Regional Rural Banks Officers (Scale-I) (Pre.) Examination Held on 09-09-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

Regional Rural Banks Officers (Scale-I) (Pre.) Examination Held on 09-09-2017

Reasoning

1. If two is subtracted from each even digit and one is added to each odd digit of the number 7631528, then which of the following digits will appear twice in the new number thus formed?

(A)  Both 6 and 4

(B)  Only 1

(C)  Both 6 and 2

(D)  Only 2

(E)  None of these

Answer: (A)

Directions – (Q. 2-6) In there question three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements and answer as-

(A) Only conclusions I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Either conclusion I or II follows

(D) Neither conclusion I nor II follows

(E) Both conclusion I and II follows

2. Statements:

All powers are authorities.

All authorities are controls.

Some controls are rules.

Conclusions:

(I) All powers are controls.

(II) No rule is an authority.

Answer: (A)

3. Statements:

No chair is a table.

All tables are desks.

No desk is a paper.

Conclusions:

(I) No chair is a paper.

(II) At least some chairs are desks

Answer: (D)

4. Statements:

All segments are episodes.

No episode is a movie.

All movies are films.

Conclusions:

(I) All episodes being films is a possibility.

(II) No segment is a movie.

Answer: (E)

5. Statements:

Some hits are misses.

Some misses are losses.

No loss is a win.

Conclusions:

(I) Some losses are hits.

(II) All wins can never be hits.

Answer: (D)

6. Statements:

Some hits are misses.

Some misses are losses.

No loss is a win.

Conclusions:

(I) All hits being wins is a possibility.

(II) Now win is a miss.

Answer: (A)

Directions – (Q. 7-11) Study the given information carefully to answer the given question.

  In certain code language,

  ‘cheque cleared from bank’ is written as ‘ru dg te ac’

  ‘went to bank yesterday’ is written as ‘mx vl ib ru’

  yesterday received new cheque’ is written as ‘ojdg vl hp’

  ‘new deposit from account’ is written as ‘sf hp nz te’

  (All codes are two letter codes only)

7. In the given code language, what does the code ‘mx’ stand for?

(A)  cleared

(B)  either ‘bank’ or ‘new’

(C)  either ‘to’ or ‘went’

(D)  yesterday

(E)  bank

Answer: (C)

8. Which of the following may represent the code for ‘dishonoured cheque’ in the given code language?

(A)  eq ac

(B)  dg eq

(C)  ac oj

(D)  oj ru

(E)  ru dg

Answer: (B)

9. What is the code for ‘cleared yesterday’ in the given code language?

(A)  ac dg

(B)  dg ru

(C)  ib vl

(D)  ru ib

(E)  vl ac

Answer: (E)

10. If ‘deposit received cash’ is coded as oj yi sf in the given code language, then how will ‘new cash account’ be coded as?

(A)  yi nz hp

(B)  hp ib nz

(C)  dg hp vl

(D)  ib dg vl

(E)  nz yi dg

Answer: (A)

11. What is the code for ‘bank’ in the given code language?

(A)  vl

(B)  ac

(C)  oj

(D)  ru

(E)  hp

Answer: (D)

Directions – (Q. 12-16) Study the given information carefully to answer the given question.

  Eight boxes – G, H, I, J, K, L, M and N are stacked above one another. Only two boxes are kept between G and H. Only two boxes are kept between G and I. As many boxes are kept between H and M as between H and K M is kept at one of the positions above K. Only one box is kept between J and L. N is kept immediately below J.

12. What is the position of box I in the given stack of boxes?

(A)  Third from the bottom

(B)  Fourth from the top

(C)  Third from the top

(D)  Fourth from the bottom

(E)  First from the bottom

Answer: (E)

13. How many boxes are kept between N and G?

(A)  One

(B)  Two

(C)  More than three

(D)  Three

(E)  None

Answer: (A)

14. As per the given arrangement, M is related t I in the same way as G is related to L. Following the same pattern, to whom is K related?

(A)  Other than those given as options

(B)  H

(C)  N

(D)  G

(E)  M

Answer: (A)

15. Which boxes is/are kept between the box that is third from the bottom of the stack and Box J?

(A)  Only H

(B)  Only M

(C)  Both N and I

(D)  None of those given as options

(E)  Both L and G

Answer: (E)

16. Which of the following pairs of boxes is kept at the top and bottom of the stack?

(A)  L, K

(B)  G, H

(C)  L, N

(D)  K, G

(E)  M, I

Answer: (E)

Directions – (17-21) In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer as –

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Either conclusion I or II follow

(D) Both conclusion I and II follow

(E) Neither conclusion I nor II follow

17. Statement:

T = Y > U  < I; U ≥ P

Conclusions: (I) P < I       (II) T > P

Answer: (D)

18. Statements:

Q > A = Z ≤ D < R ≥ B

Conclusions: (I) D > Q    (II) Z < B

Answer: (E)

19. Statements:

C ≤ U = T ≤ S; A ≥ T = M

Conclusions : (I) A ≥ C   (II) M ≤ S

Answer: (D)

20. Statements:

P ≤ O ≤ R = E > D; X < R ≤ Z

Conclusions: (I) P < E     (II) P = E

Answer: (C)

21. Statements:

P ≤ O ≤ R = E > D; X < R ≤ Z

Conclusions : (I) O ≤ Z   (II) D < X

Answer: (A)

22. The positions of how many alphabets will remain the same of each of the alphabets in the word CLIMATE are arranged in alphabetical order from left to right?

(A)  One

(B)  Two

(C)  Three

(D)  None     

(E)  More than three

Answer: (D)

Directions – (Q. 23-27) Study the given information carefully and answer the given question.

  Twelve people are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1, L, M, N, O, P and Q are seated and all of them are facing south. In row-2 D, E, F, G, H and I are seated and all of them are facing north. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. (Please Note: None of the information given is necessarily in the same order).

  The one facing M sits third to the left of E. Neither E nor Q sits at any of the extreme ends of the row. Only three people sit between M and O. The one facing O sits third to the right of I. The one facing D sits second to the right of P. P is not an immediate neighbour of M. Only two people sit between M and L. More than two people sit between P and H. More than one person sits between the one facing H and Q.

23. Who sits second to the left of Q?

(A)  No one

(B)  The one facing E

(C)  O

(D)  m

(E)  N

Answer: (B)

24. How many people sit between M and the one who faces G ?

(A)  Two

(B)  More than three

(C)  Three

(D)  One

(E)  None

Answer: (D)

25. Who amongst the following sits third to the left of the person who faces F?

(A)  L

(B)  Q

(C)  M

(D)  None

(E)  The one face G

Answer: (E)

26. Who amongst the following is facing N?

(A)  F

(B)  D

(C)  E

(D)  G

(E)  I

Answer: (A)

27. What is the position of F with respect to I?

(A)  Third to the right

(B)  Second to the right

(C)  Fourth to the left

(D)  Fourth to the right

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

Directions –(Q. 28-32) Study the following information carefully and answer the given question.

  Eight family members, S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are females and some are males. All of them are related to each other in the same way or the other. Some of them are facing the centre while come are facing outside (i.e., opposite to the centre).

  Only two people sit between T and W. T faces the centre. X sits second to the right of T. W is the wife of S. No females is an immediate neighbour of W.

  U is not an immediate neighbour of T. U is the daughter of W. Both the immediate neighbours of U face the centre. Only three people sit between S and U’s brother. X is not the brother of U. Neither S nor U’s brother is an immediate neighbour of X.

  Z, the wife of T, sits to the immediate left of V. Both Y and S face a direction opposite to that of U (i.e., if U faces the centre then both Y and S face outside and vice-versa). U’s husband sits second to the left of Y. T’s father sits to the immediate right of W.

  T sits second to the right of S’s father. Both the immediate neighbours of X are females.

28. How many people sit between T and S’s father when counted from the right of T?

(A)  Four

(B)  Three

(C)  None

(D)  One

(E)  Two

Answer: (D)

29. Who amongst the following sits exactly between Y and W when counted from the left of Y?

(A)  T

(B)  X

(C)  S

(D)  Z

(E)  U

Answer: (B)

30. Which of the following statements regarding T is definitely true?

(A)  X and Z are immediate neighbours of T

(B)  T sits second to the left of X

(C)  T is the son of S

(D)  None of the given options is correct

(E)  V is the father of T

Answer: (D)

31. Who amongst the following faces outside (i.e., opposite to the centre) ?

(A)  W

(B)  V

(C)  U

(D)  Z

(E)  T

Answer: (C)

32. Who sits second to the right of U?

(A)  W

(B)  S

(C)  V

(D)  T

(E)  Z

Answer: (A)

Directions- (Q. 33-38) Study the following information carefully and answer the question.

  M, T, D, F, H, R and W are seven students studying in three different colleges I, II and III with at least two in each college. Each of them, has favourite subject from-English, History, Geography, Mathematics, Physics, Chemistry and Biology, not necessarily in the same order.

  D’s favourite subject is Physics and studies in College II with only M., H does not study in College III and he likes English. F studies in College III and does not like Mathematics. Those who like Geography and Chemistry study in the same college. W likes Biology and does not study in college I. R does not study with H. R does not like Chemistry. M does not like History.

33. Who likes Geography?

(A)  D

(B)  W

(C)  H

(D)  M

(E)  R

Answer: (E)

34. What is M’s favourite subject?

(A)  Mathematics

(B)  Chemistry

(C)  Data Inadequate

(D)  Geography

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

35. In which college does W study?

(A)  I

(B)  II or III

(C)  II

(D)  Data inadequate

(E)  III

Answer: (E)

36. Which of the following groups of students studies in college III?

(A)  FTR

(B)  FWR

(C)  FM

(D)  Data inadequate

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

37. What is T’s favourite subject?

(A)  Chemistry

(B)  Biology

(C)  Mathematics

(D)  Data inadequate

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

38. Which of the following groups of students study in college I?

(A)  TR

(B)  HR

(C)  HT

(D)  HF

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

39. Ramesh walked 20 km to east and then he turned to his right and walked 15 km. Again he turned to his left and walked 20 km. After this he turned to his left and walked 15 km. How far is he from his starting point?

(A)  40 km

(B)  25 km

(C)  35 km

(D)  30 km

(E)  None of these

Answer: (A)

40. What will come in place of question mark?

B2S, F6P, J14M,

(A)  N30I

(B)  M24I

(C)  N30J

(D)  P24J

(E)  None of these

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...