Railway Recruitment Board (RRB) Non-Technical Cadre Common Computer Based Test Held on April 4, 2016 Question Paper With Answer Key

Railway Recruitment Board (RRB) Non-Technical Cadre Common Computer Based Test Held on April 4, 2016

1. Loss at 15% on a dress is Rs 225, what is the cost price ?

A. 1725 B. 1500

C. 1275 D. 1875

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (c)

2. Who was the first football player from the Indian sub-continent to play for a European Club?

A. Mohammed Salim

B. Bhaichung Bhutia

C. Harmeet Singh

D. Michael Chopra

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (a)

3. A father divided his wealth among three sons in the ratio 2 : 3 : 5 after setting aside one-third for his wife. If the first son gets Rs 48000, what was the father’s total wealth ?

A. Rs 480000 B. Rs 240000

C. Rs 360000 D. Rs 120000

(a)   B

(b)   D

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

4. Kangchenjunga is

A. the tallest mountain in the Himalayas

B. located to the North of Mt. Everest

C. the 2nd highest mountain in the world

D. the 3rd highest mountain in the world

(a)   C

(b)   D

(c)   B

(d)   A

Answer: (b)

5. What is the name of the parent company of Google, formed on October 2, 2015?

A. Nest Labs B. Alphabet Inc.

C. Calicco D. Alpha Inc.

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (c)

6. In September 2015, NASA scientists found evidence of flowing water outside Earth?

A. Mercury B. Neptune

C. Mars D. Saturn

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (a)

7. What is the sum of interior angles in degrees of a polygon of 7 sides?

A. 180° B. 360° C. 540°         D. 900°

(a)   A

(b)   C

(c)   B

(d)   D

Answer: (d)

8. cosec2 A × cos2 A = ?

A. tan2 A B. cot2 A C. 1   D. sec2A

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

9. How is ‘table’ written in a code language, where ‘costly dining table’ is written as ‘an ob cp’ and ‘cannot buy table’ is written as ‘es an dq’ ?

A. ob B. cp C. dq           D. an

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 10-12) Study the following diagram and answer the questions based on it.

10. The ratio of people who read only magazines to those who read all the three, is

A. 1 : 5 B. 1: 3 C. 5 : 9        D. 4 : 9

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (d)

11. What is the difference between the people who like novels and those who like newspapers?

A. 250 B. 240 C. 200         D. 190

(a)   C

(b)   B

(c)   D

(d)   A

Answer: (a)

12. The ratio of people who read both magazines and novels to those who read only newspapers, is

A. 0/9 B. 27/10 C. 9/15        D. 9/20

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (c)

13. By selling 20 chairs, a shopkeeper earns a profit equal to the selling price of 4 chairs. What is his gain percentage?

A. 20% B. 25% C. 33.3%    D. 15%

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

14. Read the following and answer the question based on it.

Generation gap is more visible in many of the organizations today, including all the financial institutions which have gone digital. This is because such institutions prefer to employ well qualified persons with or without experience, through the lateral entry channel. As a result, co-existence of experienced employees with highly qualified new candidates has become increasingly difficult.

Which conclusion follows the given paragraph?

A. Bridging generation gap is not possible.

B. Well qualified people do not listen to experienced people.

C. Experienced people have become redundant

D. Financial institutions have adopted digital technology.

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (c)

15. Find the median of all the positive factors of 48.

A. 16 B. 12 C. 8   D. 7

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 16-18) Consider the following information and answer the question based on it.

Y, R, M, J and B pursue five professions, namely, Designer, Teacher, Engineer, Technician and Accountant and have five gadgets, namely, Mobile Laptop, Calculator, Tablet and Computer, in random order. A person can pursue only one profession and have only gadget.

1. M has a calculator and is neither a teacher nor a technician.

2. The designer has a tablet.

3. The person who has a mobile is neither an accountant nor a teacher.

4. Y is an engineer who has neither computer nor mobile.

5. J is a technician and B is not a teacher.

16. Which gadget does the accountant have?

A. Tablet B. Calculator

C. Mobile D. Laptop

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (b)

17. Which among the following is a right combination ?

A. Teacher-Laptop

B. Accountant-Tablet

C. Technician-Computer

D. Engineer-Laptop

(a)   D

(b)   B

(c)   A

(d)   C

Answer: (a)

18. Who has a computer ?

A. B B. J C. R  D. Y

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

19. In honour of which Indian Nuclear Physicist was the Atomic Energy Establishment at Bombay renamed?

A. C. V. Raman

B. Ramkrishna Ramanathan

C. Homi J. Bhabha

D. Raja Ramanna

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (c)

20. A floor of size 72 m to 90 m is to be tiled. What should be the maximum size of each side of the tile, if only square pieces of tiles are to be used?

A. 12 m B. 15 m C. 18 m       D. 9 m

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

21. Find the missing (?) in the series.

1, 2, 6, 12, 36, 72, ? …

A. 108 B. 144 C. 180 D. 216

(a)   A

(b)   C

(c)   B

(d)   D

Answer: (d)

22. Simplify : 

A. 1 B. 2 C. 4   D. 8

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (b)

23. Who wrote ‘The Autobiography of an Unknown Indian’?

A. Mahatma Gandhi B. Nirad C. Chaudhuri

C. Salman Rushdie D. R K Narayan

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (d)

24. Statements followed by some conclusions are given below.

Statements

1. There is no substitute to hard work.

2. Hard workers are always hopeful results.

Conclusions

I. There is no shortcut to achieve results except hard work.

II. Hard work is the surest way to success.

Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Both conclusion I and II follow.

D. Neither I nor II follows.

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (d)

25. What is considered the Supreme Law of India?

A. The Indian Constitution

B. Democracy

C. Teachings of Dr. Ambedkar

D. Secularism

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (a)

26. What does DNA stand for in biology?

A o not Accelerate

B. Deoxyribonucleic Acid

C. Digital Network Architecture

D. Designated National Authorities

(a)   A

(b)   B

(c)   D

(d)   C

Answer: (b)

27. The Purple Frontier, The Earth Dragon and The Outer Fortresses, all refer to.

A. The Himalayas

B. The Yellow River

C. The Great Wall of China

D. Books written by JRR Tolkien

(a)   B

(b)   C

(c)   A

(d)   D

Answer: (b)

28. If P means ‘×’, A means ‘+’, W means ‘÷’ and Y means ‘−’, then the value of 13P3A11Y26P6W13A19 is

A. 50 B. 38 C. 57           D. 43

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (d)

29. Galvanization is a process in which a layer of zinc prevents

A. Bending B. Rusting

C. Corroding D. Disintegrating

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (b)

30. Four pair of words are given. Find the odd one out.

A. Circular : Circle

B. Rectangular : Rectangle

C. Diagonal : Square

D.  Linear : Line

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (d)

31. As of January, 2016, where is the Indian Space Research Organization (ISRO) headquartered?

A. Bengaluru

B. Hyderabad

C. Kolkata

D. Thiruvananthapuram

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (b)

32. Two numbers are in the ratio 2 : 3. If 12 is subtracted from both the numbers, the ratio becomes 5 : 8. Find the numbers.

A. 16 and 24 B. 35 and 56

C. 72 and 108 D. 20 and 48

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (a)

33. What does GSM stand for?

A. Geographic System for Mobility

B. Global System for Mobile Communications

C. Great System for Mobiles

D. Grand System for Mobility

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (d)

34. Simplify : 

(a)   B

(b)   D

(c)   A

(d)   C

Answer: (c)

35. What is the Laccadive Sea otherwise known as?

A. Mannar Sea B. Sri Lankan Sea

C. Lakshadweep Sea D. Maldives Sea

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (a)

36. What is the unit of length used informally to express astronomical distance?

A. Petametres B. Parsecs

C. Light Years D. Hubble length

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (b)

37. If CALENDAR = AYJCLBYP, then STABLE =

A. RQYZCJ B. QRYZJC

C. QRYCZJ D. RQCYZJ

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

38. Thermostat is a device in ovens which helps to maintain a temperature by

A. completing the circuit

B. breaking the circuit

C. Adding a component to the circuit

D. removing a component from the circuit

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (b)

39. Which two Indian cities, were added to the Creative City Network of UNESCO in December, 2015?

A. Varanasi and Jaipur

B. Ayodhya and Gwalior

C. Dwarka and Vallabhai

D. Madurai and Ujjain

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (a)

40. If Z = 26, DO = 19, then IT = ?

A. 26 B. 27 C. 28 D. 29

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (c)

41. Select the alternative that shows a similar relationship as the given pair

Resign : Continue

A. Retain : Hold on B. Quit : Give up

C. Redeem : Restore D. Salvage : Abandon

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

42. A sum invested for 3 years compounded at 5%, 10% and 20%, respectively. In three years, if the sum amounts to Rs 16632, then the sum is

A. Rs 11000 B. Rs 12000

C. Rs 13000 D. Rs 14000

(a)   C

(b)   B

(c)   D

(d)   A

Answer: (b)

43. What did Dmitri Mendeleev formulate ?

A. Chaos Theory

B. The Periodic Table of chemical elements

C. The Alpha Effect

D. The Golden Mean

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

44. What are the 4 key elements?

A. Iron, Sulphur, Silicon and Potassium

B. Helium, Lithium, Beryllium and Boron

C. Plutonium, Uranium, Promethium and Neon

D. Carbon, Hydrogen, Oxygen and Nitrogen

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (d)

45. A train of length 210 m runs at a speed of 108 km/h. How long will it take for the train to cross a platform of length 150 m?

A. 8 sec B. 9 sec C. 10 sec     D. 12 sec

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (c)

46. NASA, the US Space agency, is planning to move from low earth orbit to space area surrounding

A. Our Moon B. Planet Mars

C. Planet Venus D. Planet Mercury

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (b)

47. If 68.04 quintals (metric) of rice has to be distributed among 3780 people, how much will each person get ?

A. 18 kg B. 1.8 kg C. 180 kg    D. 1.08 kg

(a)   A

(b)   C

(c)   B

(d)   D

Answer: (c)

48. Where is the Shore Temple located?

A. Mahabalipuram

B. Thiruvananthapuram

C. Dwarka

D. Vishakapatnam

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (a)

49. Name India’s first satellite.

A. Aryabhatta B. Lagadha

C. Brahmagupta D. Lalla

(a)   D

(b)   C

(c)   B

(d)   A

Answer: (d)

50. Find the smallest 4 digit number which is a perfect square.

A. 1000 B. 1024 C. 1081       D. 1064

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (a)

51. If  find cos θ.

A. 8/13 B. 12/13 C. 23/13      D. 1

(a)   D

(b)   C

(c)   B

(d)   A

Answer: (c)

52. Find the measure of an angle which is 4 times its supplementary.

A. 45° B. 36° C. 90°                   D. 58°

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (b)

53. Find the similarity in the following.

Common Cold, Ringworm, Conjunctivitis, Whooping cough

A. All of them are non-communicable diseases.

B. All of them do not respond to curative treatment.

C. All of them are contagious.

D. No preventive measure is available for all of them.

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (b)

54. Guru’s mother is the only daughter of Sachin’s mother. How is Guru related to Sachin ?

A. Maternal uncle B. Nephew

C. Brother D. Father

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (b)

55. If 1/x = 4 and 1/y = 7, find x + y.

A. 11 B. 28 C. 11/28      D.3

(a)   B

(b)   D

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

56. Who replaced Viscount Louis Mountbatten as the Governor General of India?

A. Pandit Jawahar Lal Nehru

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Dr. Rajendra Prasad

D. C. Rajagopalachari

(a)   C

(b)   D

(c)   B

(d)   A

Answer: (b)

57. Who is popularly known as the Father of White Revolution in India?

A. Anand Doodhwalla

B. Dr. Verghese Kurien

C. Tribhuvandas Patel

D. Karsanbhas Patel

(a)   C

(b)   B

(c)   D

(d)   A

Answer: (b)

58. A junior college inducts class 10 pass outs satisfying the following criterion :

1. Students who either scored atleast 75% in English or 80% in Hindi.

2. Students who scored above 95% in Mathematics and 90% in Physics.

3. Students who are good in sports or public speaking.

Which student among the following will the college definitely take?

A. B secured 90% in Physics, 89% in Mathematics, 75% in Hindi and is a guitarist.

B. I secured 92% in Physics, 95.5% in Mathematics, 81% in Hindi and is a chess player.

C. R secured 93% in Chemistry, 96% in Mathematics, 80% in English and plays basketball.

D. D secured 90% in Physics, 81% in Chemistry, 90% in Mathematics, 75% in Hindi and is a singer.

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (a)

59. The mean of 8 observations is 10.5. If seven if the observations are 3, 15, 7, 19, 12, 17 and 8, find the eighth observation.

A. 10 B. 11 C. 3 D. 12

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

60. M is the brother of g who has a sister C. How is M’s father related to C’s son?

A. Father B. Maternal uncle

C. Paternal uncle  D. Grandfather

(a)   D

(b)   C

(c)   B

(d)   A

Answer: (a)

61. What do the terms Geocentric and Helicentric refer to?

A. Laws governing the motion of planetary bodies around Earth and Sun.

B. Pioneering telescopic models.

C. Religions of ancient Greece.

D. Two Schools of Thought in Roman philosophy.

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (a)

62. If 4 men can paint a wall of length 96 m in 2 days, how long will it take 6 men to paint a wall of 72 m?

A. day B. 2 day C. 3 days    D. 4 days

(a)   A

(b)   C

(c)   D

(d)   B

Answer: (a)

63. If the difference between the compound interest and simple interest at 5% for 2 years is Rs 225, find the principal.

A. Rs 75000 B. Rs 80000

C. Rs 85000 D. Rs 90000

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (a)

64. What does RAM stand for related to storage in computers?

A. Random Access Memory

B. Real Access to Memory

C. Randomly Available Memory

D. Random Access Machine

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (b)

65. The length, breadth and height of a room are 363 m, 528 m and 693 m, respectively. Determine the longest tape that can measure the three dimensions of the room exactly.

A. 33 m B. 35 m C. 27 m       D. 30 m

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (b)

66. If Pacific : Ocean, then Bay of Bengal :

A. Ocean B. Sea C. River      D. Creek

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (a)

67. The selling price of a book is 19/15 times of its cost price. Find the profit percentage.

A. 20% B. 22% C. 26.67%  D. 30%

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (b)

68. In July, 1905, who ordered the Partition of Bengal?

A. Warren Hastings

B. Lord Irwin

C. Lod Curzon

D. Viscount Mountbatten

(a)   C

(b)   B

(c)   D

(d)   A

Answer: (a)

69. In an isosceles triangle, the sides opposite the two congruent triangles are given as 3x + 3 and 2x + 5, find x.

A. −8/5 B. −7/5 C. 1   D. 2

(a)   B

(b)   C

(c)   A

(d)   D

Answer: (d)

70. Who was named as the Cultural Ambassador of Seychelles in October, 2015?

A. Hridayanath Mangeshkar

B. AR Rahman

C. Subhash Ghai

D. Asha Bhosle

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (d)

71. If a car runs at a speed of 54 km/h, what distance will it cover in a minute?

A. 9 km B. 90 m C. 900 m     D. 540 m

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (a)

72. Rearrange the jumbled letters to make a meaningful word and then select the one which is different.

A. AYAPPA B. WARST

C. PAGER D. ANGOM

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (d)

73. What is an Electron?

A. A sub-atomic particle with a net charge, that is neutral.

B. A sub-atomic particle with a net charge that is positive.

C. A sub-atomic particle with a net charge that is negative.

D. A sub-atomic particle with a net charge that is zero.

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (a)

74. If Ramu has two sisters and his father has three children, then how many brothers does Ramu have?

A. 1 B. 2 C. 3   D. None

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (b)

75. In which year was the economic liberalization in India Initiated?

A. 2005 B. 2014 C. 1978       D. 1991

(a)   B

(b)   D

(c)   A

(d)   C

Answer: (b)

76. What does the Victoria Memorial Monument serve as?

A. A railway Station

B. An art gallery

C. A centre for education

D. A museum

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

77. What is the name of the tablet computer produced by Data Wind, which is promoted by the government of India s part of an e-learning programme?

A. Sakshat B. Rainbow

C. Akash D. Param

(a)   A

(b)   B

(c)   D

(d)   C

Answer: (d)

78. If 30 men working 7 hours per day can finish a work in 15 days, how many hours work per day will 25 men take to finish the same work in 12 days?

A. 8 B. 10.5 C. 12.5        D. 15

(a)   A

(b)   C

(c)   B

(d)   D

Answer: (c)

79. Who was Confucius?

A. A master chef of Tibet

B. A Chinese philosopher

C. A famous painter of the Spring & Autumn period in China

D. Korean aristocrat

(a)   A

(b)   B

(c)   D

(d)   C

Answer: (b)

80. Who was Charles Correa?

A. A Famous Playwright

B. A Famous Poet

C. A Film Maker

D. A Renowned Architect

(a)   C

(b)   B

(c)   D

(d)   A

Answer: (c)

81. In an election, one-sixth of the votes were invalid. If candidate ‘A’ got 8/15th of the valid votes and candidate ‘B’ got 4900 votes, find the total number of votes.

A. 10500 B. 11800 C. 12600     D. 14200

(a)   D

(b)   C

(c)   B

(d)   A

Answer: (b)

82. Who is PV Sindhu?

A. Indian soccer player

B. Indian Bharathanatyam player

C. Indian badminton champion

D. Indian cricketer

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

83. Who created the comic strip Calvin & Hobbes?

A. Bob Marley B. Tex Avery

C. Chuck Jones D. Bill Watterson

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (a)

84. If the product of 2 numbers is equal to thrice its sum, and if one of the numbers is 12, find the other.

A. 2 B. 3 C. 4   D. 5

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (c)

85. Indian Railway launched its first ever train that runs on CNG in 2015. What does CNG stand for?

A. Compressed Nitrogen Gas

B. Compressed Natural Gas

C. Clean Nitrogen Gas

D. Carbon and Nitrogen Gas

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

86. When is Earth Day celebrated?

A. September 18 B. August 25

C. April 22 D. April 7

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (a)

87. The perimeter of a rectangle is 28 cm. If one of its side is 4 cm, find the other.

A. 24 B. 7 C. 10 D. 8

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

88. What does CPU stand for in Computer Science?

A. Core Programming Utility

B. Central Processing Unit

C. Circuit Peripheral Unit

D. Controlled Power Usage

(a)   D

(b)   B

(c)   A

(d)   C

Answer: (b)

89. What pointing device in computers functions by detecting two-dimensional motion relative to its supporting surface?

A ointer B. Tracker

C. Mouse D. Keyboard

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (b)

90. An Assertion (A) and a Reason (R) are given below :

Assertion (A) The green colour of a leaf is due to a pigment called

Reason (R) Photosynthesis is a process that converts light energy into chemical energy.

Choose the correction option.

A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C. A is true, but R is false.

D. A is false, but R is true.

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (a)

91. The temperature recorded for a particular week is given below :

What was the average temperature for the week in ?

A. 29 B. 30.5 C. 31.5        D. 32

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (c)

92. A man walks at a speed of 5 km/h and crosses bridge in 18 minutes. Find the length of the bridge.

A. 1500 m B. 1800 m C. 1250 m   D. 1200 m

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (b)

93. Which of the following names is Nilanjana Sudeshna, an Indian-American author popularly known as?

A. Sanjayan B. Mali

C. Jhumpa Lahiri D. Nandanar

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (d)

94. A statements followed by some conclusions are given below:

Statement Majority of the girls in the class are intelligent.

Conclusions

I. There are no boys in the class.

II. Some of the girls in the class are not so intelligent.

Find which of the given conclusions logically follow from the given statement?

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Both I and II follow.

D. Neither I nor II follows.

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (a)

95. If PEN = 613 and STRING = 580934, then RIPENING =

A. 09631934 B. 09163934

C. 09316934 D. 09613934

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 96-98) The following table represents the sales (in million) of four companies for five years. Consider the table and answer the questions based on it.

96. Which company’s total sales in the first three years is lowest among others?

A. YO B. HO C. KO         D. TO

(a)   A

(b)   C

(c)   D

(d)   B

Answer: (d)

97. Which company shows a gradual increase in its sales from 1985 to 1988?

A. TO B. HO C. KO         D. YO

(a)   B

(b)   C

(c)   A

(d)   D

Answer: (b)

98. What is the difference in the total sales of KO and HO in the last three years?

A. 200 million B. 195 million

C. 5 million D. No difference

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (c)

99. Find the missing (?) in the series DABC, HEFG, ?, PMNO, TQRS, ………

A. IJKL B. LIJK C. KIJL       D. JIKL

(a)   C

(b)   D

(c)   B

(d)   A

Answer: (c)

100. Subtract 6x2y – 9xy2 + 3xy – 5 from the sum of 4 + 2xy – 3x2y and −5xy + x2y – 2xy2

A. 8x2y – 7xy2 + 6xy – 9

B. x2y – 6xy – 8

C. −8x2y + 7xy2 – 6xy + 9

D. xy2 + 15xy

(a)   B

(b)   D

(c)   A

(d)   C

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...