Previous Year Insurance Paper Set-4 Question Paper With Answer Key

Previous Year Insurance Paper Set-4

Computer

1. What is the function of electronic spread sheet?

(1)  Sorting

(2)  Heading

(3)  Formulas

(4)  Filing

Answer: (3)

2. What are the instructions used by a computer?

(1)  Software

(2)  Program

(3)  CPU

(4)  Hardware

Answer: (1)

3. Which is the least powerful computer among the following?

(1)  Minicomputer

(2)  Supercomputer

(3)  PC

(4)  Microcomputer

Answer: (3)

4. Which among the following is an output device?

(1)  Pen drive

(2)  Printer

(3)  Mouse

(4)  None of these

Answer: (2)

5. We can get the hardcopy of the document with the help of:

(1)  Card reader

(2)  CRT

(3)  Printer

(4)  All of these

Answer: (2)

6. Which among the options is the internal memory of the computer?

(1)  CPU register

(2)  Cache

(3)  Main memory

(4)  All of these

Answer: (2)

7. Which among the following is the hardware of computer?

(1)  Game

(2)  Virus scanner

(3)  CPU

(4)  None of these

Answer: (1)

8. Which among the given options is the software of Computer?

(1)  Power Supply

(2)  Operating System

(3)  Expansion Cards

(4)  None of these

Answer: (2)

9. 1 byte =

(1)  8 bits

(2)  16 bits

(3)  1024 bits

(4)  12 bits

Answer: (4)

10. RAM is also called

(1)  Non volatile memory

(2)  Dynamic memory

(3)  Volatile memory

(4)  Magnetic memory

Answer: (1)

11. Full form of EPROM is:

(1)  Electrically programmable read only memory

(2)  Erasable programmable read only memory

(3)  Extended programmable read only memory

(4)  None of these

Answer: (2)

12. Which among the following were the early form of auxiliary storage?

(1)  Paper tape

(2)  Punched cards

(3)  Magnetic drums

(4)  All of these

Answer: (3)

13. 4 bits makes a:

(1)  Byte

(2)  Nibble

(3)  Word

(4)  Double Word

Answer: (4)

14. Magnetic tape is a:

(1)  Input media

(2)  Output media

(3)  Secondary storage media

(4)  All of these

Answer: (4)

15. Which among the following is an example of mainframe computers?

(1)  Hitachi’s Z800

(2)  K-202

(3)  SDS-92

(4)  IBM Midrange computers

Answer: (3)

16. Computers which are used for space exploration is called

(1)  Minicomputers

(2)  Microcomputers

(3)  Supercomputers

(4)  PC

Answer: (2)

17. Which among the following is an example of non numeric data?

(1)  Bank balance

(2)  Examination marks

(3)  Employee address

(4)  Real numbers

Answer: (2)

18. Arranging the data in logical sequence is called

(1)  Searching

(2)  Sorting

(3)  Classifying

(4)  Reproducing

Answer: (4)

19. Which of the given tools is not generally used during system analysis?

(1)  Program flow chart

(2)  Grid chart

(3)  System flow chart

(4)  Question check list

Answer: (4)

20. A BIT represents a/an:

(1)  Decimal digit

(2)  Octal digit

(3)  Binary digit

(4)  Hexadecimal digit

Answer: (3)

21. Which of the following is used as error detector?

(1)  Robot

(2)  Odd Parity Bit

(3)  Even Parity Bit

(4)  Both 2 & 3

Answer: (3)

22. 3rd generation computer uses ______ to provide electronic circuits.

(1)  Vacuum tube

(2)  VLSI

(3)  Transistors

(4)  Integrated circuits

Answer: (3)

23. A digital computer is based on the principal of

(1)  Measurement

(2)  Logic

(3)  Counting

(4)  Addition

Answer: (1)

24. Real time computing is possible due to

(1)  Storage capability

(2)  High speed

(3)  Accuracy

(4)  Versatility

Answer: (2)

25. Which is an example of none volatile memory?

(1)  Semiconductor Memory

(2)  Floppy disk

(3)  Both of the above

(4)  None of these

Answer: (4)

26. Which is the correct DOS command?

(1)  LIST

(2)  FORMAT

(3)  DUPLICATE

(4)  CHANGE

Answer: (3)

27. Which among the options is the advantage of a spreadsheet?

(1)  What-if

(2)  Cross footing

(3)  Variable entry

(4)  Database entry

Answer: (4)

28. Strategic planning is

(1)  Planning operations

(2)  Problem identification

(3)  Supervising

(4)  Technical Feasibility

Answer: (3)

29. Which of the following is a point and draw device?

(1)  Mouse

(2)  Monitor

(3)  Scanner

(4)  Printer

Answer: (1)

30. What do you find in LinkedIn?

(1)  Games

(2)  Notifications

(3)  Connections

(4)  Both 2 & 3

Answer: (2)

31. Which of the following is a secondary memory device?

(1)  Keyboard

(2)  Disk

(3)  ALU

(4)  Mouse

Answer: (2)

32. Arithmatic calculation is done in which part of computer?

(1)  OS

(2)  ALU

(3)  CPU

(4)  Memory

Answer: (1)

33. For saving a document for the 1st time ________ is used.

(1)  Save

(2)  Save first

(3)  Save as

(4)  Save on

Answer: (4)

34. Which command is used to search for and correct the word in the document?

(1)  Print preview

(2)  Copy and Paste

(3)  Spelling and grammar

(4)  Find and Replace

Answer: (4)

35. What are the functions of CUP?

(1)  Graphical display of data

(2)  Managing memory

(3)  Managing Input and Output

(4)  None of these

Answer: (2)

36. Which of the following term is related to internet?

(1)  Function key

(2)  Operating system

(3)  Browser

(4)  Word file

Answer: (3)

37. Which of the following has maximum capacity?

(1)  CD-R

(2)  CD-RW

(3)  VCD

(4)  DVD

Answer: (3)

38. What is the name of the active cell of the Excel?

(1)  Current cell

(2)  Formula

(3)  Range

(4)  Cell Address

Answer: (4)

39. What is the full form of VLSI?

(1)  Very Low Scale Integration

(2)  Very Large Scale Integration

(3)  Very Large Scale Internet

(4)  None of these

Answer: (2)

40. Motherboard is also called

(1)  Mouse

(2)  System Device

(3)  System Board

(4)  Central Board

Answer: (1)

ENGLISH

1. Hand is to glove as head is to:

(1)  Crown

(2)  Hair

(3)  Cap

(4)  Thorn

Answer: (3)

Directions (2-4) From the following question, choose the particular word that best connects the importance of the word below:-

2. Fellowship

(1)  Friendship

(2)  Mutual Support

(3)  Celebration

(4)  Clubbing

Answer: (1)

3. Brilliantly

(1)  Sparkling

(2)  Glittering

(3)  Shining Brightly

(4)  Lustrous

Answer: (3)

4. Declare

(1)  Circulate

(2)  Announce

(3)  Reveal

(4)  Publish

Answer: (2)

Directions (5-6) Fill in the blank with best suited word from given four options:-

5. She had to suffer legally although she was not_____

(1)  Fault

(2)  Mistaken

(3)  Guilty

(4)  Accused

Answer: (3)

6. ___ you reach the target in time, you will not be able to continue your job.

(1)  If

(2)  Unless

(3)  Before

(4)  After

Answer: (2)

Directions (7-8) Pick the wrong word from the sentence given below.

7. Men are/ always/ buying/ unnecessary things

(1)  Men are

(2)  Always

(3)  Buying

(4)  Unnecessary things

Answer: (2)

8. We / are / leaving/ to/ airport

(1)  We

(2)  Leaving

(3)  Airport

(4)  To

Answer: (3)

9. All / the relatives / eating / at wedding:

(1)  All

(2)  Eating

(3)  All relatives

(4)  At Wedding

Answer: (2)

Directions (10-12) Identify the opposite word

10. Charming

(1)  Delicate

(2)  Irresistible

(3)  Elaborately

(4)  Unpleasant

Answer: (4)

11. Collaboration

(1)  Disunion

(2)  Teamwork

(3)  Association

(4)  Disagreement

Answer: (1)

12. Sympathy:

(1)  Cooperation

(2)  Cruelty

(3)  Alliance

(4)  Kindness

Answer: (2)

Directions (13-17): Pick the odd from the idioms below:

13. It cost me an arm and a hand to make the abroad trip.

(1)  It Cost

(2)  To make

(3)  An arm

(4)  A hand

Answer: (4)

14. Don’ t beat around the tree, lets conclude.

(1)  Beat

(2)  Around

(3)  Tree

(4)  The

Answer: (3)

15. He comes to see me once in a new moon.

(1)  He Comes

(2)  To see me

(3)  Once

(4)  New moon

Answer: (4)

16. My mother will always go to extra mile to make me happy.

(1)  Always

(2)  Go to

(3)  Extra

(4)  Mile

Answer: (2)

17. My boss is fixed by his own way, he does not use latest technology.

(1)  Fixed

(2)  His own

(3)  Way

(4)  By

Answer: (4)

Directions (18-27); Below Sentences may need improvement, check the underlined part and replace by option 1, 2 or 3. In case of no changes, mark your answer as 4.

18. I don’t mind you coming late, if you don’t woke me on.

(1)  If you don’t wake me late

(2)  If you don’t wake me up

(3)  If you don’t wake me

(4)  No change

Answer: (2)

19. I have returned all books to library yesterday.

(1)  Will return

(2)  Did return

(3)  Returned

(4)  No change

Answer: (3)

20. I am not use to drive in busy and narrow streets.

(1)  Use to driving

(2)  Used to drive

(3)  Use for drive

(4)  No change

Answer: (2)

21. She has been absent to three days

(1)  Absent for

(2)  Absent since

(3)  Absent last

(4)  No change

Answer: (1)

22. My job won’t keep going through long time.

(1)  Keep going through quite a while

(2)  Last through

(3)  Keep going long

(4)  No change

Answer: (2)

23. I have been waiting for you since 9 O’clock in the morning

(1)  Waited

(2)  Was waiting

(3)  I am waiting

(4)  No change

Answer: (4)

24. Direction from the commander is to be ready for war

(1)  Has to be ready

(2)  Are to be ready

(3)  However a few sections of

(4)  No change

Answer: (2)

25. Though I had no confidence in my talent I came to Mumbai for being a professional singer.

(1)  Didn’t have confidence

(2)  Did have no confidence

(3)  Hadn’t any confidence

(4)  No change

Answer: (4)

26. I am overjoyed to witness birth of my nephew.

(1)  To witness for birth

(2)  To witness the birth

(3)  To witness with birth

(4)  No change

Answer: (2)

27. What I have done anyone could do.

(1)  Anyone can do

(2)  Anyone will do

(3)  Blasts

(4)  No change

Answer: (1)

Directions (28-33): Choose one word that describe the phrase completely.

28. A speech delivered without preparation

(1)  Incidental

(2)  Emergency

(3)  Extempore

(4)  Unforeseen

Answer: (3)

29. Number of people following a funeral

(1)  Patron

(2)  Clientry

(3)  Dependents

(4)  Cortege

Answer: (4)

30. The study of ancient societies

(1)  Anthropology

(2)  Archaeology

(3)  History

(4)  Ethnology

Answer: (2)

31. A man who thinks only for himself

(1)  Pessimist

(2)  Egoist

(3)  Sceptic

(4)  Solitary

Answer: (2)

32. A person who kills animals and sell their flesh

(1)  Butcher

(2)  Meat Person

(3)  Processor

(4)  Skinner

Answer: (1)

33. An item that can be easily broken:

(1)  Crispy

(2)  Shattery

(3)  Brittle

(4)  Weak

Answer: (3)

34. UPWARD

(1)  Aloft

(2)  Higher

(3)  Upper

(4)  Ascending

Answer: (4)

35. FURORE

(1)  Excitement

(2)  Flux

(3)  Anteroom

(4)  Worry

Answer: (1)

36. VERTEX

(1)  Optimum

(2)  Zenith

(3)  Crop up

(4)  Climax

Answer: (3)

37. MENTOR

(1)  Coach

(2)  Guide

(3)  Tutor

(4)  Monitor

Answer: (2)

38. MUSIUM:

(1)  Hall

(2)  Library

(3)  Collection

(4)  Store

Answer: (3)

Directions (39-40): Below is one brief section with 5 questions. Read the entries and choose the best response to answer every question out of the given four options.

At this point of time, when many countries are  brought into close and dynamic contact for good and wicked, it is vital as never before that their gross unawareness of one another should be reduced, that they should begin to appreciate a little of one another’s past knowledge and resulting approach. It is the fault of the English to expect the people of other nations to respond as they do to political and international circumstances. Our honest goodwill and good purposes are frequently brought to nothing as we assume society to be like us. This would be modified if we knew the history not essentially in detail but in comprehensive outlines of the social and political circumstances which have given to each country its present character.

39. According to the author ‘mentality’ of a nation is a product of its

(1)  Present character

(2)  Politics

(3)  History

(4)  International position

Answer: (3)

40. The character of a nation is its

(1)  Gross ignorance

(2)  Cultural heritage

(3)  Socio political conditions

(4)  Mentality

Answer: (3)

41. The need of understanding between nations

(1)  Is more than ever before

(2)  Was never there

(3)  Will always be there

(4)  Was always there

Answer: (1)

42. According to the author his countrymen should

(1)  Read the story of other nations

(2)  Not react to other nations

(3)  Have a better understanding of other nations

(4)  Have vital contacts with other nations

Answer: (3)

43. Englishmen like others to react to political situation like

(1)  Others

(2)  Us

(3)  Each other

(4)  Themselves

Answer: (4)

General Knowledge (GK)

1. Which city witnessed the 1st share market in India?

(1)  Mumbai

(2)  Delhi

(3)  Chennai

(4)  Kolkata

Answer: (1)

2. Which of the following is not decided by Finance Minister in the Union Budget?

(1)  Rate of Income Tax

(2)  Expenditure on Defence Services

(3)  Rep & reserve repo

(4)  Revenue expected from various sources

Answer: (3)

3. Who was elected as the President of Italy in 2015?

(1)  Giorgio Napolitano

(2)  Sergio Mattarella

(3)  Carlo Azeglio Ciampi

(4)  Oscar L Scalfaro

Answer: (2)

4. Who won the women’s singles title at Australian Open in 2015?

(1)  Maria Sharapova

(2)  Serena Williams

(3)  Venus Williams

(4)  None of these

Answer: (2)

5. Agni V missile was developed by which organization?

(1)  DRDO

(2)  ISRO

(3)  NASA

(4)  Both 1 & 2

Answer: (1)

6. Which country is the highest producer of silk?

(1)  India

(2)  Japan

(3)  Russia

(4)  China

Answer: (4)

7. What is the full form of GNP?

(1)  Group Net Product

(2)  Grand Nuclear Process

(3)  Gross National Product

(4)  Grand National Product

Answer: (3)

8. Which of the following is not covered under RBI monetary and credit policy?

(1)  Bank Rate

(2)  Exchange Rate of Foreign Currencies

(3)  Repo Rate

(4)  Reserve Repo Rate

Answer: (2)

9. Which of the following is not an employment generating program of Government of India?

(1)  NREGA

(2)  PMGSY

(3)  DRAP

(4)  TRYSEM

Answer: (3)

10. On how many pillars is the structure of Basel III based on?

(1)  One

(2)  Five

(3)  Six

(4)  Three

Answer: (4)

11. What is the full form of ALM in banking field?

(1)  Asset Liability Mismatch

(2)  Asset Liability Management

(3)  Asset Liability Manpower

(4)  Asset Liability Maturity

Answer: (2)

12. Narain Karthikeyen is associated with which sport?

(1)  F-1

(2)  Tennis

(3)  Badminton

(4)  Table Tennis

Answer: (1)

13. Which term is used in cricket?

(1)  Goal

(2)  Love

(3)  LBW

(4)  Bull’s eye

Answer: (3)

14. Which company is the largest producer of power in India?

(1)  Tata Power

(2)  Reliance Power

(3)  Adani Power

(4)  NTPC

Answer: (4)

15. What is indicated by a decreasing current ratio?

(1)  A stable liquidity

(2)  A strained liquidity

(3)  An increasing liquidity

(4)  None of these

Answer: (2)

16. The ‘synagogue’ is

(1)  A religion

(2)  The Parsi temple

(3)  Jewish house of prayer

(4)  An epic

Answer: (3)

17. ISI is an intelligence agency of

(1)  UK

(2)  US

(3)  Israel

(4)  Pakistan

Answer: (4)

18. When is world’s Water Day celebrated?

(1)  22nd March

(2)  15th March

(3)  20th April

(4)  15th April

Answer: (1)

19. White revolution is associated with

(1)  J.V.  Narlikar

(2)  J.C. Bose

(3)  Kurien Verghese

(4)  C. Rangarajan

Answer: (3)

20. Who among the following received a Nobel prize in Physics in 2015?

(1)  Takaaki Kajita

(2)  Thomas Lindahl

(3)  Aziz Sancar

(4)  Paul Modrich

Answer: (1)

21. Term “Love” is associated with?

(1)  Cricket

(2)  Hockey

(3)  Badminton

(4)  F-1

Answer: (3)

22. Olympics 2016 will be held in

(1)  India

(2)  London

(3)  Russia

(4)  Brazil

Answer: (4)

23. Current repo rate of India is

(1)  7.00%

(2)  6.75%

(3)  7.50%

(4)  6.75%

Answer: (2)

24. Which of the following is generally not there is international relations?

(1)  Exchange Rate

(2)  Free trade

(3)  OECD

(4)  GDP

Answer: (4)

25. Which country hosted BRICS summit in 2015?

(1)  Russia

(2)  India

(3)  Brazil

(4)  South Africa

Answer: (1)

26. Which country won Cricket world cup in 2015?

(1)  India

(2)  New Zealand

(3)  Australia

(4)  Sri Lanka

Answer: (3)

27. Which of the following carries Open market operations?

(1)  Finance Minister

(2)  Reserve Bank of India

(3)  Planning Commission

(4)  Ministry of Commerce     

   

Answer: (2)

28. Under which act RBI issue directives to the Banks in India?

(1)  RBI Act

(2)  Banking Regulation Act

(3)  Essential Commodities Act

(4)  RBI and Banking Regulations Act

Answer: (4)

29. Ten Rupees not has signature of

(1)  Finance Secretary, GOI

(2)  Prime Minister

(3)  Finance Minister

(4)  Governor, RBI

Answer: (4)

30. Which organization has decided to give gurantee for infra loans?

(1)  IDBI

(2)  SEBI

(3)  IIFCL

(4)  SIDBI

Answer: (3)

31. Which country has recently introduce the world’s facial recognition facility for ATM?

(1)  China

(2)  USA

(3)  UK

(4)  Russia

Answer: (1)

32. In which state Gir Tiger Reserve is located?

(1)  Uttar Pradesh

(2)  Gujarat

(3)  Rajasthan

(4)  Delhi

Answer: (2)

33. Who is the author of the book “The last man in tower”?

(1)  Chetan Bhagat

(2)  V.S. Naipul

(3)  Kiran Desai

(4)  Aravind Adiga

Answer: (4)

34. Who received Bharat Ratna in 2015?

(1)  Atal Bihari Vajpai

(2)  Madan Mohan Malviya

(3)  Both 1 & 2

(4)  Saina Nehwal

Answer: (3)

35. The NAV is a mutual fund

(1)  Which is always constant

(2)  Fluctuates with the market price

(3)  Cannot go down at all

(4)  None of the these

Answer: (2)

36. Merdeka Cup is associated with which Game?

(1)  Cricket

(2)  Hockey

(3)  Football

(4)  Tennis

Answer: (3)

37. Zero balanced account is generally allowed to be opened for?

(1)  Children

(2)  Senior Citizens

(3)  Foreign customers

(4)  Salary persons

Answer: (4)

38. Which of the following is a financial asset?

(1)  Land & building

(2)  Gold

(3)  Silver

(4)  Shares

Answer: (1)

39. Who regulates the banking system in India?

(1)  SEBI

(2)  IBA

(3)  AMFI

(4)  RBI

Answer: (4)

40. Who is the author of the book “Two States”?

(1)  Ravinder Singh

(2)  Chetan Bhagat

(3)  Arundhati Roy

(4)  None of these

Answer: (2)

MATHS

1. 99% of 1404 – 13.99% of 1299 = ?

(1)  700

(2)  720

(3)  770

(4)  800

Answer: (3)

2. 97 – 3245.01 + 1122.99 = ? + 2309.99

(1)  1130

(2)  1000

(3)  1100

(4)  1030

Answer: (4)

3. 5998 ÷98 + 670.99 – 139.99 = ?

(1)  1080

(2)  1280

(3)  1180

(4)  1132

Answer: (4)

4. 1, 7, 49, 343, (?)

(1)  16807

(2)  2401

(3)  1227

(4)  2058

Answer: (2)

5. 112, 119, 140, 175, 224, (?)

(1)  287

(2)  266

(3)  276

(4)  277

Answer: (1)

6. 3, 100, 297, 594, 991, (?)

(1)  1488

(2)  1490

(3)  1450

(4)  1468

Answer: (1)

7. The cost of 5 fans and 3 coolers Rs. 3110. Cost of 1 fan is Rs. 210 less than cost of one cooler. What is the cost of two fans and two coolers?

(1)  Rs. 1660

(2)  Rs. 1860

(3)  Rs. 2600

(4)  Cannot be determined

Answer: (1)

8. The present age in ratio form of Seeta, Geeta and Radha is 3: 4: 5, if the average of their present age is 28 yrs then what would be the sum of the ages of Seeta and Geeta after 5 yrs?

(1)  45yrs

(2)  55 yrs

(3)  52 yrs

(4)  59 yrs

Answer: (4)

9. Monthly income of Ram is equal to the cost of 34 kg nuts. Cost of 10 kg of nuts is equal to cost of 20 kg Kiwi. If cost 12 kg of kiwi is Rs. 1500. What is the annual salary of Ram?

(1)  Rs. 120000

(2)  Rs. 102000

(3)  Rs. 220000

(4)  Cannot be determined

Answer: (2)

10. Veena has some 50 paise coins, some Rs. 2 coins, some Re.1 coins and some Rs. 5 coins. The value of a coins is Rs. 50. Number of Rs. 2 coins is 5 more than Rs. 5 coins 50 paise coins are double in number than Re 1 coins. Value of 50 paise cons and Re 1 coins is Rs. 26. How many Rs. 2 coins does she have?

(1)  4

(2)  2

(3)  7

(4)  Cannot be determined

Answer: (3)

11. Ram scored 175 marks in a test and failed by 35 marks. If the passing percentage of the test is 35%, what are the maximum marks of the test?

(1)  650

(2)  700

(3)  750

(4)  600

Answer: (4)

12. 4 girls can do a work in 8 days, same work 3 boys can do in 9 days, 7 men in 2 days and 5 womens in 4 days. Who among them have the minimum capacity of work?

(1)  Boy

(2)  Girl

(3)  Man

(4)  Women  

Answer: (2)

13. Sum of eight consecutive number of Set A is 376. What is the sum of live consecutive numbers of another set if its minimum number is 15 heads o f average of Set A?

(1)  296

(2)  320

(3)  324

(4)  284

Answer: (2)

14. Shyam buys 550 ml milk everyday. The cost price of 1 litre milk is Rs. 44, then what amount he would pay in 45 days?

(1)  Rs. 1098

(2)  Rs. 1097

(3)  Rs. 1099

(4)  Rs. 1089

Answer: (4)

15. Rohit invested Rs. 29500 in starting a business. Rahul joined him after 4 months and invested Rs. 33500. If the business earned a profit of Rs. 120575 at the end of 2 yrs, what was Ram’s share of profit?

(1)  Rs. 60725

(2)  Rs. 61950

(3)  Rs. 59250

(4)  Rs. 58625

Answer: (2)

16. What is the least number that can be added to 1020 to make it a perfect square?

(1)  65

(2)  12

(3)  59

(4)  4

Answer: (4)

17. Seeta, Geeta and Radha went for jogging in a circular field and completed a single round in 18, 22 and 30 seconds, respectively. In how much time they will meet again at the starting point?

(1)  3 min 15 sec

(2)  21 min

(3)  16 min 30 sec

(4)  12 min

Answer: (3)

18. Find the wrong number in the series: 7 18 40 106 183 282 403

(1)  18

(2)  282

(3)  40

(4)  106

Answer: (3)

19. Rohit sold his old table at Rs. 1850 and earned a profit of 25 per cent. At what price did Rohit buy the table?

(1)  Rs. 1360

(2)  Rs. 1300

(3)  Rs. 1240

(4)  Rs. 1480

Answer: (4)

20. What would be the cost of fencing around a school at the rate of Rs. 34 per foot?

(1)  Rs. 2924

(2)  Rs. 2682

(3)  Rs. 2846

(4)  Cannot be determined

Answer: (4)

21. 01 – 429.99 + 549.99 = ?

(1)  370.01

(2)  420.21

(3)  340.01

(4)  410.91

Answer: (1)

22. Rahul purchased an almirah for Rs. 5600 and sold it at 3/4 the of its cost price. Find the profit or loss percentage?

(1)  Loss of 20%

(2)  Gain of 25%

(3)  Neither gain or loss

(4)  Loss of 25%

Answer: (4)

23. The area of square is 196 sq cm, whose side is half the radius of a circle. The circumference of a circle is equal to breadth of a rectangle, if perimeter of the rectangle is 712 cm. What is the length of rectangle?

(1)  196 cm

(2)  186 cm

(3)  180 cm

(4)  190 cm

Answer: (3)

24. Alia invested an amount of Rs. 35000 for 2 yrs at the rate of 5% per annum. What amount of compound interest would she receive at the end of 2 yrs?

(1)  Rs. 3587.50

(2)  Rs. 3500

(3)  Rs. 3580.50

(4)  Rs. 3565.50

Answer: (1)

25. A man gets SI of Rs. 1000 on a certain principal at the rate of 5% per yr in 4 yrs. What will be the compound interest the man will get on twice the principal in 2 yrs at the same rate?

(1)  Rs. 1050

(2)  Rs. 1025

(3)  Rs. 11025

(4)  Rs. 10125

Answer: (2)

26. What is the least number that should be subtracted from 945 to make it a perfect square?

(1)  16

(2)  30

(3)  24

(4)  45

Answer: (4)

27. The cost of 5 kg kiwi is Rs. 450. The cost of 12 dozens banana is Rs. 4320 and cost of 4 kg guava is Rs. 240. What is the total cost of 8 kg of kiwi, 8 dozens of bananas and 8 kg of guava?

(1)  Rs. 4020

(2)  Rs. 4080

(3)  Rs. 4000

(4)  Rs. 4050

Answer: (2)

28. Ram and Shyam fought an election. One of them got 64% of the total votes and won by 992 votes. What was total number of votes polled?

(1)  1500

(2)  1580

(3)  1550

(4)  None of these

Answer: (4)

29. If 2x + 3y = 78 and 3x + 2y = 72, what is the value of x + y?

(1)  36

(2)  32

(3)  30

(4)  None of these

Answer: (3)

30. 4, 200, 369, 513, 643, ?

(1)  788

(2)  715

(3)  734

(4)  755

Answer: (3)

31. In how many different ways letter of word CYCLE can be arranged?

(1)  60

(2)  240

(3)  30

(4)  80

Answer: (1)

32. Rahul gets Rs. 350 everyday for his work. If he earns Rs. 9800 in a month of 31 days, how many days dis he worked?

(1)  25

(2)  30

(3)  24

(4)  28

Answer: (4)

33. 64% of ? ÷ 14 = 176

(1)  3800

(2)  3950

(3)  3850

(4)  3900

Answer: (3)

34. (5696 ÷ 4 − ?) × 5 = 1020

(1)  1180

(2)  1200

(3)  1240

(4)  1220

Answer: (4)

35. 2% of 5500 + 15.6% of ? = 1795

(1)  6500

(2)  6200

(3)  5600

(4)  5800

Answer: (1)

36. 8 boys can complete a work in 20 days and 8 girls can complete the same work in 32 days. In how m any days 5 boys and 8 girls together will complete the work?

(1)  16

(2)  12

(3)  14

(4)  10

Answer: (1)

37. 8% of 260 + 60.01% of 510 – 103.57 = ?

(1)  450

(2)  280

(3)  320

(4)  300

Answer: (2)

38. 210, 209, 213, 186, 202, ?

(1)  138

(2)  77

(3)  177

(4)  327

Answer: (2)

39. Train A crosses stationary train B in 50 seconds and a pole in 20 seconds with the same speed. The length of train A is 240 m. What is the length of stationary train B?

(1)  360 m

(2)  260 m

(3)  300 m

(4)  Cannot be determined

Answer: (1)

40. Minimum passing % of girls and boys is 35% and 40%, respectively. A boy scored 483 marks and failed by 117 marks. What are the minimum passing marks for girls?

(1)  425

(2)  520

(3)  525

(4)  625

Answer: (3)

REASONING

1. Which one is the odd one out?

(1)  Lotus

(2)  Rose

(3)  Jasmine

(4)  Marigold

Answer: (1)

2. If blue is called Green, Green is called Red, Red is called Blue, then what is the colour of the blood?

(1)  Green

(2)  Yellow

(3)  Blue

(4)  Red

Answer: (2)

3. If BOOK is coded as 4171713, AIM is coded as 31115, then how will be EXCEL coded?

(1)  72651213

(2)  7256987

(3)  726594

(4)  7265714

Answer: (4)

4. In a certain code FUEL is coded as $%#6 and KITE is coded as @*7#, then how is LIFE coded?

(1)  6%$#

(2)  6$%#

(3)  6*$#

(4)  None of these

Answer: (3)

5. Statement: All the flowers are fruit. No fruit is juice. Some juices are proteins. All proteins are vitamins. Identify the correct conclusion.

(1)  Some vitamins are fruits

(2)  Some juices are vitamins

(3)  No flower is juice

(4)  Both 2 and 3

Answer: (4)

6. Each of the six friends M, N, O, P, Q and R scores different marks in the examination. O scores more than only M and Q. P scored less than N. Q did not scored the least. The one who scored the third highest marks scored 81 marks. Q scored 62 marks. Which of the following could be the possible score of O?

(1)  70

(2)  94

(3)  87

(4)  61

Answer: (1)

7. According to the above statement, the person who scored the maximum, scored 13 marks more than R’s score. What could be the possible score for Q?

(1)  94

(2)  60

(3)  89

(4)  70

Answer: (3)

8. Find the odd one.

(1)  DBZ

(2)  TRP

(3)  XVT

(4)  ZYW

Answer: (4)

9. Fill in the blanks. X T Q O _______.

(1)  M

(2)  N

(3)  O

(4)  P

Answer: (2)

10. Which of the following does not belong to the group?

(1)  Ganga

(2)  Indus

(3)  Narmada

(4)  Nile

Answer: (4)

11. Which of the following does not belong to the group?

(1)  MPQO

(2)  DGHF

(3)  RUTV

(4)  VYZX

Answer: (3)

12. If A × B means A is father of B. A + B means A is wife of B. A ÷ B A is daughter of B. A – B means A is son of B. Then how is M related to L in the expression: M ÷ L × O – P ÷ Q?

(1)  Grand daughter

(2)  Niece

(3)  Daughter

(4)  None of these

Answer: (1)

13. According to above statement which of the following relation is true based upon the equation A – B × C + D – E?

(1)  C is mother of A

(2)  E is wife of B

(3)  E is mother in law of C

(4)  None of these

Answer: (3)

14. In a certain code ‘a friend of mine’ is written as 4916, ‘mine lots of metal’ is written as 3109 and ‘a piece of metal’ is written as 7163. Then what is the code of piece?

(1)  3

(2)  6

(3)  1

(4)  7

Answer: (4)

15. According to above statement what does 9 stand for?

(1)  of

(2)  mine

(3)  friend

(4)  metal

Answer: (2)

16. What does 0 stand for according to above statement?

(1)  mine

(2)  metal

(3)  lots

(4)  of

Answer: (3)

17. A, B, C, D, E, F and G are sitting around a circular table facing the centre. D is sitting in between A and G. F is second to the right of G and E is second to the right of F. C is not an immediate neighbour of G. Who is sitting to the immediately left of E?

(1)  C

(2)  A

(3)  G

(4)  F

Answer: (1)

18. According to above statements how many people are seated between A and F if we count anticlock wise from A to F?

(1)  One

(2)  Two

(3)  Three

(4)  Four

Answer: (3)

19. Which of the following is not correct according to above statement?

(1)  G is 2nd to the right of A

(2)  B is 2nd to the left of C

(3)  C and E are  immediate neighbours

(4)  E sits to the opposite of C

Answer: (4)

20. BD is related to DH in the same way MO is related to?

(1)  PR

(2)  OS

(3)  OR

(4)  OQ

Answer: (2)

21. R is uncle of Z, R is grandfather of X, X’s brother name is A then what is the relation of A to Z?

(1)  Uncle

(2)  Father

(3)  Brother

(4)  None of these

Answer: (1)

22. A, B, C, D and E are having different weight, C is heavier than only A, and D is lighter than B and heavier than E. Who among them is heaviest?

(1)  A

(2)  C

(3)  B

(4)  D

Answer: (3)

23. A, B, C, D, E, F are seated in a straight line facing North. C is third to the right of F and B sits second to the right of C. D sits to the immediate right of A. Than how many people are sitting between A and C?

(1)  Two

(2)  Three      

(3)  Four

(4)  One

Answer: (4)

24. According to above statement is A:D, F:A, than E:?

(1)  F

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Answer: (2)

25. According to above statement which of the following pair of people are sitting exactly in the middle of the line?

(1)  DB

(2)  FB

(3)  BD

(4)  DC

Answer: (4)

26. Find the odd one out?

(1)  Cricket

(2)  Chess

(3)  Volley ball

(4)  Badminton

Answer: (2)

27. Ram is 12 m South from Shyam, Meenu is 24 m East from Ram. Sita is 3 m South from Meenu. Sita is 12 m East from Rohan and Reena is 8 m North of Rohan. So if a man is facing North at Meenu, how far and in which direction is Reena?

(1)  12m West

(2)  24m East

(3)  12m East

(4)  24m West

Answer: (1)

28. According to above statement If a man has to travel to Rohan from Shyam (by the shortest distance) which of the following people he has to pass through first?

(1)  Meenu

(2)  Sita

(3)  Reena

(4)  Ram

Answer: (4)

29. In a class of 20 students, Esharnk 15th from the top. Manav is 4th above Esha. What is Manav rank from the bottom?

(1)  10th

(2)  11th

(3)  9th

(4)  12th

Answer: (1)

30. If LMN is coded as ZYX and EFG is coaded as DCB, then RST is coded as

(1)  WVU

(2)  QRO

(3)  KJI

(4)  Cannot be determined

Answer: (4)

31. If No table is word. Some wood are Chairs. All chairs are stones. Identify the correct conclusion?

(1)  No stone is table

(2)  Some stones are wood

(3)  All wood are table

(4)  None of these

Answer: (2)

32. If all letters are black. All black are red. No red is yellow. Identify the correct conclusion?

(1)  No letter is yellow

(2)  Most red are black    

(3)  Both 1 & 2

(4)  All yellow are red

Answer: (3)

33. Some fruits are banana. Some bananas are green. All green are vegetables. Identify the correct conclusion.

(1)  Some bananas are vegetables

(2)  No fruit is green

(3)  Some fruits are green

(4)  either 2 or 3

Answer: (4)

34. What should be the missing number: 86 42 34 56 76 42 34 56 42 34 _____

(1)  7

(2)  6

(3)  4

(4)  3

Answer: (3)

35. Find the odd one out?

(1)  Brother

(2)  Sister

(3)  Father

(4)  Uncle

Answer: (2)

Direction For Q. 36-40: Eight friends A, B, C, D, E, F, G, H are seated in a circle facing centre. AC, DG, HE, and FB are seated adjacent to H. B is second to the right of H, E is 3rd to the right of C.

36. Who is 2nbd to the left of A?

(1)  D

(2)  F

(3)  C

(4)  cannot be determined

Answer: (4)

37. Who is 3rd to the left of C?

(1)  G

(2)  D

(3)  F

(4)  B

Answer: (3)

38. What is C’s position with reference to E?

(1)  5th to the right

(2)  4th to the left

(3)  4th to the right

(4)  3rd to the right

Answer: (1)

39. Who is 2nd to the right of A?

(1)  B

(2)  E

(3)  F

(4)  Cannot be determined

Answer: (2)

40. Who among the following pair may not be seated adjacent to each other?

(1)  AH

(2)  DC

(3)  EB

(4)  cannot be determined

Answer: (2)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...