NABARD Assistant Manager Examination Held on 15-5-2016 Computer Knowledge Question Paper with Answer Key

NABARD Assistant Manager Exam., 2016

(Held on 15-5-2016)

Computer Knowledge

1. Which of the following commands would you choose to move selected text from one place to another ?

(A)  Cut and paste

(B)  Drag and paste

(C)  Delete and paste

(D)  Copy and paste

(E)  Move and paste

Ans: (D)

2. Descending order of data hierarchy in data management in computing is –

(A)  Database – records – files – bytes – fields – bit

(B)  Database – file – record – fields – byte – bit

(C)  Database – record – fields – file – bytes- bit

(D)  Database – fields – file – record  – bit – bytes

(E)  Database – file – record – fields – bit – bytes

Ans: (B)

3. How to specify cell range from A9 to A99 is Excel ?

(A)  (A9 to A99)

(B)  (A9 = A99)

(C)  (A9 -A99)

(D)  (A9;A99)

(E)  (A9, A99)

Ans: (D)

4. Which of the following memories has the shortest access time ?

(A)  Cache Memory

(B)  Magnetic Bubble Memory

(C)  Magnetic Cone Memory

(D)  RAM

(E)  None of the above

Ans: (A)

5. What is the portion of RAM that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular RAM ?

(A)  Cache

(B)  Processor

(C)  Memory Pool

(D)  Data Pool

(E)  Processor Pool

Ans: (A)

6. The ability to perform ‘what if?’ analysis is key feature of which type of software ?

(A)  Desktop publishing program

(B)  Spreadsheet

(C)  Presentation

(D)  Word processor

(E)  Email program

Ans: (B)

7. SQL stands for –

(A)  Semi questioning language

(B)  Structured query language

(C)  Structured question language

(D)  Sequential question language

(E)  Sequential query language

Ans: (B)

8. VIRUS stands for –

(A)  Vital information Resource Under Seizure

(B)  Vital information Resource Under Siege

(C)  Vital Information  Reason Under Siege

(D)  Vital Information Under System

(E)  Virus Information Recourse Under Siege

Ans: (B)

9. To move to the bottom of a document, press ……. .

(A)  Home key

(B)  End key

(C)  Ctrl + End

(D)  Insert key

(E)  Shift key

Ans: (B)

10. Single-word reference to viruses, worms etc. is-

(A)  killerware

(B)  harmware

(C)  phish

(D)  malware

(E)  virus

Ans: (D)

11. The process of writing computer instructions in a programming language is known as –

(A)  File

(B)  Processing

(C)  Coding

(D)  Folder

(E)  Testing

Ans: (C)

12. If you copy and paste a file-

(A)  The original file remains unchanged and a new file is created

(B)  The file gets scanned

(C)  The original file is removed and new file is not created

(D)  The original file remains unchanged and a new file is not created

(E)  The original file is deleted and a new file is created

Ans: (A)

13. What is the generation of the computers which are built with VLSI technology and microprocessor ?

(A)  First

(B)  Fourth

(C)  Third

(D)  Second

(E)  Other than those given as options

Ans: (B)

14. A functions inside another function in excel is called-

(A)  Round function

(B)  Sum function

(C)  Nested function

(D)  Double function

(E)  Test function

Ans: (C)

15. Which of the following best describes a private, company wide network, closed to public access ?

(A)  Intranet

(B)  Internet

(C)  Virtual Private Network

(D)  Cloud Computing

(E)  Extranet

Ans: (C)

16. Which one of the following would not be considered as a form of secondary storage ?

(A)  hard disk

(B)  RAM

(C)  optical disk

(D)  floppy disk

(E)  flash drive

Ans: (B)

17. In computing and electronic system, BCD is abbreviation of-

(A)  Binary Coded Decimal

(B)  Bit Coded Digit

(C)  Byte Coded Digit

(D)  Bit Coded Decimal

(E)  Binary Coded Digit

Ans: (A)

18. HTTP refers to-

(A)  Home test Transaction Protocol

(B)  Hyper Text Tie Protocol

(C)  Hyper Text Transmission Protocol

(D)  Hyper Text Transfer Protocol

(E)  Home Text Transmission Protocol

Ans: (D)

19. The term ……. designates equipment that might be added to a computer to enhance, its functionality.

(A)  System device

(B)  Disk pack

(C)  Operating device

(D)  Digital device

(E)  Peripheral device

Ans: (E)

20. A computer program that converts assembly language to machine language is-

(A)  Assembler

(B)  Intersection

(C)  Comparator

(D)  Complicate

(E)  Converter

Ans: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...