NABARD Assistant Manager Examination Held on 15-5-2016 Agriculture and Rural Awareness Question Paper with Answer Key

NABARD Assistant Manager Exam., 2016

Held on 15-5-2016

Agriculture and Rural Awareness

1. One highlight of the Indian approach to curbing emissions as outlined in the Intended Nationally Determined Contributions (INDC) is a major scaling up of targets for renewable energy capacity to-

(A)  150 GW by 2018-19

(B)  165 GW by 2023-24

(C)  100 GW by 2020-21

(D)  175 GW by 2021-22

(E)  None of these

Ans: (D)

2. Seeking to bridge the Rural Urban divide, Government of India has decided to set-up 300 rural clusters by 2019-20 across the country with an outlay of Rs. 5142.08 crore under the –

(A)  Atal Mission for Rejuvenation and Urban  Transformation

(B)  PM Awas Yojana (PMAY)

(C)  Heritage City Development and Augmentation Yojana

(D)  Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM)

(E)  PM Sansad Adarsh Gram Yojana (PMSAGY)

Ans: (D)

3. Financial assistance of Rs. 1.20 lac each is provided for construction of pucca house (in plain areas) to all houseless and households living in dilapidated houses in rural areas under the recently announced-

(A)  PMAY (Gramin)

(B)  PMGSY

(C)  PMMY

(D)  PMRY

(E)  PMKVY

Ans: (A)

4. The third meeting of the SARC Agriculture Ministers was recently (April 2016) held in-

(A)  Karthmandu,, Nepal

(B)  New Delhi, India

(C)  Dhaka, Bangladesh

(D)  Islamabad, Pakistan

(E)  Thimphu, Bhutan

Ans: (C)

5. Generally standards in ‘Organic Farming’ are designed to encourage the use of –

(A)  Manmade substances

(B)  Artificial substances

(C)  Genetically modified substances

(D)  Natural substances

(E)  Synthetic substances

Ans: (D)

6. A ‘plantation crop’ is grown on a large piece of land usually in a tropical or semitropical area specifically planted for widespread commercial sale and usually tended b y resident labourers. Which of the following crops may be treated as a plantation crop ?

(A)  Cereals and Pulses

(B)  Fruits and Vegetables

(C)  Wheat, Rice, Maize, Millets

(D)  Tea, Coffee, Coconut, Rubber

(E)  Cotton, Jute, Sugarcane,, Toobacco

Ans: (D)

7. In order to raise awareness of its many benefits, the UN Food and Agriculture Organization (FAO) has announced the year 2016 as the ‘International Year of-

(A)  Pepper

(B)  Peanuts

(C)  Potato

(D)  Pulses

(E)  Palm Oil

Ans: (D)

8. The National Fertilizers Limited (NFL), India’s largest Central Public Sector Enterprise (PSE) is a major Indian producer of fertilizers and Industrial chemicals, it comes under the administrative control of the-

(A)  Ministry of Food Processing Industries

(B)  Ministry of Commerce and Industry

(C)  Ministry of Chemicals and Fertilizers

(D)  Ministry of Rural Development

(E)  Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises

Ans: (C)

9. Under the ‘Swachh Bharat Abhiyan’ (SBA), all 6.5 lac villages will be provided an amount of Rs. 20 lac every year until 2019 by the –

(A)  Ministry of Women and Child Development

(B)  Ministry o f Water Resources

(C)  Ministry of Rural Development

(D)  Ministry of Urban Poverty Alleviation

(E)  Ministry of Health and Family Welfare

Ans: (C)

10. The Scientific study of the movement, distribution and quality of water on earth, including water resources and environmental watershed sustainability is known as-

(A)  Hydrology

(B)  Metrology

(C)  Aerography

(D)  Cerography

(E)  Metrology

Ans: (A)

11. Which of the following Government schemes is launched with an aim to achieve convergence of investments in irrigation at the field level, expand cultivable area and improve on-farm water use efficiency ?

(A)  PMKKKY

(B)  PMKSY

(C)  PMVLK

(D)  PMJJBY

(E)  PMKVY

Ans: (B)

12. According to the revised RBI guidelines, loans to ‘Food and Agro Processing Units’ will now form part of-

(A)  Non priority sector lending

(B)  Micro Finance

(C)  Agriculture lending

(D)  MSME Lending

(E)  None of these

Ans: (B)

13. The practice of growing a series of dissimilar or different types of crops in the same area in sequential seasons is known as-

(A)  Mixed farming

(B)  Cover cropping        

(C)  Mixed cropping

(D)  Crop diversity

(E)  Crop rotation

Ans: (E)

14. The recently launched ‘PMFBY’ is a-

(A)  Life Insurance Scheme

(B)  Accident Insurance Scheme

(C)  Health Insurance Scheme

(D)  Equipment Insurance Scheme

(E)  Crop Insurance Scheme

Ans: (E)

15. The practice of raising grazing livestock such as cattle or sheep for meat or wool is known as-

(A)  Silviculture

(B)  Permaculture

(C)  Ranching

(D)  Breeding

(E)  Animal Husbandry

Ans: (C)

16. Keeping in with the spirit of ‘Make in India’ drive of the Government of India a ‘Rs. 1000 crore ‘Make in India’ fund for MSME has been created by-

(A)  IFCL

(B)  Reserve Bank of India

(C)  NABARD

(D)  SIDBI

(E)  Exim Bank

Ans: (D)

17. The farming of marine organisms such as fish, crustaceans, moluscs and marine plants is known as-

(A)  Aquaculture

(B)  Apiology

(C)  Apiculture

(D)  Agrology

(E)  Agronomy

Ans: (A)

18. Which of the following gases in the atmosphere does not fall under the category of ‘Green-house gases’ ?

(A)  Water vapour

(B)  CO2

(C)  CFC

(D)  CH4

(E)  O3

Ans: (E)

19. The Government of India has recently (September 2015) launched the PMKKKY, which will work for welfare of areas and people affected by-

(A)  Mining Activities

(B)  Natural Calamities

(C)  Insurgency

(D)  Industrial Development

(E)  Urbanization

Ans: (A)

20. As against a target of 4 per cent, the average annual growth rate of first four years of 12th Five Year Plan period (2012-17) was-

(A)  3.0%

(B)  1.0%

(C)  3.5%

(D)  2.5%

(E)  2.0%

Ans: (B)

21. The ‘Vanbandhu Kalyan Yojana’ (VKY) is aimed at improving the infrastructure and human development indices of the-

(A)  Farmers and Agriculturists

(B)  Tribal Population

(C)  Senior Citizens

(D)  Weaker Sections

(E)  Women Entrepreneurs

Ans: (B)

22. During the year 2014-15, India’s exports of animal products is reported to be over Rs. 33,128.30 crore. Which of the following form of meat was the single largest item exported during the period ?

(A)  Poultry products

(B)  Sheep/Goat meat

(C)  Processed and other meat

(D)  Animal Casing

(E)  Buffalo meat

Ans: (E)

23. Depending on the area in the South Asian region, the Kharif crops are cultivated and harvested during the months of-

(A)  April and October

(B)  January and April

(C)  November and February

(D)  October and December

(E)  August and November

Ans: (A)

24. ‘Small Farmers’ are those whose landholdings are-

(A)  above five hectare

(B)  below one hectare

(C)  between four to ten hectare

(D)  between one to two hectare

(E)  between two to four hectare

Ans: (D)

25. Yes Bank has announced mobilization of USD 5 billion towards its commitment to climate finance in India by 2020. The Bank’s committed target for funding clean energy is-

(A)  1000 MW annually

(B)  1500 MW annually

(C)  500 MW annually

(D)  1500 MW by 2020

(E)  500 MW by 2020

Ans: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...