Oriental Insurance Co. Specialist Officer Finance Examination Held on 30-5-2015 Reasoning Question Paper With Answer Key

Oriental Insurance Co. Specialist Officer Finance Examination Held on 30-5-2015

Reasoning

1. Study the given information carefully to answer the given question.

Even though country X has developed a new vaccine called Stagerine for the treatment of an earlier incurable disease, the Health Ministry of Country X has recently ordered to discontinue its usage until further refinements. Which of t he following strengthens the order given by the Health Ministry of country X?

(A)  Country has also started developing same medicine for the same disease

(B)  ‘Cyamine’, the mixture of chemicals which is crucial for the development which is crucial for the development of Stagerine is available only with the scientists of Country B

(C)  The vaccine Stagerine though highly effective for the targeted disease has some long term side effects like skin infection, lever enlargements, swelling of bones etc.

(D)  Each vaccine costs around $ 69 which is not affordable by many citizens of the country

(E)  The vaccine is made from the pollen of some flower which is available only in the forests in some remote locations of the country

Answer: (C)

2. E is the son of A. D is the son of B. E is married to C. C is B’s daughter. How is D related to E?

(A)  Father-in-law

(B)  Cannot be determined

(C)  Uncle

(D)  Brother-in-law

(E)  Daughter

Answer: (D)

3. If all the vowels in the word ‘GUIDANCE’ are rearranged in the alphabetical order from left to right, followed by the consonants in the alphabetical order from left to right, the position of which of the following five alphabets given below will remain unchanged?

(A)  N

(B)  I

(C)  G

(D)  D

(E)  A

Answer: (C)

4. Statements : Some villages are cities. All cities are oceans. No ocean is a town.

Conclusions :

I. All cities being villages is a possibility.

II. No two is a village.

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (E)

5. Statements : Some stones are rocks. No rock is a hill. All hills are mountains.

Conclusions :

I. Some stones are mountains.

II. All mountains are rocks.

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (C)

6. Statements : Some villages are cities. All cities are oceans. No ocean is a town.

Conclusions :

I. Atleast some oceans are villages.

II. No city is a town.

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (A)

Directions-(Q. 7 to 11) Study the given information carefully to answer the given question-

   A, B, C, D, P, Q,  R and S are sitting around a circular table with equal distances between each other (but not necessarily in the same order). Some of them face outside and some of them face the centre.

    Note : Facing the same direction means if one faces the centre then the other also the centre and vice versa. Facing the opposite directions means if one faces the centre then the other faces outside and vice-versa. Immediate-neighbours face the same direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour also faces the centre and vice-versa.

    Immediate neighbour face the opposite directions means if one neighbour faces the centre then the other neihbour faces outside and vice-versa.

   P sits to the immediate right C. Only three people sit between P and A. R sits third to t he left of A. Neither A nor S is an immediate neighbour of B. D sits to the immediate left of B. The immediate neighbours of A face the same directions. The immediate neighbours of B face opposite directions. S sits second to the right of P. The immediate neighbours of C face the same directions. S faces outside.

7. Four of the following five are alike in a certain way in the given seating arrangement and so four a group. Find the odd one that does not belong to that group.

(A)  P

(B)  Q

(C)  D

(D)  B

(E)  A

Answer: (E)

8. What is the position of D with respect to S ?

(A)  Second the right

(B)  Third to the right

(C)  Third to the left

(D)  Immediate right

(E)  Fourth to the left

Answer: (B)

9. Who sits third to the right of Q?

(A)  P

(B)  B

(C)  A

(D)  Other than those given as options

(E)  R

Answer: (B)

10. How many people in the given arrangement face the centre ?

(A)  More than four

(B)  Three

(C)  One

(D)  Two

(E)  Four

Answer: (B)

11. Who sits exactly between B and the one who sits to the immediate left of R, when counted from the right of B?

(A)  D

(B)  A

(C)  P

(D)  R

(E)  O

Answer: (D)

Directions- (Q. 12 to 16) Study the following information and answer the question.

Seven people, namely A, B, C, D, E F and G will be participating in seven different activities for annual college festival namely, Dancing, Singing, Painting Acting, Baking, Running and Miming (not necessarily in the same order, for Monday to Sunday of the same week).

    F will participate on Wednesday. Only one person will participate between F and the one who will participated in Acting. The one participating in painting will participate immediately before the one participating in Acting. C will participate immediately before E. Neither C nor E will participate in Acting. Only two people will participate between C and the one who will participate in Miming. The one who will participate in Baking will participate after C (May or may not be immediately after). B will participate immediately after the one who will participate in Running. Only two  people will participate before A. B will not participate in Singing.

12. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group ?

(A)  E-Saturday

(B)  G-Monday

(C)  F-Tuesday

(D)  A-Wednesday

(E)  D-Thursday

Answer: (B)

13. Which of the following pairs represents those who will participate immediately before and immediately after F?

(A)  Other than those given as options

(B)  A, C

(C)  B, D

(D)  G, B

(E)  G, C

Answer: (A)

14. As per the given arrangement, B is related to painting and D is related to Baking in a certain way. To which of the following is A related in the same way ?

(A)  Running

(B)  Dancing

(C)  Other than those given as options

(D)  Acting

(E)  Miming

Answer: (C)

15. On which of the following days will G participate ?

(A)  Monday

(B)  Saturday

(C)  Friday

(D)  Tuesday

(E)  Thursday

Answer: (A)

16. In which of the following activities will D participate ?

(A)  Other than those given as options

(B)  Painting

(C)  Singing

(D)  Running

(E)  Acting

Answer: (E)

Directions- (Q. 17 to 20) Study the information and answer the given question-

     In a certain code language,

‘shared his valuable experiences’ is written as ‘sa ro li me’

‘valuable contribution of teacher’ is written as ‘dy sa ha kt’.

‘experiences are his teacher’ is written as ‘li ps me dy’

‘shared contribution of success’ is written ‘ha ro kt cn’

(All t he codes are two letter codes only.)

17. What does the code ‘dy stand for in the given code language ?

(A)  either ‘are’ of ‘of’

(B)  either ‘his’ or ‘experience’

(C)  teacher

(D)  are

(E)  shared

Answer: (C)

18. What is the code for ‘contribution’ as per the given code language ?

(A)  either ‘ha’ or ‘kt’

(B)  ‘sa’

(C)  ‘dy’

(D)  ‘ro’

(E)  either ‘li’ or ‘ro’

Answer: (A)

19. What does the code ‘sa’ stand for in the given code language ?

(A)  teacher

(B)  shared

(C)  either ‘are’ or ‘his’

(D)  valuable

(E)  are

Answer: (D)

20. Which of the following possibly means ‘his working experiences’ as per the given code language ?

(A)  me dy ro

(B)  li kj me

(C)  kj me dy

(D)  me cn li

(E)  cn li kj

Answer: (B)

21. Starting from point P, Kishore walks 10 metres towards South. He takes a left turn and walks for 30 metres. He then takes a right turn and walks for 20 metres. Again turning to his right, he walks for 30 metres are reaches a point Q. How far and in which direction is this point Q from point P?

(A)  30 metres towards North

(B)  20 metres towards South

(C)  20 metrs towards North

(D)  30 metres towards South

(E)  other than those given as options

Answer: (D)

22. In this question is a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the suggested course of action logically follows for pursuing.

Statement : Railways of country Buroon is facing losses due to reduction in fare by various airlines in the country.

Course o f action :

I. Railways of country Buroon should improve the quality of rail journey with respect to facilities.

II. Number of schemes offering concessional fares should be restricted for airlines of country Buroon.

(A)  Either course of action I or II follows

(B)  Only course of action II follows

(C)  Neither course of action I nor II follows

(D)  Only course of action I follows

(E)  Both courses of action I and II follows

Answer: (D)

Directions – (Q. 22-27) In these questions, relationship between different elements is shown in the question. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer-

23. Statements :

P ≤ U = R ≥ T; R < A; P ≥ M

Conclusions : I. M ≤ T

II. T < A

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (D)

24. Statements :

P U = R ≥ T; R < A; P ≥ M

Conclusions : I. A > P

II. P T

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (C)

25. Statements :

A ≥ B = C S; Q ≥ C > R

Conclusions : I. Q ≥ B

II. S > R

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (A)

26. Statements :

A ≥ B = C S; Q ≥ C > R

Conclusions : I. R < A

II. Q ≥ S

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (C)

27. Statements :

K < I H > D ≥ R; Z ≤ N

Conclusions : I. Z K

II. Z > R

(A)  Both conclusion I and II follows

(B)  Either conclusion I or II follows

(C)  Only conclusion I follows

(D)  Only conclusion II follows

(E)  Neither conclusion I nor II follows

Answer: (E)

28. This question consists of a statement and two inferences numbered I and II given below it. An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given fats. You have to decide which of the given inferences logically follows from the given statement and select the appropriate answer.

Give answer :

(A)  If only II inference is inferred.

(B)  If either I or II inference is inferred.

(C)  If neither I nor II inference is inferred.

(D)  If both I and II inferences are inferred.

(E)  None of the above

Answer: (B)

Statement : It has been observed in schools that many students engage in bullying those who are either younger to them or vulnerable despite being punished repeatedly. However, research suggests that, bullying behaviour reduces in students who are sent for counseling as compared to those who are only punished for the same.

I. No student who is sent for counseling engages in bullying behaviour.

II. Counselling is more effective in modifying behaviour of students as compared to punishment.

29. It is possible to make only one meaningful word with sixth, eighth, ninth and tenth letters of the word ‘DOCUMENTARY’, which would be the third letter of that word from left end ? If more than such words can be formed, give ‘X’ as the answer. If no such words can be formed, give Z as your answer-

(A)  X

(B)  R

(C)  Z

(D)  A

(E)  T

Answer: (A)

30. How many such pairs of letters are there in the word ‘PLATFORMS’ each of which as many letters between them in the word (in both forward and backward directions), as they have between them in the English alphabetical series ?

(A)  Three

(B)  None

(C)  One

(D)  Two

(E)  More than three

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...