Previous Year Insurance Paper Set-3 Question Paper With Answer Key

Previous Year Insurance Paper Set-3

Computer

1. Internet operates on _______.

(1)  Pixels switching

(2)  Model switching

(3)  Packet switching

(4)  None of these

Answer: (3)

2. Name the computer that requests the data from another computer.

(1)  Client computer

(2)  Server computer

(3)  Basic computer

(4)  Network link

Answer: (1)

3. What name is given to the software that permits the user to view the webpage?

(1)  Modem

(2)  Cryptographer

(3)  Internet Browser

(4)  None of these

Answer: (3)

4. Select the amongst the following languages that is used to write animation and games in browser.

(1)  ARIBA

(2)  JAVA

(3)  ATACCAMA

(4)  INFORMA

Answer: (2)

5. Which of the following is NOT a valid Website Address?

(1)  ww2.elearning. com

(2)  elearning22com

(3)  welearning22.com

(4)  www.elearning22.com

Answer: (2)

6. What is the full form of FORTRAN

(1)  File Translation

(2)  Formula Translation

(3)  Format Translation

(4)  Floppy Translation

Answer: (2)

7. What is the location of RAM?

(1)  Mother Board

(2)  Extension Board

(3)  Hard external drive

(4)  All of these

Answer: (1)

8. Refreshing of memories is important for

(1)  DRAM

(2)  SRAM

(3)  ROM

(4)  All of these

Answer: (2)

9. Which of the following is called a Removable Storage Media?

(1)  Flexible disks cartridges

(2)  Magneto-optical disk

(3)  Removable hard disk cartridges

(4)  All of these

Answer: (4)

10. What is the full form of word URL?

(1)  Uniform Resource Locator

(2)  Universal Resource Locator

(3)  Unform Resource Link

(4)  None of these

Answer: (1)

11. Binary is used for

(1)  Decimals

(2)  Data Storage

(3)  Oligodecimals

(4)  Codes

Answer: (2)

12. Which of the following level languages is Assembly Language?

(1)  High-level programming plan

(2)  System level programming language

(3)  Low-level programming language

(4)  None of these

Answer: (3)

13. Out of these w hic is not an output device?

(1)  Printer

(2)  Speaker

(3)  Plotter

(4)  Touch Screen

Answer: (4)

14. Logarithm was invented by:

(1)  Apple

(2)  Bill Gates

(3)  Ericson

(4)  Lohn Napier

Answer: (4)

15. Which of the following carries internal memory?

(1)  CD

(2)  Disk

(3)  RAM

(4)  USB

Answer: (3)

16. WINDOWS is a/an _______.

(1)  Freeware

(2)  Operating system

(3)  Malware

(4)  None of these

Answer: (2)

17. Which of the following is Android applications language?

(1)  COBOL

(2)  Java

(3)  DOT NET

(4)  INFORMA

Answer: (2)

18. Which of the following is the world’s first general purpose electronic digital computer?

(1)  ENIAC

(2)  DNIAC

(3)  EDVAC

(4)  UNIVAC

Answer: (4)

19. Select the one which is a secondary storage device.

(1)  Soft disk

(2)  Desktop

(3)  Phish

(4)  Hard disk

Answer: (4)

20. Which type of file has the extension as MPG?

(1)  Audio

(2)  Graphics

(3)  Video

(4)  Adobe writer

Answer: (3)

21. Which of the following is considered as the ‘Heart of computer’?

(1)  Keyboard

(2)  Desktop

(3)  Microprocessor

(4)  Printer control

Answer: (3)

22. The computer chips are made up of ________.

(1)  Boron

(2)  Copper

(3)  Silicon

(4)  None of these

Answer: (3)

23. BIOS is stored in ________.

(1)  Flash Memory Chip

(2)  Hard disk

(3)  RAM

(4)  All of these

Answer: (1)

24. One Mega Byte is equal to _______.

(1)  1024 Bytes

(2)  1024 Kilo Bytes

(3)  1024 Giga Bytes

(4)  None of these

Answer: (2)

25. Name the device that is used for sending digital data over a phone line.

(1)  USB

(2)  Fax

(3)  Printer

(4)  Modem

Answer: (4)

26. Amongst the following, which kind of software is an operating system?

(1)  Run Software

(2)  Command Software

(3)  System Software

(4)  All of these

Answer: (3)

27. What is the category of Microsoft Office?

(1)  Running software

(2)  Coding software

(3)  Firewall

(4)  Application software

Answer: (4)

28. Name the inventor of C++.

(1)  Steve

(2)  James Gosling

(3)  Bjarne Stroustrup

(4)  Danish

Answer: (3)

29. Eight bits is equal to ______.

(1)  One byte

(2)  Two bytes

(3)  Four bytes

(4)  Eight bytes

Answer: (1)

30. Name the function key that is used to check spelling errors.

(1)  F1

(2)  F7

(3)  F9

(4)  F12

Answer: (2)

31. What key should be pressed in order to move to the starting of a page?

(1)  Windup Key

(2)  Home Key

(3)  Control Key

(4)  Alt Key

Answer: (2)

32. What does the computer resolution measure?

(1)  Number of pixels

(2)  Number of dots

(3)  KLOC

(4)  Codes

Answer: (1)

33. Select the term in relation to database.

(1)  Aribas

(2)  Attacamas

(3)  Phishing

(4)  Oracle

Answer: (4)

34. The engine of a computer is _______.

(1)  Desktop

(2)  Mouse

(3)  Windows

(4)  Processor

Answer: (4)

35. Name the person who invented Java.

(1)  Danish

(2)  James Gosling

(3)  Benjamin jave

(4)  Lineus Torbell

Answer: (2)

36. Select amongst the following is image name extension.

(1)  csv

(2)  exe

(3)  gif

(4)  acc

Answer: (3)

37. Expand BMP.

(1)  Byte map

(2)  Bug map

(3)  Bit map

(4)  Bliss map

Answer: (3)

38. Expand PNG.

(1)  Portable Nominal Graphics

(2)  Portable Nominal Graph

(3)  Press Network Graphs

(4)  Portable Network Graphics

Answer: (4)

39. A computer that can process both digital or analog signals is called as :

(1)  Mainframe Computer

(2)  Hybrid Computer

(3)  Digital Computer

(4)  Analog computer

Answer: (2)

40. In the given URL, which of the following is known as protocol? http://www.escience.com

(1)  http

(2)  www

(3)  com

(4)  None of these

Answer: (1)

ENGLISH

1. Which of the following best expresses the meaning of ‘Corpulent’?

(1)  Huge

(2)  Mega

(3)  Obese

(4)  None of these

Answer: (3)

2. Which of the following best expresses the meaning of ‘Vent’?

(1)  Opening

(2)  Hole

(3)  Vicinity

(4)  None of these

Answer: (1)

3. Which of the following best expresses the meaning of ‘Alert’?

(1)  Energetic

(2)  Watchful

(3)  Excited

(4)  Observant

Answer: (2)

4. Which of the following best expresses the meaning of ‘Adversity’?

(1)  Decline

(2)  Pessimistic

(3)  Failure

(4)  Misfortune

Answer: (4)

5. What is the most appropriate meaning of ‘Indict’?

(1)  Allege

(2)  Accuse

(3)  Pointing

(4)  Finger pointing

Answer: (2)

6. Which of the following best expresses the meaning of ‘Lament’?

(1)  Accuse

(2)  Complain

(3)  Console

(4)  Sad

Answer: (2)

7. Fill in the blank with the most correct word in the sentence given below:

We saw a _________ of cows in the green field.”

(1)  Herd

(2)  Group

(3)  Flock

(4)  Swarm

Answer: (1)

8. Fill in the blank with the most correct word in the sentence given below:

Human beings do not live by ______ along.”

(1)  Diet

(2)  Nutrients

(3)  Bread

(4)  Food

Answer: (3)

9. Fill in the blank with the most correct word in the sentence given below:

Seema behaves strangely sometimes and therefore nobody gets ______ with her.”

(1)  Through

(2)  Up

(3)  Around

(4)  Along

Answer: (4)

10. Fill in the blank with the most correct word in the sentence given below:

Sita and Gita are twin sisters but they do not look______.”

(1)  Same

(2)  Different

(3)  Alike

(4)  Unique

Answer: (3)

11. Fill in the blank with the most correct word in the sentence given below:

During festivals, the shops are _______ of people.”

(1)  Bubbling

(2)  Complete

(3)  Crowded

(4)  Full

Answer: (4)

12. Fill in the blank with the most correct word in the sentence given below:

Indira Gandhi spent her childhood _______ Allahabahd.”

(1)  In

(2)  At

(3)  Across

(4)  On

Answer: (2)

13. Fill in the blank with the most correct word in the sentence given below:

I Like sitting ________ her as she always smells of rose.”

(1)  Beside

(2)  Besides

(3)  Along

(4)  At

Answer: (1)

14. Select the opposite of ‘Exodus’.

(1)  Inside

(2)  Insodus

(3)  Influx

(4)  Inflow

Answer: (3)

15. Select the antonym of ‘Quiescent’.

(1)  Fragile

(2)  Active

(3)  Dull

(4)  Dormant

Answer: (2)

16. Select the antonym of ‘Relinquish’.

(1)  Deny

(2)  Possess

(3)  Secure

(4)  Renounce

Answer: (2)

17. Select the correctly spelt word.

(1)  Effective

(2)  Treatmeant

(3)  Knoledge

(4)  Servive

Answer: (1)

18. The small child does whatever her mother_______.

(1)  Was done

(2)  Had did

(3)  Had done

(4)  Does

Answer: (4)

19. Why ______ the papers away?

(1)  You did not threw

(2)  You did not through

(3)  Did you not throw

(4)  Did you not threw

Answer: (4)

20. Why _____ afraid of Spanish Language is not clear.

(1)  Do the candidates

(2)  Are the candidates should be

(3)  The candidates should be

(4)  Should be the candidates

Answer: (3)

21. Select the word that can be substituted for the given sentence.

The thing or behaviour that cannot be corrected.”

(1)  Incorrigible

(2)  Incorrectible

(3)  Incorrectable

(4)  Perfect

Answer: (1)

22. Select the word that can be substituted for the given sentence.

A person of excellent understanding, knowledge, as well as reasoning power.”

(1)  Arrogant

(2)  Literate

(3)  Intellectual

(4)  Educated

Answer: (3)

23. Select the word that can be substituted for the given sentence.

A style in which an author makes a display of one’s knowledge.”

(1)  Presenter

(2)  Pedantic

(3)  Verbose

(4)  Approachable

Answer: (3)

24. Select the word that can be substituted for the given sentence.

Leave from a place considered to be risky.”

(1)  Avoid

(2)  Evade

(3)  Exit

(4)  Evacuate

Answer: (4)

25. A person who knows many foreign languages.

(1)  Polygonist

(2)  Linguist

(3)  Grammarian

(4)  Bilingual

Answer: (2)

26. What name is given to the person who possesses many talents?

(1)  Versatile

(2)  Futile

(3)  Dynamic

(4)  God Gifted

Answer: (1)

27. What do we mean by Malafide case?

(1)  Case that is undertaken in bad faith

(2)  Case that is undertaken in good faith

(3)  Case that is undertaken after a long delay

(4)  None of these

Answer: (1)

28. What term is used for a person who abstains from taking alcohol?

(1)  Vegetarian

(2)  Sacred

(3)  Teetotaller

(4)  Dietician

Answer: (3)

29. What term is used for a person who is interested in collecting, studying, and selling old items?

(1)  Archaeologist

(2)  Antiquarian

(3)  Archival

(4)  All of these

Answer: (2)

30. Select the term given to one who is not easily pleased by anything.

(1)  Superior

(2)  Arrogant

(3)  Attitude

(4)  Fastidious

Answer: (4)

31.What do we mean by ‘Panacea’?

(1)  A remedy for all miseries

(2)  A remedy for all sorrows

(3)  A remedy for all diseases

(4)  None of these

Answer: (3)

32. What name is given to a shop that sells fashionable clothes and cosmetics?

(1)  Shopping stall

(2)  Boutique

(3)  Kiosk

(4)  Vend

Answer: (2)

33. Select the correct term for that which cannot be seen.

(1)  Intangible

(2)  Insensitive

(3)  Unseen

(4)  Invisible

Answer: (4)

34. What does the term Agnostic refer to?

(1)  A person not sure of the existence of Almighty

(2)  A person who does not believe in magic

(3)  A person who does not believe in science

(4)  None of these

Answer: (1)

35. Manuscript is a paper written by ________.

(1)  Author

(2)  Machine

(3)  Hand

(4)  Scientist

Answer: (3)

36. Antonym of ‘Arrogant’ is ________.

(1)  Simple

(2)  Humble

(3)  Sober

(4)  Sincere

Answer: (2)

37. Antonym of ‘Graceful’ is _______.

(1)  Rough

(2)  Tough

(3)  Friction

(4)  Awkward

Answer: (4)

38. Antonym of ‘Nadir’ is _______.

(1)  Zenith

(2)  Liberty

(3)  Success

(4)  Modern

Answer: (1)

39. Antonym of ‘Extravagance’ is ______.

(1)  Poor

(2)  Cheap

(3)  Economical

(4)  Luxury

Answer: (3)

40. A pen name adopted by an author is termed as _______.

(1)  Pseudonym

(2)  Title

(3)  Nickname

(4)  Doctrine

Answer: (1)

General Knowledge (GK)

1. One of the states had recently started scheme for adoption of wild animals in zoos. Name the state.

(1)  Bihar

(2)  Haryana

(3)  Tamil Nadu

(4)  Arunachal Pradesh

Answer: (2)

2. Devi Ahilya Bai Holkar Award is given for which of the following achievements?

(1)  Administrative skills

(2)  Scientific skills

(3)  Sports and games

(4)  Bravery and courage

Answer: (1)

3. Which State’s government gives the Kalidas Samman award annually?

(1)  Rajasthan

(2)  Punjab

(3)  West Bengal

(4)  Madhya Pradesh

Answer: (4)

4. In which year the Government of India started the International Gandhi Peace Prize?

(1)  1950

(2)  1967

(3)  1995

(4)  2015

Answer: (3)

5. For which of the following Pulitzer Prize is awarded?

(1)  Outstanding work in Literature and Journalism

(2)  Outstanding work in Science and Technology

(3)  Outstanding work in Environmental Science

(4)  Outstanding work in International Trading

Answer: (1)

6. Name the group that founded the Bharatiya Jananpith trust to present the Jnanpith award to Indian writers.

(1)  The Hindustan Times Group

(2)  The Indian Express Group

(3)  The Times of India Group

(4)  Both 1 and 2

Answer: (3)

7. For which of the following awards, the Indian Government presents the Swarna Kamal and Rajat Kamal for outstanding performance?

(1)  Bhishma Award

(2)  Arjuna Award

(3)  Indira Gandhi Khiladi Award

(4)  None of these

Answer: (2)

8. Who is the first Indian woman to go by skiing to the South Pole?

(1)  Maricom

(2)  Reena Kaushal Dharmshaktu

(3)  Veena Kaushik

(4)  None of these

Answer: (2)

9. Name the film for which the Nobel Laureate Pearl S. Buck collaborated.

(1)  Guide

(2)  Lagaan

(3)  Purab Paschim

(4)  Everest

Answer: (1)

10. Who won the Nobel Prize in 1968?

(1)  Mother Teresa

(2)  C. V. Raman

(3)  Amartya Sen

(4)  Hargobind Khorana

Answer: (4)

11. Which of the following produces low and high power communication equipment such as radius that is used in defence services and paramilitary organizations?

(1)  God Shipyard Limited

(2)  Bharat Dynamic Limited

(3)  Bharat Electronics Limited

(4)  None of these

Answer: (3)

12. What is the location of the Judicature of Orissa?

(1)  Jagannath Puri

(2)  Bhuvaneshwar

(3)  Ranchi

(4)  Cuttack

Answer: (4)

13. What is the location of the permanent secretariat of the SAARC?

(1)  Kathmandu

(2)  Kuala Lumpur

(3)  Mumbai

(4)  Singapore

Answer: (1)

14. In Assam, people perform one post-harvest folk dance. Name this dance.

(1)  Natan

(2)  Purjapali

(3)  Bihu

(4)  Ojapali

Answer: (3)

15. During FIFA World Cup (2014) in Brazil, which of the two teams played the first match?

(1)  Cameroon, California

(2)  Brazil, Croatia

(3)  London, Mexico

(4)  Germany, Austria

Answer: (2)

16. Name the person who was decorated with bravery award by World Peace and Prosperity Foundation.

(1)  Malala Yousafzai

(2)  Barack Obama

(3)  Pope John Paul

(4)  Bin Kajen

Answer: (1)

17. On which date the Indian Independence Bill was passed by the British Government?

(1)  14th August 1947

(2)  30th May 1947

(3)  1st July 1947

(4)  30th July 1947

Answer: (3)

18. In which year the State Bank of India was established?

(1)  1935

(2)  1945

(3)  1955

(4)  1965

Answer: (3)

19. At which city the currency notes are printed?

(1)  Nasik

(2)  Cochin

(3)  Davengiri

(4)  Vellore

Answer: (1)

20. The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project is located on the river ______.

(1)  Ganges

(2)  Godavari

(3)  Sangam

(4)  Brahmaputra

Answer: (2)

21. Dronacharya Award is given to which category of people?

(1)  Biotechnologists

(2)  Engineers

(3)  Choreographers

(4)  Sports Coaches

Answer: (4)

22. Suppose a hole is made in a brass plate and then it is What will happen to the size of the hole?

(1)  The size of hole first increase and then decreases

(2)  The size of the h ole increases

(3)  The size of the hole decreases

(4)  The size of the hole remains unchanged

Answer: (1)

23. Name the person who discovered magnetic field of electric current.

(1)  Curie

(2)  Edison

(3)  Faraday

(4)  Avogadro

Answer: (3)

24. Name the nation that is the leading producer of rubber.

(1)  Singapore

(2)  Indonesia

(3)  China

(4)  Malaysia

Answer: (4)

25. What is the playing time of the full version of the Indian National Anthem?

(1)  47 seconds

(2)  50 seconds

(3)  52 seconds

(4)  60 seconds

Answer: (3)

26. Select the continent through which the equator passes.

(1)  North America

(2)  Asia

(3)  Europe

(4)  Africa

Answer: (4)

27. Seasonal unemployment is related to which of the following?

(1)  Technology

(2)  Agriculture

(3)  Tissue Culture

(4)  Biotechnology

Answer: (2)

28. Which metal was first used by the human beings?

(1)  Brass

(2)  Bauxite

(3)  Copper

(4)  Silver

Answer: (3)

29. Select amongst the following the balanced fertilizer for plants.

(1)  Peroxyacetyl Nitrate

(2)  Ureozyme

(3)  Compost

(4)  Potassium Sulphate

Answer: (3)

30. In which State are Ajanta Caves located?

(1)  Kerala

(2)  Arunachal Pradesh

(3)  Uttar Pradesh

(4)  Maharashtra

Answer: (4)

31. Which of the following statements is correct about the authentication of Rajya Sabha regarding Money Bill?

(1)  Rajya Sabha can withhold the bill for 2 weeks to make suggestions

(2)  Rajya Sabha can make changes to it

(3)  Rajya Sabha can reject the bill

(4)  Actually there is no power given to Rajya Sabha for Money Bill

Answer: (1)

32. Which of the following is the highest gallantry award in India?

(1)  Param Vir Chakra

(2)  Maha Vir Chakra

(3)  Asho Chakra

(4)  Both 1 and 2

Answer: (1)

33. Select the amongst the following dances that represents a dance-drama.

(1)  Cherapulli

(2)  Kathakali

(3)  Twist

(4)  Kawwali

Answer: (2)

34. In which form usually the earnings of the rulers in the Medieval age were derived?

(1)  Land revenue

(2)  Donations at the ashrams

(3)  Trade revenue

(4)  Small cottage industries

Answer: (1)

35. Name the person who was the Prime Minister of U.K. during the time of India’s Independence.

(1)  Lord Simpson

(2)  Harry Wilkins

(3)  Lord Rolls Royce

(4)  Lord Attlee

Answer: (4)

36. Name the person who published the popular pamphlet called ‘Right of man’.

(1)  Thomas Paine

(2)  Thomas Jeffery

(3)  George Lucen

(4)  Jack Brown

Answer: (1)

37. In which area, preference, is given to the Community Development Programme in India?

(1)  Small Cottage Industries

(2)  Food sector

(3)  Rural Education

(4)  Technical sector

Answer: (3)

38. Name the first Indian to be elected to the British Parliament.

(1)  Indira Gandhi

(2)  Dadabhai Naoroji

(3)  Lal Bahadur Shashtri

(4)  Baghat Singh

Answer: (2)

39. Select the language that was patronized by the kings of Delhi Sultanate.

(1)  Urdu

(2)  Arabic

(3)  Persian

(4)  Turkish

Answer: (3)

40. Select the most irrigated State in India.

(1)  Bihar

(2)  Andhra Pradesh

(3)  Kashmir

(4)  Himachal Pradesh

Answer: (2)

Maths

1. Rahul started a business with a capital of Rs. 8,000. After six months, Sanjay joined him with an investment of some capital. If at the end of the year each of them gets equal amount as profit how much did Sanjay invest in the business?

(1)  Rs.16,000

(2)  Rs. 17,500

(3)  Rs. 18,000

(4)  Rs. 16,500

Answer: (1)

2. A garden consist of 135 rose plants planted in certain number of columns. There are another set of 225 marigold plantlets which is to be planted in the same number of columns. What is the maximum number of columns in which they can be planted?

(1)  45

(2)  27

(3)  36

(4)  100

Answer: (1)

3. What is the man of first fifty natural numbers?

(1)  25.5

(2)  30.5

(3)  12.25

(4)  75.5

Answer: (1)

4. How many 3-digit numbers are divisible by the digit 6?

(1)  120

(2)  122

(3)  150

(4)  159

Answer: (3)

5. If we divide 1004 by 2, what do we get?

(1)  504

(2)  520

(3)  522

(4)  502

Answer: (4)

6. If a clock h its once at 1 o’clock, twice at 2 o’clock, thrice at 3 o’clock and this continutes, then what number of times will it strike in 24 hours?

(1)  126

(2)  135

(3)  146

(4)  156

Answer: (4)

7. Select amongst the following numbers that produces 240 when added to its own square.

(1)  15

(2)  22

(3)  12

(4)  All of these

Answer: (1)

8. What is the simplest version of 1.5 : 2.5?

(1)  6.5 : 8.5

(2)  3 : 05

(3)  7 : 11

(4)  None of these

Answer: (2)

9. Select the smallest 3-digit number.

(1)  100

(2)  101

(3)  999

(4)  111

Answer: (1)

10. Which of the following statement is correct about relation of 1/64 and 36/64?

(1)  1/64 is greater than 35/64

(2)  1/64 is less than 35/64

(3)  1/64 is square root of 35/64

(4)  None of these

Answer: (2)

11. Which of the following are whole numbers?

(1)  1.00

(2)  0.00

(3)  2.00

(4)  All of these

Answer: (4)

12. How will you write-1/2 as decimal number?

(1)  −0.5

(2)  0.5

(3)  −1

(4)  None of these

Answer: (1)

13. Select amongst the following the negative square root of the digit 25.

(1)  −12.5

(2)  −25

(3)  −5

(4)  None of these

Answer: (3)

14. Give the cube root of the digit 27.

(1)  3

(2)  7

(3)  9

(4)  14

Answer: (1)

15. What is the product of −24 and (−2444)?

(1)  Negative

(2)  Positive

(3)  Data insufficient

(4)  None of these

Answer: (2)

16. Calculate the following: −10 ÷ (2 – 7)

(1)  −2

(2)  2

(3)  4

(4)  −4

Answer: (2)

17. If a = −18, then 14 + a =_____.

(1)  4.00

(2)  −4.00

(3)  −8.00

(4)  None of these

Answer: (1)

18. Ram’s and Sham’s houses are separated by a road that is 120 kilometres long. One find day, they decided to meet somewhere in the middle of the road. Ram leaves his ho use and travels at 71 kilometres per hour. Sham leaves h is house and drives 91 kilometres per hour. How long will it be until they meet?

(1)  0 hours and 44 minutes

(2)  0 hours and 24 minutes

(3)  0 hours and 22 minutes

(4)  None of these

Answer: (1)

19. If X is 40% of Y, then what percentage is Y of X?

(1)  40%

(2)  60%

(3)  250%

(4)  300%

Answer: (3)

20. Calculate 4(a + 2) = 24.

(1)  a = 3

(2)  a = 12

(3)  a = 4

(4)  a = 6

Answer: (3)

21. In a school, the ratio of girls : boys is 5 : 7. Now if there are 525 girls, then how many boys are there in the school?

(1)  720

(2)  735

(3)  725

(4)  825

Answer: (2)

22. If 2a − 3b + 4a – 7b = 0, then calculate the value of b/a?

(1)  (3/5)

(2)  (5/3)

(3)  (2/5)

(4)  None of these

Answer: (1)

23. If we reduce $ 80 by 11%, then we will get _______.

(1)  $51.20

(2)  $61.20

(3)  $58.20

(4)  $71.20

Answer: (4)

24. Solve: 4 × 4 – 2 × (−3) + 6

(1)  28

(2)  −17

(3)  29

(4)  46

Answer: (1)

25. Select the three consecutive even numbers that sum up to 222.

(1)  72, 73, 74

(2)  73, 74, 76

(3)  72, 74, 76

(4)  None of these

Answer: (3)

26. Taking 2x + 5y = 18 and x = 2, calculate the value of 4x + 5y.

(1)  20

(2)  22

(3)  24

(4)  26

Answer: (2)

27. Convert 36 km/h into metres per second.

(1)  6

(2)  8

(3)  12

(4)  10

Answer: (4)

28. Convert 3/20 into decimal form.

(1)  0.15

(2)  0.18

(3)  0.2

(4)  0.25

Answer: (1)

29. Change of 0.67542 to two decimal level figures.

(1)  0.66

(2)  0.67

(3)  0.68

(4)  0.7

Answer: (3)

30. If a – 12b = 0, then b/a equals to _______.

(1)  (1/10)

(2)  (1/12)

(3)  (1/14)

(4)  None of these

Answer: (2)

31. Suppose the price of a bicycle increases by 20% and then decreases by 20%. The price has _______.

(1)  Decreased by 4%

(2)  Increased by 4%

(3)  Decreased by 2%

(4)  Increased by 2%

Answer: (1)

32. Simplify the following: 5xy – 7yx + 4xy

(1)  12 xy

(2)  4 xy

(3)  12 xy

(4)  2 xy

Answer: (4)

33. How will you write 42/0.00001 as an ordinary number?

(1)  4200000

(2)  420000

(3)  42000

(4)  4200

Answer: (1)

34. Sohan and Mohan share $455 in the ratio 2 : 3 respectively. What amount of money does Mohan receive?

(1)  $269

(2)  $270

(3)  $273

(4)  $279

Answer: (3)

35. Select the three consecutive integers that have a sum of 39.

(1)  13, 14, 15

(2)  12, 13, 14

(3)  13, 14, 16

(4)  None of these

Answer: (2)

36. Sheeba made apple jam and mango jam. She made enough apple jam to fill five 1/8 jars. If she made two 3/4 times as much mango jam as apple jam, how many jars will the mango jam fill?

(1)  Twelve 3/32 jars

(2)  Fourteen 3/32 jars

(3)  Fifteen 3/32 jars

(4)  Sixteen 3/32 jars

Answer: (2)

37. HCF of 3240, 3600 and a third number is 36 and their LCM is 2? × 3? × 52 × 72. The third number is

(1)  22 × 5? × 72

(2)  22 × 3? × 72

(3)  52 × 3? × 72

(4)  22 × 52 × 7?

Answer: (2)

38. If x = 17, then x – 9.5 is equal to _______.

(1)  6.50

(2)  7.50

(3)  8.50

(4)  None of these

Answer: (2)

39. Give the answer of the following as a proper fraction:

2/5 + (−3/5) = “

(1)  (−1/2)

(2)  (1/2)

(3)  (−1/5)

(4)  (1/5)

Answer: (3)

40. If x ? y and y ? x, then which of the following is correct?

(1)  x = y

(2)  x > y

(3)  y > x

(4)  None of these

Answer: (1)

Reasoning

1. What number should come next in the given series:

36, 34, 30, 28, 24, _______.

(1)  18

(2)  22

(3)  24

(4)  28

Answer: (2)

2. What number should come next in the given series:

22, 21, 23, 22, 24, 23, ______.”

(1)  23

(2)  24

(3)  25

(4)  27

Answer: (3)

3. What number should come next in the given series:

53, 53, 40, 40, 27, 27, =-_______.”

(1)  13

(2)  14

(3)  27

(4)  29

Answer: (2)

4. Fill in the blank with correct alphabetical series: SCD, TEF, UGH, ______, WKL”

(1)  CMN

(2)  CVI

(3)  VIJ

(4)  IVI

Answer: (3)

5. Fill in the blank with correct alphabetical series: FAG, GAF, HAI, IAH, ________”

(1)  JAK

(2)  JAH

(3)  HAJ

(4)  IAL

Answer: (1)

6. Which of the following is odd one?

(1)  Inch

(2)  Ounce

(3)  Centimeter

(4)  Yard

Answer: (2)

7. Which of the following is odd one?

(1)  Tyre

(2)  Gear

(3)  Engine

(4)  Car

Answer: (4)

8. Cup is to tea as bowl is to _______.

(1)  Soup

(2)  Dinner

(3)  Lunch

(4)  Plate

Answer: (1)

9. Reptile is to snake as flower is to ________.

(1)  Cactus

(2)  Grass

(3)  Rose

(4)  Petal

Answer: (3)

10. If the letters in the word POWERFUL are rearranged as they appear in the English alphabet, the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?

(1)  None

(2)  One

(3)  Two

(4)  Three

Answer: (2)

11. Vikas has a paper route. Each morning, he delivers 48 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vikas 45 minutes to deliver all the papers. If Vikas is not well, his friend Tushar, who lives on the same street, will occasionally deliver the papers for him. Based on the given details, which statement is true?

(1)  Vikas and Tushar live in the same neighborhood.

(2)  It takes Tushar more than 45 minutes to deliver the newspapers.

(3)  Vikas delivers newspapers during the dark.

(4)  Tushar wants to take over the job from Vikas.

Answer: (1)

12. Uma is 14 years old. For four years, she has been asking her parents for a puppy. Her parents believe that a puppy would not be comfortable in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Uma has not yet decided what type of bird she would like to keep. Based on the given details which statements is true?

(1)  Uma is weaker than her parents.

(2)  Uma and her parents reside in an apartment.

(3)  Uma goes to a small school in a village.

(4)  Uma and her parents will move from the apartment.

Answer: (2)

13. Fill in the blank with correct alphabetical series:

QPO, NML, KJI, _______, EDC”

(1)  HGF

(2)  BAC

(3)  LKF

(4)  IGH

Answer: (1)

14. Fill in the blank with correct alphabetical series:

BCB, DED, FGF, HIH, _____”

(1)  JKH

(2)  JHJ

(3)  JKJ

(4)  IJK

Answer: (3)

15. Fill in the blank with correct alphabetical series:

QR, RAS, SAT, TAU, _____”

(1)  UAT

(2)  UAV

(3)  ATA

(4)  SAT

Answer: (2)

16. What number should come next in the given series:

21, 9, 21, 11, 21, 13, 21

(1)  14

(2)  15

(3)  16

(4)  17

Answer: (2)

17. If 100 shirts get dries in 50 minutes, then in how much time does 79 shirts get dried?

(1)  79 minutes

(2)  50 minutes

(3)  1 hour

(4)  2 hours

Answer: (2)

18. What number should come next in the given series:

31, 29, 24, 22, 17, _______.

(1)  13

(2)  14

(3)  15

(4)  17

Answer: (3)

19. Which of the following is odd one?

(1)  Guitar

(2)  Flute

(3)  Violin

(4)  Cello

Answer: (2)

20. Which of the following is odd one?

(1)  Book

(2)  Questions

(3)  Glossary

(4)  Chapter

Answer: (1)

21. Pen is to poet as car is to _______.

(1)  Front mirror

(2)  Wind screen

(3)  Driver

(4)  Seat belt

Answer: (3)

22. Pointing to a photograph, Arun, ‘ She is the mother of my brothers’ son’s wife’s daughter.’ How is Arun related to the lady?

(1)  Uncle

(2)  Daughter-in-law

(3)  Cousin

(4)  Brother

Answer: (1)

23. A watch which gains uniformly is 2 minutes slow at noon on Monday and is 4 min. 48 sec. fast at 2 p .m. on the following Monday. When was it correct?

(1)  2 p.m. on Tuesday

(2)  2 p.m. on Wednesday

(3)  3 p.m. on Thursday

(4)  1 p.m. on Friday

Answer: (2)

24. If TV is to movie then radio is to

(1)  Jockey

(2)  Station

(3)  Song

(4)  Listening

Answer: (3)

25. X is 3 years older to Y and 3 years younger to Z, while Y and N are twins. How many years older is Z to N?

(1)  Two years

(2)  Four years

(3)  Six years

(4)  Ten years

Answer: (3)

26. A girl wears socks of two colours – Red and yellow. She has altogether red socks and 20 yellow socks in a drawer. If she has to take out the socks in the dark, how many socks must she take out to ensure that a matching pair comes out?

(1)  Three

(2)  Six

(3)  Ten

(4)  Twenty

Answer: (1)

27. A car driver knows four different routes from Berlin to Buckingham. From Buckingham to Czech he knows three different routes and from Czech to Amsterdam he knows two different routes. How many routes does he is aware from Berlin to Amsterdam?

(1)  6

(2)  9

(3)  11

(4)  24

Answer: (4)

28. How many times do we write the digit 3 while writing down all the digits from 1 to 100?

(1)  12

(2)  17

(3)  19

(4)  20

Answer: (4)

29. A bus starts from city A. The number of girls in the bus is half of the number of boys. In city B, 10 boys lave the bus and 5 girls enter. Now, number of boys and girls is equal. In the beginning, how many passengers entered the bus?

(1)  10

(2)  20

(3)  25

(4)  45

Answer: (4)

30. Arun was born two years after his parent’s marriage. His mother is five years younger than his father but 20 years older than Arun who is 10 years old. What was the age of the father during his marriage?

(1)  21 years

(2)  23 years

(3)  27 years

(4)  34 years

Answer: (2)

31. Ketan takes casual leave only on first working day of every month. The office has weekly offs on Saturday and Sunday. In a month of 30 days, the first working day happened to be Tuesday. What will be the day for his next casual leave?

(1)  Wednesday

(2)  Thursday

(3)  Friday

(4)  Monday

Answer: (2)

32. While showing a photograph of a boy, Sonu said, “This boy is the son of the one and the only son of my mom.” How is Sonu related to that body?

(1)  Brother

(2)  Uncle

(3)  Cousin

(4)  Father

Answer: (4)

33. Vinny who is the sister-in-law of Anand, is the daughter-in-law of Kamla. Devesh is the father of Sohan, who is the only brother of Anand. How Kamla is related to Anand?

(1)  Mother-in-law

(2)  Aunt

(3)  Sister

(4)  Mother

Answer: (4)

34. On weekends, Mr. Sharma spends many hours working in his kitchen garden. Mrs. Sharma spends her free time reading and listening to classical music. So Mr. Sharma as well as Mrs. Sharma likes to cook. Based on these details, which of the following statements is true?

(1)  Mr. Sharma enjoys growing vegetables.

(2)  Mrs. Sharma hates vegetables.

(3)  Mr. Sharma enjoys old music.

(4)  Mr. Sharma and Mrs. Sharma does not like each other.

Answer: (1)

35. Silvia lives in a big city on the West Coast. Her younger cousin Mickey lives in the South-west in a small town with fewer than 2,000 residents. Mickey has visited Silvia many times during the past six years. During the same duration, Silvia has visited Mickey only once. Based on these details which of the following statements is true?

(1)  Mickey loves Silvia more.

(2)  Silvia is older than Mickey.

(3)  Mickey wants to buy a house at West Coast.

(4)  Silvia thinks Mickey lives in a boring town.

Answer: (2)

36. If 90 cats kill 90 mice in 90 days, then 8 cats would kill 8 mice in how many days?

(1)  66 days

(2)  70 days

(3)  80 days

(4)  90 days

Answer: (4)

37. If CLOCK is coded as 3235 and TIME as 8679, what will be the code for MOLEK?

(1)  62495

(2)  62945

(3)  72495

(4)  72945

Answer: (3)

38. Geeta is taller than Seeta but not shorter than Radha. Radha and Rani are of the same height-. Geeta is shorter than Paru. Amongst all the girls, who is the tallest?

(1)  Geeta

(2)  Seeta

(3)  Radha and Rani

(4)  Paru

Answer: (4)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...