long Shoe’?

(a)  Portugal

(b)  Italy

(c)  Greece

(d)  Hungary

Answer: (b)

26. Which state government will launch e-wallet ‘Tokapoisa.in’ for cashless transaction in local language?

(a)  Odisha

(b)  Assam

(c)  Manipur

(d)  Kerala

Answer: (b)

27. Which of the following atmospheric layers reflects radio waves that ar transmitted from the Earth and again back to the Earth?

(a)  Ionosphere

(b)  Stratosphere

(c)  Mesosphere

(d)  Troposphere

Answer: (a)

28. Who has won the 2016 Best FIFA Men’s player award?

(a)  Cristiano Ronaldo

(b)  Lionel Messi

(c)  Carli Lloyd

(d)  Antonie Griezmann

Answer: (a)

29. The partition of Bengal was sought to be brought about by

(a)  Lord Curzon

(b)  Warren Hastings

(c)  Alfred Lyall

(d)  Lord Cornwallis

Answer: (a)

30. The 2017 Vibrant Gujarat Global Investors Summit has started in which city?

(a)  Ahmedabad

(b)  Rajkot

(c)  Surat

(d)  Gandhinagar

Answer: (d)

31. (43% of 2750) – (38% of 2290) = ?

(a)  43.6

(b)  46.3

(c)  44.7

(d)  49.3

Answer: (b)

32. A man sells his typewriter at 5% loss. If he sells it for Rs. 80 more, he gain s5%. The cost price of the typewriter is

(a)  Rs. 1600

(b)  Rs. 1200

(c)  Rs. 1000

(d)  Rs. 800

Answer: (d)

33. The sum of the ages of a father and his son is 100 years now. Five years ago, their ages were in the ratio of 2 : 1. The ratio of the ages of father and son after 10 years will be

(a)  4 : 3

(b)  5 : 3

(c)  3 : 5

(d)  10 : 7

Answer: (b)

34. Which of the following is the value of 

(a)  0.004

(b)  0.02

(c)  0.04

(d)  0.2

Answer: (d)

35. A carpenter constructed a rectangular sandbox with a capacity of 10 cubic feet. If the carpenter were to make a similar sandbox twice as long, twice as wide, and twice as high as the first sandbox, what would be the capacity, of the second sandbox?

(a)  20 cu ft

(b)  40 cu ft

(c)  60 cu ft

(d)  80 cu ft

Answer: (d)

36. Rabin has 10 pairs of matched socks. If he loses 7 individual socks, what is the greatest number of pairs of matched socks he can have left?

(a)  7

(b)  6

(c)  5

(d)  4

Answer: (b)

37. If y is an integer, then the least possible value of |23 – 5y| is

(a)  2

(b)  3

(c)  4

(d)  5

Answer: (c)

38. There are 4 more women than men on Centerville’s board of education. If there are 10 members on the board, how many are women?

(a)  3

(b)  4

(c)  6

(d)  7

Answer: (d)

39. 

(a)  840.0

(b)  84.0

(c)  8.4

(d)  0.84

Answer: (a)

40. Machine A produces bolts at a uniform rate of 120 every 40 seconds, and Machine B produces bolts at a uniform rate of 100 every 20 seconds. If the two machines run simultaneously, how many seconds will it take for them to produce a total of 200 bolts?

(a)  22

(b)  25

(c)  28

(d)  32

Answer: (b)

41. In an increasing sequence of 10 consecutive integers, the sum of the first 5 integers is 560. What is the sum of the last 5 integers in the sequence?

(a)  585

(b)  580

(c)  575

(d)  570

Answer: (c)

42. If Mahim loses 8 pounds, he will weigh twice as much as his sister. Together they now weigh 278 pounds. What is Mahim’s present weight?

(a)  131 pounds

(b)  139 pounds

(c)  147 pounds

(d)  188 pounds

Answer: (c)

43. The water from one outlet, flowing at a constant rate, can fill a swimming pool in 9 hours. The water from a second outlet, flowing at a constant rate, an fill the same pool in 5 hours. If both outlets are used at the same time, approximately what is the number of hours required to fill the pool?

(a)  0.22

(b)  2.50

(c)  3.21

(d)  4.56

Answer: (c)

44. If x + 5 > 2 and x – 3 < 7, the value of x must be between which of the following pairs of numbers?

(a)  −3 and 10

(b)  −3 and 4

(c)  2 and 7

(d)  3 and 4

Answer: (a)

45. Car A is 20 miles behind Car B, which is travelling in the same direction along the same route as Car A. Car A is travelling at a constant speed of 58 miles per hour and Car B is travelling at a constant speed of 50 miles per hour. How many hours will it take for Car A to accelerate and drive 8 miles ahead of Car B?

(a)  2.0

(b)  2.5

(c)  3.0

(d)  3.5

Answer: (d)

46. Pointing to a boy in a photograph Akhil says, “He is the son of my mother’s only son’s son”. How is Akhil related to that boy?

(a)  Uncle

(b)  Brother

(c)  Father

(d)  Grandfather

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 47-49) Read the following information to answer the questions :

I. If any number begins by odd number then the odd number symbolized as @.

II. If any number ends by even number then the even number symbolized as c.

47. Which of the following will be the symbol of 673258?

(a)  • + ?H $ !

(b)  @ + ? H$!

(c)  @ ? + $ H!

(d)  • + ? H$ ©

Answer: (d)

48. Which of the following will be the symbol of 846721?

(a)  © ÷ • + H×

(b)  ! ÷ • + [email protected]

(c)  ! ÷ • + H×

(d)  © ÷ • + H×

Answer: (c)

49. Which of the following will be the symbol of 175824?

(a)  ! + ! $ ⋆ ©

(b)  × + ! $ ©

(c)  @ + ! $ H÷

(d)  None of these

Answer: (c)

50. If NAXALITE is written in a certain code as LYVYJGRC, how will INTEGRATE be written in the same code?

(a)  LGRECYPRC

(b)  GLRCEPYRC

(c)  RYWMNOPQR

(d)  BLACKHOLE

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 51-54) In each of the following questions, some words are given which are related in some way. The same relationship obtains among the words in one of the four alternatives given under it. Find the correct alternative.

51. Lizard : Reptile : Insects

(a)  Fox : Wolf : forest

(b)  Fly : Insect : Bee

(c)  Man : Omnivorous : Meat

(d)  Tiger : Mammal : Deer

Answer: (d)

52. Magazine : Story : Article

(a)  Tea : Milk : Sugar

(b)  Television : Newspaper : Entertainment

(c)  Bed : Quilt : Pillow

(d)  Novel : Drama : Literature

Answer: (c)

53. Dog : Squirrel : Tail

(a)  Cottage : Hut : Palace

(b)  Fish : Crocodile : Water

(c)  Horse : Crocodile : Water   

(d)  Truck : Scooter : Gear

Answer: (d)

54. Smile : Laugh : Cry

(a)  Sit : Sleep : Play

(b)  Frown : Anger : Temper

(c)  Morning : Night : Day

(d)  Touch : Catch : Release

Answer: (d)

55. A man travels 3 km to the West, turns left and goes 3 km, turns right and goes 1 km, again turns right and goes 3 km. How far is he from the starting point?

(a)  7 km

(b)  6 km

(c)  5 km

(d)  4 km

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 56-59) Read the information given below and answer the following questions on the basis of the information provided.

I. There is a family of 5 persons A, B, C, D and E.

II. They are working as a doctor, a teacher, a tracer, a lawyer and a farmer.

III. B, an unmarried teacher, is the daughter of A.

IV. E, a lawyer, is the brother of C.

V. C is the husband of the only married couple in the family.

VI. A, a farmer, is a father of two sons and an unmarried daughter.

VII. Daughter-in-law of A is a doctor.

56. Which of the following is a group of female members in the family?

(a)  B and D

(b)  D and E

(c)  A, C and E

(d)  B and C

Answer: (a)

57. Who is the trader in the family?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

Answer: (c)

58. Which of the following is the married coupled?

(a)  A and B

(b)  C and D

(c)  A and D

(d)  B and D

Answer: (b)

59. Who is the doctor in the family?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

Answer: (d)

60. Which pair of English letters should be the next in the series of pairs of letters of English alphabet given below?

        BE   GK    MR   TZ   BI

(a)  JR

(b)  KS

(c)  JS

(d)  KR

Answer: (b)

PART II

61. Table of the circular saw can be tilted upto

(a)  10°

(b)  30°

(c)  45°

(d)  60°

Answer: (c)

62. Maximum size of aggregate, which termed as fine aggregate, is

(a)  more than 4.75 mm

(b)  1.18 mm

(c)  less than 4.75 mm

(d)  2.36 mm

Answer: (a)

63. What does the term “Volatile” mean, in the context of the components of paint?

(a)  A type of paint that can react under certain conditions causing runs.

(b)  Reducer that makes the paint dry quicker.

(c)  A liquid that evaporates quickly.

(d)  A type of paint that causes a lot of overspray.

Answer: (c)

64. A saw which cuts during the forward stroke is called

(a)  push saw

(b)  pull saw

(c)  draw saw

(d)  None of these

Answer: (*)

65. Two pipes at a convenient angle are joined by means of

(a)  reducer

(b)  coupler

(c)  nipple

(d)  fittings

Answer: (a)

66. In production process, working surface of dies are mostly made of

(a)  cemented carbide

(b)  satellite

(c)  Any one of these

(d)  None of these

Answer: (a)

67. What is the crane’s net capacity based on the following configuration?

Main boom extended to 30 feet 2 sheave block on main boom

Radius-15 feet

Rigging-60 lbs

Over the front quadrant

Outriggers fully extended and set

(a)  14,115 lbs

(b)  14,500 lbs

(c)  385 lbs

(d)  325 lbs

Answer: (a)

68. Die is usually held to the

(a)  lower end of the ram

(b)  bolster plate

(c)  Pitman

(d)  Both ‘a’ and ‘b’

Answer: (b)

69. For mortise and tenon joint, length of mortise should not exceed ……………… times the width of mortise.

(a)  2

(b)  3

(c)  5

(d)  6

Answer: (d)

70. Stone, used for rubble masonry must be

(a)  soft

(b)  hard

(c)  light

(d)  heavy

Answer: (b)

71. UHS paint technology covers in fewer coats

(a)  but uses more solvent

(b)  but must be sprayed through a conventional gun at 65 psi or higher

(c)  and uses no solvent at all

(d)  and uses 50% less solvent

Answer: (d)

72. For drawing operation, the clearance between punch and die is ………. while shearing.

(a)  greater than

(b)  equal

(c)  less than

(d)  None of these

Answer: (c)

73. Which of the following joint is the most suitable joint for small diameter fluid pipes?

(a)  Coupler

(b)  Union joint

(c)  Expansion joint

(d)  Wiped joint

Answer: (c)

74. Before a rigger can select the length and capacity of slings needed to lift a load, what two things must he know about the load?

(a)  Height, manufacturer

(b)  Weight, center of gravity

(c)  Color, designated pick points

(d)  None of these

Answer: (b)

75. What is the crane’s maximum radius based on the following configuration?

• Main boom extended to 52 feet

• Load weight – 5,900 lbs

• 3 sheave block on main boom

• Lift in the over the front quadrant

• Outriggers fully extended and set

(a)  20 feet

(b)  22 feet

(c)  25 feet

(d)  28 feet

Answer: (c)

76. The common die accessories are

(a)  stop

(b)  pilot

(c)  knockout

(d)  Both ‘a’ and ‘c’

Answer: (d)

77. The most important machine in carpentary shop is

(a)  jig saw

(b)  band saw

(c)  mortiser

(d)  wood turning lathe

Answer: (d)

78. The tendency of a stone is to split along

(a)  texture

(b)  fracture

(c)  cleavage

(d)  All of these

Answer: (c)

79. Which of the following spray painting methods listed below has the highest transfer efficiency?

(a)  Conventional air spray

(b)  Airless spray

(c)  High-volume low-pressure spray

(d)  Electrostatic spray

Answer: (c)

80. What is the hand signal to raise the boom of a mobile crane?

(a)  Thumb up, clenched fist

(b)  Index finger up

(c)  Two hands, thumbs pointing towards each other, clenched fists

(d)  None of these

Answer: (a)

81. Pipe carries steam at high pressure are joined by

(a)  Flanged point

(b)  hydraulic joint

(c)  expansion joint

(d)  None of these

Answer: (c)

82. Nipple is a ……….. –threaded pipe.

(a)  short

(b)  long

(c)  medium

(d)  None of these

Answer: (a)

83. What is the crane’s lowest boom angle based on the following configuration?

• Main boom extended to 48 feet

• Load weight – 4200 lbs

• Hook ballon main boom

• Rigging – 80 lbs

• Lift in the over the side quadrant

• Outriggers fully extended and set

(a)  45°

(b)  49°

(c)  49.4°

(d)  50°

Answer: (c)

84. The usual value of the punch clearance is ………….. of the plate thickness.

(a)  2 to 3%

(b)  4 to 5%

(c)  5 to 8%

(d)  None of these

Answer: (c)

85. …………….. joint is used for carcase work.

(a)  Halving

(b)  Butt

(c)  Briddle

(d)  Mortise and tenon

Answer: (b)

86. For one cubic metre of brick masonry, number of modular brick required, is

(a)  425

(b)  450

(c)  400

(d)  500

Answer: (d)

87. Which of the following is a type of coating failure related to aging?

(a)  Blushing

(b)  Under cutting

(c)  Cratering

(d)  Wrinkling

Answer: (b)

88. When two pipes of different diameter are tobe joined ………….. is required.

(a)  header

(b)  reducer

(c)  expander

(d)  None of these

Answer: (b)

89. In British standard pipe thread, threads per inch are

(a)  6

(b)  8

(c)  10

(d)  11

Answer: (b)

90. What is meant by compliant coating?

(a)  Coating which applied on specified atmosphere condition.

(b)  Coating which suitable with the requirements of EPA.

(c)  ‘a’ and ‘b’

(d)  None of these

Answer: (b)

91. What is the maximum load that can be lifted on the following configuration?

• Main boom extended to 52 feet

• 2 sheave block on main boom

• 15 foot jib erected with hood and b all

• Radius – 27 feet

• Rigging – 80 lbs

• Lift from main boom over the side quadrant

• Outriggers fully extended and set

(a)  4,453 lbs

(b)  5100 lbs

(c)  325 lbs

(d)  242 lbs

Answer: (a)

92. To provide accurate spacing of the sheet metal for greatest output, ………. is fitted to the die block.

(a)  stops

(b)  strippers

(c)  knockout

(d)  pilot

Answer: (b)

93. Mallet is a ……….. – headed hammer.

(a)  rubber

(b)  steel

(c)  wooden

(d)  plastic

Answer: (a)

94. The portion of the brick cut across its width and having its length equal to that of full brick, is known as

(a)  beveled closer

(b)  queen closer

(c)  king closer

(d)  prince closer

Answer: (b)

95. Lacquer paints

(a)  are generally applied on structural steel

(b)  are less durable as compared to enamel paints

(c)  consist of resin and nitro-cellulose

(d)  All of the above

Answer: (d)

96. Which information is not available in MDS?

(a)  Flash point

(b)  Dew point

(c)  VS%

(d)  Thinner

Answer: (b)

97. Cast iron pipes are connected together by

(a)  flanged joints

(b)  hydraulic joints

(c)  Welded joints

(d)  Both (a) & (b)

Answer: (c)

98. A single stone which is fixed at regular intervals joining face and back is called

(a)  frog

(b)  through stone

(c)  natural stone

(d)  plinth course

Answer: (b)

99. What is the crane’s net capacity based on the following configuration?

• Main boom extended to 30 feet

• Jib erected with 15° offset

• Hook & ball on jib

• Rigging – 40 lbs

• Main boom angle – 52°

Outriggers fully extended and set

(a)  2940 lbs

(b)  2939 lbs

(c)  3100 lbs

(d)  4000 lbs

Answer: (b)

100. The opening of the die is slightly conical and its value is usually

(a)  10°

(b)  5°

(c)  1/4°

(d)  None of these

Answer: (c)

101. …………. saw is used for cutting along the grain in thick wood.

(a)  Rip

(b)  Bow

(c)  Panel

(d)  Cross cut

Answer: (a)

102. Slaking of lime is affected by

(a)  keeping it exposed to air

(b)  immersing the lime in water

(c)  crushing the lime lump

(d)  None of the above

Answer: (b)

103. Which of the following oil is used in paints as drier?

(a)  Olive oil

(b)  Linseed oil

(c)  Castor oil

(d)  Kerosene

Answer: (b)

104. External corners of the wall are called

(a)  frogs

(b)  bats

(c)  heartings

(d)  quoins

Answer: (d)

105. Two lead pipes are joined by

(a)  brazing

(b)  soldering

(c)  welding

(d)  None of these

Answer: (b)

106. Dowels are

(a)  box nails

(b)  wooden nails

(c)  wire nails

(d)  None of these

Answer: (b)

107. What is the longest boom length and radius the load can be picked and carried at creep speed?

• Load weight 3900 lbs

• 2 sheave block on main boom

• Rigging = 80 lbs

(a)  52 and 20 feet

(b)  55 and 25 feet

(c)  58 and 28 feet

(d)  60 and 30 feet

Answer: (a)

108. Side cutting edge angle of facing tool is

(a)  34°

(b)  15°

(c)  0°

(d)  None of these

Answer: (b)

109. Each fold of the four fold box-wood rule is ………. long.

(a)  10 cm

(b)  12 cm

(c)  15 cm

(d)  20 cm

Answer: (c)

110. Depth of excavation of foundation is measured with

(a)  ranging rod

(b)  steel tape

(c)  leveling staff

(d)  bonning rod

Answer: (c)

111. What type of solvent is used in oil paints?

(a)  Petroleum

(b)  Spirit

(c)  Coaltar

(d)  Turpentine

Answer: (d)

112. The age of a tree is equal to the number of

(a)  annular rings

(b)  star shakes

(c)  medullary rays

(d)  None of these

Answer: (a)

113. 25 mm pipe means

(a)  nominal bore dia of pipe is 25 mm

(b)  outer dia of p ipe is 25 mm

(c)  mean dia of pipe is 25 mm

(d)  thickness of pipe is 25 mm

Answer: (a)

114. Washers can be punched out from sheet metal by means of

(a)  compound die

(b)  progressive die

(c)  combination die

(d)  Both (a) & (b)

Answer: (b)

115. What is the minimum size of 2-leg chain bridle required to lift a load of 10000 lbs? The bridle is choked at a 60°.

(a)  1/2″

(b)  2″

(c)  3/2″

(d)  4″

Answer: (a)

116. The die clock is usually secured to the die holder by

(a)  set screw

(b)  dowel pin

(c)  wedge

(d)  All of these

Answer: (d)

117. The plumb bob test for position of large wooden surface.

(a)  vertical

(b)  horizontal

(c)  inclined

(d)  None of these

Answer: (a)

118. For a rectangular foundation of width b, eccentricity of load should not exceed

(a)  b/3

(b)  b/4

(c)  b/5

(d)  b/6

Answer: (c)

119. The most commonly used base for timber painting is

(a)  red lead

(b)  zinc white

(c)  white lead

(d)  titanium white

Answer: (c)

120. For punching operation, clearance is allowed on the

(a)  punch

(b)  die

(c)  both punch and die

(d)  None of these

Answer: (c)

121. Work bench is fitted with ….. vice.

(a)  pipe

(b)  leg

(c)  pin

(d)  None of these

Answer: (b)

122. The load chain of an electric hoist ………. be wrapped around a load of lifting purposes.

(a)  should not

(b)  can

(c)  shall not

(d)  None of these

Answer: (c)

123. What is the minimum size of nylong web 2-kg bridle required to lift a load of 5000 lbs? The slings are in a choker hitch configuration at a 45°.

(a)  5″

(b)  10″

(c)  15″

(d)  20″

Answer: (a)

124. Stripper plate is a

(a)  die accessory

(b)  punch accessory

(c)  Any one of these

(d)  None of these

Answer: (b)

125. If a log is squaring-up, it is known as

(a)  square log

(b)  planks

(c)  balk

(d)  None of these

Answer: (c)

126. Exposed portions of a vertical surface at right angle to door or window frame are

(a)  jambs     

(b)  intels

(c)  reveals

(d)  soffits

Answer: (c)

127. Bitumen paints offer …….. surface

(a)  hard

(b)  pleasing

(c)  smooth

(d)  protective

Answer: (d)

128. Which of the following is not a removal criteria for a synthetic web sling?

(a)  Worn of broken stitching

(b)  Illegible or  missing tag

(c)  Severe pliability

(d)  None of these

Answer: (c)

129. A sleeve at the back of a flange is known as

(a)  collar

(b)  coupling

(c)  cock

(d)  None of these

Answer: (a)

130. A pipe with many outlets is called

(a)  over head tank

(b)  flange union

(c)  header

(d)  None of these

Answer: (c)

131. What is the minimum size of nylon web slings required to lift a load of 11000 lbs? The 2 web slings are in a basket hitch configuration at a 35°.

(a)  2″

(b)  4″

(c)  6″

(d)  8″

Answer: (b)

132. When both cutting and non-cutting operations are to be performed at one station, …………. die is to be used.

(a)  refractory wood

(b)  soft wood

(c)  hard wood

(d)  None of these

Answer: (c)

133. Deodar is an example of

(a)  refractory wood

(b)  soft wood

(c)  hard wood

(d)  None of these

Answer: (b)

134. The stone masonry of finely dressed stones laid in cement or lime is

(a)  ashlars masonry

(b)  random rubble masonry

(c)  dry rubble masonry

(d)  coursed rubble masonry

Answer: (a)

135. Calcining of gypsum, which product is obtained?

(a)  Plaster of Paris

(b)  Oil paint

(c)  Ceramic

(d)  None of these

Answer: (a)

136. ……………. is used for joining the two pipes end, neighter of which can be turned.

(a)  Gate valve

(b)  Hydrant

(c)  Union

(d)  None of these

Answer: (c)

137. …………. are used for holding and gripping objects.

(a)  Tap

(b)  Pliers

(c)  Hacksaw

(d)  None of these

Answer: (b)

138. Which situation is expressed as damp surface?

(a)  Surface temperature below dew point

(b)  Surface with detectable water

(c)  Surface with above dew point

(d)  None of the above

Answer: (b)

139. Rated loads include the weight of

(a)  hook block

(b)  slings

(c)  auxiliary lifting devices

(d)  All of the above

Answer: (a)

140. Turning tool having negative rake angle has the following advantages.

(a)  Works with a very high cutting speed

(b)  Increases too life

(c)  All of the above

(d)  None of the above

Answer: (c)

141. Board is the common market item of timber which is

(a)  less than 34 mm thick

(b)  greater than 150 mm width

(c)  All of the above

(d)  Alone of the above

Answer: (b)

142. With storage, the strength of cement

(a)  remain same

(b)  increases

(c)  decreases

(d)  None of these

Answer: (c)

143. Lime putty is

(a)  made from hydraulic lime

(b)  adding lime to water

(c)  used upto 3 days

(d)  All of these

Answer: (d)

144. ………….. is used to detected the voltage in impressed current system.

(a)  National grid

(b)  Transformer Rectifier

(c)  Cu/Cu sulphate half cell electrode

(d)  None of these

Answer: (c)

145. The length of thread to be cut on pipes depends on ………… of pipe.

(a)  dia

(b)  length

(c)  thickness

(d)  None of these

Answer: (a)

146. The brick half piece to its length is alled

(a)  king closer

(b)  queen closer

(c)  stretcher

(d)  half bat

Answer: (d)

147. When jibs are erected but unused add …………….. times the weight of any hook block, slings & auxiliary lifting devices at the jib head to the load.

(a)  2

(b)  3

(c)  5

(d)  10

Answer: (b)

148. Dies with working surface made of …………… are mostly used in production process.

(a)  cemented carbide

(b)  boron nitride

(c)  stellite

(d)  Both (a) & (c)

Answer: (d)

149. Example of hard wood is

(a)  Sal

(b)  Ash

(c)  Pynigads

(d)  All of these

Answer: (d)

150. Good quality of sand is NEVER obtain from

(a)  sea

(b)  river

(c)  gravel powder

(d)  nala

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...