SBI P.O. (Pre.) Examination Held on 06-05-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

SBI P.O. (Pre.) Examination Held on 06-05-2017

Reasoning

1. C is the mother-in-law of Z. Z is the only child of P. P is the grandfather of S. S is the niece of T. If C has only one daughter, how is T definitely related to Z?

(A)  Daughter-in-law

(B)  Brother-in-law

(C)  Sister

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (B)

2. In vertical queue of 15 people all facing north with equal distance between each other, P stands third from one of the extreme ends of the queue. Only six people stand between P and A. The number of people standing before A is same as that standing after G. Q stands exactly between A and G. How many people stand after Q?

(A)  Seven

(B)  Four

(C)  Twelve

(D)  Fourteen

(E)  None of the above

Answer: (A)

Directions – (Q. 3-7) Study the given information carefully to answer the given questions-

Eight people – J, K. L, M, N, O, P and Q were born in different years viz. 1955, 1963, 1977, 1982, 1988, 1993, 2000 and 2006, but not necessarily in the same order.

Note- (A) All calculations are done with respect to the present year, 2017 assuming the month and date to be the same as that of the years of birth as mentioned above.

  (B) Each person is assumed to be born on the same date and same month of respective years.

M was born after 1993. The sum of the present ages of M and Q is 46. The difference between the present ages of Q and P is 5. L’s age is exactly divisible by 9. The difference between the present ages of N and J is less than 6. J is older than N. O was born in an even numbered year. O is not 11 year old.

3. How many person/s is/are younger than M?

(A)  Three

(B)  One

(C)  Two

(D)  None

(E)  More than three

Answer: (D)

4. Which of the following statements is true regarding K as per the given arrangement?

(A)  The difference between the present ages of K and P is less than 12

(B)  K was born in an even numbered year

(C)  None of the given statements is true

(D)  K is younger than L.

(E)  K is 11 years old

Answer: (C)

5. If A is older than O, but younger than J, then which of the following can possibly be the present age of A (in years)?

(A)  31

(B)  13

(C)  15

(D)  34

(E)  28

Answer: (E)

6. Who amongst the following was born in the year 1977?

(A)  J

(B)  K

(C)  L

(D)  P

(E)  N

Answer: (D)

7. Which of the following represents the presents ages of J and L (in years) respectively?

(A)  35, 54

(B)  24, 40

(C)  24, 62

(D)  29, 54

(E)  29, 40

Answer: (D)

Directions – (Q. 8-10) Study the following information and answer the given questions-

    Each of the six stores – D, E, F, G, H and I sold different number of fruits in one day. Only two stores sold less fruits than I. F sold less fruits than D but more than G and I. G sold less fruits than I. H sold more fruits than D. The store which sold the third lowest number of fruits sold 62 fruits.

(Note – The number of fruits sold is in whole numbers).

8. If the total number of fruits sold by E is 60, with reference to the total number of fruits sold, If E + D = 135, then D + F = …….?

(A)  122

(B)  111

(C)  129

(D)  139

(E)  150

Answer: (D)

9. If the total number o fruits sold by E is 60, then who amongst the following sold the lowest number of fruits?

(A)  G

(B)  D

(C)  F

(D)  Cannot be determined

(E)  E

Answer: (D)

10. How many fruits did H probably sell?

(A)  61

(B)  54

(C)  81

(D)  49

(E)  30

Answer: (C)

11. In a certain code language, ‘out of order’ is written as ja bi gf’, ‘order of court’ is written as ‘st gf ja’ and ‘out of court’ is written as ‘dc st bi’. How is ‘order’ written in that code language (All the given codes are two letter codes only)?

(A)  Either ‘dc’ or ‘st’

(B)  dc

(C)  st

(D)  Either ‘gf’ or ‘ja’

(E)  bi

Answer: (D)

12. What should come in place of $ and # respectively in the expression V > U > L ≥ T $ R; M ≥ O # V, so that the expression R < M definitely holds true?

(A)  >, >

(B)  <, <

(C)  ≤, <

(D)  None of those given as options

(E)  Relationship cannot  be possible

Answer: (A)

Directions – (Q. 13-15) In this questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer-

(A) Only conclusion I is true

(B) Only conclusion II is true

(C) Either conclusion I or II is true

(D) Neither conclusion I nor II is true

(E) Both conclusion I and II are true

13. Statements : S ≤ P ≤ A ≥ R ≥ O; E ≥ L ≥ A ≤ W ≤ Y

Conclusions I. E ≥ S

II. O ≤ Y

Answer: (E)

14. Statements : C ≥ R ≥ E < A < P; G > I ≥ C ≤ O ≤ N

Conclusions : I. N ≥ P

II. G > A

Answer: (D)

15. Statements : C ≥ R ≥ E < A < P; G > I ≥ C ≤ O ≤ N

Conclusions : I. I > R

II. I = R

Answer: (C)

Directions – (Q. 16-20) Study the given information carefully to answer the given questions –

   A, B, C, D, P, Q, R and S have a party in either April or December of the same year which will be organized only on the four days viz. 4th, 17th, 20th and 29th of each month. No two people have a party on the same day.

A has a party in December on an odd numbered date. Only three people have a party between A and C. The number of people having a party after C is same as those having a party before B. Only one person has a party between P and B. P does not have to arrange a party in April. Both S and R have to arrange a party on the same month. S has to party on one of the days after R. Only two people have to arrange a party between S and Q. D have to arrange a party on 4th April.

16. How many people have to attend a party between Q and D?

(A)  None

(B)  One

(C)  Three

(D)  Two

(E)  More than three

Answer: (E)

17. When does Q have to arrange party?

(A)  4th April

(B)  29th December

(C)  17th December

(D)  Cannot be determined

(E)  20th April

Answer: (C)

18. Who among the following have to arrange a party on 4th April and 4th December?

(A)  B, C

(B)  R, S

(C)  P, B

(D)  B, D

(E)  P, C

Answer: (D)

19. Which of the following statements is true with respect to the given information?

(i) S has to arrange a party on 4th December.

(ii) Only two people have to arrange a party between A and Q.

(iii) C has to arrange a party on one of the days after R.

(A)  None of the given statements is true

(B)  Both (i) and (ii)

(C)  Both (ii) and (iii)

(D)  Only (i)

(E)  Only (iii)

Answer: (E)

20. In the given arrangement, If Q and A interchange their position and so do C and P, then how many people will have to arrange a party between A and C?

(A)  Three

(B)  Two

(C)  One

(D)  More than three

(E)  None

Answer: (E)

Directions – (Q. 21-25) Eight persons – A, B, C, D, P, Q, R and S all of them facing north in a straight line. Each person is having different age 14, 16, 21, 26, 28, 17, 29 and 31.

   B sits one of the extreme end of the line. Q’s age is not a prime number. There are three persons sits between one whose age is 16 and B. One whose age is 29 sits second to the left of C. C sits to the right of one whose age is 16 but not immediately. D sits to the third position from the left end. The one who is eldest among all is not an immediate neighbour of D, who is not eldest among all. P sits to the immediate right of one who is eldest. C’s age is neither 14 nor 17. Difference of D’s immediate neighbour’s age is 5. There are two persons sits between one whose age is 26 and S, who sits to the right of one whose age  is 26. R is not an immediate left of S. Q sits third to the right of A.

21. Who among the following persons sits second to the right of S?

(A)  B

(B)  C

(C)  Q

(D)  A

(E)  None of these

Answer: (C)

22. What is the age of one who sits to the immediate right of P?

(A)  17

(B)  28

(C)  14

(D)  26

(E)  Cannot be determined

Answer: (A)

23. Four of the following five are alike certain way based on the arrangement and hence form a group. Which one does not belong to that group?

(A)  14, R

(B)  P, 21

(C)  26, B

(D)  Q, 29

(E)  S, 21

Answer: (B)

24. Who among the following person are immediate neighbours of one whose age is 14?

(A)  R and Q

(B)  C and S

(C)  S and B

(D)  R and C

(E)  None of the above

Answer: (D)

25. Which of the following statement is/are definitely true?

(A)  One who sits third to the right of S is Q, whose age is 14

(B)  A’s immediate neighbours age is consecutive numbers

(C)  R is an immediate neighbour of S and C

(D)  A’s age is 21 and R’s age is not a prime number

(E)  Both B and D

Answer: (B)

26. A person starts from point A, walks 7m towards north and reaches Point B. He then takes right turn, followed by a right turn and walks for 10 m. He then takes a right turn and walks 14 m. He takes a final left turn, walks 3m and reaches Point C. Point Z is 10 m to the north of Point C. Point Z is in which direction with respect to Point B?

(A)  North-West

(B)  South-East

(C)  South-West

(D)  East

(E)  None of the above

Answer: (C)

27. Five movies- D, E, F, G and H are to be release on five different days of the same week starting from Monday and ending on Friday, but not necessarily in the same order. E will be released on one of the days after Tuesday but not on Wednesday. Only two movies will be released between E and F. D will be released immediately before F. Only one movie will be released between D and H, which move is released immediately after G?

(A)  Cannot be determined

(B)  H

(C)  E

(D)  D

(E)  None of the above

Answer: (C)

Directions – (Q. 28-32) Read the given information to answer the given questions-

   Eight people viz-Z, V, N, E, L, Q, H and U live on eight different floors of a building. The ground floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so till the topmost floor is numbered eight. All of them play a different video games viz. Batman, Darkstone, Gothic, Magicka, Jurassic Park, Rayman, Payday and Victoria.

(Note– None of the given information is necessarily in the same order.)

E lives on floor number two. No one lives between E and the one who plays Batman. Only four people live between U and the one who plays Batman. Only one person lives between U and the one who plays Magicka. The one who plays Magicka does not live on the topmost floor. As many people live between the one who plays Batman and Magicka as between L and Q. L lives on an odd numbered floor above Q. As many people live between the one who plays Batman and Q as between the one who plays Darkstone and Q. The one who plays Payday lives on an even numbered floor immediately above the one who plays Victoria but not floor be low two. Only two people live between H and Z. H lives on one of the floors above Z. The one who plays rayman lives immediately below the one who plays Gothic. Only one people live between V and N. V lives on one of the floors above N.

28. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which one of the following does not belong to the group?

(A)  V-Floor number six

(B)  Q-Victoria

(C)  Z-Magicka

(D)  N-Victoria

(E)  E-Dark Stone

Answer: (C)

29. Who plays Jurassic Park?

(A)  E

(B)  Z

(C)  L

(D)  H

(E)  N

Answer: (D)

30. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(A)  Z lives on floor number five

(B)  Q plays Magicka

(C)  Only one person lives between U and H

(D)  V lives immediately above E

(E)  All the given statements are true

Answer: (E)

31. Which game does U play?

(A)  Victoria

(B)  Payday

(C)  Rayman

(D)  Darkstone

(E)  Batman

Answer: (B)

32. How many people live between the one who plays Gothic and U?

(A)  Three

(B)  Two

(C)  One

(D)  Four

(E)  None

Answer: (B)

33. In the number 2698345, three is subtracted from each digit greater than five. Five is added to each digit less than four. All other digits are kept unchanged. In the new number thus formed, which of the following digits will appear more than once?

(A)  None

(B)  Only 3

(C)  Both 3 and 6

(D)  Both 3 and 4

(E)  Only 5

Answer: (E)

34. Leena placed 4 envelops-A, B, C and D above one another but not necessarily in the same order. She kept on of the items in each of the envelopes-Tickets, Passport, Marksheets and Stationary but not necessarily in the same order. The envelope containing Passport is kept immediately below A. No envelope is kept between A and C. The envelope containing Tickets is kept immediately above the envelope containing Marksheets. A does not contain Marksheets. What is the position of the envelope containing Stationary from the top of the stack?

(A)  Fourth

(B)  Cannot be determined

(C)  Second

(D)  First

(E)  Third

Answer: (B)

35. In which of the following expression does the expression K > N definitely holds false?

(A)  Q ≤ U = B ≤ K; N < T < Q< R

(B)  Q = U = B < K; N < T < Q > R

(C)  Q < U < B > K: N = T < Q > R

(D)  Q = U ≤ B < K; N ≤ T ≤ Q > R

(E)  None of the above

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...