Previous Year Insurance Paper Set-2 Question Paper With Answer Key

Previous Year Insurance Paper

Set-2

Computer

1. Quickest hypothetical speed of dialup connection is ___________.

(1)  53 Kbps

(2)  56 Kbps

(3)  126 Kbps

(4)  1.5 Mbps

Answer: (2)

2. You can start Microsoft Word by using which button?

(1)  New

(2)  Start

(3)  Program

(4)  All of these

Answer: (2)

3. Alignment catches are accessible on which toolbar?

(1)  Status

(2)  Standard

(3)  Formatting

(4)  All of these

Answer: (3)

4. Scatter chart is also known as:

(1)  XX Chart

(2)  YX Chart

(3)  XY Chart

(4)  YY Chart

Answer: (3)

5. All formula start with which sign in MS Excel?

(1)  +

(2)  –

(3)  @

(4)  =

Answer: (4)

6. Blinking point which shows your position in text is called :

(1)  Cursor

(2)  Blinker

(3)  Position

(4)  Status

Answer: (1)

7. A device needed to communicate with computers using telephone lines is called:

(1)  Disk

(2)  CPU

(3)  Modem

(4)  Data Bus

Answer: (3)

8. For large network which topology is used?

(1)  Star

(2)  Mesh

(3)  Ring

(4)  Bus

Answer: (4)

9. Protocol consists of:

(1)  TCD/IT

(2)  TCP/IP

(3)  TCP/IT

(4)  TCT/IP

Answer: (2)

10. A standard arrangement of regulation and necessities that permit two electronic things to join with and exchange data with each other is known as:

(1)  Protocol

(2)  WWW

(3)  HTTP

(4)  Internet

Answer: (1)

11. What is the full form of WWW?

(1)  World Whole Web

(2)  Wide World Web

(3)  Web World Wide

(4)  World Wide Web

Answer: (4)

12. Which of the following are parts of Central Processing Unit (CPU)?

(1)  Arithmetic logic unit, Mouse

(2)  Arithmetic logic unit, Control unit

(3)  Arithmetic logic unit, Integrated Circuits

(4)  Control Unit, Monitor

Answer: (2)

13. Which among the following the first generation computer had?

(1)  Vacuum Tubes and Magnetic Drum

(2)  Integrated Circuits

(3)  Magnetic Tape and Transistors

(4)  All of the above

Answer: (1)

14. Where is RAM located?

(1)  Expansion Board

(2)  External Drive

(3)  Mother Board

(4)  All of the above

Answer: (3)

15. If a PC has more than one processor, then it is known as:

(1)  Uniprocess

(2)  Multiprocessor

(3)  Multithreaded

(4)  Multiprogramming

Answer: (2)

16. In the event a PC gives database services to the other, then it will be known as:

(1)  Web server

(2)  Application server

(3)  Database server

(4)  FTP server

Answer: (3)

17. Full form of URL is:

(1)  Uniform Resource Locator

(2)  Uniform Resource Link

(3)  Uniform Registered Link

(4)  Unified Resource Link

Answer: (1)

18. In which of the following forms data is stored in computer?

(1)  Decimal

(2)  Binary

(3)  Hexa Decimal

(4)  Octal

Answer: (2)

19. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network is called:

(1)  Transmitter

(2)  Diodes

(3)  HHL

(4)  DSL

Answer: (4)

20. Which level of language is Assembly Language?

(1)  High-level programming language

(2)  Medium-level programming language

(3)  Low-level programming language

(4)  Machine language

Answer: (3)

21. Record, Movies, Images and Photographs etc. are stored at:

(1)  Application Sever

(2)  Web Sever

(3)  Print Server

(4)  File Server

Answer: (4)

22. Which of following is used in RAM?

(1)  Conductor

(2)  Semi Conductor

(3)  Vacuum Tubes

(4)  Transistor

Answer: (2)

23. What is the full form of GUI in context of computers?

(1)  Graphical user Instrument

(2)  Graphical unified Interface

(3)  Graphical unified Instrument

(4)  Graphical  user Interface

Answer: (4)

24. What is full form of ALU?

(1)  Arithmetic logic  unit

(2)  Allowed logic unit

(3)  Ascii logic unit

(4)  Arithmetic least unit

Answer: (1)

25. Who was the Founder of Bluetooth?

(1)  Ericson

(2)  Martin Cooper

(3)  Steve Jobs

(4)  Apple

Answer: (1)

26. Who is the father of Internet?

(1)  Chares Babbage

(2)  Vint Cerf

(3)  Denis Riche

(4)  Martin Cooper

Answer: (2)

27. Verification is process of:

(1)  Access

(2)  Login

(3)  Logout

(4)  Authentication

Answer: (4)

28. What is LINUX?

(1)  Malware

(2)  Operating System

(3)  Application Program

(4)  Firmware

Answer: (2)

29. What is the name of first super computer of India?

(1)  Saga 220

(2)  PARAM 8000

(3)  ENIAC

(4)  PARAM 6000

Answer: (2)

30. Which is the most commonly used language in web designing?

(1)  C

(2)  C++

(3)  PHP

(4)  HTML

Answer: (4)

31. Who is also known as Father of Computer?

(1)  Vint Cerf

(2)  Tim Berner Lee

(3)  Charles Babbage

(4)  Steve Jobs

Answer: (3)

32. Which among the following is the commonly utilized language as part of Android Applications?

(1)  C

(2)  PHP

(3)  C++

(4)  Java

Answer: (4)

33. Where are saved files stored in a computer?

(1)  RAM

(2)  Hard disk

(3)  Cache

(4)  All of the above

Answer: (2)

34. Which among the following is odd?

(1)  CD/DVD

(2)  Floppy Disks

(3)  SD Disk

(4)  BIOS

Answer: (4)

35. Which operations are performed by RAM?

(1)  Read

(2)  Write

(3)  Read and Write

(4)  Depends on computer

Answer: (3)

36. Which among the following is a secondary storage device?

(1)  Hard Disk

(2)  RAM

(3)  Diode

(4)  Semi Conductor

Answer: (1)

37. USB is a which type of storage device?

(1)  Primary

(2)  Secondary

(3)  Tertiary

(4)  None of the above

Answer: (3)

38. Which program is run by BIOS to check if hardware components are working appropriately while computer is turned ON?

(1)  DMOS

(2)  POST

(3)  CMOS

(4)  RIP

Answer: (2)

39. If a memory chip is volatile, it will

(1)  Explode if exposed to high temperatures

(2)  Lose its contents if current it turned off

(3)  Be used for data storage only

(4)  Be sued to both read and write data

Answer: (2)

40. What is the full form of CMOS?

(1)  Content Metal Oxide Semiconductor

(2)  Complementary Metal Oxide Semiconductor

(3)  Complementary Metal Oxygen Semiconductor

(4)  Complementary Metal Oscillator Semiconductor

Answer: (2)

ENGLISH

1. Saad is travelling _______ the school.

(1)  To

(2)  Towards

(3)  Off

(4)  Through

Answer: (2)

2. They went _______ the rain.

(1)  Despite

(2)  In spite

(3)  Under

(4)  Avoiding

Answer: (1)

3. I was surprised by the large ______________ people who came.

(1)  Number of

(2)  Amount of

(3)  Sum of

(4)  Total of

Answer: (1)

4. Which of the phrases given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct: Your bonus will dependent the quality of your work.

(1)  is dependable

(2)  depends on

(3)  being dependent

(4)  going to depend

Answer: (2)

5. Which of the phrases given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct:

He did not ask for a raise since  he had fear to lose his job.

(1)  was fearful of

(2)  was feared to

(3)  was afraid to

(4)  had been afraid to

Answer: (3)

6. Which of the phrases given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct:

The organizer agreed to shift the conference at some place convenience to all participants.

(1)  any of the place convenient

(2)  at places convenient

(3)  from a p lace of convenience

(4)  to a place convenient

Answer: (4)

7. Which of the phrases given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct:

In the 1970s banks required to submit their detailed plans of expansion to RBI.

(1)  were required to submit

(2)  required for submission

(3)  are required to submit

(4)  requirement of submitting

Answer: (1)

8. Which of the phrases given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct:

Many employees are hesitate to volunteer for assignments in a foreign country because of language and cultural issues.

(1)  hesitated to volunteer

(2)  hesitant to volunteer

(3)  hesitating volunteer

(4)  hesitatingly volunteer

Answer: (2)

9. She had a terrible night caused by a(n) _____during her sleep.

(1)  incubus

(2)  debility

(3)  obsession

(4)  delusion

Answer: (1)

10. A great literary or artistic work is known as _________.

(1)  par excellence

(2)  bete noire

(3)  peccadillo

(4)  magnum opus

Answer: (4)

11. He has a ______ tongue; his pinching sarcasm has ______ everyone who has come into contact with him.

(1)  wanton, immunised

(2)  vitriolic, alienated

(3)  pungent, animated

(4)  recalcitaant, humanised

Answer: (2)

Complete the following passage by choosing the most suitable word/phrase from each list to fit the corresponding gap. During the later years of the American Revolution, the Articles of Confederation government was formed. This government (12) __________ severely from a lack of power. Each state distrusted (13) _________ and gave little authority to the central or federal government. The Articles of Confederation (14) ______________ a government which could not raise money (15) ___________ taxes, prevent Indian raids, or force the British out (16) ________ the United States.

12. Which of these fits the gap 12 ?

(1)  Damaged

(2)  Suffered

(3)  Fail

(4)  Diminished

Answer: (2)

13. Which of these fits the gap 13 ?

(1)  Other

(2)  The other

(3)  Others

(4)  The others

Answer: (4)

14. Which of these fits the gap 14 ?

(1)  Produced

(2)  Made

(3)  Obtained

(4)  Elected

Answer: (1)

15. Which of these fits the gap 15 ?

(1)  With

(2)  From

(3)  For

(4)  To

Answer: (2)

16. Which of these fits the gap 16?

(1)  With

(2)  From

(3)  For

(4)  Of

Answer: (4)

Read the following paragraph thoroughly and respond the provided question: Unemployment is not only a significant sign of financial slack and lost output but much more than that. For the unemployed person, it is often a damaging affront to human dignity and sometimes a catastrophic blow to the family life. Nor is this cost allocated in relationship to capacity to support it. It falls most heavily on the young, the semiskilled and unskilled, the black person, the older worker, and an underemployed person in a low-income rural area who is denied the option of securing more rewarding urban employment. The concentrated incidence of unemployment among particular groups in the population means far greater costs to society that can be measured only in terms of uncontrolled idleness or dollars of income lost. The extra costs involve division of the professions of young people, increased juvenile delinquency, and perpetuation of conditions that breed racial discrimination in employment and otherwise deny equality of opportunity. There is different and numerous indirect value. The political and financial strains of increased underutilization generate high pressures for cost-increasing solutions. On the side of labor, prolonged high unemployment leads to “share-the-work” demands for shorter hours, intensifies resistance to technological change and rationalization of work rules. On the side of a business, the tendency of markets leads attempts to raise costs to cover high normal overhead costs and to pressures for protection against foreign and domestic competition.

17. According to the passage, unemployment is an index of

(1)  semiskilled and unskilled person

(2)  economic slack and lost output

(3)  diminished resources

(4)  the employment rate

Answer: (2)

18. While unemployment is damaging to many, it falls most heavily upon all except the

(1)  Black

(2)  Semiskilled

(3)  Unskilled

(4)  White middle class

Answer: (4)

19. The cost to society of unemployment can be measured by all except

(1)  Lost incomes

(2)  Idleness

(3)  Juvenile delinquency

(4)  The death rate

Answer: (4)

20. Serious unemployment leads labor groups to demand

(1)  More jobs by having everyone work shorter hours

(2)  Higher wages to those employed

(3)  “No fire” policies

(4)  Cost-cutting solutions

Answer: (1)

21. According to the passage, a typical business reaction to a recession is to press for

(1)  Higher unemployment insurance

(2)  Protection against imports

(3)  Government action

(4)  Restrictive business practices

Answer: (2)

22. Select the word that is most similar in meaning to the word ANOMALY

(1)  Normal

(2)  Straight

(3)  Irregularity

(4)  Integrity

Answer: (3)

23. Select the word that is most similar in meaning to the word ABSTRUSE

(1)  Showy

(2)  Evident

(3)  To Prove something

(4)  Concealed

Answer: (4)

24. Select the word that is most similar in meaning to the word VACOUS

(1)  Stupid

(2)  Truthfulness

(3)  Ravenous

(4)  Dreamer

Answer: (1)

25. Select the word that is most similar in meaning to the word PRAGMATIC

(1)  Practical

(2)  Magnetic

(3)  Liar

(4)  Arrogant

Answer: (1)

26. Select the word that is most similar in meaning to the word PROBITY

(1)  Probability

(2)  Honesty

(3)  Peaceful

(4)  Carelessness

Answer: (2)

27. Select the word that is most opposite in meaning to the word FOE

(1)  Friend

(2)  Enemy

(3)  Foul

(4)  Fail

Answer: (1)

28. Select the word that is most opposite in meaning to the word CONSENSUS

(1)  Agreement

(2)  Disagreement

(3)  Quality

(4)  Special case

Answer: (2)

29. Select the word that is most opposite in meaning to the word FECKLESS

(1)  Weak

(2)  Careful

(3)  Careless

(4)  Unlucky

Answer: (2)

30. Select the word that is most opposite in meaning to the word MELANCHOLY

(1)  Sorrowful

(2)  Happy

(3)  Confused

(4)  Convicted

Answer: (2)

31. Select the word that is most opposite in meaning to the word EMINENT

(1)  Famous

(2)  Sad

(3)  Imminent

(4)  Unknown

Answer: (4)

32. I cannot concentrate, here is too much _______.

(1)  Detraction

(2)  Distraction

(3)  People

(4)  Sound

Answer: (1)

33. It is expected that the assembly will _______ these treaties.

(1)  Force

(2)  Ratify

(3)  Notify

(4)  Signify

Answer: (2)

34. Oil is mostly __________ by trucks in Pakistan.

(1)  Transfer

(2)  Transmit

(3)  Transport

(4)  Travel

Answer: (2)

35. Bus _____ are going to increase.

(1)  Frees

(2)  Rates

(3)  Bills

(4)  Credits

Answer: (2)

36. Pakistani ______ met his counterpart in London.

(1)  Console

(2)  Counsel

(3)  Councel

(4)  Council

Answer: (4)

37. Children like to watch science _________ movies.

(1)  Fiction

(2)  Faction

(3)  Fraction

(4)  Fallacy

Answer: (1)

38. This account is exempted from __________ charges.

(1)  Tax

(2)  Bevy

(3)  Levy

(4)  Interest

Answer: (3)

39. His belief that he could do this is his ________.

(1)  Allusion

(2)  Illusion

(3)  Delusion

(4)  Depict

Answer: (4)

40. You are wearing an army’s uniform, but the ________ is missing.

(1)  Epic

(2)  Epoch

(3)  Epithet

(4)  Epicure

Answer: (2)

General Knowledge (GK)

1. What does Non-Insurable or Instability danger mean?

(1)  Adjustment in style

(2)  Fire

(3)  Surge

(4)  Change in the cost of that item

Answer: (3)

2. The official made laws are called ________.

(1)  Delegated

(2)  Preferred

(3)  Rule of Laws

(4)  Administrative Laws

Answer: (1)

3. “Oikonomia” is involved with which type of management?

(1)  Household

(2)  Individual

(3)  Political

(4)  Fiscal

Answer: (1)

4. From which language the word “Economics” is derived?

(1)  French

(2)  Greek

(3)  German

(4)  English

Answer: (2)

5. Which of the following types is Presidential Government?

(1)  Provides high security

(2)  Guarantees quick execution of approaches

(3)  Protects the freedom of Individuals

(4)  All of the above

Answer: (1)

6. Bijapur dynasty ruled by AdiShahi from which year to which year?

(1)  1596 to 1600

(2)  1490 to 1504

(3)  1492 to 1504

(4)  1490 to 1686

Answer: (4)

7. According to whom the Second Chamber was unnecessary, pointless and regrettable?

(1)  Laski

(2)  Maclver

(3)  Bentham

(4)  Seeley

Answer: (3)

8. What is the tenure of Swiss President?

(1)  2 years

(2)  5 years

(3)  4 Years

(4)  1 year

Answer: (4)

9. Where is Haemolymph found?

(1)  Arthropods

(2)  Echinoderms

(3)  Ascaris

(4)  Annelids

Answer: (1)

10. Who among the following always supported the Sultans from Balban to Ghiyas—ud-din Tughlaq?

(1)  Ibn Batuta

(2)  Badauni

(3)  Zia-ud-din Barani

(4)  Amir Khusrow

Answer: (3)

11. B-lymphocytes help in:

(1)  Sterile resistance

(2)  Acquired immunity

(3)  Cellular immunity

(4)  Humoral immunity

Answer: (4)

12. From which place did Sufism evolve?

(1)  Persia

(2)  Delhi

(3)  Lahore

(4)  Kabul

Answer: (1)

13. In which year did the skirmish of Kannauj take place?

(1)  540 AD

(2)  50 AD

(3)  70 AD

(4)  560 AD

Answer: (2)

14. Where are the Poly metallic knobs found?

(1)  On mainland racks

(2)  In profound sea beds

(3)  On lake beds

(4)  In shoreline sands

Answer: (3)

15. Which of the following is odd one out?

(1)  Meander

(2)  Delta

(3)  Bolson

(4)  Ox-bow lake

Answer: (3)

16. Where is the Kandla Port situated?

(1)  Gulf of Khambat

(2)  Kori Creek

(3)  Gulf of Kutch

(4)  None of these

Answer: (1)

17. __________ wood develops in water logged areas.

(1)  Mangrove

(2)  Evergreen

(3)  Deciduous

(4)  Coniferous

Answer: (4)

18. Pink mold is also called_______.

(1)  Aspergillus

(2)  Rhizopus

(3)  Neurospora

(4)  Mucor

Answer: (2)

19. What is Ignition?

(1)  Physical and substance process

(2)  Organic procedure

(3)  Physical procedure

(4)  Synthetic procedure

Answer: (4)

20. Which of the following is not a type of Carbon?

(1)  Soot

(2)  Hematite

(3)  Graphite

(4)  Charcoal

Answer: (2)

21. What is Dry Ice?

(1)  Solid carbon dioxide

(2)  Liquid nitrogen

(3)  Ice shapes and saw dust

(4)  Ice shapes and salt

Answer: (1)

22. Which gas is used to make advertisement sign-sheet and enrich the light?

(1)  Nitrogen

(2)  Chlorine

(3)  Hydrogen

(4)  Neon

Answer: (4)

23. Blood in dorsal vein of worm is _______.

(1)  Sideward

(2)  Descending

(3)  In reverse

(4)  Forward

Answer: (4)

24. Which of the following products is Bio-degradable?

(1)  Leather belts

(2)  Silver foil

(3)  Iron nails

(4)  Plastic mugs

Answer: (1)

25. Which organisms are developed after barking?

(1)  Xyiophilous

(2)  Saxicolous

(3)  Coprophilous

(4)  Corticolous

Answer: (4)

26. In space the colour of the sky as per the space traveller is:

(1)  Violet

(2)  Red

(3)  Blue

(4)  Dark

Answer: (4)

27. Who invented Radioactivity?

(1)  Rutherford

(2)  Marie Curie

(3)  Henri Becquerel

(4)  Enrico Fermi

Answer: (3)

28. What forms the Rainbow?

(1)  Assimilation of daylight by water beads

(2)  Dispersion of daylight through water beads

(3)  Ionization of water beads

(4)  Refraction and impression of day light by water beads

Answer: (4)

29. What is Hyperplasia?

(1)  Anomalous increment in number of cells

(2)  Extreme motility of muscle

(3)  Insatiable eating

(4)  An increment in size of a cell

Answer: (1)

30. Water assimilation with piece of root is called:

(1)  Zone of prolongation

(2)  Zone of root top

(3)  Zone of cell division

(4)  Zone of root hair

Answer: (4)

31. Nokia belongs to which country?

(1)  Finland

(2)  Sweden

(3)  Spain

(4)  Germany

Answer: (1)

32. Who won the women’s singles title of India Open Badminton championship 2015?

(1)  Ratchanoklntanon

(2)  Chin Ming

(3)  SainaNehwal

(4)  P.V. Sindhu

Answer: (3)

33. Which is largest artificial lake in India?

(1)  Baikal

(2)  Wullar

(3)  Govind Sagar

(4)  Rana Pratap Sagar

Answer: (3)

34. Which social networking giant acquired the shopping search engine ‘The Find’?

(1)  Google

(2)  Twitter

(3)  Facebook

(4)  Yahoo

Answer: (3)

35. Which film personality was chosen for the Dadasaheb Phalke Award for the year 2014 as announced by the Union Government in 2015?

(1)  Amitabh Bacchan

(2)  Dilip Kumar

(3)  Shashi Kapoor

(4)  Nasirudding Shah

Answer: (3)

36. Indian Space Research Organization (ISRO) successfully launched the IRNSS-1D navigation satellite through the PSLV-C27. This was the _______ satellite under the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) series.

(1)  1st

(2)  2nd

(3)  3rd

(4)  4th

Answer: (4)

37. Who was the winner of Rogers Cup Ladies held in 2015?

(1)  Victoria Azarenka

(2)  Agnieska Radwanska

(3)  Maria sharapova

(4)  Serena Williams

Answer: (4)

38. Which Channel is the official broadcaster of Olympics for 2014 and 2016?

(1)  Set Max

(2)  Zee Sports

(3)  Star India

(4)  Doordarshan

Answer: (3)

39. Which Microsoft Application is used for preparing Presentations?

(1)  Microsoft Excel

(2)  Microsoft Word

(3)  Microsoft Power Point

(4)  Microsoft Publisher

Answer: (3)

40. Where is Barr body found?

(1)  Sperm

(2)  Sterol cells

(3)  Female physical cells

(4)  Male physical cells

Answer: (3)

Maths

1. What is the distinction between the self-multiplying dividends on Rs. 5000 for a long time at 4% for every annum exacerbated yearly and half-yearly?

(1)  Rs. 2.04

(2)  Rs. 4.80

(3)  Rs. 3.06

(4)  Rs. 8.30

Answer: (1)

2. A bank offers 5% compound interest on half-yearly basis. A client saves Rs. 1600 each on first January and first July of a year. Toward the end of the year, the sum he would end up with is:

(1)  Rs. 120

(2)  Rs. 121

(3)  Rs. 123

(4)  Rs. 122

Answer: (2)

3. There is 80% increase in a sum in 8 years. What will be the accruing funds of Rs. 14,000 following 3 years at the same rate?

(1)  Rs. 3794

(2)  Rs. 3714

(3)  Rs. 4612

(4)  Rs. 4634

Answer: (4)

4. The accumulated interest on Rs. 30,000 at 7% for each annum is Rs. 4347. The period (in years) is:

(1)  1

(2)  2

(3)  3

(4)  3.5

Answer: (2)

5. A mixture composed of 8 parts of juice and 3 parts water is added to 28 litres of water, if the mixture contains juice one half as much water then how many litres of juice does it contain?

(1)  96

(2)  192

(3)  80

(4)  90

Answer: (1)

6. If 120 men can do a work in 100 days, how many days will 150 men take to do it?

(1)  90

(2)  80

(3)  85

(4)  95

Answer: (2)

7. Insert the missing number. 12, 25, 49, 99, 197, 395, (…)

(1)  789

(2)  1579

(3)  722

(4)  812

Answer: (1)

8. Insert the missing number. 34, 7, 37, 14, 40, 28, 43 (…)

(1)  31

(2)  42

(3)  46

(4)  56

Answer: (4)

9. Out of 7 consonants and 4 vowels, what number of expressions of 3 consonants and 2 vowels can be shaped?

(1)  24400

(2)  21300

(3)  210

(4)  25200

Answer: (4)

10. A lady gives a dinner party to 5 guests to be selected from nine friends. The number of ways of forming the party of 5, given that two of the friends will not attend the party together is

(1)  56

(2)  126

(3)  91

(4)  78

Answer: (3)

11. From a gathering of 7 men and 6 ladies, five persons are to be chosen to frame a board so that no less than 3 men are on the advisory group. In what number of ways is it be possible?

(1)  624

(2)  702

(3)  756

(4)  812

Answer: (3)

12. 15 men take 21 days 8 hours each day to do a work. How many days with 6 hours each day would 21 women take if 3 women do as much work as 2 men?

(1)  30

(2)  35

(3)  40

(4)  45

Answer: (1)

13. A lady has 25 paise and 50 paise coins in her bag. She has a total of 120 coins amounting to Rs. 50. What is the respective no. of 25 and 50 paise coins in her bag?

(1)  40, 80

(2)  70, 50

(3)  90, 30

(4)  60, 60

Answer: (1)

14. In what number of ways can a gathering of 5 men and 2 ladies be arranged out of an aggregate of 7 men and 3 ladies?

(1)  1

(2)  126

(3)  63

(4)  64

Answer: (3)

15. Subhash can duplicate 50 pages in 10 hours; Subhash and Prakash can duplicate 300 pages in 4o0 hours. In how many hours can Prakash duplicate 30 pages?

(1)  12 h

(2)  9 h

(3)  13 h

(4)  10 h

Answer: (1)

16. Rajesh is responsible for purchasing bread rolls and buns for a gathering. There are 10 buns in every packet and similarly every packet of bread rolls contains 8 pieces. Rajesh needs to purchase precisely the same number of buns and bread rolls. What is the minimum number of packets he ought to purchase, for buns alone?

(1)  10

(2)  8

(3)  4

(4)  5

Answer: (3)

17. It takes 10 days and 270 people to finish a work, how many days would it take for 180 people to complete the same work?

(1)  27

(2)  12

(3)  15

(4)  18

Answer: (3)

18. It would take 100 days for “X” no. of men to finish a work. It would take 10 days more if the number of men were reduced by 10. Therefore the value of X is:

(1)  110

(2)  75

(3)  50

(4)  100

Answer: (1)

19. A square yard has a path of 4m width around it, If the area of paths is 196 m2, then the side of the yard is:

(1)  7.25 m

(2)  9.25 m

(3)  8.25 m

(4)  8 m

Answer: (3)

20. A fabric vendor offers 25% cashback on marked price, In order to receive a cashback of Rs. 40, how many shirts should one buy, if the marked price of each shirt is Rs. 32?

(1)  7

(2)  8

(3)  5

(4)  6

Answer: (3)

21. One dozen sets of socks, cited at Rs. 160 are available at a markdown of 10%. Find the number of sets of socks that can be purchased for Rs. 60.

(1)  6

(2)  8

(3)  5

(4)  7

Answer: (3)

22. A machine is available at Rs. 7500. The seller permits progressive rebates of 8%, 5% and 2% on it. The final cost price in Rupees. is:

(1)  6427.5

(2)  6415.4

(3)  6400.3

(4)  6423.9

Answer: (4)

23. A square carpet with an area 169 m2 must have 2 metres cut-off one of its edges in order to be a perfect fit for a rectangular room. What is the area of rectangular room?

(1)  180 m2

(2)  164 m2

(3)  152 m2

(4)  143 m2

Answer: (4)

24. On expanding the diameter of a circle by 75%, the rate of increment in the perimeter is:

(1)  75%

(2)  80%

(3)  65%

(4)  70%

Answer: (1)

25. If (x + y) = 9 and (1/x) + (1/y) = (1/2), then the value of x2 + y2 is

(1)  45

(2)  64

(3)  4

(4)  25

Answer: (1)

26. If 2x + 3y = 78 and 3x + 2y = 72, what is the value of x + y ?

(1)  36

(2)  30

(3)  32

(4)  Cannot be determined

Answer: (2)

27. A train travels a certain distance without stopping, at an average speed of 80 km/h and with stops it covers the same distance with an average speed of 60 km/h. For how many minutes per hour did the train stop?

(1)  15

(2)  28

(3)  30

(4)  32

Answer: (1)

28. The average age of three young men is 15 yr. If their ages are in the ratio of 3 : 5 : 7, then the age of the youngest is:

(1)  18

(2)  21

(3)  9

(4)  15

Answer: (3)

29. A man bought an auto for Rs. 1,35000 and spent Rs. 25,000 on repairs. At what cost was the auto sold if he endured a loss of 10% on it?

(1)  Rs. 176000

(2)  Rs. 144000

(3)  Rs. 121500

(4)  Rs. 150000

Answer: (2)

30. In the particular analysis, 77% of applicants failed in English including 34% failed in Mathematics. If 13% failed in both the subjects furthermore, 784 assured went in both the subjects and then the total number of contestants obtained

(1)  1600

(2)  1800

(3)  1200

(4)  1400

Answer: (4)

31. A train 120 m long crosses a station at the speed of 54 km/h so the time taken by the train to cross a man standing on the platform is

(1)  7s

(2)  8s

(3)  5s

(4)  6s

Answer: (2)

32. A, B and C start together from the same point to go around a circular island 30 km in perimeter. A and B are going in the same direction and C in the opposite direction. If A covers 5 km, B covers 7 km and C covers 8 km in 60 minutes. then they all meet after

(1)  25 h

(2)  30 h

(3)  15 h

(4)  20 h

Answer: (2)

33. At what rate will a sum of Rs. 1000 amount to Rs. 1102.50 in 2 yrs at self multiplying dividends?

(1)  6%

(2)  6.50%

(3)  5%

(4)  5.50%

Answer: (3)

34. A train travels 450 km in 7 hours and another 740 kms in 10 hours. Find its average speed.

(1)  80 km/h

(2)  70 km/h

(3)  65 km/h

(4)  60 km/h

Answer: (2)

35. A man undertakes 2/25th of his journey by bus, 21/25th by car and remaining 2 km on foot. Find the total distance.

(1)  3 km

(2)  25 km

(3)  3.5 km

(4)  2.5 km

Answer: (2)

36. If the circumference of a circle is 44 m. Find its area.

(1)  154 m2

(2)  170 m2

(3)  150 m2

(4)  160 m2

Answer: (1)

37. If in a triangle ABC, AB is smaller than AC, then AC – AB is

(1)  = BC

(2)  < 1/2 AC

(3)  < BC

(4)  > BC

Answer: (3)

38. In 70 litres of a mixture of water and milk, the % age quantity of water is 10%. To make it 25%, how much water should be added?

(1)  14 ltr

(2)  16 ltr

(3)  18 ltr

(4)  20 ltr

Answer: (1)

39. Two glasses of equal size are respectively 1/4 and 1/3 full of milk. Then they are filled with water and the contents are mixed in a jug. The ratio of milk to water in jug is

(1)  3 : 11

(2)  7 : 17

(3)  9 : 23

(4)  11 : 23

Answer: (2)

40. If x + sin 2 x = 1, then the estimation of cos 2x + cos 4x is

(1)  2

(2)  2.5

(3)  1

(4)  1.5

Answer: (3)

Reasoning

1. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), …. What should come next?

(1)  (1/3)

(2)  (1/8)

(3)  (2/8)

(4)  (1/16)

Answer: (2)

2. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, …. What should come next?

(1)  7

(2)  10

(3)  12

(4)  13

Answer: (2)

3. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What should come next?

(1)  20

(2)  22

(3)  23

(4)  26

Answer: (2)

4. Look at this series : 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What should come next?

(1)  22

(2)  24

(3)  25

(4)  26

Answer: (3)

5. Look at this series : 53, 53, 40, 27, 27, … What should come next?

(1)  12

(2)  14

(3)  27

(4)  53

Answer: (2)

6. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Parsley

(2)  Basil

(3)  Dill

(4)  Mayonnaise

Answer: (4)

7. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Inch

(2)  Ounce

(3)  Centimeter

(4)  Yard

Answer: (2)

8. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Tyre

(2)  Steering wheel

(3)  Engine

(4)  Car

Answer: (4)

9. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Tulip

(2)  Rose

(3)  Bud

(4)  Daisy

Answer: (3)

10. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Rye

(2)  Sourdough

(3)  Pumpernickel

(4)  Loaf

Answer: (1)

11. Odometer is to mileage as compass is to

(1)  Speed

(2)  Hiking

(3)  Needle

(4)  Direction

Answer: (4)

12. Marathon is a to race as hibernation is to

(1)  Winter

(2)  Bear

(3)  Dream

(4)  Sleep

Answer: (4)

13. Window is to pane as book is to

(1)  Novel

(2)  Glass

(3)  Cover

(4)  Page

Answer: (2)

14. Cup is to coffee as bowl is to

(1)  Dish

(2)  Soup

(3)  Spoon

(4)  Food

Answer: (2)

15. Yard is to inch as quart is to

(1)  Gallon

(2)  Ounce

(3)  Milk

(4)  Liquid

Answer: (2)

16. SCD, TEF, UGH, ______, WKL

(1)  CMN

(2)  UJI

(3)  VIJ

(4)  IJT

Answer: (3)

17. B2CD, _____, BCD4, B5CD, BC6D

(1)  B2C2D

(2)  BC3D

(3)  B2C3D

(4)  BCD7

Answer: (2)

18. FAG, GAF, HAI, IAH, ______

(1)  JAK

(2)  HAL

(3)  HAK

(4)  JAI

Answer: (1)

19. ELFA, GLHA, ILJA, ______, MLNA

(1)  OLPA

(2)  KLMA

(3)  LLMA

(4)  KLLA

Answer: (4)

20. CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

(1)  GRR

(2)  GSS

(3)  ISS

(4)  ITT

Answer: (3)

21. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Unique

(2)  Beautiful

(3)  Rare

(4)  Exceptional

Answer: (2)

22. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Fair

(2)  Just

(3)  Equitable

(4)  Favourable

Answer: (4)

23. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Peninsula

(2)  Island

(3)  Bay

(4)  Cape

Answer: (3)

24. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Core

(2)  Seeds

(3)  Pulp

(4)  Slice

Answer: (4)

25. Which word doesn’t belong with the others?

(1)  Wing

(2)  Fin

(3)  Beak

(4)  Rudder

Answer: (4)

26. BINDING : BOOK

(1)  Criminal : gang

(2)  Display : museum

(3)  Artist : carpenter

(4)  Frame : picture

Answer: (4)

27. EXPLORE : DISCOVER

(1)  Read : skim

(2)  Research : learn

(3)  Write : print

(4)  Think : relate

Answer: (2)

28. SIAMESE : CAT

(1)  Type : breed

(2)  Dog : puppy

(3)  Mark : spot

(4)  Romaine : lettuce

Answer: (4)

29. FINCH : BIRD

(1)  Frog : toad

(2)  Elephant : reptile

(3)  Dalmatian : dog

(4)  Collie : marsupial

Answer: (3)

30. PETAL : FLOWER

(1)  Salt : pepper

(2)  Tire : bicycle

(3)  Base : ball

(4)  Sandals : shoes

Answer: (2)

31. Indicating a photo of a kid Suresh said, “He is the sole’s child of my mom.” how is Suresh connected with that kid?

(1)  Brother

(2)  Uncle

(3)  Cousin

(4)  Father

Answer: (4)

32. If ‘P × Q’ means Q is mother of P; ‘P + Q’ means P is brother of Q; ‘P – Q’ means P is sister of Q and ‘P ÷ Q’ means Q is father of P. Then, which of the following definitely means R is grandson of K?

(1)  R × T ÷ K

(2)  M + R × T ÷ K

(3)  M – R × T ÷ K

(4)  None of these

Answer: (4)

33. In the event that A is the sibling of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is identified with A?

(1)  Brother

(2)  Sister

(3)  Nephew

(4)  Cannot be determined

Answer: (4)

34. If M × N means M is the daughter of N; M + N means M is the father of N; M ÷ N means M is the mother of N and M – N means M is the brother of N then in the expression P ÷ Q + R – T × K, how ‘P is related to K’?

(1)  Daughter-in-law

(2)  Sister-in-law

(3)  Aunt

(4)  None of these

Answer: (4)

35. A man crosses a 600 m long road in 5 minutes. What is his velocity in Km every hour?

(1)  3.6

(2)  7.2

(3)  8.4

(4)  10

Answer: (2)

36. The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is eighty years. What was the total of their ages 3 years ago ?

(1)  71 years

(2)  72 years

(3)  74 years

(4)  77 years

Answer: (1)

37. Two bus tickets from town A to B and 3 tickets from town A to C price Rs. seventy seven however 3 tickets from town A to B and 2 tickets from town A to C value Rs. 73. What are the fares for cities B and C from A?

(1)  Rs. 4, Rs. 23

(2)  Rs. 13, Rs. 17

(3)  Rs.15, Rs. 14

(4)  Rs. 17, Rs. 13

Answer: (2)

38. An institute organized a fete and 1/5 of the ladies and 1/8 of the boys participated within the same. What fraction of the entire range of scholars took half within the fete ?

(1)  13/2

(2)  13/40

(3)  Data inadequate

(4)  None of these

Answer: (3)

39. Various companions resolved to go on a picnic and wanted to pay Rs. ninety six on eatables. Four of them, then again, didn’t turn up. As an outcome, the staying ones needed to contribute Rs. four each extra. the amount of these who went to the outing was

(1)  8

(2)  12

(3)  16

(4)  24

Answer: (1)

40. A plane covers a distance at a velocity of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 1 hours, it must go at a velocity of:

(1)  300 kmph

(2)  360 kmph

(3)  600 kmph

(4)  720 kmph

Answer: (3)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...