SBI Assistant Manager System (ITSO) Examination 2015 Quantitative Aptitude Question Paper with Answer Key

SBI Assistant Manager System (ITSO) Exam., 2015

Quantitative Aptitude

Directions – (Q. No. 1-5) In the following questions two equations numbered I and II are given you have to solve both the questions and given answer. It-

(A) x > y

(B) x ≥ y

(C) x < y

(D) x ≤ y

(E) x = y or relationship cannot be established

1. I. x2 + 5x + 6 = 0

   II. 2y2 + 7y + 6 = 0

Ans : (D)

2. I. x2 – 13x + 40 = 0

    II. y2 – 11y + 28 = 0

Ans : (E)

3. I. x2 – 10x + 24 = 0

    II. 3y2 – 19y + 28 = 0

Ans : (B)

4. I. 14 x2 – 13x + 3 = 0

    II. 99y2 – 62y + 8 = 0

Ans : (E)

5. I. 2x2 – 15x + 28 = 0

    II. 2y2 – 21y + 54 = 0

Ans : (C)

6. There are two bags A and B. Bag A contains 6 red balls and 10 green balls and Bag B contains 4 red balls and 6 green balls. One bag is selected at random. From the selected bag one bal is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is red ?

(A)  27/80

(B)  31/80

(C)  39/80

(D)  29/80

(E)  33/80

Ans : (B)

7. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. What is the ratio of their speeds.

(A)  1 : 3

(B)  3 : 2

(C)  3 : 4

(D)  1 : 2

(E)  2 : 1

Ans : (B)

Directions (Q. 8-13) What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

8. 1 2  6  21  ?  445

(A)  150

(B)  185

(C)  84

(D)  292

(E)  88

Ans : (E)

9. 15 19  83  119  631  ?

(A)  731

(B)  693

(C)  712

(D)  683

(E)  None of these

Ans : (A)

10. ?  6  3  3  6  24  192

(A)  12

(B)  3

(C)  9

(D)  24

(E)  16

Ans : (D)

11. 43  69  58  84  73  ?

(A)  62

(B)  98

(C)  109

(D)  63

(E)  None of these

Ans : (E)

12. 3 3  6.4  11.5  18.3   ?

(A)  21.8

(B)  25.6

(C)  27.4

(D)  32.3

(E)  26.8

Ans : (E)

13. 16 18  28  54  ?  186

(A)  112

(B)  104

(C)  124

(D)  82

(E)  None of these

Ans : (B)

14. A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of a year, the amount he would have gained by way of interest is how much ?

(A)  Rs. 120

(B)  Rs. 121

(C)  Rs. 123

(D)  Rs. 122

(E)  Rs. 119

Ans : (B)

15. Fifty-three per cent of number is 358 less than the square of 26. What is the value of three fourth of 23 per cent of that number ?

(A)  101

(B)  109.5

(C)  113

(D)  103.5

(E)  None of these

Ans : (D)

Directions – (Q. 16-20) What should come in place of question mark (?) in the following question ?

16. (8)75 × (4096)0.25 ÷ (64)1 = (8) ?

(A)  2.25

(B)  3.0

(C)  3.25

(D)  3.50

(E)  3.75

Ans : (E)

17. 

(A)  36

(B)  39

(C)  42

(D)  45

(E)  48

Ans : (B)

18. 8% of 550 – 3.2% of 750 = ?

(A)  5.4

(B)  4.8

(C)  4.2

(D)  3.6

(E)  2.4

Ans : (E)

19. 

(A)  476

(B)  676

(C)  784

(D)  1024

(E)  1156

Ans : (B)

20. 5% of 8924.19 + 22% of 5324.42 = ?

(A)  6278

(B)  6128

(C)  6228

(D)  5624

(E)  6838

Ans : (E)

21. How many ways are there in selecting 5 members from 6 males and 5 females, consisting 3 males and 2 females ?

(A)  200

(B)  300

(C)  400

(D)  500

(E)  550

Ans : (A)

Directions- (Q. 22-27) Data regarding number of boys and girls studying is standard X of five different schools.


22. What is difference between total number of boys studying in schools B and C together and the total number of girls in the same schools together ?

(A)  350

(B)  200

(C)  400

(D)  309

(E)  370

Ans : (A)

23. The number of students (boys and girls together) studying in school B are what per cent less than that in school D ?

(A)  20

(B)  15

(C)  40

(D)  25

(E)  30

Ans : (E)

24. Number of students (boys and girls together) in standard V of school E is 20% less than those in standard X of the same school. How many students study in standard V in the same school ?

(A)  506

(B)  472

(C)  420

(D)  464

(E)  524

Ans : (B)

25. Number of boys studying in school E is what per cent more than the number of boys studying in school A ?

(A)  48

(B)  52

(C)  32

(D)  45

(E)  64

Ans : (B)

26. What is the respective ratio between the number of students (boys and girls together) studying in school A and that in school C ?

(A)  7 : 11

(B)  25 : 27

(C)  21 : 23

(D)  21 : 22

(E)  27 : 25

Ans : (C)

27. What is the average number of girls studying in schools C, D and E

(A)  180

(B)  150

(C)  250

(D)  205

(E)  210

Ans : (E)

Directions – (Q. No. 28-33) Study the following table carefully and answer the question given.

Note – Faculty Members consist of only Professors and Associate Professors in the given Universities.

28. The number of male Associate Professors in University A is what per cent of the number of female Associate Professors in the same university ?

(A)  26

(B)  28

(C)  22

(D)  15

(E)  25

Ans : (E)

29. What is the average number of Associate Professor in Universities C and D together ?

(A)  54

(B)  50

(C)  52

(D)  48

(E)  46

Ans : (D)

30. The total number of Professors in Universities A and C together is approximately what per cent less than the total number of Associate Professors in the same Universities together ?

(A)  37

(B)  58

(C)  48

(D)  42

(E)  28

Ans : (D)

31. What is the respective ratio between the number of female professors in University B and that in University D ?

(A)  17 : 11

(B)  13 : 11

(C)  15 : 11

(D)  17 : 12

(E)  13 : 12

Ans : (E)

32. What percentage of the total number of faculty members in Universities A and B together are male Associate Professors ?

(A)  12

(B)  14.5

(C)  15

(D)  13

(E)  16.5

Ans : (C)

33. What is difference between the total number of male faculty members in Universities B and D together and the total number of female faculty members in Universities A and C together ?

(A)  60

(B)  69

(C)  75

(D)  72

(E)  70

Ans : (E)

34. The cylinder of radius 8 m and height 10 m is melted down and all the metal is used to recast a new solid cylinder with radius 12 m. What is the height of the new cylinder ? (in m)

(A) 

(B)  6

(C)  7

(D) 

(E) 

Ans : (A)

35. The cost prices of two tables are same. One is sold at a profit of 20% and the other for Rs. 340 more than the first one. If the overall profit earned after selling the tables is 24%, what is the cost price of each table ?

(A)  Rs. 4400

(B)  Rs. 3500

(C)  Rs. 4800

(D)  Rs. 4250

(E)  Rs. 3820

Ans : (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...