Railway Recruitment Board (RRB) Non-Technical Cadre Computer Based Examination Held on March 30, 2016 Question Paper With Answer Key

Railway Recruitment Board (RRB) Non-Technical Cadre Computer Based Examination Held on March 30, 2016

 

1. To conduct detailed study into disease causing organism in livestock, Biosafety laboratory has been set-up in India in

(A) Ludhiana          (B) Bengaluru       (C) Anand   (D) Allahabad

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (c)

2. The medicine Paracetamol is

(A) an analgesic

(B)an antipyretic

(C) an analgesic and antipyretic

(D) a non-steroidal anti-inflammatory drug

(a)   B

(b)   D

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

3. If M = 14, TANK, = 62, then STARDOM =

(A) 79

(B) 89

(C) 99

(D) 109

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (c)

4. The headquarters of ISRO is located at

(A) Bengaluru

(B) New Delhi

(C) Pune

(D) Mumbai

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (c)

5. If the interior angle of a polygon is 108°, then it is a

(A) Octagon

(B) Hexagon

(C) Pentagon

(D) Tetragon

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (a)

6. Expand (w – 9)2

(A) (w2 – 9w + 81)

(B) (w2 – 9w + 18)

(C) (w2 – 18w + 81)

(D) (w2 – 18w − 81)

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (d)

7. Surya is 25 years older than his son. In 5 years, he will be twice as old as his son. What will be Surya’s age after 3 years?

(A) 20

(B) 23

(C) 45

(D) 48

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (c)

8. Which country launched its first commercial satellite on November24, 2015 as a part of its National Space Programme?

(A) Russia

(B) India

(C) Japan

(D) China

(a)   C

(b)   D

(c)   B

(d)   A

Answer: (c)

9. Secularism means

(A) Not practicing any religion

(B) Practicing multiple religions

(C) Freedom to join any satsang

(D) Freedom of religion and worship

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

10. What is the noise level of normal conversation?

(A) About 60 dB

(B)About 70 dB

(C) About 80 dB

(D) About 90 dB

(a)   A

(b)   C

(c)   D

(d)   B

Answer: (a)

11. After 9/11 tragedy, the rebuilt World Trade Centre complex in New York is called

(A) New World Trade Centre

(B) Empire State Building

(C) One World Trade Centre

(D) World Trade Complex

(a)   D

(b)   B

(c)   A

(d)   C

Answer: (d)

12. Find the similarity in the following : Olive oil, Coconut oil, Cod liver oil, Sunflower oil

(A) All of them are vegetable oil.

(B) All of them are rich in Vitamin A.

(C) All of them are rich in Vitamin D.

(D)All of them are oils.

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (c)

13. Shimla Agreement 1972 between India and Pakistan was signed in

(A) Barne’s Court

(B) Ellerslie Building

(C) Viceregal Lodge

(D) Gorton Castle

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (b)

14. Which of the following fractions is the highest of all ?

(A) 5/4

(B) 4/3

(C) 3/2

(D) 6/5

(a)   B

(b)   D

(c)   A

(d)   C

Answer: (d)

15. 10 people can do a work in 30 days. In how many days, can 15 people complete double the work.

(A) 20

(B) 25

(C) 40

(D) 45

(a)   B

(b)   C

(c)   A

(d)   D

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 16-18) The likes and professions of five friends Rosy, Mary, Lily, Andy and Daisy are given. Consider the following information and answer questions based on it.

(1) Rosy likes  Yellow and is a Student.

(2) The Librarian likes Green.

(3) Mar and Andy likes Purple and Blue respectively and neither of them is a Teacher.

(4) One of the five is a Principal.

(5) One of the five is inspector and does not like  Brown.

16. Which colour does the Teacher like?

(A) Blue

(B) Brown

(C) Purple

(D) Green

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

17. Who among the following is the wrong pair?

(A) Andy-Inspector

(B) Purple-Principal

(C) Daisy-Green

(D) Rosy-Teacher

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (a)

18. Who is the Principal?

(A) Daisy

(B) Andy

(C) Mary

(D) Lily

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

19. If Deplete : Exhaust, then Replenish :

(A) Exhale

(B) Inhale

(C) Reuse

(D) Restore

(a)   C

(b)   B

(c)   D

(d)   A

Answer: (a)

20. Which of the following is a space-based augmentation system?

(A) INSAT

(B) GAGAN

(C) GSAT

(D) SARAL

(a)   D

(b)   C

(c)   B

(d)   A

Answer: (c)

21. In a certain code language if 41095 is READY and 840327 is FRAILS then 83145 419 is

(A) FEARY RED

(B) FIERY RED

(C) FAIRY RED

(D) FIREY RED

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (b)

22. The instrument used to regulate temperature to a particular degree is called

(A) Thermostat

(B) Thermometer

(C) Pyrometer

(D) Thermocouple

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (d)

23. ‘Ganga Action Plan’ initiated by the Union government aims at

(A) Streamlining the flow of Ganga river.

(B) Reduction of Pollution on Ganga river.

(C) Efficient use of Ganga water for irrigation.

(D) Using Ganga river for generating hydel energy.

(a)   C

(b)   D

(c)   B

(d)   A

Answer: (c)

24. How many times does the number 3 occur in unit’s place for numbers ranging from 1 to 100?

(A) 20

(B) 11

(C) 10

(D) 19

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

25. A college council is auditioning students for a cultural festival, They must satisfy the following criterion :

(1) Student must known at least one dance form.

(2) Student must know to play at least one musical instrument.

(3) Student must have good acting skills.

Which one of  the following council will definitely select?

(A) Z is a Bharat Natyam Dancer, a violinist but does not have any acting skills.

(B) P plays guitar, has acted in road shows and is a classical dancer.

(C) J is a contemporary dancer, a great actor and is planning to learn flute.

(D) A plays sitar is a hip-hop dancer and does not have any acting skills.

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (d)

26. Select the alternative that shows a similar relationship as the given pair Mandatory : Compulsory

(A) Philosophy : Idealism

(B) Thesis : Proposition

(C) Generosity : Narrow-mindedness

(D) Hypothesis : Supposition

(a)   B

(b)   D

(c)   A

(d)   C

Answer: (b)

27. Gopal covers 100 km. He travels at a speed of 60 km/h for the first 40 km and rest of the distance at 40 km/h. What is his average speed in km/h?

(A) 44.20

(B) 45.20

(C) 46.20

(D) 47.20

(a)   D

(b)   C

(c)   B

(d)   A

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 28-30) The bar charge represents number of fiction and non-fiction books in four Libraries L1, L2, L3 and L4. Consider the bar charge and answer questions based on it.

28. The ratio of total number of non-fiction to fiction books in all libraries is

(A) 7/6

(B) 6/7

(C) 15/17

(D) 17/15

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (b)

29. The ratio of total books of libraries L1 and L3 to L2 and L4 is

(A) 29/36

(B) 33/32

(C) 36/29

(D) 32/33

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

30. What is the percentage difference of total number of fiction books in libraries L3 and L4 to the non-fiction books in L3 and L4?

(A) 13.34%

(B) 11.76%

(C) 6.67%

(D) It is the same

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (a)

31. Find the factors of (x2 – x – 132)

(A) (x – 11) (x – 12)

(B) (x + 12) (x – 11)

(C) (x + 11) (x + 12)

(D) (x – 12) (x + 11)

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (c)

32. Which of the following is not a Union Territory?

(A) Puducherry

(B) Chandigarh

(C) Lakshadweep

(D) Sikkim

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

33. If  then (tan θ + cos θ) =

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

34. Which of the following will appear third, if they are arranged according to a dictionary ?

(A) Autumn

(B) Austere

(C) Assert

(D) Auspicious

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (d)

35. The Gandhi-Irwin Pact was signed in the year

(A) 1930

(B) 1931

(C) 1932

(D) 1933

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (a)

36. Which key on a Windows keyboard sets to full screen mode in most browsers?

(A) F1

(B) F10

(C) F11

(D) F12

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (c)

37. If ‘+’; ‘×’ and ‘−‘ are interchanged in the equation 17 ÷ 7 – 27 + 9 × 3, then its value will be

(A) 7

(B) 17

(C) 27

(D) 35

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (b)

38. Twice the difference between two numbers is equal to their sum. If one number is 15, find the other number.

(A) 15

(B) 10

(C) 5

(D) 20

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

39. The percentage of nitrogen in the air is about

(A) 74%

(B) 76%

(C) 78%

(D) 80%

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (c)

40. G is twice as fast as S in doing work. If G can do a work in 30 days less than S, how many days will they take to complete the work together?

(a)   25

(b)   20

(c)   22

(d)   21

Answer: (b)

41. Rupee sign  is a

(A) Devangari letter

(B) Roman letter

(C) Sanskrit script

(D) A combination of Roman and Devangari letter

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

42. The mean and median of 7, 5, 5, 2, 7, 6, 5, 3, 7, 6 is

(A) 5.3 and 5

(B) 5 and 5.5

(C) 5 and 6

(D) 5.3 and 5.5

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (a)

43. Which movement was called off following the violence at ‘Chauri Chaura’ incident?

(A) Khilafat Movement

(B) Quit India Movement

(C) Non-Cooperation Movement

(D) Home Rule Movement

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

44. ‘Astrosat’ is India’s first

(A) reconnaissance satellite

(B) remote sensing satellite

(C) space observatory

(D) communication satellite

(a)   C

(b)   D

(c)   B

(d)   A

Answer: (a)

45. Find the missing number (?) in the series.

14, 28, 42, 56, ?, 84, 98

(A) 68

(B) 70

(C) 72

(D) 74

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (a)

46. What is the area of this trapezoidal garden? (All measurements are in cm)

(a)   60 sq cm

(b)   180 sq cm

(c)   210 sq cm

(d)   240 sq cm

Answer: (d)

47. The periodicity of the Commonwealth Games is

(A) No fixed interval

(B) 4 years

(C) 5 years

(D) 6 years

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (b)

48. The sum of three consecutive number is 126. Find the highest number.

(A) 41

(B) 42

(C) 43

(D) 44

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (b)

49. Human nails are made of

(A) Pigment

(B) Elastin

(C) Albumin

(D) Keratin

(a)   B

(b)   D

(c)   A

(d)   C

Answer: (b)

50. If the mathematical operator ‘+’ means division, ‘−‘ means multiplication, ‘×’ means subtraction and ‘÷’ means addition, then the value of 11 × 7 + 21 × 2 ÷ 2 ÷ 3 – 4 is

(A) 68/3

(B) 4/3

(C) −4/3

(D) −8/3

(a)   B

(b)   C

(c)   A

(d)   D

Answer: (c)

51. Sachin Tendulkar made his test debut in 1989 at

(A) Karachi, Pakistan

(B) Mumbai, India

(C) Kolkata, India

(D) Melbourne, Australia

(a)   B

(b)   A

(c)   D

(d)   C

Answer: (b)

52. The rest for diagnosing HIV is

(A) Pap Smear

(B) ELISA

(C) DNA

(D) Mantoux

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (c)

53. Sunil has a son Karna and a sister Sangeeta who is the mother of Jagdish and Vijaya. Harnish is Jagdish’s maternal uncle. How is Harnish related to Karna?

(A) Brother

(B) Father

(C) Nephew

(D) Maternal Uncle

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (a)

54. 1.123 + 11.23 + 112.3 = ?

(A) 123.453

(B) 132.343

(C) 124.653

(D) 134.643

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (a)

55. If RESEARCH is $#!#%$&@ then SCARE is

(A) !&%$#

(B) [email protected]%$#

(C)!$%#&

(D)[email protected]%#$

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (b)

56. International Maritime Organization is concerned with

(A) Air Pollution

(B) Sea Pollution

(C) Adulteration in food

(D) Deforestation

(a)   B

(b)   D

(c)   C

(d)   A

Answer: (a)

57. Who served as the first Deputy Prime Minister of Independent India?

(A) K. Kamaraj

(B) Morarji Desai

(C) Sardar Vallabhbhai Patel

(D) C. Rajagopalachari

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (d)

58. A person carries Rs 165 in the form of currency notes of Rs 5, Rs 10 and Rs 20 in the ratio of 3 : 2 : 1. What is the value of currency notes of Rs 20 denomination ?

(A) Rs 60

(B) Rs 100

(C) Rs 40

(D) Rs 80

(a)   A

(b)   B

(c)   D

(d)   C

Answer: (a)

59. Karan purchased one dozen pens for Rs 120 and sold a pack of 3 pens for Rs 35 each. What is his gain?

(A) 16.67%

(B) 20%

(C) 15%

(D) 33.33%

(a)   A

(b)   C

(c)   D

(d)   B

Answer: (a)

60. A pole is taller than a Giraffe which is taller than a Tree. A signal is shorter than a pole but taller than a building which is taller than a Giraffe. Which is the shortest?

(A) Signal

(B) Giraffe

(C) Tree

(D) Building

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (b)

61. If RATIONAL is CLETZYLW then EXPERIENCE is

(A) OIZOCTOYMO

(B) QJBDUQZOQ

(C) OHZBSOXMO

(D) PIAPCTPYNP

(a)   A

(b)   C

(c)   D

(d)   B

Answer: (c)

62. K purchased a table for Rs 11000 and sold it for Rs 13500. What is his gain in percentage?

(A) 19.8%

(B) 20.6%

(C) 22.7%

(D) 22%

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

63. Which of the following does not belong to the group?

(A) Lakshadweep

(B) Puducherry

(C) Nicobar

(D) Andaman

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

64. The name of the first bank established in India was

(A) Bank of Hindustan

(B) Reserve Bank of India

(C) Imperial Bank

(D) State Bank of India

(a)   A

(b)   D

(c)   C

(d)   B

Answer: (a)

65. The first Olympics Games was held in

(A) UK

(B) USA

(C) Greece

(D) Italy

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (c)

66. B has 32 pens, 24 pencils and 16 erasers. How many sets of these three items can B make without any left over?

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

67. The value (sin θ + cos θ)2 = ?

(A) 1 + sin2 θ

(B) sin2 θ + cos2 θ

(C) 1+ 2cos θ sin θ

(D) cos2 θ + 1

(a)   A

(b)   C

(c)   B

(d)   D

Answer: (b)

68. For how many months is a cheque valid from the data of issue?

(A)1 month

(B) 2 months

(C) 3 months

(D) 6 months

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (c)

69. Air Quality Index is

(A) a measuring instrument of air pollution

(B) a number

(C) for measuring humidity level

(D) for forecasting rain

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (b)

70. Ali travels a distance of 300 m in 2 min and 30 sec. What is his speed on km/h?

(A) 6.9

(B) 7.1

(C) 7.2

(D) 7.3

(a)   D

(b)   B

(c)   C

(d)   A

Answer: (c)

71. Between small and large human intestine which one is longer?

(A) Small intestine

(B) Large intestine

(C) Both are equal in length

(D) Depends on male or female

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (c)

72. Four pair of words are given. Find the odd one out.

(A) Chalk : Slate

(B) Pencil : Notebook

(C) Pen : Ink

(D)Sketch Pen : Drawing Book

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (a)

73. What is the ratio of simple interest earned on certain amount at the rate of 12% p.a. for 9 years and that for 12 years?

(A) 1: 2

(B) 2 : 3

(C) 3 : 4

(D) 4 : 5

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 74-75) In the following questions, statements followed by some conclusions are given. Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

74. Statements

(1) Most people have orange scooters while some have red ones.

(2) People like bright coloured scooters.

Conclusions

(I) People cannot bright coloured cars.

(II) Most people prefer orange over other bright colours.

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Both I and II follow

(D) Neither I nor II follows

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (c)

75. Statements

(1) X is 7 m tall, Y is half as high as X and Z is 3 times the height of X.

(2) P is taller than Z but shorter than A and B.

Conclusions

(I) B is the tallest of all.

(II) The average height of X, Y and Z is less than 10 m.

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Both I and II follow

(D) Neither I nor II follows

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (b)

76. What is the 4th proportional of 3,8, 12?

(A) 36

(B) 26

(C) 32

(D) 16

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (d)

77. Eastern boundary of Kashmir is

(A) LoC

(B) Jammu

(C) PoK

(D) Laddakh region

(a)   B

(b)   A

(c)   C

(d)   D

Answer: (d)

78. Name the Indian who became the CEO of Google in 2015.

(A) Satya Nadella

(B) Cyrus Mistry

(C) Sundar Pichai

(D) Vishal Sikka

(a)   D

(b)   C

(c)   B

(d)   A

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 79-81) Study the following diagram and answer questions based on it.

79. Which two modes of transport used by people are mutually exclusive?

(A) Car-Bus

(B) Bus-Cycle

(C) Car-Cycle

(D) Cannot be determined

(a)   D

(b)   C

(c)   A

(d)   B

Answer: (d)

80. How many people who travel by train also travel by car or bus but not cycle?

(A) 50

(B) 70

(C) 80

(D) 100

(a)   C

(b)   B

(c)   A

(d)   D

Answer: (a)

81. The ratio of total number of train travelers to the people who do not travel by train is

(A) 27/16

(B) 28/16

(C) 37/16

(D) 38/16

(a)   B

(b)   C

(c)   A

(d)   D

Answer: (d)

82. Find the range and mode of the data 17, 18, 28, 19, 16, 18, 17, 29, 18

(A) 12 and 18

(B) 13 and 18

(C) 12 and 17

(D) 11 and 17

(a)   A

(b)   C

(c)   B

(d)   D

Answer: (a)

83. $ 1 = Rs 67.89. Money changer adds a margin of Rs 1.11. What will be the cost of $ 150?

(A) 10183

(B) 10350

(C) 10330

(D) 10450

(a)   C

(b)   B

(c)   D

(d)   A

Answer: (b)

84. Which of the following is not a bleaching agent?

(A) Sodium hypochlorite

(B) Calcium hypochlorite

(C) Hydrogen peroxide

(D) Hydrogen suphide

(a)   A

(b)   D

(c)   B

(d)   C

Answer: (b)

85. The standard deviation of the set (10, 10, 10, 10) is

(A) 0

(B) 1

(C) 5

(D) 10

(a)   D

(b)   A

(c)   B

(d)   C

Answer: (b)

86. Find the missing letters (?) in the series NA, PC, RE, TG, ?, XK, ZM

(A) IV

(B) VI

(C) VL

(D)VJ

(a)   A

(b)   B

(c)   C

(d)   D

Answer: (b)

87. A farmer purchased a piece of land for Rs 18 lakh and spent Rs 3 lakh for registration, fencing etc. He sold it for Rs 24.57 lakh. Find his profit in percentage?

(A) 15%

(B) 14.15%

(C) 16.5%

(D) 17%

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (c)

88. Rearrange the jumbled letters to make a meaningful word and then select the one which is different.

(A) DNHA

(B) EDAH

(C) THEA

(D) IRHA

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (a)

89. Cricket World Cup 2023 is scheduled to the hosted by

(A) India

(B) Pakistan

(C) Sri Lanka

(D) West Indies

(a)   C

(b)   D

(c)   A

(d)   B

Answer: (c)

90. Look, carefully at the sequence of symbols to find the pattern.

Which of the following will replace the (?) in the sequence?

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (c)

91. ‘National Science Day’ falls on

(A) February 26

(B) February 27

(C)February 28

(D) February 29

(a)   C

(b)   A

(c)   D

(d)   B

Answer: (a)

92. If the area of a circle is 9π sq cm, then its circumference is

(a)   9 cm

(b)   6π cm

(c)   3π cm

(d)   6 cm

Answer: (b)

93. Which of the following statements is true with respect to ASCII?

(A) A programme language

(B) ASCII chart is not for decimals

(C) American Security Code for Information Interchange

(D) A character encoding scheme

(a)   A

(b)   B

(c)   D

(d)   C

Answer: (c)

94. Pressure is measured in terms of

(A) Mass and Density

(B) Work Done

(C) Force and Area

(D) Force and Distance

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (c)

95. An Assertion (A) and a Reason (R) are given below.

Assertion (A) Forest cover in the country has gradually decreased.

Reason (R) Encroachment by humans is one of the concerns for the forest department.

Choose the correct option.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

(C) A is true, but R is false.

(D) A is false, but R is true.

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (d)

96. ‘Maharatna’ refers to a group of

(A) emerging small and medium enterprises

(B) central public sector enterprises

(C) leading private sector enterprises

(D) leading multi-national companies

(a)   D

(b)   A

(c)   C

(d)   B

Answer: (d)

97. The famous Nek Chand’s Rock Garden is located in

(A) Srinagar

(B) Jammu

(C) Chandigarh

(D )Shimla

(a)   A

(b)   C

(c)   D

(d)   B

Answer: (b)

98. Which one of the following does not belong to the group?

(A) Monitor

(B) Keyboard

(C) Webcam

(D) Mouse

(a)   B

(b)   C

(c)   D

(d)   A

Answer: (d)

99. Find the GCF and LCM of 20 and 28.

(A) 20, 280

(B) 5, 280

(C) 10, 240

(D) 4, 140

(a)   C

(b)   D

(c)   B

(d)   A

Answer: (b)

100. On a certain principal, simple interest amounts to Rs 1000 in 1 year at the rate of 10% per annum. What will be the effective rate of interest is the same is compounded on half yearly basis?

(A) 10.10

(B) 10.15

(C) 10.20

(D) 10.25

(a)   C

(b)   A

(c)   B

(d)   D

Answer: (*)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...