SBI PO (Pre.) Examination Held on 09-07-2016 Quantitative Aptitude Question Paper With Answwer Key

SBI PO (Pre.) Examination Held on 09-07-2016

Quantitative Aptitude

1. C is 20% more efficient than A. A and B together can finish a piece of work in 16 days. B and C together can do it in 15 days. In how many days A alone can finish the same piece of work?

(A)  42

(B)  48

(C)  54

(D)  36

(E)  45

Answer: (B)

2. A started a business with an investment of Rs 16,000. After 6 months from the start of the business, B and C joined with Rs 12,000 and Rs 18,000 respectively and A invested an additional amount of Rs 4000. If the difference between A’s share and B’s share in the annual profit is Rs 6000, what was the annual profit received?

(A)  Rs 17,600

(B)  Rs 13,200

(C)  Rs 14,300

(D)  Rs 16,500

(E)  Rs 11,000

Answer: (D)

3. Shiva gives 20% of her monthly salary to his mother, 50% of the remaining salary he invests in an insurance scheme and PPF in the respective ratio of 5 : 3 and the remaining he keeps in his bank account. If the sum of the amount he gives to his mother and that he invests in PPF is Rs 12,600, how much is Shiva’s monthly salary?

(A)  Rs 36,000

(B)  Rs 64,000

(C)  Rs 42,000

(D)  Rs 40,000

(E)  Rs 50,400

Answer: (A)

4. The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A and B) is 4 : 7. The respective ratio of the heights of cylinders A and B is 2 : 1. What is the respective ratio of volumes of cylinders A and B?

(A)  25: 42

(B)  23 : 42

(C)  32 : 49

(D)  30 : 49

(E)  36 : 49

Answer: (C)

5. At present, Aanshi is five years younger to Binny. Binny’s age twenty-years hence will be equal to twice of Aanshi’s age five years ago. What will be Binny’s age eight year  hence?

(A)  42years

(B)  35 years

(C)  30 years

(D)  40 years

(E)  48 years

Answer: (E)

Directions – (Q. 6-10) In this equation two equations numbered I and II are given . You have to solve both the equations and mark the appropriate option.

6. (I) 9x2 – 37x + 30 = 0

(II) 3y2 – 19y + 30 =0

(A)  Relationship between X and Y cannot be established

(B)  X < Y

(C)  X > Y

(D)  X ≤ Y

(E)  X ≥ Y

Answer: (D)

7. (I) 2x2 – 17x + 36 = 0

(II) 5y2 – 33y + 40 = 0

(A)  Relationship between X and Y cannot be established

(B)  X < Y

(C)  X > Y

(D)  X ≤ Y

(E)  X ≥ Y

Answer: (A)

8. (I) 12x2 – 23x + 11 = 0

(II) 21y2 – 20y + 4 = 0

(A)  Relationship between X and Y cannot be established

(B)  X < Y

(C)  X > Y

(D)  X ≤ Y

(E)  X ≥ Y

Answer: (C)

9. (I) x2 + 12x + 35 = 0

(II) 7y2 + 32y + 16 = 0

(A)  Relationship between X and Y cannot be established

(B)  X < Y

(C)  X > Y

(D)  X ≤ Y

(E)  X ≥ Y

Answer: (B)

10. (I) 25x2+ 20x + 3 = 0

(II) 4y2 + 11y + 6 = 0

(A)  Relationship between X and Y cannot be established

(B)  X < Y

(C)  X > Y

(D)  X ≤ Y

(E)  X ≥ Y

Answer: (C)

11. A number is such that when it is multiplied by 6, it gives another number with is more than 168 as the original number itself is less than 168. What is 15% of the original number?

(A)  8.4

(B)  7.8

(C)  6.6

(D)  8.8

(E)  7.2

Answer: (E)

12. Dharma invested Rs P for 3 years in scheme A which offered 12% p.a. simple interest. She also invested Rs P + 400 in scheme B which offered 10% compound interest (compounded annually), for 2 years. If the amount received from scheme A was less than that received from scheme B, by Rs 304, what is the value of P?

(A)  Rs 1400

(B)  Rs 1000

(C)  Rs 1500

(D)  Rs 900

(E)  Rs 1200

Answer: (E)

Directions – (Q. 13-17) Study the following table carefully and answer the question.

13. The number of students (both male and female) who are learning freestyle in schools C and D together is what per cent less than the number of students (both male and female) who are learning the same in schools A and B together?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (D)

14. What is the average number of students learning dance forms (other than freestyle) in schools B, C and D?

(A)  206

(B)  207

(C)  204

(D)  205

(E)  201

Answer: (B)

15. Out of the number of students (both male and female) learning freestyle in school B, 5/8 are 15 years or above. If out of the total students who are 15 years or above, 30% are females, what is the number of female students learning freestyle who are below 15 years?

(A)  35

(B)  42

(C)  32

(D)  46

(E)  40

Answer: (B)

16. What is the respective ratio between the total number of male students learning freestyle in schools A and C together and the total number of female students learning the same in the same schools together?

(A)  6 : 39

(B)  6 : 13

(C)  12 : 13

(D)  6 : 11

(E)  12 : 35

Answer: (B)

17. What is the difference between the number of male students studying freestyle in schools B and D together and the total number of female students studying the same in the same schools together?

(A)  22

(B)  18

(C)  26

(D)  16

(E)  12

Answer: (A)

18. Per cent profit earned when an article is sold for Rs 558 is double the per cent profit earned when the same article is sold for Rs 504. If the marked price of the article is 30% above the cost price, what is the marked price of the article?

(A)  Rs 585

(B)  Rs 595

(C)  Rs 624

(D)  Rs 590

(E)  Rs 546

Answer: (A)

Directions – What will come in place of question-mark (?) in the given number series?

19. 150  102  70  46  26  ?

(A)  7

(B)  13

(C)  8

(D)  2

(E)  12

Answer: (C)

20. 10  14  24  52  134  ?

(A)  351

(B)  302

(C)  368

(D)  341

(E)  378

Answer: (E)

21. 24  11  10  14  27  ?

(A)  67.5

(B)  60.5

(C)  66.5

(D)  61.5

(E)  62.25

Answer: (C)

22. 4500  900  90  6  ?  012

(A)  0.3

(B)  0.09

(C)  0.9

(D)  0.015

(E)  0.03

Answer: (A)

23. 8  7  12  33  128  ?

(A)  672

(B)  684

(C)  635

(D)  620

(E)  692

Answer: (C)

24. 3? × √170 = 183.998 ÷ 8.001 + 328.02

(A)  2

(B)  4

(C)  1

(D)  5

(E)  3

Answer: (E)

25. ?% of (230.02 ×89 – 559.85) = 960

(A)  20

(B)  80

(C)  50

(D)  70

(E)  75

Answer: (E)

26. 002 – 44.999 + 8.998 – 8.012 = ?

(A)  650

(B)  350

(C)  450

(D)  550

(E)  600

Answer: (C)

27. 98 ÷ 15.02 + 450.15 ÷ 8.9992 + 56.02 = ?

(A)  230

(B)  200

(C)  180

(D)  150

(E)  130

Answer: (E)

28. 25% of 459 + 65.01 ÷ 02 = ?

(A)  109

(B)  128

(C)  234

(D)  80

(E)  186

Answer: (B)

Directions- Refer to the bar graph and answer the given question.

29. In 2005, out of total number of application received for subjects A and B together, only 30% were accepted. What was the total number of applications accepted for subjects A and B together in 2005 ?

(A)  121

(B)  123

(C)  129

(D)  131

(E)  133

Answer: (B)

30. In 2004, 30% of applications received for subject A and 20% of applications received for subject B were from international students. What was the total number of International applicants for subjects A and B together in 2004 ?

(A)  91

(B)  97

(C)  89

(D)  93

(E)  87

Answer: (A)

31. If the respective ratio of total number of applications received for subjects A and B together in 2008 and 2009 is 3 : 4, what was the total number of applications received for subjects A and B together in 2009 ?

(A)  500

(B)  560

(C)  400

(D)  520

(E)  500

Answer: (B)

32. What is the average number of applications received for subject A in 2005, 2007 and 2008 ?

(A)  190

(B)  180

(C)  170

(D)  200

(E)  160

Answer: (A)

33. Number of applications received for subject B increase by what per cent from 2004 to 2006 ?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (C)

34. In a bag, there are 8 red balls and 7 green balls. Three balls are picked at random. What is the probability that two balls are red and one ball is green in colour?

(A)  28/65

(B)  22/65

(C)  37/65

(D)  3/13

(E)  1/13

Answer: (A)

35. A vessel contains 120 litres of mixture of milk and water in the respective ratio 11 : 4. Forty-five l itres of this mixture was taken out and replaced with 5 litres of water. What is the percentage of water in the resultant mixture?

(A)  35

(B)  30

(C)  25

(D)  20

(E)  15

Answer: (*)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...