Previous Year Insurance Paper Set-1 Question Paper With Answer Key

Previous Year Insurance Paper Set-1

Computer

1. The first computer mouse that was invented was made up of which material?

(1)  plastic

(2)  wood

(3)  glass

(4)  rubber

Answer: (1)

2. Which of these is a type of scanner?

(1)  Daisy-wheel

(2)  Flatbed

(3)  Non-impact

(4)  Thermal

Answer: (2)

3. How many Megabytes are there in 1 Terabyte?

(1)  1048576

(2)  1024

(3)  8192

(4)  102400

Answer: (3)

4. Which of these is not an input device?

(1)  light pen

(2)  touch screen

(3)  joystick

(4)  plotter

Answer: (4)

5. Lotus 1-2-3 will come under which type of application software?

(1)  Database

(2)  Spreadsheet

(3)  World Processing

(4)  Web Browser

Answer: (2)

6. Which of these is not an operating system?

(1)  Android

(2)  DOS

(3)  UNIX

(4)  Pentium

Answer: (4)

7. With which operating system is ‘utubntu’ associated?

(1)  WINDOWS

(2)  LINUX

(3)  iOS

(4)  MacOS

Answer: (2)

8. What does URL stand for:

(1)  Uniform Resource Locator

(2)  Uniform Resource Location

(3)  Uniform Read Locator

(4)  Unified Resource Location

Answer: (1)

9. Open Office Writer is a type of _________

(1)  Spreadsheet Program

(2)  Vector Graphic Program

(3)  Word Processor Program

(4)  Database management program

Answer: (3)

10. Who developed the high powered PC operating system Mac OS?

(1)  Bell laboratories

(2)  Microsoft Corporation

(3)  Apple Corporation

(4)  Vio

Answer: (3)

11. Identify the chat software :

(1)  Flash

(2)  Photoshop

(3)  Gmail

(4)  Windows live

Answer: (4)

12. Which short cut key is used to close the current tab?

(1)  Ctrl+F4

(2)  Ctrl+F5

(3)  Shift+F4

(4)  Alt+Del

Answer: (1)

13. Which standard network protocol transfers computer files from one host to another host over a TCP-based network?

(1)  SMTP

(2)  HTTP

(3)  FTP

(4)  none of these

Answer: (3)

14. In Ms Excel, a formula always starts with which of the given signs?

(1)  +’

(2)  −‘

(3)  @

(4)  =’

Answer: (4)

15. Word Processing : Lotus Word Pro :: _________ : Mozilla. Choose the correct option.

(1)  Web Browser

(2)  Database

(3)  Spreadsheet

(4)  Photo editing

Answer: (1)

16. The latest version of MS Powerpoint is compatible with which of the following:

(1)  Windows 10

(2)  Windows 8.1

(3)  Windows 7

(4)  all of these

Answer: (4)

17. What is the distance between the page margins and the text boundaries called in MS Word?

(1)  Text alignment

(2)  Indent

(3)  Drop cap

(4)  Page orientation

Answer: (2)

18. In Excel worksheet, all the numeric values follow which alignment by default?

(1)  right alignment

(2)  left alignment

(3)  center alignment

(4)  could be in any of these    

  

Answer: (1)

19. Identify the symbols within which the HTML tags must be written:

(1)  ()

(2)  []

(3)  <>

(4)  {}

Answer: (3)

20. Which device connects two computers by means of a telephone line?

(1)  Tape

(2)  Cable

(3)  Modem

(4)  none of these

Answer: (3)

21. Which of the following is used in the banking industry to facilitate the processing and clearing the cheques & documents?

(1)  OCR

(2)  MICR

(3)  OMR

(4)  none of these

Answer: (2)

22. Match the short cut keys with their commands:1 ) Ctrl+Z; 2) Ctrl+C:3) Ctrl+X; 4) Ctrl+V; a) Paste; b)Undo; c) delete; d(copy

(1)  1b; 2d; 3a; 4c

(2)  1d; 2a; 3b; 4c

(3)  1b; 2d; 3c; 4a

(4)  1a; 2b; 3c; 4d

Answer: (3)

23. What is the full form of EPROM:

(1)  Elementary Program Read only memory

(2)  Erasable programe ReadOnly Memory

(3)  Erasable Programmable Read Only Memory

(4)  Eraseable Program readable memory

Answer: (3)

24. Which of the following is/are the features of internet?

(1)  World wide web

(2)  E-mail

(3)  FTP

(4)  all of these

Answer: (4)

25. Which of these is not a high level programming language:

(1)  BASIC

(2)  MIPS

(3)  C++

(4)  Fortran

Answer: (2)

26. Which of the following is a ‘search engine’?

(1)  Google Chrome

(2)  Baidu

(3)  Facebook

(4)  Mozilla Firefox

Answer: (2)

27. Identify the disk on which one can write multiple times.

(1)  CD-ROM

(2)  CD-R

(3)  CD-RW

(4)  CD

Answer: (3)

28. Which of the following is the smallest?

(1)  byte

(2)  kilobyte

(3)  megabyte

(4)  bit

Answer: (4)

29. Which of the following is a type of a worm?

(1)  Heartbleed

(2)  Bagel

(3)  Zeus

(4)  Vundo

Answer: (2)

30. What work does F1 key perform?

(1)  Spell check

(2)  Help

(3)  Edit

(4)  New Chart

Answer: (2)

31. How can we delete an item permanently using shortcut keys?

(1)  Delete key

(2)  Ctrl+Delete

(3)  Shift+Delete

(4)  Ctrl+Shift+Delete

Answer: (3)

32. Identify the incorrect statement :

(1)  UNIX is a command line driven operating system

(2)  Windows is a GUI based system

(3)  MS Dos is a GU I based system

(4)  Unix was developed Bell laboritories

Answer: (3)

33. In https://www.google.com/search, what is the domain name?

(1)  http

(2)  google.com

(3)  www

(4)  /search

Answer: (2)

34. Which network device connects LAN to a WAN?

(1)  Router

(2)  Broadband

(3)  Modem

(4)  Dongle

Answer: (1)

35. Which of these is the best type of internet connection?

(1)  DSL-Connection

(2)  Dial up Connection

(3)  Broadband Connection

(4)  All are the same

Answer: (3)

36. Which function in Excel is used to check if all the given conditions are true?

(1)  OR

(2)  NOT

(3)  IS

(4)  AND

Answer: (4)

37. Which of the following seems useful at first but harms our computer once installed?

(1)  Worm

(2)  Spyware

(3)  Virus

(4)  Trojan Horse

Answer: (4)

38. What is/are the only number/s that a computer can understand?

(1)  1&2

(2)  Only 1

(3)  Only 0

(4)  1 & 0

Answer: (4)

39. What is the function of word processing?

(1)  Enables the users to create and maintain a database

(2)  Enables users to view webpages

(3)  Enables users to create, edit, format and delete text documents

(4)  Enables users to edit, crop and manipulate graphics

Answer: (3)

40. Which of the following is the brain of the computer?

(1)  UPS

(2)  CPU

(3)  Monitor

(4)  Mouse

Answer: (2)

ENGLISH

41. Which of the following terms does not mean ‘tenacious’?

(1)  Dogged

(2)  Irresolute

(3)  Stubborn

(4)  Obstinate

Answer: (2)

42. Choose the term which is given pronounce words distinctly?

(1)  Dirge

(2)  Enunciate

(3)  Peroration

(4)  Soliloquy

Answer: (2)

43. Complete the given statement : The young man died ________ fatigue.

(1)  from

(2)  of

(3)  with

(4)  in

Answer: (1)

44. Which of these sentences is correct?

(1)  The litchis are grown in Dehradun

(2)  Litchis are grown in Dehradun

(3)  Litchis are grown in the Dehradun

(4)  The litchis are grown in the Dehradun

Answer: (2)

45. Identify the error in the given sentence : The teacher along with her team/are prepare/for the /dance competition.

(1)  The teacher along with her team

(2)  are preparing

(3)  for the

(4)  dance competition

Answer: (2)

46. Read the statement and identify the figure of speech : “ I can resist everything but temptation.”

(1)  Pun

(2)  Oxymoron

(3)  Irony

(4)  Epigram

Answer: (4)

47. What do you all a group of crow?

(1)  Swarm

(2)  Host

(3)  Murder

(4)  Haul

Answer: (3)

48. Pressage : Predict :: Haughty : ?

(1)  Calm

(2)  Quick

(3)  Naughty

(4)  Proud

Answer: (4)

49. In the given group of words, one word has been misspelt. Identify it.

(1)  Discerptible

(2)  Surfeit

(3)  Friseur

(4)  Plabiean

Answer: (4)

50. Pick up the incorrect sentence.

(1)  Ram gave me an advice

(2)  The sceneries her are very beautiful

(3)  Both of these

(4)  None of these

Answer: (3)

51. A figure of speech where a statement is made empathetic by over statement is known as :

(1)  Pun

(2)  Hyperbola

(3)  Irony

(4)  Epigram

Answer: (2)

52. Troop : Kangaroos :: Rout : ?

(1)  Wolves

(2)  Lions

(3)  Kittens

(4)  Fish

Answer: (1)

53. Read the given lines and fill in the blanks : The French followed the track of the British and marked their entry ________ India in 1664. They established naval bases ________ the islands of Bourbon. They flourished initially, but afterwards saw their __________.

(1)  In, in, decline

(2)  To, on, decline

(3)  To, in victory

(4)  In, on, fortune

Answer: (1)

54. What do you understand by ‘Harangue’

(1)  List of articles

(2)  Noisy speech intended to excite passion

(3)  Language that is very much used

(4)  A mournful poem

Answer: (2)

55. Identify the incorrect statement: Either Ram/nor Shyam/went to/the party

(1)  Either Ram

(2)  Nor Shyam

(3)  Went to

(4)  The party

Answer: (1)

56. Which world can substitute the given sentence: The send back a person to his own country.

(1)  Expatriate

(2)  Migrate

(3)  Repatriate

(4)  None of these

Answer: (3)

57. Choose the correctly spelt word.

(1)  Aglomerretion

(2)  Agglomeration

(3)  Aglomeration

(4)  Aglomerration

Answer: (2)

58. What is the meaning of the idiom ‘Not playing with a full deck’?

(1)  Missing a chance

(2)  Join a popular trend

(3)  Keep something away

(4)  Someone who lacks intelligence

Answer: (4)

59. Which of the given options denotes Antithesis?

(1)  To err is human, to forgive is divine

(2)  Art lies in concealing art

(3)  Both of these

(4)  None of these

Answer: (1)

60. The Kumars _______ a lovely weekend in Goa. Complete the sentence.

(1)  Took

(2)  Passed

(3)  Attended

(4)  Spent

Answer: (4)

61. Choose the odd-one-out:

(1)  Friseur

(2)  Acrostic

(3)  Lapidist

(4)  Milliner

Answer: (2)

62. To be not to be’, the famous words are from which of the following tragedies of Shakespeare?

(1)  Othello

(2)  Macbeth

(3)  Hamlet

(4)  King Lear

Answer: (3)

63. It was a big surprise for everyone to see him in the church because he was a/an ________ in the eyes of everyone. Fill in the blank.

(1)  Sadist

(2)  Atheist

(3)  Altruist

(4)  Epicurist

Answer: (2)

64. Choose the correct form of speech for the given sentence: He said to me, “I don’t like you”!

(1)  He said he don’t like me

(2)  He said you don’t like him

(3)  He said he didn’t like me

(4)  He said you don’t like me

Answer: (3)

65. Phile’ words are those which pertain to the love of something. Which of the following denotes a lover of climbing buildings?

(1)  Stegophily

(2)  Hippophily

(3)  Acrophile

(4)  Anglophile

Answer: (1)

66. Pick up the correct statement:

(1)  There is something pleasing in him

(2)  It were all profit and no loss

(3)  Two and two makes four

(4)  She must cry, or she will die

Answer: (4)

67. Fill in the missing alphabet to make a word which means – a small two winged fly: _________ nat

(1)  G

(2)  W

(3)  P

(4)  Z

Answer: (1)

68. Identify the correct word: One should not intrude _________ anyone’s privacy.

(1)  In

(2)  At

(3)  Upon

(4)  To

Answer: (3)

69. If you have a baker’s dozen, how many articles do you have?

(1)  12

(2)  13

(3)  14

(4)  15

Answer: (2)

70. What is the term given to the study of correct pronunciation?

(1)  Optology

(2)  Orthography

(3)  Orthoepy

(4)  Orology

Answer: (3)

71. Which word means the same as ‘milieu’?

(1)  Environment

(2)  Money

(3)  Property

(4)  Poetic device

Answer: (1)

72. Which of the following punctuation symbols is used to connect the parts of compound words?

(1)  Dash

(2)  Hyphen

(3)  Colon

(4)  Semi-colon

Answer: (2)

73. One cannot put up ______________ his insolence. Complete the sentence.

(1)  to

(2)  off

(3)  with

(4)  into

Answer: (3)

74. What do you understand by ‘make ducks and drakes’?

(1)  Squander

(2)  Engage in poultry farming

(3)  Making an attempt

(4)  None of these

Answer: (1)

75. Which of the following is the incorrect pair with respect to Jack : Jenny

(1)  Hob : Jill

(2)  Billy : Nanny

(3)  Stallion : Dam

(4)  Steer : Sow

Answer: (4)

76. Choose the correct option: The teacher has proved the theorem. It is a _________ theorem.

(1)  Prove

(2)  Proof

(3)  Proven

(4)  Proved

Answer: (3)

77. Arrange the words and phrases in correct order to form a meaningful sentence :

(i) sharing (ii) does (iii) rewards (iv) naturally) (v) come (vi) to humans

(1)  (ii), (i), (iii), (v), (iv), (vi)

(2)  (i), (iii), (vi), (iv), (v), (ii)

(3)  (iii), (ii), (v), (vi), (i), (iv)

(4)  (i), (iii), (ii), (iv), (v), (vi)

Answer: (1)

78. Rearrange the famous quote from the ‘Julius Ceaser’ : 1. I honour him 2. But as he was 3. As he was 4. Viliant 5. Ambitious 6. I slew him

(1)  1, 3, 6, 4, 5, 2

(2)  3, 4, 1, 2, 5, 6

(3)  4, 3, 5, 6, 1, 2

(4)  3, 4, 1, 2, 6, 5

Answer: (2)

79. Arrange the given sentences to make a meaningful paragraph : Yet a fundamental similarity exists among them   2. A close examination reveals that the limbs, fins and wings are formed on the same basic structural plan  3. All living organisms have arisen through the evolutionary process and show diversity  4. For example, amphibians have limbs for locomotion on land, fish have fins for swimming and birds have wings for flying  5. All such examples can be explained if we consider that the diverse group of organisms share a common ancestor. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(1)  Sentence 3

(2)  Sentence 1

(3)  Sentence 4

(4)  Sentence 5

Answer: (1)

80. With regard to the information given above, which word in the passage is the opposite of ‘uniform’?

(1)  Basic

(2)  Diverse

(3)  Evolutionary

(4)  Fundamental

Answer: (2)

General Knowledge (GK)

81. Which country is going to chair G-20 nations forum in 2016?

(1)  China

(2)  Germany

(3)  India

(4)  Turkey

Answer: (1)

82. Shanmuganathan has sworn in as the governor of which state currently?

(1)  Assam

(2)  Manipur

(3)  Orissa

(4)  Tripura

Answer: (2)

83. Which is the largest India made warship?

(1)  INS-Chakra

(2)  INS-Kochi

(3)  INS-Vela

(4)  INS-Vikrant

Answer: (2)

84. Who discovered ‘Penicillin’?

(1)  Charles Darwin

(2)  Louis Pasteur

(3)  Alexander Fleming

(4)  Charles Babbage

Answer: (3)

85. The IRDA has a composition of how many members ?

(1)  25

(2)  20

(3)  15

(4)  10

Answer: (4)

86. Iraq : Dinar :: Indonesia : ?

(1)  Rupiah

(2)  Shekel

(3)  Dinnar

(4)  Kwacha

Answer: (1)

87. Who won the Nobel Prize for Literature, 2014?

(1)  Mo-Yan

(2)  Alice Munore

(3)  Jean Paul

(4)  Patrick Modiano

Answer: (4)

88. When is the world water day?

(1)  5th June

(2)  17th June         

(3)  22th March

(4)  22th April        

Answer: (3)

89. Pickup the odd one out:

(1)  Alanine

(2)  Valine

(3)  Glycine

(4)  Proline

Answer: (2)

90. Choose the incorrect statement with regard to Budget-2015

(1)  Raise in service tax

(2)  Abolition of wealth tax

(3)  Increase in Excise Duty on leather footwear

(4)  Increase in Defence Budget

Answer: (3)

91. Identify the incorrect pair :

(1)  Gaban-Premchand

(2)  A passage to India-E.M. Forster

(3)  Anna Karenina-Jules Verna

(4)  Chitra-Tagore

Answer: (3)

92.Who founded the Ramakrishna mission?

(1)  Swami Dayananda Saraswati

(2)  Swami Vivekananda

(3)  JyotiPhule

(4)  Raja Ram Mohan Roy

Answer: (2)

93. Which line demarcates India and China?

(1)  24th Parallel

(2)  McMohan Line

(3)  Durand Line

(4)  Radcliff line

Answer: (2)

94. The Mangadh Hill dispute is between which two Indian states?

(1)  Assam-Meghalaya

(2)  Orissa-West Bengal

(3)  Kerala-Karnataka

(4)  Gujarat-Rajasthan

Answer: (4)

95. RBI is authorized to issue notes up to which value?

(1)  10,000

(2)  20,000

(3)  5,000

(4)  1,000

Answer: (4)

96. By which name as Mahesh Das popularly known as?

(1)  Birbal

(2)  Tansen

(3)  BaijuBawra

(4)  Tenaliraman

Answer: (1)

97. Which of the following states has bicameral legislature?

(1)  Bihar

(2)  Maharashtra

(3)  Telangana

(4)  All of these

Answer: (4)

98. Which of the following diseases is primarily associated with domesticated & wild animals?

(1)  Marasmus

(2)  Kwashiorkar

(3)  Anthrax

(4)  Rickets

Answer: (3)

99. Identify the largest living flower:

(1)  Giant white moonflower

(2)  Rafflesia

(3)  Titan arum

(4)  None of these

Answer: (2)

100. Where the headquarters of UNO?

(1)  New York

(2)  Washington

(3)  Geneva

(4)  Tokyo

Answer: (1)

101. At which stadium did Sachin Tendulkar score his 100th International Century?

(1)  Feroz Shah Kotla

(2)  Sher-e-Bangla Stadium

(3)  Zahur Ahmed Chowdhury Stadium

(4)  Eden Gardens

Answer: (2)

102. What do you understand by latex:

(1)  It is the bark of the rubber tree

(2)  It is the root part of the rubber tree

(3)  It is the leaf part of the rubber tree

(4)  It is a fluid secretion of the rubber tree

Answer: (4)

103.Which medal did Mary Kom win in women’s flyweight boxing competition at 17th Asian Games?

(1)  Gold

(2)  Silver

(3)  Bronze

(4)  She did not win any medal

Answer: (1)

104. StayamevJayate’ : ? :: ‘VandeMataram’ : Bankim Chandra Chatterjee

(1)  RabindraNath Tagore

(2)  Madan Mohan Malviya

(3)  Bipin Chandra Pal

(4)  Chandra ShekharAzaad

Answer: (2)

105. Who is the current defence secretary?

(1)  Vijay Singh

(2)  Pradeep Kumar

(3)  R. K. Mathur

(4)  G. Mohan Kumar

Answer: (4)

106. Who is/are the promoters of NSE?

(1)  SBI

(2)  LIC

(3)  IDBI

(4)  All of these

Answer: (4)

107. In the National Anthem of India, what is the meaning of the word ‘utkal’?

(1)  Karnataka

(2)  Uttar Pradesh

(3)  Orissa

(4)  Andhra Pradesh

Answer: (3)

108. What is the chemical name for laughing gas?

(1)  Nitrous Oxide

(2)  Nitrogen Trioxide

(3)  Hydrogen Nitrate

(4)  Sulphur Nitrate

Answer: (1)

109. Who proposed the modern atomic theory?

(1)  Marie Curie

(2)  John Dalton

(3)  Albert Einstein

(4)  C. V. Raman

Answer: (2)

110. Which is the longest bone in the human body?

(1)  Fibula

(2)  Tibia

(3)  Femur

(4)  Humerus

Answer: (3)

111. In 2014, the UNGA declared June 21 as _________ day.

(1)  Save Tiger

(2)  Girl Child

(3)  Yoga

(4)  Literacy

Answer: (3)

112. According to the census, what does the term literate mean in India?

(1)  A person can read in any language

(2)  A person can read and write in any language

(3)  A person can read and write in any language with understanding and is minimum 7 years old

(4)  A person should know at least 2 languages

Answer: (3)

113. Pick the incorrect statement with respect to ‘Astrosat’:

(1)  It is India’s first dedicated multi-wavelength space observatory

(2)  It can observe celestial bodies

(3)  It h as 5 key instruments

(4)  None of these

Answer: (3)

114. MuskurateRaho’ is the tagline of which insurance company?

(1)  Bajaj Allianz

(2)  Birla Sun Life

(3)  ICICI Prudential

(4)  Max Bupa Health Insurance

Answer: (2)

115. Out the given facts only one statement is correct. Identify the correct one:

(1)  Anna Chandi was the first woman IAS officer

(2)  Arjan Sing was the first chief of Indian Army staff

(3)  PhuDorjee was the first Indian to climb Mt Everest twice

(4)  Col J. K. Bajaj was the first Indian to reach South Pole

Answer: (4)

116. Which of these is not a public sector insurance company?

(1)  Oriental Insurance

(2)  Cholamandulum

(3)  General Insurance Corporation of India

(4)  United India Insurance

Answer: (2)

117. Which city is correctly paired with its river bank?

(1)  Guwahati-Mahanadi

(2)  Surat-Shipra

(3)  Kota-Chambal

(4)  Hyderabad-Subamarekha

Answer: (3)

118. What name is given to the Samadhi of Rajiv Gandhi?

(1)  Shakti Sthala

(2)  Vir Bhumi

(3)  Shantivana

(4)  None of these

Answer: (2)

119. The first war that broke out between China & Britain is also known as

(1)  Silk war

(2)  Opium war

(3)  Industrial goods war

(4)  None of these

Answer: (2)

120. Which political party of India has the same electoral symbol as the U.S. Republican Party?

(1)  CPI

(2)  Samajwadi Party

(3)  BSP

(4)  None of these

Answer: (3)

Math

121. Calculate the LCM of the first three alternate prime numbers between 30 and 50.

(1)  49737

(2)  59737

(3)  65342

(4)  46378

Answer: (2)

122. The LCM Of two prime numbers A and B is 161. IF A is greater than B, calculate 2B-A.

(1)  −9

(2)  −18

(3)  36

(4)  81

Answer: (1)

123. What % of Rs. 8.25 is 75 paise?

(1)  11/100

(2)  100/23

(3)  10011

(4)  none of these

Answer: (3)

124. Simplify : a- 2b – [4a + 6b – {3a + c + (5a – 2b – 3a – c – 2b)}]

(1)  2(a – 6b)

(2)  0

(3)  4a – b

(4)  12b – 2a

Answer: (1)

125. A shopkeeper sells 2 chairs. On one, he incurs a loss of 20% and on the other, a profit of 20%. Find his total profit or loss.

(1)  profit 4%

(2)  loss 4%

(3)  no profit, no loss

(4)  none of these

Answer: (4)

126. 36 : 1294 :: 40: ________

(1)  1598

(2)  2168

(3)  1300

(4)  1958

Answer: (1)

127. Ram has a total of Rs. 63 In the denominations of Rs. 2, Re. 1 and 50 paise. The ratio of the coins is 2 : 3 : 4. Calculate the one rupee coins.

(1)  21

(2)  28

(3)  14

(4)  20

Answer: (1)

128. x, y and z are brothers, such that x and y together are 10 years older than y and z together. How many years is older than z.

(1)  20 years

(2)  5 years

(3)  10 years

(4)  40 years

Answer: (3)

129. What will be age of the son next year given that h is father is five times older to him now? Five years back, father was ten times the sons age and three years hence, he will be 4 times the sons age.

(1)  12

(2)  10

(3)  15

(4)  14

Answer: (2)

130. A shopkeeper by mistake weighed a box as 5o.2kg whereas, the actual weight was 50 kg. Find the error percent.

(1)  4%

(2)  0.40%

(3)  20%

(4)  0.20%

Answer: (2)

131. Solve : [(4√3 – 4)/(√3 + 1)] – [(2 – √3)/(2 + √3)]

(1)  2.00

(2)  0.50

(3)  4.00

(4)  1.00

Answer: (4)

132. Calculate a – b, if a + b = 22 and ab = 60.

(1)  3√61

(2)  2√61

(3)  √2

(4)  10√2

Answer: (2)

133. Express in scientific notation : 129,000,000 km

(1)  1.29 × 108 km

(2)  1.29 × 109 km

(3)  1.29 × 106 km

(4)  1.29 × 105 km

Answer: (1)

134. Ravi has a certain amount of money. If he deducts 5% from the amount and then 10% from the remainder, he is left with Rs. 171. What is the original amount?

(1)  350

(2)  150

(3)  200

(4)  300

Answer: (3)

135. A shopkeeper bought one quintal of wheat @ 20 per kg. 75 kg of it was sold at 24/kg. Find the selling price of the remaining wheat if he wants to earn 20% profit on whole.

(1)  24/kg

(2)  26/kg

(3)  22/kg

(4)  20/kg

Answer: (1)

136. Identify the odd one out:

(1)  157, 163

(2)  181, 191

(3)  193, 197

(4)  113, 119

Answer: (4)

137. A certain sum of money amounts to 5/4 of itself in 4 years. Calculate the rate % per annum.

(1)  525%

(2)  6.25%

(3)  6.50%

(4)  9.50%

Answer: (2)

138. The mean of 10 observations is 25. If an observation of the value 34 is removed, what will be the new mean?

(1)  21

(2)  25

(3)  34

(4)  24

Answer: (4)

139. How many vertices does a cylinder have?

(1)  Nil

(2)  1

(3)  2

(4)  8

Answer: (1)

140. Identify the incorrect statement :

(1)  Cylinder has 2 flat faces

(2)  Sphere has 1 curved face

(3)  Cone has 1curved face

(4)  Cone has 2 flat faces

Answer: (4)

141. The simple interest on a certain amount is 660 and compound interest is 696.30. If the rate of interest is 11% in both the cases, what is the time period?

(1)  5  years

(2)  7 & half years

(3)  2 years

(4)  1 & half years

Answer: (2)

142. Arrange the volumes in increasing order : (a) Sphere of radius 6 cm; (b) cylinder of radius 5.5 cm and height 6 cm; (c) cube with each side 6.6 cm; (d) cone with radius 4.5 cm and height 3.5cm.

(1)  a, b, c, d

(2)  a, c, d, b

(3)  d, c, b, a

(4)  c, d, a, b

Answer: (3)

143. Calculate 44 × 4 – 2.5 ÷5 + 9, if + means −; means ÷; − means ×; means +

(1)  60

(2)  45

(3)  30

(4)  25

Answer: (4)

144. At a party, everyone shakes hands with each other. If there are 325 handshakes, find the number of people.

(1)  22

(2)  25

(3)  26

(4)  124

Answer: (3)

145. A boat goes 12 kmph along the stream in an hour & 6 kmph against the stream. Find the speed of boat in still water.

(1)  3 kmph

(2)  9 kmph

(3)  10 kmph

(4)  5.5 kmph

Answer: (2)

146. A student scores 4 marks for every right answer and negative 1 mark for every wrong answer. He gets 125 marks after attempting all 75 questions. How many questions were not correct?

(1)  32

(2)  35

(3)  40

(4)  55

Answer: (2)

147. Three partners share profit/losses in the ratio 5 : 7 : 6. The partnership was for 12 months, 8 months and 7 months respectively. Find the ratio of their investments.

(1)  The ratio is 20 : 49 : 64

(2)  The ratio is 10 : 49: 64

(3)  The ratio is 64 : 59 : 20

(4)  The ratio is 20 : 64 : 49

Answer: (1)

148. Two pipes can fill a tank in 4 hours & 6 hours respectively. If they are opened at alternate hours, in how many yours the tank will be filled, given that pipe 1 is opened before pipe 2?

(1)  4 hrs

(2)  3 & half hrs

(3)  4 & two-third  hrs

(4)  5 & half  hrs

Answer: (3)

149. Observe that data on blood groups of students in class : A, A, AB, B, B(−), O (−), O, AB(−), O, O, A, B(−), AB(−), AB, B, B, B(−), O(−), O, A, A(−), AB(−), AB(−), A(−). Which is the rarest blood group?

(1)  AB

(2)  AB(−)

(3)  O(−)

(4)  B

Answer: (1)

150. With regard to the above information, how many students have negative blood groups?

(1)  9

(2)  12

(3)  5

(4)  11

Answer: (4)

151. Which of the following numbers is divisible by 11?

(1)  1376

(2)  1717

(3)  7611

(4)  7953

Answer: (4)

152. What is 20% of 15% of 10% of 600?

(1)  120

(2)  60

(3)  1.8

(4)  3.2

Answer: (3)

153. Write 27.35625 in fraction.

(1)  441/17

(2)  441/15

(3)  441/18

(4)  441/16

Answer: (4)

154. In the number 41*384, what should come in place of * so that the number is divisible by 7?

(1)  1

(2)  2

(3)  3

(4)  4

Answer: (2)

155. A student was supposed to multiply a number by 2 and add 4 to it. But he actually divided the number by 2 and subtracted 4. The answer so obtained is 18. What was supposed to be the actual answer?

(1)  32

(2)  36

(3)  40

(4)  42

Answer: (3)

156. A walks from his house at 4 kmph. He reaches the office 5 minutes late. The distance between the house and the office is 5 km. What should the speed be if he wants to reach 10 minutes earlier?

(1)  5 kmph

(2)  6 kmph

(3)  10 kmph

(4)  5 kmph

Answer: (1)

157. Find the HCF of 608, 544; 638, 783; 450, 476 respectively.

(1)  32, 29, 17

(2)  17, 32, 29

(3)  34, 76, 12

(4)  56, 78, 31

Answer: (1)

158. If A is 95% of B, then B is________% of A.

(1)  105%

(2)  105.30%

(3)  110.30%

(4)  120%

Answer: (2)

159. A alone can do a work in 4o days. He worked at it for 5 days, then B finished it in 21 days. How many days did A and B take to finish the work together?

(1)  20 days

(2)  12 days

(3)  10 days

(4)  15 days

Answer: (4)

160. There is a group of 1,200 students and teachers, For every 15 students, there is   1 teacher. How many are thee?

(1)  80

(2)  75

(3)  70

(4)  60

Answer: (2)

Reasoning

161. Five friends are sitting in a straight row facing south. C is sitting between B and A. E is sitting between A and D. B is to the immediate right of C. On the extreme left is D. who is sitting on the extreme right?

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  E

Answer: (2)

162. Ram is taller than Shyam but not taller than Ravi. Ravi is not shorter than Shyam but shorter than Suresh. Suresh and Manish are of the same height and Manish is not taller than Rahim. Who is the shortest of all?

(1)  Ram

(2)  Ravi

(3)  Shyam

(4)  Manish

Answer: (3)

163. A is the daughter of B. C is the son of A as well as the only brother of D. E is the father of D as well as the only son of F. How is A related to F?

(1)  Daughter

(2)  Daughter in law

(3)  Mother in law

(4)  Sister

Answer: (2)

164. If ‘A + B’ means A is the son of B; ‘A – B’ means A is the daughter of B; ‘A × B’ means A is the husband of B; ‘A ÷ B’ means A is the wife of B. What does ‘P × R – S’ mean?

(1)  P is the son in law of S

(2)  P is the daughter in law of S

(3)  S is the mother of P

(4)  P is the husband of S

Answer: (1)

165. In the above question, which of the following means that S is the maternal grandfather of P?

(1)  P × Q – R

(2)  P + Q – R ÷ S

(3)  P ÷ Q + R × S

(4)  None of these

Answer: (2)

166. Ram is facing towards north, he walks 2 km straight moves left and walks 3 km. Again, he turns left and walks 2 km. How far is the from the starting point?

(1)  1.5 km

(2)  2 km

(3)  3 km

(4)  5 km

Answer: (3)

167. Complete the series to two terms: 20, 24, 33, 49, 74, 110, ___________, ___________

(1)  158, 222

(2)  159, 222

(3)  160, 345

(4)  159, 223

Answer: (4)

168. Identify the odd one out:

(1)  ZXAC

(2)  TRFH

(3)  LJCE

(4)  ECDB

Answer: (4)

169. If INSURANCE Is coded as 591267983 and TERM is coded as 4360, what will be the code for INTEREST?

(1)  59436134

(2)  59436314

(3)  54935314

(4)  54963314

Answer: (2)

170. Choose the option which does not match with the rest of the group:

(1)  Moraji Desai

(2)  V. P. Singh

(3)  V. V. Giri

(4)  A. B. Vajpayee

Answer: (3)

171. Nagaland : Kohima :: Manipur : _________.

(1)  Dispur

(2)  Shillong

(3)  Aizwal

(4)  Imphal

Answer: (4)

172. Observe the series and answer the two consecutive questions: R$YAM5%[email protected]#3W?T<7<IX & VG-4D9 How many such symbols are there in the series each of which is immediately followed by a consonant and also immediately preceded by a consonant?

(1)  3

(2)  4

(3)  6

(4)  5

Answer: (2)

173. In the above series, which element is fifth to the right of thirteenth element from right end if we reverse the sequence?

(1)  B

(2)  M

(3)  Z

(4)  W

Answer: (3)

174. In the given series, how many even numbers are there which are also divisible by 4 and are followed by another even number and preceded by an odd number: 8, 16, 25, 9, 32, 10, 7, 51, 23, 24, 30, 4, 11, 15, 18, 12, 20, 5, 1, 36

(1)  3

(2)  4

(3)  8

(4)  2

Answer: (4)

175. If the eighth day of a month is two days earlier than Sunday, what day would be on 22nd of the same month?

(1)  Tuesday

(2)  Thursday

(3)  Friday

(4)  Saturday

Answer: (2)

176. If A means ×, B means +, C means ÷, D means –, calculate: 175C25B5A20D3A10

(1)  72

(2)  75

(3)  77

(4)  83

Answer: (3)

177. Given that: Some pens are pencils; All pencils are erasers; Some erasers are not pens; identify the correct conclusion:

(1)  Some erasers are pens

(2)  All pens are erasers

(3)  No eraser is a pen

(4)  All pencils are pens

Answer: (1)

178. Ravi is the brother of Seema. Seema is payal’s neighbor. Payal has a son Dhruv who goes to class 2. Paresh is married to Komal who is Ravi’s mother and Payal’s sister. How is Druv related to Seema?

(1)  Aunt & nephew

(2)  Sister & brother

(3)  Cousins

(4)  No relations

Answer: (3)

179. Choose the odd one out:

(1)  Masai

(2)  Karen

(3)  San

(4)  France

Answer: (4)

180. Identify the cause & effect option: Statement A: an increase in prices of food grains by 20% Statement B: fall in the prices of fruits & vegetables in last few days

(1)  Both A & B are effects of independent causes

(2)  A is the cause & B is the effect

(3)  B is the cause & A is the effect

(4)  Both A & B are independent causes

Answer: (1)

181. If Chandigarh is called Bhuabneswar, Bhubaneswar is called Trivandrum, Trivandrum is called Kohima, Kohima is called Panaji, Panaji is called Gangtok, what is the capital of Nagaland called?

(1)  Kohima

(2)  Gangtok

(3)  Panaji

(4)  Trivandrum

Answer: (3)

182. In a certain coded language: ci pi nsokni means he is not intelligent: ptr wop nso means I am intelligent: sti pi nsonro means no one is intelligent: what is the code for ‘is’?

(1)  Pi

(2)  Nso

(3)  Chi

(4)  Wop

Answer: (1)

183. Pear : reap :: angel : ?

(1)  Fairy

(2)  Witch

(3)  Glean

(4)  Sin

Answer: (3)

184. Choose the odd one out:

(1)  Rhea

(2)  Penguin

(3)  Emu

(4)  Eagle

Answer: (4)

185. If the numerical value of each alphabet is such that A = 26, B = 25, C = 24, ……………….. Z = 1; which among the following  has the highest sum of values of all letters?

(1)  LOVE

(2)  HATE

(3)  FAIR

(4)  CARE

Answer: (4)

186. In the word TICKET, how many pairs of letters are there which have as many letters between them as in the actual series of alphabets?

(1)  1

(2)  2

(3)  3

(4)  4

Answer: (1)

187. If a mirror is placed in front of a clock, what will be the reflection if the clock shows 7 : 20 ?

(1)  3 : 20

(2)  4 : 40

(3)  3 : 40

(4)  None of these

Answer: (2)

188. Twenty sparrows were sitting on a tree. A hunter shot them. All but eleven died. How many escaped?

(1)  9

(2)  11

(3)  20

(4)  None, all died

Answer: (2)

189. Arrange the given words in alphabetical order. Which word will come second from last ? Abase, Aberration, Abandon, Abbreviation,

(1)  Abandon

(2)  Abase

(3)  Aberration

(4)  Abbreviation   

Answer: (4)

190. In the given series, which alphabet is different from the others:

(1)  S

(2)  M

(3)  Q

(4)  J

Answer: (4)

191. Which is the correct option to maintain the series: C4X, F9U, I16R, …?..

(1)  L25P

(2)  L25O

(3)  L27P

(4)  None of these

Answer: (2)

192. L, M, N, O, P are best friends but with different hobbies. L likes chess & maths. M likes cricket but hates maths. N likes both chess & cricket but likes English. O likes English & chess but hates cricket. P likes neither chess nor cricket but loves maths. based on this information, answer the following questions: Which of the following boys like two sports?

(1)  L

(2)  M

(3)  N

(4)  O

Answer: (3)

193. In the above question, who does not like chess, but likes maths?

(1)  L

(2)  N

(3)  O

(4)  P

Answer: (4)

194. A group of friends is sitting around a round table facing the centre. The information is as given: Tina is sitting opposite to Ria; Divya is sitting to right of Ria; Dia is sitting right of Divya; Kavita is sitting left of Parul, who is sitting left to Ria; Kavita is sitting between Tina & Parul. Who is not sitting opposite to each other?

(1)  Tina – Ria

(2)  Kavita – Divya

(3)  Parul – Dia

(4)  Parul – Tina

Answer: (4)

195. Sunita ranked 11th from the top and 27th from the bottom in a class. How may student are in the class ?

(1)  38

(2)  28

(3)  40

(4)  37

Answer: (4)

196. A, B, C, D are friends such that: A eats only chips & watch action; B eats chips & watch comedy; C eats both corn and chips & watch action only; D eats only corn & watch both action and comedy. Now, if A & C go together, they will:

(1)  Watch comedy & eat chips 

(2)  Watch comedy & eat corn

(3)  Watch only action & eat chips

(4)  Watch action & eat corn

Answer: (3)

197. If the code of TABLE IS 40, what will be the code of HOTEL?

(1)  50

(2)  60

(3)  30

(4)  70

Answer: (2)

198. From the given options, which set is similar to the given set: (9, 15, 24)

(1)  (6, 12, 18)

(2)  (7, 11, 18)

(3)  (8, 18, 26)

(4)  (2, 4, 8)

Answer: (2)

199. My father’s mother’s only daughter’s only son’s only sister is my ____________.

(1)  Aunt

(2)  Niece

(3)  Cousin

(4)  None of these

Answer: (3)

200. Among P, Q, R, S and T, S is older than R but not as old as T; Q is older than only P. Who among them is the youngest?

(1)  P

(2)  Q

(3)  R

(4)  Cannot be determined

Answer: (1)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...