Reserve Bank of India Officers Grade ‘B’ Examination Held on 4-9-2016 General Awareness Question Paper With Answer Key

Reserve Bank of India Officers Grade ‘B’ Examination-2016

Held on 4-9-2016

General Awareness

1. The Reserve Bank of India has recently set up a committee to study Indian household financing pattern and why they spend large sum of money on gold. he panel is headed by-

(A)  Tarun Khanna

(B)  Tarun Ramadorai

(C)  Tarun Das

(D)  Tarun Bandopadhyay

(E)  Taru Jain

Answer: (B)

2. The ‘Hopman Cup’ is associated with the game of-

(A)  Football

(B)  Cricket

(C)  Tennis

(D)  Hockey

(E)  Badminton

Answer: (C)

3. The ‘CGFMU’ is a Credit Guarantee Fund for guaranteeing loans sanctioned under the-

(A)  OMJY Scheme

(B)  PMGSY Scheme

(C)  PMAY Scheme

(D)  PMMY Scheme

(E)  PMRY Scheme

Answer: (D)

4. ‘Aadiperukku’ commonly known as the ‘Aadi Monson Festival’ is celebrated during months of July/August in the Indian State of-

(A)  Karnataka

(B)  Tamil Nadu

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Telangana

(E)  Kerala

Answer: (B)

5. Pandit Lachhu Maharaj who recently (July 2016) dies at the age of 72 in Varanasi was renowned-

(A)  Shehnai Ustad

(B)  Sarangi Guru

(C)  Tabla Maestro

(D)  Thumri Exponent

(E)  Sarod Player

Answer: (C)

6. ‘Andy Murray’ is associated with the game of-

(A)  Hockey

(B)  Cricket

(C)  Badminton     

(D)  Lawn Tennis

(E)  Football

Answer: (D)

7. With a view to curb illegal wealth in the economy, the Special Investigation Team (SIT) on black money has recommended ban on cash transactions of-

(A)  Rs. 1 lac and above

(B)  Rs. 2 lac and above

(C)  Rs. 50,000 and above

(D)  Rs. 3 lac and above

(E)  Rs. 2.5 lac and above

Answer: (D)

8. According to the Census 2011, the Indian State which had the best Sex (male-female) ratio of 1,084 females for 1000 is-

(A)  Chhattisgarh

(B)  Tamil Nadu

(C)  Kerala

(D)  Odisha

(E)  Punjab

Answer: (C)

9. The set up of India’s very own GPS has been completed recently (April, 2016) with the launch of the seventh navigation satellite-

(A)  IRNSS-1D

(B)  IRNSS-1F

(C)  IRNSS-1G

(D)  IRNSS-1B

(E)  IRNSS-1E

Answer: (C)

10. The ‘Atal Pension Yojana’ (APY) is a scheme focused on workers in the unorganized sector. The minimum period of contribution by the subscribers under the scheme is at least-

(A)  22 years

(B)  20 years

(C)  15 years

(D)  16 years

(E)  18 years

Answer: (E)

11. The Reserve Bank of India (RBI) has recently (July, 2016) set up an inter-regulatory working digital banking in India. The group is headed (Chairman) by-

(A)  Sudarshan Sen

(B)  U.S. Paliwal

(C)  Chandan Sinha

(D)  MD Patra

(E)  D.K. Mohanty

Answer: (A)

12. The 2016 SAARC interior Minister’s conference was recently (August 2016) held in-

(A)  Dhaka, Bangladesh

(B)  Islamabad, Pakistan

(C)  Kathmandu, Nepal

(D)  Karachi, Pakistan

(E)  New Delhi, India

Answer: (B)

13. The Central Government has approved Rs. 1601 crore skill development initiative ‘Himayat’ to train 1.24 lac youths in vocational courses in the Indian state of-

(A)  Andhra Pradesh

(B)  West Bengal

(C)  Arunachal Pradesh

(D)  Telangana

(E)  Jammu & Kashmir

Answer: (E)

14. The government has constituted a committee to study the feasibility of adopting a new financial year. The committee is headed by-

(A)  Ashok Lahiri

(B)  Rakesh Mohan

(C)  Shankar Acharya

(D)  Arvind Varmani

(E)  Kaushik Basu

Answer: (C)

15. RBI has asked banks to pay interest on Savings banks account on-

(A)  Annual durations

(B)  Quarterly or shorter duration

(C)  Half-yearly basis in September and March

(D)  Once in three quarters

(E)  Half-yearly basis in June and December

Answer: (B)

16. The ‘2016 Kabaddi World Cup’ shall be hosted by-

(A)  Korea

(B)  Bangladesh

(C)  India

(D)  Pakistan

(E)  Kenya

Answer: (C)

17. The Indian celebrity who has recently (July 2016) been named as the face of the ‘City Compost Campaign’ by the Urban Development Ministry is-

(A)  Aishwarya Rai Bachchan

(B)  Aamir Khan

(C)  Amitabh Bachchan

(D)  Ajay Jadeja

(E)  Anil Ambani

Answer: (C)

18. State Bank of India (SBI) has recently unveiled a new home loan scheme as ‘SBI Privilege Home Loan’ wherein the loan can be repaid till 75 years of age. The scheme specifically addresses the home loan needs of the-

(A)  Government employees

(B)  Employees of multinationals

(C)  Professionals and self employed persons

(D)  Non-Resident Indians

(E)  None of the given as options

Answer: (A)

19. The recently released book ‘Courage and Commitment : An Autobiography’ is written by the former Union Miniser-

(A)  Natwar Singh

(B)  Margaret Alwa

(C)  Jaswant Singh

(D)  P. Chidambaram

(E)  Sharad Pawar

Answer: (B)

20. The initial plantation drive under the ‘National Green Highway Mission’ (NGHM) was recently (July, 2016) launched by Union Road Transport and Highways Minister Nitin Goadkari in-

(A)  Kolkata

(B)  Chennai

(C)  New Delhi

(D)  Nagpur

(E)  Mumbai

Answer: (C)

21. India has recently (July 2016) signed a USD 1 billion deal for purchasing 4 additional P-81 (Poseidon Eight India) long-range maritime patrol aircraft from the aerospace major Boeing based in-

(A)  Germany

(B)  France

(C)  USA

(D)  England

(E)  Italy

Answer: (C)

22. Since 1980, ‘September 27’, every year is observed as the-

(A)  World Literacy Day

(B)  World Tourism Day

(C)  World Heart Day

(D)  World Mathematics Day

(E)  World Children Day

Answer: (B)

23. The first Indian ‘Union territory that has recently announced formation of ‘Swachh Bal Senas’ to ensure that children functions as watchdogs of cleanliness and prevent elders from littering streets is-

(A)  Andaman and Nicobar

(B)  NCT of Delhi

(C)  Daman and Diu

(D)  Chandigarh

(E)  Puducherry

Answer: (E)

24. The ‘Brabourne Cricket Stadium’ is situated in-

(A)  Birmingham, England

(B)  Mumbai, Maharashtra

(C)  Wellington, New Zealand

(D)  Jamaica, West Indies

(E)  Adelaide, Australia

Answer: (B)

25. The ‘ease of doing business index’ is an index created by the-

(A)  World Health Organization

(B)  World Customs Organization

(C)  World Economic Forum

(D)  World Bank Group

(E)  World Trade Organization

Answer: (D)

26. The 122 Constitutional Amendment Bill was recently approved by the Lok-Sabha with all 443 members voting in favour of the bill. The bill was released-

(A)  Goods and Service Tax (GST)

(B)  Right to Education (RTE)

(C)  Rent Control Tribunal (RCT)

(D)  Levy of Central Service Tax (CST)

(E)  Local Body Taxes (LBT)

Answer: (A)

27. India’s first integrated ‘Water Metro’ transportation project has recently (July, 2016) been launched in the Indian city of-

(A)  Varanasi, Uttar Pradesh

(B)  Kochi, Kerala

(C)  Haldia, West Bengal

(D)  Kanpur, Uttar Pradesh

(E)  Haridwar, Uttarkhand

Answer: (B)

28. The theme of 2016 World Hepatitis Day is-

(A)  Hepatitis : Think Again

(B)  More must be done to stop this silent killer

(C)  Its closer than you think

(D)  Prevention of viral hepatitis : Act not

(E)  ELIMINATION

Answer: (E)

29. The operation ‘Sankat Mochan’ was undertaken by the Government of India for evacuation of its citizens from-

(A)  Syria

(B)  Saudi Arabia

(C)  Yemen

(D)  South Sudan

(E)  Iraq

Answer: (D)

30. In a breakthrough in military aviation technology, its largest indigenously-built transport aircraft Y-20 (July, 2016) has recently been inducted by-

(A)  Russia

(B)  United Kingdom

(C)  China

(D)  France

(E)  Pakistan

Answer: (C)

31. The ‘International Court of Justice’, the principal judicial branch of United Nations (UN) is situated in-

(A)  Washington DC, USA

(B)  Strasbourg, France

(C)  Frankfurt, Germany

(D)  Geneva, Switzerland

(E)  The Hague, Netherlands

Answer: (E)

32. Under the interest subvention scheme, farmers can get loan a period of one year at concessional Interest rate. The upper limit for such loans however is-

(A)  Rs. 3.5 lac

(B)  Rs. 4 lac

(C)  Rs. 5 lac

(D)  Rs. 3 lac

(E)  Rs. 4.5 lac

Answer: (D)

33. The ‘Niglutrum’ is the currency of-

(A)  Kingdom of Thailand

(B)  Republic of Nepal

(C)  Republic of Bhutan

(D)  Republic of Myanmar

(E)  Malaysia

Answer: (C)

34. The proposed long-distance, fully unreserved, superfast train service, for the common man, to be operated on dense routes shall be known as-

(A)  Antyodya Express

(B)  Uday Express

(C)  Humsafar

(D)  Tejas

(E)  Udrisht

Answer: (A)

35. Under the 4th tranche of the Gold Bond scheme opened in July 2016, the price for gold has been fixed at Rs. 3,119 per gram and the maximum subscription ceiling is retained at-

(A)  200 gm per person

(B)  300 gm per person

(C)  400 gm per person

(D)  500 gm per person

(E)  600 gm per person

Answer: (D)

36. The ‘Small Industries Development Bank of India’ (SIDBI) is headquartered in-

(A)  Lucknow, Uttar Pradesh

(B)  Ahmedabad, Gujarat

(C)  Mumbai, Maharashtra

(D)  Hyderabad, Telangana

(E)  New Delhi, Delhi

Answer: (A)

37. The high-level committee formed to prepare road map for the restricting of the University Grants Commission (UGC) and All India Council for Technical Education (AICTE) is headed by-

(A)  Arvind Panagariya

(B)  Amitabh Kant

(C)  N Gopalaswamy

(D)  Amit Mitra

(E)  Arvind Subramanian

Answer: (A)

38. In a bad to foster curiosity, creativity and imagination among youth innovators, NITI Aayog proposes to set up the Atal Tinkering Labs (ATL). For the first 10 such ATLs, It has recently (July, 2016) signed a two y ear statement of intent (SOI) with tech-giant-

(A)  Wipro

(B)  Tata Consultancy Service

(C)  Infosys

(D)  Intel India

(E)  HCL technologies

Answer: (D)

39. The ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India is aimed at-

(A)  Linking of all major rivers

(B)  Motor able roads all over the country

(C)  Complete financial literacy all over the country

(D)  Full immunization of all children in the country

(E)  Round the clock power supply to rural areas

Answer: (D)

40. The microfinance institutions (MFI) registered as Non-Banking Finance Companies (NBFC) are presently regulated by-

(A)  SEBI

(B)  Reserve Bank of India

(C)  MUDRA (SIDBI) Bank

(D)  NABARD       

(E)  SIDBI

Answer: (B)

41. According to recent (July, 2016) ……. is introducing the facility of ‘Paperless SIP’ (Systematic Investment Plans) that would allow mutual fund investors to make transaction through various modes of payments.

(A)  National Commodity and Derivates Exchange of India (NCDEX)

(B)  Multi Commodity Exchange of Indian (MCS) Limited

(C)  Bombay Stock Exchange (BSE) Limited

(D)  OTC Exchange of India (OTCEI)

(E)  National Stock Exchange (NSE) of India Limited

Answer: (C)

42. As a follow up to the budget announcement, the Government of India has recently (April, 2016) set up a committee to prepare a blueprint for doubling farm incomes by 2022. The committee is headed by-

(A)  Ashok Mehta

(B)  Ashok Lavasa

(C)  Ashok Sen

(D)  Ashok Lahiri

(E)  Ashok Dalwai

Answer: (E)

43. The ‘Reserve repo’ operations of the RBI are meant to-

(A)  Absorb the liquidity of the system

(B)  Infuse funds in the consumer market

(C)  Inject volatility in the foreign exchange market

(D)  Strengthen the value of the rupee in the market

(E)  Inject liquidity in the system

Answer: (E)

44. SBI Life Insurance Limited is a joint venture life insurance company of State Bank of India (SBI) and-

(A)  HDFC Life Insurance Company

(B)  Life Insurance Corporation of India

(C)  BNP Paribas Cardiff

(D)  ICICI Prudential Life Insurance Company

(E)  General Insurance Corporation of India

Answer: (C)

45. The ‘Bank of Nova Scotia’ operating as ‘Scotiabank’ is head-quartered in-

(A)  Toronto, Canada

(B)  Stockholm, Sweden

(C)  Geneva, Switzerland

(D)  Glasgow, Scotland

(E)  Pairs, France

Answer: (A)

46. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has recently (July, 2016) approved setting up of 1,980 mw ‘Ghatampur Thermal Power Project’ at a estimated cost of Rs. 17,237.8 crore in the Indian State of-

(A)  Uttarakhand

(B)  Punjab

(C)  Odisha

(D)  Uttar Pradesh

(E)  Himachal Pradesh

Answer: (D)

47. The proposed India Post Payment Bank (IPPB) is stated to have a total corpus of-

(A)  Rs. 200 crore

(B)  Rs. 400 crore

(C)  Rs. 1,000 crore

(D)  Rs. 600 crore

(E)  Rs. 800 crore

Answer: (E)

48. The author of the recently released book: “Who Moved My Interest Rate ?” is former Governor of the Reserve Bank of India, known by the name-

(A)  Dr. C. Rangarajan

(B)  Dr. Bimal Jalan

(C)  Dr. D. Subbarao

(D)  Dr. Y.V. Reddy

(E)  S. Veenkitaramanan

Answer: (C)

49. Pursuant to the announcement in the Union Budget 2016-17 regarding reforms in FDI limit for foreign entities in Indian stock exchanges, from 5% to-

(A)  20% on par with domestic institutions

(B)  15% on par with domestic institutions

(C)  10% on par with domestic institutions

(D)  18% on par with domestic institutions

(E)  22% on par with domestic institutions

Answer: (B)

50. During his recent (July 2016) four nation Africa tour, Prime Minister, Narendra Modi visited ‘Maputo’, the capital city of-

(A)  South Korea

(B)  Kenya

(C)  Tanzania

(D)  Zimbabwe

(E)  Mozambique

Answer: (E)

51. Which of the following two banks have recently (July 2016) become first domestic banks to sign up for the Swift’s global payments innovation initiative which aims to enhance cross-border payments?

(A)  ICICI Bank and Axis Bank

(B)  Yes Bank and Kotak Mahindra Bank

(C)  HDFC Bank and State Bank of India

(D)  Bandhan Bank and IDFC Bank

(E)  IDBI Bank and Indusind Bank

Answer: (A)

52. The alphabet ‘D’ in the abbreviation ‘NDTL’, commonly used in banking world, stands for-

(A)  Demand

(B)  Debenture

(C)  Debt

(D)  Deposit

(E)  Discount

Answer: (A)

53. The ‘Mahabodhi Temple’ a UNESCO World Heritage site is situated in the Indian state of-

(A)  Chhattisgarh

(B)  Odisha

(C)  Bihar

(D)  Jharkhand

(E)  Uttar Pradesh

Answer: (C)

54. The 750 MW Rewa Ultra-Mega solar power project, the largest single-site solar power project in the world is proposed to be set up in the Indian State of-

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Himachal Pradesh

(C)  Arunachal Pradesh

(D)  Uttar Pradesh

(E)  Madhya Pradesh

Answer: (E)

55. SMERA Limited, a popular body in the financial world, is a full service-

(A)  Asset Financing Company

(B)  Asset Management Company

(C)  Credit Information Bureau

(D)  Credit Rating Agency

(E)  Corporate Counselling Agency

Answer: (D)

56. The seven member working group constituted by the IRDAI to study the scope of introduction of ‘Title Insurance’ in the Indian Market is headed by-

(A)  Suresh Mathur

(B)  T. S. Vijayan

(C)  A.P.V. Reddy

(D)  D.K. Mehrotra

(E)  Rajendra Chitale

Answer: (A)

57. The PM Kaushal Viaks Yojana (PMKVY) which aims to impart skill training to ne crore people over the next four years (2016-2020) has a total outlay of-

(A)  Rs. 10,000 crore

(B)  Rs. 15,000 crore

(C)  Rs. 14,000 crore

(D)  Rs. 8,500 crore

(E)  Rs. 12,000 crore

Answer: (E)

58. The initiative of the HRD Ministry ‘SWAYAM’ is a-

(A)  Support programme for the first generation doctors/nurses

(B)  Massive Open Online Courses (MOOC) Platform

(C)  Programme of financial assistance to start-ups

(D)  Self help programme on health and hygiene

(E)  Self help group programme for rural forms

Answer: (B)

59. The ‘Desert-Eagle II’ air combat exercise was recently (June 2016) conducted by the Indian Air force with its counterpart in-

(A)  United Arab Emirates

(B)  United States of America

(C)  Singapore

(D)  Afghanistan

(E)  United Kingdom

Answer: (A)

60. ‘MobiKwik is the name of a-

(A)  Mobile wallet and online payment system

(B)  Online shopping portal

(C)  White Label ATM entity

(D)  Brown Label ATM entity

(E)  Online Consumer Finance Company

Answer: (A)

61. The ‘Lakhwar Dam’ is a gravity dam currently under construction on the Yamuna river in-

(A)  Haryana

(B)  Uttar Pradesh

(C)  Himachal Pradesh

(D)  Madhya Pradesh

(E)  Uttarakhand

Answer: (E)

62. The ‘Keibul Lamjao National Park’ is situated in the Indian state of-

(A)  Tripura

(B)  Sikkim

(C)  Arunachal Pradesh

(D)  Manipur

(E)  Meghalaya

Answer: (D)

63. ‘Mission Bhagiratha’, the water grid project intended to provide a sustainable and permanent solution to the drinking water woes was recently (August 2016) launched by Prime Minister Shri Narendra Modi in the Indian State of-

(A)  Karnataka      

(B)  Chhattisgarh

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Odisha

(E)  Telangana

Answer: (E)

64. The 2016 joint military exercise ‘Maitree’ has been conducted in July 2016 between the Indian contingent and Royal Army of-

(A)  Cambodia

(B)  South Korea

(C)  Thailand

(D)  Singapore

(E)  Bangladesh

Answer: (C)

65. The movie ‘The Man Who Knew Infinity’ is a biopic based on the life of Indian mathematician-

(A)  Aryabhatta

(B)  Srinivasa Ramanujan

(C)  C. Radhakrishna Rao

(D)  Narendra Karmakar

(E)  K. S. Chandrasekharan

Answer: (B)

66. Government of India has recently decided to rename the ‘Mhow’ railway station in the Indian State of Madhya Pradesh by-

(A)  Ravi Shankar Shukla

(B)  Dr. B. R. Ambedkar

(C)  Dr. Shankar Dayal Sharma

(D)  Vijayaraje Scindia

(E)  Chandra Shekhar Azad

Answer: (B)

67. Out of the total sum of Rs. 25,000 crore allocated in the Union budget for the current financial year 2016-17 for re-capitalization of Public Sector Banks by government has in July 2016 released an amount of-

(A)  Rs. 22,915 crore for 13 PSBs

(B)  Rs. 20,915 crore for 13 PSBs

(C)  Rs. 22,125 crore for 13 PSBs

(D)  Rs. 20,315 crore for 13 PSBs     

(E)  Rs. 23,915 crore for 13 PSBs

Answer: (A)

68. The ‘YES Bank’ limited is leading private sector bank in India. he corporate headquarter of the bank is situated in

(A)  Hyderabad

(B)  Delhi     

(C)  Chennai

(D)  Kolkata

(E)  Mumbai

Answer: (E)

69. The ‘National Insurance Company Limited’ is a public sector general insurance company in India. It is headquartered in-

(A)  Chennai, Tamil Nadu

(B)  Hyderabad, Telangana

(C)  New Delhi, Delhi

(D)  Mumbai, Maharashtra

(E)  Kolkata, West Bengal

Answer: (E)

70. The first green train corridor, which envisages usage of bio-toilets for zero human waste discharge has recently (July 2016) been inaugurated in the Indian state of-

(A)  Telangana

(B)  Tamil Nadu    

(C)  Rajasthan

(D)  Gujarat

(E)  Maharashtra

Answer: (B)

71. Which of the following Indian states has become the first state to declare ‘Blue Mormon’ as state butterfly ?

(A)  Odisha

(B)  Karnataka

(C)  Maharashtra

(D)  Arunachal Pradesh

(E)  Tripura

Answer: (C)

72. The Ministry of Finance has recently (August 2016) notified the consumer inflation target of 4% for the next five years with an upper tolerance level of-

(A)  Six per cent

(B)  Five per cent

(C)  Nine per cent

(D)  Seven per cent

(E)  Eight per cent

Answer: (A)

73. The city of ‘Canberra’ is the capital of-

(A)  New Zealand

(B)  Denmark

(C)  Austria

(D)  Australia

(E)  Argentina

Answer: (D)

74. The Yamuna river originates from …………. glacier.

(A)  Satopanth

(B)  Gangotri

(C)  Yamunotri

(D)  Chemayungdung

(E)  Angsi

Answer: (C)

75. The country’s first Aadhaar based ATM is launched by which one of the following banks ?

(A)  ICICI Bank

(B)  SBI

(C)  HDFC

(D)  DCB Bank

(E)  YES Bank

Answer: (D)

76. At the ‘2016 Rio Olympics’, the Indian contingent was led by silver medalist-

(A)  Saina Nehwal

(B)  Abhinav Bindra

(C)  Jwala Gutta    

(D)  P.V. Sindhu

(E)  Dipa Karmakar

Answer: (D)

77. Severe tropical typhoon ‘Nida’ recently (August 2016) hit the city of Shenzhen in-

(A)  China

(B)  Thailand

(C)  Japan

(D)  Indonesia

(E)  Korea

Answer: (A)

78. Five new sports that are popular in Japan have been identified to be included to the 2020 Tokyo Olympics. Which of the following is ‘not’ one of them?

(A)  Tug of war

(B)  Skateboarding

(C)  Surfing

(D)  Karate

(E)  Basketball/softball

Answer: (A)

79. The Pashudhan Bima Yojana has been launched by which state government of India?

(A)  Rajasthan

(B)  Punjab

(C)  Haryana

(D)  Uttar Pradesh

(E)  Maharashtra

Answer: (C)

80. The National Handloom Day is celebrated on which day in India?

(A)  August 24

(B)  September 7

(C)  October 24

(D)  August 7

(E)  September 24

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...