RAS-RTS Combined Competition (Pre.) Exam-2018 Held on 5-8-2018 General Knowledge and General Science Question Paper With Answer Key

RAS/RTS Combined Competition (Pre.) Exam-2018 Held on 5-8-2018

General Knowledge and General Science

1. Which one of the following judges of Supreme Court of India has not worked in Rajasthan High Court as judge?

(A)  Justice A. K. Mathur

(B)  Justice N. M. Kasliwal

(C)  Justice R. C. Lahoti

(D)  Justice B. S. Chouhan

Answer: (C)

2. Who among the following has held the post of Protem Speaker, Speaker and Deputy Speaker of Rajasthan Legislative Assembly?

(A)  Shantilal Chaplot

(B)  Poonam Chand Vishnoi

(C)  Paras Ram Maderna

(D)  Niranjan Nath Aacharya

Answer: (B)

3. Which of the following statements are correct in reference to rule of procedure for ‘Motion For Adjournment on a matter of Public importance’ in Rajasthan Legislative Assembly?

(A)  Speaker’s consent necessary to make motion

(B)  The motion shall raise a question of privilege.

(C)  The motion shall be restricted to a specific matter recent occurrence.

(D)  Not more than one such motion shall be made at the same sitting.

Select the correct answer using code given below :

Code:

(A)  (1), (3) and (4)

(B)  (1), (2) and (3)

(C)  (1) and (4)

(D)  (1), (2) and (4)

Answer: (A)

4. Which of the following statements are correct in context to Rajasthan State Human Rights Commission?

(1) It was constituted on 18, January, 1999 by notification issued by Government of Rajasthan

(2) The Commission became functional from March, 2000

(3) Rajasthan Human Rights Commission is having one chairperson and 3 members in accordance with the provision of the Protection of Human Rights (Amendment) Act, 2006

(4) One of its former Chairman’s has retired judge of Supreme Court of India.

Select the correct answer sing code given below :

Codes

(A)  (2), (3) and (4)

(B)  (1), (2) and (3)

(C)  (2) and (3)

(D)  (1), (2) and (4)

Answer: (D)

5. What has been kept under the purview of Goods and Services Tax (GST) ?

(A)  Petroleum Products

(B)  Alcohol for human consumption

(C)  Ghee

(D)  Electricity

Answer: (C)

6. Which of the following fixed the four per cent inflation target in India with tolerance level of +/- 2 per cent for the period 2016 to 2021?

(A)  NITI Aayog

(B)  Reserve Bank of India

(C)  Fourteenth Finance Commission

(D)  Government of India

Answer: (D)

7. In terms of the share in Foreign Direct Investment Equity inflows, in India during 2016-17, which of the following countries is on the top?

(A)  Japan

(B)  Mauritius

(C)  U.S.A.

(D)  Singapore

Answer: (B)

8. Why companies go for business process re-engineering with the help of technology?

(A)  The ace of change has accelerated with the liberalization of economies world over

(B)  Customers’ demand and expectations are continuously increasing.

(C)  All of these

(D)  IT being leveraged to provide competitive edge in products and services at lower costs

Answer: (C)

9. Under the Constitutional provision on a Bill, recommendation of the Governor was required, but without recommendation of Governor it was introduced in Rajasthan Legislative Assembly and passed by it and sent to the Governor, now

(A)  The Governor will send such a Bill to the assent of the President

(B)  Where assent to that Act was given by Governor shall not be invalid

(C)  The Governor or the President assents it, then the court will declare it unconstitutional on the ground of Constitutional provisions

(D)  The Governor can refuse to assent on the ground of the violation of Constitutional provisions.

Answer: (B)

10. Which one of the following is not included in the revenue account of Union Budget?

(A)  Profits and Dividends of Government Departments and Public Undertakings

(B)  Interest Receipts

(C)  Small Savings

(D)  Tax Receipts

Answer: (C)

11. Eleventh Five Year Plan emphasised on-

(A)  Faster and more inclusive growth

(B)  Economic Growth with Social Just ice

(C)  Faster, sustainable and more inclusive growth

(D)  Economic Growth and Human Development

Answer: (A)

12. Assertion (A) : Cost push inflat ion is caused by shift in aggregate supply curve..

Reason (R) : Shift in aggregate supply curve takes place because of increase in wages.

(A)  (A) is true, but (R) is false

(B)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(C)  (A) is false, but (R) is true.

(D)  Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

Answer: (B)

13. Which is the base year of Rajasthan’s general wholesale Price Index?

(A)  2010-2011

(B)  1999-2000

(C)  2011-2012

(D)  2005-2006

Answer: (B)

14. Growth rate of GSDP (Gross State Domestic Product) at constant prices (2011-12) for the year 2017-18 in Rajasthan was-

(A)  6.23%

(B)  7.16%

(C)  10.67%

(D)  4.5%

Answer: (B)

15. The most volatile part the Organised money market in India is-

(A)  Call Money Market

(B)  Government Security Market

(C)  Certificate of Deposit Market

(D)  Commercial Bill Market

Answer: (A)

16. Which of the following thermal power projects has the highest installed power capacity?

(A)  Kalisindh

(B)  Suratgarh

(C)  Kota

(D)  Chabbra

Answer: (B)

17. Rajasthan Government has established the first Skill University in the state. Where was it established?

(A)  Kota

(B)  Ajmer

(C)  Jaipur

(D)  Sikar

Answer: (C)

18. Which of the following is not the Unique Selling Proposition (USP) of Rajasthan in tourism sector?

(A)  Fairs and festivals

(B)  Palace on Wheels train

(C)  Medical tourism

(D)  Forts, Palaces and Havelies

Answer: (C)

19. Which of the following is not considered as oil field of Rajasthan ?

(A)  Ganga

(B)  Aishwarya

(C)  Saraswati

(D)  Mangla

Answer: (A)

20. Which one of the following lakes of Rajasthan is not covered under National Lake conservation Programme (NLCP) ?

(A)  Swaroop Sagar Lake

(B)  Fateh Sagar Lake

(C)  Ana Sagar Lake

(D)  Nakki Lake

Answer: (A)

21. Government of Rajasthan’s Post-Matric Scholarship Scheme for students of minority communities provide financial assistance to those having a combination of parental income and percentage of marks in previous examination. That combination is-

(A)  less than Rs 2 lakhs – at least 50%

(B)  less than Rs 1 lakhs – at least 40%

(C)  less than Rs 2.5 lakhs – at least 55%

(D)  less than Rs 1.5 lakhs – at least 45%

Answer: (A)

22. Which of the following items provide maximum revenue in the Revenue Receipts of Rajasthan budget in recent years ?

(A)  Non-tax revenue

(B)  Share in central taxes

(C)  Union grant

(D)  State’s tax revenue

Answer: (D)

23. Mitigating Poverty in Western Rajasthan (MPoWR) Programme is supported by-

(A)  International Fund for Agricultural Development (IFAD) and Ratan Tata Trust

(B)  Asian Development Bank (ADB)

(C)  Canadian International Development Agency (CIDA)

(D)  Japan International Cooperation Agency (JICA)

Answer: (A)

24. In which of the following projects for the first time, sprinkler irrigation system has been made compulsory in Rajasthan?

(A)  Narmada Canal Project

(B)  Parwan Project

(C)  Takli Project

(D)  Dholpur Lift Project

Answer: (A)

25. Which of the following is an example of a non-cellulosic fibre?

(A)  Jute

(B)  Rayon

(C)  Nylon

(D)  Linen

Answer: (C)

26. The waves used in common TV remote control are-

(A)  Infra Red Rays

(B)  X-Rays

(C)  Gamma Rays

(D)  Ultra-violet Rays

Answer: (A)

27. Which metal is generally used for coating of brass utensils to prevent copper contamination?

(A)  Aluminium

(B)  Tin

(C)  Lead

(D)  Zinc

Answer: (B)

28. Waves of the Ultra High Frequency (UHF) range normally propagate by means of-

(A)  Space waves

(B)  Ground waves

(C)  Surface waves

(D)  Sky waves

Answer: (A)

29. Main objective of Swavalamban Yojana in Rajasthan is-

(A)  To impart training to SC/ST and OBC unemployed girls

(B)  To improve the living standard of poor women, widows, separated women and rural women

(C)  To provide employment in unorganised sector

(D)  To impart training for unemployed persons

Answer: (B)

30. Which of the following difference between Bluetooth and Wi-Fi is correct?

(A)  When information is transmitted between two devices using Bluetooth technology, the devices have to be in line of sight of each other, but when wi-fi technology is used the devices need not be in the line of sight of each other

(B)  Bluetooth uses 2.4 GHz radio frequency band, whereas wi-fi can use 2.4 GHz or 5 GHZ frequency band

(C)  Both the statements (Blue-tooth uses 2.4 GHz radio frequency band, whereas wi-fi can use 2.4 GHz or 5 GHz frequency band.) and (Bluetooth is used for wireless Local Area Network (WLAN) only whereas wi-fi is used for Wireless Wide Area Networks (WWAN only.) are correct in this context

(D)  Bluetooth is used for Wireless Local Area Networks (WLAN) only whereas wi-fi is used for Wireless Wide Area Network (WWAN) only

Answer: (B)

31. Consider the following pairs :

     IRSO Centres                                               Location

(1) Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) – Trivandrum (Kerala)

(2) UR Rao Satellite Centre (URSC) – Bengaluru (Karnataka)

(3) National Remote Sensing Centre (NRSC) – Dehradun (Uttarakhand)

(4) Indian Institute of Remote Sensing (IIRS) – Hyderabad (Telangana)

Which of the above pairs are correctly matched?

(A)  2, 3 and 4 only

(B)  1 and 2 only

(C)  1, 2, 3 and 4

(D)  1, 2 and 3 only

Answer: (B)

32. Which of the following polyherbal product has NOT been developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO)-

(A)  Nocdurna

(B)  Amtooth

(C)  Eczit

(D)  Lukoskin

Answer: (A)

33. The machine language of computer is based on-

(A)  Boolean Algebra

(B)  Abstract Algebra

(C)  Linear Algebra

(D)  Matrix Algebra

Answer: (A)

34. How may satellites were launched successfully by PSLV-C37 in a single flight on 15 February 2017?

(A)  72

(B)  80

(C)  98

(D)  104

Answer: (D)

35. A particle having at least one dimension less than 107 metre, is known as-

(A)  Nano particle

(B)  Micro particle

(C)  Macro particle

(D)  Milli particle

Answer: (A)

36. Match column I with column II and choose the correct answer using the codes given below –

Answer: (A)

37. In humans trisomy of chromosome number 21 is responsible for-

(A)  Down Syndrome

(B)  Haemophilia

(C)  Turner Syndrome

(D)  Klinefelter Syndrome

Answer: (A)

38. The total amount of green-house gases produced, to directly and indirectly support human active-ties, is referred to as-

(A)  Carbon sequestration

(B)  Carbon dioxide index

(C)  Carbon capture

(D)  Carbon footprint

Answer: (D)

39. India’s first Beyond-Visual Range (BVR) air-to-air missile indigenously designed & developed by Defence Research and Development Organization (DRDO) is-

(A)  Astra

(B)  Prithvi

(C)  Akash

(D)  Agni

Answer: (A)

40. Which of the following plant, grown in non-forest area has been omitted from the definition of trees in the India Forest (Amendment) Act 2017?

(A)  Bamboo

(B)  Palm

(C)  Banana

(D)  Canes

Answer: (A)

41. The basis of DNA finger printing is-

(A)  DNA replication

(B)  The double helix

(C)  DNA Polymorphism

(D)  Errors in base sequence

Answer: (C)

42. National Research Centre on seed spices is located at-

(A)  Beechwal, Bikaner

(B)  Doomara, Ajmer

(C)  Durgapura, Jaipur

(D)  Mandore, Jodhpur

Answer: (B)

43. Which of the following statement is incorrect in reference to compost?

(A)  The process of decomposition by pits is slowed down by earthworms

(B)  In this, biodegradable waste is decomposed in pits

(C)  The waste material decomposed as farm waste material like livestock excreta, vegetable waste etc.

(D)  It is rich in organic matter and nutrients

Answer: (A)

44. Solar observatory in Rajasthan is located at-

(A)  Kota

(B)  Jaipur

(C)  Ajmer

(D)  Udaipur

Answer: (D)

45. Which among the following environmental pollutants are responsible for ‘acid rain’?

(A)  Nitrous oxide and sulphur dioxide

(B)  Carbon dioxide and Nitrogen

(C)  Ozone and Carbon dioxide

(D)  Carbon monoxide and Carbon dioxide

Answer: (A)

46. Consider the following :

Statement : Should there be recruitment in Government service on the basis of past academic performance rather than through competitive examinations?

Arguments:

(I) Yes, it will be beneficial for those candidates who are unable to bear the expenses of competitive examinations.

(II) No the past academic performance cannot be made the basis of recruitment because there is no uniformity in the assessment by the Universities.

Which one is/are the strong argument/s?

(A)  Neither I, nor II

(B)  Only I

(C)  Both I and II

(D)  Only II

Answer: (D)

47. Statements : All branches are flowers.

All flowers are leaves.

Conclusions:

(I) All branches are leaves

(II) Some leaves are branches.

(III) All flowers are branches.

(IV) All leaves are branches.

Give Answers:

(A)  Only I and II follow

(B)  Only III and IV follow

(C)  None follows

(D)  All follow

Answer: (A)

48. In this question, a statement is followed by two assumptions :

Statement : Though he is fat yet he runs fast.

Assumptions :

(I) Fat people have weak muscles.

(II) Fat people generally cannot run fast.

Then which of the answer is correct?

(A)  Both I and II are implied in the statement

(B)  Only I is implied in the statement

(C)  Neither I, nor II is implied in the statement

(D)  Only II is implied in the statement

Answer: (D)

49. The difference between the number of triangles and number of parallelograms in the follow-

(A)  2

(B)  0

(C)  3

(D)  1

Answer: (*)

50. If 4 + 5 – 2 = 33 and 10 + 12 – 5 = 119, then 6 + 8 – 3 =

(A)  67

(B)  73

(C)  57

(D)  85

Answer: (B)

51. Next term of the letter series 

(A)  PK/F

(B)  QJ/F

(C)  QJ/G

(D)  PI/H

Answer: (C)

52. Pick out the odd one :

(A)  MpOn

(B)  AdCb

(C)  SvUt

(D)  VxYw

Answer: (D)

53. A statement with two courses of action is given below.

You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested course of action logically follows ?

Statement : A large number of employees have gone on a mass casual leave in protest against the company’s new recruitment policy.

Courses of action:

(I) The company should immediately withdraw the new recruitment policy.

(II) All these employees should immediately be suspended from their service.

Given answer :

(A)  Neither I, nor II follows

(B)  Only I follows.

(C)  Both I and II follow

(D)  Only II follows

Answer: (A)

54. A meets Mr. B. B is the father of a son C and a daughter D. E is the mother of A. C is married and has one son. E is the daughter-in-law of B. How is A related to B?

(A)  Son

(B)  Uncle

(C)  Nephew

(D)  Grandson

Answer: (D)

55. If x, y, z are natural numbers, then the number of different solutions of the equation x + y + z = 6 are-

(A)  10

(B)  3

(C)  12

(D)  7

Answer: (A)

56. The product of three consecutive positive numbers is divided by each of them in turn, the sum of the three quotients will be 74. What will be sum of the three numbers?

(A)  17

(B)  12

(C)  19

(D)  15

Answer: (D)

57. Two alloys are made by gold and copper in the ratio of 7 : 2 and 7 : 11 respectively. Same quantity of both alloys are mixed and third alloy is made. In this third alloy, ratio between gold and copper is equal to-

(A)  14 : 13

(B)  7 : 5

(C)  2 : 11

(D)  7 : 12

Answer: (B)

58. On a construction site, men, women and children are working in the ratio of 9 : 4 : 1. their wages are in the ratio of 8 : 5 : 3. If 60 women are working on this site, then total daily wages of all persons is Rs 2,850. Daily wages of a child is equal to-

(A)  Rs 7

(B)  Rs 5

(C)  Rs 8

(D)  Rs 6

Answer: (D)

59. In a code language,

(I) “lew nas his ploy’ means “she is bringing coffee”.

(II) “wir sut lew ploy” means “he is bringing tea”.

(III) “sut limn as” means “tea and coffee”.

Then which word has been used for “he” :

(A)  lew

(B)  wir

(C)  ploy

(D)  sut

Answer: (B)

60. The difference between the compound interest and simple interest on a certain sum at 10% per annum for 2 years is Rs 874. Find the sum-

(A)  Rs 87,400

(B)  Rs 43,700

(C)  Rs 43,450

(D)  Rs 17,480

Answer: (A)

61. A sum of amount at certain rate of compound interest doubles in 3 years. In 9 years it will be k times of the original principal. What is the value of k?

(A)  9

(B)  8

(C)  10

(D)  6

Answer: (B)

Directions- (Q. 62-63) are based upon following table which shows number of registered vehicles (in lakhs) in a city.

62. Which vehicle has increased minimum in percentage from 2000-01 to 2010-11 ?

(A)  Scooter

(B)  Bus

(C)  Others

(D)  Truck

Answer: (B)

63. If percentage of increase of total number of vehicles from 2000-01 to 2010-11 is made equal to the percentage of increase of total vehicles from 1990-91 to 2000-01, then total number of vehicles in 2010-11 would be equal to (in lakhs):

(A)  48.15

(B)  42

(C)  43.36

(D)  42.5

Answer: (C)

64. The population of a small city is 926100. If it increases at the rate of 5% per annum. What was the population 2 years ago?

(A)  880000

(B)  760000

(C)  800000

(D)  840000

Answer: (D)

65. A new software has been launched by Rajasthan government for monitoring of seasonal and non-communicable diseases as well as the trends of ailments found in specific areas. What is the name of the this software?

(A)  Nidaan

(B)  Upchar

(C)  Sehat

(D)  Cure

Answer: (A)

66. The team of China has won the 2018 BWF Thomas Cup (30th edition). It defeated the team of which country in the finals?

(A)  France

(B)  Thailand

(C)  India

(D)  Japan

Answer: (D)

67. An Indian-American woman has been named as the Chief Finance Officer of General Motors, the largest automaker of the United States of America. What is her name ?

(A)  Devika Saraswati

(B)  Divya Suryadevra

(C)  Deepali Surlaxmi

(D)  Deepika Suryaburman

Answer: (B)

68. Why was Sharad Kumar, former Director General of National Investigation Agency, was in news recently?

(A)  He has been appointed as member of the National Human Rights Commission

(B)  He has been appointed as advisor to the Governor of Jammu and Kashmir

(C)  He has been appointed as member of the Union Public Service Commission

(D)  He has been appointed as Vigilance Commissioner in the Central Vigilance Commission

Answer: (D)

69. The following pie charts provide the details about the breakup of the expenditure of a family under different heads and its savings in the month of June and July of 2018.

By what percentage does the total expenditure on transport and food in July exceed the same in June? (approximate)

(A)  36%

(B)  45%

(C)  27%

(D)  39%

Answer: (D)

70. Consider the following statements regarding the first Mega Food Park of Rajasthan established in March 2018-

(1) It was inaugurated by Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal.

(2) It is known as Smart Mega. Food Park.

(3) It is located at Roopangarh in Ajmer.

Which of the statement/s given above is/are correct?

(A)  1 and 3

(B)  1 and 2

(C)  Only 3

(D)  Only 2

Answer: (A)

71. Where was the historic meeting between US President Donald Trump and North Korea’s Leader Kim Jong Un was held in June 2018?

(A)  Singapore

(B)  Pyongyang

(C)  Taipei

(D)  Seoul

Answer: (A)

72. The 22nd edition of the Malabar Trilateral Naval exercise was held in June 2018. Beside India which other two countries took part in this exercise?

(A)  Nepal and Vietnam

(B)  Russia and Japan

(C)  Japan and United States of America

(D)  Japan and United States of America

Answer: (C)

73. Haryana Government has launched a 7-Star Gram Panchayat Raibow Scheme to give star ranking to its panchayats on the basis of Seven Social Parameters. What star ranking is given to those panchayats that make outstanding performance in improving sex ratio?

(A)  Golden Star

(B)  Pink Star

(C)  Silver Star

(D)  Green Star

Answer: (B)

74. Which State has started a scheme called “Kanya Van Samruddhi Yojana” to empower women and promote tree plantation?

(A)  Maharashtra

(B)  Uttar Pradesh

(C)  Rajasthan

(D)  Sikkim

Answer: (A)

75. Bangladesh has won the Women’s Cricket Asia Cup Trophy (Twenty-20 Tournament held in Malaysia in June 2018. Which team was defeated in the finals?

(A)  Sri Lanka

(B)  Pakistan

(C)  Thailand

(D)  India

Answer: (D)

76. On 24th June, 2018 India’s team of Para-swimmers crossed the England Channel in record time of 12 hours and 26 minutes. Out of them, one was from Rajasthan. Who was he?

(A)  Virendra Kumar

(B)  Mahesh Chandra

(C)  Satyendra Singh

(D)  Jagdish Chandra

Answer: (D)

77. The Government of India has set a target of achieving how much solar power capacity by the year 2022?

(A)  80 Giga watt

(B)  20 Gita watt

(C)  100 Giga watt

(D)  40 Giga watt

Answer: (C)

78. Recently India’s Deepika Kumari won the gold medal in Women’s Recurve event at the Archery World Cup (Stage III). Where was this World Cup competition held?

(A)  Salt Lake City

(B)  Berlin

(C)  Samson

(D)  Cortina

Answer: (A)

79. After appointment of Justice Indu Malhotra, the number of women Judges in the Supreme Court of India has reached two. Who is the other woman judge?

(A)  Justice Gyan Sudha Mishra

(B)  Justice Rooma Paul

(C)  Justice Snageetha Prakash

(D)  Justice R. Bhanumati

Answer: (D)

80. Yousuf Saleem of Pakistan has been in news recently. Who is he ?

(A)  He is the youngest player of the Pakistan Cricket team

(B)  He is the first ever visually impaired judge of Pakistan

(C)  He is the captain of Hockey team of Pakistan

(D)  He is the captain of the Kabaddi team of Pakistan

Answer: (B)

81. Recently the Capital of one of the North-Eastern States has been declared as 100th Smart City by the Ministry of Housing and Urban Affairs. Which is that state?

(A)  Nagaland

(B)  Mizoram

(C)  Manipur

(D)  Meghalaya

Answer: (D)

82. Recently which space agency successfully launched the world’s smallest satellite carrying rocket?

(A)  CNSA

(B)  NASA

(C)  JAXA

(D)  ISRO

Answer: (C)

83. Krishna Jakhar of Rajasthan has been awarded the Sahitya Akadmi Prize for Rajasthani translation 2017. She is awarded this prize for which of her work of translation?

(A)  Aadane Dharyodi Aankhanya

(B)  Gatha Tista Par Ri

(C)  Toba Tek Singh

(D)  Bhint

Answer: (B)

84. 23 writers have been selected for Sahitya Akademi Bal Sahitya Puraskar 2018. Who among them is selected for the Rajasthani language?

(A)  Mohan Alok

(B)  Dr. Chetan Swami

(C)  C. L. Sankhlav

(D)  Dr. Jyoti Punj

Answer: (C)

85. Consider following statements about Electoral Bond Scheme 2018:

(1) The aim of this scheme is to bring about transparency in the funding process of political parties.

(2) Only the political parties recognized by the Election Commission which secured not less than two per cent of the votes polled in the last general election to the House of People or the Legislative Assembly of the State shall be eligible to receive the Electoral Bonds.

(3) Electoral Bonds shall be valid for fifteen calendar days from the date of issue.

(4) The Electoral Bond deposited by an eligible political party in its account shall be credited on the same day.

Which of the above statements are correct?

(A)  Only 2, 3 and 4

(B)  Only 1 and 2

(C)  Only 1, 3 and 4

(D)  Only 1, 2 and 3

Answer: (C)

86. Which of the following statements about Temple Architecture are true?

(1) The freestanding (mortar and stones temples are supposed to have originated in the Gupta period.

(2) Ladkhan, which is one of the earliest temple belong to Chalukya of Badami.

(3) In Khajuraho temples, all the compartments of the temple are connected internally and externally.

(4) Kailashnath temple at Kanchi is the earliest free-standing temple of Dravid style.

Choose the correct answer :

(A)  1, 2 and 4

(B)  1, 3 and 4

(C)  1, 2 and 3

(D)  1 and 2

Answer: (C)

87. Which one of the following statements is not true about Shreni System of Ancient India?

(A)  Shreni used to control the conduct of its members

(B)  Shreni was the organization of traders and artisans

(C)  Shreni system was prevalent only in Northern India

(D)  Quality and the price of the produced goods was determined by the concerned Shreni

Answer: (C)

88. Who created the department of Diwan-i-Arz in Delhi Sultanate?

(A)  Alauddin Khilji

(B)  Balban

(C)  Firoz Tughlaq

(D)  Iltutmish

Answer: (B)

89. Match the following :

Answer: (B)

90. Choose the correct chronological order of the following events-

(i) Lucknow Pact

(ii) Formation of Swaraj Party

(iii) Jallianwala Massacre

(iv) Death of Bal Gangadhar Tilak

Select the answer from the following code :

(A)  (i), (iii), (iv) and (ii)

(B)  (i), (iv), (iii) and (ii)

(C)  (i), (ii), (iii) and (iv)

(D)  (iv), (iii), (i) and (ii)

Answer: (A)

91. Which of the following pairs is not correctly matched :

Institution                      Founder

(A) Seva Samiti – H. N. Kunzru

(B) Servants of India Society – G. K. Gokhale

(C) Social Reform Association – Shri Ram Bajpai

(D) Social Service League – N. M. Joshi

Answer: (C)

92. The revolutionary, who was not involved in Hardinge Bomb incident?

(A)  Bhai Balmukund

(B)  Master Amir Chand

(C)  Avadh Bihari

(D)  Bhagwati Charan Vohara

Answer: (D)

93. Who played the role of mediator in Gandhi-Irwin Pact?

(A)  Annie Besant

(B)  Motilal Nehru

(C)  Chintamani

(D)  Tej Bahadur Sapru

Answer: (D)

94. The main seat (Peeth) of Varkari sect is situated at-

(A)  Nadia

(B)  Shringeri

(C)  Varanasi

(D)  Pandharpur

Answer: (D)

95. Sixteen coins of King Menander have been found from which of the following sites-

(A)  Rairh

(B)  Bairat

(C)  Nagur

(D)  Nagari

Answer: (B)

96. Which of the following rulers does not belong to Gurjara-Pratihar dynasty?

(A)  Devapal

(B)  Nagabhatta-II

(C)  Bharatrabhatta-I

(D)  Mahendrapal-I

Answer: (C)

97. In pre-medieval kingdom of Rajasthan the designation ‘Naimittika’ was used for

(A)State astrologer

(B)  Royal bard

(C)  Chief judicial officer

(D)  Head of public health department

Answer: (A)

98. The revolutionary, who was convicted in the Mahant Pyarelal Murder case-

(A)  Kesari Singh Barhat

(B)  Zorawar Singh

(C)  Vijay Singh Pathik

(D)  Shyamji Krishna Varma

Answer: (A)

99. Who among the following negotiated Subordinate Alliances of 1817-18 with Princely States of Rajputana?

(A)  Arthur Wellesley

(B)  David Ochterlony

(C)  John George

(D)  Charles Metcalf

Answer: (D)

100. Which of the following statements is/are true?

(1) After the Nagpur Session (1920) of Congress, the provincial Congress Committees were constituted on linguistic basis.

(2) In 1948, Congress rejected the demand of formation of provinces on linguistic basis.

Select the correct answer from the code below-

(A)  Neither (1) or (2)

(B)  Only (1)

(C)  Both (1) and (2)

(D)  Only (2)

Answer: (C)

101. Who was the editor of ‘Tyag Bhumi’?

(A)  Devi Dutta Tripathi

(B)  Hari Bhau Upadhyaya

(C)  Rishi Dutt Mehta

(D)  Jai Narayan Vyas

Answer: (B)

102. Match the following :

Answer: (D)

103. Which of the following temples of the Chittorgarh Fort is a Jain temple?

(A)  Samiddheswar Temple

(B)  Kumbh Shyam Temple

(C)  Tulja Bhawani Temple

(D)  Saatveesh Devari

Answer: (D)

104. Which of the following painters does not belong to Alwar School of Painting?

(A)  Nanakram      

(B)  Jamnadas

(C)  Nandram

(D)  Bakasaram

Answer: (A)

105. Which among the following is not correctly matched?

  Work                      Author

(A)  Kodmade – Meghraj Mukul

(B)  Bol Bharmali – Yadvendra Sharma

(C)  Pagphero – Mani Madhukar

(D)  Pagi – Chandra Prakash Deval

Answer: (B)

106. The singing tradition with which Gavari devi was associated-

(A)  Talabandi

(B)  Langa

(C)  Thumari

(D)  Mand

Answer: (D)

107. The princely state, which was not the part of Rajasthan Union formed on 25th March, 1948?

(A)  Udaipur

(B)  Bundi

(C)  Sahapura

(D)  Pratapgarh

Answer: (A)

108. The dance form related to Garasia Tribe is-

(A)  Bam

(B)  Gavari

(C)  Terahtali

(D)  Loor

Answer: (D)

109. Consider the following statements about Vijaydan Detha-

(1) Vijayadan Detha was a famous writer of Rajasthan, whose story was adapted as Charandas Chor play.

(2) Vijaydan Detha was a confounder of Rupayan Sansthan.

Choose the correct answer from the code below :

(A)  Neither 1 nor 2 is true

(B)  Only 1 is true

(C)  Both 1 and 2 are true

(D)  Only 2 is true

Answer: (C)

110. Match List-I with List-II and select the correct answer using code given below-

Answer: (A)

111. Among the mathematical indices for measuring bio-diversity which one shows the mean species diversity in a habitat at a local scale?

(A)  Gamma index

(B)  Alpha index

(C)  None of these

(D)  Beta index

Answer: (B)

112. Women saint Daya Bai was a disciple of-

(A)  Saint Raidas

(B)  Saint Charandas

(C)  Saint Ramcharan

(D)  Saint Nimbarkacharya

Answer: (B)

113. Match List-I with List-II and select and correct answer from the codes given below-

Answer: (B)

114. Which of the following mountain peak is not situated in Eastern Ghats?

(A)  Sinkram Gutta

(B)  Gali Konda

(C)  Madugula Konda

(D)  Salher

Answer: (D)

115. Which is not a correct match?

Answer: (D)

116. Which is not a correct match?

Answer: (D)

117. The Bharat Electronics Ltd. (BEL) is collaborating with ISRO to develop-

(A)  Nuclear technology

(B)  Agro technology

(C)  C-DAC

(D)  GaAs solar cells

Answer: (D)

118. Match List-I with List-II and select the correct answer using code given below-

Answer: (B)

119. Which of the given hills is an extension of vindhyan ranges in Rajasthan?

(A)  Alwar hills

(B)  Mukandara hills

(C)  Girwa hills

(D)  Dora mountain

Answer: (B)

120. Match List-I with List-II and select the correct answer using code given below-

Answer: (B)

121. The dust storms originating in Rajasthan in May and June months are caused due to-

(1) Origin of convectional currents at few places

(2) Aravalli hills are parallel to south-western winds

(3) Origin of fast speedy easterly winds

(A)  (1) and (2)

(B)  (1) and (3)

(C)  Only (1)

(D)  (1), (2) and (3)

Answer: (C)

122. Which statements are correct from the following?

(1) Marble development and Conservation Rule-2002

(2) Rajasthan Mineral Policy-2015

(3) District Mineral Foundation Trust Rules-2016

(4) Rajasthan Minor Mineral Concession Rule (Amended upto May 2016)

Codes:

(A)  Only (1) and (4)

(B)  Only (1), (3) and (4)

(C)  All of these

(D)  Only (1), (2) and (4)

Answer: (C)

123. Match the following:

Answer: (B)

124. From which area of Rajasthan the maximum crude oil production was received in the year 1017-18 (utop Dec. 2017)?

(A)  Barmer-Sanchore basin

(B)  Bikaner-Nagpur basin

(C)  None of these

(D)  Jaislamer basin

Answer: (A)

125. What is the percentage of urban population in India and Rajasthan respectively as per census 2011?

(A)  21.87% and 34.15%

(B)  24.87% and 31.15%

(C)  31.15% and 24.87%

(D)  34.15% and 24.87%

Answer: (C)

126. Which among the following are important mineral based industries in Rajasthan?

(1) Zinc smelting industry.

(2) Cement industry.

(3) Electronic industry.

(4) Marble industry

(A)  (1), (2) and (4)

(B)  (1) and (2)

(C)  (1), (2), (3) and (4)

(D)  (1), (3) and (4)

Answer: (A)

127. As per 2011 census, which districts of Rajasthan are having lowest percentage of scheduled Tribe population in their total population?

(A)  Bikaner and Nagaur

(B)  Sikar and Dholpur

(C)  Ganganagar and Hanumangarh

(D)  Jhunjhunu and Churu

Answer: (A)

128. Proposed oil refinery at Pachpadra, Barmer is a joint venture of-

(A)  HPCL and Government of India

(B)  ONGCL and Government of India

(C)  HPCL and Government of Rajasthan

(D)  OIL and Government of Rajasthan

Answer: (C)

129. Rajasthan is almost a sole producer of which of the following minerals?

(1) Lead and zinc ores.

(2) Copper ores

(3) Wollastonite

(4) Salenite

(A)  (1), (2) and (3)

(B)  (1) and (3)

(C)  (1), (3) and (4)

(D)  (1), (2) and (4)

Answer: (C)

130. Which of the following election/s of the Central Legislative Assembly was/were held under the Government of India Act, 1919?

(1) 1926

(2) 1937

(3) 1945

Select the correct answer using code given below:

Codes:

(A)  (1) and (3)

(B)  (1) only

(C)  (1), (2) and (3)

(D)  (2) and (3)

Answer: (A)

131. Who has authored “Gandhian Constitution for Free India”?

(A)  Shriman Narayan Agarwal

(B)  Aruna Asaf Ali

(C)  Humayun Kabir

(D)  Achyut Pat wardhan

Answer: (A)

132. Which of the following statements are correct in regarding to Indian Constituent Assembly?

(1) It was not based on Adult franchise.

(2) It resulted from direct elections.

(3) It was not a multi-party body.

(4) It worked through several committees.

Select the correct answer using code given below :

Codes:

(A)  (2) and (3)

(B)  (1) and (4)

(C)  (1), (2), (3) and (4)

(D)  (1) and (2)

Answer: (B)

133. “The age of a Judge of the Supreme Court of India shall be determined by such authority and in such manner as Parliament may by laws provide”, inserted by-

(A)  17th Constitution Amendment

(B)  15th Constitution Amendment

(C)  18th Constitution Amendment

(D)  16th Constitution Amendment

Answer: (B)

134. Which is not a correct match?

Answer: (A)

135. Which of the following were members of the Swaran Singh Committee (1976) ?

(1) A. R. ANtulay

(2). S. S. Ray

(3) Haridev Joshi

(4) C. M. Stephen

Select the correct answer using code given below :

(A)  (1), (2) and (4)

(B)  (1), (2), (3) and (4)

(C)  (2), (3) and (4)

(D)  (1), (2) and (3)

Answer: (A)

136. Which one of the following pairs is not correctly matched in terms of the power of the President of India to make regulation for certain Union Territories under Article 240 of the Indian Constitution?

(A)  240 (1) (c) – Puducherry

(B)  240 (1) (a) – Andaman and Nicobar Island

(C)  240 (1) (b) – Daman and Diu

(D)  240 (1) (b) – Lakshadeep

Answer: (A)

137. On which of the following dates the President of India, using his powers, declared by proclamation that a grave emergency existed where the security of India was threatened by internal disturbance?

(A)  25 June, 1975

(B)  26 October, 1962

(C)  26 June, 1975

(D)  3 December, 1971

Answer: (A)

138. Select the correct chronological order of the following judge-ments dealing with Fundamental Rights:

(1) Golaknath v/s State of Punjab.

(2) Keshwanand Bharti v/s State of Kerala.

(3) Minerva Mills v/s Union of India.

(4) A. K. Gopalan v/s State of Madras

Select the correct answer :

(A)  (4), (1), (2), (3)

(B)  (4), (2), (3), (1)

(C)  (4), (3), (2), (1)

(D)  (1), (2), (3), (4)

Answer: (A)

139. Under Rule 377 of Rules and Procedure and Conduct of Business in Lok Sabha, the maximum number of matters that can be raised by Lok Sabha members in one day are-

(A)  21

(B)  19

(C)  22

(D)  20

Answer: (D)

140. Which of the following are Financial Committees of Indian Parliament?

(1) Estimates Committee.

(2) Public Accounts Committee

(3) Committee on Public Undertakings.

(4) Joint Committee on Salaries and Allowance for Members of Parliament.

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(A)  (1), (2) and (3)

(B)  (1), (3) and (4)

(C)  (2), (3) and (4)

(D)  (1), (2) and (4)

Answer: (A)

141. The Comptorller and Auditor-General of India can be removed from his office in like manner as-

(A)  Judge of the Supreme Court

(B)  Speaker of Lok Sabha

(C)  Chairman of Union Public Service Commission

(D)  Attorney General of India

Answer: (A)

142. Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of-

(A)  Santhanam Committee

(B)  Gorwala Report

(C)  Administrative Reforms Commission of India

(D)  Kriplani Committee

Answer: (A)

143. In which country the concept of Public Interest Litigation was originated?

(A)  United Kingdom

(B)  Canada

(C)  Australia

(D)  United States of America

Answer: (D)

144. The President of India addresses the Parliament under Article 87 of the Indian Constitution-

(A)  In a joint session of both Houses of Parliament

(B)  In a joint sitting of both Houses of Parliament

(C)  Both Houses of Parliament assembled together

(D)  In a joint meeting of both Houses of Parliament

Answer: (C)

145. Match List-I with List-II and select the correct answer from code given below-

Answer: (A)

146. Under the Provision of the Article 368 (2) of the Constitution of India, if a bill comes to Rajasthan Legislative Assembly after passing by Parliament of India for resolution to rectify, then-

(1) Resolution can be passed by Assembly.

(2) Resolution can be rejected by Assembly.

(3) No Amendment shall be proposed to such a resolution.

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(A)  (1) and (3)

(B)  (1) only

(C)  (1), (2) and (3)

(D)  (2) and (3)

Answer: (C)

147. Which of the following terminology is/are mentioned in the Preamble of the Right to Information Act, 2005?

(1) Transparency of Information

(2) Revelation of Information

(3) Informed Citizenry

(4) Paramountcy of the democratic ideal

Select the correct answer using code given below:

Codes:

(A)  (1), (2) and (3)

(B)  (1) Only

(C)  (1), (2), (3) and (4)

(D)  (1) and (2)

Answer: (C)

148. Which of the following Chief Ministers have not held the post of the leader of the Opposition in Rajasthan Legislative Assembly?

(1) Haridev Joshi

(2) Shivcharan Mathur

(3) Ashok Gehlot

(4) Vasundhara Raje

Select the correct answer using code given below :

Codes:

(A)  (3) and (4)

(B)  (1), (2) and  (3)

(C)  (1) and (4)

(D)  (2) and (3)

Answer: (D)

149. After receiving complaint against following office bearer/s Lokayukta, Rajasthan cannot make investigation against-

(A)  Sarpanch and Panch

(B)  Pradhan and Up-pradhan of Panchayat Samities

(C)  Up-pramukh of Zila Parishad

(D)  Chairman of the Sthyayi Samiti of Panchayat Samities

Answer: (A)

150. Which of the following Act/Rule of Rajasthan has a provision of a joint meeting of Gram Sabha?

(A)  Rajasthan Panchayati Raj (Modification of provisions in their application to the Scheduled Areas) Act, 1999

(B)  Rajasthan Panchayati Raj Act, 1994

(C)  Rajasthan Panchayati Raj (Modification of provisions in their application to the Scheduled Areas) Act, 2011

(D)  Rajasthan Panchayati Raj Rules 1996

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...