S. S. C. Junior Engineer Examination Held on 31-1-2016 Question Paper with Answer Key

S. S. C. Junior Engineer Exam., 2016

Held On 31-1-2016

General Intelligence and Reasoning

 

1. If in a certain code ‘Education’ is written as 365798214 then how ‘Conduct’ can be written?

(A)  6485767

(B)  1458776

(C)  7146578

(D)  6547871

Ans: (C)

2. Hospital is 12 km toward east of Rupin’s house. His school is 5 km towards south of hospital. What is the shortest distance between Rupin’s house and school?

(A)  16 km

(B)  12 km

(C)  13 km

(D)  17 km

Ans: (C)

Directions: (Q. 3 to 11) Select the related word/letters/number from the given alternatives.

3. Chair : Furniture :: Fork : ?

(A)  Spoon

(B)  Crockery

(C)  Food

(D)  Cutlery

Ans: (D)

4. q : d :: b : ?

(A)  p

(B)  q

(C)  b

(D)  d

Ans: (A)

5. ABB : EGJ :: FHL : ?

(A)  JJL

(B)  FHH

(C)  JMT

(D)  BDH

Ans: (C)

6. Compass : Ship :: Vaastu : ?

(A)  Land

(B)  Flat

(C)  Building

(D)  Home  

 

Ans: (D)

7. Book : Library :: ? : File

(A)  Computer

(B)  Folder

(C)  Data

(D)  Bytes

Ans: (C)

8. EV : KP :: TG : ?

(A)  AZ

(B)  ZA

(C)  AA

(D)  ZZ

Ans: (B)

9. 17 : 102 :: 23 : ?

(A)  112

(B)  216

(C)  138

(D)  413

Ans: (C)

10. 25 : 36 :: ?

(A)  25 : 49

(B)  9 : 25

(C)  16 : 25

(D)  81 : 121

Ans: (C)

11. 21 : 65 :: 31 : ?

(A)  78

(B)  85

(C)  80

(D)  95

Ans: (D)

Directions –(Q. 12 to 13) In the question one/two statements are given followed by conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions/assumptions, if any, follows from the given statements.

12. Statements :

1. All student are girls.

2. Some students are not talented.

Conclusion:

I. No student is talented.

II. Some girls are talented.

(A)  Both I and II follow

(B)  Neither I nor II follows

(C)  Only II follows

(D)  Only I follows

Ans: (C)

13. Statements :

1. Tigers do not fly.

2. Hens do not fly.

Conclusion :

I. Tigers are birds.

II. All  birds connate fly.

(A)  Either I or II follows

(B)  Only I follows

(C)  Only II follows

(D)  Neither I nor II follows

Ans: (D)

14. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Question Figures

Answer Figures

Ans: (B)

15. 3,  9,  21,  45, ?

(A)  78

(B)  54

(C)  87

(D)  93

Ans: (D)

16. 

(A)  6

(B) 

(C) 2

(D) 

Ans: (C)

17. 11, 12, 16, 25, ?

(A)  49

(B)  45

(C)  43

(D)  41

Ans: (D)

18. CDDP    DEER         EFFT          FGGV         GHHX        ?

(A)  HJJY

(B)  ZIIH

(C)  HIIZ

(D)  HIJZ

Ans: (C)

19. Lmnmnopnopqr…?….

(A)  Lmnop

(B)  opqrs    

(C)  npqrs

(D)  pqrst

Ans: (B)

20. R I A T N I E ?

(A)  B

(B)  A

(C)  D

(D)  C

Ans: (A)

Directions – (Q. 21 to 28) Find the odd word / number / letters / number pair from the given alternatives.

21. (A)  Nephrology

      (B)  Pathology

     (C)  Astrology

     (D)  Entomology

Ans: (C)

22. (A)  Decoding

     (B)  Cycling

     (C)  Reasoning

     (D)  Analogy

Ans: (B)

23. (A)  778

     (B)  895

     (C)  976

     (D)  997

Ans: (D)

24. (A)  prrsuu

     (B)  accdff

    (C)  mnnoqq

    (D)  egghjj

Ans: (C)

25. (A)  OQTX

     (B)  XZCG

     (C)  JMNQ

     (D)  EGJN

Ans: (C)

26. (A)  NMOK

      (B)  PKQJ

      (C)  RLSK

      (D)  TGUF

Ans: (C)

27. (A)  stare

      (B)  look

      (C)  hug

      (D)  glance

Ans: (C)

28. (A)  8

      (B)  96

      (C)  111

      (D)  87

Ans: (A)

29. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Question Figures

Answer Figures

Ans: (B)

30. If a mirror is placed on the line MN, then which of the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Question Figures

Answer Figures

Ans: (C)

31. Two cars started from a particular spot. The car A ran straight at the speed of 30 kmph for 2 hours north and then took a right turn. It ran 40 km and again turned right. It stopped after 30 km. The car B ran straight towards east at the speed of 20 kmph for 2 hours and turned left. It ran for 10 km and then stopped. How far were these two cars from each other when both toe them stopped at last?

(A)  17 km

(B)  18 km

(C)  19 km

(D)  20 km

Ans: (D)

32. In a certain code language, if the word ‘RHOMBUS’ is coded as TJQODWU, then how is the word ‘RECTANGLE’ in that language?

(A)  TGFWEPING

(B)  TGEVCPING

(C)  TGEWDPING

(D)  TGEVCPIMG

Ans: (B)

Directions – (Q. 33 to 35) Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

33. 1. Village    2. State

      3. Nation    4. District

(A)  1 4 2 3

(B)  4 2 3 1

(C)  1 2 4 3

(D)  2 3 1 4

Ans: (A)

34. 1. Branches 2. Root

       3. Trunk     4. Leaf

       5. Flower

(A)  4 1 3 2 5

(B)  1 2 3 4 5

(C)  2 3 1 4 5

(D)  4 3 1 2 5

Ans: (C)

35. 1. Adult hood

      2. Baby hood

      3. Childhood

      4. Infancy

(A)  4 3 2 1

(B)  4 2 3 1

(C)  4 3 1 2

(D)  4 1 2 3

Ans: (B)

Directions- (Q. 36 to 37) Select the missing number from the given responses.

36. 20   30      12

       3      4        8

      80      ?      116

(A)  60

(B)  120

(C)  100

(D)  140

Ans: (D)

37. 

13 15 12
02 04 05
04 05 08
30 65 ?

(A)  64

(B)  65

(C)  69

(D)  68

Ans: (D)

38. If       44 + 12 = 30,

                77 + 14 = 61,

                84 + 16 = 66

then what should be for following :

                44 + 22 = ?

(A)  20

(B)  32

(C)  28

(D)  24

Ans: (A)

39. Ashok is heavier than Gopal. Mahesh is lighter than Jayesh. Prashant is heavier than Jayesh but lighter then Gopal. Who among them is heavier.

(A)  Prashant

(B)  Gopal

(C)  Ashok

(D)  Mahesh

Ans: (C)

40. Find the number of minimum straight lines required to make figure?


(A)  19

(B)  17

(C)  13

(D)  15

Ans: (C)

41. If 7x = 8k and 5y = 6k, then the value of ratio x is to y is –

(A)  20 : 21

(B)  21 : 20

(C)  35 : 48

(D)  48 : 35

Ans: (A)

42. Write the number of space enclosed by rectangle and circle but not by triangle?


(A)  3

(B)  4

(C)  1

(D)  2

Ans: (B)

43. Which answer figure all complete the pattern in the question figure?

Question Figures

Answer Figures

Ans: (B)

44. How many triangle are there in the figure?


(A)  20

(B)  16

(C)  10

(D)  7

Ans: (B)

45. Select the set of symbols which can be fitted correctly in the following equation:

8…4…2…6…3 = 32

(A)  +, ×, ÷, −

(B)  −, ×, ÷, +

(C)  +, ÷, ×, −

(D)  ×, −, +, ÷

Ans: (D)

46. Ramu’s mother has three sons. The eldest one is called Onekari, the second one is called Twokari. Then the third son’s name is ….?

(A)  Nokari

(B)  Teenkari

(C)  Sandu

(D)  Ramu    

Ans: (D)

47. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘M’ can be represented by 01, 14 etc., and ‘S’ can be represented by 58, 77 etc. Similarly, you have  to identify the set for the word ‘ROHAN’


(A)  11, 75, 00, 55, 10

(B)  11, 57, 00, 55, 12

(C)  32, 67, 41, 55, 12

(D)  32, 75, 21, 55, 10

Ans: (A)

48. In the given figure, the circle stands for intelligent, square for hard working, triangle for Post-graduate and the rectangle for loyal employees. Study the figure and answer the following questions.

Employees who are intelligent, hardworking and legal but not post graduate are represented by –


(A)  3

(B)  11

(C)  5

(D)  4

Ans: (D)

49. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

KILOMETERS

(A)  MEET

(B)  TREES

(C)  OIL

(D)  STREET

Ans: (D)

50. Pick the odd number from the sequence below :

2, 3, 6, 7, 11, 15, 30

(A)  7

(B)  6

(C)  30

(D)  11

Ans: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...