SBI PO (Pre.) Examination 2nd Shifting Held on 29-04-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

SBI PO (Pre.) Examination 2nd Shifting Held on 29-04-2017

Quantitative Aptitude

Directions- (Q. 1-5) Refer to the pie chart and answer the given question.

1. The average number of jacket sold by store A in 2004 and 2005 is 345. The average number of jacket sold by store E in 2004 and 2005 is 452. What is the difference between number of jackets sold by store A and that by store E in 2005?

(A)  125

(B)  143

(C)  131

(D)  147

(E)  79

Answer: (E)

2. Store D sold only two types of jackets-leather and woolen. If the number of leather jackets sold by store D is 84, what is the respective ratio between the number of leather and woolen jackets sold by store D?

(A)  14 : 11

(B)  12 : 9

(C)  14 : 13

(D)  7 : 6

(E)  12 : 7

Answer: (A)

3. Number of jackets sold by store C increased by 50% from 2004 to 2005 and decreased by 25% from 2005 to 2006, what was the number of jackets sold by store C in 2006?

(A)  130

(B)  135

(C)  145

(D)  125

(E)  140

Answer: (B)

4. What is the total number of jackets sold by stores D and F together?

(A)  440

(B)  405

(C)  475

(D)  480

(E)  455

Answer: (B)

5. What is the central angle corresponding to the number of jackets sold by store F?

(A)  61.2°

(B)  58.6°

(C)  62.8°

(D)  54.4°

(E)  65.4°

Answer: (A)

6. A jar had a certain quantity (in litre) of water, to which the pure milk of seven times the quantity of water was added. 8 litre of the mixture was taken out and replaced with 10 litre of pure milk, as result of which milk constituted 90% of the resultant mixture. What was the initial quantity of water in the jar?

(A)  12 litres

(B)  3 litres

(C)  4 litres

(D)  6 litres

(E)  7 litres

Answer: (D)

Directions – (Q. 7-11) Study the following table and answer the given question.

Note- Total Employees : Total Gazetted employees + Total Non-Gazetted employees.

7. The number of Gazetted employees (both male and female) in Company D are what per cent more than those in Company C?

(A)  15

(B)  25

(C)  10

(D)  30

(E)  20

Answer: (E)

8. The number of male non-gazetted employees in Company A and those in Company C are equal. If the respective ratio between female Non-Gazetted employees in Company A and those in Company C is 11 : 17, what is the number of male non-Gazetted employees in Company A?

(A)  65

(B)  55

(C)  50

(D)  60

(E)  75

Answer: (A)

9. What is the difference number of male gazetted employees in Company A and those in Company D?

(A)  195

(B)  208

(C)  204

(D)  218

(E)  214

Answer: (B)

10. What is the average number of female gazetted employees in Company A and those in Company B?

(A)  380

(B)  385

(C)  370

(D)  390

(E)  350

Answer: (A)

11. If in Company B, 148 females are non-gazetted employees, approximately what per cent less than females are gazette employees?

(A)  59

(B)  73

(C)  65

(D)  64

(E)  78

Answer: (B)

12. The respective ratio between present ages of P and Q is 9 : 5. The respective ratio between P’s age 6 years hence and Q’s age 5 years ago is 12 : 5. What is the respective ratio between P’s age 12 years ago and Q’s age 6 years hence?

(A)  5 : 3

(B)  7 : 6

(C)  9 : 7

(D)  11 : 6

(E)  4 : 3

Answer: (B)

Directions – (Q. 13-17) In this question two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and choose the appropriate option.

13. (I) x2 + 13x + 40 = 0

(II) y2 + 7y + 12 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x < y

(C)  x ≤ y

(D)  Relationship between x and y cannot be established

(E)  x > y

Answer: (B)

14. (I) 2x2 – 17x + 36 = 0

(II) 2y2 – 15y + 28 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x < y

(C)  x ≤ y

(D)  Relationship between x and y cannot be established

(E)  x > y

Answer: (A)

15. (I) 3x2 – 13x + 12 = 0

(II) 2y2 – 9y + 10 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x < y

(C)  x ≤ y

(D)  Relationship between x and y cannot be established

(E)  x > y

Answer: (D)

16. (I) x2 = 49

(II) y2 – 15y + 56 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x < y

(C)  x ≤ y

(D)  Relationship between x and y cannot be established

(E)  x > y

Answer: (C)

17. (I) 3x2 + 10x + 8 = 0

(II) 3y2 + 10y + 7 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x < y

(C)  x ≤ y

(D)  Relationship between x and y cannot be established

(E)  x > y

Answer: (D)

18. A rectangular plot, 26 m long and 18 m wide, has two concrete crossroads (of same width) running in the middle of the plot (one parallel to length and the other parallel to breadth). The rest of the plot is used for gardening. If the area used for gardening is 345 sq. m, what is the width of the roads?

(A)  2 m

(B)  3.5 m

(C)  4 m

(D)  3 m

(E)  2.5 m

Answer: (D)

19. The average runs scored by a batsman in forty-five matches were 42 runs. The difference between his highest and lowest runs scored was 114. If those two matches (on which he scored the highest and the lowest runs) are excluded, his average score will be 40. What will be his lowest score?

(A)  25

(B)  32

(C)  34

(D)  28

(E)  36

Answer: (D)

20. Sonu invested a certain sum (Rs x) in scheme A (offering compound interest compounded annually) @20% p.a. for two years and  in scheme B (offering simple interest p.a.) @16% p.a. for five years. If the difference between the amounts he earned from both schemes was Rs 3,510, how much did he invest in scheme A?

(A)  Rs 6,000

(B)  Rs 7,000

(C)  Rs 6,500

(D)  Rs 7,500

(E)  Rs 14,625

Answer: (E)

21. Cars M and N started from at the same time from place A and place B respectively. They travelled towards each other @35 kmph and @45 kmph respectively. When these cars met it was found that one of the cars had travelled 114 km more than the other. What is the distance between the two places (A and B) ? (In km)

(A)  570

(B)  760

(C)  820

(D)  855

(E)  912

Answer: (E)

22. Mallika purchased 30 kg of rice @ Rs24/- per kg and another 20 kg of rice at a certain rate. She mixed the two and sold the entire quantity @ Rs 38.12 per kg and made 40% overall profit. At what price kg did she purchased the lot of other 20 kg rice (Approx.)?

(A)  Rs 29.50

(B)  Rs 28.50

(C)  Rs 28

(D)  Rs 25.50

(E)  Rs 32

Answer: (E)

23. Kanika keeps aside 24% of his monthly salary for monthly expenses. From the remaining salary, he gave 1/4 to his mother and kept the remaining in his bank account. Difference between the amounts he gave to his mother and that he kept in h is bank account was Rs 11,400. What is Kanika’s monthly salary?

(A)  Rs 20,000

(B)  Rs 40,000

(C)  Rs 25,000

(D)  Rs 30,000

(E)  Rs 35,000

Answer: (D)

Directions – (Q. 24-28) What will come in place of question mark (?) in the given number series?

24. 103.1 100.8 96.2 87 ? 31.8

(A)  71.2

(B)  53.6

(C)  54.4

(D)  68.6

(E)  64.3

Answer: (D)

25. 126 64 34 20 14 ?

(A)  11

(B)  10

(C)  6

(D)  8

(E)  12

Answer: (E)

26. 3 5 12 38 154 ?

(A)  611

(B)  582

(C)  402

(D)  344

(E)  722

Answer: (E)

27. 18 8 6 8 24 ?

(A)  132

(B)  145

(C)  194

(D)  176       

(E)  182

Answer: (D)

28. 84 89 72 109 ? 145

(A)  35

(B)  56

(C)  71

(D)  53

(E)  44

Answer: (E)

29. A boat takes 7 hours 3 minutes to travel 90 km upstream. The respective ratio between the speed of the boat downstream and the speed of the boat upstream is 3 : 2. How much time will the boat take to cover 108 km downstream?

(A)  8 hours

(B)  5 hours

(C)  6 hours 25 minutes

(D)  4 hours 30 minutes

(E)  4 hours 25 minutes

Answer: (A)

30. A and B started a business by investing Rs 12,000 and Rs 18000 respectively. After 4 months C joined him with an amount equal to that invested by A. After 2 months of C’s joining. A and B withdraw 1/4 of their respective payments. If they earned an annual profit of Rs 91,500, what is C’s share of annual profit (Approx.)?

(A)  Rs 32,000

(B)  Rs 18,000

(C)  Rs 28,000

(D)  Rs 20,000

(E)  Rs 21,372

Answer: (E)

Directions – (Q. 31-35) What approximate value will come in place of question-mark (?) in the given question ? (You are not expected to calculate the exact value).

31. 79.99% of 799 + 35.01 × 1.99 = ?

(A)  790

(B)  690

(C)  710

(D)  750

(E)  650

Answer: (C)

32. 1649.99 – ? = 899 ÷ 2.01

(A)  1200

(B)  1280

(C)  1260

(D)  900

(E)  1410

Answer: (A)

33. 61 ÷ 4 + 29.99 ×01 = ?

(A)  125

(B)  75

(C)  90

(D)  60

(E)  105

Answer: (E)

34. 39.99% of 149.97 + 35.08% of 199 = ?

(A)  190

(B)  170

(C)  130

(D)  95

(E)  110

Answer: (C)

35. (2569.95 + 769.87) ÷61 = 749 + ?

(A)  610

(B)  760

(C)  780

(D)  920

(E)  940

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...