NDA & NA Exam (I)-2018 Held on 22-4-2018 General Studies Question Paper With Answer Key

NDA & NA Exam (I)-2018 Held on 22-4-2018

General Studies

1. Which one of the following rivers is not a tributary of river Cauvery?

(A) Hemavati

(B) Arkavati

(C) Indravati

(D) Amravati

Answer: (C)

2. Which of the following conditions is/are essential for tea cultivation?

(1) Tropical and sub-tropical climate

(2) Heavy rainfall ranging from 150 cm to 250 cm

(3) Soil should contain good amount of lime

Select the correct answer using the code given below :

(A) 1, 2 and 3

(B) 1 and 2 only

(C) 2 and 3 only

(D) 1 only

Answer: (B)

3. Bharatmala Project is related to-

(A) Improving road connectivity

(B) Interlinking ports and railways

(C) Interlinking of rivers

(D) Interlinking major cities with gas pipelines

Answer: (A)

4. Which one of the following is a local wind that blows out from Siberia?

(A) Bora

(B) Purga

(C) Mistral

(D) Blizzard

Answer: (B)

5. Which one of the following centres is not known for iron and steel industry?

(A) Bhadravati

(B) Salem

(C) Vishakhapatnam       

(D) Renukoot

Answer: (D)

6. Which of the following are essential pre-requisites for establishment of a thermal power station?

(1) Availability of fossil fuels

(2) Proximity to river, lake or sea

(3) Good transport network

(4) Promixity to an urban centre

Select the correct answer using the code given below :

(A) 1, 2 and 3

(B) 2 and 4

(C) 2 and 3 only

(D) 1 and 3 only

Answer: (A)

7. Which of the following statements about ‘Aadi Mahotsav’ held recently in New Delhi/are correct?

(1) The theme of the festival was ‘A Celebration of the Spirit of Tribal Culture, Cuisine and Commerce’

(2) The festival was organized by the Ministry of Tourism, Government of India.

Select the correct answer using the code given below :

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (A)

8. Light year is a unit for measurement of:

(A) age of universe

(B) very small time intervals

(C) very high temperature

(D) very large distance

Answer: (D)

9. Which of the following statements about electromagnetic waves, sound waves and water waves is/are correct?

(1) They exhibit reflection

(2) They carry energy

(3) They exert pressure

(4) They can travel in vacuum

Select the correct answer using the code given below:

(A) 1, 2 and 3

(B) 2 and 4

(C) 1 and 3 only

(D) 1 only

Answer: (A)

10. Thermal capacity of a body depends on the-

(A) mass of the body only

(B) mass and shape of the body only

(C) density of the body

(D) mass, shape and temperature of the body

Answer: (A)

11. Who among the following first used the term ‘Industrial Revolution’ in English to describe the changes that occurred in British industrial development between 1760 and 1820?

(A) Karl Marx

(B) Georges Michelet

(C) Arnold Toynbee

(D) Friedrich Engels

Answer: (C)

12. Which one of the following statements about the Olympe de Gouges (1748-1793) is correct?

(A) She declared that although citizens should have equal rights, they are not entitled to the same honours by the State

(B) She was a supporter of the Jacobin government

(C) She was jailed for treason by National Assembly

(D) She declared that the nation is the union of woman and man

Answer: (C)

13. Who among the following built a model steam engine in 1968 called ‘Miner’s Friend’ to drain mines?

(A) Thomas Savery

(B) Thomas Newcomen

(C) James Watt

(D) Richard Arkwright

Answer: (A)

14. Which one of the following statements about Renaissance Humanist culture is not true?

(A) It slackened the control of religion over human life

(B) It believed that human nature was many-sided

(C) It was concerned with good manners

(D) It criticized material wealth, power and glory  

Answer: (D)

15. Who gifted the Badshah Nama to King George in 1799?

(A) Abul Fazal

(B) Abdul Hamid Lahori

(C) Nawab of Awadh

(D) William Jones

Answer: (C)

16. What is the name of the award given to meritorious men in the Mughal Court in the form of a robe of honour that was once worn by the Emperor?

(A) Sarapa

(B) Patka

(C) Padma murassa

(D) Khilat

Answer: (D)

17. Who among the following social reformer started a society for the encouragement of widow remarriage in 1866 in Maharashtra?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Jyotirao Phule

(C) Vishnushastri Pandit

(D) Pandita Ramabai

Answer: (C)

18. Name the first major voluntary association representing primarily Indian landlord interests that was set up in Calcutta in 1851?

(A) British Indian Association

(B) Landholder’s Society

(C) Madras Native Association

(D) Bombay Association

Answer: (A)

19. Who among the following introduced the Permanent Settlement of Bengal in 1793?

(A) Lord Cornwallis

(B) Lord Ripon

(C) Robert Clive

(D) John Adam

Answer: (A)

20. Name the rebel who fought against the British in the battle of Chinhat in the source of the 1857 Revolt?

(A) Ahmadullah Shah

(B) Shah Mal

(C) Mangal Pandey

(D) Kunwar Singh

Answer: (A)

21. Which one of the following statements is correct?

(A) Any energy transfer that does not involve temperature difference in some way is not heat

(B) Any energy transfer always requires a temperature difference

(C) On heating the length and volume of the object remain exactly the same

(D) Whenever there is a temperature difference, heat is the only way of energy transfer

Answer: (A)

22. If T is the time period of an oscillating pendulum, which one of the following statement is not correct?

(A) The motion repeats after time T only once

(B) T is the least time after which motion repeats itself

(C) The motion repeats itself after nT, where n is a positive integer

(D) T remains the same only for small angular displacements

Answer: (C)

23. If an object moves with constant velocity then which one of the following statements is not correct?

(A) Its motion is along a straight line

(B) Its speed changes with time

(C) Its acceleration is zero

(D) Its displacement increases linearly with time

Answer: (B)

24. An object is moving with uniform acceleration a. Its initial velocity is u and after time t its velocity is v. The equation of its motion is v = u + at. The velocity (along y-axis) time (along x-axis) graph shall be a straight line.

(A) passing through origin

(B) with x-intercept u

(C) with y-intercept u

(D) with slope u

Answer: (C)

25. What is the net force experienced by a bar magnet placed in a uniform magnetic field?

(A) Zero

(B) Depends upon length of the magnet

(C) Never zero

(D) Depends upon temperature

Answer: (A)

26. Which one of the following has maximum inertia?

(A) An atom

(B) A molecule

(C) A one-rupee coin

(D) A cricket ball

Answer: (C)

27. Which one of the following is the value of 1 kWh of energy converted into joules?

(A) 1.8 × 106 J

(B) 3.6 × 106 J

(C) 6.0 × 106 J

(D) 7.2 × 106 J

Answer: (B)

28. Which one of the following statements about gravitational force is NOT correct?

(A) It is experienced by all bodies in the universe

(B) It is a dominant force between celestial bodies

(C) It is a negligible force for atoms

(D) It is same for all pairs of bodies in our universe

Answer: (D)

29. Whether an object will float or sink in a liquid, depends on-

(A) mass of the object only

(B) mass of the object and density of liquid only

(C) difference  in the densities of the object and liquid

(D) mass and shape of the object only

Answer: (C)

30. Which one of the following devices is non-ohmic?

(A) Conducting copper coil

(B) Electric heating coil

(C) Semi conductor diode

(D) Rheostat

Answer: (C)

31. Which one of the following is the natural phenomenon based on which a simple periscope works?

(A) Reflection of light

(B) Refraction of light

(C) Dispersion of light

(D) Total internal reflection of light

Answer: (A)

32. Which one of the following frequency ranges is sensitive to human ears?

(A) 0 – 200 Hz

(B) 20 – 20,000 Hz

(C) 200 – 20,000 Hz only

(D) 2,000 – 20,000 Hz only

Answer: (B)

33. The accidental touch of Nettle leaves creates a burning sensation, which is due to inject of-

(A) Hydrochloric acid

(B) Methanoic acid

(C) Citric acid

(D) Sulphuric acid

Answer: (B)

34. Which of the following properties is true for a tooth paste?

(A) It is acidic

(B) It is neutral

(C) It is basic

(D) It is made up of Calcium phosphate, the material of tooth enamel

Answer: (C)

35. Which one of the following gives the highest amount of hydrogen ions (H+)?

(A) Sodium hydroxide solution

(B) Milk of magnesia

(C) Lemon juice

(D) Gastric juice

Answer: (D)

36. Which one of the following is NOT a tributary of Indus River?

(A) Beas

(B) Ravi

(C) Chenab

(D) Tawi

Answer: (D)

37. Which one among the following is the largest tiger reserve of India in terms of area of the core/critical tiger habitat?

(A) Manas

(B) Pakke     

(C) Nagarjunasagar Srisailam

(D) Periyar

Answer: (C)

38. Which one of the following is not a coastal depositional feature?

(A) Tombolo

(B) Sand bar

(C) Stack

(D) Spit

Answer: (C)

39. Which of the following is/are coastal erosional feature(s)?

(1) Notch       (2) Sea Arch

(3) Cliff         (4) Hook

Select the correct answer  using the code given below :

(A) 1, 2 and 3

(B) 2, 3 and 4

(C) 2 and 3 only

(D) 1 only

Answer: (A)

40. Chemical weathering of rocks is much greater in a place with-

(A) cold and dry climate

(B) hot and humid climate

(C) hot and dry climate

(D) cold and humid climate

Answer: (B)

41. Which of the following statements about specific heat of a body is/are correct?

(1) It depends upon mass and shape of the body.

(2) It is independent of mass and shape of the body.

(3) It depends only upon the temperature of the body.

Select the correct answer using the code given below :

(A) 1 only

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) 2 only

Answer: (D)

42. Which one of the following is an example of the force of gravity of the earth acting on a vibrating pendulum bob?

(A) Applied force

(B) Frictional force

(C) Restoring force

(D) Virtual force

Answer: (C)

43. Which one of the following statements about the refractive index of a material medium with respect of air is correct?

(A) It can be either positive or negative

(B) It can have zero value

(C) It is unity for all materials

(D) It is always greater than one

Answer: (D)

44. Which one of the following statements about magnetic field lines is not correct?

(A) They can emanate from a point

(B) They do not cross each other

(C) Field lines between two poles cannot be precisely straight lines at the ends

(D) There are no field lines within a bar magnet

Answer: (D)

45. Two convex lenses with power 2 dipotre are kept in contact with each other. The focal length of the combined lens system is-

(A) 0.10 m

(B) 2 m

(C) 4 m

(D) 0.25 m

Answer: (D)

46. Which one of the following alkali metals has lowest melting point?

(A) Sodium

(B) Potassium

(C) Rubidium

(D) Caesium

Answer: (D)

47. Which one of the following metals is alloyed with sodium to transfer heat in a nuclear reactor?

(A) Potassium

(B) Calcium

(C) Magnesium

(D) Strontium

Answer: (A)

48. Which one of the following metals is used in the filaments of photo-electric cells that convert light energy into electric energy?

(A) Tungsten

(B) Copper

(C) Rubidium

(D) Aluminium

Answer: (D)

49. Which of the following statements about Ring of Fire is/are correct?

(1) It is a zone of convergence plate boundaries.

(2) It is an active seismic and volcanic zone

(3) It is associated with deep trench

Select the correct answer using the code given below :

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 only

(D) 1, 2 and 3

Answer: (A)

50. Which one of the following Himalayan vegetation species is found between the altitudes of 1800 to 2600 metres?

(A) Saal

(B) Chir

(C) Spruce

(D) Deodar

Answer: (C)

51. Brine is an aqueous solution of-

(A) NaCl

(B) NaOH

(C) NaHCO3

(D) Na2CO3

Answer: (A)

52. Which one of the following is the chemical formula of Washing Soda?

(A) NaHCO3

(B) Na2CO3∙10H2O

(C) NaCO3∙5H2O

(D) NaOH

Answer: (B)

53. Which one of the following is NOT true for bleaching powder?

(A) It is used as a reducing agent in chemical industries

(B) It is used for bleaching wood pulp in paper factories

(C) It is used for disinfecting drinking water

(D) It is used for bleaching linen in textile industry

Answer: (A)

54. AIDS is caused by a virus whose genetic material is-

(A) single stranded circular DNA

(B) double stranded DNA

(C) single stranded RNA

(D) double stranded RNA

Answer: (C)

55. Which one of the following is an organelle that is not found in prokaryotic cells?

(A) Cell wall 

(B) Mitochondria

(C) Plasma membrane

(D) Ribosome

Answer: (B)

56. Which one of the following parts of body does not take part in the process of breathing?

(A) Bronchi

(B) Bowman’s capsule

(C) Diaphragm

(D) Trachea

Answer: (B)

57. Which one of the following statements about classification of plants is correct?

(A) Thallophytes have well differentiated body design

(B) Funaria is a fungus

(C) All Pteridophytes are Phanerogams

(D) Vascular system is not found among Bryophytes

Answer: (D)

58. Which one of the following is the correct sequence of levels of hierarchy of classification of organisms from higher to lower?

(A) Phylum – Class – Order – Family – Genus

(B) Phylum – Class – Family – Order – Genus

(C) Family – Order – Class – Species – Genus

(D) Class – Family – Order – Species – Genus

Answer: (A)

59. Which one of the following statements about meristematic tissue in plants is correct?

(A) These are dead tissues and form wood

(B) They provide flexibility to plant due to their thickened walls

(C) These are present in the bark of a tree only

(D) Growth occurs in plants due to division of cells of these tissues

Answer: (D)

60. Which one of the following Union Territories has the highest female literacy rate?

(A) Chandigarh

(B) Lakshadweep

(C) Andaman and Nicobar Islands

(D) Puducherry

Answer: (B)

61. Consider the following statements about Roaring Forties :

(1) They are strong Westerly winds found in the oceans of Southern Hemisphere.

(2) The strong east to west air currents are caused by the combination of air being displaced from the Equator towards the South Pole and the earth’s rotation and abundance of landmasses to serve as wind breaks.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (A)

62. Consider the following statements :

(1) The doldrums is a low pressure area around Equator where the prevailing winds are calm.

(2) Chinook is a hot and dry wind that blows in winter and therefore raises the temperature in a short time.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (C)

63. Which one of the following is the driest desert of the world?

(A) Atacama

(B) Gobi

(C) Sahara

(D) Kalahari

Answer: (C)

64. Which of the following statements about latent heat for a given substance is/are correct?

(1) It is fixed at a given temperature

(2) It depends upon the temperature and volume

(3) It is independent of temperature and volume

(4) It depends on the temperature but independent of volume

Select the correct answer using the code given below :

(A) 2

(B) 1 and 3

(C) 4 only

(D) 1 and 4

Answer: (B)

65. Which one of the following statements about the mass of a body is correct?

(A) It changes from one place to another

(B) It is same everywhere

(C) It depends on its shape

(D) It does not depend on its temperature

Answer: (B)

66. A ball balanced on a vertical rod is an example of-

(A) stable equilibrium

(B) unstable equilibrium

(C) neutral equilibrium

(D) perfect equilibrium

Answer: (B)

67. Who among the following are the two civil servants who assisted the Constituent Assembly in farming the Constitution of India?

(A) B. N. Rau and K. M. Munshi

(B) S. N. Mukherjee and Alladi Krishnaswamy Aiyar

(C) B. N. Rau and S. N. Mukherjee

(D) K. M. Munshi and Alladi Krishnaswamy Aiyar

Answer: (C)

68. Which member of the Constituent Assembly proposed the resolution that the National Flag of India be a “horizontal tricolor of saffron, white and dark green in equal proportion.” with a wheel in navy blue at the centre?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) B. R. Ambedkar

(C) Rajendra Prasad

(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (A)

69. Which of the following is/are not historical biography/ biographies?

(1) Dipavamsa

(2) Harshacharita

(3)Vikramankadevacharita

(4) Prithvirajavijaya

Select the correct answer from the code given below:

(A) 1 only

(B) 2 and 3 only

(C) 2, 3 and 4 only

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (B)

70. Which of the following pairs are correctly matched?

Select the correct answer using the code given below:

(A) 1, 2 and 3

(B) 2 and 3 only

(C) 1, 2, 3 and 4

(D) 1 and 4 only

Answer: (C)

71. Which of the following clans are included in the Agnikula Rajputs?

(1) Pratiharas

(2) Chaulukyas

(3) Parmaras

(4) Chahamanas

Select the correct answer from the code given below :

(A) 1 and 3 only

(B) 1, 3 and 4 only

(C) 1, 2, 3 and 4

(D) 2 and 4 only

Answer: (C)

72. Who among the following was the author of Humayun Nama?

(A) Roshanara Begum

(B) Ruquaiya Sultan Begum

(C) Gulbadan Begum

(D) Gauhara Begum

Answer: (C)

73. Which one of the following about the Parliament of India is NOT correct?

(A) The Parliament consists of the President, the Lok Sabha and the Rajya Sabha

(B) There are no nominated members in the Lok Sabha

(C) The Rajya Sabha cannot be dissolved

(D) Some members of the Rajya Sabha are nominated by the President

Answer: (B)

74. Which one of the following statements with regard to the Comptroller and Auditor General (CAG) of India is not correct?

(A) He is appointed by the President of India

(B) He can be removed from office in the same way as the judge of the Supreme Court of India

(C) The CAG is eligible for further office under the Government of India after he has ceased to hold his office

(D) The salary of the CAG is charged upon the Consolidated Fund of India

Answer: (C)

75. The Superintendence, direction and control of elections in India is vested in-

(A) The Supreme Court of India

(B) The Parliament of India

(C) The Election Commission of India

(D) The Chief Election Commissioner

Answer: (C)

76. Which of the following provision(s) of the Constitution of India became effective from 26th November, 1949?

(1) Elections

(2) Citizenship

(3) Emergency provisions

(4) Appointment of the Judges

Select the correct answer using the code given below:

(A) 1 only

(B) 1 and 2 only

(C) 1, 2 and 3

(D) 2 and 4

Answer: (B)

77. Which of the following statements regarding construction of Rohtang tunnel is not correct?

(A) It is located at an altitude of 5,000 feet

(B) It will provide all-year connectivity to Lahaul and Spiti Valley

(C) The tunnel is being built by the Border Roads Organization

(D) It will reduce the length of the Leh Manali highway by approximately 50 km

Answer: (A)

78. Who among the following recently became the first woman pilot in Indian Navy?

(A) Astha Segal

(B) Roopa A

(C) Sakthi Maya S

(D) Shubhangi Swaroop

Answer: (D)

79. Who among the following Indians did not hold the title of Miss World?

(A) Reita Faria

(B) Sushmita Sen

(C) Diana Hayden

(D) Yukta Mookhey

Answer: (B)

80. Which one of the following countries has failed to qualify for the first time in 60 years for the FIFA World Cup to be held in Russia in the year 2018?

(A) Mexico

(B) Iran

(C) Saudi Arabia

(D) Italy

Answer: (D)

81. The Defence Technology and Trade Initiative (DTTI) is a forum for dialogue on defence partnership between India and-

(A) Russia

(B) United States of America

(C) Israel

(D) France

Answer: (B)

82. As per the policy applicable in 2017, how much Foreign Direct Investment (FDI) is permitted in the defence sector in India?

(A) 49 per cent through the automatic route

(B) 26 per cent through the government route

(C) 26 per cent through the automatic route and beyond that up to 49 per cent through the government route

(D) 75 per cent through the automatic route

Answer: (A)

83. Which one of the following countries did not participate in the 21st edition of Exercise Malabar?

(A) United States of America

(B) Japan

(C) India

(D) Australia

Answer: (D)

84. Justice Delveer Bhandari of India was recently re-elected to the International Court of Justice after Christopher Greenwood pulled out before 12th round of voting. Christopher Greenwood was a nominee of-

(A) Canada

(B) Russia    

(C) Britain

(D) USA

Answer: (C)

85. In order to review the Income Tax Act, 1961 and to draft a new Direct Tax Law in consonance with economic needs of the country, the Government of India in November 2017 has constituted a Task Force. Who among the following is made the convenor of it?

(A) Shri Arvind Subramanian

(B) Shri Abrind Modi

(C) Shri Amitabh Kant

(D) Dr. Bibek Debroy

Answer: (B)

86. The 5th Global Conference on Cyber Space (GCCS) was held in New Delhi in November, 2017. Which of the following statements about GCCS is/are correct?

(1) The 4th version of GCCS was held in London.

(2) The main theme of GCCS 2047 is ‘Cyber 4 All : A Secure and Inclusive Cyberspace for Sustainable Development’.

(3) ‘Bindu’ is the logo of GCCS 2047.

Select the correct answer using the code given below :

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) 2 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

Answer: (B)

87. Which of the following statements about a fluid at rest in a cup is/are correct?

(1) Pressure is same at all the points in the fluid.

(2) Pressure is exerted on the walls.

(3) Pressure exists everywhere in the fluid.

Select the correct answer using the code given below :

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 only

(D) 1, 2 and 3

Answer: (B)

88. Which one of the following devices is used to measure atmospheric pressure?

(A) Ammeter

(B) Barometer

(C) Potentiometer

(D) Lactometer

Answer: (B)

89. Which one of the following is the number of water molecules that share with two formula unit CaSO4 in plaster of Paris?

(A) One

(B) Two

(C) Five

(D) Ten

Answer: (A)

90. How is carbon black obtained?

(A) By heating wood at high temperature in absence of air

(B) By heating coal at high temperature in absence of air

(C) By burning hydrocarbons in a limited supply of air

(D) By heating coal at high temperature in presence of air

Answer: (D)

91. Which one of the following properties is not true for graphite?

(A) Hybridisation of each carbon atom is sp3

(B) Hybridisation of each carbon atom is sp2

(C) Electrons are delocalized over the whole sheet of atoms

(D) Each layer is composed of hexagonal rings

Answer: (C)

92. Which one of the following is the purest form of Carbon?

(A) Charcoal

(B) Coke

(C) Fullerene

(D) Carbon black

Answer: (C)

93. The Poisonous nature of Carbon monoxide (CO) is due to its-

(A) insolubility in water

(B) ability to form a complex with haemoglobin

(C) ability to reduce some metal oxides

(D) property of having one sigma bond

Answer: (B)

94. Which one of the following elements is needed in the human body to transfer electrical signals by nerve cells?

(A) Lithium

(B) Sodium

(C) Rubidium

(D) Caesium

Answer: (B)

95. Who among the following first discovered cell ?

(A) Robert Brown

(B) Robert Hooke

(C) Leeuwenhoek

(D) Rudolf Virchow

Answer: (B)

96. Which one of the following group of organisms forms a good chain?

(A) Grass, human and fish

(B) Grass, goat and human

(C) Tree, tree cutter and tiger

(D) Goat, cow and human

Answer: (B)

97. Which one of the following types of tissues will have contractile proteins?

(A) Nervous tissue

(B) Muscle tissue

(C) Bone tissue

(D) Blood tissue

Answer: (B)

98. If by an unknown accident the acid secreting cells of the stomach wall of an individual are damaged, digestion of which one of the following biomolecule will be affected to a greater extent?

(A) Protein only

(B) Lipid

(C) Carbohydrate only

(D) Protein and Carbohydrate

Answer: (A)

99. In which one of the following places, Headquarters of a Railway Zone is located?

(A) Kanpur

(B) Lucknow

(C) Hajipur

(D) New Jalpaiguri

Answer: (C)

100. Which of the following statements about Indian Academy of Highway Engineers is/are correct?

(1) It is a registered society.

(2) It is collaborative body of both Central Government and State Governments.

Select the correct answer using the code given below:

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...