Ministry of Home Affairs, Govt. of India Assistant Central Intelligence (Grade-II) Executive Examination-2015 Question Paper With Answer Key

Ministry of Home Affairs, Govt. of India Assistant Central Intelligence (Grade-II) Executive Examination-2015

1. Curcuma longa is the scientific name of which spice?

(1)  Cumin

(2)  Cloves

(3)  Turmeric

(4)  Coriander

Answer: (3)

2. Bones found in the hands and feet as the percentage of total number of bones in the body of an adult human being is nearly equal to

(1)  20%

(2)  30%

(3)  40%

(4)  50%

Answer: (4)

3. Europeans are believed to have brought potatoes to India in the 18th century. Which region of the world is believed to be the origin of potato cultivation?

(1)  Easter Ghana

(2)  Southern Peru

(3)  Portugal

(4)  West Indies

Answer: (2)

4. Oymyakons is generally considered the coldest inhabited area on Earth. Which country is Oymyakon located in?

(1)  Mongolia

(2)  Russia

(3)  Greenland

(4)  Iceland

Answer: (2)

5. Which gland in the human body is also known as the “third eye”?

(1)  Pineal

(2)  Pituitary

(3)  Mammary

(4)  Tear gland

Answer: (1)

6. Leukaemia is a group of cancers that usually begins in the bone marrow and results in high numbers of which abnormal cells.

(1)  White blood cells

(2)  Red blood cells

(3)  Platelets

(4)  All of these

Answer: (1)

7. During an earthquake, two places ‘A’ and ‘B’ record its intensity on Richter scale as 4.0 and 6.0, respectively. In absolute terms, the ratio of intensity of the earthquake at ‘A’ to that of ‘B’ is

(1)  2 : 3

(2)  7 : 8

(3)  141 : 173

(4)  1 : 100

Answer: (4)

8. On a cold day in January, the temperature at a place fell below the freezing point and was recorded as −40° On Fahrenheit scale, the same temperature would be

(1)  32℉

(2)  −8℉

(3)  −40℉

(4)  −72℉

Answer: (3)

9. Universal Gas Constant, R, is a property of

(1)  Idea Gases

(2)  Halogen Gases

(3)  Inert Gases

(4)  All Gases

Answer: (1)

10. In which place was the 1st Science Congress held in January, 1914?

(1)  Kolkata

(2)  Allahabad

(3)  Chennai

(4)  Pune

Answer: (1)

11. The class of elementary particles, bosons, was named after Satyendra Nath Bose, an Indian Physicist. Which of the following Indian scientists graduated from Presidency College Calcutta as a classmate of Satyendra Nath Bose?

(1)  Jagdish Chandra Bose

(2)  P. C. Mahalanobis

(3)  Praful Chandra Ray

(4)  Meghnad Saha

Answer: (4)

12. To which place Aryabhata, the great Mathematician, went for advanced studies?

(1)  Takshashila

(2)  Patliputra

(3)  Kashi

(4)  Kaushambi

Answer: (2)

13. The development of the world’s first practical design for an Inter-continental Ballistic Missile, A9/10, was undertaken in Nazi Germany during Word War II. It was intended for use in bombing.

(1)  London and other coastal cities of Britain.

(2)  Northern cities of France, including Venice.

(3)  New York and other American cities.

(4)  Interiors of USSR to cut off military supply lines to Moscow.

Answer: (3)

14. Homi Jahangir Bhabha, the father of Indian nuclear programme, was also the founding director of which of the following institute?

(1)  Tate Institute of Fundamental Research

(2)  Indian Institute of Science

(3)  Indian Institute of Technology, Mumbai

(4)  Saha Institute of Nuclear Physics, Kolkata

Answer: (1)

15. Who headed the Satellite Launch Vehicle (SLV) project launched by ISRO in 1970?

(1)  Dr. Vikram Sarabhai

(2)  Dr. K. Radhakrishanan

(3)  Dr. A. P. J. Abdul Kalam

(4)  Dr. G. Madhavan Nair

Answer: (3)

16. Where was Bhaskar, also known as Bhaskaraacharya or Bbaskara II, and Indian mathematician & astronomer, born?

(1)  Kanchipuram

(2)  Thanjavur

(3)  Bijapur

(4)  Madurai

Answer: (3)

17. The BrahMos, a short-range supersonic cruise missile, is a joint venture between which foreign country and Indian agency?

(1)  USA & ISRO

(2)  UK & ISRO

(3)  Russia & ISRO

(4)  Russia & DRDO

Answer: (4)

18. If the sum of 60% of a fractional number and the number’s square root is 5 greater than one fifth of the number, then the number is

(1)  6.25

(2)  0.25

(3)  12.25

(4)  2.25

Answer: (1)

19. If ‘Head’ appears consecutively in the first three tosses of a fair/unbiased coin, what is the probability of ‘Head’ appearing in the fourth toss also?

(1)  1/8

(2)  7/8

(3)  1/16

(4)  1/2

Answer: (4)

20. Archers ‘A’ and ‘B’ take aim at a target. If the probability of ‘A’ hitting the target is 90% and of ‘B’ missing the target is 90%, what is the probability that both ‘A’ and ‘B’ miss the target?

(1)  90%

(2)  09%

(3)  01%

(4)  81%

Answer: (2)

21. If 12 persons working 12 hours a day dig 12 metres of a tunnel in 12 days, how many men are required to dig additional 4 metres of the tunnel (of the same dimension) given that they work 4 hours a day for 4 days?

(1)  27

(2)  4

(3)  12

(4)  36

Answer: (4)

22. A man sells an article at a certain price incurring 20% loss. If he had sold the same article for Rs. 20 more, he would have earned 20% profit. What was the cost price of the said article?

(1)  Rs. 20

(2)  Rs. 40

(3)  Rs. 50

(4)  Rs. 60

Answer: (3)

23. Numerator of a fraction is increased by 60%, and at the same time its denominator is decreased by 60%. The new fraction is

(1)  2.56 times the older fraction

(2)  Equal to the older fraction

(3)  4 times the older fraction

(4)  0.36 times the older fraction

Answer: (3)

24. In a triangle ABC, one of the angles is average of the remaining two angles. Which of the following is always true about the triangle ABC?

(1)  Isosceles triangle

(2)  Equilateral triangle

(3)  One of its angles measures 60°

(4)  Right angled triangle

Answer: (3)

25. If the area of a circle ‘C’ is equal to the area of a square ‘S’, then the ratio of the square of the perimeter of ‘C’ to the square of the perimeter of ‘S’ is nearly equal to

(1)  22 : 7

(2)  11 : 14

(3)  88 : 7

(4)  1 : 1

Answer: (2)

26. The last digit of the number 32015 is

(1)  1

(2)  3

(3)  5

(4)  7

Answer: (4)

27. What is the square root of 49%?

(1)  0.7%

(2)  7.0%

(3)  70%

(4)  Undefined

Answer: (3)

28. Log(402 – 202) is equal to

(1)  log 3

(2)  log 60 + log 20

(3)  log 40 – log 20

(4)  log 20

Answer: (2)

29. Twelve persons meet in a conference and each shakes hands with all the others. How many handshakes take place?

(1)  66

(2)  72

(3)  144

(4)  132

Answer: (1)

30. A man travels uphill to city C from city B in a car at the speed of 40 km/hr, and returns to city B at a faster speed of 60 km/hr. What is his average speed for the round trip?

(1)  0

(2)  48 km/hr

(3)  50 km/hr

(4)  Data insufficient

Answer: (2)

31. (7 + 14 + 21 + 28 ……. +700) is equal to

(1)  35350

(2)  42714

(3)  49420

(4)  56707

Answer: (1)

32. In a group of 5 persons, P is taller than Q, but is shorter than both R and S. Both R and T are taller than Q but shorter than S. This implies that

(1)  R is taller than P, but shorter than T

(2)  T is taller than Q, but shorter than R

(3)  R is taller than Q, but shorter than T

(4)  S is taller than T while P is shorter

Answer: (4)

33. In group of Army Offices, 2% of Offices neither take Coffee nor Tea, while rest of them take either Tea or Coffee or both. If 60% of Officers take tea, while 58% take Coffee, what percentage of Officers take Tea but do not take Coffee?

(1)  2%

(2)  20%

(3)  40%

(4)  60%

Answer: (3)

34. The original name of Ho Chi Minh, the President of the Vietnam Democratic Republic, was Nguyen Van Thanh which he later changed to Ho Chi Minh before becoming the President. The literal meaning of Ho Chi Minh is

(1)  He Who Leads

(2)  He Who Fights

(3)  He Who Enlightens

(4)  He Who Protects

Answer: (3)

35. In which year, Mahatma Gandhi travelled to Champaran in Bihar to inspire the peasants to struggle against the oppressive plantation system?

(1)  1914

(2)  1915

(3)  1916

(4)  1917

Answer: (4)

36. With which objective, C.R. Das and Motilal Nehru formed the Swaraj Party within the Congress?

(1)  Spearhead the mass struggles

(2)  Forge Hindu-Muslim unity

(3)  Participate in elections to the provincial councils

(4)  Organize legislative protests against Rowlatt Act

Answer: (3)

37. The industrial working class did not participate in the Civil Disobedience Movement in large numbers, except in

(1)  Nagpur region

(2)  Madras region

(3)  Surat region

(4)  Calcutta region

Answer: (1)

38. B. R. Ambedkar clashed with Mahatma Gandhi at the 2nd Round Table Conference demanding

(1)  Reservation for Dalits in Government jobs

(2)  Reservation for Dalits in Ministries

(3)  Separate citizen status for Dalits

(4)  Separate Electorate for Dalits

Answer: (4)

39. A scene of wrestling match in Bombay’s Hanging Gardens was shot by Harishchandra Bhatwadekar, and it became India’s first movie. It was shot in the year

(1)  1896

(2)  1907

(3)  1913

(4)  1925

Answer: (1)

40. Which famous leader once said, “We would not have made economic progress, if we had not intervened on very personal matters: how you live, the noise you make, how you spit….”

(1)  Adolf Hitler, Germany

(2)  Ho Chi Minh, Vietnam

(3)  Mussolini, Italy

(4)  Lee Kuan Yew, Singapore

Answer: (4)

41. Who brought the printing press for the first time to India in the mid-16th century?

(1)  Dutch cloth merchants

(2)  British traders

(3)  Portuguese Missionaries

(4)  Arab manuscript writers

Answer: (3)

42. Measures in India to impose censorship on printed material were intiated in 1798 by the East India Company. It was directed against

(1)  Bengali social reformers

(2)  Englishmen in India

(3)  Bengali writers

(4)  Indian Princely States

Answer: (2)

43. Munshi Premchand was born in 1880 and died in the year 1936. His best-known literary work, ‘Godan’ (The Gift of Cow) was published in

(1)  1920

(2)  1934

(3)  1936

(4)  1942

Answer: (3)

44. The caste-system during early Vedic age prohibited

(1)  Inter-caste dining

(2)  Inter-caste marriages

(3)  Both

(4)  None of these

Answer: (4)

45. In which year, Thums Up, one of India’s great brands, which was sold to Coca-Cola a few years ago, was launched?

(1)  1947

(2)  1958

(3)  1979

(4)  1991

Answer: (*)

46. Which among the below mentioned Upper Palaeolithic places in India is wrongly matched with the state it is located in?

(1)  Bhimbetka, Madhya Pradesh

(2)  Betamcherla, Andhra Pradesh

(3)  Inamgaon, Maharashtra

(4)  Singh Bhumi, Himachal Pradesh

Answer: (4)

47. Kalidasa’s Kumarasambhavam’ described the story of the birth of which mythological character?

(1)  Sanatkumar

(2)  Karttikeya

(3)  Pradyumna

(4)  Abhimanyu

Answer: (2)

48. Where and when was the 2nd Buddhist Council held?

(1)  Patliputra in 250 BC

(2)  Sri Lanka in the 1st century BC

(3)  Vaishali in 383 BC

(4)  Mandalay in 1871 AD

Answer: (3)

49. In which among the following cases, the Supreme Court of India propounded the theory of basic structure of the Constitution?

(1)  Gopalan vs. State of Madras

(2)  Golak Nath

(3)  Keshvanand Bharati

(4)  Minerva Mills

Answer: (3)

50. The 52nd Amendment to the Constitution of India is most closely related to

(1)  Extension of Reservations in Government jobs

(2)  Provision for special status to Tripura

(3)  Provisions for increasing age of eligibility for voting

(4)  Provisions against political defections.

Answer: (4)

51. Which among the following political party of India has an election symbol very similar to the election symbol of Republican Party of USA?

(1)  Samajwadi Party

(2)  Bahujan Samaj Party

(3)  Janata Dal (United)

(4)  Telugu Desam Party

Answer: (2)

52. How many members, the President of India can nominate to Lok Sabha & Rajya Sabha, respectively?

(1)  12, 2

(2)  2, 12

(3)  2, 10

(4)  10, 2

Answer: (2)

53. Which among the following amendments to the Constitution of India, designated Delhi as National Capital Territory (NCT)?

(1)  63rd Amendment Act

(2)  69th Amendment Act

(3)  74th Amendment Act

(4)  76 Amendment Act

Answer: (2)

54. On August 29, 1947, the Drafting Committee for Indian Constitution was appointed, with Dr. B. R. Ambedkar as the Chairman along with six other members. Who among the following was not the member of the Drafting Committee?

(1)  N. Gopalaswami Ayengar

(2)  Jawaharlal Nehru

(3)  Kanaiyalal Maneklal Munshi

(4)  Alladi Krishnaswamy Iyer

Answer: (2)

55. Part IV of the Indian Constitution deals with Directive Principles of State Policy. This feature of Indian Constitution was influenced by a similar feature of

(1)  Canadian Constitution

(2)  Australian Constitution

(3)  American Constitution

(4)  Irish Constitution

Answer: (4)

56. Which among the following Schedules of the Indian Constitution deals with forms of Oaths or Affirmations?

(1)  2nd Schedule

(2)  3rd Schedule

(3)  4th Schedule

(4)  5th Schedule

Answer: (2)

57. Which of the following is not a Constitutional provision relating to Governors of States?

(1)  Same person can be appointed as Governor for two or more States

(2)  He shall be appointed by the President

(3)  He shall hold office during the pleasure of the President

(4)  He should have completed the age of 25 years

Answer: (4)

58. Which Article of the Indian Constitution deals with special provision with respect to the States of Maharashtra and Gujarat?

(1)  Article 370

(2)  Article 371

(3)  Article 371-A

(4)  Article 371-B

Answer: (2)

59. Indian Constitution provides for promotion of international peace and security. Which of the following deals with this provision?

(1)  Article 51 of the Directive Principles of the State Policy

(2)  It is implied by the Preamble of the Indian Constitution

(3)  The 12th Schedule of the Indian Constitution

(4)  Article 392 empowers the President in this regard

Answer: (1)

60. Which article of the Indian Constitution defines the Original jurisdiction of the Supreme Court?

(1)  Article 129

(2)  Article 130

(3)  Article 131

(4)  Article 132

Answer: (3)

61. Government of India recently announced constitution of NITI Aayog as a policy think tank replacing Planning Commission. NITI stands for

(1)  National Institution for Transforming India

(2)  It is not an acronym, but only a Sanskrit word for policy

(3)  National Initiative for Technological India

(4)  New Initiative for Transforming India

Answer: (1)

62. The power of promulgate ordinates during recess of Parliament is vested with

(1)  The Council of Ministers

(2)  The Parliamentary Standing Committee Urgent Enactment

(3)  The President

(4)  The Prime Minister

Answer: (3)

63. In Alternative Current (AC), the direction and magnitude of the current varies

(1)  Randomly

(2)  Periodically

(3)  Exponentially

(4)  Do not vary

Answer: (2)

64. Albert Einstein received the Nobel Prize for Physics in the year 1921 for his work on.

(1)  Mass energy equivalence given by E = mc2

(2)  Hydrogen Atom

(3)  Theory of Relativity

(4)  Photoelectric effect

Answer: (4)

65. Sir C. V. Raman receive the Nobel Prize for Physics in the year 1930 for his ground-breaking work in the field of

(1)  Brownian motion

(2)  Scattering of light

(3)  String Theory

(4)  Nuclear Physics

Answer: (2)

66. Which of the following Indian national has been the recipient of Ramon Magsaysay Award for Community Leadership?

(1)  Arvind Kejriwal

(2)  Kiran Bedi

(3)  T. N. Seshan

(4)  Dr. M. S. Swaminathan

Answer: (4)

67. Which of the following awards Satyajit Ray received posthumously?

(1)  Dadasaheb Phalke Award

(2)  Ramon Magsaysay

(3)  Bharat Ratna

(4)  Honorary Oscar

Answer: (4)

68. In which individual event, the 1st Olympic medal for Independent India was won at Helsinki Olympics?

(1)  Archery

(2)  Boxing

(3)  Wrestling

(4)  Weightlifting

Answer: (3)

69. The Gini Coefficient is a measure of

(1)  Rodent population

(2)  Migration rate of Guineas nationals

(3)  Income inequality

(4)  Ratio of coinage to currency note

Answer: (3)

70. Which of the following indices is not considered while calculating Human Development Index (HDI)?

(1)  Life expectancy

(2)  Education

(3)  Housing

(4)  Income

Answer: (3)

71. For the financial year 2013-14, what percentage of total tax receipts of the Union Government came from income tax collections?

(1)  Around 05%

(2)  Around 10%

(3)  Around 20%

(4)  Around 40%

Answer: (3)

72. India’s industrial GDP growth rate for the fiscal year 2013-14 (at the factor cost of 2004-05) is estimated to be around

(1)  0.35%

(2)  1.43%

(3)  2.48%

(4)  4.74%

Answer: (4)

73. As per Census 2011 data, which is the most populated metro city in India?

(1)  Delhi

(2)  Mumbai

(3)  Chennai

(4)  Kolkata

Answer: (2)

74. As per Census 2011 data, which among the following States has higher sex ratio than the national average?

(1)  Nagaland

(2)  Delhi

(3)  Arunachal Pradesh

(4)  Tripura

Answer: (4)

75. Professor Arvind Panagariya was recently appointed as

(1)  Chairman, University Grants Commission

(2)  Vice-Chairman, NITI Aayog

(3)  Economic Advisor to the Prime Minister

(4)  Governor, Reserve Bank of India

Answer: (2)

76. Till data, 13 serving heads of State have received Nobel Peace Prize. Only one Head of State received it for Literature. Who was he?

(1)  Theodore Roosevelt, President of USA

(2)  Eisaku Sato, Prime Minister of Japan

(3)  Oscar-Arias Sanchez, President of Costa Rica

(4)  Winston Churchill, Prime Minister of United Kingdom

Answer: (4)

77. The Radcliffe Line is named after its architect, Sir Cyril Radcliffe. It is a boundary demarcation line between

(1)  Pakistan & Afghanistan

(2)  India & Bhutan

(3)  India & Pakistan

(4)  India & Myanmar

Answer: (3)

78. Which among the following is the oldest mountain range in India ?

(1)  The Western Ghats

(2)  The Aravalli Range

(3)  The Satpura Range

(4)  The Vindhya Range

Answer: (2)

79. Which among the following Indian rivers flows from east to west, eventually meeting the Arabian Sea?

(1)  Narmada

(2)  Godavari

(3)  Krishna

(4)  Kaveri

Answer: (1)

80. Which of the following National Parks of India is located in one of the north-eastern States? It is also declared a UNESCO World Heritage Site.

(1)  Betla

(2)  Dechigam

(3)  Manas

(4)  Silent Valley

Answer: (3)

81. Suzanna Arundhati Roy, an Indian author and political activist, was born in

(1)  Shillong

(2)  Chennai

(3)  Thiruvananthapuram

(4)  Jeddah

Answer: (1)

82. Yellow Revolution in India refers to growth of

(1)  Militancy in the north-east

(2)  Oilseeds production

(3)  Advertising industry

(4)  Jaundice outbreak

Answer: (2)

83. French Revolution ended in 1790s with the ascent of

(1)  Rousseau

(2)  King Louis XVI

(3)  Napoleon Bonaparte

(4)  Robespierre

Answer: (3)

84. In which subject did Dr. Bhabendra Nath Saikia, famous novelist and film director of Assam, obtain Ph.D. from University of London?

(1)  Assamese Literature

(2)  Physics

(3)  Mass Communication

(4)  Mathematics

Answer: (2)

85. In his youth, Adolf Hitler aspired to be a/an,

(1)  Architect

(2)  Painter

(3)  Singer

(4)  Footballer

Answer: (2)

86. Many of the famous political leaders had a University Degree in Law. Which of the following world leaders didn’t have a Degree in Law?

(1)  Nelson Mandela

(2)  Fidel Castro

(3)  Barack Obama

(4)  John F. Kennedy

Answer: (4)

87. Ernesto Che Guevara, the famous Marxist revolutionary of South America, was born in

(1)  Bolivia

(2)  Cuba

(3)  Argentina

(4)  Guatemala

Answer: (3)

88. Charlie Hebdo, the French statirical weekly, first appeared in 1970 as s successor to another French magazine that was banned for mocking the death of former French President Charles de Gaulle. What was the name of the banned magazine?

(1)  Le Monde

(2)  Hara Kiri

(3)  La Croix

(4)  Humanite Hebdo

Answer: (2)

89. Vasant Govarikar, who passed away recently, was a famous personality in which field?

(1)  Literature

(2)  Space Science

(3)  Classical Music

(4)  Cinema

Answer: (2)

90. Who is non-member who can participate in the debate of the Lok Sabha?

(1)  Vice President

(2)  Chief Justice of India

(3)  Attorney General of India

(4)  None of the above

Answer: (3)

91. Which of the following is the wrongly matched word-meaning pair?

(1)  Indict : Accuse

(2)  Onset : Beginning

(3)  Recite : Propose

(4)  Temerity : Boldness

Answer: (3)

92. Which of the following sentences is grammatically correct?

(1)  Either he or I am mistaken

(2)  He gave me an advice

(3)  The sceneries here are very good

(4)  Let you and I do it.

Answer: (1)

93. Which of the following word is closest in meaning to the idiom, “cast down”?

(1)  Humiliated

(2)  Defeated

(3)  Depressed

(4)  Discouraged

Answer: (3)

94. The letter, ‘o’ on the word, ‘about’, is pronounced like letter, ‘o’ in the word:

(1)  Go

(2)  Boy

(3)  Got

(4)  Now

Answer: (4)

95. Khali was sitting on the fence, means Khali was:

(1)  Living dangerously

(2)  Undecided

(3)  Stubborn

(4)  Annoying

Answer: (2)

96. In the sentence, ‘Don’t talk so loud’, the word ‘loud’ is used as:

(1)  Adverb

(2)  Adjective

(3)  Idiom

(4)  Active verb

Answer: (1)

97. In the sentence, ‘None but the brave deserves the fair’, the word ‘but’ is used as:

(1)  An adverb

(2)  A preposition

(3)  A conjunction

(4)  A pronoun

Answer: (4)

98. Which of the following is a correctly matched adjective-noun pair?

(1)  Restless – Restlessly

(2)  Restless – Restlessness

(3)  Restless – Restive

(4)  Restless – Restivity

Answer: (2)

99. His bad eyesight exempted him military service. Fill in the blank with :

(1)  in

(2)  of

(3)  from

(4)  at

Answer: (3)

100. Which of the following is an incorrectly matched word-meaning pair?

(1)  Excursion – Short journey

(2)  Homage – Tribute

(3)  Sidekick – Close companion

(4)  Intact – Tactful

Answer: (4)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...