Reserve Bank of India (RBI) Officers Grade ‘B’ Examination Held on 21-12-2015 General Awareness Question Paper With Answer Key

Reserve Bank of India (RBI) Officers Grade ‘B’ Examination

Held on 21-12-2015

General Awareness

1. The ‘Amer Palace’ also known as the ‘Amber Palace’ is located in Amer, a town which is situated close to the India city of-

(A)  Udaipur, Rajasthan

(B)  Jaipur, Rajasthan

(C)  Ajmer, Rajasthan

(D)  Agra, Uttar Pradesh

(E)  Gwalior, Madhya Pradesh

Answer: (B)

2. Domestically developed torpedo system dubbed as ‘Valfajr’ has recently been test fired at-

(A)  Indonesia

(B)  Israel

(C)  India

(D)  Iran

(E)  Iraq

Answer: (D)

3. Non-Banking financial intermedianes that provide services similar to traditional commercial banks outside the regulatory control of the central banks known as the-

(A)  Local area banks

(B)  Corporative banks

(C)  Shadow banks

(D)  Private banks

(E)  Non-schedule banks

Answer: (C)

4. According to Census 2011, the total number for working children in the age group of 5-14 years in the country was found to be around-

(A)  83.53 lacs

(B)  93.53 lacs

(C)  63.53 lacs

(D)  43.53 lacs

(E)  53.53 lacs

Answer: (D)

5. The ‘Harmindar Sahib’ also known as Darbar Sahib is a Holy Sikh Gurudwara located in the city of-

(A)  Nanhed, Maharashtra

(B)  Amritsar, Punjab

(C)  Patna, Bihar

(D)  Karnal, Karyana

(E)  New Delhi

Answer: (B)

6. The ratio of deposits in current and savings account to total deposits of a bank is known as-

(A)  Capital Adequacy ratio

(B)  NPA ratio

(C)  NIM ratio

(D)  CD ratio

(E)  CASA ratio

Answer: (E)

7. The ‘Shishu Scheme’ under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) offers maximum loan up to-

(A)  Rs 1,00,000

(B)  Rs 50,000

(C)  Rs 3,00,000

(D)  Rs 5,00,000

(E)  Rs 75,000

Answer: (B)

8. The term SIFI is used in financial world for those entities which are considered ‘To big to fail’. The alphabet S in the abbreviation SIFI stands for-

(A)  Systematically

(B)  Serious

(C)  Surcharge

(D)  Sound

(E)  Salient

Answer: (A)

9. ‘Malabar 2015’ was a high end war fighting navel exercise which was recently conducted by the navies of India, USA and-

(A)  Japan

(B)  Australia

(C)  Singapore

(D)  China

(E)  Germany

Answer: (A)

10. ‘Abhishek Verma’ has recently won India’s first world cup in-

(A)  Archery

(B)  Aquatics

(C)  Aerobatics

(D)  Air Racing

(E)  Athletics

Answer: (A)

11. The 2015 Nobel Prize for economics has been conferred upon-

(A)  Angus Deaton

(B)  Tomas Llndai

(C)  Paul L. Modrich

(D)  William Campbell

(E)  Arthur B. Mcdonald

Answer: (A)

12. The foundation stone of India’s first dedicated mobile manufactured electronics cluster has recently been laid at-

(A)  Bengaluru, Karnataka

(B)  Gurgaon, Haryana

(C)  Chennai, Tamil Nadu

(D)  Tirupati, Andhra Pradesh

(E)  Pampri Pune, Maharashtra

Answer: (D)

13. The winner of the 2015 Denmark open Badminton women’ single Title is-

(A)  PV Sindhu of India

(B)  Wang Xiauli of China

(C)  Yu Yang of China

(D)  Li Xuerui of China

(E)  Saina Nehwal of India

Answer: (D)

14. According to Reserve Bank of India (RBI) guidelines, payment banks are not permitted to-

(A)  Set up branches/ATMs

(B)  Undertake utility bill payment services

(C)  Issue debit cards

(D)  Distribute insurance/mutual fund/pension products

(E)  Undertake non-banking financial services through subsidies

Answer: (E)

15. The Aadhaar based ‘digital-life certificate’ for pensioners is known as the-

(A)  Jeevan Anand

(B)  Jeevan Akshay

(C)  Jeevan Pramaan

(D)  Jeevan Tarun

(E)  Jeevan Raksha

Answer: (C)

16. IDF is a debt instrument set up by the finance ministry in order to channelize long term funds into infrastructure projects which require long-term stable capital investments. The alphabet F in the abbreviation IDF stands for-

(A)  Fund

(B)  Fiscal

(C)  Finance

(D)  Floating

(E)  Fixed

Answer: (A)

17. The largest producer of coffee in the world is-

(A)  Brazil

(B)  Vietnam

(C)  Germany

(D)  USA

(E)  Cambodia

Answer: (A)

18. South Asian Rugby 7’s championship 2016 shall be held in-

(A)  Nepal

(B)  Sri Lanka

(C)  India

(D)  Bhutan

(E)  Pakistan

Answer: (C)

19. The HRIDAY scheme has been launched by the government of India in January 2015 with the aim of holistic development of-

(A)  IT/Its outsourcing cities

(B)  Specials economic zones

(C)  Heritage cities

(D)  Industrial cities

(E)  Medical tourism centres

Answer: (C)

20. The interest rates on the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS) for the financial year 2015-16 has been enhanced to-

(A)  9.7 per cent

(B)  9.3 per cent

(C)  9.9 per cent

(D)  8.7 per cent

(E)  9.5 per cent

Answer: (B)

21. According to the regional Rural (amendment) act 2015 the cap on authorized capital of RRBs has now been raised from Rs 5 crore to-

(A)  Rs 2000 crore

(B)  Rs 500 crore

(C)  Rs 2500 crore

(D)  Rs 1500 crore

(E)  Rs 1000 crore

Answer: (A)

22. The ‘Tansen Sangeet Smaroh’ is a four day musical extravaganza organized every year in the month of December by the Government of Madhya Pradesh in Behal village of-

(A)  Khandwa district

(B)  Ratlam district

(C)  Bhopal district

(D)  Gwalior district

(E)  Indore district

Answer: (D)

23. Hindustan Antibiotics Limited (HAL) is the first public sector drug manufacturing company set up by the Government of India in-

(A)  Hyderabad, Telangana

(B)  Anakleshwar, Gujarat

(C)  Haridwar, Uttar Pradesh

(D)  Ghaziabad, Uttar Pradesh

(E)  Pimpri, Maharashtra

Answer: (E)

24. The term which is used to describe a situation of decrease in the general price of goods and services is-

(A)  Stagflation

(B)  Stagnation

(C)  Disinfection

(D)  Other than those given as options

(E)  Deflation

Answer: (E)

25. External Affairs Minnister Shrimati Sushma Swaraj recently visited Berlin, the capital of-

(A)  Germany

(B)  Republic of Ireland

(C)  Spain

(D)  France

(E)  Portugal

Answer: (A)

26. The World Intellectual Property Organization (WIPO) is one of the specialized agencies of the United Nations. Its headquartered in-

(A)  Geneva, Switzerland

(B)  Brussels, Belgium

(C)  Paris, France

(D)  Berlin, Germany

(E)  Vienna, Austria

Answer: (A)

27. The capital of the Indian state of Chhattisgarh is-

(A)  Raipur

(B)  Raigarh

(C)  Bilaspur

(D)  Jagdalpur

(E)  None of these

Answer: (A)

28. The Harvard Foundation’s 2015 Humanitarian of the Year Award has been conferred upon-

(A)  Malala Yousufzai

(B)  Bill Gates

(C)  Angelina Jolie

(D)  Mia Farrow

(E)  Kailash Satyarthi

Answer: (A)

29. Which of the following is a skill development scheme to help minority girls ?

(A)  Nai Manzil

(B)  Swabhimaan

(C)  Udisha

(D)  Jiyo Parsi

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

30. India’s first private Greenfield Airport has recently commended commercial operations at-

(A)  Tirupati, Andhra Pradesh

(B)  Kochi, Kerala

(C)  Rajkot, Gujarat

(D)  Durgapur, West Bengal

(E)  Amaravati, Andhra Pradesh

Answer: (D)

31. The host country of the Common wealth Heads of Governments Meeting 2015 (CHOGM 2015) is-

(A)  Mali

(B)  Myanmar

(C)  Malta

(D)  Maldives

(E)  Mauritius

Answer: (C)

32. The author of book ‘The Inheritance of Loss’ which has won a number of awards since its publication in 20036 including the Man Booker Prize is-

(A)  Anita Desai

(B)  Arundhati Roy

(C)  Salman Rushdie

(D)  Kiran Desai

(E)  Kamal Desai

Answer: (D)

33. The present day Indian State of Karnataka was originally known as the-

(A)  Madhya Bharat

(B)  State of Mangalore

(C)  State of Mysore

(D)  United Province

(E)  State of Madras

Answer: (C)

34. Which of the following stock exchanges with a median response

(A)  NYSE (New York State Exchange)

(B)  NSE (National Stock Exchange of India)

(C)  NASDAQ New York

(D)  LSEG (London Stock Exchange Group)

(E)  BSE Limited (Bombay Stock Exchange)

Answer: (E)

35. ‘Brijmohan Lall Munjal’ who recently passed away at the age of 92 was the founder of-

(A)  Other than those given as options

(B)  Hero Motorcorp

(C)  Eicher Motors

(D)  Kinetic Engineering Limited

(E)  Essar Limited

Answer: (B)

36. The interdisciplinary research centre ‘National Chemical Laboratory’ (NCL) is a constituent member of the CSIR. It is situated in-

(A)  Jamnagar, Gujarat

(B)  Solan, Himachal Pradesh

(C)  Kanpur, Uttar Pradesh

(D)  Bengaluru, Karnataka

(E)  Pune, Maharashtra

Answer: (E)

37. Pakistan has recently signed a major agreement to build a 1, 110km gas pipeline from Lahore to Karachi with an investment of USD 2 Billion from-

(A)  Japan

(B)  China

(C)  France

(D)  USA

(E)  Russia

Answer: (E)

38. The ‘Financial Stability Report’ is issued on a half-yearly basis by-

(A)  Reserve Bank of India

(B)  World Economic Forum

(C)  International Monetary Fund

(D)  NITI Aayog

(E)  World Bank

Answer: (A)

39. The first individual to have received the ‘Bharat Ratna’ posthumously was-

(A)  Lal Bahadur Shastri

(B)  Dr. Dhondo Keshav Karve

(C)  Morarji Desai

(D)  Madan Mohan Malaviya

(E)  Mother Teresa

Answer: (A)

40. The ‘Ravi’ is a transboundary river flowing through North-western India and-

(A)  Afghanistan

(B)  Pakistan

(C)  China

(D)  Other than those given as options

(E)  Tajikistan

Answer: (B)

41. Who amongst the following is the present Captain of the Indian Women’s National Hockey Team ?

(A)  Ritu Rani

(B)  Suraj Lata Devi

(C)  Helen Mary

(D)  Other than those given as options

(E)  Mamta Kharab         

Answer: (A)

42. The famous ‘Haji Ali Dargah’ is a mosque and Dargah (tomb) located on an inset off the coast in-

(A)  Chennai, Tamil Nadu

(B)  Mangalore, Karnataka

(C)  Mumbai, Maharashtra

(D)  Kandla Port, Gujarat

(E)  Marmagao Port, Goa

Answer: (C)

43. The Minimum Permissible Investment in the Sovereign Gold Bonds 2015’ is 2 grams and the maximum buying limit is ……. in a year.

(A)  50 grams

(B)  250 grams

(C)  550 grams

(D)  150 grams

(E)  500 grams

Answer: (E)

44. Which of the following former Governors of the Reserve Bank of India has also served as the Finance minister ?

(A)  Dr. C. Rangrajan

(B)  Shri L. K. Jha

(C)  Shri B. Venkitaraman

(D)  Dr. I. G. Patel

(E)  Sir C. D. Deshmukh

Answer: (E)

45. The 7,500 tonne guided-missile destroyer INS Kochi packed with weapons and sensors which was commissioned on September 30, 2015 ?

(A)  Mazagaon Docks Limited, Mumbai

(B)  Hindustan Shipyard Limited, Vishakhapatnam

(C)  Cochin Shipyard Limited, Kochi

(D)  Goa Shipyard Limited, Goa

(E)  Bharati Shipyard Limited, Mumbai

Answer: (A)

46. The ‘Sunderbans’ is a National Park and a World Heritage Site, is situated in the Indian State of-

(A)  Assam

(B)  West Bengal

(C)  Tripura

(D)  Arunachal Pradesh

(E)  Meghalaya

Answer: (B)

47. According to a recent survey conducted by the World Economic Forum (WEF), the most admired personality globally is-

(A)  Barack Obama

(B)  Mahatma Gandhi

(C)  Pope Francis

(D)  Nelson Mandela

(E)  Narendra Modi

Answer: (D)

48. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established in 1966. It is headquartered in-

(A)  Shanghai, China

(B)  Other than those given as options

(C)  Metro Manila, Philippines

(D)  Kathmandu, Nepal

(E)  Jakarta, Indonesia

Answer: (C)

49. Which of the following is the minimum lending rate which the banks can charge their customers ?

(A)  Reverse Repo Rate

(B)  Other than those given as options

(C)  Bank Rate

(D)  Base Rate

(E)  Repo Rate

Answer: (D)

50. The facility wherein account holders name a person to whom the money lying their account should be given in the event of their death is known as-

(A)  Entrustment

(B)  Designation

(C)  Assignment

(D)  Nomination

(E)  Registration

Answer: (D)

51. Which of the following taxes has been abolished as per budget, 2015 ?

(A)  Customs Duty

(B)  Wealth Tax

(C)  Surcharge on Income tax

(D)  Entertainment Tax

(E)  Service Tax

Answer: (B)

52. The Mobile Wallet services ‘M-Pesa’ has been introduced by Vodafone in partnership with-

(A)  Visa Inc

(B)  Master Card Inc

(C)  ICICI Bank

(D)  American Express Co.

(E)  NPCI

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...