SBI PO (Pre.) Examination Held on 1-7-2018 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

SBI PO (Pre.) Examination Held on 1-7-2018

Quantitative Aptitude

Directions- (Q. 1to 5) Bar graph given  below shows pens sold by retailer on five different days. Study the data carefully and answer the following questions-

1. Find the difference between total number of pens sold on Monday and Tuesday together to total number of pens sold on Thursday and Friday together?

(A) 15

(B) 10

(C) 5

(D) 20

(E) 0

Answer: (C)

2. Total number of pens sold on Saturday is 40% more than total number of pens sold on Wednesday. Find total number of pens sold on Friday and Saturday together?

(A) 92

(B) 110

(C) 72

(D) 108

(E) 85

Answer: (A)

3. Total number of pens sold on Tuesday are 25% more than total number of pens sold on Sunday. Find total number of pens sold on Sunday?

(A) 64

(B) 50

(C) 94

(D) 60

(E) 55

Answer: (D)

4. Out of total pens sold on Thursday, 20% are blue ink pen. Out of remaining 25% are red ink pen and remaining are black in pen. Find total number of blue and black ink pen sold on Thursday?

(A) 27

(B) 36

(C) 45

(D) 39

(E) 30

Answer: (B)

5. Out of total pens sold on Tuesday ratio between total defective pens sold to total pens sold is 7 : 15. Find total number of non-defective pens sold on Tuesday by retailer?

(A) 20

(B) 25

(C) 30

(D) 35

(E) 40

Answer: (E)

Directions- (Q. 6 to 10) – In each of given questions two quantities numbered I and II are given. You have to solve both the quantities and mark the appropriate answer.

6. Quantity :

(I) ‘x’ : x2 + x – 6 = 0

(II) ‘y’ : y2 + 7y + 12 = 0

(A) Quantity I > Quantity II

(B) Quantity I < Quantity II

(C) Quantity I ≥ Quantity II

(D) Quantity I ≤ Quantity II

(E) Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (C)

7. A’s efficiency is 25% more than B

Quantity:

(I) ‘x’ : A can do 5/6th of total work in ‘x’ days.

(II) ‘y’ : B can do 4/5th of total work ‘y’ days

(A) Quantity I > Quantity II

(B) Quantity I < Quantity II

(C) Quantity I ≥ Quantity II

(D) Quantity I ≤ Quantity II

(E) Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (B)

8. Sum of 8 consecutive even number is S1.

Quantity :

(I) Sum of second number and eight number in S1

(II) Sum of third number and sixth number in S1

(A) Quantity I > Quantity II

(B) Quantity I < Quantity II

(C) Quantity I ≥ Quantity II

(D) Quantity I ≤ Quantity II

(E) Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (A)

9. An article is sold at Rs 1,500 after allowing discount of 12.5% on Marked price.

Quantity :

(I) Rs 550

(II) Mark price of article.

(A) Quantity I > Quantity II

(B) Quantity I < Quantity II

(C) Quantity I ≥ Quantity II

(D) Quantity I ≤ Quantity II

(E) Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (B)

10. If a speed of boat is 500% more than the speed of a current.

Quantity :

(I) ‘x’ : If boat can travel a distance of 63 km in 3 hr., in downstream then ‘x’ is the speed of the boat in upstream (km/hr.)

(II) 15 km/hr

(A) Quantity I > Quantity II

(B) Quantity I < Quantity II

(C) Quantity I ≥ Quantity II

(D) Quantity I ≤ Quantity II

(E) Quantity I = Quantity II or No relation

Answer: (E)

Directions – (Q. 11 to 15) What number is wrong according to given number series pattern :-

11. 1, 3, 9, 31, 128, 651, 3913

(A) 9

(B) 1

(C) 128

(D) 31

(E) 3913

Answer: (C)

12. 291, 147, 75, 39, 22, 12, 7.5

(A) 22

(B) 291

(C) 147

(D) 75

(E) 7.5

Answer: (A)

13. 26, 27, 34, 58, 106, 186, 306

(A) 26

(B) 34

(C) 58

(D) 106

(E) 27

Answer: (E)

14. 9, 6, 6.1, 6.4, 7.9, 18.5, 112.9

(A) 6

(B) 5.9

(C) 6.1

(D) 18.5

(E) 112.9

Answer: (D)

15. 330, 80, 280, 120, 250, 130, 240

(A) 330

(B) 130

(C) 280

(D) 240

(E) 80

Answer: (B)

16. Sum of volume of cylinder (S) and volume of cone (C) is 2190π cm2 & height of both cylinder and cone is same i.e., 10 cm. If radius of cone is 15 cm then find the ratio of radius of S to radius of C?

(A) 1 : 2

(B) 3 : 4

(C) 2 : 5

(D) 4 : 5

(E) 3 : 5

Answer: (D)

17. In a box there are 6 blue ball, red balls & 10 green balls. Probability of choosing one red ball from the given box is 1/3. Then find the sum of red and blue balls in the box?

(A) 20

(B) 12

(C) 14

(D) 18

(E) 16

Answer: (C)

18. Sum of A’s and B’s age 6 years ago is 88. A’s age 18 years ago is equal to B’s age 6 years ago. Find the age of A two y ear hence?

(A) 58 years

(B) 64 years

(C) 42 years

(D) 52 years

(E) 48 years

Answer: (A)

19. Train A of length 120 m can cross a platform of length 240 m in 18 second the ratio of speed of train A and Train B is 4 : 5. Then find the length of Train B if train B can cross a pole in 12 seconds-

(A) 280 m

(B) 300 m

(C) 320 m

(D) 350 m

(E) 240 m

Answer: (B)

20. What is the probability of forming word from the letters of word ‘IMPEACH’ such that all vowels come together?

(A) 8/35

(B) 1/7

(C) 3/35

(D) 17/35

(E) 2/7

Answer: (B)

Directions – (Q. 21 to 25) Find the value of (?) in following approximation questions-

21. 2? = 32.01 ÷01 × 1023.99 ÷ 7.99

(A) 7

(B) 3

(C) 4

(D) 5

(E) 8

Answer: (D)

22. 

(A) 17

(B) 20

(C) 10

(D) 34

(E) 40

Answer: (A)

23. 

(A) 14

(B) 21

(C) 8

(D) 27

(E) 17

Answer: (E)

24. (? ÷97) × 12.08 = 20.12% of 1319.97

(A) 220

(B) 240

(C) 260

(D) 280

(E) 200

Answer: (A)

25. 

(A) 80

(B) 60

(C) 40

(D) 10

(E) 20

Answer: (D)

Directions- (Q. 26 to 30) Pie chart given below shows total number of workers in three different companies. Table given below shows ratio between officers and workers working in these companies. Study the data carefully and answer the following questions-

26. Find the ratio between total number of workers in company A and C together to total number of officers in company A and C together?

(A) 16 : 1

(B) 12 : 1

(C) 14 : 1

(D) 18 : 1

(E) 20 : 1

Answer: (C)

27. Total number of employees in company ‘B’ is how much more than total number of employees in company ‘C’-

(A) 174

(B) 194

(C) 204

(D) 214

(E) 184

Answer: (E)

28. Total number of officers in company ‘A’ is how much less than total number of officers in company ‘B’?

(A) 4

(B) 2

(C) 0

(D) 6

(E) 8

Answer: (A)

29. Total number of officers and workers in company D is 50% and 25% more than total number of officers and workers in company ‘C’ respectively. Find total number of employees in company ‘D’?

(A) 279

(B) 297

(C) 342

(D) 324

(E) 306

Answer: (B)

30. Find the difference between total number of workers in company ‘A’ and total number of works in company ‘B’ and ‘C’ together?

(A) 432

(B) 396

(C) 360

(D) 324

(E) 288

Answer: (D)

Directions- (Q. 31 to 35) There are three persons A, B and C who each invested in two different scheme S1 and S2. A invested Rs 80,000 for 2 year in scheme S1 and Rs 30,000 for 4 years in scheme S2. B invested Rs 30,000 for 3 year in S1 and he did not invest in scheme S2. B also obtained a profit of Rs 10,000 by selling his car, C invested Rs 50,000 for 5 years in scheme S1 and Rs 10,000 for 3 year in scheme S2. Total profit obtained from scheme S1 is 2 lakh and scheme S2 is Rs 90,000.

31. What is the ratio of total profit obtained by B and profit obtained by C from scheme S1

(A) 23 : 47

(B) 54 : 47

(C) 36 : 43

(D) 23 : 50

(E) 27 : 50

Answer: (D)

32. Profit obtained by A from scheme S1 is what per cent of profit obtained by C from scheme S2?

(A)  

(B)   

(C)  

(D)   

(E)  

Answer: (E)

33. If sum of investment of A in both schemes and total profit obtained by A from both scheme is invested at compound interest at the rate of 20% p.a. then find the total compound interest obtained in 2 years?

(A) Rs 1,08,240

(B) Rs 1,04,206

(C) Rs 1,05,208

(D) Rs 1,09,280

(E) Rs 1,06,220

Answer: (A)

34. What is the average of profit attained by A from scheme S1 and profit of C obtained from scheme S2?

(A) Rs 41,000

(B) Rs 42,000

(C) Rs 44,000

(D) Rs 55,000

(E) Rs 40,000

Answer: (A)

35. If A had invested his sum at Simple interest for 3 year at the rate of R% p.a. instead in scheme S1 and B has invested his sum at compound interest at (R + 5%) p.a. for 1 year and difference in interest obtained is Rs 30,000 then find value of R%-

(A) 10%

(B) 9%

(C) 15%

(D) 18%

(E) 12%

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...