NABARD Assistant Manager Examination Held on 15-05-2016 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

NABARD Assistant Manager Examination Held on 15-05-2016

Quantitative Aptitude

1. The numerical value of the perimeter of a rectangular field is less than that of its area by 128. If the breadth of the same field is halved, then the numerical value of the perimeter of the field becomes 40 less than its area. What is the area of the rectangle? (in centimetre square)

(A)  192

(B)  220

(C)  176

(D)  208

(E)  210

Answer: (A)

Solve both eg. and answer as –

(A) x <  y

(B) x > y

(C) x = y or cannot be established

(D) x ≤ y

(E) x ≥ y

2. (I) x2 – 19x + 35 = 0

(II) y2 – 7y + 12 = 0

Answer: (E)

3. (I) 6x2 + 5x + 1 = 0

(II) 2y2 + 7y + 5 = 0

Answer: (A)

4. (I) x2 = 9

(II) 3y2 – 8y + 5 = 0

Answer: (A)

5. (I) 2x2 + 15x + 27 = 0

(II) 2y2 + 11y + 15 = 0

Answer: (D)

6. (I) 2x2 – 9x + 10 = 0

(II) 3y2 – 10y + 8 = 0

Answer: (D)

7. Vessel A contains a mixture of milk and water in the respective quantities of 20 litres and 4 litres. Vessel B contains a mixture of milk and water in the respective ratio of 3 : 1. Mixtures from vessel A and B are both mixed together in Vessel C. If the resultant percentage of water in Vessel C was 20%, what was the initial quantity of mixture in vessel B? (in litres)

(A)  16

(B)  20

(C)  12

(D)  24

(E)  28

Answer: (A)

Directions- (Q. 8 to 12)  Study the table and answer the given question-

Note:

(i) Number of students who completed the course = Number of students enrolled – Number of students dropped out.

(ii) Only those students who completed the course could appear for job placement.

(iii) Few data are missing (indicated by-) in the table. You are expected to calculate those values based on the given information, if required to answer any of the questions.

8. In city A, 25% of students (M + F) who completed the course got job. What is the number of female students who dropped out of the course in the same city?

(A)  110

(B)  96

(C)  116

(D)  124

(E)  108

Answer: (E)

9. In city E, respective ratio of male and female students who enrolled for the course is 9 : 8 and respective ratio of male and female students who completed the course is 4 : 3. What is the number of students (M + F) who got job from the same city?

(A)  153

(B)  169

(C)  163

(D)  167

(E)  172

Answer: (A)

10. In city D, number of students (M + F) who dropped out is 3/11th of the number of students (M + F) who enrolled for the course. What percent of students (M + F) in city D, who completed the course, got job?

(A)  86.25

(B)  76.5

(C)  72.25

(D)  80.5

(E)  82.5

Answer: (E)

11. In city C, number of male students who completed the course is equal to number of female students who completed it. Only 96 students, i.e., 25% of the students (M + F) who completed the course, got job, how many male students enrolled for the course in the same city?

(A)  244

(B)  218

(C)  212

(D)  220

(E)  240

Answer: (A)

12. In city B, if 40% of students (M + F) who completed the course, got job, how m any students (M + F) got job in city B?

(A)  160

(B)  154

(C)  162

(D)  166

(E)  172

Answer: (D)

13. In village D, the number of eligible voters grew by 20% from the year 2004 to the year 2014. Also in the year 2014, the number of actual registered voters was 75% of the total eligible voters the same year. The number of actual registered voters in village D in the year 2014 was what per cent more than that of the same village in the year 2004?

(A)  40

(B)  60

(C)  50

(D)  30

(E)  70

Answer: (C)

14. If the numbers of actual registered voters are equal in village D and E, what is the respective ratio between the total population of village D and that of village E?

(A)  35 : 24

(B)  41 : 30

(C)  35 : 32

(D)  36 : 25

(E)  5 : 4

Answer: (A)

15. In village A, 75% of the actual registered voters were male. If the difference between the number of actual male registered voters and that of actual female registered voters was 1400, what was the total population of village A?

(A)  5000

(B)  7200

(C)  7500

(D)  6400

(E)  5200

Answer: (A)

16. The village B, the voter’s turnout was 36% of the total population. The voter’s turnout in village B was what per cent of actual registered voters?

(A)  60

(B)  65

(C)  70

(D)  80

(E)  75

Answer: (E)

17. Total population of village C was 12.500 and the voter’s turnout was 80% of the actual registered voters. What was the voter’s turnout in village C?

(A)  7500

(B)  7200

(C)  6400

(D)  6000

(E)  8000

Answer: (B)

18. A man invests a certain sum Rs X’ for two years in scheme A offering compound interest at 20% p.a. (compounded annually). He also invests ‘Rs.X-1600’ in scheme B for three years offering simple interest at 10% p.a. The interest he received from scheme A was twice the interest he received from scheme B. What is the sum of money, that Aman had invested in scheme B?

(A)  Rs 4,400

(B)  Rs 4,800

(C)  Rs 4,200

(D)  Rs 4,600

(E)  Rs 4,000

Answer: (A)

19. In year 1998, the number of students in school B was half that of in school A. In year 1999, the number of students were more than that in the previous year by 20% in each of the schools. In the year 2000, the number of students in school B was 1/4th of sum of those in schools A and B together in the year 1999. The number of students in school Bin 2000 was what per cent less than that in the year 1999?

(A)  15

(B)  20

(C)  10

(D)  1205

(E)  25

Answer: (E)

20. 158 ? 38 18 8

(A)  64

(B)  78

(C)  52

(D)  90

(E)  86

Answer: (B)

21. 85 83 93 63 131 ?

(A)  16

(B)  142

(C)  262

(D)  1

(E)  84

Answer: (D)

22. 5 4 6 15 56 ?

(A)  218

(B)  275

(C)  169

(D)  144

(E)  362

Answer: (B)

Directions – (Q. 23 to 27) Study the following information carefully to answer the question-

  Academy ‘XYZ’ offers classes on 4 different dance forms-bharatnatyam, freestyle, bunny-hop and jive, it has three centres in India-Noida, Kolkata and Orissa. Jive classes will always have equal number of male and female students. Only female students have enrolled for bharatnatyam classes. One student can learn only one dance form.

Data for the month of December 2015

• The total number of students in the academy was 300.

• The number of students learning Bharatnayam was 20% of the total number of students in the academy.

• Out of the total number of female students in the academy, 25% were learning freestyle, three-eighth were learning bharatnatyam and 30% were learning bunny-hop.

Data for the month of January 2016

•The number of students (both male and female) learning Jive was 32.

• The number of students learning Bharatnatyam was same as the previous month. Out of the total number of female students in the academy, 4/15 were learning freestyle.

• The number of male students learning freestyle was two times the number of female students learning the same dance form.

23. As compared to the previous month, in January 2016 the number of students (both male and female) in Academy ‘XYZ’ increased by 104. If the students learning freestyle and those learning bunny-hop increased by the same number, what was the number of male students learning bunny-hop?

(A)  82

(B)  104

(C)  112

(D)  120

(E)  96

Answer: (C)

24. In December 2015, the number of students (both male and female) learning freestyle was that per cent more than the number of students (both male and female) learning Bharatnatyam?

(A)  62.5

(B)  55.5

(C)  60

(D)  50

(E)  65

Answer: (C)

25. In December 2015, what was the average number of female students, learning bharatnatyam, jive and bunny-hop?

(A)  40

(B)  42

(C)  45

(D)  44

(E)  40

Answer: (A)

26. In December 2015, out of the total number of male students learning bunny-hop, 4/9 were in Noida centre and 5/18 were in Kolkata centre. What was the difference between the number of male students learning bunny-hop in Noida centre and those learning the dance form in Kolkata centre?

(A)  22

(B)  12

(C)  20

(D)  14

(E)  18

Answer: (B)

27. In December 2015, equal number of male and female students learning bunny-hop got selected for a competition. If the respective ratio between the number of male students who did not get selected and the number of female students who did not get selected is 5 : 3, what was the number of students (both male and female) who got selected for the competition?

(A)  32

(B)  24

(C)  20

(D)  12

(E)  28

Answer: (B)

28. 15 women can complete a work in 4 days and 32 children can complete in ‘X’ days. 10 women and 20 children work for three days, and then leave. If the remaining work is completed by 3 women in  , what is the value of ‘X’?

(A)  25

(B)  12

(C)  15

(D)  20

(E)  18

Answer: (C)

29. Shyam bought two articles-A and B, the cost prices of which were same. Shyam labelled both the articles at 40% more than its cost price. He then sold article A at 30% discount and article B at Rs 35 more than the selling price of article A. If in the whole deal he earned a profit of 5%, what was the cost price of article A?

(A)  Rs 250

(B)  Rs 100

(C)  Rs 300

(D)  Rs 360

(E)  Rs 160

Answer: (A)

30. The distance between Point X and Point Y is 80 km. Boat A could travel from point X to Y upstream and Point Y to X downstream in total 30 hours. Boat B could travel from Point X to Y upstream and Point Y to X downstream in total 9 hours. If the speed of boat B in still water is thrice of boat A in still water, what is the speed of Boat B?

(Please not: speed of the current is constant for both)

(A)  24 kmph

(B)  27 kmph

(C)  12 kmph

(D)  18 kmph

(E)  21 kmph

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...