NABARD Assistant Manager (Grade A & B) Examination Held on 26-10-2014 Reasoning Question Paper With Answer Key

NABARD Assistant Manager (Grade A & B) Examination Held on 26-10-2014

Reasoning

Directions – (Q. 1-5) Relationship different elements is shown in the statements. Every statement has two conclusions. Select the conclusion which follows the given statement.

1. Statement : B > O ≥ I = L < S; I ≥ R

Conclusion I : O ≥ R

Conclusion II : R < B

(A)  Neither conclusion I nor II is true

(B)  Only conclusion II is true

(C)  Either conclusions I or II is true

(D)  Both conclusions I and II are true

(E)  Only conclusion I is true

Answer: (D)

2. Statement : M > A ≥ L ≤ E = D

Conclusion I : E ≥ L

Conclusion II : L ≤ D

(A)  Only conclusion II is true

(B)  Only conclusion I is true

(C)  Neither conclusion I nor II is true

(D)  Either conclusion I or II is true

(E)  Both conclusion I and II are true

Answer: (E)

3. Statement : M ≥ A ≥ T = I ≤ F ≤ H

Conclusion I : A ≥ H

Conclusion II : T ≤ M

(A)  Neither conclusion I nor II is true

(B)  Only conclusion I is true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Both conclusion I and II are true

(E)  Only conclusion II is true

Answer: (E)

4. Statement : B > O ≥ I = L < S; I ≤ R

Conclusion I : B ≥ S

Conclusion II : S > O

(A)  Both conclusions I and II are true

(B)  Either conclusion I or II is true

(C)  Neither conclusion I nor II is true

(D)  Only conclusion I is true

(E)  Only conclusion II is true

Answer: (C)

5. Statement : G < I ≤ A ≥ N > T < S

Conclusion I : G < N

Conclusion II : A > S

(A)  Either conclusion I or II is true

(B)  Only conclusion I is true

(C)  Only conclusion II is true

(D)  Both conclusions I and II are true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (E)

6. Read the following information carefully to answer the given question.

“If I get my children admitted to a school with a small student population, only then I can expect a versatile development in them.”-Said Mr. Chopra.

Which of the following can be inferred from Mr. Chopra’s statement?

(A)  The student population in the one and only factor on which the all-round development of a student depends.

(B)  A smaller student population at school gives the children a wider scope of development.

(C)  The teachers at over populated schools are not as qualified as the ones at low populated schools.

(D)  A child studying in a low-populated school has a better IQ than any other child of his age.

(E)  Versatile development completely depends on the school curriculum and not on the home-environment.

Answer: (A)

7. Four of the following five are alike in a certain way (based on the English alphabetical series) and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A)  TWZX

(B)  PSWT

(C)  ILOM

(D)  ADGE

(E)  KNQO

Answer: (B)

Directions-(Q. 8 and 9) Read the following information carefully and answer the questions.

   R is the brother of M and T. M is the only daughter of P. P is the only child of Q. Z is the son-in-law of Q. B is the daughter of T.

8. Which of the following is definitely true based upon the given relationship?

(A)  B is the niece of Q

(B)  None of the given options is true

(C)  T is the son of P

(D)  P is the wife of T

(E)  Q is the aunt of R

Answer: (C)

9. Which of the following is/are required to establish that Q is the grandmother of M?

(A)  No extra information is required as the relation can be established from the given information

(B)  M has only two sons

(C)  B is the great granddaughter of Q

(D)  Q has only one brother and two sisters

(E)  S is the father-in-law of Z

Answer: (E)

Directions- (Q. 10-15) Study the following information to answer the given questions.

    Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 A,, B, C, D, E and F are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. In row-2 P, Q,, R, S, T and U are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.

   S sits third to left of T. T does not sit at any of the extreme ends of the line. The one who faces T sits second to left of A. Only two people sit between A and F. Both D and E are immediate neighbours of F. P sits second to right of Q.

   B does not sit at any of the extreme ends of the line.

   Neither A nor D faces R.

10. Who amongst the following sits second to the left of the person who faces T ?

(A)  D

(B)  C

(C)  B

(D)  F

(E)  E

Answer: (E)

11. Which of the following is true with respect to the given information ?

(A)  D sits exactly between A and F

(B)  F faces one of the immediate neighbours of Q

(C)  B is an immediate neighbour of C

(D)  R faces E

(E)  None of the given options is true

Answer: (D)

12. Which of the following groups of people represents the people sitting at extreme ends of both the rows?

(A)  C, E, S, R

(B)  A, F, Q, S

(C)  E, F, Q, R

(D)  C, E, S, U

(E)  D, E, P, Q

Answer: (A)

13. Who among the following sit second to the left of the person who faces B ?

(A)  T

(B)  R

(C)  S

(D)  Q

(E)  P

Answer: (C)

14. Who among the following faces P?

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

(E)  F

Answer: (E)

15. Which of the following is true regarding U?

(A)  Both T and P are immediate neighbours of U

(B)  E is an immediate neighbour of the person who faces  U

(C)  None of the given options is true

(D)  R sits second to right of U

(E)  Only two people sit between U and P

Answer: (E)

Directions – (Q. 16 and 17) The question consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the questions. Read both the statements and choose the most appropriate option.

16. Among friends A, B, C, D and E, each having a different weight, who is the heaviest?

I. D weighs more than only two people. E weighs more than A but less than B.

II. A weighs more than C but less than E. E is not heavier than B.

(A)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question, I alone are not sufficient to answer the question.

(B)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(C)  The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

(D)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question

(E)  The data in both statements I and II together are necessary to answer the question

Answer: (E)

17. How is ‘stage’ coded in the given code language? (Note : All the codes are two letter codes only)

I. In the code language’ stage is ready’ is coded as ‘ne sa ta’ and ‘ready to go’ is coded as ‘ja ta la’.

II. In the code language’ stage it today’ is coded as ‘mu sa ye’ and ‘it will today’ is coded as ‘ru mu ye’.

(A)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(B)  The data in both statements I and II together are necessary to answer the question

(C)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question

(D)  The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

(E)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

Answer: (A)

18. If ‘sister’ is coded as 121345 and ‘art’ is coded as ‘653’, how will you encode arrest ?

(A)  655433

(B)  655413

(C)  645413

(D)  655423

(E)  None of these

Answer: (B)

Directions – (Q. 19-23) Study the following information to answer the given question.

    Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the top most floor is numbered eight.

   B lives on floor numbered six. Only one person lives between B and A. Only two people live between A and H. H lives below A. Both A and F live on an even numbered floor. E lives immediately above F. G lives on the floors below A but not on the lowermost floor. D lives on even numbered floor.

19. Who lives exactly between the floor A and B?

(A)  E

(B)  G

(C)  F

(D)  H

(E)  No one

Answer: (B)

20. If C and D interchange their places, who will live between C and H?

(A)  G

(B)  E

(C)  F

(D)  No one

(E)  A

Answer: (D)

21. Who lives on the lowest floor one?

(A)  C

(B)  Cannot be determined

(C)  H

(D)  E

(E)  D

Answer: (A)

22. Which of the following is true about G?

(A)  Only two people live between G and E

(B)  Only one person lives between H and G

(C)  G lives immediately below B

(D)  All the given statements are true

(E)  G lives on an even numbered floor

Answer: (B)

23. Four of the following five are alike as per the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to that group ?

(A)  BE

(B)  EC

(C)  HF

(D)  AH

(E)  GD

Answer: (B)

24. Statement : In order to help the textile industry of City A which has been struggling for the past four to five years, an NGO financed 80% of the transportation and marketing cost of ready material from the factories. It was, however, noticed in the following year that extending such help did not prove to be of much use in providing respite to these factories. Which of the following could be one of the factors leading to such a scenario even after the NGO’s intervention?

(A)  Export from the textile factories in City A has increased from 12.06% to 12.09% in the past 5 years.

(B)  Textile industries in City B which grappled with same problems as that of the City A were able to recover their losses after a similar intervention from the same NGO.

(C)  The government has recently increased checks as well as amount of find on transport vehicles which transport textiles without a legal permit.

(D)  Transportation and logistics in City A has been dominated by a single player since past several years.

(E)  Most of the factories to which this help was extended had outdated machinery leading to low and inferior quality of t he output.

Answer: (E)

Directions- (Q. 25-30) Study the following information to answer the given questions.

  Seven friends, namely S, T, U, V, W, X and Y attend different hobby classes namely, Singing, Gardening, Knitting, Dancing, Cooking, Yoga and Photography, not necessarily in the same order, from Monday to Sunday (of the same week).

   T attends classes on Tuesday. Only two people attend classes between T and S. X attends classes  immediately before U. W attends classes immediately after the one who attends knitting classes. neither T nor S attends knitting classes. Only one person attends classes between the one who attends knitting classes and the one who attends photography classes. V attends gardening classes. The one who attends yoga, attends classes immediately before the one who attends singing. X does not attend yoga classes. W does not attend cooking classes.

  Knitting – Sunday –Y

Dancing – Saturday – W

Photography – Friday – S

Cooking – Thursday – U

Singing – Wednesday – X

Yoga – Tuesday – T

Gardening – Monday – V

25. On which of the following days does Y attend classes?

(A)  Sunday

(B)  Monday

(C)  Thursday

(D)  Friday

(E)  Saturday

Answer: (E)

26. Four of the following five form a group based on given arrangement. Which of the following do not in group?

(A)  S-Dancing

(B)  X-Cooking

(C)  T-Photography

(D)  V-Yoga

(E)  Y-Knitting

Answer: (E)

27. Which of the following pairs represent those who attend classes on Monday and Sunday?

(A)  X, W

(B)  V, W

(C)  X, Y

(D)  V, Y

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

28. As per the given arrangement V is related to U in a certain way and T is related to S in the same way. To which of the following is X related to in the same way ?

(A)  W

(B)  V

(C)  Other than those given as options

(D)  T

(E)  Y

Answer: (E)

29. Who amongst the following attends singing classes?

(A)  S

(B)  X

(C)  Other than those given as options

(D)  U

(E)  W

Answer: (B)

30. Which of the following classes does U attend?

(A)  Other than those given as options

(B)  Singing

(C)  Cooking

(D)  Yoga

(E)  Knitting

Answer: (A)

Directions – (Q. 31-36) Study the given information and answer the given question.

   When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two digit numbers).

 Input : Progress 55 to 64 computerized 21 42 methods 15 soon.

 Step I : 64 progress 55 to 21 42 methods 15 soon computerized.

 Step II : 55 64 progress to 21 42 15 soon computerized methods.

 Step III : 42 55 64 to 21 15 soon computerized methods progress.

 Step IV : 21 42 55 64 to 15 computerized methods progress soon.

 Step V : 15 21 42 55 64 computerized methods progress soon to.

Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input : Method 98 12 of 41 evaluation differs 30 57 further now 63.

Step I : 98 method 12 of 41 evaluation 30 57 further now 63 differs.

Step II : 63 98 method 12 of 41 30 57 further now differs evaluation.

Step III : 57 63 98 method 12 of 41 30 now differs evaluation further.

Step IV : 41 57 63 98 12 of 30 now differs evaluation further method.

Step V : 30 41 57 63 98 12 of differs evaluation further method now.

Step VI : 12 30 57 63 98 differs evaluation further method now of.

31. In which step are the elements ’41 30 now differs’ found in the same order?

(A)  Fifth

(B)  Third

(C)  Fourth

(D)  The given order of elements is not found in any step

(E)  Second

Answer: (B)

32. What is the position of ‘57’ from the right of ‘41’ in the first step?

(A)  Seventh

(B)  Sixth

(C)  Second

(D)  Third

(E)  Fifth

Answer: (B)

33. Which elements exactly between ‘12’ and ‘differs’ in second last step of the given arrangement?

(A)  now

(B)  of

(C)  evaluation

(D)  30

(E)  98

Answer: (B)

34. Which element is eighth to the left of element which is tenth from the left end of the fourth step ?

(A)  of

(B)  63

(C)  now

(D)  57

(E)  41

Answer: (D)

35. What is the position of ‘30’ from the left end of the second step ?

(A)  Ninth

(B)  Eighth

(C)  Sixth

(D)  Fifth

(E)  Seventh

Answer: (E)

36. How many elements are there to the right of evaluation in the last step ?

(A)  Eight

(B)  Six

(C)  Three

(D)  Five

(E)  Four

Answer: (E)

Direction- Read the given information and answer the question.

     Airport Economic Regulatory Authority cleared an 88% reduction in charges at airport in City X and asked the operator to submit fresh rate slabs for approval. With this order, both the landing and parking charges of the planes and the user development fee will come down at the said airport.

37. Which of the following may be an effect of the said reduction in charges at the airport?

(A)  All airlines in the country will prefer to move their headquarters to city X.

(B)  The number of people in the country travelling by aeroplanes will rise drastically.

(C)  Airlines will charge less when travelling to and from city X as compared to other cities.

(D)  Aeroplanes flying from city X will be able to accommodate more number of passengers per plane.

(E)  People will travel to cit X more often than any other city in the country.

Answer: (C)

Directions- (Q. 38-43) In this question two/three statements followed  by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

38. Statements : All brinjals are potatoes. All potatoes are carrots.

Conclusion I : All carrots are potatoes.

Conclusion II : All brinjals are carrots.

(A)  Only conclusion II follows

(B)  Both I and II follow

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Neither I nor II follows

(E)  Either I or II follows

Answer: (A)

39. Statements : Some stands are rods. No wood is a rod.

Conclusion I : All woods being stands is a possibility.

Conclusion II : Some rods are definitely not stands.

(A)  both I and II follow

(B)  neither I nor II follows

(C)  only conclusion I follows

(D)  either I or II follows

(E)  only conclusion II follows

Answer: (E)

40. Statements : Some runs are jugs. All jugs are vessels. No vessel is a plate.

Conclusion I : All plates being urns is a possibility.

Conclusion II : All jugs being urns is a possibility.

(A)  Neither I nor II follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Either I or II follows

(D)  Both I and II follow

(E)  Only conclusion I follows

Answer: (A)

41. Statements : Some urns are jugs. All jugs are vessels.

No vessel is a plate.

Conclusion I : Some plates are jugs.

Conclusion II : Some urns are definitely vessels.

(A)  Either I or II follows

(B)  Neither I nor II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Only conclusion I follows

Answer: (D)

42. Statements : Some stands are rods. No wood is a rod.

Conclusion I : Some stands are woods.

Conclusion II : No stand is a wood.

(A)  Only conclusion I follows

(B)  Both I and II follow

(C)  Neither I nor II follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Either I or II follows

Answer: (E)

43. Statements : Some flowers are bouquets. Some bouquets are garlands.

Conclusion I : Some garlands are flowers.

Conclusion II : All garlands are flowers.

(A)  Both I and II follow

(B)  Neither I nor II follows

(C)  Only conclusion II follows

(D)  Either I or II follows

(E)  Only conclusion I follows

Answer: (E)

Directions – (Q. 44-49) Study the information carefully and answer the question.

    A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of t hem are facing the centre while some face outside (i.e., in a direction opposite to the centre).

   A sits third to left of C. faces the centre. Only one person sits between A and H.

    E sits second to right of H.

    G sits second to left of F. F is not an immediate neighbour of A.

    D is neither an immediate neighbour of A nor C.

     Immediate neighbours of A, D as well as C face  opposite directions (i.e., if one neighbour faces the centre then the other faces outside and vice-versa.)

     A and D face same direction as E (i.e., if E faces the centre then both  and D also face the centre and vice-versa.

44. Who sits exactly between E and H when counted from the right hand side of E?

(A)  D

(B)  G

(C)  C

(D)  F

(E)  B

Answer: (C)

45. Who is sitting to immediate right of H?

(A)  B

(B)  D

(C)  F

(D)  C

(E)  G

Answer: (D)

46. What is D’s position with respect to A?

(A)  Third to the left

(B)  Second to the left

(C)  Third to the right

(D)  Fifth to the right

(E)  Second to the right

Answer: (E)

47. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(A)  B

(B)  G

(C)  E

(D)  F

(E)  A

Answer: (B)

48. Which of the following is true regarding B as per the given seating arrangement?

(A)  B sits third to the left of E

(B)  None of the given options is true

(C)  B faces outside

(D)  D is one of the immediate neighbours of B

(E)  Only three people sit between B and C

Answer: (C)

49. Who amongst the following are immediate neighbours of F?

(A)  C, H

(B)  E, H

(C)  B, D

(D)  D, E

(E)  B, C

Answer: (D)

50. If ‘2’ is subtracted from each odd digit and ‘1’ added to each even digit in the number 8423679, which of the following numbers will appear twice in the new number thus formed ?

(A)  None

(B)  Only 3

(C)  Only 1

(D)  Both 5 and 7

(E)  Both 9 and 5

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...