NABARD Grade ‘B’ Officer Examination Held on 6-8-2017 Agricultural and Rural Management Question Paper With Answer Key

NABARD Grade ‘B’ Officer Examination Held on 6-8-2017

Agricultural and Rural Management

1. Which of the following States has launched ‘Mukhyamantri Jal Swavalamban Abhiyan Scheme’?

(A)  Rajasthan

(B)  Madhya Pradesh

(C)  Kerala

(D)  Goa

(E)  Uttar Pradesh

Answer: (A)

2. The interdisciplinary scientific study of the atmosphere is known as-

(A)  Zoology

(B)  Neurology

(C)  Meteorology

(D)  Meteorite

(E)  Biology

Answer: (C)

3. National Rural Health Mission has been launched in the country in-

(A)  2003

(B)  2005

(C)  2007

(D)  2009

(E)  2010

Answer: (B)

4. The Panchayati Raj System in India was introduced by which constitutional amendment ?

(A)  Constitutional Amendment, 1982

(B)  Constitutional Amendment, 1992

(C)  Constitutional Amendment, 2002

(D)  Constitutional Amendment, 2012

(E)  None of the above

Answer: (B)

5. How often under the Mid-day Meal Programme, should the assessment of Percentage of Underweight children at school level be done?

(A)  Yearly

(B)  Half-yearly

(C)  Quarterly

(D)  Monthly

(E)  None of the above

Answer: (B)

6. Which forest community of Central India sent a petition against stopping of shifting cultivation in 1892?

(A)  Muria

(B)  Biagas

(C)  Bhatra

(D)  Maria

(E)  None of the above

Answer: (B)

7. The deficiency of which of the following causes poor plant growth and pale green or yellow leaves ?

(A)  Potassium

(B)  Phosphorus

(C)  Nitrogen

(D)  Sulphur

(E)  Sodium

Answer: (D)

8. Which of the following is responsible for the whitening of leaves ?

(A)  Chlorosis

(B)  Transpiration

(C)  Respiration

(D)  Photosynthesis

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

9. What is the scientific name of cotton plant ?

(A)  Ocimum sanctum

(B)  Coriandrum sativum

(C)  Curcuma longa

(D)  Gossypium  herbaceum

(E)  Allium cepa

Answer: (D)

10. Where is the headquarter of International Fund for Agriculture Development located ?

(A)  Vienna, Austria

(B)  Rome, Italy

(C)  New York, USA

(D)  Berlin, Germany

(E)  Geneva, Switzerland

Answer: (B)

11. A ‘plantation crop’ is grown on a large piece of land usually in a tropical or semi-tropical area specifically planted for wide-spread commercial sale and usually tended by resident labourers. Which of the following crops may be treated as a plantation crop ?

(A)  Cereal and Pulses

(B)  Fruits and Vegetables

(C)  Wheat, Rice, Maize and Millets

(D)  Tea, Coffee, Coconut, Rubber

(E)  Cotton, Jute, Sugarcane, Tobacco

Answer: (D)

12. What is the initial fund allocated to the Diary Processing Infrastructure Fund?

(A)  Rs 2,000 crore

(B)  Rs 4,000 crore

(C)  Rs 6,000 crore

(D)  Rs 8,000 crore

(E)  Rs 10,000 crore

Answer: (D)

13. The Blue Revolution is related with-

(A)  Fish production

(B)  Meat production

(C)  Grains production

(D)  Pulses production

(E)  Oilseeds production

Answer: (A)

14. The aggregate limit per borrower for loans to corporate farmers engaged in Agriculture and Allied Activities considered as agriculture under priority sector advances is-

(A)  Rs 2.1 crore

(B)  Rs 2 crore

(C)  Rs 6.8 crore

(D)  Rs 4.5 crore

(E)  Rs 4 crore

Answer: (B)

15. What is the average weight of annual drawn mouldboard plogh ?

(A)  1.2 kg

(B)  4.5 kg

(C)  2.5 kg to 3.8 kg

(D)  5.8 kg to 3.6 kg

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

16. The sugarcane production in the country has exceeded ……. lakh tones for the year 2016-147, as per the estimate of agriculture production by Govt. of India.

(A)  4200

(B)  3700

(C)  3200

(D)  4000

(E)  3060

Answer: (E)

17. Soil Health Card is nationwide program to conduct farm level soil analysis. In which y ear, the Soil Health Card Scheme was launched?

(A)  2013

(B)  2014

(C)  2016

(D)  2012

(E)  2015

Answer: (E)

18. Which of the following becomes the first State to use Automated Weather Stations (AWS) for farmers ?

(A)  Rajasthan

(B)  Gujarat

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Maharashtra

(E)  West Bengal

Answer: (D)

19. SAMPADA is a scheme launched by the Union Government for reducing food wastage and increasing farmer’s income by 2022. What is the full form of SAMPADA?

(A)  Scheme for Agro-Marine Produce Processing and Development of Agro-Processing Clusters

(B)  Scheme for Agro-Marine Production Processed and Developed Agriculture

(C)  Scheme for Agriculture, Marine, Processing and Development Aid

(D)  Scheme for Agriculture Mega Processing and Developing Aid

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

20. In which of the following States, City ‘Centre on Integrated Rural Development for Asia and the Pacific’ (CIRDAP) is established?

(A)  Chennai

(B)  Lucknow

(C)  Bhopal

(D)  Mumbai

(E)  Hyderabad

Answer: (E)

21. The scientific study of the movement, distribution and quality of water on earth, including water resources and environmental watershed sustainability is known as-

(A)  Hydrology

(B)  Meteorology

(C)  Aerography

(D)  Cerography

(E)  Metrology

Answer: (A)

22. The practice of raising, grazing livestock such as, cattle or sheep for meat or wool is known as-

(A)  Silviculture

(B)  Permaculture

(C)  Ranching

(D)  Breeding

(E)  Animal Husbandry

Answer: (C)

23. Maximum number of operational land holdings in India is which type of holding?

(A)  Small Holdings

(B)  Large Holdings

(C)  Medium Holdings

(D)  Marginal Holdings

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

24. Which of the following Institute has recently developed genetically-modified cotton varieties?

(A)  G. B. Pant University of Agriculture and Technology

(B)  Punjab Agricultural University

(C)  Tamil Nadu Agricultural University

(D)  Indian Agricultural Research Institute

(E)  University of Agricultural Sciences, Bengaluru, Karnataka

Answer: (B)

25. Sugarcane crops are examples of which type of cropping ?

(A)  Ratoon

(B)  Multiple

(C)  Mixed

(D)  Parallel

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

26. India’s first Agriculture University is established in which State?

(A)  Jharkhand

(B)  Haryana

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Maharashtra

(E)  Madhya Pradesh

Answer: (C)

27. The Union Ministry of Commerce has launched pilot ‘RISPC’ for protecting growers of plantation crops from twin risks of yield loss. What does ‘R’ in ‘RISPC’ stands for?

(A)  Regeneration

(B)  Revenue

(C)  Rigorous

(D)  Raise

(E)  Rotational

Answer: (B)

28. Which of the following States has won the best horticulture award organized by Indian Council of Food and Agriculture?

(A)  Maharashtra

(B)  Uttar Pradesh

(C)  Haryana

(D)  West Bengal

(E)  Tripura

Answer: (C)

29. Which of the following green manure crops contains highest amount of nitrogen ?

(A)  Dhaincha

(B)  Sunnhemp

(C)  Cowpea

(D)  Guar

(E)  Alfalfa

Answer: (A)

30. Which of the following is not a nitrogenous fertilizer?

(A)  Ammonium Sulphate

(B)  Urea

(C)  Ammonium Nitrate

(D)  Super Phosphate

(E)  Ammonium Bicarbonate

Answer: (D)

31. The first phase of Saurastra Narmada Avataran Irrigation (SAUNI) Yojana was launched at which of the following Indian States ?

(A)  Madhya Pradesh

(B)  Haryana

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Gujarat

(E)  West Bengal

Answer: (D)

32. Asia’s first Rice Technology Park to be established in-

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Maharashtra

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Tamil Nadu

(E)  Karnataka

Answer: (E)

33. Crop rotation helps to-

(A)  lessen use of pesticides

(B)  yield more crops

(C)  produce a greater choice of plant products

(D)  eliminate  parasites, which have selective hosts

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

34. Which of t he following Committee has been constituted for doubling farmers’ income by 2022 ?

(A)  Ashok Mehta Committee

(B)  Sachar Committee

(C)  Ashok Dalwai Committee

(D)  Naresh Chandra Committee

(E)  Shah Nawaz Committee

Answer: (C)

35. Which of the following chemical is used for controlling the mites ?

(A)  Fungicides

(B)  Mematicides

(C)  Acaricides

(D)  Insecticides

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

36. Parthenocarpy occurs in which of the following ?

(A)  Peach

(B)  Mango

(C)  Jackfruit

(D)  Banana

(E)  Apple

Answer: (C)

37. At the vegetative growth stage flowering is stopped in food-grain crops known as.

(A)  sigmoid growth curve

(B)  determinate growth

(C)  indeterminate growth

(D)  grand growth period

(E)  None of the above

Answer: (B)

38. ‘NABARD’ (National Bank for Agriculture and Rural development)-a Apex Banking Institution provides finance for agriculture and rural development, was established on-

(A)  12 July, 1982

(B)  12 July, 1985

(C)  10 August, 1986

(D)  15 September, 1987

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

39. Jute cultivation in India is concentrated in delta area of which of the following rivers ?

(A)  Ganga

(B)  Mahanadi

(C)  Brahmaputra

(D)  Godavari

(E)  Kaveri

Answer: (A)

40. What culture should be given priority in groundnut cultivation ?

(A)  Mycorrhiza

(B)  Rhizobium

(C)  Phosphobacteria

(D)  Azospirillum

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...