RBI Officers Grade ‘B’ Examination Held on 21-11-2015 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

RBI Officers Grade ‘B’ Examination Held on 21-11-2015

Quantitative Aptitude

Directions-(Q. 1-5) In this question, a number series is given. Only one number is wrong which doesn’t fit in the series. Find out the wrong number.

1. 3 6 10 16  21  28

(A)  16

(B)  10

(C)  15

(D)  28

(E)  21

Answer: (A)

2. 10080 1440  240  48  12  3  2

(A)  240

(B)  3

(C)  1440

(D)  48

(E)  12

Answer: (B)

3. 1 2  6  21  88  505   2676

(A)  21

(B)  6

(C)  2

(D)  505

(E)  88

Answer: (D)

4. 18 21  25  35  52  78 115

(A)  25

(B)  21

(C)  28

(D)  35

(E)  52

Answer: (B)

5. 120 137  178  222  290  375  477

(A)  178

(B)  137

(C)  290

(D)  375

(E)  222

Answer: (A)

6. Area of a rectangle is 150 metre sq. When the breadth of the same rectangle is increased by 2 meter and the length decreased by 5 metre, the area of the rectangle decreases by 30 metre square. What is the perimeter of the square whose sides are equal to the length of the rectangle ?

(A)  76 m

(B)  72 m

(C)  120 m

(D)  80 m

(E)  60 m

Answer: (E)

7. A, B and C started a business with investments of Rs 4200, Rs 3600 and Rs 2400 respectively. After 4 months from the start of the business, A invested Rs 1000 more. After 6 months from the start of the business, B and C invested additional amounts in the respective ratio of 1 : 2. If at the end of 10 months they received a profit of Rs 2820 and A’s share in the profit was Rs 1200, what was the additional amount that B invested?

(A)  Rs 800

(B)  Rs 200

(C)  Rs 500

(D)  Rs 600

(E)  Rs 400

Answer: (E)

8. A vessel contains a mixture of milk and water in the respective ratio of 5 : 1. 24 litres of mixture was taken out and replaced with the same quantity of milk so that the resultant ratio between the quantities of milk and water in the mixture was 13 : 2 respectively. If 15 litres of the mixture is again taken out from the vessel, what is the resultant quantity of milk in the mixture (in litres) ?

(A)  97

(B)  89

(C)  91

(D)  99

(E)  84

Answer: (C)

Directions – (Q. 9-13) Refer to the table and answer the given question.

Note :

(i) Strike rate = (Total runs scored/Total balls faced) × 100

(ii) All the given batsman could bat in all the given matches played by them.

(iii) Few values are missing in the table (indicated by …) A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given question, on the basis of the given data and information.

9. The respective ratio between total number of balls faced by D and that by f in the tournament is 3 : 4. Total number of runs scored by F in the tournament is what per cent more than the total runs scored by D in the tournament?

(A)   

(B)  

(C)   

(D) 

(E)   

Answer: (A)

10. If the runs scored by E in last 3 matches of the tournament are not considered,, his average runs scored in the tournament will decrease by 9. If the runs scored by E in the 26th and 27th match are below 128 and no two scores among these 3 scores are equal, what are the minimum possible runs scored by E in the 28th match?

(A)  137

(B)  135

(C)  141

(D)  133

(E)  139

Answer: (A)

11. In the tournament, the total number of balls faced by batsman A is 74 less than the total number of runs scored by him. What is the average run scored by batsman A in the tournament?

(A)  42.5

(B)  39.5

(C)  38

(D)  44

(E)  40.5

Answer: (E)

12. Batsman B faced equal number of balls in first 10 matches he played in the tournament and last 10 matches he played in the tournament. If his strike rate in first 10 matches and last 10 matches of the tournament are 120 and 150 respectively, what is the total number of balls faced by him in the tournament?

(A)  1150

(B)  1400

(C)  1200

(D)  1000

(E)  1500

Answer: (C)

13. What is the number of matches played by batsman C in the tournament ?

(A)  10

(B)  16

(C)  12

(D)  18

(E)  8

Answer: (C)

14. 10 men can complete a project in 12 days, 12 children can complete the same project in 16 days and 8 women can complete the same project in 20 days. 5 men and 12 children started working on the project. If after 4 days, 8 children were placed by 4 women. In how many days the remaining project was completed?

(A)    

(B)   

(C) 

(D)   

(E)   

Answer: (E)

15. In a village, 60% registered voters cast their votes in the election. Only two candidates (A and B) were contesting the election. A won the election by 600 votes. Had B received 40% more votes, the result would have been a tie. How many registered voters are there in the village ?

(A)  4000

(B)  3500

(C)  3000

(D)  3250

(E)  3750

Answer: (B)

16. Eight years ago, Poorvi’s age was equal to the sum of the present ages of her one son and one daughter. Five years hence, the respective ratio between the ages of her daughter and her son that time will be 7 : 6. If Poorvi’s husband is 7 years elder to her and his present age is three times the present age of their son, what is the present age of the daughter (in years) ?

(A)  15 years

(B)  23 years

(C)  19 years

(D)  27 years

(E)  13 years

Answer: (B)

17. Boat A travels downstream from Point X to Point Y in 3 hours less than the time taken by Boat B to travel upstream from Point Y to Point Z. The distance between X and Y is 20 km, which is half of the distance between Y and Z. The speed of Boat B in still water is 10 km/h and the speed of Boat A in still water is equal to the speed of Boat B upstream. What is the speed of Boat A in still water ? (Consider the speed of the current to be the same.) ?

(A)  10 km/h

(B)  16 km/h

(C)  12 km/h

(D)  8 km/h

(E)  15 km/h

Answer: (D)

Directions – (Q. 18-22) Study the following information carefully and answer the given questions-

      Data regarding number of application received for various courses in University A and that in University B in the year 2001.

   (Note : Universities A and B offer courses in six courses only, namely – Commerce, Science, Engineering, Arts, Management and Law.)

• In University A, applications received for Commerce, science and engineering together constituted 70% of the total number of applications received (for all the given courses together). Applications received for Arts, management and law were 800, 750 and 400 respectively. Applications received for management were 40% less than that for engineering. Applications received for Commerce were 20% more than that for science.

• In University B, applications received for science were 20% less than that for science in University A.

• In University B, applications received for Arts were 780 and they constituted 15% of the total number of applications received (for all given courses together). Also the applications received for arts were 40% less than that received for commerce. Total number of applications received for engineering and management together, were double the total number of applications received for arts and law together. Applications received for engineering were equal to t hat for management.

18. What is the respective ratio between the total number of applications received for Engineering and science together in University A and that for the same courses together in University B?

(A)  50 : 47

(B)  65 : 53

(C)  52 : 37

(D)  55 : 42

(E)  43 : 36

Answer: (D)

19. Number of applications received for only commerce in University B is what per cent less than that in University A ?

(A)  30

(B)   

(C)  20

(D)  15

(E)  

Answer: (B)

20. 5/8th of the number of applications for Arts in University A were by female applicants for the same course in University B is less than that in University A by 120, what is the number of male applicants for Arts in University B ?

(A)  500

(B)  420

(C)  450

(D)  360

(E)  400

Answer: (E)

21. Total number of applicants (for all the given six sources together) received by University A, was what per cent more than that in University B ?

(A)  25

(B)  10

(C)  20

(D)  25

(E)  30

Answer: (A)

22. What is the difference between the total number of applications received for management and law together in University A and that for same courses together in University B ?

(A)  210

(B)  150

(C)  130

(D)  80

(E)  170

Answer: (C)

Directions – (Q. 23-27) Refer to the pie charts and answer the given questions-

23. Only 25% of the members (both male and female) in health club D have lifetime membership. If the number of females in health club D who have lifetime membership is 126, what per cent of male members in health club D have lifetime membership?

(A)    

(B)   

(C)    

(D) 

(E)    

Answer: (D)

24. What is t he average number of female members in health clubs A, B and C ?

(A)  564

(B)  572

(C)  568

(D)  548

(E)  588

Answer: (A)

25. Number of male members in health clubs A and C increased by equal number from 2011 to 2012. If the respective ratio between number of male numbers in health club A and that in C in 2012 is 13 : 10, what is the number of male members in health club C in 2012 ?

(A)  690

(B)  750

(C)  720

(D)  740

(E)  760

Answer: (C)

26. What is the central angle corresponding to number of (both male and female) in health club B ?

(A)  118.8°

(B)  112.6°

(C)  124.8°

(D)  116.4°

(E)  1284°

Answer: (A)

27. Number of female members in health club E is what per cent less than number of male members in health club B ?

(A)   

(B) 

(C)  

(D)  

(E)   

Answer: (A)

28. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hr. less than Sameer. What is the speed of Abhay ?

(A)  5 kmph

(B)  6 kmph

(C)  6.25 kmph

(D)  7.5 kmph

(E)  None of the above

Answer: (A)

29. Ram bought two articles A and B at a total cost of Rs 8000. He sold article A at 20% profit and article B at 12% loss. In the whole deal he made no gain and no loss. At what price should Ram have sold article B to make an overall profit of 25% ?

(A)  Rs 5200

(B)  Rs 5800

(C)  Rs 6400

(D)  Rs 6200

(E)  Rs 4260

Answer: (C)

30. An equal sum is invested for six years in scheme A offering simple interest at X% p.a. and in Scheme B for two years offering compound interest at 10% p.a. (compounded annually). The interest earned from Scheme A is double the interest earned from Scheme B. Had the rate of interest been X + 2% simple interest p.a. in scheme A, the difference in the interests earned from both the schemes would have been Rs 3960, what was the sum invested in each of the scheme?

(A)  Rs 10000

(B)  Rs 20000

(C)  Rs 12000

(D)  Rs 18000

(E)  Rs 15000

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...