Oriental Insurance Co. Ltd. (Pre.) A.O. Exam-2017 Held on 22-10-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

Oriental Insurance Co. Ltd. (Pre.) A.O. Exam-2017 Held on 22-10-2017

Reasoning

Directions- (Q. 1) Read the following information and answer the question which follows :

  ‘The upcoming Marathon seems to be an impossible task for me. I can only run 5 km at a stretch. Even if I double that I would still not reach half way through the Marathon’ Rohan.

1. Which of the following statements can be inferred from Rohan’s statement?

(A) Any runner who can complete the Marathon can definitely finish first five kilometers of the Marathon faster than Rohan

(B) If Rohan runs four times his capacity, he would finish the marathon

(C) Had the specified time for Marathon been one hour, Rohan would have completed it in two hours’ time

(D) The specified distance of the upcoming Marathon is definitely more than 20 km

(E) If Rohan runs 5 more kilometers, he will reach exactly half way through the Marathon’s specified distance

Answer: (D)

Directions- (Q. 2-4) Read the following information and answer the given questions.

  Q is the brother of P. K is the mother of P. Q is married to C. C is the daughter-in-law of L. P is the mother of N. N is the sister of V.

2. How is K related to C?

(A) Sister

(B) Daughter-in-law

(C) Mother

(D) Daughter

(E) Mother-in-law

Answer: (E)

3. How is L related to N?

(A) Grandfather

(B) Uncle

(C) Grandson

(D) Son

(E) Son-in-law

Answer: (A)

4. If N has only one brother as sibling, how is V related to Q?

(A) Father

(B) Nephew

(C) Uncle

(D) Son

(E) Brother

Answer: (B)

Directions-(Q. 5-9) In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.

(A) if only conclusion I is true

(B) if only conclusion II is true

(C) if either conclusion I or II is true

(D) if none of the conclusions is true

(E) if both conclusions are true

5. Statements : T > R > A > C < K; N < E < C > S > D

Conclusions: I. S > A

II. K < E

Answer: (D)

6. Statements : S = L ≤ U = M; Z ≥ R > C = M

Conclusions : I. Z. S

II. S = Z

Answer: (A)

7. Statements : T > R > A > C < K; N < E < C > S > D

Conclusions : I. D < T

II. N < R

Answer: (E)

8. Statements : Y ≤ E < L = O ≥ W; S ≥ P > L ≥ I ≤ T

Conclusions : I. E < P

II. I > E

Answer: (A)

9. Statements : Y ≤ E < L = O ≥ W; S ≥ P > L ≥ I ≤ T

Conclusions : I Y ≤ T

II. S > W

Answer: (B)

Directions- (Q. 10-14) Study the given information carefully to answer the given question.

In a certain code language,

‘plot for all persons’ is written as ‘fn bo dl sw’

‘find the hidden plot’ is written as ‘dl et ga nu’

‘try and find out’ is written as ‘ga yc mp zh’

‘for the lock out’ is written as ‘nu mp fn rv’

(All codes are two-letter codes only)

10. If ‘try the key’ is coded as ‘nu ka yc’ in the given code language, then how will ‘key and lock’ be coded as?

(A) ka bo zh

(B) zh ga ka

(C) Other than those given as options

(D) bo rv ga

(E) rv zh ka

Answer: (E)

11. In the given code language, what does the code ‘sw’ stand for?

(A) Either ‘for’ or ‘find’

(B) either ‘persons’ or ‘all’

(C) hidden

(D) for

(E) plot

Answer: (B)

12. Which of the following may represent the code for ‘find friends’ in the given code language?

(A) bo ga

(B) ga cl

(C) fn ga

(D) et bo

(E) cl et

Answer: (B)

13. What is the code for ‘for hidden plot’ in the given code language?

(A) ef fn dl

(B) fn dl bo

(C) ga bo fn

(D) mp rv et

(E) dl et ga

Answer: (A)

14. What is the code for ‘out’ in the given code language?

(A) fn

(B) mp

(C) rv

(D) nu

(E) Other than those given as options

Answer: (B)

Directions- (Q. 15-19) In this question, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

(A) If only conclusions I is true

(B) If only conclusion II is true

(C) If both conclusions are true

(D) If none of the conclusion is true

(E) If either conclusion I or II is true

15. Statements: Some clouds are gates. No gate is a flip-flop. All flip-flops are memories.

Conclusions:

(I) No cloud is a flip-flop.

(II) All memories can never be gates.

Answer: (B)

16. Statements : All crackers are parcels, Some parcels are gifts. No gift is a box.

Conclusions :

(I) No cracker is a gift.

(II) Some parcels are definitely not boxes.

Answer: (B)

17. Statements : Some chips are diodes. All diodes are transistors.

Conclusions :

(I) Some chips are definitely not diodes.

(II) Atleast some transistors are chips.

Answer: (B)

18. Statements : All crackers are parcels. Some parcels are gifs. No gift is a box.

Conclusions :

(I) All gifts being parcels is a possibility.

(II) Some boxes are crackers.

Answer: (A)

19. Statements : Some clouds are gates. No gate is flip-flop. All flip-flops are memories.

Conclusions :

(I) No gate is a memory.

(II) Atleast some gates are memory.

Answer: (E)

Directions- (Q. 20-24) Study the following information and answer the given question.

  Seven people, namely, P, Q, R, S, T, U and V like seven different cities namely, Agra, Mumbai, Delhi, Jaipur, Patna, Chandigarh and Kolkata. Each of them works in either of the three departments of a company viz. Production, HR and IT with at least two of them in a department.

(Note : None of the information given is necessarily in the same order).

  R works in HR department with the one who likes Mumbai S works with the one who likes Patna. S does not work with R. P. works with only the one who likes Delhi. P neither likes Patna nor works in Production Department. The one who likes Agra works with the one who likes Jaipur. Neither R nor Q likes Jaipur, Q works with only T. U likes Chandigarh. U does not work in IT department.

20. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(A) V-Kolkata

(B) P-Patna

(C) Q-Jaipur

(D) S-Chandigarh

(E) T-Agra

Answer: (B)

21. Who amongst the following likes Kolkata?

(A) R

(B) P

(C) T

(D) S

(E) Q

Answer: (D)

22. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(A) None of the given statements is true

(B) R likes Agra city

(C) U works in the same department in which S works

(D) V works with only the one who likes Chandigarh

(E) Both Q and T work in Production Department

Answer: (C)

23. Which of the following combination represent the combination of people working in IT department?

(A) S, P and the one who likes Kolkata

(B) P and V

(C) R, the one who likes Mumbai

(D) The one who likes Agra and T

(E) T, the one who likes Patna and Agra

Answer: (D)

24. Which of the following combinations represents the department in which V works and the city he likes?

(A) IT-Delhi

(B) IT-Kolkata

(C) Production-Kolkata

(D) Production-Patna

(E) HR-Patna

Answer: (D)

Directions-(Q. 25) Read the following information and answer the given question.

25. The number of workers joining trade union in Company B has decreased tremendously in the past few years. Which of the following cannot be a reason for the decreased number of workers joining these unions?

(A) The wages and other benefits offered in Company B are better than the received by workers in other companies

(B) Social events and activities for the welfare of society are organized by the employers of company B regularly

(C) The employers in Company B ensure that the grievences of workers are received well in time

(D) The Management of Company B considers the view of workers in all decisions related to their welfare

(E) The intervention of Government in regulation of trade unions has decreased in recent times

Answer: (E)

Directions- (Q. 26-30) Study the given information carefully to answer the given question.

  Seven people – P, Q, R, S, T, U and V live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the top most floor is numbered seven. Each one of them likes a different watch-Casio, Citizen, Fossil, Seiko, Tissot, Omega and Fastrack, but not necessarily in the same order.

  U lives on floor number 4. Only two people live between U and the one who likes Citizen. Only three people live between the one who likes Citizen and the one who likes Fastrack. S live on one of the even numbered floors above the one who likes Fastrack. Only one person lives between S and the one who lies Seiko. V lives one of the odd numbered floors below the one who likes Seiko. Only one persons lives between V and the one who likes Fossil. P lives either immediately above or immediately below the one who likes Fossil. T lives immediately above P. Only one person lives between Q and the one who likes Casio. The one who likes Tissot lives on one of the floors above the one who likes Omega.

26. Who lives immediately below S?

(A) T

(B) Q

(C) U

(D) The one who likes Omega

(E) The one who likes Tissot

Answer: (B)

27. How many people live above the one who likes Seiko?

(A) More than three

(B) Two

(C) None

(D) Three

(E) One

Answer: (D)

28. Which of the following watches does T like?

(A) Omega

(B) Fastrack

(C) Fossil

(D) Tissot

(E) Casio

Answer: (C)

29. On which of the following floor numbers does Q live?

(A) 7

(B) 5

(C) 3

(D) 2

(E) 6

Answer: (B)

30. How many people live between the one who likes fastrack and the one who likes Casio?

(A) None

(B) One

(C) More than three

(D) Two

(E) Three

Answer: (B)

Directions- (Q. 31-35) Study the following information carefully and answer the question.

  When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

(All the numbers are two-digit numbers)

Input : turn 12 84 mist hike 45 vast 26 site gate 72 56

Step I : gate turn 12 mist hike 45 vast 26 site 72 56 84

Step II : 72 gate turn 12 mist 45 vast 26 site 56 84 hike

Step III : mist 72 gate turn 12 45 vast 26 site 84 hike 56

Step IV : 45 mist 72 gate turn 12 vast 26 84 hike 56 site

Step V : turn 45 mist 72 gate 12 vast 84 hike 56 site 26

Step VI : 12 turn 45 mist 72 gate 84 hike 56 site 26 vast

Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps, find the appropriate steps for the given input.

Input : 15 role air 96 63 born with 77 like 39 some 52.

31. How many elements are there between ‘with’ and ‘born’ in step IV?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) Five

Answer: (D)

32. In which of the following steps is ’15 some 52’ found consecutively in the same order?

(A) Step IV

(B) Step VI

(C) Step II

(D) Step I

(E) Step III

Answer: (B)

33. Which of the second element to the left of the ninth elements from the left in the second step?

(A) 39

(B) like

(C) with

(D) role

(E) air

Answer: (B)

34. In step I, ‘some’ is related to ‘77’ following a certain pattern. Following the same pattern, in step V, ‘role’ is related to ‘96’. In step IV, to which of the following is ‘born’ related to ?

(A) with

(B) 63

(C) like

(D) 39

(E) role

Answer: (D)

35. In Step II, which element appears exactly between ‘77’ and ‘15’?

(A) Only ‘role’

(B) Both ‘born’ and ‘52’

(C) Only ‘air’

(D) Only ‘some’

(E) Both ‘like’ and ‘39’

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...