NABARD Assistant Manager (Grade A & B) Examination Held on 1-3-2015 General Awareness Question Paper With Answer Key

NABARD Assistant Manager (Grade A & B) Examination Held on 1-3-2015

General Awareness

1. World’s first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries?

(A)  China

(B)  US

(C)  Singapore

(D)  Abu Dhabi

(E)  Japan

Answer: (E)

2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country?

(A)  Maharashtra

(B)  Haryana

(C)  Gujarat

(D)  Punjab

(E)  Tamil Nadu

Answer: (D)

3. In which city is India’s first post office ATM opened?

(A)  Ahemdabad

(B)  Chennai

(C)  New Delhi

(D)  Mumbai

(E)  Hyderabad

Answer: (B)

4. At present how many credit information companies are operating in India ?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  Other than those given as options

(D)  Four

(E)  Five

Answer: (D)

5. SWIFT was founded in which of the following cities ?

(A)  London

(B)  Brussels

(C)  New York

(D)  Hong Kong

(E)  Mumbai

Answer: (B)

6. Who is the head of the newly formed Expenditure Management Commission ?

(A)  Dr. Anand Sinha

(B)  Dr. Urjit Patel

(C)  Shri Arvind Mayaram

(D)  Dr. Subir Gokarn

(E)  Dr. Bimal Jalan

Answer: (E)

7. Vistara airline started its operations in India in January 2015. What is the tagline of this airline ?

(A)  Fly the New Feelings

(B)  Now Everyone Can Fly

(C)  Fly at the cheapest rates

(D)  World’s most favourite airline

(E)  Fly like a king

Answer: (A)

8. The NITI Aayog is headed by-

(A)  Minister for Planning

(B)  Prime Minister

(C)  Finance Minister

(D)  RBI Governor

(E)  President of India

Answer: (B)

9. According to an order is issued by the Culture Ministry on January 28, 2015. Who among the following has been appointed as the new chairman of Sangeet Natak Academi ?

(A)  Leela Samson

(B)  Anant Nag

(C)  Dr. P. V. Rajamannar

(D)  Girish Karnad

(E)  Shekhar Sen

Answer: (E)

10. As pert Swachh Bharat Abhiyan, the aim of building a clean India is by which year ?

(A)  2021

(B)  2019

(C)  2018

(D)  2020

(E)  2016

Answer: (B)

11. The first woman officer who led the Guard of honour at Rashtrapati Bhavan on January 26th 2015 is-

(A)  Nisha Thakur

(B)  Pooja Thakur

(C)  Punit Arora

(D)  Namrata Thakur

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

12. Paulina Vega, a 22-year-old student won the coveted title of Miss Universe 2015. She is from which of the following countries ?

(A)  Colombia

(B)  India

(C)  Hungary

(D)  Honduras

(E)  Lithuania

Answer: (A)

13. Who amongst the following is the present Director of Centre for Advanced Financial Research and Leaning (CAFRAL) ?

(A)  D. K. Mohanty

(B)  P. Vijaya Bhaskar

(C)  H. R. Khan

(D)  G. Gopalakrishna

(E)  Dr. K. C. Chakraborty

Answer: (D)

14. Which of the following is the largest stock exchange in the world ?

(A)  New York Stock Exchange

(B)  London Stock Exchange

(C)  Shanghai Stock Exchange

(D)  Tokyo Stock Exchange

(E)  NASDAQ OMX

Answer: (A)

15. Which Bank has announced the launched of country’s first’ contactless’ electronic payments without swipping ?

(A)  ICICI bank

(B)  HDFC bank

(C)  Axis bank

(D)  Union Bank of India

(E)  State Bank of India

Answer: (A)

16. Which of the following state Govt. has recently appointed yoga guru Ramdev as its brand ambassador to promote yoga and ayurveda in a big way ?

(A)  Uttarkhand

(B)  Haryana

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Himachal Pradesh

(E)  Uttar Pradesh

Answer: (B)

17. Who is the host of ICC Cricket World Cup 2015 ?

(A)  Australia and New Zealand

(B)  Other than those given as options

(C)  India and Sri Lanka

(D)  South Africa and Australia

(E)  England

Answer: (A)

18. Who is the chairperson of RBI?

(A)  Y. V. Reddy

(B)  K. L. Mohanti

(C)  Raghuram Rajan

(D)  Indra Nooyi

(E)  None of these

Answer: (C)

19. Who amongst the following is the present foreign secretary of India ?

(A)  Sujata Singh

(B)  Ranjan Mathai

(C)  Shivshankar Menon

(D)  Nirupama Rao

(E)  Subramanyam Jaishankar

Answer: (E)

20. Recently the Government has notified that One Rupee Currency Notes will be put it to circulation again. The new notes will bear the signature of which of the following authorities ?

(A)  Prime Minister

(B)  Finance Secretary

(C)  Finance Ministry

(D)  Governor of RBI

(E)  President of India

Answer: (B)

21. RAM mense ?

(A)  Randon Access Memory

(B)  Read Only Memory

(C)  Read Access Memory

(D)  Random Auto Memory

(E)  None of the above

Answer: (A)

22. What is the minimum paid-up equity capital required for starting a small finance bank ?

(A)  Rs 50 Crore

(B)  Other than those given as options

(C)  Rs 250 Crore

(D)  Rs 100 Crore

(E)  Rs 500 Crore

Answer: (D)

23. The ‘digital village’ project to provide services ranging from cashless banking to digitized school teaching was recently started at Akodara village of Gujarat at the initiative of-

(A)  Aziz Premji Trust

(B)  Govt. of Gujarat

(C)  ICICI Bank

(D)  State Bank of India

(E)  Tata Enterprises

Answer: (C)

24. The year 2015 has been declared by the 68th Session of United Nations General Assembly as-

(A)  International Year of Fruits

(B)  International Year of Food

(C)  International Year of Vegetables

(D)  International Year of Good Health

(E)  International Year of Soils

Answer: (E)

25. Union Government renamed Direct Benefit Transfer Scheme for LPG as-

(A)  Other than those given as options

(B)  PAHAL

(C)  Ajeevika

(D)  Direct Transfer Scheme

(E)  Money Transfer Scheme

Answer: (B)

26. At the Asian Games held in September-October 2014, which Indian boxer refused to accept the bronze medal in order to protest a controversial decision by the judges?

(A)  L. Sarita Devi

(B)  Mary Kom

(C)  Rolando Bohol

(D)  Varghese Johnson

(E)  Kavita Goyal

Answer: (A)

27. As per Union Budget, how much capital is required to be infused in banks to meet Basel-III norms by 2018 ?

(A)  Rs 2.40 lakh crore

(B)  Rs .050 lakh crore

(C)  Rs 1.00 lakh crore

(D)  Rs .340 lakh crore

(E)  Rs 5.00 lakh crore

Answer: (A)

28. Banks borrow money from the RBI at which of the following rates?

(A)  Base Rate

(B)  Reserve Repo Rate

(C)  Bank Rate

(D)  CRR

(E)  Repo Rate

Answer: (E)

29. Banks will soon be able to offer higher rate of interest on unbreakable fixed deposits. What is the minimum amount that is required to be invested in such a deposit scheme ?

(A)  Over Rs 50 lakhs

(B)  Upto Rs 5 lakhs

(C)  Upto Rs 10 lakhs

(D)  Upto Rs 25 lakhs

(E)  Upto Rs 100 lakhs

Answer: (E)

30. How many applications have been received by RBI, for starting payments bank?

(A)  112

(B)  65

(C)  41

(D)  72

(E)  113

Answer: (C)

31. Pravasi Bhartiya Divas (PBD)-2015 which was celebrated recently, was organized in which of the following States?

(A)  Kerala

(B)  Gujarat

(C)  Maharashtra

(D)  Rajasthan

(E)  Himachal Pradesh

Answer: (B)

32. A small deposit scheme for girl child, as part of the ‘Beti Bachao beti Padhao’ campaign,, was launched by the Govt. recently it is called as-

(A)  Balika Shiksha Account

(B)  Beti Padhao Deposit Scheme

(C)  Suraksha Deposit Scheme

(D)  Kanya Jagriti Jyoti Account

(E)  Sukanya Samridhi Account

Answer: (E)

33. Under the Liberalized Remittance Scheme (LRS) for resident individuals, what is the maximum amount that can be remitted abroad?

(A)  $ 250,000

(B)  $ 350,000

(C)  $ 500,000

(D)  $ 150,000

(E)  $ 50,000

Answer: (A)

34. Which Indian state has been ranked as the fastest growing stat for the year 2013-14 with GDP growth rate of 11.08% in 2013-14 ?

(A)  Madhya Pradesh

(B)  Haryana

(C)  Gujarat

(D)  Maharashtra

(E)  Bihar

Answer: (A)

35. Who among the following is the chairman of the External Advisory Committee (EAC) set up by RBI to evaluate application received for Payment ?

(A)  Dr. Nachiket Mor

(B)  Smt. Usha Thorat

(C)  Shri H. R. Khan

(D)  Shri R. Gandhi

(E)  Shri S. S. Mundra

Answer: (A)

36. The deadline to exchange pre-2005 currency notes is-

(A)  31-12-2015

(B)  30-06-2015

(C)  31-03-2015

(D)  30-09-2015

(E)  28-02-2015

Answer: (B)

37. ‘Winds of samara’ won the new Age Album Trophy at 57th Grammy Awards recently. The album has been launched by-

(A)  A. R. Rahman

(B)  Ricky Kej and Wouter Kellerman

(C)  Bennet Veetraag

(D)  Peter Kater and Zakir Hussain

(E)  Paul Avgernios and Peter Kater

Answer: (B)

38. Which of the following books is written by Sanjaya Baru, former media advisor of the former Prime Minister, Manmohan Singh, just before the last Lok Sabha Election ?

(A)  The Prime Minister with innovative ideas

(B)  The Accidental Prime Minister

(C)  The Intelligent Prime Minister

(D)  The Different Prime Minister

(E)  The Sudden Prime Minister

Answer: (B)

39. The player’s auction for the 8th edition of Indian Premier League was concluded recently in Bengaluru. Which player amongst the following fetched highest amount at the auction ?

(A)  Dinesh Karthik

(B)  Yuvraj Singh

(C)  Darren Sammy

(D)  Michael Hussey

(E)  Murali Vijay

Answer: (B)

40. Who among the following is the chairman of the recently constituted 7th Pay Commission ?

(A)  Justice B. N. Srikrishna (retd.)

(B)  Dr. C. Rangarajan

(C)  Dr. D. Subbarao

(D)  Justice Ashok Kumar Mathur (retd.)

(E)  Dr. Y. V. Reddy

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...