RBI Assistant Preliminary Online Examination Held on December 27, 2017 Question Paper With Answer Key

RBI Assistant Preliminary Online Examination Held on December 27, 2017

Part I English Language

 

Directions (Q. Nos. 1-10) Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/phrase have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Over the past few days alone, the China’s Central Bank has pumped extra cash into the financial system and cut interest rates. The aim is to free more cash for banks to lend and provide a boost for banks seeking to improve the return on their assets. The official data, though, suggested t hat bad loans make up only 1.4% of their balance sheets. How to explain the discrepancy? One possible answer is that bad loans are a tagging indicator i.e., it is only after the economy has struggled for a while that borrowers began to suffer. Looked at his way, China is trying to anticipate problems, keeping its  banks in good health by sustaining growth of nearly 7% year on year. Another more worrying possibility is that bad loans are worse than official data indicate. This does not look to be cause for concern for China’s biggest banks, which are managed conservatively and largely focus on the country’s biggest vale and quality borrowers. But there is mounting evidence that when it comes to smaller banks, especially those yet to list on the stock market, bad loans are piling up.  That is important because unlisted lenders account for just over a third of the Chinese banking sector, making them as big as Japan’s entire banking industry.

Although non-performing loans have edged up slowly, the increase in special-mention loans (a category that includes those overdue but not yet classified as impaired loans.) has been much bigger. Special-mention loans are about 2% at most of China’s big listed banks, suggesting that such loans must be much higher at their smaller, unlisted peers.

Many of these loans are simple bad debts which  banks have not yet admitted to Another troubling fact is that fifteen years ago, the government created asset-management companies (often referred to as bad banks) to take on the non-performing loans of the lenders. After the initial transfer these companies had little to pay. But, last year, Cinda, the biggest of the bad banks, bought nearly 150 billion Yuan ($ 24 billion) of distressed assets last year, two-thirds more than in 2013. These assets would have raised the bank(s) bad-loans ratio by a few tenths of a percentage point. Although such members do not seem very alarming, experts who reviewed last year’s results for 158 banks, of which only 20 are listed, found that ‘shadow loans’ – loans recorded as investments which may be a disguise for bad loans have – grown to as much as 5.7 billion Yuan, or 5% of the industry’s assets. These are heavily concentrated on the balance sheets of smaller unlisted banks and at the very least, all this points to a need for recapitalization of small  banks.

1. Choose the word which is most nearly the Same in meaning as the word ‘Tagging’ given in bold as used in the passage?

(a)  Delayed

(b)  Breaking

(c)  Stopping

(d)  Protecting

(e)  Tying

Answer: (e)

2. Choose the word which is Opposite in meaning to the word ‘Free’ given in bold as used in the passage?

(a)  Expensive

(b)  Secret

(c)  Complimentary

(d)  Restrict

(e)  Charged

Answer: (d)

3. According to the passage, which of the following can be said about China’s large banks?

(A) These are cautiously run.

(B) Their clients are mainly high-value.

(C) 2% of their loans have been classified as overdue but not impaired.

(a)  Only B

(b)  Only A

(c)  All of these

(d)  A and C

(e)  B and C

Answer: (e)

4. Which of the following is the central idea of the passage?

(a)  Small banks should be permitted to become listed on the stock exchange.

(b)  The government should do away with assets management companies.

(c)  China’s financial crisis is not as serious as it is being made out to be

(d)  China’s Central Bank has failed out to predict and stop the decline of its b banks.

(e)  There is trouble brewing in China’s small unlisted banks.

Answer: (e)

5. Choose the word which is most nearly the Same in meaning as the word ‘Points’ given in bold as used in the passage.

(a)  Peaks

(b)  Moments

(c)  Arguments

(d)  Indicates

(e)  Plugs

Answer: (d)

6. Which of the following is true in the context of the passage?

(a)  China has not implemented any resources to help its banking sector in recent times.

(b)  Approximately 32% of China’s banking sector is unlisted.

(c)  China’s stock market has plummeted in recent times.

(d)  Japan’s banking industry is experiencing a boom unlike that of China.

(e)  None of the given options is true in the context of passage.

Answer: (b)

7. What does the example of Cinda convey?

(a)  Many of the loans given by China’s banks are in trouble.

(b)  Many such large Chinese assets management companies are failing.

(c)  China’s economy is overly dependent on large banks.

(d)  China is the ideal destination for small banks to flourish.

(e)  Such companies have become obsolete.

Answer: (c)

8. Choose the word which is Opposite in meaning to the word ‘Mounting’ given in bold as used in the passage.

(a)  melting

(b)  accumulating

(c)  removing

(d)  submerging

(e)  decreasing

Answer: (e)

9. Which of the following best describes expers findings regarding shadow loans?

(a)  Shadow loans have been steadily falling and are negligent at present.

(b)  These are growing substantially and indicate the need for reform of small banks.

(c)  Shadow loans are unfairly being passed on to asset management companies.

(d)  These loans are inconsequential of the health of banks.

(e)  The findings are faulty as there include only a few listed banks.

Answer: (b)

10. What is the author’s view regarding small banks?

(a)  These have a better loan portfolio than large banks

(b)  These are in good health helping us to sustain economic growth of 7%.

(c)  These should be merged with large banks to bail them out of trouble.

(d)  Regulations governing these banks should be relaxed.

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 11-20) In the following passage, some of the words have been left out. each of which is indicated by a numbers. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.

Against the backdrop (11) of the attacks on Indian students in Milan, the External Affairs Ministry has told (12) citizens in Italy not to panic. External Affairs Minister Sushma Swaraj has received a detailed report on the situation even as the students met Indians diplomats. While mobilizing (13) the Indian students of their safety, the Minister said she was overseeing the situation. “I have got the detailed report (on the attacks in Milan). Please do not worry. I am adjudicating (14) the situation personally,” Ms. Swaraj said in a social media message. The Indian Students Association for Polimi (Politechnic University of Milan), said two incidents took place over the past few days in which a group of people beat up a student and scraped (15) his mobile phone and another student was scoured (16) by a gang. Following these incidents, the Consulate General of India (CGI) in Milan on Monday issued a/an induction (17) to Indian nationals and students urging them not to panic. “The Consulate has received reports of the unfortunate incidents of attacks on Indian students in Milan. All Indian students are urged not a panic. The Consulate is taking up this matter with the highest level of law and order authorities in Milan,” the Consulate said in the advisory posted on social media platforms. However, GV Sandeep of the students’ association said the study (18) needs to be completed and avoided describing the attacks as ‘rascit’.

Following the attacks, locals have reached out to us offering to help. Our community is widely targeted (19) in Milan; even the media in the city has enquired and extended all sorts of help to create awareness, So I want to State clearly that Italy remains safe for Indians and Indian students, “Mr. Sandeep said while explaining that the attacks were likely (20) to be part of a racist plot.

11.

(a)  rise

(b)  evidence

(c)  increase

(d)  record

(e)  No improvement

Answer: (e)

12.

(a)  endorsed

(b)  urged

(c)  backed

(d)  reproached

(e)  No improvement

Answer: (b)

13.

(a)  affirming

(b)  securing

(c)  conjuring

(d)  assuring

(e)  No improvement

Answer: (d)

14.

(a)  escalating

(b)  monitoring

(c)  testing

(d)  leading

(e)  No improvement

Answer: (b)

15.

(a)  plucked

(b)  secured

(c)  snatched

(d)  obtained

(e)  No improvement

Answer: (c)

16.

(a)  pelted

(b)  sweeped

(c)  hurtled

(d)  assaulted

(e)  No improvement

Answer: (d)

17.

(a)  checklist

(b)  ruling

(c)  advisory

(d)  assistance

(e)  No improvement

Answer: (c)

18.

(a)  investigation

(b)  research

(c)  survey

(d)  observation

(e)  No improvement

Answer: (a)

19.

(a)  condemned

(b)  appreciated

(c)  criticized

(d)  ignored

(e)  No improvement

Answer: (b)

20.

(a)  unlikely

(b)  thought

(c)  guessed

(d)  sought

(e)  No improvement

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 21-30) Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of the part is the answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer.

21. A losts of real estate companies may come up (a)/ with tempting offers and discounts but buyers should (b)/ always keep their eyes open and must check (c)/ whether all approvals are in place or not. (d) No error (e)

Answer: (a)

22. Before investing (a)/ you should look after the (b)/ overall business dynamics of the company (c)/ along with efficient management and good corporate governance. (d) No error (e)

Answer: (b)

23. Unless (a)/ he will not understand (b)/ the concept he will not be (c)/ able to solve the questions. (d) No error (e)

Answer: (b)

24. The objective of facebook might (a)/ be fair but there are (b)/ certain unintended consequences (c)/ of what are disguised as freebies. (d) No error

Answer: (d)

25. This is a strange world (a)/ where each one pursues their (b)/ own golden bubble (c)/ and laughs at others for doing the same. (d) No error (e)

Answer: (b)

26. One of the major problems with (a)/ representative democracy is that (b)/ the business of government has (c)/ become the privilege of few. (d) No error (e)

Answer: (e)

27. If two types of economy exists in the country (a)/ either there should be conflict (b)/ between the two or (c)/ one will overwhelm the other. (d) No error (e)

Answer: (a)

28. India is a the second most populous (a)/ country in the word (b)/ and is espected to (c)/ take over China by 2030. (d) No error (e)

Answer: (e)

29. Though these programmes have proved (a)/ to be extremely (b)/ effective (c)/ they do have certain drawbacks. (d) No error (e)

Answer: (e)

30. Any failure (a)/ to complicit (b)/ which these fundamental (c)/ regulations will result in a fine. (d) No error (e)

Answer: (b)

Part II Reasoning Ability

Directions (Q. Nos. 31-33) Study the following information and answer the given questions.

Six departments of a company A, B, C, D, E and F have different number of employees. Only two departments have less employees than C. F has more employees than E but less than B. D does not have the most number of employees. D has more employees than B. The department having second highest number of employees had 18 employees and the one having third lowest number of employees has 12 employees.

31. Which amongst the following departments has less employees than only two departments?

(a)  E

(b)  B

(c)  F

(d)  C

(e)  D

Answer: (b)

32. Which amongst the following departments possibly has 8 employees?

(a)  A

(b)  C

(c)  Either A or D

(d)  D

(e)  Either E or F

Answer: (e)

33. Which of the following is true with respect to B as per the given information?

(a)  None of the given statements is true.

(b)  The sum of the number of employees of A and B is 25.

(c)  B has 11 employees

(d)  B has more employees than C.

(e)  B has more employees than A.

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 34-36) Read the given information to answer the given questions.

Ratika starts walking towards North from Point A. She walks for a distance of 7 m and reaches Point B. From Point B she further walks for 12 m to reach Point C. From Point C she turns right. After turning right, she walks for 20 m to reach Point D. From Point D she finally turns right. She walks for distance of 14 m and stops at Point E.

Kamal is standing at Point E. He walks 11 m towards South to reach Point R. From Point R he takes a right turn. He walks for a distance of 21 m and reaches Point Q. From Point Q he turns left. He further walks for a distance of 16 m and stops at Point P.

34. In which direction is Point R with respect to Point D?

(a)  South-East

(b)  South-West

(c)  North-West

(d)  South

(e)  North

Answer: (d)

35. If Point S is 7 m West of point D, what is the distance between Point S and Point C?

(a)  20 m

(b)  16 m

(c)  9 m

(d)  11 m

(e)  13 m

Answer: (e)

36. What is the distance between Point C and Point A?

(a)  20 m

(b)  12 m

(c)  21 m

(d)  14 m

(e)  19 m

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 37-39) Study the following information and answer the given question. M and R are the daughters of B. Q is the only daughter-in-law of Y. Y is married to B. L is the only grandson of J. J is the mother-in-law of B. S is the only daughter of J. B is the only child of P.

37. How is Y related to P?

(a)  Son-in-law

(b)  Daughter

(c)  Daughter-in-law

(d)  Nephew

(e)  Son

Answer: (a)

38. How is Q related to M?

(a)  Mother-in-law

(b)  Daughter

(c)  Sister-in-law

(d)  Sister

(e)  Daughter-in-law

Answer: (c)

39. If X is married to S, then how is X related to L?

(a)  Grandfather

(b)  Father-in-law

(c)  Brother-in-law

(d)  Father

(e)  Uncle

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 40-44) Study the following information to answer the given question.

Eight houses marked as P, Q, R, S, T, U, V and W are located around a circle (assuming that all houses are facing the centre of the circle). The houses belong to eight different people viz. Ali, Bharat, Preet, Sam, Veer, Diya, Maya and Rahul, each living in one of these houses. NO two houses appearing consecutively in alphabetical order are located immediately next to each other i.e. House P is not the immediate right or immediate left of House Q, similarly, House Q is not to the immediate right or immediate left of houses P and R and so on.

• Sam’s house is third to the left or R. There is only one house between Sam’s house and S (from either left or right)

• Bharat’s house is second to the right of V. V is not located adjacent to R and S.

• Only three houses are located between W and Preet’s house. Bharat does not live in house W.

• Q is located second to the left of Diya’s house.

• Bharat does not live in house T. T is not located adjacent to Bharat’s house.

• Maya’;s house is third to the right of Ali’s house.

• Rahul does not live in house W.

40. Who amongst the following lives in House T?

(a)  Diya

(b)  Maya

(c)  Rahul

(d)  Sam

(e)  Veer

Answer: (b)

41. Which of the following represents Ali’s house?

(a)  V

(b)  W

(c)  R

(d)  U

(e)  P

Answer: (e)

42. How many house are located between V and Rahul’s house when counted from the left of V?

(a)  None

(b)  Three

(c)  Two

(d)  Five

(e)  One

Answer: (e)

43. Which of the following represents the house located to immediate right of Bharat’s house?

(a)  R

(b)  W

(c)  Veer’s house

(d)  Q

(e)  Sam’s house

Answer: (a)

44. Which of the following represents the position of House W with respect to House U?

(a)  Second to the right

(b)  Immediate right

(c)  Third to the left

(d)  Fourth to the left

(e)  Third to the right

Answer: (e)

45. Study the given information carefully to answer the following question.

In the past few months, the management of company Z has noticed certain unacceptable behavior of many of its employees with respect to three issues-late coming, unachieved individual targets and unequal distribution of work among team members. The company has set certain rules regarding the same.

Which of the following cannot be a rule set by the company for the mentioned issues?

(a)  The employees of the Technical department are allowed maximum two ‘late’ marks in a month exceeding which, strict actions shall be taken.

(b)  For every 5 unachieved targets, 5% of the yearly incentive will be deducted.

(c)  The salary for half a day will be deducted for any employee reacting office after 10 a.m.

(d)  All the targets set for the Research department have mandatorily to be achieved at least 5 days prior to the stipulated ate.

(e)  Strict actions will be taken against the team leaders if found favoring any of his/her team members in work distribution.

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 46-50) Study the given information carefully to answer the given questions.

Seven people P, Q, R, S, T, U and V bought houses in different months of the same year-March, April, June, August, September, October and December. Each one of them bought a house in different city-Pune Nashik, Varanasi, Jabalpur,  Trivandrum, Vijaywada and Dispur. (None of the given information is necessarily in the same order).

• P bought a house in a month having 30 days, but not in April. Only three people bought a house between P and the one who bought a house in Nashik. P did not buy a house in Varanasi. S bought a house in month immediately after the one who bought a house in Nashik.

• Number of people who bought houses between U and the one who bought a house in Varanashi is same as between P and the one who bought a house in October. U bought a house in one of the months before the one who bought a house in Varansi. The house in Varansi was not bought in October.

• The house in Dispur was bought in a month having 30 days, but not in June. Only three people bought houses between Q and the one who bought in Dispur.

• More than three people bought houses between R and V. R bought a house before V. No one bought a house between T and the one who bought inPune.

• The ho use in Jabalpur was bought in one of the months before T. V did not buy a house in Vijayawada.

46. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which one of the following does not belong to the group?

(a)  September-Nashik

(b)  P-August

(c)  U-April

(d)  V-October

(e)  April-Nasik

Answer: (a)

47. In which month was the house in Varansi bought?

(a)  April

(b)  August

(c)  September

(d)  June

(e)  December

Answer: (b)

48. In which city did U buy a house?

(a)  Jabalpur

(b)  Dispur

(c)  Nashik

(d)  Trivandrum

(e)  Vijaywada

Answer: (a)

49. How many houses were bought between the houses bought in Jabalpur and Trivandrum?

(a)  More than three

(b)  None

(c)  Two

(d)  One

(e)  Three

Answer: (e)

50. Who amongst the following bought a house in a month having 31 days?

(a)  All of those given as options

(b)  R

(c)  The one who bought a house in Trivandrum

(d)  The one who bought a house in Varanasi

(e)  Q

Answer: (a)

51. Read the following information carefully and answer the question that follows.

Although the population of City X is less than that of City Y and the number of factories in City X is lower than that in City Y, the emission levels of city X and City Y are the same.

Which of the following may not be a possible reason behind the situation?

(a)  City X has on an-average two private vehicles per household whereas City Y has two private vehicles per four households making the number of private vehicles in City X much higher than that in City.

(b)  City X, touted as one of the biggest IT hubs in coming years has been undergoing massive infrastructure development programmes on several acres of land.

(c)  It is mandatory for all public transport vehicles in City Y to run only on clean fuel which is not yet being followed by any other city in the country.

(d)  The forest and agricultural land in City X comprises of 37% of its area while that of City Y comprises of only 30% of its area.

(e)  Most of the factories in City X were set-up 15-20 years ago while those in City Y are relatively new with better emission control mechanisms.

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 52-57) Study the given information carefully and answer the given question.

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S and T are seated (not necessarily in the same order) and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D and E are seated (not necessarily is the same order) and all of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. The people in each row like one of the movies-Transformers. Oldboy, Aliens, Vertigo, and Wanted (not necessarily in the same order).

D sits third to the right of B. Only one person sits between the one who faces D and the one who likes Oldboy. S is neither an immediate neighbour of the one who likes Oldboy nor faces D. Neither S nor Q likes Oldboy. As many people sit between S and the one who likes Oldboy as between D and the one who likes Wanted. A is an immediate neighbour of the one who likes Wanted. Q sits second to the left of the one who likes Aliens. Q faces the one who likes Transformers. C is an immediate neighbour of the one who likes Transformers. P sits to the immediate right of the one who faces C. Only two people sit between P and the one who likes Vertigo. The one who likes Aliens sits to the immediate left of the one who likes Oldboy in row-2. T sits second to the left of the one who likes Transformers.

52. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is one that does not belong to that group?

(a)  B

(b)  E

(c)  Q

(d)  A

(e)  P

Answer: (b)

53. Who amongst the following does not sit at an extreme end of the tows?

(a)  D

(b)  B

(c)  R

(d)  The one who likes Transformers in row

(e)  The one who faces S

Answer: (b)

54. Which of the given statements is not true with respect to the given information?

(I) Q likes Wanted.

(II) R is an immediate neighbour of P.

(III) D faces the one who likes Vertigo.

(a)  Both I and III

(b)  Only II

(c)  Only I

(d)  Both II and III

(e)  All the given statements are true

Answer: (b)

55. Who sits second to the right or R?

(a)  S

(b)  Q

(c)  The one who faces C

(d)  P

(e)  The one who faces Oldboy

Answer: (c)

56. As per the given arrangement, Q is related to T and E is related to B in a certain way. To which of the following is C related to following the same pattern?

(a)  E

(b)  The one who faces S

(c)  The one who sits to the immediate right of B

(d)  D

(e)  The one who likes Transformers is row-2

Answer: (e)

57. Who likes Vertigo in row-2?

(a)  The one who faces T

(b)  The one who faces R

(c)  A

(d)  E

(e)  C

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 58-60) In these questions three statements followed by two conclusions numbered I and II have given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

Give answer

(a) if only conclusion I is true

(b) if only conclusion II is true

(c) if both conclusions are true

(d) if either conclusion I or II is true

(e) If neither conclusion I nor II is true

58. Statements : All frocks are pants.

All shorts are frocks.

Some jackets are paints.

Conclusion

(I) All pants are shorts.

(II) All shorts being jackets is a possibility.

Answer: (e)

59. Statements : All bells are arrows.

No casio is a bell.

All rings are casios.

Conclusion

(I) All bells being rings is a possibility.

(II) No arrow is a casio.

Answer: (b)

60. Statements All frocks are pants.

All shorts are frocks.

Some jackets are pants.

Conclusion

(I) At least some frocks are jackets.

(II) No frock is a jacket.

Answer: (a)

61. In a certain code language ‘lu ja ka hu’ means ‘will you meet us’, ‘lu ka hu pa’ means ‘will you sold us’. Then what is the code of ‘meet’ in this code language?

(a)  ja

(b)  lu

(c)  ka

(d)  hu

(e)  cannot be determined

Answer: (a)

62. In a certain code language, ‘COMBINE’ is written as ‘XLNYRMV’. How will ‘TOWARDS’ be written in that code language?

(a)  FLDZIWJ

(b)  GLDZIWH

(c)  GLEZIJWH

(d)  FLEZIWH

(e)  None of these

Answer: (b)

63. 37 girls are standing in a row facing the school building Ayesha is fifteenth from the left end. If she is shifted six places to the right what is his position from the right end?

(a)  16th

(b)  21st

(c)  18th

(d)  20th

(e)  None of these

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 64-65) Study the following information carefully and answer the given question.

P is to the North of Q and S is to the East of P, who is to the South of W. T is to the West of P.

64. Who among the following is towards South of W and North of Q?

(a)  P

(b)  T

(c)  S

(d)  Q

(e)  None of these

Answer: (e)

65. W is in which direction with respect to T?

(a)  North

(b)  North-East

(c)  South-West

(d)  West

(e)  None of these

Answer: (c)

Part III Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 66-70) What will be come in the place of question marks in the following number series?

66. 15  29  56  108  208  400  ?

(a)  758

(b)  770

(c)  784

(d)  768

(e)  778

Answer: (d)

67. 13-21  34-55  89-144  ?

(a)  233

(b)  255

(c)  244

(d)  266

(e)  222

Answer: (a)

68. 133  183  241  307  381  463  ?

(a)  557

(b)  521

(c)  553

(d)  541

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

69. 1.21  1.44  1.69  1.96  2.25  2.56  ?

(a)  3.61

(b)  2.85

(c)  3.24

(d)  2.94

(e)  Other than those given as options

Answer: (e)

70. 36  52  70  90  112  136  ?

(a)  150

(b)  152

(c)  162

(d)  140

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

71. Train A which is 320 m long can cross a pole in 16 seconds. If it halts 5 times each time for exactly 18 minutes, how many hours it will take to cover a distance of 576 km?

(a)  8 h

(b)  101/2 h

(c)  81/2 h

(d)  9 h

(e)  91/2 h

Answer: (e)

72. Gita, Shweta and Sita invested Rs 4200%, Rs 8400%, and Rs 5400% respectively while staring a business. At the end of the year, they earned a profit of Rs 24000. Sit invested 32% of her share of the profit in a saving scheme. How much amount is left with her?

(a)  Rs 5432

(b)  Rs 4324

(c)  Rs 4899

(d)  Rs 5966

(e)  Rs 4896

Answer: (e)

73. A and B can independently finish a piece of work in 30 days and 40 days respectively. They started working together and after few days B left. After that A could finish the remaining work in 16 days. After how many days of working together B left?

(a)  10

(b)  6

(c)  12

(d)  4

(e)  8

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 74-78) Refer to the graph and answer the given question.

74. What is the respective ratio of the number of candidates appearing for the entrance test from city A in 2013 and city E in the same year?

(a)  15 : 14

(b)  11 : 12

(c)  12 : 13

(d)  16 : 15

(e)  17 : 16

Answer: (d)

75. What is the average number of candidates appearing for the entrance test from all cities together in the year 2012?

(a)  3500000

(b)  3000000

(c)  3100000

(d)  3800000

(e)  4000000

Answer: (b)

76. The number of candidates appearing for the entrance test from city D in the year 2013 is what percent more than the number of candidates appearing for the entrance test from city C in the same year?

(a)  100/7%

(b)  100/9%

(c)  100/13%

(d)  100/17%

(e)  100/29%

Answer: (c)

77. What is the respective ratio of the number of students appearing for the entrance test from cities B, C and F in the year 2012 to the number of students appearing for the entrance test in the year 2013 from the same cities?

(a)  18 : 19

(b)  15 : 16

(c)  11 : 12

(d)  17 : 20

(e)  15 : 19

Answer: (d)

78. If the total number of candidates appearing from all the cities together in year 2014 is 10% more than that in 2013, then what is the total number of candidates in the year 2014?

(a)  36675000

(b)  45000000

(c)  26675000

(d)  24250000

(e)  Other than those given as options

Answer: (e)

79. A boat can travel 12.6 km upstream in 54 minutes. If the speed of the water current is 1/8th of the speed of the boat in still water, how much distance the boat can travel downstream in 35 minutes?

(a)  9 km

(b)  10.5 km

(c)  9.5 km

(d)  11.5 km

(e)  12 km

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 80-84) What will be come in the place of question marks in the following questions

80. 60% of 540 + 45% of ? = 468

(a)  360

(b)  320

(c)  340

(d)  280

(e)  300

Answer: (b)

81. 60 ÷8 × 54 – ? = 1260

(a)  570

(b)  480

(c)  560

(d)  540

(e)  460

Answer: (d)

82. 

(a)  14

(b)  12

(c)  6

(d)  10

(e)  8

Answer: (d)

83. (625.75 + 450.5 + ?) × 3/5 = 750

(a)  163.25

(b)  173.75

(c)  167.25

(d)  176.25

(e)  156.75

Answer: (b)

84. 

(a)  5

(b)  6

(c)  3

(d)  4

(e)  2

Answer: (d)

85. The age of Ranjana and Rakhi are in the ratio of 15 : 17 respectively. After 6 years, the ratio between the ages of Ranjana and Rakhi will be 9 : 10. What will be the age of Ranjana after 6 years?

(a)  Other than those given as options

(b)  40 yr

(c)  34 yr

(d)  30 yr

(e)  36 yr

Answer: (e)

86. Bhavna decided to donate 12% of her salary to an orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs 2400 which was 125% of what she had decided earlier. How much is Bhavna’s salary?

(a)  Cannot be determined

(b)  Other than those given as options

(c)  Rs 14750

(d)  Rs 18500

(e)  Rs 16000

Answer: (e)

87. Gaurav spent Rs 38460 on the renovation of his home Rs 24468 on buying home theatre and the remaining 28% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount?

(a)  Cannot be determined

(b)  Rs 76500

(c)  Other than those given as options

(d)  Rs 92600

(e)  Rs 87400

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 88-92) In each of the following questions a pair of equation is given. You have to find out the values of x and y.

Give answer

(a) if x < y     (b) if x ≤ y

(c) if x > y     (d) if x ≥ y

(e) x = y or relations cannot be establish.

88. (I) x2 – x – 56 = 0

(II) y2 – 17y + 72 = 0

Answer: (b)

89. (I) 6x2 + 23x + 21 = 0

(II) 9y2 + 27y + 20 = 0

Answer: (e)

90. (I) x2 = 121

(II) y2 + 22y + 121 = 0

Answer: (d)

91. (I) 2x2 – 23x + 63 = 0

(II) 2y2 – 15y + 28 = 0

Answer: (c)

92. (I) x2 + 7x + 12 = 0

(II) 4y2 + 16y + 15 = 0

Answer: (a)

93. The simple interest (p.a.) accrued on an amount of Rs 17000 at the end of four years is Rs 6800. What would be the compound interest (Compounded annually) accrued on the same amount at the same rate after two years?

(a)  Cannot be determined

(b)  Other than those given as options

(c)  Rs 3570

(d)  Rs 3260

(e)  Rs 3980

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 94-98) Study the table to answer the questions that follow :

94. What is the average number of employees working in Organization C over the given years?

(a)  Other than those given as options

(b)  315

(c)  331

(d)  328

(e)  309

Answer: (b)

95. The total number of employees working in organizations A and E together in the year2005 is what percent more than the number of employees working in organization D in the same year?

(rounded off of two integers after decimal)

(a)  79.55%

(b)  80.25%

(c)  82.35%

(d)  76.49%

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

96. What is the respective ratio between the number of employees working in organization A in the year 2006 and the total number of employees working in Organization E in the same year?

(a)  2 : 3

(b)  12 : 19

(c)  22 : 39

(d)  25 : 32

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

97. The number of employees working in organization C in the year 2004 is approximately what percent of the total number of employees working in various organization B, D and E together in that year?

(a)  30%

(b)  35%

(c)  27%

(d)  23%

(e)  13%

Answer: (a)

98. What is difference between the total number of employees working in organization B over the years 2001, 2002 and 2003 together and the total number of employees working in organization D over the same years together?

(a)  133

(b)  138

(c)  135

(d)  131

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

99. A committee of five members is to be formed out of 3 trainees, 4 professors and 6 research associates. In how many different ways this can be done if the committee should have all the 4 professors and 1 research associated of all 3 trainees and 2 professors?

(a)  15

(b)  18

(c)  25

(d)  12

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

100. The average of X, Y and Z is 24, X : Y = 2 : 3, X + Y = 60, then the value of (X – Z) is

(a)  16

(b)  14

(c)  8

(d)  10

(e)  12

Answer: (e)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...