NABARD Assistant Manager Exam, 2016 Reasoning Question Paper With Answer Key

NABARD Assistant Manager Exam, 2016

Reasoning

Directions- Study the following information to answer the given question-

   Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are seated in a straight line, but not necessary in the same order. Some of them are facing north while some face south.

    S sits at one of the extreme ends of the line. V sits second to the right of S.

    Only two people sit between P and Q.

    Both the immediate neighbours of V face south.

    R sits third to the left of T. T is an immediate neighbour of Q.

• Immediate neighbours of R face opposite directions (i.e., if one neighbour faces south then the other neighbour faces south and vice-versa.)

• Only two people sit between R and W. R faces a direction opposite to W. (i.e., if W faces north then R faces south and vice-versa.)

Both the immediate neighbours of W face south.

Q faces a direction opposite to W. (i.e., if W faces north then Q faces south and vice-versa.)

1. What is the position of T with respect to U?

(A)  Second to the right

(B)  Fourth to the right

(C)  Second to the left

(D)  Third to the right

(E)  Fourth to the left

Answer: (C)

2. Who amongst the following sit exactly between R and T?

(A)  P, V

(B)  Q, U

(C)  Q, S

(D)  S, V

(E)  S, P

Answer: (B)

3. Who amongst the following, sitting at the extreme end of the line, faces South?

(A)  P

(B)  No one

(C)  U

(D)  T

(E)  S

Answer: (B)

4. In which of the following pairs are both the persons facing north?

(A)  T, S

(B)  U, W

(C)  W, S

(D)  Q, R

(E)  R, P

Answer: (A)

5. Based on the given arrangement, which of the following is true with respect to P?

(A)  Only one person sits between P and T  

(B)  None of the given option is true

(C)  R sits to immediate left of P

(D)  No one sits to the left of P

(E)  Q is one of the immediate neighborus of  P

Answer: (B)

6. Read the following information and answer the question.

Exports of tea by Country X to Country Z, a major importer of tea from country X, were reduced  by more than half in the present year as compared to previous year even though the production of tea in Country X was increased by 25% in the said year.

Which of the following statements cannot e a reason for the given problem?

(A)  Until last year, tea was exempt from export duty in Country X but this year the Government levied the export duty of Rs 10 per kg.

(B)  Country X signed agreement with three new countries which provide good quality tea at comparatively much lower  prices than country X.

(C)  Many harmful chemicals were reportedly found in the tea of Country X upon being tested by Country Z last year.

(D)  The market price of tea was reduced by 5% for consecutive two years by Country X for its foreign buyers.

(E)  Tea  producers of Country X started using a new type of fertilizer in the last year which promised good production but at the cost of quality.

Answer: (C)

Directions-(Q. 7-10) This question consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the most appropriate option.

(A) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(B) The data in statements II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(C) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(D) The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(E) The data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

7. How many people are sitting in a circle, where all the people are facing the centre?

(i) K ists third to the right of L. M is an immediate neighbour of K. Only three people sit between L and K.

(ii) N sits third to the left of M. Only one person sits between N and K. K is an immediate neighbour of M.

Answer: (E)

8. In a six storey building (consisting of floors numbered 1 to 6, wherein the topmost floor is numbered 6 and the ground floor is numbered 1) each of the six friends namely A, B, C, D, E and F lives on a different floor. On which floor number does E live?

(i) A lives on floor numbered 3. Only one person lives between A and F. E lives on an odd numbered floor below F.

(ii) B lives on floor numbered 4. A lives on one of the floor numbered 1. D lives on even numbered floor above A. C lives immediately above E.

Answer: (E)

9. How is ‘buyer’ definitely coded in the given language?

(i) ‘help find a buyer’ is coded as ‘ni ka po sn’ and ‘a small help given’ is coded as ‘tk sn ru ni’.

(ii) ‘must find small buyer’ is coded as ‘ka hp tk po’ and find a help soon is coded as ‘mj ni sn ka’.

Answer: (E)

10. Read the given information and answer the question-

The M. B. Road near  highway has an average of one pothole or patched piece of asphalt for every yards of roads. The primary reason for the condition of the road isn’t age, weather or rush hour traffic. It’s 18-wheeler trucks. These heavy trucks roar down this route that was never meant to carry weights above 40 tonnes. While regular traffic on the road averages 2 tonnes in terms of weight per vehicle, the average weight per 18-wheelewr truck is .35 times this weight.

Which of the following can be concluded from the given statement ?

(1) The highway close to the M. B. Road can definitely carry at least 35 times more number of vehicles than that possible on M.B. road.

(2) 18-wheeler trucks which are 30 tonnes lighter will not cause harm to the mentioned road.

(3) Restricting small vehicles while permitting only 18-wheeler trucks may reduce harm caused to the road.

(4) A road is constructed considering the type of vehicles plying on it.

(A)  Only (3)

(B)  Both (1) and (3)

(C)  Both (2) and (4)

(D)  Both (1) and (4)

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions – (Q. 11-15) In this question, relationship between different elements is shown in statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer-

(A) Only conclusion I is true.

(B) Only conclusion II is true.

(C) Either conclusion I or II is true.

(D) Neither conclusion I nor conclusion II is true.

(E) Both conclusions I and II are true.

11. Statement : Q ≥ U > I < C = K > L; G < L; C < H

Conclusions : I. I < L

II. C > G

Answer: (B)

12. Statements : M < O = N ≤ K < E ≥ Y = S; D < K ≥

Conclusions I. M < K

II. O > B

Answer: (A)

13. Statements : R < A = I ≥ N; S ≥

Conclusions I. S > N

II. N = S

Answer: (C)

14. Statements : M < O = N ≤ K < E ≥ Y = S; D < K ≥ B

Conclusions I. E > O

II. D < S

Answer: (A)

15. Statements : Q ≥ U > I < C = K > L; G < L; C < H

Conclusions I. Q > K

II. H < U

Answer: (D)

16. Read the given information and answer the question-

Company Z and Company F launched similar high end cars last year. However, six months later it was found that the popularity of car manufactured by company Z sky-rocketed while the sales of the one manufactured by company F did not pick up at all.

Manager X : ‘The only reason our car did not succeed was the price of the car. Had our car been priced at a little lower value, the sales of our cars would also have been as good as the one manufactured by company Z.”

Which of the following weakens the statement of Manager X ?

(A)  Experts have suggested that there is always a segment of population which reviews the car after it has been launched and purchases it only after a certain amount of time has passed after the launch.

(B)  A few potential buyers had a problem with the fact that the only two airbags while the one manufactured by company F had six.

(C)  In the past two years, all cars launched by company F were of mediocre quality and needed frequent repairs and maintenance thus tarnishing the name of the company to a great extent.

(D)  The car launched by company F is available in limited colours, although the owners can request for the colour of their choice.

(E)  A few other cars launched by company F several years ago had been priced lower than most other cars in the market and they worked very well.

Answer: (B)

Directions- Seven people, namely P, Q, R, S, T, U and V like seven different fruits namely, Apple, Mango, Banana, Orange, Kiwi, Guava and Strawberry. Each of them works in either of the three companies viz. Samsung, Wipro and ITC with at least two of them in a company.

Note- None of the information given is necessarily in the same order.

    R works in Wipro with the one who likes Banana. U does not work with R. P works in ITC with only the one who likes Kiwi. U does not like Apple. T works in Samsung with the one who like Apple. T does not like Strawberry. The one who likes Strawberry works with the one who likes Mango but not with R. S works with the one who likes Guava. S does not like Banana. Q does not like Apple.

17. Which of the following combinations represent the combination of people working in Wipro?

(A)  S, R

(B)  Q, V, R

(C)  U, T, R

(D)  R, Q

(E)  T, R, P

Answer: (D)

18. Which of the following fruits does P like?

(A)  Banana

(B)  Strawberry

(C)  Orange

(D)  Guava

(E)  Mango

Answer: (D)

19. Which combination represents the company in which V works and the fruit he likes?

(A)  Samsung-Apple

(B)  Samsung-Banana

(C)  Wipro-Guava

(D)  ITC-Mango

(E)  ITC-Orange

Answer: (A)

20. Which of the following combinations is correct ?

(A)  S-Strawberry

(B)  Q-Orange

(C)  R-Apple

(D)  U-Kiwi

(E)  T-Mango

Answer: (E)

21. Which of the following statements is true?

(A)  R works in the company in which P works

(B)  U works with the one who likes Mango

(C)  None of the given statements is true

(D)  S works in Wipro

(E)  Q likes Kiwi

Answer: (B)

Directions – (Q. 22-25) In these question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statement to be true if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the even statement disregarding common known facts-

(A) Only conclusion I is true.

(B) Only conclusion II is true.

(C) Either conclusion I or II is true.

(D) Neither conclusion I nor conclusion II is true.

(E) Both conclusions I and II are true.

22. Statements : Some roads are houses. Some houses are bungalows. No bungalow is an apartment.

Conclusions :

I. All roads being apartments is a possibility.

II. No apartment is a house.

Answer: (A)

23. Statements : All guests are hosts. Some guests are relatives. All relatives are friends.

Conclusions :

I. All guests are friends.

II. NO host being friend is a possibility

Answer: (D)

24. Statements : Some shops are outlets. Some outlets are factories. All factories are industries.

Conclusions :

I. At least some shops are factories.

II. At least some outlets are industries.

Answer: (B)

25. Statements : Some roads are houses. Some houses are bungalows. No bungalow is an apartment.

Conclusions :

I. Some houses are definitely not apartments.

II. At least some roads are bungalows.

Answer: (D)

26. Statements : All certainties are beliefs. Some beliefs are fears.

Conclusions :

I. At least some fears are certainties.

II. No fear is a certainty.

Answer: (C)

27. Study the given information carefully to answer the given question-

The commerce department of a college allotted its students to different organizations for completing their two month internship starting from 5-2-2016. The students were asked to submit their complete internship reports in a specified format along with the original certificates latest by 10-5-2016, failing which they would not be allowed to write their final exams. Following are given cases of 5 students who did not submit their reports by the stipulated deadline. However, one of these was allowed to write his exam. Identify that student.

(A)  Mehvish had to do her internship under two different project guides. Hence, she found it difficult to adequately allot time to both of them.

(B)  Sunil Jadhav was absent in the class during which the format of the report was given to the students.

(C)  Vaibhav Tripathi, who was allotted to an organization of another city, was given only a provisional certificate by the organization which was not as per the norms of the college.

(D)  Akhil Mehta had completed his report before the deadline, but could not submit as it was not written in the specified format.

(E)  Rachita Saxena was allotted to renowned NGO where the maximum time for internship was of 75 days.

Answer: (E)

Directions- Study the given information carefully and answer the given question-

      When  a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges following a particular line. The following is an illustration of input and arrangement.

(All the numbers are two digit numbers)

Input : 84 PARTY EAGLE 29 HOUND 16 58 ROAST 71 BEACH.

Input I : 16 ROAST 84 PARTY EAGLE 29 HOUND 58 71 BEACH.

Input II : 16 ROAST 84 EAGLE HOUND 58 71 BEACH 29 PARTY.

Input III : 58 HOUND 16 ROAST 84 EAGLE 71 BEACH 29 PARTY.

Input IV : 58 HOUND 16 ROAST 84 BEACH 29 PARTY 71 EAGLE.

Input V : 84 BEACH 58 HOUND 16 ROAST 29 PARTY 71 EAGLE.

Step V is the last step of the above arrangement as the intended output of arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps, find the appropriate steps for the given input.

Input : CHANT 18 SALTY 45 ABACUS WARDEN 30 91 67 KNIGHT.

28. Which element appears exactly between the fourth element from the left and fifth element from the right in the second last step?

(A)  67

(B)  91

(C)  WARDEN

(D)  KNIGHT

(E)  ABACUS

Answer: (E)

29. Which of the following represent the two consecutive elements to the immediate right of ‘KNIGHT’ in the last step ?

(A)  45, CHANT

(B)  30, SALTY

(C)  18, WARDEN

(D)  91, SALTY

(E)  WARDEN, 30

Answer: (C)

30. What is the position of ‘18’ from the left of ‘SALTY’ in step III ?

(A)  Third

(B)  Second

(C)  Fourth

(D)  Seventh

(E)  Sixth

Answer: (D)

31. In Step III, which element/s appear/s exactly between ‘WARDEN’ and ‘ABACUS’?

(A)  Only ‘91’

(B)  Both ‘CHANT’ and ‘67’

(C)  Both ‘18’ and ‘SALTY’

(D)  Only ‘KNIGHT’

(E)  Only ‘CHANT’

Answer: (E)

32. In step I ‘ABACUS’ : ‘WARDEN’ in the same way as ‘CHANT’ : ‘91’ in step IV. In the same way, ‘WARDEN’ : ……………. in step V?

(A)  CHANT

(B)  91

(C)  18

(D)  ABACUS

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

Directions – Study the given information carefully to answer the given question-

  Six people – J, K, L, M, N and O are holding a different number of flowers, but not necessarily in the same order. J holds less than L but more than N. M holds less flowers than N but more than O. L does not hold the most number of flowers. M holds 16 flowers.

33. Who amongst the following holds the third highest number of flowers?

(A)  N

(B)  O

(C)  L

(D)  J

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

34. How many people hold more flowers than L?

(A)  Three

(B)  Two

(C)  None

(D)  Four

(E)  One

Answer: (E)

35. If the difference between the number of flowers hold by M and J is 12, then how many flowers does O possibly hold ?

(A)  9

(B)  4

(C)  34

(D)  22

(E)  43

Answer: (B)

Directions – Study the given information carefully and answer the given question-

    Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them works in a different company viz. Microsoft, Sony, Dell, P&G, HTC, ONGC, Google and Amazon but not necessarily in the same order.

     The one who works in Microsoft sits third to the right of V. Only one person sits between the one who works in Microsoft and U.

     Only three people sit between T and U. R sits second to the left of U.

     Both R and T are immediate neighbours of the one who works in P&G. Only three people sit between the one who works in P&G and S.

    S is one of the immediate neighbours of the one who works in Dell. The one who works in ONGC sits second to the left of the one who works in Dell.

    W sits third to the left of the one who works in ONGC. P is one of the immediate neighbour of W.

    The one who works in Google sits to the  immediate left of the one who works in HTC.

    Only three people sit between the one who works in Google and the one who works in Sony.

36. V is related to Google in a certain way based on the given arrangement. Following the same pattern, Q is related to Amazon. To which of the following companies is R related to following the same pattern?

(A)  Microsoft

(B)  HTC

(C)  ONGC

(D)  Dell

(E)  Sony

Answer: (A)

37. O works in which of the following companies ?

(A)  HTC

(B)  P&G

(C)  Google

(D)  Sony

(E)  Dell

Answer: (B)

38. What is the position of P with respect to Q?

(A)  Third to the left

(B)  Fourth to the left

(C)  Second to the left

(D)  Second to the right

(E)  Third to the right

Answer: (A)

39. Which of the following is true with respect to the given arrangement?

(A)  T sits second to right of U

(B)  Q is an immediate neighbour of the one who works in Google

(C)  P and the one who works in Dell are immediate neighbours of each other

(D)  S works in ONGC

(E)  R sits second to the right of the one who works in HTC

Answer: (E)

40. Who amongst the following works in Amazon?

(A)  R

(B)  Other than those given as options

(C)  T

(D)  U

(E)  P

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...