NABARD Grade ‘B’ Officer Examination Held on 6-8-2017 Economic & Social Issues Question Paper With Answer Key

NABARD Grade ‘B’ Officer Examination Held on 6-8-2017

Economic & Social Issues

1. According to RBI’s latest financial stability report 2017, the GDP of India has increased from 6.75% to-

(A)  7.3%

(B)  7.5%

(C)  7.8%

(D)  7.9%

(E)  7.2%

Answer: (A)

2. GDP is-

(A)  nation’s total economic activity

(B) value of all finished goods produced in one year by its nationals

(C)  value of goods and services produced in an area, industry or sector of an economy

(D)  capital that has been consumed over the year in the form of housing, vehicle or machinery deterioration

(E)  growth of various sectors in an economy

Answer: (C)

3. The India Meteorological department is responsible for which of the following?

(A)  meteor testing, observations and data handling

(B)  research in meteorology and various other planets

(C)  meteorological observations, weather forecasting and seismology

(D)  meteorological observations, earth observations and other planets observations

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

4. How much amount of agricultural credit to farmers has been proposed in the Union Budget 2017-18?

(A)  15  lakh crore

(B)  12 lakh crore

(C)  20 lakh crore

(D)  10 lakh crore

(E)  8 lakh crore

Answer: (D)

5. Inflation is measured by which index in India?

(A)  WPI (Whole Price Index)

(B)  CPI (Consumer  Price Index)

(C)  GDP (Gross Domestic Product)

(D)  IIP (Index of Industrial Production)

(E)  NDP (National Domestic Product)

Answer: (B)

6. Which of the following has the highest population density in India?

(A)  West Bengal

(B)  Kerala

(C)  Bihar

(D)  Maharashtra

(E)  Uttar Pradesh

Answer: (C)

7. Which of the following is the percentage population in the working age group 15-59 years?

(A)  62.5

(B)  61

(C)  66.6

(D)  62.2

(E)  67

Answer: (B)

8. What are the total number of districts covered under the Socio Economic and Caste Census 2011 ?

(A)  634

(B)  640

(C)  672

(D)  710

(E)  740

Answer: (B)

9. What is the percentage of female labour force employed in India according to World Bank report ?

(A)  27.6

(B)  25.5

(C)  Other than those given as options

(D)  22.4

(E)  24.3

Answer: (C)

10. Which of the following is the guaranteed sum which the unemployed Finland people will receive under its Universal Basic Income Scheme?

(A)  € 780

(B)  € 560

(C)  € 670

(D)  € 730

(E)  € 530

Answer: (B)

11. Which of the following countries topped the World Happiness Report 2017 published by United Nations Sustainable Development Solutions Network?

(A)  India

(B)  Denmark

(C)  USA

(D)  Switzerland

(E)  Norway

Answer: (E)

12. Which of the following is a multi level global campaign to spread awareness about importance of girls’ education?

(A)  Girl Rising

(B)  Most Important Part of Our Life : Girls

(C)  Save Girls : Educate Girls

(D)  Education of Girls

(E)  Rising the girls

Answer: (A)

13. When the of inflation increases-

(A)  purchasing power of money increases

(B)  purchasing  power of money decreases

(C)  value of money increases

(D)  purchasing  power of money remains unaffected

(E)  value of money decreases

Answer: (B)

14. ………………. refers to economic condition where economic growth is very slow and prices are rising.

(A)  Inflation

(B)  Deflation

(C)  Stagflation

(D)  Hyperinflation

(E)  Other than those given options

Answer: (C)

15. Under increasing returns the supply curve is-

(A)  positively slopped from left to right

(B)  negatively slopped from left to right

(C)  parallel to the quantity axis

(D)  parallel to the price-axis

(E)  other than those given options

Answer: (B)

16. Net National Product is equal to-

(A)  Gross National Product + Depreciation

(B)  Gross national Product + Exports

(C)  Gross National Product – Depreciation

(D)  Gross National Product – Export

(E)  Other than those given options

Answer: (C)

17. Which of the following is not a method of calculating National Income in India?

(A)  Tax Method

(B)  Income Method

(C)  Production Method

(D)  Expenditure Method

(E)  None of these

Answer: (A)

18. Which of the following is a micro irrigation fund which will be set up in NABARD to achieve the goal ‘per drop more crop’?

(A)  5,000 crore

(B)  4,000 crore

(C)  2,000 crore

(D)  8,000 crore

(E)  10,000 crore

Answer: (A)

19. Which of the following committee was recently formed bythe government to check the poverty line in the country?

(A)  Suresh Tendulkar Committee

(B)  Arvind Panagariya Task Force

(C)  Lakdawala Formula

(D)  YK Algah Committee

(E)  Rangrajan Committee

Answer: (B)

20. Which of the following is the current fertility rate for India ?

(A)  2.6

(B)  3.4

(C)  2.7

(D)  4.1

(E)  2.3

Answer: (E)

21. Who is considered as father of industrialization in India?

(A)  Ratan Tata

(B)  Jamshedji Tata

(C)  Aditya Birla

(D)  Rahul Sharma

(E)  Cyres Mistry

Answer: (B)

22. The process of international integration arising from the interchange of world views, products, ideas and other aspects of culture is known as-

(A)  Globalization

(B)  Universalization

(C)  Planetization

(D)  Earthization

(E)  Modernization

Answer: (A)

23. The process of developing, pricing, promoting and distributing rural specific goods and services leading to desired exchange with rural customers to satisfy their need is known as-

(A)  Urban Marketing

(B)  Techy Marketing

(C)  Rural Marketing

(D)  Nerdy Marketing

(E)  Narrow Marketing

Answer: (C)

24. The minimum maturity period of a commercial paper is-

(A)  5 days

(B)  7 days

(C)  10 days

(D)  28 days

(E)  35 days

Answer: (B)

25. Who is the present chief of New Development Bank ?

(A)  K. V. Kamath

(B)  Kristalina Georgleva

(C)  Antonio Guterres

(D)  Irina Bokova

(E)  Tedros Adhanom

Answer: (A)

26. Which of the following is not covered in GST Bill?

(A)  Luxury Cars

(B)  Food

(C)  Electricity

(D)  Electronics Gadget

(E)  Daily Commodities

Answer: (C)

27. Which of the following is the interest rate under Kisan Vikas Patra Scheme?

(A)  8.7%

(B)  7.5%

(C)  8.2%

(D)  9.4%

(E)  8.5%

Answer: (A)

28. Uncler the NITI Aayog 15 years vision plan, three years’ ‘action agenda’ is created to boost economic growth. The duration of three-year plan is-

(A)  2017-18 to 2019-20

(B)  2018-19 to 2020-21

(C)  2016-17 to 2018-19

(D)  2019-20 to 2021-22

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

29. Under Union Budget 2017-18, ‘Income Tax’ on annual income of 2.5 lakh to 5 lakh  has  been reduced from 10 per cent to-

(A)  8%

(B)  7%

(C)  7.5%

(D)  6%

(E)  5%

Answer: (E)

30. Second Nationalization of commercial banks in India took place in-

(A)  1949

(B)  1969

(C)  1970

(D)  1980

(E)  1976

Answer: (D)

31. World Economic Outlook is released by-

(A)  WEF

(B)  World Bank

(C)  IBRD

(D)  IMF

(E)  IFSC

Answer: (D)

32. The policy to deal with taxation and expenditure decision of government is-

(A)  Investment policy

(B)  Monetary policy

(C)  Tax policy

(D)  Fiscal policy

(E)  Budgetary policy

Answer: (D)

33. IFM is established to solve the problems related to EU investment in India. What does the abbreviation ‘IFM’ stands for?

(A)  International Fund Management

(B)  Investment Fund Management

(C)  Investment Facilitation Mechanism

(D)  Indian Fund Management

(E)  Other than those given options

Answer: (C)

34. Which of t he following countries has ratified automatic exchange of financial account information with India and 40 other countries ?

(A)  United States of America

(B)  Singapore

(C)  Europe

(D)  Britain

(E)  Switzerland

Answer: (E)

35. An increase in aggregate demand over the available output leads to a rise in the price level. This Kind of inflation is known as-

(A)  Cost push inflation

(B)  Demand pull inflation

(C)  Credit inflation

(D)  Walking inflation

(E)  Galloping inflation

Answer: (B)

36. Rejuvenation, Modernization and Technology Upgradation has been renamed as-

(A)  Coir Industry Upgradation

(B)  Coir Udyami Yojana

(C)  Coir Vikas Yojana

(D)  Coir Upgradation Scheme

(E)  Other than t hose given as options

Answer: (B)

37. Under the housing scheme the EPFO allowed its subscriber to withdraw how much percentage of its EPF accumulations to buy homes?

(A)  Upto 69%

(B)  Upto 75%

(C)  Upto 82%

(D)  Upto 90%

(E)  Upto 79%

Answer: (D)

38. Which of the following about SEZ is correct ?

(A)  It is a duty free enclave to be treated as foreign territory for the trade operations and duties and tarrifs

(B)  It does not require license for exports

(C)  No manufacturing activities are allowed in SEZ

(D)  For SEZ developers there is zero tax and duty on raw material

(E)  All the given options are correct

Answer: (A)

39. It is a manned service delivery point which is open for atleast four hours a day and atleast five days a week-

(A)  Samadhan Kendra

(B)  Banking Ombudsman

(C)  Seva Kendra

(D)  Nirankarana Kendra

(E)  Banking outlet

Answer: (E)

40. According to Swachh Survekshan 2017, which city is declared as cleanest city in India ?

(A)  Vishakapatnam

(B)  Bhopal

(C)  Idduki

(D)  Indore

(E)  Surat

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...