Patna University M. Ed. Entrance Examination Held on 25-7-2016 Question Paper with Answer Key

Patna University M. Ed. Entrance Examination, 2016

Held On 25-7-2016

1. A comparison of vocational education in India and that the USA reveals that –

(A)  vocational programme in USA is taken less seriously

(B)  in India there is no coordination between the academic and vocational programmes

(C)  the history and development of vocational education in India has witnessed many ups and downs in comparison to USA

(D)  the vocational programme in India is very popular in comparison to USA

Ans: (B)

2. Classroom communication must be –

(A)  teacher centric

(B)  student centric

(C)  general centric

(D)  textbook centric

Ans: (B)

3. Who started the distance education course first of all ?

(A)  Isaac Pitman

(B)  Charles Wedeneyer

(C)  W. R. Harper

(D)  J. K. Taylor

Ans: (A)

4. Which of the following is the apex body in the area of teacher education in India ?

(A)  UGC

(B)  MHRD

(C)  NCTE

(D)  NCERT

Ans: (C)

5. Which one of the following is not the barriers to communication ?

(A)  Noise

(B)  Unclear word

(C)  Feedback

(D)  Error of tower

Ans: (C)

6. Generally seminar technique occurs in –

(A)  Primary School

(B)  Secondary School

(C)  Senior Secondary School

(D)  University

Ans: (D)

7. The research steam of immediate application is –

(A)  Conceptual Research

(B)  Action Research

(C)  Fundamental Research

(D)  Empirical Research

Ans: (B)

8. Which one is not found in good tools ?

(A)  Reliability

(B)  Validity

(C)  Norms

(D)  Subjectivity

Ans: (D)

9. How many types of level of teaching are there ?

(A)  1

(B)  2

(C)  3

(D)  4

Ans: (C)

10. In which country, the First Open University was established in the world ?

(A)  USA

(B)  UK

(C)  India

(D)  Australia

Ans: (B)

11. Any institution of minor projects is mostly of the type of –

(A)  Descriptive Research

(B)  Pre-experimental Research

(C)  Action Research

(D)  Historical Research

Ans: (A)

12. Which one of the following guidance services is on the weak footing in India ?

(A)  Information service

(B)  Inventory service

(C)  Counseling service

(D)  Follow-up service

Ans: (A)

13. The kind of services required to organize a school guidance programme are –

(A)  personal, professional, placement, follow-up

(B)  information, testing, counseling, follow-up

(C)  information, testing, counseling, placement

(D)  information, guidance, counseling, follow-up

Ans: (A)

14. Which of the following may not be identified through sociometry ?

(A)  Gifted

(B)  Rejected

(C)  Isolated

(D)  Most liked

Ans: (A)

15. Which of the following is an open source software ?

(A)  Acrobat Reader

(B)  MS-Word

(C)  Windows

(D)  Mozila Firefox

Ans: (D)

16. Instructional aids are used by the teacher to –

(A)  glorify the class

(B)  attract the students

(C)  clarify the concepts

(D)  ensure discipline

Ans: (C)

17. In a system analysis model, all the components of the system are –

(A)  correlated

(B)  interdependent

(C)  in a cause-effect relationship

(D)  not related to each other

Ans: (A)

18. Which one tool is not subjective tools?

(A)  Questionnaire

(B)  Interview

(C)  Observation

(D)  Case Study

Ans: (A)

19. Which of the following Educational Technology Approaches has the support of operant conditioning paradigm of B.F. Skinner?

(A)  Branding Programme

(B)  Mathetic Programme

(C)  Linear Programme

(D)  Computer Assisted Instruction

Ans: (C)

20. Which of the following principles is not associated with the programmed instruction ?

(A)  Principle of self-pacing

(B)  Principle of active responding

(C)  Principle of immediate conformation

(D)  Principle of simulated responding

Ans: (D)

21. Which one of the following gives the various phases of the system approach in the correct sequence ?

(A)  Management, Design, Analysis

(B)  Design, Management, Analysis

(C)  Analysis, Management, Design

(D)  Analysis, Design, Management

Ans: (D)

22. In which of the following examples of Educational Technology, the emphasis is on individualized instruction ?

(A)  Progammed instruction

(B)  Discussion sessions

(C)  Simulation

(D)  Interaction analysis

Ans: (A)

23. Which of the following curriculum model involves a hierarchy of educational officers for its implementation ?

(A)  System Analysis Model

(B)  Administrative Model

(C)  Demonstration Model

(D)  Grass-root Model

Ans: (A)

24. Which of the following is used in guidance programme ?

(A)  Intelligence tests

(B)  Aptitude tests

(C)  Interest tests

(D)  All of the above

Ans: (D)

25. Function of guidance in school is –

(A)  total development of students

(B)  best possible adjustment in school

(C)  people choice of educational career

(D)  All of the above

Ans: (D)

26. Who is providing ICT to use in education ?

(A)  Open Universities

(B)  Directorate of Distance Education

(C)  Open Schools

(D)  All of the above

Ans: (D)

27. Idealism states –

(A)  mind alone is real

(B)  both matter and mind are real

(C)  matter alone is real

(D)  neither mind nor matter is real

Ans: (A)

28. Madhyam a Pratipada is a cardinal principle of –

(A)  Jainism

(B)  Buddhism

(C)  Vedanata Philosophy

(D)  Sankhya Philosophy

Ans: (B)

29. The Jain epistemology considers a five stage hierarchy of knowledge. Which of the following is proper order of different level of knowledge ?

(A)  Mati, Shruti, Manahparyava,  Avadhi, Kaivalya

(B)  Shruti, mati, Avadhi, Manahparyava, Kaivalya

(C)  Mati, Shruti, Avadhi, Manahparyava, Kaivalya

(D)  Kaivalya, Avadh, Manahparyava, Shruti, Mati

Ans: (C)

30. Of Froebel’s idealism it can be said that –

(A)  education is not a process of unfoldment

(B)  learning unites knowledge feeling and do you

(C)  education cannot be a process of self-realization

(D)  the notion of self-activity is limited to manual activity

Ans: (B)

31. Find the odd item out –

(A)  Buddhi

(B)  Antahkaran

(C)  Chitta

(D)  Manas

Ans: (B)

32. The nature of truth is basically a problem for –

(A)  law

(B)  ethics

(C)  epistemology

(D)  axiology

Ans: (C)

33. Aims of education are closely related to –

(A)  metaphysics

(B)  axiology

(C)  logic

(D)  epistemology

Ans: (B)

34. Which philosophy favours the statement “man is the measure of all things” ?

(A)  Realism

(B)  Pragmatism

(C)  Idealism

(D)  Naturalism

Ans: (D)

35. Those whose Educational Philosophy is based on pragmatism will –

(A)  reject the scientific method of experimentation

(B)  accept that complete objectivity is possible

(C)  accept the stimulus response theory of learning

(D)  claim that knowledge is tentative, truth is relative

Ans: (D)

36. Which of the following thinkers has been described as idealist in aim, naturalist in content and pragmatist in method ?

(A)  Swami Vivekananda

(B)  R. N. Tagore

(C)  Mahatma Gandhi

(D)  Shri Aurobindo

Ans: (C)

37. Teacher with pragmatic orientation will hesitate to rely on the –

(A)  voice of inner soul

(B)  routine practice        

(C)  felt needs

(D)  end results

Ans: (A)

38. One major difference between Tagorean and Rousseau’s ideas on nature is –

(A)  Tagore gave less emphasis on nature

(B)  Tagore did not believe in negative education

(C)  Tagore regarded God as the creator of nature

(D)  Tagore believed that nature will punish the human

Ans: (C)

39. Education as a social subsystem

(A)  can promote normative social change

(B)  cannot promote normative social change

(C)  has nothing to do with social change

(D)  will related social change

Ans: (A)

40. Which one of the following is broadest in its scope ?

(A)  The School as a Social System

(B)  Social Foundations of Education

(C)  Educational Sociology

(D)  Sociology of Education

Ans: (A)

41. Which of the following is not considered an element of culture ?

(A)  Social institution

(B)  Physical resources

(C)  Spiritual values

(D)  Human resources

Ans: (D)

42. Which is not a criterion used consistently for placing people in a particular social class ?

(A)  Race

(B)  Religion

(C)  Knowledge

(D)  Wealth

Ans: (B)

43. Use of Science and Technology in replacing existing social practices is termed as –

(A)  Socialization

(B)  Westernization

(C)  Sanskritization

(D)  Modernization

Ans: (B)

44. The son of a rickshaw puller struggles and becomes an Engineer. This is an example of –

(A)  social change

(B)  social mobility

(C)  social stratification

(D)  social cohesion

Ans: (C)

45. The process of imbibing one’s own culture in one’s personality s termed as –

(A)  Enculturation

(B)  Acculturation

(C)  Socialization

(D)  Sanskritization

Ans: (A)

46. Which of the following was the major factor for caste distinction in India before Independence ?

(A)  Religion

(B)  Poverty

(C)  English Education

(D)  Family occupation

Ans: (B)

47. Application of general principles of Sociology in the process of education is known as-

(A)  Educational Sociology

(B)  Social foundations of education

(C)  Sociology of education

(D)  Educational foundations of education

Ans: (A)

48. Which of the following is an agent of positive social change ?

(A)  Power

(B)  Education

(C)  Money

(D)  Calamity

Ans: (B)

49. In modern society one spends a significant part of one’s formative years …… to avail formal education.

(A)  in family

(B)  in community

(C)  with peers

(D)  at school

Ans: (D)

50. Who has given the theory of social learning ?

(A)  Spearman

(B)  Thorndike

(C)  Albert Bandura

(D)  Watson

Ans: (C)

51. The most powerful agent of socialization during adolescence is-

(A)  religion

(B)  the school

(C)  the house

(D)  the peer group

Ans: (D)

52. Which one of the following is an important activity to enable children to learn ?

(A)  Instruction

(B)  Reward

(C)  Dialogue

(D)  Lecture

Ans: (B)

53. Middle childhood is the period from –

(A)  6 years to 11 years

(B)  10 years onwards

(C)  birth to 2 years

(D)  2 years to 6 years

Ans: (A)

54. According to Piaget, which one of the following factors plays an important role in influencing development ?

(A)  Imitation

(B)  Reinforcement

(C)  Language

(D)  Experience with the physical world

Ans: (B)

55. The cognitive ability that comes in pre-operational period is –

(A)  ability to take other’s perspective

(B)  hypothetics-deductive thinking

(C)  ability for abstract thinking

(D)  ability of goal directed behaviour

Ans: (B)

56. Teachers can encourage children to think creatively by –

(A)  asking them re-call based questions

(B)  giving them multiple choice questions

(C)  asking them to think of different ways to solve a problem

(D)  asking them to memorize answers

Ans: (C)

57. The insight theory of learning is promoted by-

(A)  Gestalt Theorists

(B)  Pavlov

(C)  Jean Piaget

(D)  Vygotsky

Ans: (A)

58. “Development is a never ending process.” This idea is associated with-

(A)  principle of inter-relation

(B)  principle of continuity

(C)  principle of integration

(D)  principle of interaction

Ans: (B)

59. ……. is considered a sign of motivated teaching.

(A)  Maximum attendance in the class

(B)  Remedial work given by the teacher

(C)  Questioning by students

(D)  Pin-drop silence in the class

Ans: (C)

60. ‘Mind mapping’ refers to-

(A)  a technique to enhance comprehension

(B)  a plan of action from adventure

(C)  drawing the picture of a mind

(D)  researching the functioning of the mind

Ans: (A)

61. Gifted students are-

(A)  very hard working

(B)  convergent thinkers

(C)  divergent thinkers

(D)  extrovert

Ans: (C)

62. Bloom’s taxonomy is a hierarchical organization of-

(A)  cognitive objectives

(B)  achievement goals

(C)  curricular declarations

(D)  reading skills

Ans: (A)

63. Who established the first school to educate the mentally retarded children ?

(A)  Seguin

(B)  Terman

(C)  Gardner

(D)  Binet

Ans: (A)

64. “Learning is continuously a process of adjustment.” This is a statement of-

(A)  Crownback

(B)  Gats

(C)  Skinner

(D)  Crow and Crow

Ans: (C)

65. In emotional intelligence, which will not be considered a component ?

(A)  Self-management

(B)  Self-analysis

(C)  Self-motivation

(D)  Empathy

Ans: (A)

66. Which of the following learning theories is intimately related to Thorndike’s law effect?

(A)  Guthrie’s contiguity theory

(B)  Pavlov’s reflex conditioning

(C)  Skinner’s operant conditioning

(D)  Kohler’s gestalt theory

Ans: (C)

67. In Freud’s psychoanalytic concept of personality, which one of the following is indicative of psychic-energy ?

(A)  Ego

(B)  Id

(C)  Super-ego

(D)  Conscious level of psyche

Ans: (B)

68. Which of the following is not an example of inter-individual difference ?

(A)  The child is black in colour

(B)  The child is fat

(C)  The child likes potato

(D)  The nose of the child is sharp

Ans: (C)

69. Humanist theory of personality is advocated by –

(A)  McDougal

(B)  Maslow

(C)  Rogers

(D)  Guilford

Ans: (C)

70. Learning means-

(A)  reading and writing

(B)  temporary change in behaviour

(C)  being able to do a particular thing successfully

(D)  relatively prominent modification in behaviour due to practice

Ans: (D)

71. Development of creative thinking begins at what stage ?

(A)  Infancy

(B)  Childhood

(C)  Adolescence

(D)  Adulthood

Ans: (B)

72. In which conditioning paradigm of learning reinforcement follows rather than precedes a response ?

(A)  Classical conditioning

(B)  Operant conditioning

(C)  Contiguous conditioning

(D)  Backward conditioning

Ans: (B)

73. In chronological order, which theory of intelligence is the latest ?

(A)  Two-factor theory

(B)  Group-factor theory

(C)  Theory of multiple intelligence

(D)  Multiple-factor theory

Ans: (C)

74. Classification of personalities as ‘introverts’ and ‘extroverts’ was first made by-

(A)  Adler     

(B)  Freud

(C)  Jung

(D)  Maslow

Ans: (C)

75. Which one of the following is not a Projective Test of Personality ?

(A)  Rorschach Ink Blot Test

(B)  Thematic Apperception Test

(C)  Rotter’s Sentence Completion Test

(D)  Minnesota Multiphasic personality Inventory

Ans: (D)

76. Which of the following is the most appropriate term to describe the content of Educational Psychology ?

(A)  Determinable

(B)  Fluid

(C)  Casual

(D)  Transparent

Ans: (C)

77. The Kothari Commission’s Report was entitled on-

(A)  Education and National Development

(B)  Learning to be Adventure

(C)  Diversification of Education

(D)  Education and Socialization in Democracy

Ans: (A)

78. ‘Accreditation’ of Teacher Education Institutions is done by-

(A)  NCERT

(B)  NUEPA

(C)  NCTE

(D)  NAAC

Ans: (D)

79. Issue regarding establishment of Common School System in India is related to-

(A)  problem of ‘education and modernization’

(B)  social equity

(C)  politics and educational change

(D)  education of backward section of the society

Ans: (B)

80. The meaning of Prabbajja Ceremony is-

(A)  Admission of Buddhist

(B)  Thread Ceremony

(C)  Ceremony to Perform Yajna

(D)  Admission to Gurukulas

Ans: (A)

81. Which is the best form of Government to develop education ?

(A)  Aristocracy

(B)  Democracy

(C)  Dictatorship

(D)  Monarchy

Ans: B

82. Continuous and comprehensive evaluation in school education was started by-

(A)  SCERT

(B)  UGC

(C)  IGNOU

(D)  CBSE

Ans: (D)

83. Vocationalization of education in Independent India was first recommended by-

(A)  Dr. Radhakrishnan Commission

(B)  The Mudaliar Commission

(C)  The Kothari Commission

(D)  The New Education Policy

Ans: (C)

84. India has taken a move to ensure that there would be no untrained teacher at elementary school level by the end of August 2015. This is in the wake of-

(A)  Verdict of Supreme Court

(B)  Right to Education Act, 2009

(C)  Rule made by NCTE

(D)  Recommendation of NPE, 1986

Ans: (B)

85. Article 36 to 51 of the Constitution of India deal with-

(A)  Fundamental Rights

(B)  Fundamental Duties

(C)  Introduction

(D)  Directive Principles

Ans: (D)

86. Who was the First Chairman of University Grant Commission

(A)  Dr. Manmohan Singh

(B)  Prof. Yashpal

(C)  Prof. S. S. Bhatnagar

(D)  Prof. D.S. Kothari

Ans: (C)

87. Education falls under the-

(A)  Concurrent List

(B)  Fundamental Rights

(C)  Constitution of India

(D)  State List

Ans: (A)

88. The policy recommended by the Kothari Commission vis-à-vis language is-

(A)  three-language formula

(B)  two-language formula

(C)  Hindi

(D)  Mother tongue

Ans: (A)

89. The First National Policy on Education in free India was launched in which year ?

(A)  1947

(B)  1964

(C)  1968

(D)  1986

Ans: (C)

90. Which of the following Commission first decentralized the primary education ?

(A)  Hunter Commission

(B)  Mudaliar Commission

(C)  Kothari Commission

(D)  Sadler Commission

Ans: (A)

91. A well-defined management should give stress on-

(A)  supervision

(B)  organizational aspects for proper development

(C)  teacher’s problem

(D)  disciplinary aspects

Ans: (B)

92. The ultimate goal of education in Jainism is-

(A)  nonviolence

(B)  renunciation

(C)  liberation

(D)  philanthropy

Ans: (C)

93. ‘Education and National Development’ is the title of the report of-

(A)  Wood’s Dispatch (1854)

(B)  Secondary Education Commission (1952-53)

(C)  Kothari Education Commission (1964-66)

(D)  None of the above

Ans: (C)

94. Maktabs are related to-

(A)  Elementary Education

(B)  Primary Education

(C)  Secondary Education

(D)  Higher Education

Ans: (B)

95. National Knowledge Commission is headed by-

(A)  D. S. Kothari

(B)  Amartya Sen

(C)  Sam Pitroda

(D)  Azim Premji

Ans: (C)

96. Operation Blackboard Programme was introduced to improve-

(A)  Teacher Education

(B)  Primary Education

(C)  Secondary Education

(D)  Higher Education

Ans: (B)

97. The ceiling fixed by the Supreme Court of reservation for the socially and economically disadvantaged sections is-

(A)  19%

(B)  22%

(C)  49%

(D)  50%

Ans: (D)

98. District Institutes of Education and Training (DIETs) were created in pursuance of the recommendation of-

(A)  National Policy on Education, 1968

(B)  National Policy on Education, 1986

(C)  Kothari Commission, 1964-66

(D)  42nd Constitutional Amendment Act, 1976

Ans: (B)

99. Monitorial system of class-administration was practiced by-

(A)  Buddhist Education

(B)  Vedantic Education

(C)  Islamic Education

(D)  Vedic Education

Ans: (C)

100. Which of the following is an assessment agency for assessing higher education agency in India ?

(A)  AICTE

(B)  NCTE

(C)  NAAC

(D)  NUEPA

Ans: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...