National Insurance Company Ltd. Recruitment of Administrative Officers Examination-2015 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

National Insurance Company Ltd. Recruitment of Administrative Officers Examination-2015

Quantitative Aptitude

 

1. A rectangular plot has a concrete path running in the middle of the plot parallel to the length of the plot. The rest of the plot is used as lawn, which has an area of 253 sq. m. If the width of the path is 4m and the length of the plot is greater than its breadth by 8m, what is the area of the plot? (in m. sq.)

(a)  896

(b)  345

(c)  432

(d)  354

(e)  682

Answer: (b)

Directions (Qs. 2 to 6) : Study the following graph carefully to answer these questions.

2. What is the respective ratio between total number of Blackberry mobile phones sold by stores C, D and G together and the total number of Apple mobile phones sold by the same stores together?

(a)  3 : 4

(b)  2 : 3

(c)  4 : 9

(d)  3 : 5

(e)  5 : 9

Answer: (None)

3. Average number of Nexus mobile phones sold by all the given stores together is by what percent more than the number of BlackBerry mobile phones sold by all the given stores together?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (a)

4. What is the difference between number of mobile phones of all three brands sold by stores F and A?

(a)  3,60,000

(b)  3,42,000

(c)  4,20,000

(d)  3,48,000

(e)  3.56.000

Answer: (c)

5. If the price of each BlackBerry mobile is Rs. 22,000, price of each Nexus mobile is Rs. 25,000 and the price of each Apple mobile is Rs. 28,000, by what percent are the total sales of store F more than the total sales of store D?

(rounded off to nearest integer)

(a)  34

(b)  31

(c)  44

(d)  36

(e)  42

Answer: (e)

6. The number of Nexus mobile phones sold by each store increased by 15% from 2008 to 2009, and the number of Apple mobile phones sold by each store increased by 10% from 2008 to 2009. What was the total number of Nexus and Apple mobile phones sold by stores B and E together in 2009?

(a)  12,72,100

(b)  12,79,000

(c)  11,77,200

(d)  12,77,200

(e)  11,72,100

Answer: (b)

Directions (Qs. 7 to 11) : What approximate value will come in place of questions mark (?) in the given questions? (You are not expected to calculate exact value).

7. 92/37.11 = ? – 163.02

(a)  534

(b)  208

(c)  329

(d)  424

(e)  256

Answer: (b)

8. 0032 + 23.982 – (1282.998 + 578.898) + 6.892 = ?

(a)  549

(b)  678

(c)  763

(d)  635

(e)  718

Answer: (None)

9. 99/31.12 + 323.898 ÷ 8.892 = ?

(a)  42

(b)  18

(c)  50

(d)  32

(e)  59

Answer: (c)

10. (√015 – √168.996)2/(√195.989 – √120.996)2 = ?

(a)  97

(b)  58

(c)  81

(d)  72

(e)  61

Answer: (c)

11. (29.989% of 4530.11) – (22.04% of 4599.99) = ? + 125.99

(a)  289

(b)  296

(c)  278

(d)  221

(e)  323

Answer: (d)

12. The speed of the boat in still water is 16 km/h and speed of the current is 2 km/h. It takes a total of 6.5 hours to row upstream from point A to point B and downstream from point B to point C. If the distance from point A to point B is two-thirds the distance between point B and C, what is the total distance travelled by the boat (both upstream and downstream)?

(a)  112 kms

(b)  98 kms

(c)  124 kms

(d)  90 kms

(e)  105 kms

Answer: (e)

13. 24 men can complete a piece of work in 14 days. 2 days after they started working, 4 more men joined them and after 2 more days 6 men left. How many more days will they now take to complete the remaining work?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (a)

Directions (Qs. 14 to 18) : Read the following information carefully to answer these questions.

   In college ‘B’, in a group of 1200 students boys and girls are in the ratio of 7 : 5 respectively. Students are studying either Computer Science or IT. Each one of them likes one or  more type of books out of Novel, Biography or Science Fiction.

Out of the boys, 48% study Computer Science and remaining study IT. Out of the boys studying Computer Science, 1/6th like only Novel, 1/4th like only Novel and Biography. 1/6th like only Novel and Science Fiction. 1/4th like only Novel and Science Fiction. 1/4th like all three types of books. Out of the boys studying IT, 1/7th like only Novel, 1/4th like only Novel and Biography, 1/13th like only Novel and Science Fiction. 1/7th like all three types of books.

Out of the girls, 56% study Computer Science and remaining IT. Out of the girls studying Computer Science, 1/7th like only Novel, 1/8th like only Novel and Biography. 1/4th like only Novel and Science Fiction. 1/8th like all three types of books. Out of the girls studying IT, 1/5th like only Novel, 1/11th like only Novel and Biography. 1/4th like Biography. 1/4th like only Novel and Science Fiction. 1/5th like all three types of books.

14. Out of the boys studying Computer Science number of boys who like only Science Fiction is 1/7th of the boys who like Novel. What is the total number of boys studying Computer Science who like either only Novel or only Science Fiction?

(a)  90

(b)  108

(c)  104

(d)  96

(e)  82

Answer: (d)

15. Total number of girls who like only Biography is 75% of the total number of girls who like only Novel. Total how many girls like Science Fiction?

(a)  291

(b)  298

(c)  198

(d)  287

(e)  185

Answer: (b)

16. If the total number of boys studying IT who like Science Fiction is 165, how many boys studying IT like only Biography?

(a)  63

(b)  47

(c)  46

(d)  67

(e)  56

Answer: (e)

17. What percent of the total number of students (boys and girls studying Computer Science and IT) like all three types of books?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (d)

18. How many girls studying IT do not like Novel?

(a)  49

(b)  51

(c)  43

(d)  65

(e)  57

Answer: (e)

Directions (Qs. 19 to 24) : Refer to the pie charts answer these questions :

19. The number of Academic Books published by one Company E is what percent less than the number of Non-Academic Books published by the same company?

(a)  25%

(b)  30%

(c)  35%

(d)  22%

(e)  20%

Answer: (a)

20. The number of Non-Academic Books published by one Company C is what percent of the total number of Non-Academic Books published by Companies B and D together?

(a)  36

(b)  40

(c)  38

(d)  48

(e)  32

Answer: (a)

21. What is the respective ratio between the number of Academic Books published by Company A and the number of Non-Academic Books published by Company E?

(a)  5 : 9

(b)  9 : 11

(c)  7 : 9

(d)  4 : 5

(e)  3 : 5

Answer: (a)

22. What is the difference between the number of Academic Books and Non-Academic Books published by Company F?

(a)  580

(b)  640

(c)  512

(d)  768

(e)  456

Answer: (d)

23. The number of Non-Academic Books published by Company A is approximately what percent more than the number of Academic Books published by Company E?

(a)  26

(b)  21

(c)  10

(d)  18

(e)  32

Answer: (b)

24. How many Non-Academic Books were published by Company D?

(a)  3722

(b)  4096

(c)  3264

(d)  3584

(e)  2880

Answer: (b)

25. 1500 were invested for 5 years in scheme A which offers simple interest at a rate of 14% p.a. The amount received after 5 years and some additional money, is then invested in scheme B, for 2 years, which offers compound interest (compounded annually) at a rate of 20% p.a. If the compound interest received from scheme B after 2 years is Rs. 1408, what was the additional money invested in scheme B apart from the amount received from scheme A?

(a)  Rs. 450

(b)  Rs. 650

(c)  Rs. 500

(d)  Rs. 280

(e)  Rs. 520

Answer: (b)

26. How much time will train A take to completely cross train B running in opposite direction (towards each other)?

I. The total length of train A and train B together is 456m.

II. Train B can cross an electric pole in 8 seconds. The respective ratio of speed of train A and train B is 7 : 9.

(a)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(b)  The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(c)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(d)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(e)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Answer: (c)

27. How many labourers are employed to do the piece of work?

I. If all the employed labourers report to work, the concerned piece of work can be completed in 36 days.

II. If 15 of the employed labourers are absent (do not report to work), the concerned piece of work can be completed in 56 days.

(a)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(b)  The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(c)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(d)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(e)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Answer: (c)

28. What is the sum of money (in Rs.)?

I. The sum when invested in scheme A which offers simple interest @ 7 p.c.p.a., amounts to Rs. 7,752 in two years.

II. The sum when invested in scheme B, which offers compound interest (compounded annually) amounts to Rs. 8,228 in two years and Rs. 9050.80 in three years.

(a)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(b)  The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(c)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(d)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(e)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Answer: (a)

29. What was the percentage of discount given while selling the table?

I. The cost price of the table is Rs. 6,000.

II. 16% profit was earned by selling the table for Rs. 6,960. If there were no discount the earned profit would have been 24%.

(a)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(b)  The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(c)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(d)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(e)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Answer: (c)

30. What is the volume of the cylinder? (in m3)

I. The height of the cylinder is 6m less than its radius.

II. The difference between the total surface are and curved surface area of the cylinder is 1232 m2.

(a)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(b)  The data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(c)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(d)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(e)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Answer: (c)

Directions (Qs. 31 to 36) : Study the following table carefully to answer these questions:

31. What percent of the total number of population for States P, R and V together speaks Hindi language?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (e)

32. What is the difference (in thousands) between total employed population from states R, S and T together and the total unemployed population from these three states together?

(a)  8500

(b)  9100

(c)  8700

(d)  9300

(e)  9700

Answer: (e)

33. What percent of the population from states Q and V together is in the age group 21-30 years?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (a)

34. If the respective ratio of Urban to Rural population among total population of state S is 4 : 3 and that of state T is 3 : 2, what is the total number of rural population (in thousands) in these two states together?

(a)  2800

(b)  2500

(c)  3000

(d)  3450

(e)  3200

Answer: (b)

35. Out of the total employed population in all the given states, 55% are women and out of them 30% women are married. How many employed women (in thousands) are not married?

(a)  7825

(b)  8328

(c)  8365

(d)  9669

(e)  9163

Answer: (e)

36. What percent of the total population from stats Q and S together is unemployed?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (c)

37. Anurag’s annual income is Rs. 6,36,000. He spends 22% of h is monthly income on paying bills, 18% on household items, 12% on paying his children’s fees and 4% he donates to a charity. If two-fifth of the remaining amount he invests in mutual funds, what is the amount left with him every month?

(a)  Rs. 17,850

(b)  Rs. 12,162

(c)  Rs. 9,328

(d)  Rs. 13,992

(e)  Rs. 14,650

Answer: (d)

38. The population of a state in the year 2013 was 1,12,926. If the rate of increase was 10% and 20% respectively from the year 2011 to 2012 and 2012 to 2013, what was the population in the year 2011?

(a)  85,550

(b)  86,450

(c)  79,550

(d)  75,550

(e)  76,950

Answer: (a)

Directions (Qs. 39 to 41) : Answer these questions on the following information.

   There are 4 red balls, 4 green balls and 6 blue balls, in a box.

39. If two balls are drawn randomly, what is t he probability that at least one of them is blue?

(a)  6/13

(b)  7/13

(c)  8/13

(d)  10/13

(e)  9/13

Answer: (e)

40. If one ball is drawn randomly, what is the probability that it is either red or blue?

(a)  5/9

(b)  7/9

(c)  4/7

(d)  3/7

(e)  5/7

Answer: (e)

41. If three balls are drawn randomly, what is the probability that one of them is green and the other two are blue?

(a)  15/91

(b)  24/91

(c)  20/91

(d)  10/91

(e)  12/91

Answer: (a)

42. In what respective ratio two varieties of rice costing Rs. 36 per kg and Rs. 60 per kg be mixed, so that by selling the mixture at Rs. 54 per kg 20% profit is earned?

(a)  3 : 2

(b)  7 : 5

(c)  5 : 3

(d)  5 : 2

(e)  4 : 3

Answer: (c)

43. 8 years ago, Jyoti’s age was equal to the Swati’s present age. If the sum of Jyoti’s age 10 years from now and Swati’s age 6 years ago is 88 years, what was Kusum’s age 14 years ago if Kusum is 8 years younger to Swati? (in years)

(a)  22

(b)  14

(c)  25

(d)  24

(e)  16

Answer: (e)

Directions (Qs. 44 to 48) : In these questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer.

44. I. 2x2 – 7x + 3 = 0

II. 2y2 – 7y + 6 = 0

(a)  x < y

(b)  x > y

(c)  x ≥ y

(d)  x ≤ y

(e)  Relationship between x and y cannot be established.

Answer: (e)

45. I. 4x2 ­+ 16x + 15 = 0

II. 2y2 + 3y + 1 = 0

(a)  x < y

(b)  x > y

(c)  x ≥ y

(d)  x ≤ y

(e)  Relationship between x and y cannot be established.

Answer: (a)

46. I. 9x2 – 45x + 56 = 0

II. 4y2 – 17y + 18 = 0

(a)  x < y

(b)  x > y

(c)  x ≥ y

(d)  x ≤ y

(e)  Relationship between x and y cannot be established.

Answer: (b)

47. I. 2x2 + 11x + 14 = 0

II. 2y2 + 15y + 28 = 0

(a)  x < y

(b)  x > y

(c)  x ≥ y

(d)  x ≤ y

(e)  Relationship between x and y cannot be established.

Answer: (c)

48. I. 6x2 + 11x + 4= 0

II. 4y2 – 7y – 2 = 0

(a)  x < y

(b)  x > y

(c)  x ≥ y

(d)  x ≤ y

(e)  Relationship between x and y cannot be established.

Answer: (a)

49. A started a business with an investment of Rs. 14,000. After 2 months B joins in with 6/7 of the amount that A invested and A withdraws Rs. 4000. After 2 more months, C joins with Rs. 8000 and A again withdraws Rs. 2000. After a year, if C received Rs. 2,656 as his share then what was the total profit? (in Rs.)

(a)  16,954

(b)  11,668

(c)  12,284

(d)  14,326

(e)  13,548

Answer: (c)

50. In a yoga class there were 12 members. Two members left the class and 4 new members joined. If the average age decreased by 4 years and the total age decreased by 2, what is the new average age of the class? (in years)

(a)  22

(b)  27

(c)  23

(d)  28

(e)  18

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...