National Insurance Company Administrative Officers Pre. Examination Held on 05-06-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

National Insurance Company Administrative Officers Pre. Examination Held on 05-06-2017

Quantitative Aptitude

 

Directions- (Q. 1-5) In each of these questions a number series is given. In each series one number is missing. Find out the missing number.

1. 7, 10, 15, 24, 39, ?

(A)  52

(B)  50

(C)  63

(D)  62

(E)  None of these

Answer: (D)

2. 104, 300, 469, 613, 734, ?

(A)  982

(B)  715

(C)  834

(D)  755

(E)  None of these

Answer: (C)

3. 5, 9, 17, 33, 65, ?

(A)  127

(B)  9.7

(C)  129

(D)  87

(E)  None of these

Answer: (C)

4. 9, 21, 45, 81, 129, ?

(A)  187

(B)  199

(C)  177

(D)  189

(E)  None of these

Answer: (D)

5. 12, 16, 32, 68, 132, ?

(A)  196

(B)  232

(C)  276

(D)  213

(E)  None of these

Answer: (B)

Directions – (Q. 6-10) Study the following table carefully and answer the given question-

6. What is the average number of eggs produced by farm D over the years?

(A)  7703

(B)  7700

(C)  7704

(D)  7604

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

7. The eggs produced by farm B in the year 2003 are approximately what per cent of the eggs produced by farm B over the years ?

(A)  18

(B)  16

(C)  19

(D)  20

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

8. What is the respective ratio of the dozens of eggs produced by farm A to farm E is the year 2005 ?

(A)  59 : 61

(B)  43 : 59

(C)  61 : 58

(D)  61 : 59

(E)  Other than these given as options

Answer: (D)

9. What is the respective ratio of the dozens of eggs produced by Farm A, B and C together in the year 2000 to the dozens of eggs produced by farms D, E and F together in the same year ?

(A)  60 : 40

(B)  61 : 49

(C)  49 : 61

(D)  61 : 59

(E)  7 : 61

Answer: (C)

10. What is the difference between the total number of eggs produced by all the farms together in the year 2001 and the year 2004?

(A)  8204

(B)  8208

(C)  8200

(D)  684

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

11. Tom started a business with Rs 52000and after 4 months Harry joined him with Rs 39000. At the end of the year out of the total profits Harry received total Rs 20000 including 1/4th of the profits as commission for managing the business. What profit did Tom receive?

(A)  40000

(B)  20000

(C)  30000

(D)  50000

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

12. Three Science classes A, B and C take a Life Science test. The average score of class A is 83. The average score of class B is 76. The average score of class C is 85. The average score of class A and B is 79 and average score of class Band C is 81. Then the average score. Of classes A, B and C is-

(A)  80

(B)  80.5

(C)  81

(D)  81.5

(E)  None of these

Answer: (D)

13. Two squares are chosen at random on a chess board, what is the probability that they have a side in common?

(A)  1/32

(B)  1/18

(C)  1/63

(D)  1/36

(E)  1/56

Answer: (B)

Directions –(Q. 14-18) Study the following graph and answer the question below.

14. What is the income of Company A?

(A)  21.6 crore

(B)  16.8 crore

(C)  22.4 crore

(D)  27.5 crore

(E)  Other than those given as option

Answer: (B)

15. What is the sum of net profit of company C, D and F?

(A)  12 crore

(B)  10.48 crore

(C)  12.46 crore

(D)  9.24 crore

(E)  8.64 crore

Answer: (D)

16. Find the difference between the total income and total expenditure of all the six companies?

(A)  29.5 crore

(B)  25.8 crore

(C)  27.2 crore

(D)  20.6 crore

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

17. Profit of Company E is what percentage of the income of Company C?

(A)  120%

(B)  88.14%

(C)  900%

(D)  40%

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

18. Income of B is how much percentage more than the expenditure of company C?

(A)  125%

(B)  150%

(C)  30%

(D)  14%

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

Directions – (Q. 19-23) In this question, two equations numbered I and II have been given. You have to solve both the equations and choose the correct option and mark the answer as-

(A) x > y       (B) x ≥ y

(C) x < y       (D) x ≤ y

(E) x = y relationship cannot be established

19. (I) x2 + 4x + 4 = 0

(II) 10y2 + 51y + 56 = 0

Answer: (E)

20. (I) x2 + 18x + 65 = 0

(II) 15y2 + 4y – 35 = 0

Answer: (C)

21. (I) x2 + 10x + 25 = 0

(II) y2 + 29y + 190 = 0

Answer: (A)

22. (I) x2 – 6x – 40 = 0

(II) y2 + 18y – 40 = 0

Answer: (E)

23. (I) x2 + 5x – 66 = 0

(II) 25y2 + 65y + 42 = 0

Answer: (E)

Directions – (Q. 24-28) Study the following table carefully and answer the given question.

24. If the water level of River-A in July in decreased by 20 per cent, then what will be the water level of River-A in July?

(A)  156 m

(B)  162 m

(C)  164 m

(D)  152 m

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

25. In which river and in which month respectively the water level is the highest?

(A)  River-C in August

(B)  River-D is September

(C)  River-B in July

(D)  River-D in August

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

26. What is the average water level of River-A in all the four months together?

(A)  224.50 m

(B)  212.25 m

(C)  210.75 m

(D)  222.25 m

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

27. If the danger level of all the four rivers is above 215 m, which river has not crossed that danger level has not crossed that danger level in August but has crossed the danger level in July?

(A)  River-A

(B)  River-B

(C)  River-C

(D)  River-D

(E)  None of these

Answer: (B)

28. What was the respective ratio between the level of River-C in September and the water level River-B in June?

(A)  91 : 101

(B)  94 : 101

(C)  51 : 103

(D)  31:101

(E)  92 : 101

Answer: (E)

29. The time taken by a boat to travel 117 km downstream is 9 hrs. and the speed of the stream is of the speed of the Find the distance travelled by the boat going upstream in 2 hrs?

(A)  32 km

(B)  14 km

(C)  17 km

(D)  20 km

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

30. The ratio of Smita’s age to her mother is 3 : 7 respectively and the difference in their ages is 32 years. What will be the ratio of their ages 4 years hence?

(A)  4 : 19

(B)  5 : 14

(C)  3 : 20

(D)  7 : 15

(E)  3 : 8

Answer: (D)

31. The ratio of number of male and female employees in an office is 5 : 3. In the office there are Engineers and Managers. If 30% of the male employees are managers and 40% of the female employees are engineers than what is the ratio of number of engineers in the company to the total number of employees?

(A)  47 : 43

(B)  33 :50

(C)  47: 80

(D)  52: 75

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

32. In a mixture of 150 litres, the ratio of milk to water is 2 : 1. What amount of water should be further added to the mixture so as to make the ratio the milk to water 1 : 2 respectively?

(A)  145 L

(B)  160 L

(C)  180 L

(D)  150 L

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

33. The average speed of a bus is three-fifths of the average speed of a car which covers 3250 km in 65 hours. What is the average speed of the bus?

(A)  30 km/hr

(B)  20 km/hr

(C)  35 km/hr

(D)  36 km/hr

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

34. Mehul sold an item for 5,625 in incurred a loss of 25%. t what price should he have sold the item to gain a profit of 25%?

(A)  9375

(B)  9357

(C)  9753

(D)  9573

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

35. A persons spends 1/3 of his income of food. He spends the rest of the income in the ratio 4 : 1 on buying clothes and books respectively. He spent Rs 2400 on the books. Find the total income of man.

(A)  Rs 18000

(B)  Rs 24000

(C)  Rs 12000

(D)  Rs 14000

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...