SBI PO (Pre.) Examination Held on 29-04-2017 English Language Question Paper With Answer Key

SBI PO (Pre.) Examination Held on 29-04-2017

English Language

Directions- Read the following passage carefully and answer the questions given. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

  Southern Patagonia, which stretches across Chile and Argentina, has long lured travelers to what is very nearly the end of the world with its legendary peaks carved by age-old glaciers and spellbinding landscapes. Here, in the country’s national parks, are snow-capped mountains, cobalt fjords and old-growth forests. At the southernmost tip of the Americas, icebergs rupture with a dramatic roar from ancient, massive glaciers.

  The Torres del Paine National Park in Chile and Argentina’s Los Glaciares National Park are the region’s top highlights, attracting hundreds of thousands of visitors per year. For a complete Patagonian journey, one must combine visits to both halves of the region. To avoid the crowds and still experience good weather, the best time to visit is during the spring when the flowers are in bloom, or during the fall when the leaves are a fiery mosaic of red orange and yellow. The summer months (December-January) have the mildest weather, but that temperatures rarely go above 70 degrees Fahrenheit and the winds are strong. However, one should be aware that weather in Patagonia is highly unpredictable, particularly in spring and early summer. Weather and temperatures can fluctuate without warning and violent storms can sweep in from the pacific.

  Since distances are quite large in Chile and Argentina, you will need to fly to Patagonia. Driving time is three hours between Puerto Natales and Punta Aenas, two hours between Puerto Natales and Torres del Paine National Park, and five hours between Punta Arenas and the park.

  Travelling between Chile and Argentina can be done easily by land or sea. For an overland trip, you’ll need to organize a private transfer of catch a bus. The drive takes approximately five hours to cross the border between Argentinian Cancha Carrera and Chilean Cerro Castillo pass, all while travelling along the Patagonian steppe. It’s the same route, either direction you’re travelling.

  Since temperatures can vary between 5 and 70 degrees Fahrenheit in the course of a single day, it’s crucial that travelers layer clothing. a waterproof jacket and trekking boots are highly essential, as is sunscreen and a pair of quality sunglasses (the sun is extremely bright).

  In order to pass time, one can stroll through the colourful fishing town of Perto Natales, or explore the region’s labyrinth of scenic fjords, where immense glaciers and unusual marine life can be admired from the deck of a boat. On the shores of Punta Arenas, there are penguin colonies at Seno Otway or Magdalena Island apart from sea lions and whales that populate the waters. One could even go kayaking along the Strait of Magellan, while the highly adventurous cold charter a private board to Clarence Island for skiing in isolation.

  Hotels, offer a staggering array of full and half-day excursion for every interest and fitness level that include mountain trekking, horseback riding, cycling, kayaking, sailing scenic fjords, and glacier cruises, among others Lastly, one of the area’s most popular hikes is the Mirador Las Torres, which crosses the beautiful Pehoe Lake, for view of the French Glacier calving from a natural atmosphere.

1. What does the author mean by ‘with a dramatic roar’ as used in the passage?

(A)  There are many wild animals in the region.

(B)  Glaciers are causing a threat to the region.

(C)  Icebergs separating from the glacier with a spectacular sound.

(D)  Glaciers are unpleasant and an unpleasant sight.

(E)  Natural ice-masses are breath-taking.

Answer: (C)

2. Which of the following is the central idea of the given passage?

(A)  The difficulties one may face while on a trip to Andes.

(B)  The charted boat trips across the boards of Norway.

(C)  Wildlife at the Torres del Paine National Park and its surroundings.

(D)  What all one may come across while touring Southern Ptagonia?

(E)  The importance of hotels in promoting tourism.

Answer: (D)

3. Which of the following is most nearly the opposite of the word ESSENTIAL as used in the passage?

(A)  basic

(B)  requirement

(C)  needless

(D)  abnormal

(E)  good

Answer: (C)

4. Which of the following is most nearly the same meaning to the word RUPTURE as used in the passage?

(A)  sink

(B)  attach

(C)  merge

(D)  explored

(E)  break away

Answer: (E)

5. What can be said about the fjords as mentioned in the given passage?

(A)  Most of their area is used for building houses.

(B)  These are the cause of maximum-cruise boat accidents.

(C)  These are a pleasing sight to watch while cruising on a boat.

(D)  These are not found anywhere else in the world

(E)  None of the given options can be said.

Answer: (C)

6. Which of the following is most nearly the OPPOSITE of the word LURED as used in the passage?

(A)  bellowed at

(B)  perplexed

(C)  constricted

(D)  enticed

(E)  repelled

Answer: (E)

7. Which of the following is most nearly the SAME in meaning as the word SWEEP as used in the passage?

(A)  poor

(B)  run

(C)  drought 

(D)  rush

(E)  clean

Answer: (D)

8. Which of the following is NOT TRUE about Southern Patagonia?

(a)   There is no air connectivity in the given region.

(b)   Kayaking in this region is prohibited by law.

(c)   Weather conditions are very unpredictable in the region.

(A)  Both (a) and (b)

(B)  Only (a)

(C)  Only (b)

(D)  Both (b) and (c)

(E)  All (a), (b) and (c) are false

Answer: (C)

9. Which of the following is a suitable title for the given passage?

(A)  The Beautiful Alps

(B)  The Amazing Amazon

(C)  A Journey to ‘The End of the World’

(D)  The Fluctuating Climate of Patagonia

(E)  Road Trip to Chile

Answer: (C)

10. Which aspect of travel has not been covered in the given passage?

(A)  Lodging

(B)  Trekking

(C)  Transport

(D)  Places of Interest

(E)  Expenses

Answer: (E)

Directions- Read this sentence to find out whether there is any grammatical error on inappropriate usage in it. The error, if any, will be in one part of sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

11. Girul has been earned his (A)/ nickname for fighting (B) / a gang of robbers (C) / almost single-handedly. (D) / No Error (E)

Answer: (A)

12. Researchers have found that (A) / a person’s bones may act as (B) / one of the earliest indicators (C) / brain degeneration in Alzhemeir’s disease. (D) / No Error (E)

Answer: (E)

13. The latest global snapshot of (A) / student performance show decline with scores (B) / in the US and (C) / stagnant performance in science and reading. (D) / No Error (E)

Answer: (B)

14. Growing up in an environment (A) / where filmmaking was an essential aprt (B) / of the household, Ananya Kassarewali was acquainted in (C) / a number of dance forms from an early age. (D) / No Error (E)

Answer: (C)

15. Anti-virus protection kits (A) / were the most (B) / sought-after product (C) / across the country. (D) / No Error (E)

Answer: (B)

16. Inhaling through the nose enhances (A) / memory and response to fearful stimuli (B) / but such affects disappear (C) / when begin to inhale through the mouth. (D) / No Error (E)

Answer: (D)

17. The world’s most largest food company (A) / has developed a process (B) / to alter the structure of sugar that (C) / makes it taste sweetier in small amouns. (D) / No Error (E)

Answer: (A)

18. The drinking water in all (A) / major hospitals in (B) / the metropolis has been (C) / found to be contaminated. (D) / No Error (E)

Answer: (E)

19. Air quality with the city (A) / worsened as pollution levels (B) / in various parts of the city (C) / reached dangerously high levels. (D) / No Error (E)

Answer: (A)

20. The rate of abandonment (A) / for smartwacthes is very high (B) / among the fitness conscious because they (C) / do not seek them useful. (D) / No Error (E)

Answer: (D)

Directions – In the given passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

  As hackers wreak havoc with regularity, the insurance industry is being forced to contemplate a whole new set of risks.

  These risks range from the theft of millions of credit card numbers from American retailers …(21)… disabling of a power grid as un Ukraine last December. The dedicated cyber insurance policies that insurance companies ….(22)…. against data braches have become relatively routine. However, it is important to note that the risks they ensure under other types of policies are …(23)…affected by cyber threats and they are still struggling to understand this so-called ‘silent cyber-exposure’ …(24)… that protects firms who suffer data breaches has been on offer for around fifteen  years. We must appreciate that it is much …(25)… to put a precise value on for example, stolen health records than on a property or a car insurer sidestep the problem by …(26)… only the direct costs, that a company incurs from a hack. Typically, these …(27)… hiring a specialized forensics firm to worn out exactly what was stolen and …(28)… affected customers, short-term business interruptions and fines. Data breaches, however, are for the most …(29)… a manageable nuisance rather than a disaster. Despite, the hundreds that take  place annually, only 30 since 2010 have been …(30)… by American companies to regulators as having had a material impact on their business.

21.

(A)  by

(B)  for

(C)  to

(D)  and

(E)  but

Answer: (C)

22.

(A)  fight

(B)  bargain

(C)  oppose

(D)  offer

(E)  extends

Answer: (D)

23.

(A)  too

(B)  similar

(C)  certainty

(D)  also

(E)  unlikely

Answer: (D)

24.

(A)  Whenever

(B)  Unless

(C)  Though

(D)  Policy

(E)  Insurance

Answer: (D)

25.

(A)  earlier

(B)  difficulty

(C)  worst

(D)  harder

(E)  necessary

Answer: (D)

26.

(A)  spending

(B)  safeguard

(C)  covering

(D)  dealing

(E)  conceal

Answer: (C)

27.

(A)  know

(B)  include

(C)  consists

(D)  involves

(E)  account

Answer: (B)

28.

(A)  notifying

(B)  having

(C)  inform

(D)  advice

(E)  acquaint

Answer: (B)

29.

(A)  part

(B)  people

(C)  of

(D)  commonly

(E)  existence

Answer: (B)

30.

(A)  testified

(B)  reported

(C)  conveying

(D)  arrived

(E)  turned

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...