National Insurance Company Limited Administrative Officer (AO) Preliminary Examination Held on June 5, 2017 Question Paper With Answer Key

National Insurance Company Limited Administrative Officer (AO) Preliminary Examination Held on June 5, 2017

Part I Quantitative Aptitude

 

Directions (Q. Nos. 1-5) In each of these questions a number series is given. In each series one number is missing. Find out the missing number.

1. 7, 10, 15, 24, 39, ?

(a)  52

(b)  50

(c)  63

(d)  62

(e)  None of these

Answer: (d)

2. 104, 300, 469, 613, 734, ?

(a)  982

(b)  715

(c)  834

(d)  755

(e)  None of these

Answer: (c)

3. 5, 9, 17, 33, 65, ?

(a)  127

(b)  97

(c)  129

(d)  87

(e)  None of these

Answer: (c)

4. 9, 21, 45, 81, 129, ?

(a)  187

(b)  199

(c)  177

(d)  189

(e)  None of these

Answer: (d)

5. 12, 16, 32, 68, 132, ?

(a)  196

(b)  232

(c)  276

(d)  213

(e)  None of these

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 6-10) Study the following table carefully and answer the given questions.

6. What is the average number of eggs produced by farm D over the years?

(a)  7703

(b)  7700

(c)  7704

(d)  7604

(e)  Other than those given as options

Answer: (e)

7. The eggs produced by farm B in the year 2003are approximately. What percent of the eggs produced by farm B over the years?

(a)  18%

(b)  16%

(c)  19%

(d)  20%

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

8. What is the respective ratio of the dozens of eggs produced by farm A to farm E in the year 2005?

(a)  59 : 61

(b)  43: 59

(c)  61 : 58

(d)  61 : 59

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

9. What is the respective ratio of the dozens of eggs produced by farms A, B and C together in the year 2000, to the dozens of eggs produced by farms D, E and F together in the same year?

(a)  60 : 40

(b)  61 : 49

(c)  49 : 61

(d)  61 : 59

(e)  7 : 61

Answer: (c)

10. What is the difference between the total number of eggs produced by all the farms together in the year 2001 and the year 2004?

(a)  8204

(b)  8208

(c)  8200

(d)  684

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

11. Tom started a business with Rs 52000 and after 4 months Harry joined him with Rs 39000. At the end of the year out of the total profits Harry received total Rs 20000 including one-fourth of the profits as commission for managing the business. What profit did Tom receive?

(a)  Rs 40000

(b)  Rs 20000

(c)  Rs 30000

(d)  Rs 50000

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

12. Three Science classes A, B and C take a Life Science test. The average score of class A is 83. The average score of class B is 76. The average score of class C is 85. The average score of class A and B is 79 and average score and average score of class Band C is 81. Then the average score of classes A, B and C is

(a)  80

(b)  80.5

(c)  81

(d)  81.5

(e)  82

Answer: (d)

13. Two squares are chosen at random ion a chess board, what is the probability that they have side in common?

(a)  1/32

(b)  1/18

(c)  1/63

(d)  1/36

(e)  1/56

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 14-18) Read the following graph and answer the questions  below.

14. What is the income of Company A?

(a)  Rs 21.6 crore

(b)  Rs 16.8 crore

(c)  Rs 22.4 crore

(d)  Rs 27.5 crore

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

15. What is the sum of net profit of company C, D and F?

(a)  Rs 12 crore

(b)  Rs 10.48 crore

(c)  Rs 12.46 crore

(d)  Rs 9.24 crore

(e)  Rs 8.64 crore

Answer: (d)

16. Find the difference between the total income and the total expenditure of all the six companies?

(a)  Rs 29.5 crore

(b)  Rs 25.8 crore

(c)  Rs 27.2 crore

(d)  Rs 20.6 crore

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

17. Profit of Company E is what percentage of the income of company C?

(a)  120%

(b)  88.14%

(c)  900%

(d)  40%

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

18. Income of Company B is how much percentage more than the expenditure of company C?

(a)  125%

(b)  150%

(c)  30%

(d)  14%

(e)  Other than those given as options

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 19-23) In thee questions two equations numbered I and II  have been given. You have to solve both the equations and choose the correct option.

Give answer

a. if x > y   b. if x ≥ y

c. if x < y   d. if x ≤ y

e. if x = y or relationship between x and y cannot be established

19. I. x2 + 3x – 4 = 0 II. 10y2 + 51y + 56 = 0

Answer: (e)

20. I. x2 + 18x + 65 = 0 II. 15y2 + 4y – 35 = 0

Answer: (c)

21. I. x2 + 10x + 25 = 0 II. y2 + 29y + 190 = 0

Answer: (a)

22. I. x2 – 6x – 40 = 0 II. y2 + 18y – 40 = 0

Answer: (e)

23. I. x2 + 5x – 66 = 0 II. 25y2 + 65y + 42 = 0

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 24-28) Study the following graph carefully and answer the questions.

24. If the water level of River-A in July is decreased by 20%j, then what will be the water level of River-A in July?

(a)  156 m

(b)  162 m

(c)  164 m

(d)  152 m

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

25. In which river and in which month respectively the water level is the highest?

(a)  River-C in August

(b)  River-D in September

(c)  River-A in July

(d)  River-B in August

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

26. What is the average water level of River-A in all the four months together?

(a)  224.50 m

(b)  212.25 m

(c)  210.75 m

(d)  222.25 m

(e)  other than those given as options

Answer: (c)

27. If the danger level of all the four rivers is above 215 m, which rive has not crossed the danger level in August but has crossed the danger level in July?

(a)  River-A

(b)  River-B

(c)  River-C

(d)  River-D

(e)  None of these

Answer: (b)

28. What was the respective ratio between the level of River-C in September and the water level of River-B in June?

(a)  91 : 101

(b)  94 : 101

(c)  51 : 103

(d)  31 : 101

(e)  92 : 101

Answer: (e)

29. The time taken by a boat to travel 117 km downstream is 9 hours and the same distance upstream is 13 hours. The speed of the stream is 1/4 of the sped of the boat. Find the distance travelled by the boat going upstream in 2 hours?

(a)  32 km

(b)  14 km

(c)  18 km

(d)  20 km

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

30. The ratio o f Smita’s age to her mother is 3 : 7 respectively and the different in their ages is 32 years. What will be the ratio of their ages 4 years hence?

(a)  4 : 19

(b)  5 : 14

(c)  3 : 20

(d)  7 : 15

(e)  3 : 8

Answer: (d)

31. The ratio of number of male and female employees in an office is 5 : 3. In the office there are Engineers and Managers. If 30% of the male employees are managers and 40% of the female employees are engineers then what is the ratio of number of Engineers in the company to the total number of employees?

(a)  47 : 43

(b)  33 : 50

(c)  47 : 80

(d)  52 : 75

(e)  Other than those given as options

Answer: (e)

32. In a mixture of 150 L, the ratio of milk to water is 2 : 1. What amount of water should be further added to the mixture so as the make the ratio of the milk to water 1 : 2 respectively?

(a)  145 L

(b)  160 L

(c)  180 L

(d)  150 L

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

33. The average speed of a bus is three-fifths of the average speed of a car which covers 3250 km in 65 hours. What is the average speed of the bus?

(a)  30 km/h

(b)  20 km/h

(c)  35 km/h

(d)  36 km/h

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

34. Mehul sold in item for Rs 5625 incurred a loss of 25%. At what price should he have sold the item to gain a profit of 25%?

(a)  Rs 9375

(b)  Rs 9357

(c)  Rs 9753

(d)  Rs 9573

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

35. A person spends 1/3 of his income on food. He spends the rest of the income in the ratio 4 : 1 on buying clothe and books respectively. He spent Rs 2400 on the books. Find the total income of man.

(a)  Rs 18000

(b)  Rs 24000

(c)  Rs 12000

(d)  Rs 14000

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

Reasoning Ability

36. A is wife of B. D is brother of A. P and Q are the children of E, who is wife of D. How is B related to Q?

(a)  Father

(b)  Grandmother

(c)  Uncle

(d)  Father-in-law

(e)  Cousin

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 37-39) Study the following information and answer the questions.

Lalit goes to his office from his house with his son by a bike. He drives the bike from point A. He drives 6 km towards South and reaches point B. Then he turns to his right and drives 8 km and reaches a bakery shop.

37. How far is bakeries shop from point A and in which direction?

(a)  10 km, South-West

(b)  11 km, North-East

(c)  12 km, South-West

(d)  13 km, South-East

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

38. From bakery store Lalit turns to his right and drives 4 km and reaches Point C. He then takes right turn and drives 5 km and reaches school and drops his son. What is the distance between bakery shop and school?

(a)  3.10 km

(b)  5.13 km

(c)  6.4 km

(d)  4.56 km

(e)  7.5 km

Answer: (c)

39. From the school he drives 5 km towards left then turns right and drives 2 km and reaches point D. Point D is in which direction of Point A?

(a)  North-West

(b)  South-West

(c)  South-East

(d)  North-East

(e)  North

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 40-44) Study the following information and answer t he given questions.

Maya, Pavan, Amit, Arvind, Raghu, Rajeev and Ashok live in different floors of the same building. The lowermost floor of the building is numbered 1, the floor immediately above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7.

Arvind lives in an even numbered floor. Maya does not live above Arvind’s floor. Pavan lives three floors above Rajeev’s floor. Only one person is living between the floor in which Rajeev and Maya are living. Ashok lives in an odd numbered floor. Rajeev does not live below Arvind. Amit lives in the floor immediately above Ashok’s floor.

40. Who lives in floor number 3?

(a)  Maya

(b)  Raghu

(c)  Rajeev

(d)  Amit

(e)  Ashok

Answer: (c)

41. Who is living immediately above Raghu’s floor?

(a)  Maya

(b)  Ashok

(c)  Amit

(d)  Pavan

(e)  Rajeev

Answer: (b)

42. Who lives on the topmost floor?

(a)  Amit

(b)  Ashok

(c)  Pavan

(d)  Raghu

(e)  Maya

Answer: (c)

43. On which floor is Amit living?

(a)  7

(b)  6

(c)  5

(d)  4

(e)  3

Answer: (b)

44. If all the people are arranged in the same order as they would appear in the dictionary, starting from top floor to bottom floor, position of how many person(s) will remain unchanged after the rearrangement?

(a)  None

(b)  One

(c)  Two

(d)  Three

(e)  More than three

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 45-49) Study the following information and answer the given questions.

Eight persons U, V, J, A, X, W, B and M are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square table while four sit in the m idle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside.

A is sitting second to the right of U. U sits at one of the middle side of table. X sits second to the right of B. B is not the neighbour of U and A. There are three persons sits between A and M. J is not the neighbour of U. V sits second to the right of W.

45. Which of the following is not true with respect to the given seating arrangement?

(a)  Two persons sit between A and U.

(b)  B and M do not face each other in the seating arrangement.

(c)  X and A are immediate neighbours of each other.

(d)  W sits opposite to B.

(e)  U sits in middle of one of the sides of the square table.

Answer: (a)

46. Who amongst the following is sitting third to the right of V?

(a)  J

(b)  M

(c)  X

(d)  W

(e)  Cannot  be determined

Answer: (a)

47. How many people sit between X and W when counted in anti-clockwise direction from W?

(a)  None

(b)  One

(c)  Two

(d)  Three

(e)  More than three

Answer: (e)

48. Who amongst the following sits opposite to U?

(a)  A

(b)  W

(c)  V

(d)  J

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

49. What is the position of X with respect to J?

(a)  Immediate left

(b)  Second to the left

(c)  Third to the right

(d)  Immediate right

(e)  Second to the right

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 50-54) Study the given information carefully and answer the questions.

‘task night cheek black stage’ is coded as ’39 35 36 97 70’

‘two kind study cap lie’ is coded as ’92 56 25 84 83’

‘two lab night cheek cap’ is coded as ’35 16 56 39 84’

‘actor work task night’ is coded as ’35 77 36 42’

‘cap stage study king glass’ is coded as ’83 56 47 70 92’

(All the codes are two-digit codes only)

50. Which word is coded as ‘47’?

(a)  task

(b)  night

(c)  glass

(d)  black

(e)  stage

Answer: (c)

51. How can ‘cap black two’ be coded as?

(a)  84 56 97

(b)  56 39 83

(c)  77 25 39

(d)  42 39 35

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

52. Which of the following can possibly be coded as ’84 25 92’?

(a)  lie black stage

(b)  study two lie

(c)  actor night king

(d)  study lab work

(e)  two actor kind

Answer: (b)

53. For how many distinct words can their respective codes be determined?

(a)  8

(b)  9

(c)  10

(d)  6

(e)  7

Answer: (e)

54. What is the ratio of sum of the codes of ‘lie’ and ‘stage’ to the sum of the codes of ‘two’ and ‘cap’?

(a)  18 : 29

(b)  19 : 28

(c)  19 : 24

(d)  3 : 5

(e)  28 : 19

Answer: (b)

55. If M > N ≤ O < P and T < O > C ≥ Z are true, then which of the following options is definitely false?

(a)  M > O

(b)  C = T

(c)  O = Z

(d)  T < P

(e)  N ≥ S

Answer: (b)

56. If X > Y ≥ Z and A ≥ B > Y < M ≤ T are true, which of the following options is definitely false?

(a)  Z < X

(b)  T < X

(c)  A < Z

(d)  B > X

(e)  Z < T

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 57-59) Study the following information and answer the questions.

There are seven members, 4 men and 3 women in a family. They are A, B, C, D, E, F and G. B is an Athlete and father E. F is the paternal grandfather of E and is a Boxer. C, who is a wrestler, is daughter-in-law of D. G is E’s uncle and is an advocate. There is one Architect, one Journalist and one Pilot in the family C is not E’s mother. D is not married to B. There are three married couples in the family.

57. If F is the grandfather of a pilot, what is his daughter-in-law’ profession?

(a)  Journalist

(b)  Boxer

(c)  Advocate

(d)  Cannot be determined

(e)  Wrestler

Answer: (d)

58. If D is the Pilot and the Journalist is not a female then what E’s profession?

(a)  Architect

(b)  Journalist

(c)  Boxer

(d)  Wrestler

(e)  Athlete

Answer: (a)

59. If the Pilot does not have any child, then who is the Pilot?

(a)  A

(b)  C

(c)  E

(d)  Either A or B

(e)  Either B or C

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 60-64) Study the following information and answer the given questions.

Seven students P, Q, R, S, T U and W starts taking class from Monday to Sunday of the same week but not necessary in the same order.

T is taking class one of the day before Wednesday. There are three persons taking class between T and P.  neither Q nor R taking class on Wednesday. As many students taking class between P  and S is same as the students taking between S and Q. R has taken class immediately before the day on which U is taking the class.

60. How many students are taking class after W?

(a)  1

(b)  3

(c)  2

(d)  Cannot be determined

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

61. How many students were taking class between T and W?

(a)  None

(b)  1

(c)  2

(d)  3

(e)  More than three

Answer: (c)

62. S was taking class immediately after which day?

(a)  Monday

(b)  Tuesday

(c)  Wednesday

(d)  Friday

(e)  Saturday

Answer: (d)

63. Who among the following is taking class on Wednesday?

(a)  P

(b)  T

(c)  W

(d)  U

(e)  S

Answer: (d)

64. Who is taking class exactly between U and Q?

(a)  P

(b)  S

(c)  T

(d)  R

(e)  None

Answer: (a)

65. In a certain coding system, MICRO is written as NHDQP and WIDES is written as XHEDT, what should be the code for STAINS?

(a)  TUBJMR

(b)  RUBJMT

(c)  TSBHOR

(d)  TIJHASD

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 66-70) Study the following information and answer the questions.

Eight friends F, G, H, L, M, N and O and Q are sitting in a straight line facing North, but not necessary in the same order.

• H is sitting second to the right of N and L is sitting third to the right of H.

• M is sitting to the immediate right of F.

• Number of persons can sit between G and L is same as the numbers of persons are sitting between Q and F.

• O is sitting to the immediate right of L who is not an immediate neighbour of G.

• F is not an immediate neighbour of N.

66. If all the arranged persons are rearranged in ascending order from left to right, positions of how many of them will remain unchanged?

(a)  None

(b)  One

(c)  Two

(d)  Three

(e)  More than three

Answer: (a)

67. Which of the following pairs are sitting at the extreme ends?

(a)  N, M

(b)  Q, L

(c)  O, Q

(d)  Other than those given as options

(e)  Cannot be determined

Answer: (c)

68. Based on the given arrangement, Q is related to N and H is related to F in same way, as M is related to?

(a)  M

(b)  F

(c)  L

(d)  Q

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

69. How many persons are sitting between Q and M?

(a)  One

(b)  Two

(c)  Three

(d)  Four

(e)  More than four

Answer: (d)

70. Who is sitting third to the left of H?

(a)  Q

(b)  N

(c)  L

(d)  No one

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

Part III English

Directions (Q. Nos. 71-80) Read the following passage carefully and answer the question given below it.

Certain words here been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time there was a boy whose name was Jack, and he lived with his mother on a common. They were very poor, and the o ld woman got her living by spinning, but jack was so lazy that he would do nothing but bask in the Sun in the hot weather, and sit  by the corner of the hearth in the winter-time.

So they called him Lazy Jack. His mother could not get him to do anything for her, and at last told him, one Monday, that if he did not begin to work for his  porridge, she would turn him out to get his  living as  he could.

This roused Jack, and he went out and hired himself for the next day to a neighbouring farmer for a penny; but as he was coming home, never having had any money before, he lost it in passing over a brook. “You stupid boy”, said his mother, “you should have put it in your pocket”. ‘I’ll do another time”, replied Jack. Well, the next day, Jack went out again and hired himself to a cow-kepper, who gave him a jar of milk for his day’s work. Jack took the jar and put it into the large pocket of his jacket, spilling it all, long before he got  home. “Dear me!” said the old woman; “you should have carried it one your head”. “I’ll do so another time,” said Jack. So the following day, Jack hired himself again to a farmer, who agreed to give him a cream cheese for his services.

In the evening Jack took the cheese, and went home with it one his head. By the time he got home the cheese was all spoilt, part of it being lost, and part matted with his fair. “You stupid lout”, said his mother, “you should have carried it very carefully in your hands”, “I’ll do so another time”, replied Jack. Now the next day, Lazy Jack again went out, and hired himself to a baker, who would give him nothing for his work but large tom-cat. Jack took the cat, and began carrying it very carefully in his hands, but in a short time pussy scratched him so much that he was compelled to let it go. When he got home, his mother said to him, “You silly fellow, you should have tied it with a string, and dragged it along after you”. “I’ll do so another time”, said Jack. So on the following day, Jack hired himself to a butcher, who rewarded him by the handsome present of a shoulder of mutton. Jack took the mutton, tied it with a string, and trailed it along after him in the dirt, so that by the time  he  head got home, the meat was completely spoilt. His mother was this time quite out of patience with him, for the next day was Sunday, and she was obliged to do with cabbage for her dinner. “You ninny-hammer”, said she to her son, “you should have carried it on your shoulder”. “I’ll do so another time”, replied Jack. Well, on the Monday Lazy Jack went once more and hired himself to a cattle-keeper, who gave him a donkey for his trouble. Now though Jack was strong he found it hard to hoist the donkey on this shoulders, but at last he did it, and began walking home slowly with his prize.

Now it so happened that in the course of his journey he passed a house where a rich man lived with his only daughter, a beautiful girl, who was deaf and dumb. And she had never laughed in her life, and the doctors said she would never speak till somebody made her laugh. So the father had given out that any man who made her laugh would receive her hand in marriage. Now this young lady happened to be looking out of the window when Jack was passing by with the donkey on his shoulders; and the poor beast with its legs sticking up in the air was kicking violently and heehawing with all its might. Well, the sight was so comical that she burst out into a great fit on laughter and immediately recovered her speech and hearing. Her father was overjoyed, and fulfilled his promise by marrying her to Lazy Jack, who was thus made rich gentlemen.

71. Why Jack was repeatedly asked to go for work by his mother?

(a)  Because Jack was too lazy to do any work at home.

(b)  Because the mother wanted her son to learn new work every day.

(c)  Because she was too old to earn living for her home.

(d)  Because she could not get any work for her son.

(e)  Because they were poor and she wanted her lazy son to contribute to their living.

Answer: (e)

72. What did Jack earn after hiring himself to a baker?

(a)  He was rewarded with a piece of mutton.

(b)  He was presented with a large tom-cat.

(c)  He was rewarded a jar of milk for his day’s work.

(d)  He was rewarded with a cream cheese.

(e)  He was rewarded with a coin.

Answer: (b)

73. Why according to the passage, his mother had to cook cabbage for the dinner?

(a)  Because there was nothing else to cook.

(b)  Because she wanted to teach her son a lesson for his continuous stupidity.

(c)  Because she was very annoyed by her son’s behaviour.

(d)  Because the meat was completely marred by her son.

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

74. Why the rich m an married his daughter to lazy Jack?

(a)  Because he promised to marry his daughter to the man who would make her laugh.

(b)  Because Jack was very sincere and honest.

(c)  Because Jack was comical enough to impress her daughter.

(d)  Because he got sympathetic towards Jack’s economic condition.

(e)  Because his daughter insisted him to do so.

Answer: (a)

75. Why did Jack carry the donkey on his shoulders?

(a)  He wanted to impress the rich man’s daughter.

(b)  His mother asked him to do so.

(c)  He was foolish as he did not known how to carry a donkey.

(d)  He followed what his mother advised him after last stupid act.

(e)  The donkey was rigid and reluctant to go with him.

Answer: (d)

76. What was the ultimate fate of lazy Jack?

(a)  He finally came out of his stupidity.

(b)  He was no more a lazy boy as he used to be earlier.

(c)  He got married to a rich girl and became a rich gentleman.

(d)  He was highly praised by his mother and the rich man.

(e)  Other than those given as options.

Answer: (c)

77. Choose the word which is most similar in meaning to the word ‘Hearth’ as used in the passage.

(a)  Roof

(b)  Haven

(c)  Warmth

(d)  Condo

(e)  Fireplace

Answer: (e)

78. Choose the word which is most similar in meaning to the word ‘Heehaw’ as used in the passage.

(a)  Cackle

(b)  Irritation

(c)  Malady

(d)  Torment

(e)  Lament

Answer: (a)

79. Choose the word which is most opposite in meaning to the word ‘Rouse’ as used in the passage.

(a)  Mobilize

(b)  Disturb

(c)  Concuss

(d)  Lull

(e)  Agitate

Answer: (d)

80. Choose the word which is most opposite in meaning to the word ‘Matted’ as used in the passage?

(a)  Kinky

(b)  Uncombed

(c)  Unsettle

(d)  Snarl

(e)  Untangled

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 81-90) Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part o the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any)

81. We got / everything ready for all / of them long / before they arrived.

(a)  We got

(b)  everything ready for all

(c)  of them long

(d)  before they arrived

(e)  No error

Answer: (a)

82. The thief was caught / after he has / disposed of / the stolen goods.

(a)  The thief was caught

(b)  after he has

(c)  disposed of

(d)  the stolen goods

(e)  No error

Answer: (b)

83. Delhi’s water supply/ system is certainly / as good as is expected / in a capital own.

(a)  Delhi’s water supply

(b)  system is certainly

(c)  as good as is expected

(d)  in a capital own

(e)  No error

Answer: (a)

84. He says that / a two-miles walk / always keeps him / healthy and fresh.

(a)  He says that

(b)  a two-miles walk

(c)  always keeps him

(d)  healthy and fresh

(e)  No error

Answer: (b)

85. Simmi took me to a hotel / and ordered for / two cups of coffee / which the waiter brought in no time.

(a)  Simmi took me to a hotel

(b)  and ordered for

(c)  two cups of coffee

(d)  which the waiter brought in no time

(e)  No error

Answer: (b)

86. The first European / sailor to come to India / in modern times / was Vasco-di-Gama.

(a)  The first European

(b)  sailor to come to India

(c)  in modern times

(d)  was Vasco-di-Gama

(e)  No error

Answer: (b)

87. When the was / under house arrest / he was debarred to send / a letter even to his wife.

(a)  When the was

(b)  under house arrest

(c)  he was debarred to send

(d)  a letter even to his wife

(e)  No error

Answer: (c)

88. In spite of his insincerity / he was awarded / cent-percent marks / in Mathematics.

(a)  In spite of his insincerity

(b)  he was awarded

(c)  cent-percent marks

(d)  in Mathematics

(e)  No error

Answer: (b)

89. Much to his fortune, he / married a girl who was / more tall and lovelier than / her elder sister.

(a)  Much to his fortune, he

(b)  married a girl who was

(c)  more tall and lovelier than

(d)  her elder sister

(e)  No error

Answer: (c)

90. She prefers intellectual to manual occupations, and / is not so fond for fancy work as many of the blind / children are; yet she/ is eager to join them in whatever they are doing.

(a)  She prefers intellectual to manual occupations, and

(b)  is not so fond for fancy work as many of the blind

(c)  children are; yet she

(d)  is eager to join them in whatever they are doing

(e)  No error

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 91-100) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fill the blanks appropriately. Find out the appropriate words without changing to meaning of the blanks.

The art of wood carving is very old craft in India. Since time immemorial, man had started (91) his home by using wood carving methods. They used to make dolls and toys for their children. Wood craft in India is a common heritage and is (92) to exist across all parts of the country. The traditional craftsmen used wood, stone, earth and colour for painting as raw materials, They (93) carved doors, door frames and brackets in palaces and temples. Images of Gods, Idols and Deities were also made of wood. Sacred woods were used in such creations. The wood carvers had to retain strict (94) throughout the period they were occupied in the work. There was no restriction on the usage of colour and varnish. We can see carved wooden symbols in the rural areas which reminds us of a tribal (95). Wood craft is still being used for carving toys and dolls. The modern wood carving has touched a new height of sculpturesque perfection. At maintain traditional local (96) at the same time.

The religious product includes images of Gods and legendary figures like Durga, Ganesha, etc. Some craftsmen carve a single piece of wood to form an object. These attempts are made for artistic (97). Some distinct forms and shapes of items of wood carft have come down from remote past and some (98) forms have been evolved maintaining the custom and simplicity.

In the past, these wood craft items, such as toys, dolls, idols, etc., were meant for local market. There is a great demand for these wooden products as decorative items. The mostly carry decorative value in modern society.

Some wood artisans make wooden masks (99) customary religious sentiments. The tools used for wood craft are mainly the carpenter’s tools, carving chisels and the wood. The woods that they use are soft and are easily available. There are thousands of wood craftsmen making pieces of wood carved items of (100) beauty.

91.

(a)  renovating

(b)  decorating

(c)  beautifying

(d)  colouring

(e)  farming

Answer: (b)

92.

(a)  established

(b)  found

(c)  inserted

(d)  set-up

(e)  tend

Answer: (b)

93.

(a)  beautifully

(b)  remarkably

(c)  splendidly

(d)  skilfully

(e)  effectively

Answer: (d)

94.

(a)  difficulty

(b)  tenacity

(c)  accuracy

(d)  austerity

(e)  frugality

Answer: (c)

95.

(a)  pedigree

(b)  culture

(c)  legacy

(d)  custom

(e)  hertiage

Answer: (a)

96.

(a)  zest

(b)  flavour

(c)  squirt

(d)  fragrance

(e)  spirit

Answer: (e)

97.

(a)  presentation

(b)  affirmation

(c)  illustration

(d)  demonstration

(e)  manifestation

Answer: (d)

98.

(a)  experimental

(b)  innovative

(c)  creative

(d)  imaginative

(e)  traditional

Answer: (e)

99.

(a)  exhibiting

(b)  illustrating

(c)  indicating

(d)  depicting

(e)  presenting

Answer: (a)

100.

(a)  wonderful

(b)  decorative

(c)  exceptional

(d)  anomalous

(e)  exemplary

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...