Reserve Bank of India (RBI) Officers Grade ‘B’ Examination Held on 21-12-2015 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Reserve Bank of India (RBI) Officers Grade ‘B’ Examination

Held on 21-12-2015

Quantitative Aptitude

Directions-(Q. 1-5) Study the following information carefully and answer the given question :

    Data regarding number of graduates studying various courses in University A and that in University B in the year 2001.

    (Note : Universities A and B offers six courses only, namely – Commerce, Science, Engineering, Arts, Management and Law).

• In University A, graduates in commerce, science and engineering together constituted 60% of the total number of graduates (in all the given six courses together). Graduates in Arts, Management and Law were 1300, 1440 and 860 respectively. Commerce graduates were 25% more than that of engineering graduates. Management graduates were 20% less than that of science graduates.

• In University B, Commerce graduates were 10% less than the Commerce graduates in University A.

• In University B, Management graduates were 900 and they constituted 12% of the total number of graduates (in all the given six courses together). Also management graduates were 40% less than that of science graduates. Total number of graduates in engineering and Arts together were double the total number of graduates in management and law together.

• Total number of graduates in engineering is equal to total number of graduates in arts.

1. What is the difference between the total number of graduates in management and law together in University A and that in the same courses together in University B ?

(A)  1200

(B)  900

(C)  800

(D)  110

(E)  700

Answer: (B)

2. 3/4th of the number of arts graduates in University A were female. If the number of female arts graduates in University B is less than that in University A by 175, what is the number of male arts graduates in University B ?

(A)  800

(B)  720

(C)  600

(D)  680

(E)  700

Answer: (C)

3. What is the respective ratio between the total number of graduates in engineering and commerce together in University A and that in the same courses together in University B ?

(A)  9 : 8

(B)  5 : 4

(C)  6 : 5

(D)  13 : 12

(E)  9 : 5

Answer: (A)

4. Number of science graduates in University B is what per cent less than that in University A ?

(A)   

(B)  25

(C)  20

(D)  

(E)  

Answer: (A)

5. Total number of graduates (in all the given six courses together) in University A, was what per cent more than that in University B ?

(A)  10

(B)  20

(C)  25

(D)  30

(E)  15

Answer: (B)

6. In a village, 80% registered voters cast their votes in the election. Only two candidates (A and B) are contesting the election. A won the election by 400 votes. Had A received 12.5% less votes, the result would have been different. How many registered voters are there in the village ?

(A)  4200

(B)  4500

(C)  4000

(D)  4250

(E)  3500

Answer: (C)

7. Area of a rectangle is 96 metre sq. When the length of the same rectangle increased by 6 metre and the breadth decreased by 3 metre,, then the area of the rectangle decreases by 30 metre sq. What is the perimeter of a square whose sides are equal to the length of rectangle ?

(A)  48 m

(B)  60 m

(C)  80 m

(D)  64 m

(E)  52 m

Answer: (D)

8. A vessel contains a mixture of milk and water in the respective ratio 3 : 1. 32 litres of mixture was taken out and replaced with the same quantity of milk so that the resultant ratio between the quantities of milk and water in the mixture was 4 : 1 respectively. If 10 litres of mixture is again taken out from the vessel, what is the resultant quantity of water in the mixture ? (in litres)

(A)  24

(B)  30

(C)  20

(D)  36

(E)  32

Answer: (B)

Note :

(i) Strike rate = (Total runs scored / Total balls faced) × 100

(ii) All the given batsman could bat in all the given matches played by them.

(iii) Few values are missing in the table (indicate by-). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given question, on the basis of the given data and information.

9. If the runs scored by R in last 3 matches of the tournament are not considered, his average runs scored in the tournament will decrease by 9, if the runs scored by R in the 22nd and 23rd match are below 140 and no two scores among these 3 scores are equal, what is the minimum possible runs scored by R in the 24th match ?

(A)  65

(B)  85

(C)  70

(D)  60

(E)  75

Answer: (A)

10. The respective ratio between total number of balls faced by O and that by Q in the tournament is 5 : 3. Total number of runs scored by Q in the tournament is what per cent less than the total number of runs scored by O in the tournament ?

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

(E)   

Answer: (E)

11. Batsman M faced equal number of balls in first 11 matches he played in the tournament and last 11 matches he played in the tournament. If his strike rate in first 11 matches and last 11 matches of the tournament are 83 and 71 respectively, what is the total number of balls faces by him in the tournament ?

(A)  1800

(B)  1500

(C)  1700

(D)  1600

(E)  1400

Answer: (D)

12. In the tournament, the total number of balls faced by batsmen N is 402 less than the total number of runs scored by him. What is the average number of runs scored by batsman N in the tournament ?

(A)  64

(B)  54

(C)  75

(D)  68

(E)  70

Answer: (A)

13. What is the number of matches played by batsman P in the tournament ?

(A)  16

(B)  28

(C)  18

(D)  21

(E)  24

Answer: (B)

14. A, B and C started a business with investments of Rs 1600, Rs 2000 and Rs 1800 respectively. After 6 months from the start of the business, A invested Rs 200 more. After 8 months from the start of the business, B and C invested additional amounts in the respective of 4 : 1. If they received an annual profit of Rs 3550 and A’s share in the profit is Rs 1020 what was the additional amount that C invested ?

(A)  Rs 250

(B)  Rs 300

(C)  Rs 400

(D)  Rs 800

(E)  Rs 100

Answer: (A)

Directions – (Q. 15-19) In this question, a number series is given. Only one number is wrong which doesn’t fit in the series. Find out the wrong number ?

15. 10   4        3        5     6        15      41

(A)  3

(B)  15

(C)  4

(D)  6

(E)  3.5

Answer: (B)

16. 5040   720    120    24      6        3        1

(A)  3

(B)  6

(C)  120

(D)  720

(E)  24

Answer: (A)

17. 140   157    193    242    310    395    497

(A)  395

(B)  193

(C)  310

(D)  242

(E)  157

Answer: (B)

18. 150   148    143    133    116    80      53

(A)  133

(B)  116

(C)  80

(D)  148

(E)  143

Answer: (C)

19. 5    4        6        15      56      285    1644

(A)  56

(B)  285

(C)  6

(D)  15

(E)  4

Answer: (B)

20. Three years ago, Raj’s age was equal to the sum of present ages of his one son and one daughter. Three years ago, the respective ratio between the ages of his daughter and his son that time was 12 : 13. If Raj’s wife is 5 years younger to him and her present age is twice the present age of their daughter, what is the present age of their son ? (in years)

(A)  27 years

(B)  24 years

(C)  29 years

(D)  26 years

(E)  25 years

Answer: (C)

21. A car costs a dealer Rs 50,000. The dealer raised the price by Rs 13,000 and then deducted 1/7th of the new price. What percentage of the original cost was the car sold for ?

(A)  108%

(B)  90%

(C)  107%

(D)  110%

(E)  115%

Answer: (A)

22. Boat A travels upstream from Point X to Point Y in 2 hours more than the time taken by Boat B to travel downstream from Point Y to Point Z. The distance between X and Y is 40 km and that distance between Y and Z is 24 km. The speed of Boat B in still water is 10 km/h and the speed of Boat A in still water is equal to the speed of Boat B downstream. What is the speed of Boat A still water ? Consider the speed of the current to be the same.

(A)  20 km/h

(B)  10 km/h

(C)  12 km/h

(D)  14 km/h

(E)  8 km/h

Answer: (C)

23. An equal sum is invested for seven years in Scheme A offering simple interest at X% p.a. and in scheme B for two years offering compound interest at 10% p.a. (compounded annually). The interest earned from scheme A is thrice of the interest earned from scheme B. Had the rate of interest been X – 4% simple interest per annum in scheme A, the difference in the interest earned from both the schemes would have been Rs 700. What was the sum invested in each of the schemes ?

(A)  Rs 8000

(B)  Rs 5000

(C)  Rs 6000

(D)  Rs 4500

(E)  Rs 10000

Answer: (E)

24. Ganesh, Ram and Sohan together can do a work in 16 days. If Ganesh and Ram together can do the same work in 24 days then, how long will take Sohan alone to do the same work ?

(A)  42 days

(B)  24 days

(C)  36 days

(D)  48 days

(E)  50 days

Answer: (D)

25. The difference between a two digit number and the number obtained by interchanging the position of the digits is 45. What is the difference between the digits of that number ?

(A)  4

(B)  5

(C)  6

(D)  7

(E)  9

Answer: (B)

Directions – (Q. 26-30) Refer to the pie-chart and answer the given questions.

26. Number of male members in health clubs A and D increased by equal number from 2008 to 2009. If the respective ratio between number of male members in health club A and that in D in 2009 is 17 : 11, what is the number of male members in health club D in 2009 ?

(A)  308

(B)  352

(C)  374

(D)  396

(E)  330

Answer: (B)

27. What is the average number of female members in health clubs C, D and E ?

(A)  374

(B)  376

(C)  372

(D)  392

(E)  384

Answer: (C)

28. Only 50% of the members (both male & female) in health club E have lifetime membership. If the number of females in health club E who have lifetime membership is 44, what per cent of male members, in health club E, have lifetime membership ?

(A)   

(B)   

(C)    

(D)   

(E)   

Answer: (D)

29. What is the central angle corresponding to number of members (both male & female) in health club B?

(A)  80.4°

(B)  88.8°

(C)  86.4°

(D)  98.2°

(E)  92.6°     

Answer: (C)

30. Number of female members in health club A is what per cent less than number of male members in health club B ?

(A)  52

(B)  64

(C)  58

(D)  62

(E)  54

Answer: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...